Askerlik Borçlanması Formu Nasıl Doldurulur ?

Askerlik borçlanması formu nasıl doldurulur?  Borçlanma formunu doldurmak borçlanma başvurusu yapacaklar için zor olabilmekte. SGK askerlik saydırma hakkı askerliğini er ya da erbaş olarak yapanlar ile yedek subaylık hazırlık sürelerinin borçlanma suretiyle SGK hizmetine eklenmesi işlemidir.

Tabi borçlanma ve askerliği sigortaya saydırma işlemi için öncelikle SGK’ya borçlanma başvuru formu ile başvuru yapmanız gerekiyor. Askerlik formu nasıl doldurulur ve  Sgk askerlik borçlanma formunu nereye vereceğiniz ve  askerlik borçlanma dilekçesini nasıl dolduracağınız konusunda ayrıntılı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Askerlik borçlanması ne işe yarar ?

Er ve ya erbaş olarak geçen süreler ile yedek subaylık hazırlık zamanında geçen süreleri borçlanarak Sosyal Güvenlik hizmetine sayılmasını sağlar ve duruma göre emeklilik yaşınızı geri çekerek erken emeklilik hakkı elde etmenizi de sağlar.

Askerlik borçlanması dilekçesi nereye verilir ?

Sgk askerlik borçlanması formu ile başvurunun yapılacağı Sosyal Güvenlik Merkezi son sigorta koluna göre belirlenir.

  • Bağkur askerlik borçlanması için başvuruyu 4b bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • SSK askerlik borçlanması başvurusu diğer ismi ile askerliği ssk ya saydırma başvurusunu son sigortalı çalışmanızın olduğu işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • Emekli sandığı/memur askerlik borçlanması başvurularını ise çalışanlar kendi Kurumlarına yapabilmekte.
  • Başvurularınızı ilgili SGK Müdürlüklerine elden ya da posta yolu ile gönderebilirsiniz.

Askerlik borçlanması için gerekli evraklar nelerdir ?

Borçlanma başvurusu için SGK Borçlanma başvuru formu ve kimlik fotokopiniz yeterli olacaktır. Artık SGK askerlik yaptığınız süreleri sistemde gördüğü için eskiden olduğu gibi sizden askerlik yaptığınıza ve askerlik sürelerinizi gösterir belge talep etmiyor.

Askerlik borçlanması günlük ne kadar ?

Askerlik borçlanması için ödenecek günlük tutar borçlanma talebinde bulunduğunuz tarihte geçerli olan günlük brüt asgari ücretin %32’si, en yüksek ise bunun 7,5 katı üzerinden hesaplanmakta. Güncel borçlanma tutarlarına  askerlik borçlanması hesaplama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Askerlik borçlanma talep dilekçesi nasıl doldurulur ?

Geldik askerlik formu doldurma işleminin nasıl yapılacağına.  Askerlik başvuru formu doldurmak oldukça kolaydır. Formun bir kısmı doldurulmuş örneği aşağıdaki gibidir. Dilerseniz buradan Sgk borçlanma talep dilekçesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz: askerlik borçlanması formu indir.Askerlik borçlanma formu pdf altında sgk borçlanma talep dilekçesi nasıl doldurulur konusunda dikkat etmeniz gereken hususlara da ayrıntılı olarak değindik.

askerlik borçlanma formu doldurma
sgk askerlik borçlanma dilekçesi nasıl doldurulur
  • 3. bölümde yer alan SSK, Bağkur, Emekli sandığı kısımlarında tesciliniz varsa ve biliyorsanız sicil numaralarınızı yazın bilmiyorsanız boş bırakın çok önemli değil.
  • 4. Borçlanma Miktarının Hesabında Seçilen Günlük Prime Esas Kazanç kısmına ne yazılacak ?
  • Eğer en düşük tutarlardan borçlanma yapmak istiyorsanız asgari, tavan yani en yüksek tutardan borçlanmak istiyorsanız azami, farklı bir tutarla borçlanmak istiyorsanız Diğer kısmına istediğiniz tutarı yazmanız gerekiyor. Bu kısmı işaretlememeniz halinde SGK en düşük tutar üzerinden borçlanmanızı yapacaktır.
  • 5.  BORÇLANMAK İSTENİLEN HİZMETİN / SÜRENİN NİTELİĞİ kısmında askerlik için neresi işaretlenecek?
  • Bu kısımda Er veya Erbaş Olarak Geçen Süre kutucuğunu işaretlemeniz gerekir.
  • 6. BORÇLANMAK İSTENİLEN SÜRE
  • Eğer askerlik sürelerinizin tamamını borçlanmak istiyorsanız “Hizmetlerin / Sürelerin tamamı” kutucuğunu işaretleyin. Tamamını değil de bir kısmını borçlanmak istiyorsanız “……  Gün  …….  Ay ……..  Yıllık süre” kutucuğunu işaretleyerek kaç ay ve ya gün borçlanmak istediğinizi yazın.
  • Örneğin: 15.  Gün  6  Ay ……..  Yıllık süre
  • Bu kısmı boş bırakmanız halinde SGK hizmet sürelerinin tamamı için borç çıkartır size.
  • 7. BEYAN VE TAAHHÜTLER
  • Formu doldurduktan sonra adınızı, soyadınızı yazarak imzalayın.
  • Hepsi bu kadar. Artık form başvuru için hazırdır.

4c askerlik borçlanması dilekçe örneği

Emekli sandığı kapsamında borçlanma başvurunuzu da yukarıda örneği verilen dilekçe ile yapabilirsiniz.

Askerlik borçlanması e devletten nasıl yapılır ?

Borçlanma talep dilekçesi sgk’ya elden verilebileceği gibi başvurular elektronik ortamda E-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. E-devletten askerlik borçlanması başvuru formunu doldurduğunuzda ayrıca askerlik borçlanması için gerekli belgeleri posta ile ya da elden evrak da göndermeniz gerekmiyor. E-devletten askerlik borçlanması talep dilekçesini;

  • SSK için Sosyal Güvenlik Kurumu-4A Askerlik Borçlanması Başvurusu,
  • Bağkur için Sosyal Güvenlik Kurumu-4b Askerlik Borçlanması Başvurusu menülerinden yapabilirsiniz.
  • memur askerlik borçlanma dilekçesi şu an için E-devletten verilememektedir.

Askerlik ödemesi için kredi veriliyor mu ?

Askerlik borçlanması ödemesini SGK’dan yazıyı tebliğ aldıktan sonra en geç 1 ay içerisinde yapmanız gerekiyor. Ödeme için taksitlendirme yapılmamakta ve dolayısıyla peşin olarak tek seferde ödemelisiniz. SGK’nın borçlanma kredisi imzaladığı anlaşmalı bir banka yok. Tamamen kendi imkanlarınız ile bankalardan kredi çekerek borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Askerlik borçlanması ne kadar sürede ödenir ?

Başvuru yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlanma tutarını gösteren yazı elden verilir ya da posta yolu ile gönderilir. Yazıyı elden aldığınız ya da PTT tarafından tebliğ aldığınız tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde ödemeniz gerekiyor.

Askerlik borçlanması ödemesi nasıl yapılır ?

Peki Askerlik borçlanması nasıl ödenir ? Borçlanma ödemesini SGK ile anlaşmalı bankalardan, mobil ya da internet bankacılığından, PTT’den SGK Ödemeleri-SGK Borçlanma menüsü üzerinden T.C. numaranız ile kolayca ödeyebilirsiniz.

Dilerseniz SGK kart ile prim ödeme sisteminden de askerlik borçlanması kredi kartı ile ödeme işlemini kolayca yapabilirsiniz. SGK kart ile prim ödeme sisteminden E devlet sistemi aracılığı ile giriş sağlayarak ödeme yapabilirsiniz. Ödeme işlemi için öncelikle E devlet şifreniz ile SGK prim ödeme uygulamasına giriş yapın. SGK kart ile prim ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz : kredi kartı ile askerlik borçlanması ödemeSisteme giriş sağladıktan sonra;

  • Sorgu Türü: Diğer Tahsilatlar,
  • Sorgu Tipi: SGK Borçlanma Tahsilatı,

Menüsü aracılığı ile kolayca ödeme sağlayabilirsiniz. Bu ekrandan sadece kendinize ait borçlanma tutarlarını ödeyebilirsiniz. Başkasının askerlik borcu buradan ödenemez.

Askerlik borçlanması sorgulaması nasıl yapılır ?

Borçlanma başvurusu sonrası borcunuzun ne kadar olduğunu sorgulamak için yukarıda vermiş olduğumuz SGK kart ile prim ödeme sisteminden sorgulayabilir ya da bankalardan, mobil ve ya internet bankacılığından sorgulayabilirsiniz. Ödeme yaptıktan sonra askerlik hizmeti SGK Hizmet Dökümüne işlenir.

Yedek subay emekli sandığı hizmet dökümü sorgulaması nasıl yapılır ?

Hem yedek subaylık hizmetlerinizi hem de askerlik borçlanmanızı ödedikten sonra hizmet dökümünüze işlenip işlenmediğini askerlik borçlanması hizmet dökümü sorgulamasını  sgk tescil ve hizmet dökümü sayfamızdan yapabilirsiniz.

Askerlik borçlanması ne kadar geriye çeker ?

Eğer askerlik süreniz ilk sigorta başlangıç tarihinden önce ise borçlanma yaptığınız süre kadar tescil geriye çekilir. Örneğin askerliğinizi 2000-2001 yılları arası 18 ay olarak yaptınız. İlk sigorta başlangıç tarihiniz de 01.01.2005 diyelim. Bu durumda askerlik borçlanmanız halinde giriş tarihiniz 01.07.2003 tarihine çekilecektir. Eğer askerlik süreleri ilk sigorta, bağkur v.s. giriş tarihinden sonra ise borçlanma yaptığınızda geriye çekmez. Borçlanma durumunda sadece hizmete sayılır.

Askerlik borçlanmasının emekli maaşına etkisi nasıl olur ?

Eğer borçlanma yaptığınız askerlik süreleriniz 2000 yılından önce ise emekli maaşınıza olumlu etkisi olur. 2000 sonrası ise borçlanma sizin için erken emeklilikte fayda sağlamayacaksa maaş üzerinde olumlu bir etkisi olmayacağından borçlanma yapmanızı önermiyoruz.

Askerlik borçlanması başvuru iptali nasıl yapılır ?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra SGK tarafından tebligat gönderilir. Tebliği aldıktan sonra 1 ay içerisinde ödeme yapmanız gerekiyor. 1 ay içerisinde ödeme yapmadığınızda ayrıca bir başvuruya gerek kalmadan iptal işlemi gerçekleştirilir. Dolayısıyla iptal için başvuru yapmanız gerekmiyor.

SGK askerlik borçlanması geri iadesi dilekçe örneği

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi askerlik borçlanmasına başvurduktan sonra SGK tarafından gönderilen borçlanma yazısının size tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödemediğinizde borçlanma iptal olur. Ayrıca dilekçe vermeniz gerekmez. Ama ödediyseniz ve iadesini almak istiyorsanız bu durumda dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. 01.10.2008 tarihinden sonra yapılan ödemeler taleple bir defaya mahsus iade edilebilmektedir. İade için örnek askerlik borçlanması iptal dilekçesi şu şekilde olabilir;

  • Kurumunuzun …………………. T.C. numaralı sigortalısıyım. …/…/….. tarihinde ….. TL tutarında yatırdığım askerlik borçlanmasının iptal edilerek tarafıma iadesini arz ederim. 

1999 öncesi askerlik borçlanması emekli maaşını nasıl etkiler ?

1999/09 döneminden önce askerlik yapanların Sgk askerlik borçlanması dilekçesi ile borçlanma başvurusu yapmadan önce bize sordukları soruların başında bunun emekli maaşına katkısının nasıl olacağı sorusu gelmektedir. Bildiğiniz gibi emekli maaşı hesaplamasında maaşı etkileyen en önemli faktör 2000 yılı öncesi hizmetlerdir. 2000 yılından önce hizmeti fazla olanlara daha yüksek maaş bağlanabilmektedir. Bu durumda 2000’den önceki askerlik sürelerini borçlanmak emekli maaşına olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

5/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Askerlik Borçlanması Formu Nasıl Doldurulur ?” üzerine 35 yorum
  1. Merhaba Ömer bey 18.07.1978 doğumluyum 4b işe başlama tarihim 04.10.2000 bağkur dan 5877 günüm var 4A Başlangıcım 20.03.2017 sgk gün sayım 1214 toplamda 7091 günüm var size sorum 23.11.1999 da askere gittim 18 ay er olarak askerlik yaptım 4a dan askerlik borçlanması yaparak giriş tarihimi 8.9.1999 da çekebilirmiyim

    Yanıtla
      • Teşekkürler Ömer bey 23.11.1999 askere gittim 23.04.2001 askerden geldim ben askerdeyken bağkur tescil yapmış aslında işlerimi 3 mart 1998 de açtım ben askerdeyken tescil olmuş dava açsam hak kazanabilirmiyim askerde olduğum süreler için askerlik borçlanmamıda en son 4a dan yapsam

        Yanıtla
  2. merhaba ssk gırıs tarıhım 17/09/1999 97- 99 yılları arasında 18 ay askerlık yaptım 1 ay askerlık borclanması yapmıstım 17/08/1999 tarıhıne cektı gerı kalan borclanmayıda yapmak ıstıyorum ssk dakı bır sef ıle konustugumda bakannın acıklamasını bır duyalım dıyor borclanma gerı ceker derse eyt kapsamındasın yoksa gecmıs olsun dıyor boyle bır sey varmı tesekkurler kolay gelsın

    Yanıtla
    • Merhaba. Net olmamakla birlikte büyük ihtimalle EYT kapsamındasınız. Ama keşke bir ay değil tamamı için başvursaydınız. Çünkü 25 yıllık sigortalılık süresi de olacak. Bu durumda siz 17.08.2024’te tamamlamış olacaksınız tüm şartları.

      Yanıtla
  3. 04.10 2001 sigorta başlama tarihim 97kasım 99 mayıs arası askerlik yaptım askeri borçlanma yaptıgım takdirde 1999 öncesine 5veya6 ay eksigim kalıyor bu ayların geri ödeme yapabilirmiyim

    Yanıtla
  4. merhabalar 1997 yılı sigorta baslangıcım var
    25 yıl hizmet sürem dolu
    4231 gun prım var
    21/08/1998 ile 20/02/2000 arası askerlık hızmetim var borclanma yapacagım
    EYT İÇİN 5000 prim istenmekte ASKERLIK BORCLANMASI sonrası kalan süreyı 229 iş gununu de borçlanma mı yapacagım yoksa calışmak zorundamı kalacağım

    Yanıtla
  5. Merhaba, 20,02,1977 doğumluyum,
    20/06/1992 SSKgirişim var. 19/04/2002 bu tarihe kadar 1097 gün ssk primim var. Sonrasında devlet memuru oldum.
    15/02/2005–15/05/2006 arası 15 ay askerliğimi yaptım.
    toplamda 8200 günüm var.
    Borçlanırsam emeklilik maaşıma katkısı olur mu?
    Borçlanırsam emeklilik ikramiyesine katkısı olur mu?

    Yanıtla
  6. merhaba,
    21.07.1996 da askerliğe başladım. 21.11.1996 ya kadar 4 ay acemilik, 21.11.1997 ye kadar da yedek subay olarak askerliği bitirdim. şu an 4906 günüm var. eyt çıkarsa ve 5000 gün istenirse 94 günlük eksikliğim oluyor.
    Acemilik olarak geçen süreyi borçlanabilir miyim? eğer borçlanırsam dilekçeyi nasıl dolduracağım? ve sadece 94 gün ödesem olur mu? teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Yedek subaylık hazırlık sürelerini borçlanabilirsiniz. Askerlik borçlanması başvuru formu yeterli oluyor sanırım ancak SGK’dan teyit etmenizi öneririm.

      Yanıtla
  7. 02..4.1996 tarihinde ilkez ssk lı oldum. 20.08.1998 ile 20.02.2000 yılları aarası 18 ay askerlik yaptım. 23.01.2007 tarihinde devlet memuru oldum. 7 yıl 3 ay 28 gün ssk pirimim var. EYT DEN yararlanmak için askerlik baorçlanmasını en az lkaç gün yapmama gerekir. Memur başlangıç tarihimi 08.09.1999 öncesine çekmem için

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında giriş var zaten. Bu EYT için sayılabilir. Askerlik borçlanması ile memur girişini o tarihe çekemezsiniz. Borçlanma ve SSK hizmeti kadar 23.01.2007 tarihinden geri çekilir.

      Yanıtla
  8. Ben öğretmenim, öğretmenlerin emeklilik işlemleri temmuz 31 e kadar ilişik kesilme yapılıyor ve sadece bu tarihte emekli olunabiliyor. Temmuz 31 de 31 yıl 11 aylık emekli keseneği ödenmiş oluyor. Bir aylık askerlik borçlanması yaparsam 32 yıllık emekli ikramiyesi alabilirim diye düşünüyorum. Hesabım doğrumudur?

    Yanıtla
  9. merhaba 1974 dogumluyum.askerden önce 1992de sigortam yapıldı.1994 askere gittim.prim gün sayım 3000 civarı askerlik borçlanması yapsam uygun olurmu

    Yanıtla
    • Merhaba. Emeklilik yaşınızı ve şartları değiştirmez. Prim gün sayısına ilave edilir. Buna göre hesaplama yapıp borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  10. Ömer Bey, merhaba..
    Memuriyete başlama-ilk sigorta: 11.09.1996
    Üniversiteki arş. grv. sözleşmesinin uzatılmaması: 27.03.1999
    Askerlik: 20.11.1999-20.07.2000 = 8 ay kısa dönem
    Yeniden açıktan atama: 20.10.2000
    18.09.2022 itibariyle,toplam SGK Sigorta günü: 8790

    9000 bin gün primi doldurmak için, 210 günlük askerlik borçlanması yapılması uygun mudur?

    Yanıtla
    • Merhaba. Normal emeklilik için 9000 gün gerekiyor size. Eğer tamamlamak istiyorsanız borçlanabilirsiniz tabi ki. Emeklilik yaşına etkisi olmaz. Sadece prim gününe eklenir.

      Yanıtla
  11. Merhaba. ssk ilk giriş 15.07..1997. kısa dönem er 21.03.1999-21.11.1999 arası.22.11.1999 memuriyete başladım. 31aralık itibariyle prim gün sayısı 8896 olacak. EYT ile ilgili düzenleme çıkma ihtimaline karşı bir miktar askerlik borçlanması yapsam faydası olur mu? Hepsini borçlanmamı tavsiye eder misiniz emekli maaşını ve ikramiyeyi düşünürsek?

    Yanıtla
  12. 26 mayis 1990 askerlik başlangıç 14 kasım 1991 bitiş tarihi ilk ssk başlangıç 11.04.1992 kac gün askerlik borçlanması yapmam lazım yaşı 1 sene geri çekmek için

    Yanıtla
  13. Askerlik borçlanması yapmak istiyorum. e-devlet üzerinden yapabilirmiyim yoksa SGK başvurup dilekçe vermemmi gerekiyor?

    Yanıtla
  14. Merhaba ilk işe giriş tarihim 01/09/1995 askerden sonra
    Askerden önce sigortam yok
    askerlik başlangıç tarihim 26/02/1993
    askerlik bitiş tarihim 21/09/1994
    kaç gün askerlik borçlanması yaparsam emeklilik yaşımı ne kadar öne çeker
    çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
  15. Merhaba.1994 yılı 15 eylül de (15.09.1994) de çalışmaya başladım. Askerliğimi 1987 – 1989 yılları arasında erbaş olarak 18 ay yaptım. 4 yıl üniversite okuduktan sonra çalışmaya başladım. Kesintisiz olarak çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Emekli sandığı kurumum. askerlik borçlanmasının bana faydası olur mu. tşkler.

    Yanıtla
Yorum yapın