Doğum Parası Ne Kadar 2024 & Herkese Ödeniyor

Doğum parası ne kadar sorusu anne ya da baba olanlar tarafından sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir.  Doğum yapan anneye ve çocuğun babasına çeşitli Kurumlar tarafından doğum yardımı, emzirme parası, çocuk parası v.s. adı altında ödeme yapılmaktadır.

Bu yazımızda tüm Kurumlar tarafından ödenen doğum yardımı tutarları ve şartlarını öğrenebilir ayrıca konu hakkında sık sorulan bağkurlu işveren doğum parası alabilir mi, hamilelikte çalışamaz raporu kaçıncı haftada alınır gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Doğum parası ödemeleri nelerdir ?

Doğum nedeni ile ödenen yardımları şöyle sıralayabiliriz;

  • 1-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus ödenen doğum yardımı,
  • 2-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir defaya mahsus ödenen emzirme parası,
  • 3-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı çalışan anneye ödenen analık doğum parası,
  • 4-Doğumla birlikte işyerinden alınacak ve her ay maaşla birlikte ödenecek aile yardımı diğer adı ile asgari geçim indirimi

1-Doğum yardımı nasıl alınır 2024

Doğum yardımı olarak da adlandırılan bu yardımı alabilmeniz için Türk vatandaşı olmanız yetiyor. Doğum yardımı başvuru dilekçesi anne ve çocuğa ait kimlik fotokopisi ya da geçici kimlik belgesi fotokopisi ile başvurularınızı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine, İlçede Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmanız gerekiyor.

Eğer yurt dışında yaşıyorsanız doğum yardımı dilekçesi ile konsolosluğa başvurunuzu yapabilirsiniz. Hemen doğum yardımı alma şartları sayfamızı ziyaret ederek hem doğum parası başvuru formunu indirebilir hem de daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

2024 doğum yardımı ne kadar ?

Doğum yardım parası ne kadar ? Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan bu ödenek ilk defa 15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için ödenmektedir. Birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonrası için 600 liradır.  Yardım bir defaya mahsus ödenir.

Doğum yardımı hangi bankadan alınır?

Doğum yardımı PTT’den alınır. Annenin T.C. numarasına yatar. Başvuru tarihinden sonra ortalama olarak 2-3 ay içerisinde ödeme PTT’ye gönderilmektedir. PTT’ye gönderildikten sonra Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden kimlik ile alınabilir.

Çalışmayan anneye doğum parası 2024

Herhangi bir kapsamda çalışmayan anneye Türk vatandaşı olması koşulu ile başka bir şart aranmadan yukarıda belirtilen doğum yardımı ödenmektedir. Eğer eşi çalışıyorsa ayrıca SGK’dan emzirme parası da alabilirler.

2.çocuğa doğum parası 2024

İkinci çocuk için ödenecek doğum parası 2024 yılı için 400 liradır. Yukarıda da anlattığımız üzere birincisi için 300 ve üçüncüsü için ise 600 liradır.

PTT doğum parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan doğum yardımı ödemesine ilişkin sorgulamayı e-devlet şifreniz ile buradan gerçekleştirebilirsiniz ⇒ doğum yardımı sorgulama.

2- SGK Emzirme yardımı 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emzirme parası alabilmeniz için sigortalı çalışıyor ya da bağkur kapsamında prim ödüyor olmanız gerekiyor. Çocuğun doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 120 gün sigorta ya da bağkur varsa yardımdan yararlanırsınız. Bağkur kapsamında iseniz ödeme vadesi geçmiş borcunuzun olmaması gerekir.2024 SGK emzirme parası tutarı 870,00 TL dir. SSK/Bağkur emzirme parasından yararlanmak için başvuru şartı aranmıyor. Ancak doğumun olduğu hastane tarafından emzirme raporu girişi yapılması gerekiyor.

Bu ödeme bir defaya mahsus yapılıyor. Yukarıdaki doğum yardımı ile birlikte emzirme parası da alabilirsiniz.

3- Çalışan anneye doğum parası 2024

SGK analık parası sigortalı çalışan kadın ile bağkurlu kadına ödenmektedir. Bu yardımdan yararlanabilmeniz için doğumun olduğu tarih itibariyle aktif sigortalı/bağkurlu olmanız ve doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az  90 gün olması gerekiyor. Bağkurlu iseniz ödeme vadesi geçmiş prim borcunuz olmayacak.Bu şartları sağlamanız halinde günlük analık rapor parası ödemeniz brüt kazancınızın 2/3’ü oranında olacak ve 112 günlük yardım alabileceksiniz.

Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir 2024

Hem bağkurlular için hem de ssk kapsamında çalışanlar için SGK analık ödemesinden yararlanabilmek için doğum tarihinden önceki 1 yıl içerisinde en az 90 günlük prim ödemesinin olması şartı aranmaktadır. Emzirme yardımı için ise bu süre 120 gündür.

2024 doğum rapor parası ne kadar ?

Aşağıda 2024 yılında asgari ücretli çalışan birisi için örnek doğum izni parası hesaplaması yapılmıştır. Doğum rapor parasının ne kadar olacağı brüt maaşa göre hesaplanıyor. Brüt maaşınız asgari ücret üzerinde ise doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamı ve gün sayınızı yazının sonundaki yorum bölümünden bize yazın ne kadar ödeme alacağınızı hesaplayalım.  Dilerseniz hemen rapor parası hesaplama sayfamızdan kendiniz de hesaplama yapabilirsiniz.

SGK doğum parası hesaplama 2024

2024 yılının tamamında brüt asgari ücret 20.000,00 TL olarak uygulanacak. Peki buna göre SGK doğum parası ne kadar olacak? Asgari ücret ile çalışmakta iseniz 1 günlük analık ödemesi tutarı 444 TL, toplamda 112 günlük ssk doğum parası yani analık ödemesi tutarı da 49.777,00 TL olacaktır.

SGK analık yardımı için başvuru yapmanıza gerek yok. Doğum öncesi analık raporu ile doğum sonrası analık raporu hastane tarafından sisteme eksiksiz girilirse ve işvereniniz tarafından çalışmazlık girişiniz zamanında yapılırsa ödemeniz de zamanında yapılacaktır. SGK doğum rapor parası alabilmek için birtakım şartları sağlamanız önem arz etmekte. Belirtilen bu doğum parası alma şartlarını sağlamazsanız ödeme alamazsınız.

Bağkurlu anneye doğum parası 2024

SGK analık diğer adı ile doğum rapor parası ödemesinden 4b bağkur kapsamında prim ödemesi yapan anneler de yararlanabilmekte. Bu kapsamda bağkurlu anneye bağkurlu doğum parası ödeme yapılabilmesi için bağkur geçmiş dönem prim borcunun olmaması ve doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az ödenmiş 90 günlük sigortasının olması gerekiyor. İsteğe bağlı bağkurlular ile şirket ortağı kapsamındaki bağkurlulara ödenmemektedir. Hesaplama yukarıdaki gibi yapılmaktadır.

Ev hanımı doğum parası ne kadar 2024

Herhangi bir kapsamda sigortası olmayan, çalışmayan kadınlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen doğum yardımından yararlanır. 2024 için güncel tutarları yukarıda verilmiştir.

Babalık parası ne kadar?

Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı doğum yardımını anne adına öder. Baba sigortalı ya da bağkurlu, anne ev hanımı ise bu durumda SGK tarafından babaya bir defalık emzirme ödeneği ödenir. Onun haricinde babalık parası adı altında yapılacak başka bir ödeme yoktur.

Çalışan kadın doğum parası ne kadar?

Sigortalı çalışan kadınlara SGK’dan doğum öncesi 8 ve sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ödeme yapılmaktadır. Tutarları üst başlıkta güncel olarak paylaşılmıştır.

SGK doğum parası ne zaman alınır ?

Ödemenin yapılabilmesi için doğumun gerçekleşmesi ve doğum sonrası raporun sisteme girilmesi gerekmektedir. Doğum öncesi rapor sona erdikten sonra işveren çalışmazlık bildirimi yapar ve hamilelik parası ödemesi bildirimden itibaren ortalama 10-15 gün içerisinde yapılır. Doğum sonrası rapor için de işveren kısmi olarak bildirim yapabilir ya da raporun tamamı bittikten sonra da bildirim yapabilir. Bu durumda da işveren bildirimi ardından ödemeler yapılır.

Sgk doğum parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen doğum raporu parası sorgulamasını e-devletten yapabilirsiniz. E-devlette rapor parası sorgulama sayfasından T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.

6 ay süt parası nasıl alınır?

Anneye doğum nedeni ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus doğum yardımı ödenir. Eğer aynı zamanda anne ya da baba sigortalı ya da bağkurlu ise bir defaya mahsus SGK tarafından emzirme yardımı ödenir. Böylece Süt ve doğum parası ödenmiş olur. Anne sigortalı ise ayrıca doğum öncesi 8 ve sonrası 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için SGK tarafından analık yardımı ödenir.

Baba doğum parası alabilir mi?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı doğum yardımını anne adına öder. Baba sigortalı ya da bağkurlu ise SGK’dan emzirme ödeneği alabilir.

5/5 - (3 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Doğum Parası Ne Kadar 2024 & Herkese Ödeniyor” üzerine 216 yorum
  1. Ömer bey merhaba ben kendime ait dükkanın var ve 4 senedir düzenli bagkurumu yatırıyorum 32 haftalik iş göremezlik raporumu aldım ve sigortaya bildirdim benim e.devletten herhangi bir beyan oluşturmam gerekiyormu yoksa doğumdan sonra mi yapmalıyım şuan 34 haftalik oldum bi sıkıntı olurmu şimdiden teskkur ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesi rapor bittikten sonra doğum öncesi rapor için e-devletten bildirim yapın. Doğum sonrası rapor bittikten sonra aynı şekilde doğum sonrası rapor için de çalışmadığınıza dair bildirim yapın.

      Yanıtla
  2. merhaba ömer bey kendi işyerim var bagkurluyum hamileligim sorunlu gecti ve bebegimi 29 haftalık dunyaya getirdim bagkura hiç borcum yok hastaneden iş göremezlik raporunuda aldım ama rapor parasını tek seferde almak istiyorum bu dönemde hazıranı buluyor. ama ben bu dönem içinde bagkura para yatıramıycagım borclanacagım . rapor sıstemden onayladıgımızda parasını alabılırmıyız yoksa rapor sonuna kadarda bagkuru yatırmamız gerekmı .burasını anlamadın rapor gunune kadar bagkur borcum yoktu. tesekur ederım

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödeme tarihi itibariyle borcunuzun olmaması gerekiyor. Yani borçlarınızı düzenli ödemeniz gerek. Bence doğum öncesi raporu onaylayın e-devletten o ödensin. En azından onunla da bağkuru ödersiniz.

      Yanıtla
  3. Merhabalar eşim 1 yıllık sigortalı çalışan Nisan 1 de doğum iznine ayrılacak rapor parası hesaplanırken son 3 ayı 2022 yılı içerisinde 9 ayı 2021 yılı bu hesaplama 2022nin brüt ücreti üzerinden mi yapılır 12 ay mi alinir

    Yanıtla
      • 12 aylık kazancı esas alırsak 2021 asgari ücret düşük olduğu için 2022 yılı günlük brüt ücretten hesaplanıyor diye duymuştum sgk günlük asgari ücretin altında ödeme yapmıyor o yüzden yine 2022 günlük brüt ücret alınıyor diye biliyorum doğru mudur peki teşekkür ederim bu arada cevaplarınız için

        Yanıtla
      • Omer by merhaba 1 bucuk yildir ozel sektorde sgk li çalışıyorum asgari ücretle. Ancak gebeligimin riskli olmasi sebebi ile 2 aydir raporluyum 1 adet 30 gunluk heyet raporum ve parca parca toplamda 30 gun daha raporum bulunmakta. Suan 22 haftalik gebeyim 32. Haftada doğum iznim baslayacak. Doğum parasi odenegim de 2 aydir calismam gereken donemde raporlu oldugum icin maas alamadim. Sgk rapor odememi sagladi sadece. Bundan dolayi bi kesinti olacak mı dogum parasi icin?

        Yanıtla
        • Merhaba. Çalışmadığınız için işveren zaten maaşınızı ödemez. Bunun dışında SGK rapor aldığınız tarihten önceki son 12 aylık süredeki toplam kazancı gün sayısına böler. Her gün için bu tutarın 2/3’ünü öder. Muhtemelen şu anda aldığınız günlük ödeme tutarı ile aynı olur doğum için ödenecek günlük tutar.

          Yanıtla
  4. Merhabalar, 32. Haftada hastaneden rapor aldıktan sonra hastane sistem üzerinden SGk’ya raporu gönderiyormuş daha sonra işverenin bildirimde bulunması gerekiyormuş ancak ben bağkurluyum kendim işveren olarak rapor aldıktan sonra herhangi bir bildirimde bulunmam gerekiyor mu? Nasıl bir yol izlemeliyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Çalışmazlık bildirimini kendiniz yapmalısınız. Çalışmazlık bildirimini e devlet şifrenizle 4b çalışmazlık bildirim ekranından yapmanız lazım. Doğum olduktan sonra doğum öncesi raporu , doğum sonrası bittikten sonra ise doğum sonrası raporu onaylamanız lazım.

      Yanıtla
      • Merhaba bnde bağkurluyum 32 haftalıkken doğum izin raporumu aldım sgk gittim başvurmk için gelemene gerek yok otamatik olrak hastanede zatn grişin yapılıyor dendi e devletten ise raporum gözüküyor lakin en alt kısmında beyan yok yazıo beyan vermeme rağmen olmuyor sizce ilerde bi sıkıntı yaratırmı bu bana yani bi sorunla karşılaşmk istemiorum doğum izin bitiş tarihi yıl olrak 0001yazıo norml mı bu?

        Yanıtla
        • Merhaba Zilan Hanım. Herşey olması gerektiği gibi. Doğum olduktan sonra doğum öncesi raporu hastane girsin. Sonrasında siz doğum öncesi rapor için e devletten çalışmazlık bildirimi yapacaksınız. Aynı şeyi doğum sonrası rapor için de yapmanız gerekiyor.

          Yanıtla
          • Cvp verdiğiniz için çol tşk ederim?vergi lehbasına sahibim peki aylık bağkur ödeniğim 1055₺ nekdr analık parası alabilirm acaba?

  5. Merhaba. Ben 35 haftalık hamileyim. 2020 eylülden bugüne kadar aktif şekilde çalıştım. Her ay 30 gün üzerinden primim yattı. Şimdi doğum için işten ayrılıcam fakat çıkışım da olacak. Benim doğum parası alma şansım nedir? Var mıdır ?

    Yanıtla
  6. Merhaba Ömer bey öncelikle ilgi ve alakanıza teşekkür ederiz
    Eşim 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle 4 b esnaf Bağkur lu 90 gün prim şartımız doldu ve borcumuz yok şu anda 36 haftalık hamile Mayıs ayınin ilk haftasında dogumumuz olacak dokdorumuzdan 8 Nisan tarihi itibariyle rapor alsak 4 ay olan isgormezlik ödeme sinden 3 ay mı yararlanabiliriz malum 32 ci hafta yı kaçırdık

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet 4 haftalık kısmına ödeme yapılmaz. 36. Haftada alırsanız toplamda 4 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplam 12 haftalık doğum parası alırsınız.

      Yanıtla
  7. Ucretli ogretmenim. 32. Haftada dogum iznine ayrilmadan once 91 gun sigortam yatmış görünüyor. Acaba dogum parası alabilir miyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum tarihinden önceki son 1 sene içerisinde 90 gün şartını sağlarsanız ve çıkış yapılmazsa, ayrıca yazımızda belirtilen diğer şartları da sağlarsanız alırsınız.

      Yanıtla
  8. Merhaba ben işveren bağkurluyum 2ay önce doğum yaptım Doğum parası alamıyormuyum? raporlu olduğum aylarda bağkur ödemedim. Borçlu çıkmışım raporlu olunca nasıl borçlu oluyorum.nereye başvuru yapmam gerekiyor

    Matt

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesi 32 haftada rapor almış olmanız ve doğum sonrasında da yine aynı şekilde doğum sonu raporunu almanız gerekirdi. Eğer almadıysanız ödeme alamazsınız. Ayrıca prim borcunu sıfırlamanız gerekiyor rapor alabilirseniz.

      Yanıtla
  9. Merhaba 32 haftama kadar son bir yıl içerisinde toplam 84 gün ssk ödendi şuan çalışmıyorum 28 haftalık hamileyim son 4 hafta isteğe baglı bagkur ödersem dogum raporu parasını alabilirmiyim

    Yanıtla
  10. Bn tam olarak anlatmak istedim. Ocak ayi 6 gün sigorta primi ödendikten sonra Ocak ayından 18 gün kısa çalışma ödeneği olarak eksik gün gösterildi. Şubat ayı tamamen kısa çalışma ödeneği olarak uygulandı. Mart ayı da bugün yani 9 Mart a kadar kısa çalışma ödeneği olarak uygulandı. Ve bn bu sürede rapor alamadım. Bugün çalıştığım yerden çıkış alıp başka bir şirkette sigortalı olarak giriş yaptırdım. Yarından itibaren de 35. Haftada çalışabilir raporu alacağım.bnm alacağım para ne kadar ?

    Yanıtla
  11. Merhabalar. Ben bağkurluyum ve kendi ofisim var. Genç girişimci desteğinden yararlanıyorum şu an. İlk 1 yıl bağkurum devlet tarafından ödeniyor. Doğum parası almak için belirtilen tüm şartları taşıyorum. Eylül ayında doğum yapacağım. Ben de doğum parası alabilir miyim? Alabilmek için ne yapmam gerekiyor ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet alabilirsiniz. 32. haftada doğum öncesi raporu, doğum olduğunda da doğum sonrası rapor almanız gerekmekte.

      Yanıtla
  12. Tekrar merhaba. Tahmini dogum tarihi 20.04.2020 bugun 32 hafta calisamaz raporu aldim. Esim 32. Haftada sigortali olmam.icin primimi yatrdi. Son 50 gun olarak Mart ayı heralde yatirilmiyor. Subatta tahmini 2059 tl 21 gun. Ocak 2844 tl 29 gun. Kasım aralik ayı boş . Ekim 3411 tl 30 gun . eylül 2558 tl 30 gün .agustos 2699 tl 30 gun . bu sekilde devam ediyor. Asgari ucret uzerinden brut yatiyordu

    Yanıtla
  13. Ömer Bey merhabalar. Onceki gunlerdede yazmistim. Bugun 32. Hafta is goremez raporumu hastaneden aldim. 2019 yili icinde 300 prim gunum var. 2020 yilindan 3 ocaktan bugune kadar toplam 50 prim gunum oluyor. Ocak ayı primim 29 gun uzerinden 2844 tl yatmis . Subatin 21ine kadar olan suredede tahmini brut prim 2000 tl civari yatarsa ne kadar odeme alabiliyorum? Iyi calismalar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Şöyle yapalım. Tahmini doğum tarihinden önce geriye doğru giderek prim yatan ayların toplam kazancı ve toplam gün sayısını yazar mısınız ?

      Yanıtla
  14. Merhaba, öncelikle bu detaylı yazı için teşekkür ederim. Ben bağkurluyum. Kendi iş yerim var, serbest meslek mensubuyum ve 2 senedir aktif vergi mükellefiyim. Taban rakamdan ödememi yapıyorum. Son dönemlere ait ödenmemiş primlerim mevcut. Haftaya 32.haftam doluyor rapor için doktoruma gidicem. Size bir kaç sorum olacak;

    1. Hastane değilde özel muayenehanelerden alınan doğum öncesi raporlarda sgk sistemine otomatik kaydoluyor mu yoksa benim raporu sgk ya götürmem mi gerekiyor ?
    2. Doğum öncesi raporda çalışabilir şeklinde alınabilirmi, ve ne zamana kadar çalışabilir alınabilir? daha sonrasında tekrar çalışamaz almam gerekirmi? Yani sormak istediğim son 90 günün primleri baz alınacağından, ben bu 90 günün hepsini 2020 yılı primlerinden hesaplanabilmesi için çalışabilir mi alınmalı diye sormak istiyorum aslında.
    3. Ödenmemiş prim borçlarımı, bu ödemeyi alabilmek için en geç ne zamana kadar ödemeliyim ? Doğumdan sonrada ödesem olurmu ?
    4. Bu ödeme bize ne zaman ve ne şekilde yapılıyor. Tüm raporlar bittikten sonramı alabiliyoruz?
    5. Son olarakta bağkurlular bu ödemenin dışında başka ne gibi destekler alabiliyorlar.

    Biraz Çok sordum ama şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- özel muayenehanenin sgk ile sözleşmeli olması gerekiyor. Büyük ihtimal yoktur. Raporu elden vermeniz gerekebilir.
      2- doktor raporu ile 37. Haftaya kadar çalışabilirsiniz. Bunun için 32.haftada doktora giderek 37. Haftaya kadar çalışabilir raporu almalısınız. 37.haftada ise giderek doğum öncesi raporu almalısınız. Bu durumda kullanılmayan 5 hafta doğum sonrasına aktarılır.
      3- doğumdan sonra öderseniz de olur. Önemli olan sgk ödeme yaparken prim borcu olmaması.
      4- Doğum olduktan sonra doğum öncesi raporu ödenir. Doğum sonrası rapor bittikten sonra da doğum sonrası rapor ödenir.
      5- ilave olarak bir defaya mahsus Emzirme Yardımı 202 TL olarak ödenir. Ayrıca sosyal hizmetlere başvuru yaparak doğum yardımı ödemesi de alabilirsiniz.

      Yanıtla
      • İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. bir iki takıldığım nokta var.

        – 32.haftada çalışabilir raporu aldım, 37. haftada da doğum öncesi raporu almayı planlıyorum diyelim. Bebek 37. haftayı beklemeden 36. haftada doğarsa ve ben 37. haftayı beklediğim için çalışamaz raporu henüz alamamış olursam nasıl bir durum oluşur?

        – Diğer takıldığım konu ise doğumdan hemen sonra doğum öncesi rapor parasını almazsam veya henüz prim borçlarımı ödemediğimden dolayı alamazsam ve Doğum sonrası, doğum raporum bitmeden prim borcumu kapattıktan sonra doğum öncesi almadığım/alamadığım parayıda rapor bitiminde alabiliyormuyum yoksa o hakkımı kaybediyormuyum ?

        Yanıtla
        • Merhaba.
          1-Beklenenden önce doğarsa doğum sonrası raporu verilir. Bu durumda doğum öncesi kullanılmayan izin süresi doğum sonrasına aktarılır. Yani sorun olmaz.
          2-Prim borçlarınızı ne zaman öderseniz SGK o zaman ödeme yapar. 5 yıllık zaman aşımı var. Yani rapor biter bitmez ödenecek diye bir zorunluluk yok.

          Yanıtla
          • Teşekkür ederim Ömer bey hem içim rahatladı hemde böyle detaylı bilgi bulabileceğim bir siteyi öğrenmiş oldum. Başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

  15. İyi günler Ömer Bey. Benim 32. haftam martın 3 ünde doluyor , doğumumda nisan 28 gözüküyor. ben 3 martta izne cıkarsam eğer son 3 ay olarak hesaplanan sigorta primim ocak şubat mart olarak mı hesaplanır yoksa aralık ocak şubat olarak mı.? bunu sorma amacım aralık bürüt ücret 2500 ocak sonrası 2900 olduğu için. bu konuda herhangi bir fikriniz var mıdır acaba? bu arada 3 yıldır sigortam eksiksiz yatıyor yani 90 günü her halukarda tamamlıyorum…

    Yanıtla
  16. merhabalar hocam dükkanım var bağkurluyum vergi mükellifi değilim(basit usul) dükkanımı yeni açtığım için ( 6 ay oldu ) şuanda 30.haftamdayım doğum ücreti alabilirmiyim 32. haftamda rapor alsam..Birde 1 yıl bağkurum devlet tarafından teşfikli

    Yanıtla
    • Merhaba. Vergi mükellefisini:). Sadece kapsam basit usül. 90 gün şartını sağladığınız için rapor parası alırsınız. 32.haftada doğum öncesi rapor alın.

      Yanıtla
  17. İyi akşamlar Ömer Bey. doğum öncesi rapor bitince o kısmın parasını aldık diyelim, diğer doğum sonrası izin bitene kadar doğum sonrası ücretinin ödemesi yapılmıyor mu peki?

    Yanıtla
    • Parça parça bildirim yapılırsa raporun tamamı bitmeden Sgk da parça parça ödeme yapar. Yani tamamının bitmesini beklemeniz gerekmiyor.

      Yanıtla
  18. Merhaba. Ben bagkurluyum kendi isyerim var ve 32. Haftamda izne cıkıyorum (3 hafta sonra) dogum parası ne kadar alabilirim? Ve bunu nereden ögrenebilirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 112 gün için 7300 lira ödeme alırsınız. Doğum öncesi 32.haftada rapor almanız gerekiyor. Rapor elektronik ortamda düşüyor zaten Sgkya. Doğum öncesi rapor bitip yani doğum olduğunda hastane doğum sonrası raporu girecek. Bu süreçte doğum öncesi rapor için kendiniz e devlet sistemi üzerinden çalışmazlık girişi yapacaksınız. Böylece sgk doğum öncesini ödeyecek. Doğum sonrası rapor sona erdikten sonra da aynı şekilde sonrası için bildirim yapacaksınız. Sgk ödeme yapacak.

      Yanıtla
  19. Merhabalar. Ücretli öğretmen olarak çalışıyorum. Haziran 19da okul kapanıyor, Haziran 2 gibi 32 haftam doluyor. 32. haftada rapor almak yerine, 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alıp ise devam etsem, yine analık ödemesi yapılır mı? Okul tatile girince çıkışım da verilmiş oluyor malum. Nasil bir yol izlemeliyim sizce bu süreçte?

    Yanıtla
    • Merhaba. İşten çıkış verildikten sonraki dönemler için zaten ödeme alamıyorsunuz. 32. haftada ayrılmanız halinde okul bitiminde çıkış verileceğinden 32. haftadan okulun bittiği tarihi yani çıkışınızın verildiği tarihi takip eden 9. güne kadar ödeme yapılacaktır. Bilginiz olsun.

      Yanıtla
  20. Merhaba ben şuan 37. Haftamdayım 32. Haftada çalışabilir raporu aldım 31 aralıkta izne ayrıldım ücretli öğretmenlik yapıyodum doğum parası hesaplanırken son 3 ayın brüt maaşı toplaniyo ben son 3 ayın içine aralığı dahil edecekmiyim yoksa aralıktan önceki 3 ayı mi hesapliycam

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğumun olduğu tarihten önce prim ödenen son üç ayın kazancına bakılır. Aralıkta prim ödendi ise Aralık da dahil edilir. Ancak ücretli öğretmenlikte rapordan dolayı çıkış veriliyor diye biliyorum. Eğer çıkış verilirse çıkış tarihine kadar olan kısım ödenir sadece.

      Yanıtla
  21. merhabalar 32.haftada çalışabilir raporu aldım şuan 37.haftadayım istiharat başlangıç tarihim 2 aralıktır.işe giriş tarihim ise 9 eylüldür.
    Eylülden 22 gün ekimden ve kasımdan 30 ar gün ssk gün olacak.Toplamda 82 gün oluyor.Aralıkta 8 gün primim yatsa işveren istiharatlı sürede çalışmamamıştır kutucuğunu işaretleyerek 8 gün daha prim gösterse tam 90 gün oluyor bu şekilde rapor parası alabilir miyim ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesi raporu doğum olduktan sonra işveren onaylasın. İşveren onayından ortalama 15 gün sonra alabilirsiniz.

      Yanıtla
  22. Merhaba 18 mart 2019 da 37 haftalık olduğum icin rapor aldım ve 26 martta doğum yaptım. Asgari brüt ücret ile çalışıyordum. Bugün itibari ile iş yeri henüz onay vermediği için henuz yatan para yok 180 t haricinde. Bu durumda isyerinin illaki onay vermesi beklenir mi? 2. İse doğum parasını toplu hemen alabilirmiyiz? Yoksa her ay sirketin onay vermesimi gerekli..

    Yanıtla
    • Merhaba. İşveren her durumda onaylamak zorunda. Doğum öncesi raporun bitim tarihini takip eden ayın 23 üne kadar bildirim yapılmalı. Doğum öncesi tek seferde ödenir. Sonrası ise işveren parça parça onaylarsa parça şekilde, bitiminde tek seferde onaylarsa toplu olarak ödenir.

      Yanıtla
      • Bugun fark ettigimiz bir durum daha var omer bey. Ben kamu kurulusuna bağlı sirkette çalışıyorum ve 37. Haftaya kadar da çalıştım. Lakin 32. Haftada çalışır raporu almak gerekiyormuş. İlk doğum olduğu için ne hastane verelim dedi nede sirket rapor istedi bilgimiz yoktu. Şimdi 26.03 tarihinde doğum olmuştu ise dönüş 02.06.2019 tarihi gözüküyor. Bu durumda 5 haftalık iznim ne olacak nasıl yaparım da düzeltirim. Sgk da çalıştığım belli sigorta maaş yatmış gözüküyor. Haatane gevmise yönelik islem olmaz diyor sizce nasıl nir yol izlemeliyim!

        Yanıtla
        • Merhaba. Eğer 32. Haftada hastanede giriş varsa aslında rapor yazılabilir. Doktor muayenesi varsa yani. Doktora kalmış bu durum.

          Yanıtla
          • EVET giris var 33. Hafta da var 18 subat ve 26 şubat da var 37. Hafta izni 18 martta. Siz oluyor görüşünde iseniz. Ben tekrar basvurida bulunayım hastaneye..

          • O tarihli giriş olduğu için doktor rapor düzenleyebilir hocam geriye dönük. Sorun olmaması lazım.

          • Hocam tekrar merhaba sonradan34. Hafta itibari ile rapor düzenlendi. Sgk ya manuel gönderildi. 20 günlük ucret yatırdılar. Lakin sonradan 34. Haftada alınan rapor rapor bitis tarihi olan 02.06.2019 tarihine ekleyemiyormuş. Yani 3 haftanın parasını aldık ama iznini almak için ne yapamak lazım..

          • Merhaba. İznini almaktan kasıt nedir Handan HANIM. Anlayamadım kusura bakmayın.

          • Ömer bey yukarıda da yazığım gibi 37. haftaya kadar çalıştım 38. haftada doğum yaptım. 32. haftada alınması gereken raporu almayı unuttuk. bu sebeple sizlere yazdığım gibi hastaneye giderek muayene olduğum tarih 34. hafta olduğu için 34. hatadan 37. haftaya kadar çalışır raporunu analık raporundan sonra almış oldum.
            yani doğum öncesi iznimin 3 haftasını kurtarmış oldum ve sgk ücretini yatırdı. Ancak normal analık rapor 03.06.2019 tarihinde bitiyor. doğum öncesi 3 haftayı doğum sonrasına nasıl aktarılır. sgk diyor ki bizlik birşey yok biz ücretini yatırdık. Bu durumda doğum öncesi 3 haftalık doğum raporunu doğum sonrasını nasıl aktarabiliriz.

          • Anladım. Bu durumda hastanenin düzeltme yapması gerekiyor. Hastane sistemden düzeltsin. Eğer sistem izin vermezse raporu düzenleyip üst yazı ile Sgkya göndersin. Böylece 3 haftalık kısmı da kurtarmış olursunuz.

          • Sizin söylediğiniz gibi sistem izin vermedi ve manuel olarak düzenlediler ve sgk ya gönderdiler. Sgk bunu kabul etti 3 haftalık doğum öncesi çalışır raporuna istinaden 21 günlük ücreti yatırdılar. Ancak doğum sonrası analık izin tarihimde herhangi bir değişiklik olmadı. bizzat konuştum sgk ile ama sonuc alamadım galiba anlatamadım biz izine karışamayız diyorlar omer bey anlamış değilim

          • Evet izne sgk karışmaz zaten. Bu doğru. Siz bu raporu işyerinize verin ve durumu izah edin bence.

  23. Ömer bey 27 haftalık gebeyim doğum parası için ne zaman rapor almam gerekli.
    Ben bağkurluyum fakat 10 aylık bağkur borcum var bunu sgk’dan taksitlerdirme yapsam doğum parası almamda bir problem olmaz değilmi.
    Bağkur ödemesi aylık 700 tl gözüküyor ben brüt maaşımı bilmediğimden doğum yardımı tutarını hesaplıyamıyorum.
    Şimdiden teşekkürler cevaplarınız in

    Yanıtla
    • Merhaba. 32.haftada doğum öncesi rapor almanız lazım. Doğum olduğunda da doğum sonrası alacaksınız. Prim borcu varken ödeme yapılmaz. Taksitlendirme olsa bile ödeme yapılmaz. Tarım mı esnaf mı bağkur?

      Yanıtla
  24. Merhaba, ben 2014ten beri aynı işyerinde çalışıyorum. Tüp bebek tedavisi ile ikizlere gebe kaldım ve riskli olduğu için doktorum tedaviden ağustos 2018den beri işgöremezlik raporu veriyor ve mayısta doğumum olacak inşallah.. Analık hakkı parasını alabilir miyim alabilirsem nasıl hesaplancak bilgi rica ediyorum.. Sigortam hala devam ediyor..

    Yanıtla
    • Merhaba. İşveren çıkış vermediği sürece analık ödemesi de alırsınız. Hesaplama en son bildirilen brüt kazanç ortalaması üzerinden yapılır. Günlük olarak brüt maaşın 2/3 ü üzerinden 126 günlük ödeme alırsınız. Hastalıktan dolayı aldığınız rapor için ödenen günlük tutar ile aynı olur günlük ödeme.

      Yanıtla
  25. Merhaba
    15 Ocak 2019 da Doğum yaptım, hastane Doğum ve emzirme için bilgilerimi giriş yaptı ancak doktorum Doğum öncesi raporu sistemde Yok. Doğum sonrası ve emzirme için ödenek alamaz mıyım ?

    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesi neden yok. Sonradan giriş yapılabilir. Sadece doğum sonrası ve emzirme parası da ödenir de bana kalırsa doğum öncesini de girdirin doktora.

      Yanıtla
      • Teşekkürler cevap verdiğiniz için.Dr um özel Dr hastanenin Dr u değil kendisi girmemiş aslında raporum var elimde. 32. Haftaya ait raporum var

        Yanıtla
        • Geriye dönük girilebilir. Bence hastanenin rapor merkezi ile görüşüp girdirin. Çok kaybınız olur yazık.

          Yanıtla
        • Merhaba
          Hastane ile görüştüm ancak benim dr um hastanede misafir hekim olarak görünüyor hastaneye bağlı olmadığı İçin biz öncesi için rapor giriş yapamayız dedilee malesef kaybım çok büyük tahmin ediyorum ama ne yapabilirim bilmiyorum

          Yanıtla
          • Anladım. Bir çözümü olması gerekir. Öyle şey mi olur. Eğer elimizde Manuel olarak düzenlenmiş bir rapor varsa hastaneden SGK ya verilmek üzere üst yazı alın. Sisteme girilemediğini ve manuel ödenmesi gerektiği yazsın yazıda. Bu şekilde çözülür.

  26. Merhaba. Ben 11 ocakta doğum iznine ayrıldım 9 şubatta doğum yaptım bugün e devletten analık parası olarak 2000 TL ye yakın bi ödeme olduğunu gördüm bunun sebebi nedir acaba

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesi kısma aittir çok büyük ihtimalle. Bağlı olduğunuz SGK’yı arayıp teyit edebilirsiniz.

      Yanıtla
  27. Merhabalar ben yaklasık 1 yıldır bagkurluyum prım borcum yok ve 10.12.2018 de 2. Cocugum dunyaya geldı. Bagkura gıttım hastane sısteme gırıs yapmıs bebek 2 aylık olunca tekrar gelın dedıler ve benı gonderdıler. Sorum şu ki ben hala bagkuru mu odemeye devam edıcekmıyım. Toplam ne kadar ödeme alabılırım?

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet bağkuru ödemeye devam etmeniz gerekiyor. Tarım bağkurlumusunuz vergi kaydından dolayı mı bağkurlusunuz ?

      Yanıtla
      • Öncelikle geri dönüş yaptıgınız için cok tesekkurler.Kendi adıma işetmem var şahıs işletmesi bundan dolayı bagkurluyum

        Yanıtla
        • Bu durumda yaklaşık 6300 TL civarında doğum parası alırsınız. 32. doğum öncesi rapor ile doğum sonrası raporu eksiksiz aldıysanız tabi.

          Yanıtla
      • Merhaba bnde bağkurluyum 32 haftalıkken doğum izin raporumu aldım sgk gittim başvurmk için gelemene gerek yok otamatik olrak hastanede zatn grişin yapılıyor dendi e devletten ise raporum gözüküyor lakin en alt kısmında beyan yok yazıo beyan vermeme rağmen olmuyor sizce ilerde bi sıkıntı yaratırmı bu bana yani bi sorunla karşılaşmk istemiorum doğum izin bitiş tarihi 0001 yazıyor oyüzdn beyanda bulunamıorm doğumum daha gerçkleşmedi 36ci haftadym napmam gerek acaba ve bn bağkura 1055₺ ödeme yapıorım vergi lehbasına sahibim sizce nekdr bi ödeme olur bana şimdiden tşk ederm

        Yanıtla
Yorum yapın