Bildiğiniz gibi EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili düzenleme 2023 yılında yapılmış ve bu konudaki şartlar da 03 Mart 2023 tarihli resmi gazetede yayınlanan 7438 Sayılı Yasa kapsamında belirlenmişti. İlgili yasa ile 08 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde başlayanların normal emekliliğinde yaş şartı kaldırılmıştı. Henüz emekli olmayan ve bu kapsamda şartları sağlayanlar için ise E-devlet çalışma hayatım bölümünde “7438 s.k. Kapsamında Emekli Olabilir” yazmaktadır. Bu içerikte bunun ne anlama geldiği ve konu hakkında diğer tüm sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.
7438 sk ne demek?
7438 Sayılı Kanun, 03 Mart 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir torba kanundur. Kanunla 08 Eylül 1999 tarihi ve ya öncesinde herhangi bir kapsamda prim ödemesi olanlar için normal emeklilikte yaş şartı kaldırılmıştır. Kanun kapsamında güncel şartlara emeklilik tablosu başlıklı içeriğimden göz atabilirsiniz.
7438 s.k. kapsamında emekli olabilir ne demek
7438 s.k. kapsamında emekli olabilir şu anlama gelir: Giriş tarihine göre gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağladınız ve yaş şartı da olmadığı için emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Ancak sistemde bu şekilde uyarı olması tüm şartları sağlamış olduğunuz anlamına gelmeyebilmektedir. Bu nedenle öncelikle SGK ile görüşerek teyit etmeniz ve şartları sağlıyorsanız başvurmanız daha yararlı olacaktır.
7438 sk kapsamında emekli ne demek?
7438 Sayılı EYT kanunu kapsamında tüm şartları sağlayarak emekli olan kişiler de 7438 Sayılı Kanun kapsamında emekli olarak tanımlanmaktadır.
7438 s.k. kapsamında emekli olabilir yazısı nasıl alınır?
Aktif olarak çalışıyorsanız ve emeklilik nedeni ile işten ayrılacaksanız tazminat ve diğer alacaklar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yazı almanız gerekmektedir. Dilekçe ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurarak bu kapsamda yazı talep edebilirsiniz.
7438 s.k. kapsamında değildir ne demek?
7438 s.k. kapsamında emeklilik için giriş şartlarını sağlamıyorsanız, diğer bir ifadeyle;
- 08 Eylül 1999 tarihi ve ya öncesinde prim ödemesi yoksa,
- Prim ödemeniz olsa bile ödenen prim gün sayınız yeterli değilse bu kapsamda emekli olamazsınız.
- Bu durumda sistemde “7438 s.k. kapsamında değildir” açıklaması çıkar.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Ömer bey,
Yukarda bahsettiğiniz şartlarda emekli oldum. Fakat şöyle bir endişem var; emeklilik başvurusu yapmadan önce Haziran ayında e-devlet aylık hesaplama aracında hesaplanan maaş 20bin(örnek olarak verdim) idi. 1 Temmuzda başvurdum. 19 Eylül’de ilk maaşımı alacağım. Ama aylık maaşım yine 20bin hesaplanmış. Buna Temmuz ayındaki zammın eklenmesi gerekiyordu diye biliyorum. Tekrar aylık hesaplama aracına bakayım diyorum ama “Girilen kimlik numarasına ait mevcut yaşlılık aylığı bulunmaktadır” hatası veriyor. Ama maaşımda bağlanmış gözüküyor, bu da ilginç geldi.
SGK’nın hesaplarken temmuz zammını eklemeyi unutması gibi bir durum olabilir mi? Yada zam hemen yansımamış gibi bir durum olabilir mi? Bu kapsamda emekli olanlarda farklı bir uygulama olabilir mi? Fikrinizi öğrenebilirsem çok sevinirim
Zamlı olarak hesaplanmıyor sizin maaş ilk bağlandığında. Sonraki zamlar yansımaya başlar. Sistem o şekilde.
Selâm;
Eşim; 29.10.1972 doğumlu ve 01.12.1992 SGK girişli, Ağustos 1988 ve Kasım 1996 doğumlu 2 çocuğumuz var, Eylül 2024 dahil e kadar Ssk 2246 gün ve isteğe bağlı 405 gün prim ödemesi var, ayrıca Bağ-Kur da bekleyen 5 yıl ihya sı var,
Eşim Ne zaman, nasıl emekli olabilir, emeklilik dilekçesini ne zaman vermeliyiz, nasıl bir yol izleyelim, şimdiden teşekkürler…
Eşinizin emekli olabilmesi için 5675 günü tamamlaması gerekiyor. Bağkur’da ihya edilebilecek hizmetleri ihya edebilir. Erkekler için çocuk borçlanması yapılamıyor. Askerlik yaptıysa askerlik sürelerini de borçlanabilir.