Akdi Tatil Nedir, Ne Demek? Yıllık İzinden Sayılır mı?

Akdi tatil nedir? Özel sektörde bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalıların haftalık ve yıllık izinleri ve çalışma hayatları ile ilgili tüm esaslar 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenmektedir. 4857 Sayılı İş Kanunu’nda sigortalılar için hafta tatili zorunlu olarak belirtilmiştir. Akdi tatil ise hafta tatilinden farklı olarak uygulanmaktadır. Bu yazımızda akdi tatilin ne olduğu, hafta tatili ile akdi tatil arasında ne fark olduğu ve konu hakkındaki tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

İş günü nedir?

İş günü çalışma günleri olarak da tanımlanabilecek günlerdir. Cumartesi ve Pazar günleri ile resmi tatil ve bayram tatilleri iş gününden sayılmaz. Bu durumda resmi tatil ya da bayram tatiline denk gelmemesi kaydı ile iş günleri Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cumadır.

İşçilerin haftalık izinleri kaç gündür?

İşçilerin haftalık izin hakları 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 46’ıncı maddesi kapsamında düzenlenmiştir. İlgili madde şu şekildedir;

Madde 46 – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Yukarıda 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 46’ıncı maddesine göre işçiye 7 günlük bir zaman dilimi içerisinde 24 saat kesintisiz haftalık izin verilmesi zorunludur. Aksi kanuna aykırı durum olacaktır. Ayrıca işçiye;

  • Verilen bu hafta tatili için ücretinin tam ödenmesi gerekir.
  • İşveren hafta tatili için işçinin ücretini eksik ödeyemez.

Akdi tatil ne demek?

Akit bildiğiniz üzere sözleşme anlamına gelmektedir. Akdi tatil ise sözleşmeye dayandırılarak verilen tatil olarak tanımlanabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi işçinin haftalık izin süresi her 7 günlük çalışma esas alınarak en az 24 saat olarak belirlenmiştir. Verilen bu izin Kanun gereği verilmesi zorunlu olunan izindir. Buna ilave olarak işçi ile işveren arasındaki sözleşme/toplu sözleşmeye göre işveren tarafından haftalık izne ilave olarak verilebilecek izin süresi ise akdi tatil olarak tanımlanabilir.

Örneğin işyeri hafta sonu faaliyette bulunmuyorsa sözleşme ile Cumartesi ve Pazar gününü hafta tatili olarak belirleyebilir. Bu durumda pazar günü zaten 4857 Sayılı Kanuna göre verilmesi gereken izinken cumartesi de akdi olarak verilecek haftalık izni diğer adı ile akdi tatil olacaktır.

Cumartesi akdi tatil ne demek?

Normal şartlarda Cumartesi günleri de 4857 Sayılı Kanun’a göre çalışma günü olarak kabul edilmektedir. Eğer işyerinde sözleşme kapsamında işçi cumartesi günü de çalışmayacaksa bu durumda Cumartesi günü akdi tatil olarak kabul edilir.

Akdi tatilde ücret ödenir mi?

Öncelikle akdi tatilden bahsedebilmek için bunun sözleşme ile belirlenmiş olması gerekmektedir. Sözleşme ile belirlenmeyen ve haftalık tatile ilave olarak işverence verilecek izin akdi tatil olarak adlandırılamaz ve buna yönetim izni denilebilir. Akdi tatil sözleşme ile belirlendiyse bir alt başlıkta geçerli olan hükümler uygulanır.

Akdi tatilde çalışma

  • Sözleşmedeki hükümlere göre hareket edilmesi gerekir.
  • Sözleşmede akdi tatilde işveren işçiye ücretini kesintisiz ödemeye devam eder ibaresi varsa işveren bu durumda akdi tatil için işçi maaşından kesinti yapamaz. Tam tersi durumda yani akdi tatilde ücret kesilir ibaresi varsa işveren işçiden akdi tatil için ücret kesintisi yapabilir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Akdi Tatil Nedir, Ne Demek? Yıllık İzinden Sayılır mı?” üzerine 12 yorum
  1. Merhaba bizim iş yeri 08 le 18 saatleri arasında çalıştırıp cumartesiyi akdi tatil verecekmiş fakat yıllık izine gider isek cumartesi izin gününden düşülmeyecekmiş
    izine dahil edilecekmiş yasal hakları varmı

    Yanıtla
  2. Kusura bakmayın bir şey daha soracağım sabah 0740 gibi ise getirip 08:30 kadar bekletip akşam da 17:00 de paydos edip 18:00 kadar servis bekletebilir mi acaba

    Yanıtla
  3. Merhaba lar MEB bakanligi ders aletleri yapım merkezinde kaynak işçisi olarak çalışmaktayım normalde 7.5 saatten fazla çalışmamız lazım sağlık kuralları gereği bunu için dilekçe verdik sözleşme mizde cumartesi akdi tatildir yazmasına rağmen haftalık 45 saati doldurmadin diye cumartesi ise getiririz diye yazı yazıyorlar akdi tatil olmasına rağmen getirebilir ler mi

    Yanıtla
    • İşveren uygun görürse akdi tatilde de işe çağırabilir. Ancak işveren haftalık izin gününüzdeki bu çalışma karşılığını fazla mesai ya da ek izin olarak vermelidir. Kanun bu şekilde der.

      Yanıtla
      • Öncelikle teşekkür ederim cevap verdiğiniz için cumartesi gelindiğinde karşılığı izin yada ücretli çalışmanın kararını idare mi belirler yoksa ortak görüş ile mi belirlenir yönetim 45 saati doldurmak için cumartesi çalışmanız lazım diyor bunun için nasıl bir yol izleriz yasal olarak

        Yanıtla
        • Bunu idare belirler. Haftalık çalışma süresi dolmadıysa idare tamamlamanızı isteyebilir. Fazla mesai için işçinin onayı gerekir. Ancak normal çalışma süresinde işçi onayı aranmaz. Kanun der ki haftalık çalışma süresi 45 saattir ve işveren 7 günlük bir zaman dilimi içerisinde 24 saat akdi izin vermek zorundadır.

          Yanıtla
          • Şimdi sözleşme de cumartesi akdi tatildir diyor 8 yıldır da hafta içi 8 6 çalışıyoruz sağlık kuralları gereği 7.5 saat ten fazla çalıştırılamaz olan kaynakçı olarak çalışıyoruz bu sebeple bi dilekce verdik çalışma saatleri ni duzenleyin diye idarede 8:30 17 00 olarak cumartesi de calistiracagim diye tebliğ ediyor 45 saati tamamlayacağız diyor cumartesi getirebilir mi getirirse ayrı bı fazla mesai ücreti odermi birde 17 00 de paydos edip 18 00 e kadar servis bekletebilir mi sabahta 07:40 ta gelip 08:30 a kadar iş başı yaptırmayacak mis bunları yapabilir mi çok teşekkür ederim

          • Cumartesi getirebilir. Ben yüzde 100 emin değilim ama Kanunda çalışma günlerini belirlemek işverene kalmış diye biliyorum. Haftada 1 gün izin vermek şartı ile. Yine de araştırmanızı iyi yapın. Farklı uzmanlara da danışın. Kolay gelsin.

  4. ömer bey merhabalar. benim şöyle bir sorum olacak. çalışmış olduğum kurumda (belediye) toplu iş sözleşmesi ile haftalık çalışma süresi 45 saat ve haftanın beş günü günlük 9 saat olarak belirlenmiştir. cumartesi akdi tatil, pazar hafta sonu olarak belirlenmiştir. ancak çalıştığımız birimde cumartesi günleri tam gün çalışma yapılmaktadır. toplu iş sözleşmemizde akdi tatillerde yapılan çalışmanın ücreti belirtilmemiştir. işveren tarafından cumartesi yapılan çalışmaya karşılık 5 saatlik fazla mesai yazılmakta ve ücret normal ücretin saat başına düşen tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. bu durumda işverenin tis’te ücret belirtilmediğinden 4857 sayılı iş kanununun ilgili maddesi gereği saat ücretini %50 artırımlı hesaplaması gerekmezmi. yardımcı olur iseniz memnun olurum.

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet eğer sözleşmede belirtilmediyse İş Kanunu kapsamında dediğiniz gibi hesaplanması gerektiği kanaatindeyim ben de.

      Yanıtla
Yorum yapın