SGK Tavan Ücreti Ne Kadar 2024

SGK tavan tutarı brüt asgari ücrete göre hesaplanıyor. Prime esas kazanç diğer adı ile PEK tutarı çalışanların emekliliğine esas kazançtır. Bu tutarın asgari yani taban kısmı için asgari ücret esas alınırken tavan yani azami kısım hesaplaması ise brüt asgari ücretin 7,5 katı olarak esas alınmaktadır. Bu yazımızda güncel SGK taban ve tavan tutarları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

SGK tavan ücreti ne kadar oldu?

Aylık SGK tavan ücretleri asgari ücretin 7,5 katı üzerinden hesaplanmaktadır. 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası için taban ve tavan prime esas kazanç tablosu şu şekildedir;

Taban prime esas kazanç₺20.002,50
Tavan prime esas kazanç üst sınırı yani SGK tavanı₺150.018,75
Taban günlük prime esas kazanç tutarı:₺666,75
Günlük ssk tavan tutarı :₺5.000,63

SGK üst tavan ve taban ücretler üzerinden brütten nete maaş hesaplaması için hemen brütten nete maaş hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK prim tavan 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek sigorta priminde aylık tavan tutarı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle ₺150.018,75 lira olacaktır. Aylık tavana göre 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle tavan ssk primi tutarları aşağıdaki gibi olacaktır;

Tavan SGK primi İndirimsiz₺56.207,03
Tavan SGK primi 5 Puanlık Teşvikli₺48.756,09

Diğer aylık sigorta primleri, teşviklerle beraber indirimli tutarlar ve daha fazlası için hemen 2024 asgari ücret ssk primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bağkur tavan 2024

4b yani bağkur kapsamında prim ödemesi yapanlar için emekliliğe esas kazanç da yukarıda belirtilen SGK tavan ve taban ücretleri arasında olacaktır. Aylık prim ödemeleri ise asgari ücret üzerinden belirlenen en düşük ve bunun üzerinden en yüksek 7,5 katı olarak ödenebilmektedir.

SGK tavan emekli maaşı 2024

Emeklilik hayatı boyunca prim ödemesi ssk tavan priminden ödenen ya da sgk tavan primine yakın ödenen kişiler tabi ki prim ödemesi asgari üzerinden yapılanlara göre daha yüksek emekli maaşı alırlar. Ödenecek emekli maaşında tavan yoktur ancak SGK tavan primi uygulaması vardır. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle en düşük emekli maaşı 10.000 Primleri ssk prim tavanından ödenenler için en yüksek emekli maaşı da yaklaşık olarak 20.000 TL civarındadır.

Ssk tavan ücreti ne demek?

Asgari ücret tavanı olarak belirlenen ssk tavanı primde ve emeklilik maaşında dengenin sağlanması amacı ile belirlenmiş tavan kazançtır. Sigortalıların aylık brüt kazancı ile kendi adına prim ödeyen bağkurluların emekliliğe esas kazancı belirlenen bu üst limitin üzerinde olamaz. SGK tavan ücret uygulaması prim dengesinin sağlanması amacı ile getirilmiştir.  Asgari ücret üzerinden güncel sigorta prim tavanı aşağıda belirtilmiştir.

Prime esas kazanç hesaplama 2024

Prime esas kazanç hesaplama çalışanın brüt kazancına göre yapılır. Prime esas kazanç yani PEK tutarı aslında çalışanın brüt maaşıdır. Bu tutar üzerinden hesaplama sağlanarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimi sağlanır. Eğer netten brüte ya da brütten nete bir hesaplama yapmak istiyorsanız net ya da brüt kazancınızı yorum kısmından iletmeniz yeterli olacaktır.

Prime esas kazanç sorgulaması nasıl yapılır?

Prime esas kazancınızın brüt olarak işveren tarafından ne kadar bildirildiğini e devlet sisteminden kolayca öğrenebilirsiniz. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ya da e devlet şifreniz ile sisteme giriş sağladıktan sonra SGK-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sorgulama kısmından giriş sağladıktan sonra P.E.K kazanç kısmından son brüt kazancınızı görüntüleyebilirsiniz.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Tavan Ücreti Ne Kadar 2024” üzerine 4 yorum
  1. Ankara kazanda bulunan çiftlik (kiralık)de 250-300 adet küçük baş (koyun) yetiştireceğim. vergi mükellefi olmadan burada bir kişi (çoban veya bakıcı) çalıştırmayı düşünüyorum sigortalı olarak. bunun için ne yapmalıyım.

    Yanıtla
  2. merhaba,
    20.08.1996 sigorta girişim var. 2016 ya kadar asgari ücret sonrasında i.z.p maaşı yani yaklaşık asgari ücretin 2 katından fazla ücret ile pirimim aralıksız yatırıldı. halen çalışmaya devam ediyorum.malumunuz EYT kapsamındayım.hemen emekli olabiliyorum. Sorum şu şekilde;
    1-emekli olmasam 3-4 yıl daha yüksek ücretten(asgari ücret:5500, izp maaşı: 13300tl)(şuanda yaklaşık brütüm 19bin lira) pirim ödemeye devam etsem emekli aylığımı % ne kadar etkiler.farazi bir rakam verebilir misiniz mesela şuanda 30.12.2022 de 6bin lira görünüyor, 3 yıl sonra bu rakam tahmini ne kadar olur.
    2-emekli aylığı hesaplamada 2008/10 sonrası için nasıl yapılıyor.en son kaç yıl alınıyor, bağlanma oranı nedir.
    3-emekli olsam mı olmasam mı?
    saygılar…başarılar…

    Yanıtla
Yorum yapın