657 Derece Kademe Tablosu & Memurlar İlerleme Çizelgesi

657 derece kademe tablosu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun’una göre memurların bulunduğu derece ve kademeyi gösteren tablolardır.  Memuriyete girişte bu memur kademeleri ve dereceleri memurun öğrenim durumuna ve tabi olunan kadroya göre farklılık gösterir. Bu yazımızda 657 Sayılı Kanun’a göre kademe derece tablosunu bulabilir ve memuriyet dereceleri ile kademeleri hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Derece ve kademe nedir?

  • Derece ilerlemesi:  657 Sayılı Devlet memurları Kanun’una göre memurun bulunduğu hizmet sınıfı içerisinde bir üst dereceye geçmesi olarak tanımlanmaktadır.
  • Kademe ilerlemesi: 657 Sayılı Devlet memurları Kanun’una göre memurun yetki ve sorumluluk durumunda bir artış gerçekleşmeden derece içerisinde ilerlemesi olarak tanımlanmaktadır.

Kadro derecesi nedir?

Peki kadro derece ne demek? Kadro derecesi 657 Sayılı Kanun’a tabi devlet memurlarının 657 sayılı Kanun’da belirtilen kademe derece hesaplama tablosuna göre bulunduğu derecedir. Maaşlar memur kadro dereceleri esas alınarak hesaplanmaktadır. Dolayısıyla memurlar derece kademe ilerlemesi tablosunda ilerlemelerine bağlı olarak maaşlarına zam almaktalar.

Kademe ilerlemesi nasıl olur?

Kademe ilerlemesi yukarıda da belirttiğimiz gibi memurun aylıklarında, yetki ve sorumluğunda değişiklik olmadan derece içerisindeki ilerlemesi olarak tanımlanmaktadır. İstisnai bölgelerde geçen süreler hariç olmak üzere memurlara her yıl için 1 kademe ilerlemesi verilmektedir ve bu Kurumlarınca yapılmaktadır. Memurun kademe ilerlemesi için başvurması şartı yoktur.

Memur derece kademe hesaplama tablosu

657 Sayılı Kanun’a göre mezuniyet durumuna göre memur kademe derece tablosu aşağıdaki gibidir. Emekli sandığı kapsamında ne zaman emekli olacağınızı memurların emeklilik yaşı tablosu sayfasından öğrenebilirsiniz.

memuriyette derece ve kademe tablosu

Lise mezunu memur derece kademe tablosu

Memur kadro dereceleri tablosundan da görüleceği üzere;

  • Liseyi bitiren memurlar 13’üncü derece ve 3’üncü kademeden göreve başlarlar.
  • Meslek lisesi mezunları 12’inci derece ve 2’inci kademeden göreve başlarlar.

Öğretmen derece kademe tablosu

Öğretmenler de 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun’una tabidir. Sözleşmeli olarak göreve başlayanlarda kademe ve derece uygulanmamaktadır. Ama kadroya geçtikten sonra öğretmen derece kademe nasıl hesaplanır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Öğretmenlerin 657 Sayılı Kanun’a istinaden kadroya geçiş tarihlerinden itibaren uygulanacak kademe ve derece işlemlerinde yukarıdaki kadro derece hesaplama robotu tablosu esas alınmaktadır.

Polis derece kademe tablosu

Polis memurları 657 Sayılı Kanun’un 4c bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Eski adı ile emekli sandığı sigortası olan bu sigorta kolunda kademe ve derece ilerlemesi 657 Sayılı Kanun gereği yapılmaktadır. Dolayısıyla polisler için de memurluk kıdem dereceleri yukarıdaki tabloya göre belirlenmektedir.

2 yıllık önlisans bitiren memur kaç derece alır ?

Yukarıdaki kadro derecesi öğrenme tablosunda da görüleceği üzere lise mezunu memurlar göreve 13’üncü derece ve 3’üncü kademeden başlamaktadırlar. 2 yıllık önlisans mezunları ise 10’uncu derece ikinci kademeden göreve başlamaktadırlar. Görüldüğü üzere arada 2 derece ve 2 kademelik fark vardır. Memuriyete devam ederken önlisans mezunu olan ve buna dair diplomasını Kuruma sunanlar bu durumda 2 derece ve 2 kademe ilerleme alacaklardır. Örneğin lise mezunu ilen 9/3’te olan bir memurun önlisans diplomasını ibraz etmesiyle kademe derecesi 7/2 olacaktır.

Önlisans mezunu memur lisans bitirince kaç derece alır ?

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi önlisans mezunu birisi 10/2’den başlamakta iken lisans mezunu birisi ise lisans mezunu birisi ise 9/1’den başlamaktadır. Görüldüğü üzere arada 1 derece ve 1 kademelik fark vardır. Bu durumda önlisans mezunu bir memurun lisans mezunu olduktan sonra Kurumuna dilekçe ile başvurması durumunda 1 derece ve 1 kademelik ilerleme uygulanacaktır.

Doktor derece kademe tablosu

Derece kademe nasıl ilerler başlığı altındaki tablodan da paylaştığım gibi 6 yıl süreli yüksek öğrenim mezunları 9’uncu derece ve 3. kademeden göreve başlarlar. Doktorlar da 6 yıl süreli öğrenim gördüklerinden 9. derece 3. kademeden göreve başlarlar.

8 yıl ceza almayan memura 1 kademe ilerlemesi veriliyor mu ?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun’una göre memuriyette 8 yılını tamamlayan ve hakkında disiplin cezası uygulanmamış olan devlet memurlarına 1 kademe ilerlemesi verilmektedir. Bunun uygulanabilmesi için memurun tam olarak 8 yıllık hizmeti tamamlamış olması gerekmektedir.

Lise mezunu memur üniversite bitirirse maaşı ne kadar artar ?

4’üncü derece ve 1. kademeye gelmeden önce memur maaşlarında çok farklılık olmamaktadır. Çok az farklar olmaktadır. Ancak lise ve üniversite memuru arasında maaş farkı vardır. Örneğin 13/3’ten lise mezunu olarak göreve başlayan bir memurun net maaşı 2022 yılında 5900 TL iken, aynı memurun lisans mezunu olması ve 9/1’den başlaması durumunda alabileceği net maaş 6400 TL olmaktadır. Ancak 10’uncu kademeden 4/1’e kadar maaşlar arasında çok fazla farklılık olmamaktadır.

657 Sayılı Kanun’a göre memur sınıfları nelerdir ?

657 Sayılı Kanun’a göre memurlar sınıflara ayrılmışlardır. 657 Sayılı Kanun’da yer alan sınıflar şu şekildedir;

  • GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI,
  • TEKNİK HİZMETLER SINIFI, 
  • SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI, 
  • EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI,
  • AVUKATLIK HİZMETLERİ SINIFI,
  • DİN HİZMETLERİ SINIFI, 
  • EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI,
  • JANDARMA HİZMETLERİ SINIFI, 
  • SAHİL GÜVENLİK HİZMETLERİ SINIFI,
  • YARDIMCI HİZMETLER SINIFI,
  • MÜLKİ İDARE AMİRLİĞİ HİZMETLERİ SINIFI,
  • MİLLİ İSTİHBARAT HİZMETLERİ SINIFI. 

Hazırlık okuyanlara kademe ilerlemesi için dilekçe örneği

Bilindiği üzere lisede ya da üniversitede hazırlık okuyanlara kademe ilerlemesi  verilmektedir. İlave 1 kademe ilerlemesinin verilebilmesi için memurun Kurumu’na dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Bu kapsamda memurlukta kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için dilekçe örneği şu şekilde olabilir;

  • Müdürlük makamına dahili.
  • Kurumunuzun …………… sicil numaralı personeli olup …../…../…… tarihinden beri görev yapmaktayım. Ekteki belgeden de görüldüğü üzere……/…… eğitim ve öğretim döneminde yabancı dil hazırlık okuduğumdan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği ilave 1 kademe ilerlemesi uygulaması hususunu olurlarınıza arz ederim. 

E-devletten kademe derece öğrenme

E devlet derece kademe sorgulaması yaparak güncel bulunduğunuz kademe ve dereceyi öğrenebilirsiniz. Kademe ve derece sorgulaması yapmak için;

  • Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle sisteme giriş yapınız ⇒ E-devlet SGK Tescil Hizmet Dökümü Sorgulama
  • Bu sayfaya giriş yaptığınızda SGK Hizmet Dökümünüzde BK/B/DK kısmında son kademe ve derecenizi öğrenebilir ve kademe derece ilerlemesi hakkında bilgi alabilirsiniz.

1.2.3. derece memurlar kimlerdir?

Önlisans ve üzeri mezuniyeti olan devlet memurları kademe ve dereceye göre 1. dereceye kadar yükselebilmektedir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“657 Derece Kademe Tablosu & Memurlar İlerleme Çizelgesi” üzerine 8 yorum
  1. İyi günler hocam, 4 yıllık lisans mezunlarının memuriyete başlarken derece kademesi bitirdiği okula göre farklılık gösterir mi? Yoksa 4 yıllık mezun olanlar hep aynı derece ve kademede mi göreve başlar? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Önlisans bitirmiş olan memurun, diplamasını kuruma verirken, ayrıca kademe terfi zamanı da gelmişse kaç derece alır. 3 mü?

    Yanıtla
  3. Ömer bey ben 15.10.1991 de vekil imam olarak göreve başladım 2015 yılına kadar 900 gün çalışma yaptım..20.05.2018 de sözleşmeli olarak atandım..imam hatip lisesi mezunuyum 7 yıl ortaokul dahil ..şimdi kadroya geçiyoruz derecem kademem ne olur…şu anda ise son sınıf açıköğretim önlisans okuyorum..bitirince ne kadar kademem derecem olurm..selamlar

    Yanıtla
Yorum yapın