Besten nasıl çıkılır? Evet bu soru özellikle otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilenlerin sorduğu soruların başında geliyor. Malumunuz bireysel emeklilik sistemi yani BES çalışanlar için ikinci bir emeklilik hakkı sağlayan devlet katkılı ve avantajlı bir sistemdir. Kişiler kendi isteği ile bu sisteme girebildiği gibi kanuni düzenlemelerde artık çalışanlar otomatik olarak da BES sistemine dahil ediliyor.
Sisteme otomatik olarak dahil edilen çalışanlar ile kendi isteği ile katılmış ve sistemden çıkmak isteyenlerin BES sözleşmelerini nasıl sonlandırabileceği ve BES nasıl çıkılır konusunda adım adım ve ayrıntılı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Bu yazımızda bireysel emeklilikten nasıl çıkarım konusuna daha ayrıntılı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Çıkışın nasıl yapıldığına geçmeden önce dilerseniz maaşınızdan yapılan BES kesintisini öğrenmek için BES kesintisi hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik nedir?
Bireysel emeklilik sistemi en az 10 yıl boyunca prim ödemeniz gereken ve 56 yaşına geldiğinizde emekli olabileceğiniz bir sistemdir. Sistemde yatırmış olduğunuz katkı paylarına en az %25 oranında devlet katkısı verilmektedir. Yani siz 200 TL yatırıyorsanız devlet de en az 50 lira vermekte ve bu tutar hesabınıza 250 TL olarak aktarılmaktadır. Hesabınızdaki bu paralar tercihinize göre faizli ya da faizsiz fonlarda değerlenmektedir. Dilerseniz fonların performanslarına göre fon dağılımını kendiniz belirleyebilmektesiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik sisteminin normal sistemden tek farkı çalışanların bu sisteme otomatik olarak dahil ediliyor olmasıdır. Tabi otomatik BES’te normal BES’e ilave olarak sistemde kalanlara ilave 1000 TL devlet katkı payı verilmek ve emeklilikte ise biriken paranın %5’i oranında ilave katkı payı verilmektedir. Yani otomatik BES sistemi normal BES’e göre bir adım önde diyebiliriz. Zorunlu bireysel emeklilik şartlarından birisi de 45 yaş altında olmaktır. Eğer 45 yaşın altında iseniz sisteme otomatik olarak dahil edilirsiniz.
Tabi hem otomatik bes hem de kendi katılım sağlayacağınız BES sistemi para biriktirmek ve en azından emeklilikte ikinci bir gelir kaynağı elde etmek adına avantajlı bir sistem. Ama ben yine de kalamam, ödeme gücüm yok diyorsanız Bes’ten ayrılma 2024 işlemlerinin nasıl yapılacağını aşağıda bulabilirsiniz.
Bireysel emeklilikten çıkış ne zaman yapılır ?
Sözleşmeyi tebliğ aldıktan sonra herhangi bir zaman ayrılabilirsiniz. Bunun için süre sınırı yok. Ancak otomatik BES’ten çıkmayı düşünüyorsanız ilk 6 ay içerisinde ayrılmanızı öneririm. Zira ilk 6 ay ayrıldığınızda sisteme adınıza ödenen katkı paylarının tamamını iade alabilmektesiniz.
Bireysel emeklilikten nasıl çıkılır?
Bes’ten ayrılma 2024 işlemi oldukça basit. Bireysel emeklilikten ayrılmak için hem otomatik BES’te hem de normal BES’te emeklilik şirketi tarafından emeklilik sözleşmesinin size tebliğ edilmesini beklemeniz gerekiyor. Otomatik BES’te sözleşme işveren tarafından da size verilebilir. Bu süreçten sonra artık sistemden çıkış için talepte bulunabilirsiniz. Zorunlu BES’te sisteme giriş tarihinizden itibaren en geç 6 ay içinde ayrılırsanız sizden alınan katkı payları kesintisiz olarak tarafınıza iade edilir. Tabi devlet katkısı verilmiyor.
Sistemden çıkış talebinde bulunmadan önce size tavsiyem öncelikle Bireysel emeklilik şirketinizin çağrı merkezini telefon ile arayın ve sistemden ayrılmak istediğinizi iletin. Ayrılmanız halinde ödediğiniz katkı payının ne kadar olduğunu, ayrılmanız halinde ne kadar kesinti yapılacağını ve devlet katkısına ilişkin kısmın ne kadarının iade edileceğini öğrenin.
Tüm bunların ardından artık talepte bulunabilirsiniz. Sistemden çıkış talebinizi çağrı merkezleri aracılığı ile verebilirsiniz. Çağrı merkezi yetkilisi vereceğiniz mail adresinize BES’ten çıkış ayrılma formunu ve diğer belgeleri gönderecektir. Doldurup imzaladıktan sonra yine çağrı merkezi tarafından size verilen posta adresine doldurup imzaladığınız formları posta yolu ile gönderirsiniz. Talebiniz şirkete ulaştıktan sonra çıkışınız en geç 15 gün içerisinde onaylanır ve ödemeleriniz vermiş olduğunuz banka hesabınıza aktarılır.
Zorunlu bireysel emeklilikten çıkış dilekçesi
Bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak için bireysel emeklilik iptal dilekçesi ile emeklilik şirketine başvurmanız gerekiyor. Aslında çağrı merkezi ile iletişime geçip sözleşmenizi sonlandırma talebinizi ilettikten sonra ayrılmak için gerekli formlar mail adresinize gönderiliyor. Ama siz bununla uğraşmak istemiyorsanız dilekçeyi aşağıdan indirip doldurarak posta yolu ile gönderebilirsiniz. Zorunlu BES çıkış için bireysel emeklilik ayrılma dilekçesini buradan indirebilirsiniz: otomatik besten çıkış dilekçesi indir
Memur Bes’ten nasıl çıkılır ?
Malumunuz devlet memurları da otomatik bireysel emeklilik sistemine dahil edilmişti. Hem otomatik sistemde hem de kendisi sisteme dahil olanlarda çıkış usulleri aynı ve yukarıda belirtildiği gibi oluyor. Telefon ya da dilekçe ile başvuru yaparak besten ayrılma talebinizi iletebilirsiniz.
Bes’ten nasıl çıkılır sms
Bazı bireysel emeklilik şirketlerinde sistemden çıkış kısa mesaj yani sms yolu ile de olabilmekte. Mesaj gönderdikten sonra gelen mesajın onaylanması halinde çıkış süreci başlamakta. Emeklilik şirketinizin resmi sayfasından sms ile bildirimi numarası ve nasıl mesaj atacağınızı öğrenebilirsiniz. İsteğe bağlı ya da zorunlu bes iptalinin sms ile yapılabildiği bireysel emeklilik şirketleri ve sms gönderim şekilleri aşağıda verilmiştir;
- Türkiye İş Bankası Anadolu Hayat Emeklilik sms ile BES iptali için CAYMA boşluk TCKN yazarak 5755’e gönderin.
- Halk Bankası bireysel emeklilik sms ile iptali için AYRILMA boşluk TCKN yazarak 2560’a gönderin.
- Vakıf Bank BES iptalini sms ile yapmak için VEML boşluk TCKN boşluk Cayma boşluk Doğum Tarihi (Gün.Ay.Yıl) yazarak 4933’e gönderin.
Bes’ten nasıl çıkılır telefon
Bireysel emeklilik şirketlerinin çağrı merkezi BES iptal telefon telefon numaraları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Hem isteğe bağlı hem de otomatik BES iptali telefon numarası aynıdır. Tüm firmalar için BES müşteri Hizmetleri iletişim numaraları güncel olarak aşağıdaki resimde paylaşılmıştır.
İsteğe bağlı Bes’ten nasıl çıkılır ?
Yukarıda otomatik bes’ten nasıl çıkılır kısmında anlatılanlar isteğe bağlı katılım sağlanan bireysel emeklilik sistemi için de geçerlidir. besten çıkmak için her ikisinde de takip etmeniz gereken yol aynıdır ve yukarıda verilen bireysel emeklilik para iadesi dilekçesi ile, telefonla ya da SMS ile başvuru yaparak sistemden çıkış sağlayabilirsiniz.
Eğer Türkiye İş Bankası müşterisi iseniz İş Bankası Bireysel Emeklilik İptali Nasıl yapılır içeriğimizden İş Bankası Anadolu Hayat Emeklilik kapsamından nasıl çıkabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.
BES cayma süresi dolunca ne olur?
Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edilenlerin dahil olma tarihinden itibaren 6 ay içerisinde cayma hakkını kullanma hakkı verilmiştir. Bu süre içerisinde cayma hakkının kullanılması durumunda;
- Sistemde kesilen katkı payları herhangi bir kesinti yapılmadan iade edilmekte.
- 6 aylık süreden sonra cayma hakkının kullanılması durumunda ise kesilen katkı paylarından kanuni kesintiler yapılarak kalan kısım iade edilmekte.
Bireysel emeklilik erken çıkış hesaplama
Erken çıkış durumunda devlet katkısının tamamı iade edilmemekte. Sistemde kalınan süreye göre ve Kanunen belirlenen oranlarda para iadesi yapılmakta. Erken çıkış halinde iadesi alınacak tutar ya da yapılacak yasal kesintinin online olarak hesaplanabileceği uygulama bulunmamakta. Bunun için bireysel emeklilik şirketinizi yukarıda belirtilen numaralardan aramanız ve hesaplatma yaptırmanız gerekiyor.
Bireysel emeklilik iptali para iadesi ne zaman yapılır?
Çıkış için emeklilik şirketine başvuru yaptıktan sonra katılım payı, devlet katkısı ve kesinti hesaplamasının ardından ödenecek net tutar banka hesabına aktarılmaktadır. İsteğe bağlı ve ya otomatik bes çıkış süreci değişkenlik gösterse de ortalama 10-15 gün sürmektedir.
Bireysel emeklilik iptali Ziraat Bankası nasıl yapılır ?
Ziraat Bankası’nda isteğe bağlı ya da zorunlu bes hesabınız varsa çıkış için;
- 0850 222 97 00 numarasından çağrı merkezini arayarak,
- Yukarıda örneği verilen dilekçe ile herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvuru yaparak,
- Sistemden çıkabilirsiniz.
BES iptal Garanti Bankası için nasıl yapılır ?
Garanti Bankası Bireysel emeklilik sistemine isteğe bağlı olarak ya da zorunlu bes kapsamında dahil edildiyseniz;
- 444 0 336 numaralı BES numarası ile iletişime geçin.
- Yukarıda örneği verilen Garanti BES iptal formunu doldurup Garanti Bankası şubesine vererek ayrılabilirsiniz.
- Başvurudan sonra Garanti Bireysel emeklilik iptali para iadesi gerçekleştirilir.
Türkiye Hayat Emeklilik BES iptal
Türkiye Emeklilik BES iptali için;
- 0850 202 20 20 BES iptal numarası ile iletişime geçin.
- İptal talebinizi ilettikten sonra mail adresinize ayrılış formları gönderilir.
- Bunları doldurarak ulaştırmanız durumunda çıkış süreci başlatılır.
Şirketten şirkete değişebilmektedir. Ortalama 10-15 iş günü içerisinde süreç tamamlanmaktadır.
Sistemde kalınan süreye göre yasal kesintiler belirlenmektedir. Çıkış yapmadan önce Bireysel Emeklilik Şirketi’nizden ayrılmanız durumunda net olarak elinize ne kadar geçebileceği hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Bireysel emeklilik şirketinizin online işlemler sayfasından iptal talebinizi iletebilirsiniz.
Sistemde 10 yıl kalındıysa ödenen katkı paylarından ve devlet katkısından kesinti yapılmaz. 10 yıldan az kalındıysa sistemde kalınan süreler esas alınarak yasal kesinti prosedürü uygulanır.