7440 SGK Yapılandırma Ödeme Nereden, Nasıl Yapılır?

7440 SGK yapılandırma ödeme işlemlerini hem online kanallardan hem de anlaşmalı tüm bankalar ile PTT aracılığı ile kolayca ödeyebilirsiniz. 7440 Sayılı yasa kapsamında yeniden yapılandırdığınız 2022/Aralık ayı ve öncesi SGK, İşveren prim ve idari para cezası, bağkur borçları ve diğer tüm borçlara ait yapılandırma ödemesini nasıl ve nereye yapabileceğiniz hakkında bu içerikte detaylı bilgi vereceğim.

7440 SGK yapılandırma ödemesi nereden yapılır?

SGK yapılandırma ödeme işlemlerini;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm bankalar ile PTT şubelerinden,
  • Anlaşmalı tüm bankalar ve PTT ATM’lerinden,
  • Mobil ya da internet bankacılık kanallarından,
  • SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

7440 SGK yapılandırma ödemesi nasıl yapılır?

SGK yapılandırma ödeme nasıl yapılacağı borcun türüne göre değişir. Örneğin işveren prim yapılandırma ödemeleri 26 haneli SGK işyeri sicil numarası ile yapılabilirken bağkur yapılandırma ödemesi T.C. numarası ile yapılmaktadır. Ayrı başlıklar halinde her bir borç türü için 7440 Yapılandırma ödemesini nasıl yapabileceğiniz anlatılacaktır.

7440 Bağkur yapılandırma ödemesi nasıl yapılır?

7440 bağkur yapılandırma ödeme işlemi T.C. numarası ile yukarıdaki tüm ödeme noktalarından ödenebilmektedir. 4/b yani bağkur yapılandırma ödemeleriniz için;

  • Bankanızın SGK Ödemeleri bölümüne giriniz.
  • Bu kısımda 4/1-b prim tahsilatları menüsünü seçiniz.
  • Bu menü içerisinde bazı bankalarda Bağ-kur prim bazılarında ise bağ-kur geçmiş dönem prim olarak görünür ilgili menüyü seçerek T.C. numarası ile sorgulama yapın.
  • Ardından 7440 Sayılı Yasa kapsamındaki toplam borcunuzu göreceksiniz.
  • Borcun tamamını seçin ve silerek taksit tutarınızı yazın. Peşin ödeme ise silmeden doğrudan ödeme işlemine geçin.

7440 SGK işveren yapılandırma ödeme

7440 Sayılı yasa kapsamında yapılandırmış olduğunuz 2022/Aralık ayı öncesi işveren prim, damga vergisi, idari para cezası, işsizlik primi ve asgari işçilik prim borçlarınızın ödemesini yukarıda belirtilen ödeme noktalarından ödeyebilirsiniz. Bunun için;

  • Banka ekranlarında SGK Prim ödemeleri menüsüne giriş yapınız.
  • Ardından 4/1-a İşveren Prim Tahsilatları menüsünü seçiniz.
  • Burada 7440 Sayılı Yasa Kapsamında İşveren yapılandırma tahsilatı menüsünü seçin.
  • Ardından 26 haneli işyeri sicil numaranızı arasında boşluk bırakmadan yazarak sorgulama yapın ve ödeme işlemlerinizi tamamlayın. Eğer 26 haneli SGK işveren sicil numaranızı bilmiyorsanız SGK işyeri sicil no sorgulama sayfamızdan nasıl öğrenebileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Diğer SGK 7440 Yapılandırma ödemeleri

Ek5 tarım sigortası, topluluk sigortası, tevkifat ipc borçları, yersiz borçlar gibi borçlar için de ödeme işlemleri SGK prim ödemeleri menüsünden yapılmaktadır. Her bir borç türü için ödeme sorgulaması ve ödeme işlemleri farklı menüler üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Kredi kartı ile SGK yapılandırma ödeme 7440

SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden kredi kartınız ile online olarak yapılandırma ödemelerinizi yapabilirsiniz. Kredi kartı ile 7440 Yapılandırma ödemesi için aşağıdaki adımları takip ediniz;

  • Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle SGK kart ile prim ödeme sistemine giriş yapınız: SGK kredi kartı ile prim ödeme.
  • Giriş yaptıktan sonra İşveren 7440 yapılandırma ödemeleri için 4/1-a İşveren Tahsilatları-İşveren 7440 Yapılandırma Tahsilatı menüsünden işveren yapılandırma borçlarınızı kartla yatırabilirsiniz.
  • Bağkur 7440 yapılandırma ödemeleri için 4/1-B Kendi nam ve hesabına çalışma tahsilatları-Bağkur Geçmiş Dönem menüsünden ödeme yapabilirsiniz.
Yapılandırma ihlal edilirse nasıl ödenir?

İhlal edildiyse ve düzeltilme imkanı yoksa borçların faizi ile birlikte ödenmesi gerekmektedir. Bunu yapmadan önce bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçmenizde yarar vardır.

Yapılandırma ödemeleri internetten yapılır mı?

Evet, internetten kredi kartı ile ya da online bankacılık kanalları üzerinden yatırabilirsiniz.

5/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“7440 SGK Yapılandırma Ödeme Nereden, Nasıl Yapılır?” üzerine 8 yorum
  1. Normalde 24ay ödeme seçeneğim var, peşin ödeme yapmak istersek önce borcun tamamını ödüyoruz ve aradaki fark sonradan mı bize iade ediliyor?

    Yanıtla
  2. Merhaba ben bugün 18 ay taksitlendirdim bağ-kur borcumu peşin ödemeye karar verdim bankadan ödedim ama %90 indirim uygulanmadı hala e-devlet’te de borcum gözüküyor sigortayı aradım açan olmadı bu durumda ne yapmam gerekiyor taksitten vazgeçip peşin ödemek istedim ve bankadan sisteminde de peşin ödeme seçeneği yoktu

    Yanıtla
  3. Merhaba bağkur yapılandırdım 24 ay ilk taksiti bu ay ödesem Haziran’da ödeme çıkarmı iyi günler dilerim

    Yanıtla
Yorum yapın