4447 19.Madde Teşvik Şartları 2022
4447 19. madde teşviki geçen seneden itibaren yürürlüğe giren önemli teşviklerden birisidir. İşverenlere önemli sigorta teşvikleri sağlayan 7103 Sayılı Kanunla 4447 Sayılı Kanunun 19’uncu maddesine eklenen geçici madde ile gerekli şartları sağlayan işverenlerin kanunla belirlenen süreler boyunca sigorta primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor.
Teşvikten yararlanan işverenler ile ev hizmetlerinde işçi çalıştıranların en az 12 ay boyunca tüm sigorta primlerini devlet karşılamakta. Bu yazımızda 4447-19 madde sigorta prim teşviği (7103 Kanun Teşviği) konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
4447 sayılı Kanun geçici 19. madde uygulaması 2022
4447 19 teşvik uygulaması 01 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe alınan işçiler için uygulanacak. Ayrıca 4447 19 madde desteğinden yararlanabilmeniz için aşağıda belirtilen bazı şartları sağlamanız gerekiyor.
4447/19. madde sigorta prim teşviki yararlanma şartları ve süresi:
- İşverenin özel sektörde faaliyette bulunuyor olması,
- İşe alınan kişinin işe alınış tarihinden önceki son 3 aylık dönemde 4a ssk kapsamında 10 günden fazla hizmetinin olmaması ayrıca isteğe bağlı bağkur hariç olmak üzere bağkurlu olmaması gerekiyor.
- İşe alınacak çalışanın bir önceki takvim yılı ortalamasına ilave olarak işe alınması gerekiyor. Yani diyelim ki işyerinizin 2017 yılı ortalama çalışan sayısı 3 ise bu teşvikten 2018 yılında yararlandıracağınız çalışanın işe girdiği tarihte ve teşvikten yararlanmaya devam edeceği dönemlerde de kendisi haricinde en az 3 çalışanın olması gerekiyor. Eğer 3’ten az olursa ya da sonradan düşerse teşvikten yararlanmaya devam edemezsiniz.
- İşverenin teşvikten yararlanabilmesi için son ödeme vadesi geçmiş sigorta primi, işsizlik primi, damga vergisi ve idari para cezası borçlarının bulunmaması ayrıca aylık prim hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin kanuni süresinde verilmesi gerekiyor. Eğer prim borçlarınız yapılandırma kapsamında ise ve taksit ödemelerinizi de düzenli olarak yapıyorsanız ve yapılandırma/taksitlendirme harici de borcunuz yoksa yine bu sigorta prim teşvikinden yararlanma hakkınız olur.
İşverenler en çok 27103 teşvik için şartları sağlayabilmekte. Bu teşvikten yararlanmak için özel şartlar ve dikkat edilmesi gerekenler için 27103 teşvik şartları nelerdir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bu teşvikten yararlanma süresi boyunca çalışan başka bir kanun kapsamında sigorta prim indiriminden yararlanamaz. Teşvikten yararlanamayacak olanlar ise şunlardır;
- Kamu Kurumları,
- 4734 Sayılı İhale kanununa tabi olarak yapılan ihaleli işlerde,
- Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olarak çalışmaya devam eden emekliler,
- Yurt dışında çalışan sigortalılar,
- Bu teşviklerden yararlanamaz.
4447/19. madde teşvik hesaplaması nasıl yapılır ?
Bu teşvikte ortalama hesaplaması bir önceki yılın çalışan sayısı üzerinden yapılmakta. Teşvikten yararlanılan süre boyunca çalışan sayısının bir önceki yılın ortalamasının üzerinde olması şartı aranmakta.
Örneklerle teşvik hesaplaması nasıl yapılır, teşvikten yararlanma süresi nasıl uzatılır konusunda bilgi için hemen 27103 teşvik ortalama hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
4447 19 madde yararlanma süresi nedir ?
Yukarı da belirttiğim üzere 4447 19. madde teşvikinden 31 Aralık 2023 tarihine kadar işe aldığınız çalışan için yararlanabileceksiniz. 4447/19. madde kapsamında teşvikten yararlanma süresi çalışanın durumuna göre farklılık gösterecek. Buna göre 4447 sayılı kanun 19.madde teşvikinden yararlanma süresi aşağıdaki gibi olacaktır.
- 4447 sayılı kanun 19 maddesi kapsamında destek süresi normalde 12 ay olacak.
- Ancak 4447 sayılı kanun geçici 19.madde şartlarına tabi olarak işe alınan çalışan 18 yaşından büyük kadın ise ya da 18-25 yaş arası erkek ise ve ya engelli ise 444719 teşvik süresi 18 ay olarak uygulanacak.
- 4447/19’uncu teşvik kapsamında işe alınan ancak yukarıda belirtilen süreyi doldurmadan işten ayrılan sonradan tekrar işe başlayan çalışanlar kalan süre kadar teşvikten yararlanabilecek.
İlk tescilde 4447/19. madde sigorta prim teşviki nasıl uygulanır ?
İlk defa tescil edilen işyerleri ile tescilli dosyası olmasına rağmen bir önceki takvim yılında sigortalı bildirimi olmayan işverenler sigortalının işe tarihi takip eden üçüncü aya ait aylık prim ve hizmet belgesinden itibaren bu teşvikten yararlanabilirler.
4447 19.madde teşvik tanımlaması nasıl yapılır ?
İşe aldığınız sigortalınız için öncelikle teşvik sorgulaması yapmanız ve sonrasında ise tanımlama yapmanız gerekmektedir. Başvuru süreci şu şekilde;
- Yukarıdaki şartların tamamını sağlıyorsanız öncelikle normal süreçte olduğu gibi çalışanın sigorta işe giriş bildirgesini normal olarak vereceksiniz.
- Daha sonra
“e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan;-İmalat veya bilişim sektörü için “17103/4447 Sayılı Kanun Geçici 19. Madde (İmalat veya bilişim sektörü)”– Diğer sektörler için ise “27103/4447 Sayılı Kanun Geçici 19. Madde (Diğer sektör)” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.
İçerik Başlıkları
Merhaba,
Ek9 10 günden fazla olarak 4447/19 teşviğinden yararlanarak benim üzerimden sigortaladığımız çalışanımızın 1 Haziran 2022de çıkışını yapıp(18 ay teşvikten yararlanmış oluyor) 6 ay sonra 1 Aralık 2022de eşim üzerinden tekrar sigortalarsak 4447/19 teşviğinden yararlanabilir miyiz?
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler, sayenizde tüm bilgilerden yararlanabiliyoruz.
Merhaba. Hayır bir sigortalı bu teşvikten bir defa yararlanır. Farklı bir sigortalı için yapabilirsiniz.
Peki buna benzer bir teşvik var mıdır? Alternatifleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Maalesef şu an yok.
Ömer Bey Merhaba, tüm bilgiler için teşekkürler. Sizin siteniz haricinde elle tutulur yönlendirici bilgi bulmak nerede ise imkansız. Size şunu sormak istiyorum. İlk kez bakıcı çalıştıracağım, kendim devlet memuruyum, bakıcım da hayatında ilk kez çalışacak geçmiş bir sigortası hiç olmamış. Ben kendisine sigorta yaptırıp asgari ücretten çalıştırırsam bu geçici 19.maddeden yararlanır mıyız? Primlerin tamamını devlet öder mi? Ben e sgkdan bir başvuru yaptım sizin anlattığınız şekilde, bir şifre geldi e devlet üzerinden, ama hiçbir aşamada teşvik vs sorulmadı. Ek-9u kendim indirdim elle doldurup mu teslim etmeliyim, tamamen edevlet üzerinden olmuyor mu? Çok soru sordum şimdiden vakit ayırdığınız için teşekkürler.
Merhaba. Teşekkür ederim :). Bunu başka yerlerde de söyleyin :). Bundan sonraki aşamada SGK işveren sisteminden tanımlama yapmanız gerekiyor.
-Öncelikle buradan E-devletten aldığınız SGK şifresi ile SGK işveren sistemine giriş yapın: İşveren sistemi giriş.
-Giriş yaptıktan sonra kolay işverenlik bölümünü göreceksiniz.
-Teşvik tanımlama bölümünden ilk 3 ay için 6111 teşviki seçin. ( 4447/10. madde )
-İlk 3 ay 27103 teşvikinden yararlanamazsınız.
-İlk 3 ay tamamlandıktan sonra yine aynı ekrandan 7103 teşvikini tanımlayın. Zaten bu teşvik 31.12.2022 tarihine kadar devam edecek.
-01 Ocak 2023 tarihi ve sonrasın da da kalan süre kadar 6111’den yararlanabilirsiniz.
-Tanıdık bir muhasebeci varsa destek alın isterseniz. Takıldığınız bir yer olursa yardımcı olurum.
İnanın her yerde söyleyeceğim ve tavsiye edeceğim. Yanıtınız çok aydınlatıcı oldu teşekkürler. Benim gibi zorlananlar için küçük bir bilgi işveren kullanıcı adı tc kimlik no ve yandaki kutucuğa da işveren tipi olan sayı yazılacakmış. 🙂 Dediğiniz gibi sisteme girdim>kolay işverenlik>Teşvik tanımlama girdiğimde sadece şu 2 teşvik seçeneği çıkıyor: 5510 5.bendi ve 00000teşvik indirimsiz. İşe başlangıç 4 nisan acaba bununla ilgili mi neden diğer teşvikleri göremiyorum sizce?
Acaba sigortalınız teşvik şartlarını mı sağlamıyor ? Sizin adınıza daha önce tescilli dosya var mıydı ? Şartlar sağlanıyorsa çıkması gerekir.
Merhaba, 3 ay önce ilk çalışanını almış, an itibari ile 3 çalışanlı ve 17103(bilişim sektörü) teşvikinden kimseyi henüz yararlandırmamış bir firma sigortamı yapacak. Maaş rakamı teşvik rakamına göre değişiklik gösterebilir. İşveren ısrarla 5004 TL’ye kadar teşvik sağlandığı ve bu durumda ne çalışana ne de işverene prim ödemesi, damga vergisi ve gelir vergisi çıkmadığını fakat daha yüksek rakamlarda bu ödemelerin çıktığını söylüyor. Normal şartlarda anlaşılan ücret 10000 brüt. Acaba bu kanun kapsamında hem ben hem işveren tüm şartları sağladığı durumda 10000 TL brüt ödemede iş verene, net maaş üstüne ne kadarlık ödeme çıkmaktadır? Diğer bir sorum iş verene ek ödeme çıkmayacak şekilde en yüksek brüt ödeme ne kadar yapılabilir?
Teşekkürler
Merhaba. Benim hatırladığım kadarıyla 7103 sayılı teşvikte üst sınır tavana kadar karşılanıyor. İşverenin ödeyeceği primler yararlandığı teşviklere göre farklılık gösterir. Şu kadar prim öder demek zordur.
merhaba, daha önceki işvereninin geçici madde 19. teşviğinden 18 ay süreli yararlandığını söyleyen bakıcı, 4 aydır işsiz, işkur kaydı var. şartları sağlıyor görünüyor. ek9dan işe aldığımda 19. madde teşviğinden biz de yararlanabilir miyiz?
Merhaba. Hayır sadece 1 kez yararlanılabilmekte. Yararlanamazsınız.
daha önceki yorumları okuduğumda işveren için kısıt var ama çalısan için yok demişsiniz. geçici madde 10 için bir kere yararlanılıyor denilmiş. teyit etmek amaçlı yeniden soruyorum. geçici madde 10 dan yararlanabilir miyiz peki 2 ay daha bekleyip? teşekkürler.
Şimdi şöyle tam olarak. Eğer bir işyerinde 19. madde süresi bitmeden işçi işten çıkar ve sonra başka bir yerde başlayıp yine bu teşvik şartlarını sağlarsa kalan süre kadar yararlanır. Ama sizin soruda tamamını kullandığı için sizden yararlanma hakkı yok. 4447/10. madde teşvikinde ise durum daha da farklı. Eğer başka işyerinde 1 gün bile bu teşvikten yararlanma varsa sizden yararlanamaz.
Eşim 7103 den yararlandı bu teşvikten kalan ay kadar 6111 den yararlanmak istediğimizi ssk da görevliye söyledik fakat görevli böyle bir durumu araştıracağını söyledi sonra sistemin böyle bir geçişe izin vermediğini söyledi. Primler çok yüksek yapabilecek bir şey var mı
Merhaba. Kanun izin veriyor ama sistem izin vermiyor. Sgk işleri işte. Yapılacak başka bir şey yok. Ya ödeyeceksiniz ya da kapatacaksınız.
Merhaba, işyerimizde aynı ay içinde çalışanın çıkışını ve daha sonra girişini yaptım. 17103ten faydalanabiliyor ikiside ama iki sicil var tabi sgk ya yüklerken hata veriyor. aynı kişi iki defa gözüktüğü için mi yoksa teşvikten giriş çıkışları olduğu için faydalanamıyor mu tekrar? yardımcı olabilir misiniz? teşekkür ederim
Merhaba. Muhtemelen aynı ay olduğundan kaynaklı. Normalde kalan süre kadar yararlanma hakkı var. Hata kodu ne veriyor tam olarak yazabilirseniz yönlendirim sizi.
Merhaba,
27103 teşvikten yararlanan personeller için muhtasar sgk da problem yaşıyoruz. çözüm için dönüş yapabilir misiniz lütfen
teşekkürler.
Merhaba. Maalesef aynı sorunu şu an herkes yaşıyor. Sistem hatasından kaynaklı. Düzeltilecek diye umut ediyor ve bekliyoruz.
Merhaba Ömer bey;
2019/4.Ayda; 3 Personel 27103′ den 3 Personelde 5510’dan faydalandılar
2019/5.Ayda; 3 Personel 27103’den 1 Personelde 5510’dan faydalandılar
2019/6.Ayda 3 Personel 27103’den 1 Personelde 5510’dan faydalandılar
2019/7.Ayda; 2 Personel 27103’den 1 Personelde 5510’dan ve 1 Personelde 6111’den faydalandılar
2019/8.Ayda; 3 Personel 27103’den 1 Personelde 5510’dan 1 Personelde 6111’den ve 3 Personelde kanunsuz olarak faydalandılar
2019/9.Ayda; 3 Personel 27103’den 4 Personel 5510’dan 1 Personel 6111’den ve 3 Personelde kanunsuz olarak faydalandılar
2019/10.Ayda ve halen mevcut 2 Personel 27103’den 1 Personel 5510’dan ve 1 Personelde 6111’den faydalanmaktadır.
Size sorum şu; Burada yapılan işlemlerde bir hata söz konusu mu? Halen devam eden personellerimizin teşvikinde bir değişiklik söz konusu olur mu?
Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Bu sorularınıza cevap verebilmek için hem 27103 açısından hem de 6111 sayılı teşvikli bildirilenler açısından ortalama çalışan sayısını bilmem gerekiyor.
Merhaba;
13/05/2019 tarihinde SGK İşyeri dosyamı açtım. ve aynı tarih itibariyle (a) adlı personelimin girişini verdim. 5.Ay için (a) Personelimin son altı alda çalışması olduğu için hiçbir teşvikten faydalanmadım. (a) personelim 21/05/2019 tarihinde istifa ederek işten ayrıldı.01/06/2019 tarihinde (B) adlı personelimi işe aldım. ve 6. ve 7.Ay için (b) adlı personelim 6111 sayılı ve 5510 sayılı teşvik şartlarını taşıdığı için teşvikten faydalandım ve primimi ödedim. 8.ayda 3 aylık dönemi doldurduğum için 4447/19 maddeden faydalandım. ve damga vergisini ödedim. (C) adlı personelimi de 15/09/2019 tarihinde işe başlattım.9.ay bildirgesini vermek isterken prim borcu olduğu gerekçesi ile 4447/19 maddeden faydalanamıyacağım uyarısı aldım.Kurum ile görüştüğümde (a) adlı personelim işten ayrıldığı ve yerine (b) adlı personelim işe başlaması nedeniyle son 6 aylık dönem ortalamasının 1 kişi olduğunu ve 6.7.aylarda ilave personel olmadığı gerekçesi ile 6111 ve 5510 sayılı teşvikten yersiz faydalandığımı tarafıma şifayen ifade ettiler.
Sorum şu;
1.) 6 ve 7 aylarda 6111 ve 5510 saylı teşviklerden faydalanma hakkım varmıdır.
2.) Eğer yoksa SGK bu 6111 ve 5510 sayılı teşvikin iptal işlemini 10.ayda yapmış bulunuyor. Bu durumda 8.ayda 4447/19.maddeden faydalanmış olduğum teşvikin iptal olması söz konusumudur. 10.Ay itibarihle 8.ay için 4447/19 sayılı teşvik iptal olmamış görünüyor. çıkartılan borcu ödeyemez isem 8.ay teşviki de iptal olur mu?
3.) (b) adlı personelim işten ayrılmak istiyor. Eğer 21/10/2019 tarihinde (b) adlı personelim işten ayrılacak olursa (b) ve (c) adlı personellerim için 9 ve 10 ayda 4447/19 sayılı teşvikten yararlanabilirmiyim. Aynı zamanda (C) adlı personelim için 11 ve ileriki aylarda 4447/19 sayılı teşviklerden faydalanmaya devam edebilirmiyim.
Saygılarımla;
Teşekkür ederim.
Merhaba.
1- ilave işçi olmadığı için 6111 den yararlanma hakkınız yok. Normalde 5510 hakkınız vardı ama yersiz teşvik olunca o da kalkıyor ortadan.
2-27103 ortalama 0 olarak kabul edildiğinden o iptal edilmez. Çıkan borcu hemen ödemenizi öneririm.
3- ortalama sıfır olduğu için gerekli şartları sağlıyorsa c sigortalısını kalan süre kadar yararlandırma hakkınız var.
4447/19. maddeye göre teşvikte, çalıştırdığımız işçinin “Destekten yararlanma şartlarından olan; sigortalıların işe alındıkları tarihten itibaren (9) dokuz aylık sürede hangi sebeplerle iş sözleşmelerinin feshedilmemesi gereklidir” şartı, sadece 01.02.2019-30.04.2019 tarihleri arasında işe girenler için mi geçerlidir? Daha sonraki bir tarihte aldığımız ve 4447/19 (27103) maddeye göre teşvikten yararlandığımız işçiyi, 9 aylık süre dolmadan işten çıkartırsak bir sorun olur mu?
Merhaba. Evet bu durum 7166 sayılı yasa kapsamında belirttiğiniz tarihler arasında işe aldığınız çalışanlar için geçerlidir. Mevcut 27103 sayılı teşvikte böyle bir şart bulunmamaktadır.
Ömer Bey merhabalar,
Genelgede geçen aşağıdaki bilgi doğrultusunda bu teşvik kapsamında işe alınan Ek 9 -10 günden fazla ev hizmetlerinde çalışan bir sigortalı için ilk üç ay acaba ne kadar prim ödenmesi gerekir. Asgari ücret desteği ve 5 Puanlık indirimden yararlanarak 681 TL mi yoksa sadece asgari ücret desteği olan 150 TL den yararlanarak 809 TL mi ya da metinden anlaşıldığı üzere teşviksiz prim tutarı olan 959 TL mi.
“4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesinin on ikinci fıkrasında bu maddeyle sağlanan destek unsurundan yararlanmakta olan işverenlerin; bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacağı hüküm altına alınmıştır.”
Merhaba. Asgari ücret desteği ve 5 puanlık indirim ile birlikte 681 lira ödenmesi gerekir. Genelgedeki bu hüküm yanlış yorumlanıyor. Siz ilk 3 ay yararlanamıyorsunuz. Dolayısıyla aynı dönem olmuyor. Hatta şartlar sağlanıyorsa ilk 3 ay 6111 sayılı kanun teşvikinden yararlanma hakkınız da var ancak maalesef SGK ek 9 sisteminde bunu uygulamaya açamadı.
Hocam öncelikle verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Sosyal güvenlik kurumu SPGM. İSTİHDAM TEŞVİKLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI nı aradım durumumu anlattım. Bir yol gösterirler diye. Evet dediler hakkınız ama sistem izin vermiyor. Sistemde düzenleme yapılması lazım. Yani bunu türkiye genelinde kimse yapamaz diyorlar. Anlayacağınız Ankarada bakanlığın verdiği cevap ta aynı oldu. Nasıl bir yol izlemeli. Var mı bu işi başaran biri?
:). Hocam işin asıl sorumlusu cevabı vermiş işte. Maalesef yapılacak bir şey yok şu an.
Hocam selamlar, bakıcımıza ocak ayının sonlarında 4447/10 yararlanarak sigorta başlattık. Üç aydır 434 tl ödüyorum. Bu ay 4447/19 dan yararlanmak için SGK Müdürlüğüne gittim. Hatta birkaç kez gittim yapamıyorlar. Sistem izin vermiyor falan deniyor. Ne yapabiliriz?
Merhaba. Bu işlemi SGK yapacak hocam. Siz başvurunuzu yapın. Sistem düzelince yapacaklar bir şekilde artık.
Hocam ek -9 On günden fazla formu na yeni spek olarak işleyerek altına açıklama yazdım. 4447/19 dan şu tarihten itibaren yararlanmak istiyorum diye. Başvuruyu verdik ancak ne bir kayıt numarası var nede başka birşey? Çalışana elden verilmiş bir kağıt parçası oldu. Bu işlem her yerde böyle mi yapılıyor. Birde bu teşvik değişikliğini türkiyede tek yada ilk yapan benmişim gibi bir izlenim oldu. Başka bunu yapan yokmu hayret ettim.
Var ama SGK maalesef birhaber genelgeden ve kanundan. İşverenler kendileri ilk 3 ay başka kanunla verip 3 ay sonrasında 4447-19. maddeden verebilirken ev hizmetleri için SGK’nın yapması gerekiyor. Ancak onlar da böyle yapıyor işte.
Merhaba, 19. maddeden faydalanırken 3 ay sonra 15 ay boyunca teşvik alabiliyoruz sanırım.
Peki 3 ay sonra teşvik almaya başladığımızda, prim borcunu ödeyip sonra mı alıyoruz yoksa hiç ödeme yapmıyor muyuz?
Teşekkürler.
Merhaba. İlk 3 ay ödeme yapmanız gerekiyor. Sonraki 12 ay yapmayacaksınız.
Merhabalar, 4447/19 için de çalışanın daha önceki başka bir işyerinde herhangi bir teşvikten faydalanmamış olması koşulu gerekiyor mu acaba?
Merhaba hayır öyle bir şart yok. Yazıda belirtilen diğer şartları sağlamanız yeterli.
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bakıcımıza önce işkur kaydı yaptırdık, danışman atandı sonra 20.01.2019 tarihinde 10 günden fazla formu ile sigorta girişi yaptırdık. İlk ocak ayı için 195 tl, şubat ayı için 434 tl, mart ayı için yine 434 tl borç yansımış, nisan ayı oldu hala asgari destek ücretini yansıtmadılar.
İki sorum olacak;
1. sorum 4447/19 a geçiş için dilekçeyi hangi tarihi baz alarak vermem gerekir. 01/05/2019 tarihinden itibaren mi? yoksa 20/04/2019 tarihinden itibaren mi?
2. sorum eğer ki biz 4447/19 a geçene kadar asgari ücret desteği hala yansıtılmazsa. 4447/19 a geçince zaten artık prim borcum olmayacak.Bu durumda ben aylık 150 tl zararda oluyorum. İleriye doğru prim borcum olsa oradan düşer tabi ama ben 4447/19 a geçtiğim için artık prim borcum da olmayacak. Benim şuan yararlanamadığım aylık 150 tl lik indirimi bana iade ederler mi?
teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. 01 Nisan 2019 itibariyle 4447-19. maddeye geçiş hakkınız var sanırım. Asgari ücret desteği emanet hesaplarda bekler sonradan borçlarınıza mahsup edilir.
Ömer hocam teşekkürler, işte sorun tamda burada. Normalda yararlanmamız gereken asgari ücret desteğinden hala yararlanamadık. 01 Nisan 2019 tarihinden itibaren de 4447/19 a geçeceğimiz için artık prim borcumuz olmayacak. Geriye alamayacağım bir para oluyor anladığım.
Asgari ücret desteği henüz başlamadı ev hizmetleri için. Başladığında borç olmaz ise emanet hesaplarınızda bekler. Sonradan borç olursa mahsup edilir. Olmazsa nakit olarak iade edilir.
Merhaba,
Asgari ücret desteği ne zaman başlayacak. Bu ay da yansımamış gibi görünüyor. 434,93 TL olarak geldi.
4447/10’dan yararlanıyorum.
Merhaba. Bazı işverenlere yansımış bazılarına henüz yansımamış. Biraz beklemeniz gerekiyor.
Merhaba;
01/01/2019 Tarihi itibariyle 4447/19 maddeden faydalanan personel 15/03/2019 tarihinde işten ayrılıp aynı gün bir başka işyerin de çalışmaya başlamıştır. Bu durumda bu işçi 4447/19 maddeden faydalanmaya devam edebilir mi.? Aynı zamanda 01/02/2019 ila 30/04/2019 tarihi arasında ek istihdama tabi yeni işyerinde çalışmaya başladığından dolayı yeni teşvikten yararlanabilir mi?
Merhaba. Malumunuz bu teşvikten yararlanmak için aranan en önemli şart son 3 ay içinde 10 günden fazla çalışmamış olmak. Bu şartı sağlamadığı için sigortalı her iki teşvikten de yararlanamaz.
Merhaba hocam,
Ben eylül 2018den beri 4447/10 dan yararlanıyorum.
4447/19 a nasıl başvururum?
Bakıcıya tekrardan giriş formu doldurtmam gerekir mi?
3 aylık kısmı(680tl civarı olan tutar) ödemiş sayılır mıyım?
Merhaba. Dilekçe vereceksiniz SGK’ya. Başvuru formu değil. Örneğin 01.03.2019 tarihinden itibaren teşvik kanununun 4447/19. madde olarak güncellenmesini talep ediyorum şeklinde vermeniz lazım.
Peki 3 aylık kısmı (680tl olan) ödeyecek miyim?
Yoksa direk 18-5 (5 aydır sigorta ödüyorum.)
13 ay boyunca devlet mi karşılayacak?
İlk 3 ayı ödeyeceksiniz. Sonraki teşvik dönemlerinde prim ödemeyeceksiniz.
Merhaba hocam,
Asgari ücret derteği 12 aylık mı oluyor eğer öyleyse ocak ve şubat aylarında sgk bunu sisteme yansıtmadı için o aylardan kalan haklara ne oluyor.Onlar mart ayına yansırsa bu sefer alacaklı oluyoruz.
Evet 12 aylık olacak. Henüz yansımadı. Sonrasında toplu olarak yansır. Prim borcunuzdan fazla olursa alacaklı olursunuz tabi.
Selamlar hocam, 2019 asgari ücret desteği indirimi 150 tl den yararlanabilmek için bir şey yapmam gerekir mi diye sormuştum. Bir şey yapmanıza gerek yok demiştiniz. Ancak şöyle bir durum oldu. 20.01.2019 da işe başlayan bakıcımız için ilk ay çıkan ssk ücreti (on onbir günlük) 195 tl idi zamanında ödedim. ikinci ay (şubat) için 434 tl borç çıkmış. Prime esas günlük kazanç tutarı 85,28 TL yazmıştım. Neden indirim yansımadı ve ne yapmalıyım. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba hocam. Asgari ücret desteği için başvuruya gerek yok. Otomatik iner. Ancak daha Sgk sisteme yansıtmadı. Bu ay sonu itibariyle yansımasını bekliyoruz.
MERHABA;
4447/19.MD TEŞVİĞİNDEN 2018 YILINDA 5 AY BOYUNCA ,MUHTASAR BEYANNMESİNDE “İSTİHDAMIN TEŞVİKİNE İLİŞKİN” BÖLÜMÜ DOLDURULMAYARAK TEŞVİK HAKKIMIZ OLDUĞU HALDE SEHVEN TEŞVİK TALEBİNDE BULUNMAMIŞ OLDUK,
GERİYE DÖNÜK HAKEDİPTE TALEP ETMEDİĞİMİZ TEŞVİĞİ OCAK 2019 MUHTASAR BEYANNAMESİNDE BEYAN EDEREK TEŞVİKTEN YARARLANABİLRİMİYİZ,
YOKSA GEÇMİŞ DÖNEM İÇİN MUHATASAR DÜZELTME BEYANNAMESİ Mİ VERMEMİZ GEREKECEK?
2.SORUM,,,4447/19.MD.KAPSAMINDA DAMGA VERGİSİ TEŞVİĞİNİ MUHTASAR BEYANNAMEDE NASIL GÖSTERECEĞİZ,DAMGA VERGİSİ BÖLÜMÜNE KENDİMİZ TOPLAM DAMGA VERGİSİNDEN MAHSUP EDEREK NET DAMGA VERGİSİ Nİ Mİ YAZACAĞIZ??
Merhaba. Geriye dönük 6 aya kadar bildirge düzeltme talebi vererek hakkınız olan dönemlerde teşvikten yararlanabilirsiniz. Muhtasar beyannamede düzeltme nasıl oluyor bilmiyorum açıkçası. Ancak e bildirge v2 uygulaması üzerinden kanun belge no değişikliği talebi girebilirsiniz. Damga vergisi hususunda da bilgi sahibi değilim.
Merhaba
27103 teşviğinden yaralanan işçi işten ayrılıyor ve 1 ay sonra ( başka yerde çalışmışlığı yok) tekrar işe başlıyor.Bende tekrardan teşvikli yaparak bildirgesini kestim fakat 2018 sonlarına doğru sgkdan bu kişinin tekrardan teşvikli olamayacağını ve o dönem ki bildirgelerinin iptal edildiğini öğrendim.Gerekçe olarakta işçi son 3 ay süresinde teşvikli dahi olsa çalıştığından dolayı yani kısacası
1 işçi teşvikli çalışıp ayrılıyor ve 1 ay sonra tekrar iş başı yaparsa teşvikten yararlanamıyor.
Merhaba. Yapılan işlem doğru. Ancak şunda tereddüt yaşadım sanki genelgede işten çıkan tekrar aynı işyerine başladığında teşvik hakkından kalan süre kadar yararlanabiliyordu. Buna detaylı bakmak lazım.
Merhaba, Babam esimin ödemelerini Ev hizmetleri Ek9 kapsamında 4447/10 (6111) sayılı tesvikten yararlanarak ödüyor. Sizce bu tesvigi 4447/19 olarak güncelleyerek yararlanma sansımız varmı dilekce vererek SGK ya. Saygılarımla
Merhaba. Tam olarak hangi tarihte başladı ve giriş yapılmadan önce İşkur kaydı var mıydı ?
Merhaba teşvik 4447-10 teşvik 2017 9. ayda başladı Ve 6 aylık İŞKUR kaydı vardı. İşsiz olarak. Zaten 30 ay teşvik verildi.
Zannederim 2018-2020 yılı arası girişliler için bu 4447 19 teşvik dönemi. Ama emin değilim
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımla
Merhaba hocam. Sorunuzu anlayamadım tam olarak?
Merhabalar,
Ev hizmetlerinde çalışmakta olan bakıcımız Şubat 2018 tarihinde Ek 9 10 günden fazla kapsamında bildiri yaparak 4447 sayılı kanunun gecici 10. maddesi kapsamındaki teşvikten yararlanıyoruz ve prim ödemelerimizi o yönde yapıyoruz çünkü hem yaş hem işkur üyeliği hem de bizden önce 6 aydır çalışmam durumundan şartları sağlıyorduk. Ama sitenizdeki bilgilerden yola çıkarak 4447 sayılı kanunun geçiçi 19. maddesi kapsamındaki teşvikten yararlanmanın daha yerinde olacağını düşünüyoruz. Bu noktada bağlı oldugumuz sgk birimine dilekçe vermemiz yeterli olacak mıdır? Dilekçe verdikten ve olası kabul aldıktan sonra ilk 3 ay ne kadar prim ödememiz gerekmektedir? Yeni teşvik ne zaman başlar ve bu teşvik süresi bizim için 18 ay olacak mıdır?
Bilgilendirme için teşekkürler
Merhaba. Eğer işçinin işe giriş tarihinden önce işkur kaydı varsa dilekçe ile SGK’ya başvurmanız yeterli olacaktır. Ancak işin açığı biraz gecikmişsiniz. Kişi kaç yaşında ?
Kişi 40 yaşında bir kadın. Evet sitenizle geç tanıştıgım için. İşkur’a kayıtlı işsizdi Subat 2018 öncesi ve 6 aydır çalışmadıgı için toplamda 30 aylık bir hak kazanmıstık bu teşvikten. Şimdi acaba bu ay 19. teşvik için başvursak toplam kac ay daha 19. teşvikten yararlanabiliyoruz 18 ay mı yoksa sadece 6 ay mı. Ve bu basvuru sonrası ilk ay ödemelerimi nasıl oluyor
Teşekkürler
6 ay yararlanırsınız. 6 ay prim ödememeniz gerekir. 6 aydan sonra yine kalan süre kadar 10.madde teşviğinden yararlanırsınız.
Hocam selamlar bakıcımız için, önce internetten işkur üzerinden kayıt yaptık, danışman arandı ve iş arama durumu aktif yaptık(16.12/2018). sonrasında 20.12.2018 tarihinde sigorta girişini ssk ya verdim. Başka yapmam gereken birşey varmı acaba. işkurda hala aktif bakıcımız aktif (iş ariyor) olarak görünmekte. Son olarak prim borcumu nasıl görerek yatırabilirim. ilgili ekranlara girdiğimde sadece kendime ait borç varmı diye bakabiliyorum. işveren ekranına giremiyorum.
Merhaba. Ek9 10 günden fazla kapsamında mı bildirdiniz bakıcıyı ? Bir şey yapmanız gerekmez 3. aydan sonra teşvikten yararlanmaya başlarsınız. Borç görüntülemesini SGK ödemeleri-Ek9 10 günden fazla ödemeleri menüsünden yapabilirsiniz. 31 Ocak 2019 tarihine kadar ödeme yapmanız gerekirdi. Yapmadınız mı ?
yok hocam bilmiyordum. bize gelecek ayın 10 gibi borç çıkar dediler. şimdi baktım 195 tl borç yansımış. Ne olacak bizim indirimler, teşfik vs. gittimi yani.
Hocam önceki soru neydi bulamadım 🙂
Hocam tarihleri yanlış yazmışım kusura bakmayın bir an bende telaşlandım. Öyle ki çıkan borcu az önce apar topar yatırdım. İşe giriş tarihi 20.12.208 yazmışım 20.01.2019 olacak. Fakat şimdide kafama takılan 10 gün için 195 tl çok değil mi? %5 indirim ile 4447/10 dan %50 indirim uygulanmamış mı acaba? Tekrar teşekkür ederim.
Evet damga vergisi de dahil edildiğinde doğru. Bir defaya mahsus damga vergisi alınır. Normalde ödemeniz gereken prim 10 gün için 150 TL civarı.
Sayın hocam tekrar selamlar, öncelikle tekrar teşekkür ederim. 2019 yılında asgari ücret desteği devam edecek diye bir haber vardı. %5 indirim ve 4447/10 dan gelen %50 indirime ek bu 150 tl asgari ücret 2019 indirimi da alınabiliyor mu? Yoksa bu indirim bakıcıları kapsamıyor mu?
Kapsıyor hocam. Normalde sizin 2019’da aylık ödemeniz gereken prim 434 TL. 150 TL asgari ücret desteği ile beraber 280 TL ye düşüyor.
Hocam selamlar, asgari ücret desteği için ekstra bir başvuru yapmamız gerekiyor mu? yoksa otomatik olarak yansır mı?
Başvuru yapmanıza gerek yok hocam. Otomatik olarak yansır borçlara.
Selamlar, öncelikle paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Çocuğumuza bakan bakıcımıza sigorta yaptırmak istiyoruz. Ancak bir türlü maddi durumumuz el vermedi. 4447/19 baya büyük bir teşvik gibi geldi. Bakıcımıza 20 ya da 30 günlük sigorta yaptırmak istiyoruz. Bakıcımızın daha önce hiç sigortalı çalışmamış, bizde daha önce hiç sigortalı çalıştırmadık. İlk üç ay bizim ödeyeceğimiz sigorta prim tutarı ne kadar tututacak. Fazla tutuyorsa ilk 3 ay 4447/10 dan yararlanıp üç ay sonrasında teşvik değiştirme için dilekçe vererek 4447/19 a geçmek istiyoruz diyebilirmiyiz. Yani işin özü sigorta yaptırmak istiyorum ancak durumumda pek yok. En uygun ve verimli olarak nasıl yaptırabilirim. Şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Hocam merhaba. Her iki teşvik için de şartlar sağlanıyorsa ilk 3 ay 10. Madde sonrasında ise 19.maddeden yararlanır. Sorun olmaz.
Hocam vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bulunduğum ilde SGK Müdürlüğü aynı anda bu iki teşviklerden yararlanamazsınız, sistem izin vermiyor şeklinde cevap verdi. Ne yapmamı önerirsiniz. İkinci olarak meslek kodu olarak 5311.01, Prime esas günlük kazanç tutarı olarak 85,28 yazmamı istediler. 4447/19 un bir üst limiti varmı? Daha düz bir ifade ile aylık 30 gün çalıştı gösterirsem 3 aydan sonra benimde prim ödemem gerekir mi? Çünkü 700 tl sini karşılıyor gibi birşeyler diyorlar. Benim 3 ay sonra bir ücret ödememem için maximum aylık kaç gün üzerinden çalıştı göstermem gerekir. Şimdiden tekrar teşekkür ediyorum.
Prime esas kazanç kısmına 85,28 TL yazacaksınız. Bu bir günlük brüt asgari ücret zaten. Fazla yazarsanız prim tutarı da fazla çıkar. SGK çalışanının dediği doğru sistem zaten aynı anda iki teşviği onaylamıyor. Yapmanız gereken önce formu 4447/10. maddeye göre doldurup vermek. 3 ay bu teşvikten yararlandıktan sonra ise teşvik değişikliği yapılması için SGK’ya dilekçe vereceksiniz. Yararlandığınız teşvik kanunu 7103 olarak değiştirilecek. 3 aydan sonra prim ödemezsiniz 7103 kapsamında. Tamamını devlet ödüyor.
Hocam sağolun Allah razı olsun.
Rica ederim iyi günler dilerim.
Merhaba. 4447/19. madde teşvikinden Turizm Seyahat Acentası ve Emlak Komisyonculuğu işi ile iştigal eden firmalarımız faydalanabilir mi? Teşekkürler
Merhaba. Tabi ki yararlanabilirsiniz hocam. Önemli olan teşvik için gerekli olan şartları sağlamanız.
Sn. Meriç öncelikle kıymetli cevabınız için teşekkür ederim.
1-) APHB’ni Aralık/2018 – Şubat/2019 dahil 6111/4447 10’a göre 3 ay, Mart/2019’dan itibaren 27103/4447 19’a göre 18 ay beyan edeceğim.
2-) Ocak tescilli yeni firmam için APHB’ni 01/2019 ile 03/2019’u 6111/4447 10’a göre 3 ay, 04/2019’dan itibaren 18 ay 27103/4447 19’a göre beyan edeceğim. Doğru mudur?
Saygılarımla
Merhaba. Aynen doğrudur hocam.
Merhaba Ömer Bey,
Sanırım siz haklısınız. Bir işveren 1 gün bile 1 işçi çalıştırsa o takvim yılı için çalışan ortalaması 1 oluyor. Ortalamanın 0 olabilmesi için bütün yıl hiç işçi çalıştırmamış olması gerekiyor. Dolayısıyla bu teşvikten ancak 2. işçiyi alırsa yararlanabiliyor. O yüzden yorumları okuyanların da kafası karışmaması için bence son iki mesajımı silebilirsiniz.
Sebeplerini de sanırım buldum. Yeni açılan iş yerleri için (örneğin 2019 yılında) bir önceki takvim yılına baktıklarından (örneğin 2018) hiçbir kayıt olmadığından, burada ortalama çalışan sayısı yapmak bile mümkün değil. O yüzden yeni bir işverenin bir önceki yıla ait ortalama çalışan sayısı yaklaşım olarak 0 kabul ediliyor.
Ancak işveren ilgili takvim yılında bir kere faaliyete geçtikten sonra sadece bildirim yaptığı aylar yani “sadece” işçi çalıştırdığı aylar dikkate alınıyor. İşçi çalıştırmadığı dolayısıyla bildirim yapmasına gerek olmayan aylar ortalamaya 0 olarak dahil edilmiyor.
Yusuf Beyin örneğinde 2019’da birisini işe alırsa ve 4447/19’dan yararlanmak isterse doğal olarak 2018’e bakacaklar. 2018’de 1.-8. aylarda Yusuf Bey işveren dahil olmadığından o kısım ortalamaya hiç dahil edilmeyecek. Sadece 9.-12. aylara bakılacak. Görülecek ki 9.-11. aylarda 1 kişi üzerinden bildirim yapmış. 11. ayın sonunda o 1 kişiyi işten çıkarmış ve 12. ay bildirim yapmamış. Bildirim yapmadığı 12. ay da ortalamaya dahil edilmeyecek. Sonuçta ortalama çalışan sayısı hesabı (1+1+1)/3 = 1’e eşit oluyor.
Yusuf Bey 4447/19’dan ancak 2020’de, o da 2019’da hiç kimseyi çalıştırmazsa yararlanabiliyor.
Uyarınız için teşekkürler.
Teşekkürler bilgilendirme için hocam. Saygılar.
Ahmet Bey bilgilendirme için teşekkürler.
Yazılarınızı okudum ilgisiz olmadığımı bilmenizi isterim.
Merhaba Ömer Bey,
03.09.2018 tarihinde ilk defa tescil ile ev hizmetlerinde birini çalıştırdım. Teşvik kapsamında aylık 345 TL ödeme yapıyordum. Yanımda çalışan kişiyi 30.11.2018 tarihi itibari ile yarın çıkış yaptıracağım. Yeni birini bulduğumda eğer çalışan sağlıyor ise tekrar teşvikten faydalanabilir miyim? Ayrıca 4447/19 teşvik için başvuru yapacaktım ki böyle bir olay gelişti. Eğer ben yeni birini 2019 yılında bulup işe giriş gösterince bir önceki yıl ortalamasını geçemediğimden yararlanma hakkım kaybolur mu? İlginize teşekkürler
Merhaba hocam. Eğer tescili yine kendi adınıza açarsanız yararlanamazsınız. Ya da bu teşvik harici en az bir kişi olması halinde yararlanma hakkınız olur. Size tavsiyem sonraki tescili eşiniz adına açmanız. Bu durumda sorun olmaz.
Kendi adına da olsa teşvikten neden yararlanamıyor? 4447/19’da önemli olan ek istihdam değil mi ve bunun için bir önceki takvim yılının ortalama çalışan sayısına bakılmıyor mu? Cevabanızdan dolayı biraz kafam karıştı. Yusuf Bey anladığım kadarıyla 2018’de ilk defa birisini çalıştırıyor ve çalıştırdığı süre 3 ay (Eylül, Ekim, Kasım). Bu durumda 2019 yılında birisini çalıştırmak istediğinde 2018 yılına bakılcak. Ocak ile Ağustos arasında kimseyi çalıştırmadığı için (bu sürede işveren konumunda bile değil, hiç kaydı yok) çalışan sayısı 0 kabul edilecek, 3 ay 1 kişiyi çalıştırıyor ve Aralık ayında yine 0 kişi var. Bu durumda 2018 yılına ait ortalama çalışan sayısı (1+1+1)/12 = 3/12 = 0.25 olur. 0.49’un altı küsarat 0’a yuvarlandığı için 2018 yılına ait ortalama çalışan sayısı 0 olur. Buna göre 2019 yılında kendi adına dahi 1 kişiyi işe alırsa 4447/19’dan teşvikten yararlanması gerekir diye düşünüyorum. Eğer 6 ay ve daha fazlasında birisini çalıştırsaydı o zaman ortalaması 0.5 ve üzeri olacağı için ortalaması 1’e yuvarlanacaktı ve ancak 2. kişiyi işe alırsa teşvikten faydalanabilirdi ama kendi örneğinde ortalaması 0 görünüyor. Ortalamanın başka bir hesaplama yöntemi var mı? Konuyu biraz açabilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba Ahmet BEY.
2018 yılında 1 çalışanı olmuş oluyor. Buna sıfıra yuvarlayamazsınız. Ortalama çalışan sayısı 1 olarak kabul edilecek yani. Bu durumda bir işçiye ilave aldığı 1 kişi için teşvikten yararlanabilir.
Merhaba Ömer Bey,
Cevabınız için teşekkürler ama ben de o yüzden nasıl 1 oluyor diye sormuştum. Mümkünse hesabın nasıl yapıldığına dair ayrıntı verebilir misiniz? Ben kendi yaklaşımı yukarda paylaştım. Sıfıra kendi kendime uyarlamıyorum, SGK’nın genelgesini yanlış okumadıysam öyle diyor. 12 ayın sadece 3 ayında 1 kişi çalıştıran bir işverenin ortalama çalışan sayısı 3/12 = 0.25 yani 0 oluyor. SGK’nın 4447/19 için yayınladığı ve örnekler verdiği genelgeye göre bu çalışanın 2018 yılı çalışan ortalaması 0 olması gerekiyor.
Çalışan ortalamasının 1 olmabilmesi için hesabın (1+1+1)/3 = 3/3 = 1 veya (1+1+1+0)/4 = 3/4 = 0,75 olması gerek. Ancak Yusuf Bey zaten 2018’in Eylül ayına kadar işveren konumunda bile değil. Yılın son ayı Aralık’ta da kimseyi çalıştırmamış dolayısıyla 9 ay çalışan sayısı 0 iken, 3 ay yüzünden tüm yılın ortalaması nasıl 1 oluyor, mantığa uygun değil.
Bunun tek bir yolu var. SGK genelgesinde diyor ki ortalama çalışan sayısını hesaplarken “işverenin SGK’ya bildirim yaptığı ayları dikkate alırım” diyor. Dolayısıyla bir işveren 2018 yılının her ayında faaliyet göstermesine rağmen SGK’ya örneğin sadece 5 ay bildirim yaptıysa hesap (5 ay bildirimi yapılan toplam çalışan sayısı) / 5 oluyor.
Yusuf Beyin örneğine geri dönersek ilk 8 ay bir bildirim yapmıyor ama zaten yapmasına gerek yok çünkü sisteme kayıtlı bir işveren değil. Yani henüz faaliyet göstermiyor. Geri kalan 4 ay içinse bildirim yapmış. 3 ay çalışanı için SGK primi ödemiş ve 11. ay çıkarmış. Geri kalan aylar içinse tekrar tekrar sisteme çalışanım yoktur diye bildirim yapmasına gerek yoktur diye düşünüyorum nasılsa 1 kişi aldı ve aynı kişiyi çıkardı ve bunu bildirdi. Dolayısıyla 12. ayda da çalışan sayısı 0 olacaktır.
Bu durumda 1.-8. aylar arasında henüz işveren olmayan dolayısıyla 0 çalışanı, 9.-11. arasında 1 çalışanı ve 12. ayda 0 çalışanı olan bir işverenin çalışan ortalaması nasıl 1 oluyor anlayamadım.
Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
Ortalama hesabını ay bazında değil tüm yıl için yapmanız gerekiyor hocam. Benim bildiğim kadarıyla ortalama 1’in altındaysa 1’e tamamlanır. Belki ben de yanlış biliyorumdur. Yüzde 100 doğru demiyorum. Netleştirmek adına bir kez de bağlı olduğunuz SGK ile görüşmenizi öneririm.
Merhabalar evimde çalışacak bebek bakıcısı işe almayı planlıyoruz sigorta konusunda devlet teşviği alabilmek için şartlar nedir ?
Merhaba. İki teşvikten yararlanma hakkınız var. Birisi şu an yorum yaptığınız teşvik diğeri ise 4447/10. Madde teşviği. Bu teşvik ile ilgili sayfamızda ayrıntılı bilgi mevcut
ÖMER Bey Daha önce 687’de ilgili madde vardı fakat 4447/19 da çalışanın işverenin 1. derece yakını olmasının bir mahsuru yok. (Aksi maddeyi göremedim). Doğru mudur?
Merhaba hocam. Yok ben öyle bir hüküm görmedim. Fiili çalışıyor olması şartı ile sorun olacağını sanmıyorum.
Hocam merhabalar bilgi ve tecrübenize ihtiyaç duyduğum bir husus var,
2017 yılında açılan bir firmamıza ilk kez 13.04.2018 tarihinde sgk dosyası tescil etmiş bulunmaktayız.
13.04.2018 tarihinde ilk işçimizi aldık ve 6111 sayılı kanundan faydalanmaya başladık daha sonra 10.08.2018 tarihinde 2 adet daha işçi aldık ve şartları taşımasından dolayı 4447 sayılı kanunun 19.geçici maddesinden sisteme kayıt edip 2018/8 döneminden itibaren indirim almaya başladık.daha sonra 4447 sayılı madde ile işe aldığımız işçilerden 1 tanesini 13.10.2018 de işten çıkardık. izleyen aylarda teşvikten faydalanmaya devam ettik ve şu an 02.11.2018 tarihinde 1 işçi daha alıp 4447 sayılı kanun şartlarını taşıdığından dolayı sisteme kayıt edip faydalanmayı düşünüyoruz. bu bilgiler ışığında benim sorularım;
1-2018 yılında ilk kez tescil edilen sgk dosyasında nisan döneminde ilk işçimizi aldıktan 4 ay sonra 4447 sayılı kanundan faydalanmaya başladık. fakat bu konuda 4447 sayılı kanundan faydalanabilmemiz için bu kanundan faydalanacak işçinin işe giriş tarihinden itibaren 3 ay sonra mı faydalandırtmaya başlamız mı gerekiyordu ? yoksa ilk işçiyi aldıktan 3 ay sonra işe aldığım şartları taşıyan işçiye direk faydalandırtabiliyor muyuz ?
2- bu yaptığımız işlemler usulsüz faydalanma ise nasıl bir işlem yapmamızı önerirsiniz ?
3- ilerye dönük usulsüz faydalanma tespit edilirse usulsüz olan işçiler ve 6111 sayılı kanundan faydalandıklarımız da iptal edilir mi ?
şimdiden çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim…
Merhaba hocam. SGK’nın konu ile ilgili olan 2018/22 sayılı genelgesini baktım sizin için. Sorunuzun net cevabı yok maalesef. Bence siz SGK’dan konu hakkında yazılı olarak görüş talep edin. Sonra yararlandığınız teşvikler yersiz duruma düşmesin ve mağdur olmayın.
ilginiz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar…
Hocam tekrar merhaba sorduğum sorunun cevabını 2018/22 genelgenin 13.sayfasında örnek 4 numaralı bölümde açıklanmış… ihtiyac duyan diğer meslektaşlar için bakmalarını öneririm.
iyi çalışmalar…
Teşekkürler Adem BEY paylaşım için. İyi çalışmalar.
31/10/2018 tarihinde işyeri dosyamızı açıyoruz. Çalıştıracak olduğumuz personelimiz 30/10/2018 tarihinde işkura kayıt yaptırmış olup son üç ay içinde 10 gün çalışmışlığı var. Çalıştıracak olduğumuz personelimiz kısmi süreli çalıştırılacaktır. 2019/1.aydan itibaren 4447/19 madde teşvikten yararlana bilecekmiyiz. Yararlana bilecekisek personelin girişinden sonramı teşvik tanımlaması yapmamız gerekir. Yoksa 2019/1.ay da mı? Aynı zamanda çalıştıracak olduğumuz personellerimizin işkur kaydı ile işe başlaması aynı gün olmasında 4447/19 maddeden faydalanmamızda sakıncası olur mu?
Merhaba. İŞKUR kaydının aynı gün olmasında bir sakınca yok. Önemli olan onay almadan önce yani işe giriş bildirgesi vermeden önce kaydın olması. 2019/01.aydan itibaren 7103 sayılı kanun ile vereceksiniz bildirgeyi. O tarihe kadar 5510 ile bildirmeniz gerekiyor.
Alzheimer hastası annemize, 6 aydır işsiz olan Türk ve 52 yaşında kadın yatılı bakıcı çalıştırmak istiyoruz. Yeni işyeri açılışını, annemin evine adres kaydını almak suretiyle , kızı olarak eşimin adına açmayı düşünüyoruz. Esas sorun vasi davamız süregelmekte ve nezaman nihayete ereceği belirsiz. Ödediğimiz ücretin tamamını göstermek zorunda olduğumuzdan net 2500 tl ile ödemeyi yapacağımızdan, asgari ücreti geçen bir ödememiz söz konusudur. İşkura kaydedip birkaç gün sonra yada aynı gün girişini yaptırırsak olurmu?.
Hangi teşvikten yararlanabiliriz. Yardımcı olursanız mutlu edersiniz. Selâmlar.
Merhaba. İki teşvik var yararlanabileceğiniz. Birincisi 6111 teşviki diğeri de bu yazımızda geçen 27103 teşviki. 27103 teşvikinde asgari ücret esas alınarak primin tamamı devlet tarafından ödeniyor. Sizin brüt asgari ücret üzerinde olacak. Bu durumda üzerini karşılıyor mı bundan emin değilim. Ancak her durumda sizin için en avantajlı olanı 27103.
Merhaba;
01.10.2018 Tarihinde işyeri açılışını yaptık. Personelimiz işkur kayıtı yaptırmamış ve 10/10/2018 tarihinde çıkışını verdik. 10 gün çalışması var. Bu çıkıştan sonra çalışan başka personelimiz de bulunmamaktadır. 2019 ocak ayı itibariyle tekrar giriş yapmamız halinde 4447/19 teşvikten yararlanabilirmiyiz.
Teşekkür Ederiz.
Merhaba. 2018 yılı çalışan sayısı 1 olacağı için bu teşvikten yararlanacak kişi haricinde en az 1 kişi olması gerekiyor. Sadece bu kişi için yararlanamazsınız.
Bu kişinin işkur kayıtı var olduğunu düşünecek olursak çıkışını iptal edip 10.ay 11.ay ve 12.ayda kısmi süreli olarak çalıştıracak olursak (Her ay için 8 gün) 2019 ocak ayı itibariyle teşvikten yaralanabilirmiyiz.
İşkur a kayıtlı olma şartı aranıyor hocam. Kaydı yoksa yararlanma hakkınız olmaz.
Hocam bu çalışanımızı 25/12/2018 tarihinde işkur kayıtını yaptırması kayıtı ile tekrar işe alsak 4447/19 maddeden ve kalan 6 aylık süre için 4447/10 maddeden faydalanabilirmiyiz.
İşkur kaydını yaptıktan sonra 4447-19. madde şartlarına haiz oluyorsa yararlanabilirsiniz. 6111’de işten ayrıldıktan sonra sigortalının teşvik hakkı sona eriyor. Kalan süre kadar yararlanamıyorsunuz.
Merhaba
İşe giriş bildirgesi verildikten sonra İşkur kaydı yapılan işçi için 27103 sayılı teşvikten nasıl yararlanabiliriz.
SGK ya dilekçe verilmek suretiyle ayın 23 üne kadar yararlanabilirmiyiz
İyi çalışmalar
Merhaba. İşe giriş tarihinden önce İşkur kaydının olması gerekir. Yararlanamazsınız.
Merhaba 2016 yılında personelimiz olan bir kişiyi bizden ayrıldı şimdi ise 19. maddeden bu dönem tekrar giriş yaparak faydalanabilirmiyiz.
Merhaba. Diğer şartlar sağlanıyorsa geçen sene işçiniz olması yararlanmaya engel değil.
Merhaba iş yerimde çalışmakta olan 3 tane 4447/19 teşvikli personelim bulunmakta iş yerimin adresi değişti bu neden sgk müdürlüğümde değişti nakil olarak bu personellerin girişini yaptığımda acaba teşvikleri iptal olurmu
teşekkürler
Merhaba hocam. İşyeri nakli teşvik şartlarını değiştirmez. Gerekli şartları sağlıyorsanız teşvikten yararlanmaya devam edebilirler.
Ömer bey herkes tersini sormuş olur vermişsiniz bana da olur verecek misiniz. Ben diyorum yeni kurulan bir işletmeye alınacak çalışan 4447/19 dan ilk 3 ay faydalanamayacak olması münasebeti ile ilk 3 ay 6111’den sonraki 15 ay 4447/19’dan faydalanılması mümkün mü?
İzlenmesi gereken yol nedir? (teşvik tanımlama ekranında 6111 ve 4447/19’u aynı anda mı tanımlamalıyız … vb sorunlar)
Hocam ilk 3 ay 6111’den yararlanır eğer gerekli şartları sağlıyorsa sorun olmaması gerekiyor. Tabi bu husus genelgede net değil ancak iki teşvikten birden aynı dönemde yararlanılamaz hususu var. Bu da size engel teşkil etmiyor. Bir sakınca görünmüyor kanunen yani.
ÖMER BEY,
bilginizden ve tecrübeniz den yararlanmak istiyorum, size bir soru sormak istiyorum.
8 ayda ilk defa bir işçi aldık işyerimize teşvik müracaatını yaptım. 4447/10 teşvikinden 32 ay verdi sistem (8/2018 aydan başlamak üzere) işyerinde başka hiç bir işçi yoktur.
4447/19 dan 18 ay verdi (11/2018 aydan başlamak üzere)
işçiyi 4447/10 dan yararlandırdık. işçi 18/09/2018 işten ayrıldı.
4447/19 dan müracaat oldu yararlanma süresi gelmeden ayrılmış oldu.
03/10/2018 tarihinde( yarından itibaren) yeniden işe başlıyor,
sorum,
1- 4447/10 teşvikinden yararlandığı için tekrar işe girince bu teşvikten yararlanamaz benim bildiğim doğrumu dur sizce ,
2- 4447/19 dan henüz yararlanmaya başlamadan giriş çıkış olduğundan dolayı bu teşvikten yararlana bilirmi?
3- 9 aydaki sgk çıkışını iptal etsem (bildirge henüz verilmedi) teşvik den yararlanmaya devam edebilir miyiz sorun çıkar mı
iyi çalışmalar
Merhaba hocam.
1-çıkış ve yeniden giriş olduğu için 4447/10. Madde teşviğinden yararlanamaz.
2-4447/19. Madde teşviğinde çıkış ve yeniden giriş olsa bile teşvikten kalan süre kadar yararlanma hakkı var.
3-işten ayrılış bildirgesini iptal edemezsiniz sistemden.süresi dolmuş. Ancak sgk ya dilekçe ile başvuru yapmanız halinde Sgk da uygun görürse silinir. Bu seçenek de mümkün.
Merhan Hocam
2018 yılın da süresi içinde ödenmemiş prim varsa teşvikten yararlanmaya devam edilir mi ?
Merhaba hocam. Önemli olan teşvikten yararlanacağınız dönem itibariyle son ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzun olmaması ve primi vadesinde ödemeniz. Öncesinde borç olmasının bir önemi yok.
MERHABA ÖMER BEY.
1) 4447 19. MADDE TEŞVİĞİNDE FİRMALAR DAMGA VERGİSİ VE GELİR VERGİSİNDEN MUAF OLUYOR MU STOPAJDA?
2) ”4447/19’uncu maddeden yararlanan sigortalı aynı ay başka teşvikten yararlanabilir mi?
Bu teşvikten yararlanma süresi boyunca çalışan başka bir kanun kapsamında sigorta prim indiriminden yararlanamaz.” PEKİ 19. MADDE TEŞVİĞİ BİTTİKTEN SONRA 10. MADDE TEŞVİĞİNDEN FAYADALANILIR MI?
Merhaba hocam.
1-Gelir vergisinden muaf diye biliyorum ama emin değilim. Vergi dairesine sormanızı öneririm.
2-Aynı ay başka teşvikten yararlanamaz.
4447/19. madde teşviği sona erdikten sonra şayet şart sağlanıyorsa devamında 4447/10. madde teşviğinden yararlanabilir çalışan.
Teşşekkür ederim hocam
Merhaba Ömer hocam 4447/ 19 teşviği Ev hizmetleri çalışanlarını kapsıyormu çalışacak kişi işkur a kayıtlı işşiz ve şartları uygun biz işveren olarak evsahibi olarak daha önce hiç sgk işveren kaydı yok normal ev hanımı nasıl bir yol izlemeliyiz teşekkürler
Merhaba. Evet hocam. Formda 4447/19. madde seçeneği yoksa kendiniz ekleyin. Tescil tarihini takip eden 3. aydan itibaren teşvikten yararlanabilirsiniz.
Çok teşsekkür ederim hocam 3.aydan önceki ilk 2 ay ın primlerini teşviksiz kendimizmi ödüyoruz.
Yok hocam. 5510 yüzde 5 lik indirimden yararlanabilir o arada.
ömer beyin yorumuna katılıyorum. ikisine de müracaat etmek gerekiyor. önce 4447/19 dan 18 ay sonrada kalan 6 ayı 6111 den faydalanabilir. benim görüşüm bu yöndedir. Daha önceleri 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan işçiler uygulanan teşvik vardı.(46486 eski hali kanunu şu an hatırlayamadım) burda da ortalama hesabı vardı. bu durumdaki işyerlerine de 6111 den işçi girişi oyluyordu. ortalama düşünce 6111 den çalışan işçiyi 46486 eski halinde gösteriyorduk. ortalama normale dönünce geri 6111 den gösterdiğimiz zamanlar oldu.
Değerli bilgileriniz için teşekkürler Eşref Bey.
sayın yetkili,
Size bir konuda danışmak istiyorum,
Biz işçi çalıştırmaya 01/08/2018 tarihinde başladık. Çalıştırdığımız işçi için teşvik müracaatında bulunduk ve sistem bize
4447/10. Madde teşviki kapsamında 2018/08-2021/01 dönemleri için onay verdi,
4447/19 madde teşviki için 2018/11-2020/04 dönemleri için onay verdi.
Biz bu teşviklerin ikisinden de aşağıdaki şekilde aynı ayda çakışmamak kaydıyla yararlanabilir miyiz.
01/08/2018-31/10/2018 tarihleri arasında 4447/10
01/11/2018-30/04/2020 tarihleri arasında 4447/19
01/04/2020-31/01/2021 tarihleri arasında 447/10
İYİ ÇALIŞMALAR
SAYGILAR,
Merhaba hocam. Her iki teşvik için de şartlar sağlanıyorsa önce 4447/19.madde teşviğinden yararlanın. Bu teşvik süresi bitiminde de 4447/10.madde teşviğinden yararlanırsınız. Zaten ikisi aynı dönemde olmaz.
üstat aynı dönemde olmadan ( çakışmamak kaydıyla) 4447/10 dan başlayıp 3 ay, (işyeri yeni tescil olduğu için 4447/19 teşvikini 3 ay geriden başlatıyor) 4447/19 dan 18 ay ve tekrar 4447/10 dan faydalanmak istiyoruz. 4447/10 3 ay, 4447/19 18 ay ve tekrar 4447/10 bu şekilde yararlanmak mümkündür değilmi? teşekürler
Evet hocam bildiğim kadarı ile bir sorun yok. İki teşvikin çakışmaması ve gerekli şartların sağlanması halinde yararlanabilirsiniz.
Teşekürler ömer bey, (Kurum çalışanlarının mevzuat hakkında eğitmek lazım bilgi alamıyoruz)
Peki Ömer bey 6111’den 24 ay faydalanabilecek bir çalışan 4447/19’dan ise 18 ay faydalanabilecek. Daha avantajlı olduğu için öncelikle 4447/19’dan 18 çalıştırıp 6111’e geçmeyi düşünüyoruz. Bu noktada 2 sorum olacak.
1-Teşvik tanımlama ekranından 4447/19 tanımladıktan sonra aynı anda 6111’den de tanımlama yapmamız doğru olur mu? (yoksa 4447/19’u teşvik günlerinin bitmesini (18 ay) bekleyip 6111’e tanımlama yapacağız)
2-Bu şartlar halinde 4447/19 bitip 6111’e geçtiğimizde bu teşviğin süresi hala 24 ay mı? (yoksa 18 ayımız 4447/19’da geçtiği için) 6 ay mı?
Merhaba.1- Tanımlama yapmanız gerekir diye düşünüyorum her ikisi için de. Ama net bilgi sahibi değilim bu hususta.
2-Kalan süre kadar 6111’den yararlanır. Yani 18 ay 4447/19. madde devamında ise 6 ay süreli 6111 gibi.
Merhabalar Sigortalı tanımlama ekranını geçtikten sonra Teşvikten yararlanan birisi olmasına rağmen 24.09.2018 tarihinden sonra yapabilirsiniz diye bir uyarı geliyor. Geçen ay içinde 24.08.2018 gibi bir tarih vermişti. Bir yardımcı olma ihtimaliniz var mıdır hocam. İyi günler. İşe girişini de normal olarak verdik..
Merhaba. Maalesef bu konuda size yardımcı olamayacağım. Bilgi sahibi değilim. İyi günler.
Merhabalar aynı işyeri 1 kişi 6111 den yararlanıyor 2.kişi 27143 ten teşvik yapılabilir mi yani aynı iş yeri iki teşvikten yararlanabilir mi?
Merhaba. Teşvik şartları sağlanıyorsa bu yönde bir sınırlama yok. Yararlanabilir.
iyi günler 2017 den ortalama sayısı 1 olan işyerime 2 tane yeni işçi almak istiyorum 2 sinide 4447/19.maddeden faydalandırabiliyormuyum. daha önceden 1 çalışanımın olması 2 si içinde yetiyormu aceba teşk
Merhaba. Ortalama üzerinde olması koşulu ile yararlanabilecek sigortalı sayısında bir sınır yok.önemli olan ortalama şartının sağlanması.
MERHABA ÖMER BEY DAHA ÖNCE GİRİŞİ YAPILMIŞ PERSONELLER YANI 01.03.2018 TARİHİNDE GİRİŞİ OLMUŞ PERSONELE TEŞVİKTEN ŞİMDİ YARARLANDIRABİLİR MİYİZ ?
Merhaba. Evet gerekli şartları sağlıyorlarsa geriye dönük yararlanırsınız. E bildirge 2 sisteminden belge kanun numarası değişiklik talebinizi girin. SGK onayına düşer. SGK gerekli incelemeyi yapıp onayladıktan sonra geriye dönük yararlanırsınız.
HOCAM kolay gelsin 10.04.2018 tarihinde almış olduğumuz işçinin 18.07.2018 tairihnde çıkışını yaptık
önümüzdeki aylarda işçi almamız halinde teşvikten yararlana birlimiyiz.Yada teşvikten yararlanmak için hangi ayda işçi çalıştırmaya başlamamız lazım
Merhaba. Ortalama hesabı geçen ayın aynı döneminde çalışan kişi sayısına göre yapılıyor hocam. Şartlara göz atmanızı öneririm.
Merhaba, yeri belki burası değil ama geçici 21. madde ile geçici 19. ve 20.madde için SGK teşviki alanlar için uygulanan GV Terkini Muhtasar üzerinde bildirimi ne şekilde olacak bilginiz varmıdır hocam?
Merhaba. Maalesef uzmanlık alanım değil ve bilgim yok hocam.
Hocam ben buldum, henüz taslak ama değişeceğini sanmıyorum. Bilgiyi bulmuşken paylaşayım istedim: “İstihdamın Teşvikine
İlişkin Bildirim” kısmında verilmesi planlanıyor. Teşekkür ederim
18.06.2018 tarihinde teşvik şartlarını taşıyan bir adet personel girişi yapıldı. İşveren sisteminden 4447/19 tanımlaması yapıldı. Benim sorum şu ki e-bildirge göndermeye kalktığımda bu personele prim tahakkuk ediyor. Tahakkuk edecek fakat öderken mi düşecek yoksa bir yerde yanlış mı yapıyorum
Kolay gelsin.SGK 4447/19 KANUN NUMARASI AÇMAMIŞ .
Merhaba hocam. Prim tahakkuk eder. Orada bir yanlışlık yok. Bildiğiniz üzere diğer tüm teşviklerde de prim tahakkuk eder. Ama ödemede karşınıza çıkmaz.
İşyerinin 2017 sonu itibari ile işyeri numarası yoktu.28.02.2018 tarihinde 1 kişi sigortalı bildirildi. Sonrasında 07.06.2018 tarihinde teşvik şartlarını taşıyan bir adet personel girişi yapıldı. İşveren sisteminden 4447/19 tanımlaması yapıldı. Benim sorum şu ki e-bildirge göndermeye kalktığımda bu personele prim tahakkuk ediyor. Tahakkuk edecek fakat öderken mi düşecek yoksa bir yerde yanlış mı yapıyorum
Kolay gelsin
Merhaba. Kanun numarasını gönderirken ne seçtiniz?
Merhaba Ömer Bey,
SGK’ nın teşvik tanımlama ekranı açıldı. Ben 26.03.2018 tarihinde işe aldığım personel için 4447/19. maddeden faydalanabiliyorum. Bugün o personel için tanımlama yaptım. İşe giriş tarihi 26.032018 ilk tanım tarihi 03.07.2018 oldu. Ben bu personel için Haziran ayında teşvikten faydalanabilecek miyim ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Ortalama çalışan şartı ile diğer şartlar sağlanıyorsa yararlanırsınız tabi ki.
4447 sayılı kanun geçici 19. Madde ekranı henüz açılmadı mı? Ne zaman açılacak ?
Merhaba. Henüz açılmadı. Ne zaman açılacağı konusunda bilgimiz yok maalesef.
Merhaba Ömer Bey,
bildiğiniz üzere ekran hala açılmadı. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz. Son gün pazartesi bekleyelim mi?
Merhaba. Son güne kadar beklemenizi öneririm. Eğer sistem açılmazsa 5510 kanun numarasını seçerek verin. Sonrasında kanun numarasının değiştirilmesi için SGK’ya dilekçe verirsiniz.
Son gün derken
Bildirge verme son gününe kadar demek istedim.
Ömer Bey Merhaba,
4447/19’un ekranı henüz açılmadı gibi görünüyor. Mayıs sonu gibi açılması bekleniyordu ama sanırım henüz bir ilerleme olmadı. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Evet bildiğim kadarıyla henüz açılmadı maalesef.
Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu 6111 den 10/2015-02/2017 yararlanıp ayrılan çalışan; 04/2018 itibarıyla tekrar ev hizmetleri kapsamında çalışmaya başladı. 6111 den tekrar yararlanır mı?
Şartlara bakılırsa (ev hizmetlerinde tek çalışan) 4447/19 teşvikten yararlanma durumu nedir?
Hayır.Daha önce yararlandığı için tekrar yararlanma hakkı yok.
Ev hizmetlerinde 4447/19. madde açılır mı bilemiyorum. Daha normal işvrenler için açılmadı 🙂
Merhabalar; Şunu söyleyebilirmiyiz “5510 kanun numarası ile girişi yapılan personel daha sonra 7103 e çevrilebilir”???
Merhaba. Evet çevrilebilir hocam.
İşyeri 2015’de tescil edilmiş. 2017 Yılında hiç işçi çalıştırmamış, 4447/19 madde ekranlara düşünce 1 adet işçiyi almak ve teşvikten faydalandırmak istiyor, bu mümkün müdür?
İşe alındığı tarihi takip eden 3. aydan itibaren yararlanabilirsiniz. Hemen yararlanmaz.
Öncelikle teşekkür ederim. Şimdi 4447/19 son 3 ayda 10 günden fazla primi yatmayanlar faydalanıyor, 3 ay desteksiz olarak çalışan birisi bu ön şartı yitirmiş olacak. Daha detaylı bir metin olsa okuyabilirdim.
(Meslekte yeniyim smmm stajyeriyim, kosgep desteği olmadan maaş alamam , sgk desteği olmadan stajım işlemez. Eğer bir sıkıntı yok ise işverene gidip sigortamı başlatmasını rica edeceğim)
Kanuni şart bu şekilde. 2017 yılında işçi olmayan ya da yeni tescil edilenler için 3. aydan itibaren yararlanır diyor. Kaynak 7103 sayılı Kanun. Son üç ay şartına işe giriş tarihinden geriye dönük bakacaksınız. İşe başladıktan sonraki 3. ay değil. Arada fark var ikisinin.
Kısacası mevcut mevzuat 4447/19 sayılı kanunun
İşveren açısından; 2016 2015 yıllarında işçi çalıştırmış olsa bile 2017 yılında işçi çalıştırmamış olduğu için bir önceki takvim yılı ortalaması 0 olduğundan. Teşvikten sadece 1 çalışan için bile olsa faydalandırıyor.
Çalışan açısından son 3 ayda 10 günden fazla primi yatmamış olması şartını ise kanun ekranlara düşmediği için sorun etmiyor ilk 6 ay (veya kanun ekranlara düşene kadar) teşviksiz sonraki aylarda (toplamda 12 ay “25 yaş üstü olduğu için”) teşvikli çalışmasına (ara vermeden) izin veriyor veya 7103 ile teşvikten faydalanılmayan ayları mahsup (veya 7103’e göre 3 yıl içinde nakit ödüyor) yaptırıyor.
Tüm bunlar doğru ise bende stajımı başlatabilirim.
İlginiz için çok teşekkür ederim.
2017 yılında çalışan yoksa ortalama çalışan sayısı “0” Sıfır olarak alınır. Dolayısıyla işe alınan her çalışan için gerekli şartlar sağlanıyorsa işe giriş tarihini takip eden 3. aydan itibaren teşvikten yararlanırsınız. Kişi sınırlaması yok. Diğer kısımlar da doğru.
merhaba benim haziran ayı içerisinde işe girmem lazım 4447/19 teşviğinden sizce yararlanabilirmiyim
Merhaba. Şartlar sağlanıyorsa yararlanırsınız tabi.
şartlar sağlanıyorda e bildirge ekranına düşmedi ama
Bu ay açılmasını bekliyoruz hocam. Açılmazsa bile kanun numarasız vererek sonradan çevirebilirsiniz.
Yönetmelik daha yayımlanmadı diyorsunuz ama geriye dönük faydalanabilirsiniz diye de kesin konuşuyorsunuz. Ben sgk girişimi bekletiyorum. Yaşım 26 12 ay boyunca bu teşvikten faydalanmam şart eğer şimdi girişimi yaptırır isem hem önceki aylardaki SGK İşçi (%15) ve SGK İşveren (20.5) hisse ödemelerinin tamamını hemde gelecek (toplamda 12 ay) ay ödemelerin tamamını geri alabilecek miyiz?
Bu arada meslekte yeniyim (smmm stajyeriyim) bu konular ile ilgili mevzuatta ne varsa link veya başlık verebilirseniz okumak isterim. Şimdiden teşekkür ederim
Merhaba. Kesin konuşmamın sebebi 7103 sayılı kanun hocam. Bu kanunla siz işverenlere teşviklerden geriye dönük 6 ay süre ile yararlanma hakkı verildi. Ancak SGK sistemi açamadığından ve genelgesi de henüz yayımlanmadığından uygulanmıyor.
Ömer Bey Merhaba ;
Geriye Dönük Teşvikten yararlanma 4447/19 maddeyi kapsıyor muydu acaba ? Biz müracaatları kaçırdık. 4447/19 maddeden mayıs haziran ve sonraki aylar için yararlanamayacak mıyız ?
Merhaba hocam. Artık her durumda geriye dönük 6 aylık döneme ilişkin teşvik başvuru hakkınız var. Bu düzenleme de yeni getirildi. 4447/19.madde teşviği için gerekli şartları sağlayan çalışan için geriye dönük 6 aylık döneme kadar teşvik düzeltme başvurusu yapabilirsiniz.
Merhaba. Şimdi girişi yapalım mi bekletelim mi? Tanımlama yapılmadığı için teşvik tahakkuka yansımayacak. Biz ödeyeceğiz ve sonrasında geriye doğru yararlanacağız. Doğrumu anlıyorum
Şimdiden teşekkürler…
Merhaba. Evet teşvik şartı sağlanıyorsa 01 Ocak 2018 tarihi ve sonrası işe giren çalışan için geriye dönük olarak teşvikten yararlanabileceksiniz.
Ömer bey merhaba,
4447/19 madde teşvik tanımlaması nasıl yapılacak, uygulamayla ilgili bilgi verir misiniz?
Merhaba. Henüz uygulama açılmadı hocam. Yapmanız gereken basit aslında. İşe girişini yapın. Teşvikler kısmından onayını alıp kanun numarasını 17103 ya da 27103 ile vereceksiniz. Ama daha açılmadı.
Merhaba,
7103 kanun numarası ile bildirge girişi başladı mı acaba?
Geçici madde 19 da bu teşvikin mahsup yöntemi ile kullandırılacağından bahsedilmiş.
Daha önce mahsup yöntemi uygulanan teşviklerde, ilgili kanun no ile bildirge verilmemişti.
Konu netleşti mi acaba? Teşekkür ederim.
Merhaba. Daha uygulama açılmadı. Mahsup yönteminden kastınız nedir hocam onu anlayamadım?
Cevabınız için teşekkür ederim, aslında 6661 de benzer bir ifade kullanılmıştı. o teşvik mahsuplaşma yöntemi ile uygulandığı için bu kanun numarası ile bildirge verilmemişti. Ben de acaba buna benzer bir durum olurmu diye sormaya çalışmıştım. Aşağıdaki yorumunuzu gördüm 17103 ve 27103 kanun nolarından bahsetmişsiniz, bu numaralar firmanın sektörüne göre mi farklılık gösterecek. Teşekkür ederim
Merhaba tekrar. Evet eğer işveren imalat sektöründe faaliyette bulunuyorsa 17103 kanun numarası ile, diğer sektörlerde faaliyette bulunuyorsa 27103 kanun numarası ile vermeniz gerekli.
Ömer Bey Merhaba, SGK için 17103 ve 27103 kanun numaralarından bildirge verilebiliyormu artık? Kısaca Mayıs ayı bildirgelerini verirken bu ayın 23 nde bu teşvik numaralarını kullanabilecekmiyiz? Teşekkür ederim.
Merhaba. Henüz açılmadı diye biliyorum. Bildirge ekranından bakın bildirgeyi verirken.17103 ya da 27103 sayılı kanun numaraları açılmışsa verebilirsiniz.
Ömer bey merhaba ;
3 ay dır işsiz olması şartına istinaden ; acaba ay olarak mı yoksa 90 gün mü dikkate alınmalı? örneğin personel 24 şubat 2018 de isten çıktı. 25 şubattan 90 gün mü sayıcaz yoksa mart nisan mayıs işsiz olup haziranda işe başlar ise kanundan yararlanır.
Merhaba. İşe girdiği tarihten önceki 3 aya bakacaksınız. Gün olarak değil hocam. Örneği değiştirelim :).
Diyelim ki 25.05.2018 tarihinde işe girdi. Bu durumda 25.02.2018 tarihine kadar olan süreye bakacaksınız 10 günden fazla mı değil mi diye.
Merhaba.2017 kasım ayındaişe aldığım ve hiç bir teşvikten yararlanmayan 1 ssk lı işçim var 2018 6 nisanda işkura bağlı işsizlerden ,30 yaş üstü 1 işçi daha aldım ancak tüm şartlar olmasına rağmen 4447-19 ekranda çıkmıyor bunun yerine 06111 sayılı kanun dan 6 ay yarım istihtam gösterildi ve bu ay 350 tl çivarı bir ödeme yaptım bunu nasıl düzeltebilirim.teşekkürler.
Merhaba. 4447/19. madde şartlarını sağlıyorsa uygulama açıldığında gelecek ay bu teşviğe dönebilirsiniz. Daha 4447/19. madde teşvik uygulaması sistemde açılmadı maalesef.
teşekkürler
2017 tescili olan ortalama 1 işçili işyeri, 2018 de 4447 sayılı kanunun 19-20-21 maddeleri kapsamında ilave olarak nisan/2018 de alınmış olan işçlilere teşvikten faydalanması için sigorta tanımla işlemi nereden nasıl yapılmalı saygılar.
Merhaba. Maalesef belirttiğiniz hiç bir teşvik için henüz uygulama açılmadı. Siz girişi normal yapın. Şartları sağlıyorsa sonradan geriye dönük olarak güncelleme yapabileceksiniz.
Yukarıdaki tabloda bu kişi dışında başka çalışan olmazsa; çalışan teşvikten yararlanamaz mı
Eğer bir önceki takvim yılı çalışan ortalaması 1 kişi ise kendi haricinde en az 1 çalışan olması lazım. Yoksa bu teşvikten yararlanamazsınız.
Merhabalar 2017 yılında işyerimde ocaktan hazirana kadar bir kişi çalıştı ve haziranda ayrıldı 2017 yılında başka da sigortalı çalışan olmadı.2018 nisan 3 te bir işçi aldım.İşçinin şartlarıda yazıyı incelediğimde kanundan yararlanmasına engel yok.Acaba 2017 ortalaması nasıl hesaplanır benim için? yeni aldığım işçi için bu kanun teşviğinden yararlanma durumum olabilir mi?
Merhaba. Ortalama 1 olarak alınır. Bu teşvik kapsamındaki işçinin teşvikten yararlanacağı süre boyunca kendi haricinde en az 1 çalışan olması gerekir. Diğer şartları da sağlıyorsa teşvikten yararlanabilirsiniz.
Merhaba Ömer hocam. 4447/19-20 madde teşvikleri e-bildirge ekranında uygulaması geldimi bilgi almak istemiştim. teşekkürler
Merhaba. Bildiğim kadarıyla henüz açılmadı hocam.
Potansiyel teşvik sorgulama sisteminden sorgulamış olduğum bir personel önce teşvikten faydalanabilir çıktı
Daha sonra tekrar sorguladığımda faydalanamaz çıktı. Bu durumda emin olamadım
Sistem daha tam oturmadı yeni bir uygulama. Daha sonra tekrar deneyiniz isterseniz.
Teşekkür ederim.
Merhabalar;
Aynı firmaya ait kaç personel bu teşvikten faydalanabilr?
Merhaba. Kanuni düzenlemede sınır şartı görmedim ama sgk genelgesini beklemek gerekir yine de. Üst sınır yok diye biliyorum bu teşvikte.
Merhaba
Daha önce Ev hizmetlerinde 6111 teşvikden tamamen faydalanıp,ayrılan personeli tekrar işe giriş yaptık. Aynı personel 4447/19 teşvikten yararlanabilir mi ev hizmetlerinde
Merhaba. Evet yazımızda belirtilen şartları sağlıyorsa yararlanır tabi ki. 6111 den yararlanmış olması engel değil.
yeni bir çalışan aldık. 2 e-bildirge ekranı açık olmadığı için normal giriş yapsak daha sonra bu desteğe başvurabilecek miyiz? yoksa sistem açılana kadar girişini yapmamamız mı gerekir?
Merhaba. Daha sonra düzeltme imkanı verilir sanırım.Daha ekran açılmadı. Biz de kesin bir şey diyemiyoruz.
Ömer bey merhaba 4447/19-20-21 maddelerdeki teşviklerden yararlanabilmek için e bildirge ekranı ne zaman açılacak.selamlar
Merhaba Arif Hocam.
Valla biz de beklemedeyiz. SGK daha genelge de çıkarmadı. Bu ay sonuna kadar olmasını ve sisteme de eklenmesini umut ediyoruz. Saygılar..
Teşekkürler üstad.
Teşekkürler bizden. İyi çalışmalar.
İyi günler Ömer Bey;
Kanunla ile ilgili bir boşluk var. Bununla alakalı bilgi almak istiyorum. Şuan da yeni bir işyeri açtık ve sigortalı personel çalıştırmak istiyoruz. Bu bağlamda kanun numarası ne olacaktır. ( 3 ay sonra faydalanması durumunda bu ilk üç ay hangi kanundan faydalanması gerekecektir?) (İşe alınan kişinin işe alınış tarihinden önceki son 3 aylık dönemde 4a ssk kapsamında 10 günden fazla hizmetinin olmaması ayrıca isteğe bağlı bağkur hariç olmak üzere bağkurlu olmaması gerekiyor.) BURADAKİ MADDE İLE ÇELİŞİR.
Mesut Bey merhaba,
Kanun numarası 7103 olacak ancak 24 Nisan 2018 tarihi itibariyle SGK henüz kanunun uygulanması ile ilgili genelge/yönetmelik yayımlamadı ve E bildirge ekranına da ilgili kanun numarası açılmadı. Yok ilgili madde ile çelişmez. Kanun uygulaması 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacağından SGK buna göre bir sistem düzenlemesi yapacak ve 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren teşvik şartlarını sağlayan işverenlerin bu teşvikten yararlanmaları sağlanmış olacak. Dolayısıyla siz de yeni tescil olduğundan takip eden üçüncü aydan itibaren teşvikten yararlanmış olacaksınız. Saygılar..
kolay gelsin iyi çalışmalar.Akaryakıt ticareti yapıyoruz.Teşvik içeriğinde bir önceki takvim yılının ortalamasının üzerinde olacak deniliyor.Biz kişiyi 2018 nisan ayında işe alacağız.Burada dikkate alacağımız ortalama 2017 yılının 12 aylık ortalaması mı yoksa 2018 içerisinde ki ortalama mı?Ayrıca sgk sicil numaraları farklı olmakla beraber aynı isimde bir de inşaat firmamız var.Teşvik hesabında ortalamayı dikkate alırken sicil numaralarını ayrı ayrı dikkate alağız diye hatırlıyorum.Cevabınız için şimdiden teşekkürler,İyi çalışmalar…
Merhaba Salih Bey,
2017 yılı işyerindeki toplam çalışan sayısınının ortalamasını alacaksınız. Her bir dosya için ortalamayı ayrı ayrı hesaplayacaksınız. Örneğin 2017 yılında toplam çalışan sayısı 48 ise bu kapsamda çalışan sigortalı için teşvikten yararlanabilmeniz için bu sigortalının kendisi haricinde de en az 4 çalışan olması gerekir.
Anladım , Teşekkürler.
Merhaba işyerimizin sgk açılışı 2015 yılındadır.2017 yılında işçi çalıştırmamız yoktur.2018 yılında işkura kayıtlı 2 çalışanımız var.sgk girişleri 09.01.2018 işyerimiz özel sektör.asgari ücretle çalışıyorlar.imalat sektöründe değiliz.4447/19 kapsamında teşvikten yararlanabileceğimiz söylendi ama şu ana kadar ocak-şubat/2018 sgk prim ve stopaj d.vergisi konusunda bir teşvik alamadık.sebebi nedir cevaplarsanız sevinirim.iyi günler.
Arif Bey,
Merhaba öncelikle. Kanun daha yeni yayımlandı. Resmi gazetede yayımlanma tarihi 27 Mart 2018. Kanunun uygulama hükümlerini içeren SGK genelgesi çıktıktan sonra sorularınıza daha net cevap verebilirim. Ancak Kanunda 2017 yılında işçisi olmayan ya da ilk defa tescil edilen işyerlerinin işçi girişini takip eden üçüncü aydan itibaren bu teşvikten yararlanabileceği yazmakta. Eğer siz Ocak itibariyle aldıysanız çok büyük bir ihtimalle Nisan 2018 tarihinden itibaren bu teşvikten yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Hocam çok teşekkürler.Şu notu unutmuşum.çalışan işçilerin yaşı biri 31 diğeri 30 yaşında yaş önemlimidir.Birde 2 işçimiz olacak ikisinin girişide 0cak/2018 çalışan sayısı önemlimidir.2017 çalışanımız yoktu hatırlatırim.Maximum kaç işçi için yararlanabiliriz.Çok teşekkürler selamlar.
Yaş şartı yok hocam. Tüm şartlar yazımızda ayrıntılı yazılmıştır. Normalde 12 ay teşvik veriyor ama 18-25 yaş arası erkekse bu süre 18 aya çıkıyor. Dediğim gibi çalışan yoksa üçüncü aydan itibaren yararlanabilirsiniz. Maksimum çalışan şartı kanunda yok. Ancak yine de genelgeyi beklemek lazım.