SGK Teşvikleri 2024 & Şartları, Sorgulama & Primin Tamamını Devlet Ödesin

SGK teşvikleri izin için tek başlıkta topladık. Sigorta prim teşvikleri önceki yıllarda olduğu gibi işverenlerin artan sigorta prim maliyetlerine ilaç olmaya devam ediyor. Hükümet tarafından işverenlere ilave istihdam sağlanması halinde sağlanan sigorta prim indirimleri sigorta teşviki olarak tanımlanır.  İşverenlerin yararlanabilecekleri önemli sigorta teşvikleri bulunmaktadır.

2024 yılında yararlanabileceğiniz tüm bu teşvikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Malumunuz 2015 yılından bu yana işverenlere 6661 Sayılı Kanun’la verilen asgari ücret desteği uygulaması devam etmektedir.  Bu yazımızda yürürlükteki SGK teşviklerinden işverenler açısından önemli olanlarına değineceğiz.  Ayrıca yeni SGK teşvikleri konusunda bilgi de bulabilirsiniz. 

Potansiyel teşvik sorgulama 2024

Potansiyel teşvik sorgulama uygulaması ile işe aldığınız çalışanın hangi teşvikten yararlanabileceğini kolayca sorgulayabilirsiniz. Tek tek şartları incelemektense bu uygulama aracılığı ile tek seferde hangi şartlara uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. Teşviklerin detaylı şartlarına geçmeden önce hangi teşvikten yararlanma hakkınız olduğunu öğrenmek ister misiniz ?  Sgk potansiyel teşvik sorgulaması yapmak için sgk teşvik sorgulama sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

Sigorta teşvikinden yararlanma şartları 2024

İşverenlerin yararlanabilecekleri birçok SGK prim teşvikleri bulunmaktadır. Tüm SGK işveren desteği ve teşviklerden yararlanabilmek için aranan ortak şartlar şunlardır;

  • Geçmiş dönem prim borcunun olmaması varsa bile yapılandırılmış/taksitlendirilmiş olması ve ödeme yükümlülüklerinin düzenli olarak yerine getiriliyor olması,
  • Ayrıca aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin süresinde gönderilmesi şartları aranır. Teşvik için genel ve olmazsa olmaz şartlar bunlardır.

Teşvikten yararlanmak için genel şartlar yukarıda belirtilmiştir. Aşağıda her bir sigorta teşviğinden yararlanmada aranan özel şartları da bulabilirsiniz.  Tabi teşvik çok ama biz sizin için önemli olan 4 tanesinden bahsedeceğiz.

5510/ 5 puanlık prim indirimi 2024

Bu destekten yararlanabilmeniz için yukarıda belirtilen genel şartları sağlamanız yeterli haricinde bir şart aranmaz. Bu kapsamda işveren brüt kazanç üzerinden %37,5 yerine 5 puanlık indirimle birlikte %32,5 oranında prim ödemesi yapar.  Bu teşvikten yararlanmak için borcun olmaması, süresinde ödenmesi gerekiyor. İndirimden yararlanmak için başvuruya gerek bulunmuyor. İşçi bildirgesinin 05510 Kanun numarası seçilerek gönderilmesi yeterli olacaktır.

6111 sayılı kanun teşvik 2024

6111 teşviki diğer adı ile 4447/10. madde teşviği için yukarıda aranan genel şart haricinde aşağıdaki 6111 teşvik şartlarının da işveren ve sigortalı açısından sağlanması gerekiyor. 6111 Sgk teşvik şartları aşağıda belirtilmiştir. Bu teşvikten 31 Aralık 2023 tarihine kadar işe alınan çalışanlarınız için yararlanabilirsiniz.

  • İşe alınan çalışanın daha önce başka bir işyerinde bu teşvikten yararlanmaması ve işe alındığı tarihten öncesi son 6 aylık dönemde sigortalı çalışmasının olmaması, 18-29 yaş arasında olması gerekiyor. Eğer kadın ise yaş şartı aranmaz. İşkur’a kayıtlı işsiz ise erkek olması halinde yine yaş şartı aranmaz ancak bu durumda sadece 6 ay teşvikten yararlanırsınız.
  • İşe alınan kişinin işyerindeki son 6 aylık toplam işçi sayısının ortalamasına ilave olarak işe alınmış olması ve çalıştığı süre boyunca da bu ortalama sayısının sağlanması gerekir. Yeni tescil edilen işyerlerlerinde ve ya son 6 aylık dönemde çalışanı olmayan işyerlerinde ortalama “0” olarak esas alınır.
  • Yukarıdaki şartlar sağlanıyorsa işçi 24 ay süre ile teşvikten yararlanır. Ödenecek prim tutarı brüt kazancın %17’sidir. Yani %20,5’lik işveren payı hazine tarafından karşılanır. Eğer işçi İŞKUR’a kayıtlı ise Ek 6 ay, mesleki yeterlilik belgesi, diploma varsa ve bu belgeye uygun bir işte istihdam ediliyorsa ek 24 ay daha teşvik alabilirsiniz.

İşkur işveren teşvikleri 2024

Yukarıdaki tüm teşviklerin genel olarak ortak koşullarından birisi işe alınan işçinin İşkur kaydının olması. Bu durumda hem teşvikte ilave süre sağlanmakta bazı teşvikler için de olmazsa olmaz koşul olarak istenmekte.

İşkur işverene maaş desteği 2024

İşkur’un işbaşı eğitim programlarını tamamlayanları işyerinde istihdam etmeye devam edenlere en az 1 yıl süre ile asgari ücret esas alınarak hem maaş hem de sigorta primi desteği sunulmakta.

6661 Asgari ücret desteği 2024

01 Ocak 2024 tarihinden itibaren gerekli şartları sağlayan, prim ödemelerini düzenli yapan işverenlere çalıştırdıkları sigortalı başına 700 TL tutarında asgari ücret desteği verilecek. Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için teşvikten yararlanma şartları şu şekildedir;

  • 01.01.2024 tarihinden önce tescili olan ve 2023’te işçi çalıştıranlar için bir şart aranmayacak sistem otomatik olarak indirimi uygulayacak.
  • İlk defa 01.01.2024 tarihi ve sonrasında tescil açtıran ya da tescilli olmasına rağmen 2022’de sigorta bildirimi olmayan işverenlerin bu destekten yararlanabilmeleri için prim ödemelerini düzenli yapmaları ve geçmiş dönem prim borçlarının olmaması gerekiyor.

SGK prim desteği hakkında ayrıntılar için işveren asgari ücret desteği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK teşvik bozulması

SGK teşviklerinde genel ve özel şartların, ortalama şartının bozulması sonucu yersiz teşvik oluşur. Yersiz teşvik oluşması durumunda SGK teşvikten hatalı olarak yararlandığınız dönemin teşviklerini iptal ederek indirimden doğan tutarı gecikme zammı ile birlikte borç olarak oluşturur.

SGK hangi teşvikten yararlanabilirim?

Potansiyel teşvik sorgulama ekranından işe alınan sigortalı için hangi teşvikten yararlanabileceğinize dair sorgulama yapabilirsiniz.

Teşvikli SGK primi ne kadar 2024

01 Ocak 2024 tarihinden 5 puanlık indirimle en düşük sigorta primi tutarı 5.900,00 TL olmuştur. Asgari ücret desteği de uygulandığında ortalama aylık prim tutarı 5.200,00 TL olarak gerçekleşecektir.

Sigorta teşvik kimlere verilir?

Prim ödemelerini düzenli yapan, geçmiş döneme ait borçları olmayan, teşvik için diğer özel şartları sağlayan özel sektör işverenleri yararlanabilmektedir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Teşvikleri 2024 & Şartları, Sorgulama & Primin Tamamını Devlet Ödesin” üzerine 52 yorum
  1. Merhaba,
    Evimde bakıcı çalıştırıyorum. 447-19 maddesine istinaden teşvik kullandım. Aralık sonu itibariyle teşvik bitti. Bakıcımı hala çalıştırıyorum. 2023 yılı için herhangi bir teşvikten faydalanabilecek miyim. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Ömer bey merhaba,

    şuan annemin yanında uzun yıllardır çalışan bakıcımız , 1 Şubat 2023 itibari ile bizim ile çalışmaya başlayacak ve çoçuğumuza evde yatılı olarak bakımına destek olacaktır. Ben şubat başında işveren olarak e-devletten
    sgk üzerinden başvuru yapıp aynı zamanda ek formunu sgk ya iletmem gerekiyor değil mi ? İlk kez bizim ile çalışacağı için hangi teşviklerden faydalanabiliriz. Ödenmemiş sgk prim borçu yok , arada gün kaybetsin istemiyoruz artık aileden oldu şubatta ben üstüme almak istiyorum. Aklıma gelen diğer bir soru İzin günleri aylık çalışma gününden düşülebilir mi ?

    Yanıtla
    • Merhaba. E-SGK işyeri tescil uygulamasından başvurmanız yeterlidir. Ayrıca SGK’ya dilekçe ile başvurmanıza gerek yok. 6111 Teşvikinden yararlanabilirsiniz. Şu anda tek ve en avantajlısı o. İşe almadan önce İşkur kaydını da online yapın. İlave 6 ay daha verir toplamda 30 ay teşvikten yararlanırsınız.

      Yanıtla
  3. Merhaba ömer bey… 1996 yılında 4 ay 120 gün polislik yaptım.ama ek gösterge değeri “0” görünüyor. Daha sonra 1998 den itibaren 4b ve 4A dan toplam 7000 gün ödedim.1996 yılını başlangıç sayarlarmı ? 25 yılı tamamlamam için 96 gerekli, 1998 başlangıç sayılırsa 24 yılda kalıyorum. Bu konuda cevap bulamadım.şimdiden tşk ederim. 1996 yılı başlangıç sayılırmı

    Yanıtla
  4. Merhabalar bugün itibari ile 27103 sayili kanunun bitmesine birkaç gün kaldı eğer başvurursak bundan sonraki süreçte 12 ay boyunca devlet primi mı yatırırmı yoksa kanun birkaç gün içinde biteceği için yararlanamazmışım?

    Yanıtla
  5. Merhaba banka çalışanıyım özel sigortalıyız bebek bakıcısı teşviğinden çocuğuma tutacağım bakıcı şartlrı sağlıyır ise yararlan bilir miyim?

    Yanıtla
  6. Eylül ayında 7103 bakıcı teşvikinden yararlanmak istiyoruz ilk 3 ay prim yatırdıktan sonra aralık 2021 de teşvik biterse boşuna mı prim ödemiş oluruz ?

    Yanıtla
  7. Merhaba,

    İlk kez kayıt yaptıran işyerlerinde ilk 3 ayda 27103 teşvik verilemediği için 6111 şartını sağlayan çalışanların ilk 3 ayında işverenler bu teşvikten yararlanabilir mi?

    Yanıtla
  8. Merhabalar Ömer bey kardeşim bir tır tamir atölyesi kurmak istiyor. Ben emekli babamın veya kardeşimin eşinin adına açalım istiyorum. hangi teşviklerden faydalanabiliriz.

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekliler için işyeri kurmada herhangi bir teşvik yok. 18-29 yaş arası gençler için genç girişimci teşviği var. İlk 1 yıl bağkur primi ödenmiyor ve ayrıca 3 yıl boyunca gelir vergisinde belli bir tutara kadar muaf oluyor.

      Yanıtla
  9. Ömer Bey bebeğimize annem bakıyor.Annemin sigortasını ödemek istiyoruz.Bizim için en avantajlı ödemesi en düşük teşvik hangisi olur acaba?

    Yanıtla
  10. Ömer Bey merhaba,
    2020 10. ayda yabancı yatılı bakıcımız için çalışma izni çıktı. Pazar günleri izin günü. Ama çalışma izni kartı yeni geldi ocak sonu. şimdi sgk ya başvuracağız. önceden oturma izni vardı oda 2020 sonunda bitmiş. şimdi biz ne kadar az prim ödemek için ne yapmalıyız hangi teşviklerden yararlanmalıyız? kafalar karışık?

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer şartları sağlıyorsa şu an en avantajlı olan teşvik 27103 teşviki. İlk 3 ayı siz ödersiniz. Sonraki 15 ay boyunca tamamını devlet öder. İşkur kaydını da yapın eğer yoksa.

      Yanıtla
  11. Merhaba

    Teşekkürler,
    Ev hizmetlerindeki yabancı çalışanımız için Sgk ya dilekçe verdik, prim borcu düşmüş görünüyor 47 TL gibi bir ödeme var,
    4447/19 nolu teşvikten yararlandığımızda , çalışanımız sgk sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi, e-devletine baktığımızda daha önce yatmış görünen (eylül,ekim,kasım) sgk lar su anda e-devlette görünmüyor.

    Yanıtla
  12. Merhaba,
    Eylül ayında babama bakması için yabancı bakıcımıza çalışma izni aldık ve eylül ortasında sigortasını başlattık. İşveren ben görünüyorum. Bakıcımız 2015 yılında daha önce sigortalı çalıştığı için 4447/10. madde kapsamından yararlanamadık. 4447/19. madde kapsamı içine aralık ayında sona ereceği için ve formda olmadığı için işaretlemenize gerek yok dediler. Babam vefat etti .
    -Anneme yardımcı olması için biz bakıcımızı bir süre daha çalıştırmak istiyoruz. 4447/19. madde teşvik kapsamına dilekçe ile geçebilir miyiz.
    -Eylül ayının ortasında sigorta girişi olduğu için o ay yarım ödeme çıktı. 4447/19. madde kapsamına geçersek 3 aylık tam ödeme süreci eylül ayından mı başlar.
    -İşveren ben gözüküyorum. Babam vefat ettiği için çalıştırmaya devam edersek ve teşvikten faydalanırsak sigorta kapsamında bir sorun olur mu. (ceza vs, gibi)

    Yanıtla
    • Merhaba. Fiili olarak çalışmaya devam ediyorsa bir sorun olmayacaktır. Dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak tescil tarihinden itibaren teşvikten yararlanma için talepte bulunabilirsiniz.

      Yanıtla
  13. merhabalar,
    evde bebeğimiz için bakıcımız var,
    3 ay sigortasız işsiz bir şekilde kaldıktan sonra bizde başladı, bizde 3 ay sigortasını yatırdık, 2020 sonuna kadarda devlet yatıracak. Sorum 2021 de ne yapacağız biz, nasıl bir paketten faydalanabiliriz. ne yapmamız lazım? Teşekürler şimdiden

    Yanıtla
    • Merhaba. 31 Aralıkta ilgili teşvik sona ermekte. 2021’de devam eder mi bekleyip görmek lazım. Yazımızda teşvik şartları var eğer 27103 uzatılmazsa şartları sağladığınız diğer teşviklerden birisine geçiş yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  14. İyi günler ilk defa işe giren 18 yaşında bir bayan için en uygun teşvik nedir? Vereceğiniz bilgi için eşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. İlk olarak İşkur kaydını yapın. Eğer dosya ilk tescil değilse 18 ay boyunca 27103 teşvikinden yararlanırsınız. Primin tamamını devlet öder. İlk tescilde 15 ay öder. Sonra 12 ay boyunca da 6111 teşvikinden yararlanır. Bunda da primin yaklaşık yüzde 60 ını devlet öder.

      Yanıtla
  15. Merhabalar
    Benim sorum .Aynı il içersinde farkılı şubelerin bulunmasında ortalama personel sayısı hesaplarken
    Şubeler bağımsız mı yoksa Bütün işyerlerimi ortalamaya dahil.Yani İstanbul bir ilçes,inde şube açtığım zaman
    oradaki personel yeni açılan işyeri statüsünde mi olacak yoksa merkezle birlikte mi değerlendirilecek.
    Vereceğiniz bilgi için teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Her bir dosya için ortalama ayrı hesaplanır. Merkez ya da diğer şubelerde çalışanlar ortalama için dikkate alınmaz. Yeni işyeri olarak değerlendireceksiniz yani.

      Yanıtla
  16. Merhaba, öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Evdeki bayan yardımcımızı Kasım 2018’de 4447/19 ile 30 günden başlattık. O zaman 6111 şartlarını da sağlamaktaydı ancak ne kadar uğraştıysam da ilk 3 ay diğerinden yararlandırmadılar ve 688₺-659₺ civarında ödeme yaptım.
    1-sanırım artık bunun için yapılacak bir şey yok, doğru mu?
    2-ilk 3 ay ödemelerim süresince (kasım 2018-ocak 2019) Asgari ücret desteği almamıştım, sanırım alacaklı durumdayım. Bunu alabilmek için bir başvuru süresi var mıdır? Yoksa oluşacak bir sonraki borcuma kadar aylar/yıllar boyu bekler mi?
    3-Yararlandığım bu teşvik Kasım 2018’den itibaren 3+15 ay sonunda sonlanacak, doğru mu?
    4-Bu süre sonunda bizim için en avantajlı olarak nasıl bir yol izlemeliyim? 6111 mi? Ne kadar süre ile yararlanabilir? Yararlandırmak için 6 aylığına işten çıkarıp tekrar giriş mi yapmalıyım?
    Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- ilk 3 ay için 6111 den yararlanma hakkınız yok maalesef.
      2- Borcunuz yoksa iade alabilirsiniz.
      3- Sigortalınız İşkur kayıtlı ise evet en az 15 ay yararlanırsınız.
      4- Kanuni olarak devamında 6111 den yararlanma hakkınız var. Ama şu an sgk ev hizmetleri sistemi buna izin vermiyor maalesef.

      Yanıtla
  17. Ev hizmetleri kapsamında erkek hastaya bakacak 37 yaşında erkek yabancı bakıcı çalıştırmak istiyoruz. Şu an oturma izni var, çalışma izni yeni alınacak.
    Kendisine maaş olarak net 3500 TL vereceğiz. Bu maaşın brütü ne kadar olur? Çalışma bakanlığı ve SGK maaş bildirimini brüt olarak istiyor.
    Yabancı erkek hasta bakıcı daha önce hiç Türkiye’de çalışmamış, ben de ilk defa ev hizmetleri kapsamında yanımda bir kişi çalıştıracağım.

    Çalışacak kişi yabancı ve 29 yaşından büyük erkek. İşkur kaydı yok.

    Bu kişi oturma izni ile daha çalışma izni almadan İşkur’a kayıt olabilir mi?

    Yazınızda belirtilen teşviklerin hangisinden yararlanabiliriz?
    Çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Brüt maaşı 4117,65 lira oluyor. Çalışma izni olmadan İşkur kaydı oluyor mu inanın bilmiyorum. Bunu en yakın İşkur şubesine uğrayarak sorun. Eğer oluyorsa 27103 teşviğinden yararlanırsınız.

      Yanıtla
      • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bir yerde 27103/4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesi ile yapılan yasal düzenleme kapsamında ev hizmetlerinde çalışan sigortalıların asgari ücret üzerinden hesaplanan tüm SGK primlerini 12 ay veya 18 ay boyunca Devlet ödüyor diye okudum.

        Çalıştıracağım kişinin maaşı asgari ücretten fazla olacak, bu durumda bu teşvikten nasıl yararlanabiliyoruz?
        Primini 4117,65 TL brüt maaş üzerinden 3 ay boyunca %32,5 oranında 1338,24 TL olarak ben sonrasında da 12 ay boyunca devlet mi ödeyecek? Yoksa bu teşvik sadece asgari ücrete mi özel?

        Yanıtla
        • Asgari ücrete kadar olan prim tutarını karşılar. Üzerini siz tamamlarsınız diye biliyorum. Umarım yanlış bilmiyorumdur.

          Yanıtla
          • Cevabınız için tekrar çok teşekkürler. Çalıştırmak istediğim yabancı kişi bugün İŞKUR kaydını yaptırdı, ben de onun için hemen çalışma izni için başvuracağım.

            Tem 8, 2019 tarihli “Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigorta Primi 2019”yazınızda gelen sorulara verdiğiniz bir cevapta “ilk 3 ay 4447/10. madde kapsamında teşvikten yararlanabilirsiniz, sonraki 15 ay teşvik değişikliği yaparak 7103 sayılı kanuna geçirebilirsiniz” diye belirtmişsiniz.
            Başka bir soruda da konuyla ilgili hem il müdürlüğü hem de genel müdürlükten olumsuz cevap alan bir kişiye “Mevzuatta aynı ay ikisi olmaz diyor. Ama ilk 3 ay 10. Madde olmaz diye bir şey demiyor” diye cevap vermişsiniz.
            Biz de ilk 3 ay 4447/10. madde ( 6111 sayılı kanun) ve sonraki 12 ay 4447/19. madde ( 7103 sayılı kanun) teşviklerinden yararlanabilir miyiz?
            Yoksa bizim durumumuz farklı mı?

            7103 ve 27103 kanunlarının kapsamı aynı mı?

          • Sizin yararlanabileceğiniz numara 27103. Kanun 7103 ancak 17103 imalat sektöründe faaliyet gösterenler için Size uygun olan ise 27103.

        • İyi günler eylül ayında bakıcı teşviklerinden faydalanmak istiyoruz , bakıcı adayı şu an sigortalı görünüyor ama teşvikten yararlanmıyor . 7103 için 3 ay sigortasız olması mı gerekiyor yoksa ilk 3 ay 6111 den faydalanıp sonra 7103 dan faydalanabiliyor muyuz ?

          Yanıtla
  18. merhabalar. teşvik şartlarını sağlayan işçi süreyi doldurmadan işten ayrılıp yine aynı şartları oluşturup tekrar işe başladığında teşvik süresi başlangıçta verdiği süreden ne kadar kaldıysa o ay kadar mı teşvikten faydalanır?

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır kalan süre kadar yararlanır. Yani çalışmadan geçen süre de teşvik hesabından düşülür. Ancak bu durum sadece 27103 sayılı kanun teşviği için geçerlidir. Diğer teşviklerde işçi işten çıktığında teşvik hakkı yanıyor.

      Yanıtla
  19. Buna göre belediye personel anonim şirketleri asgari ücret desteğinden faydalanabilecek mi?teşekkür ederim.

    Yanıtla
      • Normalde 2018 yılı için sistemde indirim var.Öderken de bankadan eksik ödendi destek tutarı kadarı.Belediye olarak hakedişten mahsup edeceğiz. Fakat SGK dan daha sonra bu tutarlar sizden geri alınabilir diye söylenmiş şirkete.O nedenle sordum.Çıkmış olan destek geri alınamaz sanırım .Yararlanamıyorsa sistemden destek çıkmaması lazımdı diye düşünüyorum.Genelgeyi incelediğimizde yararlanması lazım.

        Yanıtla
        • Ben de yararlanması gerek diye düşünüyorum. Siz yararlandırın. SGK’ya da teminat iadesi yazısı gönderirken yararlandığını belirtirsiniz sorun olmaz.

          Yanıtla
Yorum yapın