5510 Sayılı Kanundan Doğan İndirim 2024 & Şartları Nedir?

5510 sayılı kanundan doğan indirim işverenlerin en çok yararlandıkları sigorta prim teşviklerinin arasında yer almaktadır.  5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte getirilen bu düzenlemenin ne olduğu, şartları, kimlerin yararlanabileceği ve hesaplama gibi konu hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

5 Puanlık indirim nedir ?

İlk defa 5510 Sayılı Kanunun yürürlülük tarihi ile birlikte 01.10.2008 tarihinden itibaren işverenlere sağlanan prim desteğidir. Amaç işverenlerin sigorta primlerini düzenli olarak ödemelerini teşvik etmek.

5510/ 5 puanlık sgk indiriminden yararlanma şartları nelerdir ?

SGK 5 puanlık indirim şartları 5510 Sayılı Kanunun 81’inci maddesinin ( ı) bendi kapsamında düzenlenmiştir. Süreli bir teşvik değildir ve kanunda değişiklik olmadığı sürece süresiz olarak devam edecektir. Bu teşvikten;

  • 4/a yani ssk kapsamında işçi çalıştıran özel sektör işverenler yararlanabilecektir.
  • Teşvikten yararlanabilmek için prim, idari para cezası, damga vergisi, işsizlik primi borçları ile bunlara bağlı gecikme zammı ve cezasının olmaması gerekiyor.
  • Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ya da aylık prim ve hizmet belgesinin süresi içerisinde gönderilmesi ve tahakkuk eden primlerin son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

5 puanlık indirimden kimler faydalanamaz

5510 Sayılı Kanun 5 puanlık indirimden yararlanamayacak olanlar şunlardır;

  • Kamuya ait işyerleri,
  • Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi çalışan emekliler,
  • Yurtdışında çalıştırılan sigortalılar,
  • Sadece kısa vade primi ödenen sigortalılar.

İşveren olarak yararlanabileceğiniz güncel tüm teşviklere SGK teşvikleri sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Emeklilerde 5510 indirimi var mı?

EYT kapsamında torba yasa ile getirilen düzenleme ile artık emekli olduktan sonra aynı işyerinde devam edecek çalışan için de işverenler 5 puanlık prim teşvikinden yararlanabilecekler. Bu teşvikten yararlanabilmek için;

  • Çalışanın emeklilik gerekçesi ile çıkış verilmesi,
  • Çıkış verildiği işyerinde çıkış tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde SGDP sigorta kolunda girişinin yapılması gerekmektedir.

5510 5 puanlık indirim nasıl hesaplanır ?

Peki 5510 Sayılı teşvik nasıl hesaplanır ? Bu teşvikte Malullük, Yaşlılık, Ölüm Sigortası Primi İşveren Hissesinin ( 5) puanlık kısmı prime esas kazancın alt ve üst sınırlarında olmak koşulu ile Hazinece Karşılanır.  Aşağıda 2024 brüt kazanca göre örnek hesaplama yapılmıştır.

5510 sayılı kanun İndirimi hesaplama 2024

SGK 5 puanlık indirim hesaplama brüt asgari ücrete göre aşağıdaki gibi olacaktır;

Brüt prime esas kazanç20.000,50 TL
Sigorta primi sigortalı hissesi (%14) 2.807,00 TL
Sigorta primi işveren hissesi (%20,5) 4.110,25 TL
Sigorta primi sigortalı + işveren hissesi toplamı 6.917,25 TL
Hazinece karşılanacak tutar (%5)1.002,50 TL
Teşvik uygulaması sonrasında işverenin ödemesi gereken toplam tutar5.914,75 TL
5510 sayılı kanundan doğan indirim nasıl hesaplanır tablosu

2024 yılında işverenin brütten nete maaş hesabı ve maliyeti hakkında ayrıntılı bilgi ve tablolara göz atmak için işveren asgari ücret maliyet hesaplama 2024 sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

5510 sayılı Kanun 5 puanlık indirim Genelgesi 2024

Bildiğiniz üzere 5510 Sayılı Kanundan kaynaklı sigorta prim indirim teşvikinde borç sorgulaması işyeri dosya bazında yapılırken 19.07.2021 tarihinde yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu 2021/26 sayılı genelgesi ile Türkiye genelinde yapılmaya başlanmıştır. Yeni düzenleme ile;

  • İşverenin Türkiye genelindeki tüm işyerleri borçları sorgulanacak.
  • Herhangi bir işyerinde ödeme vadesi geçen borç varsa 5510/5 puanlık teşvikten yararlanamayacak.
  • Sorgulama sistem tarafından işveren T.C. numarası ya da vergi numarası üzerinden yapılacak.

Sgk işveren borç sorgulaması nasıl yapılır ?

İşveren olarak güncel borcunuzun ne kadar olduğunu, icrada olan toplam borcu ve tüm borç bilgilerini SGK işveren borcu sorgulama sayfasına e-bildirge kullanıcı bilgileriniz ile giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

SGK 5 puanlık indirim sorgulama

SGK 5 puanlık indirim sorgulama işlemi SGK işveren sisteminden yapılabilmektedir. SGK işveren sisteminde Müfredat bölümünde her dönem için yararlandığınız 5 puanlık teşviklere göz atabilirsiniz.

5 puanlık indirimden kimler faydalanabilir?

Özel sektör işverenleri yararlanabilir. Primlerin zamanında tahakkuk edilmesi ve süresinde ödenmesi, vadesi geçmiş prim borçlarının olmaması gerekir.

5510 sayılı kanun indirimi hangi hesapta izlenir?

Bunların hasılat olarak dikkate alınması ve “602- Diğer Gelirler” hesabında izlenmesi gerekir.

Emekli çalışan 5510’dan faydalanabilir mi?

Son düzenleme ile emekli olduğu işyerinde 10 gün içerisinde tekrar SGDP kapsamında işe girişi yapılan emekliler için işverenler teşvikten yararlanabilecekler.

3/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın