Bireysel Emeklilik Hangi Fon Seçilmeli 2024

Bireysel emeklilik, emeklilikte ek gelir yaratmak isteyenlerin tercih ettiği ve son zamanlarda katılımın da giderek arttığı sistemlerden birisidir. Sistemde 10 yıllık katkı payı ödeyen ve 56 yaşını tamamlayanlar dilerse paralarını peşin almakta, dilerse kendi belirlediği aylık tutarlarda alabilmektedir. Kalan paraları ise fonlarda değerlenmeye devam etmektedir. Bu sistemde yatırılan paranın getirisi seçilen fonlara bağlıdır. Fon seçimi emeklilik zamanda alacağınız toplam tutarı etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle fon seçimine dikkat etmeli, fonların geçmiş getirileri ve güncel getirilerini sürekli takip ederek değişiklik yapabilmelisiniz. Peki Bireysel Emeklilik Hangi Fon Seçilmeli ve fon seçimi yapılırken nelere dikkat edilmeli? İşte cevabı.

Bireysel Emeklilik Hangi Fon Seçilmeli?

Bireysel emeklilik sistemine dahil olanların maalesef birçoğu fonun ne olduğu bile bilmemekte. Bireysel emeklilik danışmanı hesabı açarken hangi fonları seçtiyse oradan devam etmekte. Halbuki zaman içerisinde güncellenen fon getirileri, daha iyi fonlar varken bunları seçmemek bireysel emeklilik getirisini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Şimdi hangi fon seçilmeli sorunun cevabı bireysel emeklilik şirketine göre değişebilir. Çünkü her şirketin farklı fonları bulunabilmektedir. Bu nedenle hangi fonları seçmeliden ziyade fon seçerek nelere dikkat etmeli ona bakalım.

1.Risk töleransı

Herkesin risk algısı ve riski yönetimi farklıdır. Eğer riski seviyorsanız atak fonlara yatırım yapabilirsiniz. Örneğin hisse senedi içeren fonlar atak fonlara örnek olarak gösterilebilir. Daha az risk seviyorsanız altına ya da diğer emtialara bağlı fonları seçebilirsiniz. Ben tercihlerimi genellikle hisse senedi içeren fonlardan yana kullanıyorum. Çünkü bu fonlar altın ya da dolar gibi yatırım araçlarından daha fazla getiri sağlayabilmektedir.

2.Emekliliğe kalan süre

Emekliliğe kalan süre fon seçimi için önemlidir. Henüz erken yaşta iseniz yani 56 yaşına daha çoksa riskli fonlardan sepet yapmanızı öneririm.

3. Portföyü çeşitlendirin

Bireysel emeklilik fonlarını seçerken tek bir fona katkı paylarınızı bağlamayın. Portföyünüzü çeşitlendirin. Örneğin bir kısmını riskli varlıklara dağıtabilir diğer bir kısmını daha az riskli fonlara dağıtabilirsiniz. Tek bir fona bağlamak risktir ve zarar etmenize neden olabilir.

Bireysel Emeklilik fon tavsiyesi – Örnek fon sepeti

Risk algısı orta seviyede olan birisi için fon dağıtımları aşağıdaki şekilde belirlenebilir. Bu seçimleri yaparken fonu detaylı olarak incelemenizi, kimler tarafından ve nasıl yönetildiğini araştırmanızı öneririm. İşte örnek bir bireysel emeklilik fon sepeti.

  • %30 oranında hisse senetleri, ( Atak değişken Fonlar)
  • %10 Para piyasası fonları ( Sabit getirili),
  • %30 yabancı hisse senedi fonları,
  • %30 altın ve diğer emtialara bağlı fonlar.

En çok kazandıran BES fonları

Fonların günlük, aylık, yıllık, 3 yıllık ve 5 yıllık getirilerini ve analizlerini Tefas Bireysel Emeklilik Fon Getirileri karşılaştırma resmi sitesinden yapabilirsiniz. Burada ilgili fonun kodunu yazarak fonun geçmiş performansı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

BES Altın Fonu yorumları

Altın fonu, isminden de anlaşılacağı üzere altın ve diğer emtialara bağlı olarak getiri sağlayan araçlardandır. Getirisi genellikle enflasyonun biraz üzerinde olmaktadır. Ben düşük risk severim diyenlerdenseniz altın fonlarınızı BES yatırım fonu sepetinize ekleyebilirsiniz. Yazının altındaki yorum kısmında altın fonları hakkındaki yorumlara göz atabilirsiniz. Dilerseniz siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz.

Emeklilik Fonları hangi Hisseleri Alıyor?

BES Hisse Senedi Fonu için satın alınan hisselere şirkete göre değişebiliyor. Her şirketteki fonların aldığı ya da tuttuğu hisseler farklılık göstermektedir.

Bireysel emeklilik fon çeşitleri nelerdir?

Başlıca fon türleri şunlardır: hisse senedi, borçlanma araçları, katılım, karma, para piyasası, kıymetli madenler fonu ve diğerleri.

3/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın