E bildirge v2 Nedir, İptal/Ek Bildirge Girişi Nasıl Yapılır ?

E bildirge V2 Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hem işveren işlemlerini hem de Sosyal Güvenlik Kurumu işveren personelinin işlerini önemli ölçüde kolaylaştıran bir uygulamadır. Bu sistem ile süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgesi ile ilgili işlemler artık online yapılabilmekte. Eğer Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesine geçiş yaptıysanız iptal/ek ve asıl beyanname işlemlerini muhtasar beyanname ile yapmanız gerekmektedir. Muhtasar beyannameye geçmeyen konut kapıcılığı, apartman yönetimi, ev hizmetleri gibi gelir vergisinden muaf olan diğer işverenlerin düzeltme bildirgelerini v.2 e bildirge uygulaması ile yapmaları gerekmektedir.

Mevcut bildirge ekranında görüntülenmekte olan onaylı tüm aylık prim ve hizmet belgeleri ile muhtasar ve prim hizmet beyannameleri de ebildirge v2 ekranında görüntülenebilmekte.  Bu yazımızda işverenler için yeni açılan sgk v2 uygulamasının tam olarak ne işe yaradığı, bildirge v2 ekranına nasıl giriş yapabileceğiniz, e bildirge kullanıcı girişi nasıl yapılır,  v2 e bildirge sisteminden aylık prim ve hizmet belgesini nasıl girebileceğiz konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sgk v2 nedir ?

E bildirgev2 uygulaması ile bir çok işlem yapılabilecektir. Sgk versiyon 2 sisteminden yapılabilecek işlemler şunlardır;

  • Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi sistemine dahil olmayan Kamu Kurumları ve işverenler aylık prim ve hizmet belge girişini bu ekrandan yapabilecek.
  • Yukarıda da belirttiğim  üzere sgk bildirge v2 sistemi ile geçmiş dönemlere ilişkin onaylı tüm APHB ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinizi görüntüleyebilirsiniz.
  • Tabi e sgk v2 sisteminin asıl geliştirilme amacı ise süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgeleri ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini de artık online olarak verebilecek olmanız. Özellikle SGK geriye dönük teşvikten yararlanma adına düzenlenecek iptal/asıl ya da ek aylık prim ve hizmet belgelerini artık e bildirge v 2 girebiliyorsunuz. E bildirge versiyon 2 sistemi ile ek9 geriye dönük belge girişi konusunda yazımızın devamında resimli olarak bilgi bulabilirsiniz.

Özetle işveren v2 sistemi ile;,

  • Aylık prim ve hizmet belgesi girişi,
  • Geçmiş dönem aylık prim ve hizmet görüntüleme,
  • xml formatındaki dosyanız ile toplu aylık prim ve hizmet belgesi girişi yapma,
  • Geriye dönük başvuru yaptığınız aylık prim ve hizmet belgelerinden SGK onayında bekleyenleri görüntüleme,
  • Onaylanmış APHB ve muhtasar ve prim hizmet beyannamesi görüntüleme yapabilirsiniz.

Esgk v2 sisteminin ne olduğu ve sgk işveren v2 sisteminden yapılabilecek işlemlere değindikten sonra gelelim sgk v 2 ekranından nasıl işlem yapacağınız hususuna. Aşağıda ssk v2 ekranından nasıl bildirge girişi yapılacağı konusunda resimli olarak ayrıntılı bilgi anlatılmıştır.

Sgk e bildirge v2 girişi nasıl yapılır ?

E bildirge v2 uygulaması E SGK-işveren modülünde kullanıma açılmıştır. E-bildirge v2 uygulamasına E SGK-İşveren Sistemi- E Bildirge V2 menülerini takip ederek giriş yapabilirsiniz.

  • V2 bildirge ekranına buradan giriş yapabilirsiniz >> e-bildirgev2 kullanıcı girişi.
  • E bildirge 2 giriş için size Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanımlanmış olan e bildirge kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi ile giriş yapabilirsiniz.

E bildirge ekranında aylık prim ve hizmet belgesi girişi ya da görüntüleme yapmak istediğinizde sistem size e bildirge v2 uygulamasına girmek için tıklayınız uyarısı verecektir. İşte bu uyarıyı vermesinin sebebi tüm onaylı aylık prim ve hizmet belgeleri ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin e-bildirgev2 uygulamasına taşınmış ve artık sgk v2 giriş ekranından işlem yapılacak olmasıdır.

E-bildirge v2 xml formatı indir

Daha önce xml (excel ) formatında kaydettiğiniz prim ve hizmet belgelerini ebildirgev2 ekranından toplu olarak gönderebilirsiniz. Tabi bunun için xml dosyanızın ebildirgeV2 versiyonu ile uygumlu olması gerekir. E bildirge V2 uygulaması ile uyumlu xml dosyasını buradan indirebilirsiniz > > ebildirge v2 xml formatı indir.

E bildirge v2 nasıl kullanılır ?

Giriş işlemleri oldukça basittir. Aşağıdaki adımları takip ederek prim ve hizmet belgesi girişini kolayca yapabilirsiniz. Bildirge girişi için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

  • Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi,
  • Tahakkuk/Yıl Ay kısmından bildirge vereceğiniz dönemi seçin.
  • Belge Mahiyeti-Asıl,
  • Belge Türü kısmında sigortalının durumuna uygun belge türünü seçin.
  • Tahakkuk Nedeni: Yasal Süresi İçerisinde Verilmiş APHB,
  • Kanun No kısmından yararlanacağınız teşvike ilişkin Kanun numarasını seçin. Eğer borç varsa Kanun No Yok seçin.
  • Açılan ekranda sigortalının T.C. numarasını yazarak sorgulama yapın. Sonrasında prim günü, eksik gün sayısı ve diğer tüm bilgileri girdikten sonra Onay ekranına geçin. Son kontrolü yaptıktan sonra onaylayın. Hepsi bu kadar.
  • Aşağıda ise resimli olarak iptal ve ek bildirge girişini nasıl yapabileceğiniz hakkında ayrıntılı ve adım adım bilgi bulabilirsiniz.

V2 bildirge ile iptal/ek/asıl bildirge girişi nasıl yapılır ?

Gelelim e-bildirge v2 uygulaması ile aylık prim ve hizmet iptal/asıl ve ek belgelerini nasıl gireceğiniz hususuna.

Ebildirge V2 uygulamasından aylık prim ve hizmet belgesi girişi (e-sgk/işveren/e-bildirgev2/aylık prim hizmet belgesi girişi).

  • Ebildirge 2  uygulamasından APHB girişi için takip etmeniz gereken menüler şu şekildedir:  e-sgk/işveren/e-bildirgev2/aylık prim hizmet belgesi girişi. İşveren sisteminden e bildirge kullanıcı girişi  yaptıktan sonra v2 sgk e bildirge sisteminden aylık prim ve hizmet belgesini giriş için lütfen aşağıda resimli olarak anlatılan yolu takip ediniz.
  • Öncelikle sgk ebildirge v2 sistemine e bildirge şifre bilgileriniz ile giriş yapın. Dilerseniz  geçmiş e bildirge girişi sayfamızı ziyaret ederek örnekler ile iptal/asıl/ek bildirge işlemlerinin nasıl yapıldığına örnekler ile göz atabilirsiniz.
e bildirge versiyon 2 girişi
e bildirge v2 iptal/ek/asıl bildirge girişi

Sistemden Ek/İptal ya da asıl bildirge gönderirken “Sgk mesajı : belge süresi dışında verilmiş, “(b)yasal süresi dışında verilmiş aphb” tahakkuk nedenini seçerek işlem yapabilirsiniz.” ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Eğer;

  • Süresi dışında bildirge için iptal/ek ve ya asıl bildirge işlemi yapacaksanız “(b)yasal süresi dışında verilmiş aphb” menüsü üzerinden yapmanız gerekmektedir.
  • Süresi dışındaki bildirge ” A-Yasal Süresi İçinde Verilmiş APHB” menüsü üzerinden girilmeye çalışılırsa yukarıdaki uyarı çıkar.
  • Bilgileri ile kayıtlı sigortalının aktif hizmeti bulunamadı. asıl belge ile iptal edilecek belge uyumlu olmalı.” şeklinde bir uyarı alırsanız belgede iptal etmek istediğiniz sigortalının olmadığı anlamına gelir. Belgeyi ek olarak verdiyseniz Ek belgeyi seçerek yeniden deneyebilirsiniz.

E bildirge v2 kullanım klavuzu

Yukarıdaki resimler birebir Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan klavuzdan alınmıştır. Yine de e bildirge v2 uygulaması ile ilgili güncel kullanım klavuzuna, güncel xml formatına ve bu uygulama ile ilgili tüm detaylara  e bildirge v2 kullanım klavuzu sayfasından ulaşabilirsiniz.

Geçmiş dönem e bildirge görüntülemesi nasıl yapılır ?

Geçmiş dönemde vermiş olduğunuz tüm aylık prim ve hizmet belgelerini e bildirge v2 ekranından kolayda görüntüleyebilirsiniz. Sigorta v2 uygulamasına giriş yaptıktan sonra “Onaylanmış Belgeler” kısmından onaylı tüm bildirgeleri görüntüleyebilirsiniz.

Sgk v2 ek iptal nasıl yapılır ?

Artık süresi geçen aylık prim ve hizmet belgelerini SGK elden kabul etmiyor. Bu belgeleri de E bildirge V2 ekranından girmeniz gerekmekte.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“E bildirge v2 Nedir, İptal/Ek Bildirge Girişi Nasıl Yapılır ?” üzerine 169 yorum
  1. Selamlar, benim çok çok basit bir sorum var. V2 sistemine giriş yapmaya çalışırken (diğer sgk sitelerinde de) kullanıcı adı alanı 11 hane – 4 hane şeklinde. İlk kutuya kimlik no’mu yazıyorum, diğer kutuya ne yazarsam yazayım çalışmıyor. İşyeri ve sistem şifrelerimi de aldım yazıyorum ama doldurmasam eksik diyor, 0000 falan koysam hatalı diyor. Giriş yapamıyorum sisteme.

    Yardımcı olursanız çok sevinirim

    Yanıtla
  2. merhaba,
    1- 46486 – 56486 veya 66486 İlave 6 puanlık İndirim devam ediyor mu acaba?
    SGK sayfasında şöyle bilgi var ama çok emin olamadım..
    “25/12/2018 ve 503 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 14/7/2013 tarihli, 28707 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 30/5/2013 tarihli, 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I), (II) ve (III) sayılı listelerde belirtilen yerlerde faaliyet gösteren işyerleri için ilave 6 puanlık indirimin uygulama süresi 31/12/2019 tarihine kadar uzatılmıştır.”

    Yanıtla
    • Ömer bey mrb.. ilave %6 indirim süresi uzatıldı. kolay işvereniz, 2. ay aphb ebildirge sisteminde otomatik oluşturulmuş ama %6 teşviksiz..
      %6 indirimsiz bu aphbyi iptal edip %6 teşvikli olarak yeniden olşturmak istiyorum..
      hangi yolu izlemeliyim? ebildirge uygulamasından : APHB Giriş- dönem :2021 02 – belge mahiyeti: asıl – belge türü: 01 – tahakkuk nedeni : ???
      devamı için yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler

      Yanıtla
        • teşekkür ederim.. sayfanın üst kısmında gayet güzel anlatılmış, buna göre yaptım.. ancak, aceleyle 56486 seçeceğime 06486 seçerek onaylamışım.. aslında fark eder mi? şu an düzeltme ya da iptal de yapamıyorum… sgk belgeyi bu şekilde onaylar mı, red eder mi? onaylarsa ileride sorun olur mu ? sgkya m ıgitsem bilemedim ? sizin öneriniz var mı?

          Yanıtla
          • Hangi belge kodu ile bildirim gerekli ise onunla yapılması gerek. Yanlış gönderdiğiniz belge için bağlı olduğunuz SGK ile görüşün. O belgeyi reddetsinler. Siz yeniden giriş yapın.

  3. MERHABA

    kolay işverene kapsamında 1 kapıcımız var.bunun 2020/10 ay tahakukukunu sistem otomatik olarak 30 günden yapmış. fakat bu ay kapıcı sadece 7 gün çalışmıştı. 18.11.2020 tarihinde v2 den iptal girdim fakat onay butonu aktif değil.ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?

    Yanıtla
  4. apartman yöneticiyim.v2 de kapıcımızın prim lerini sistemden girip onaylıyordum.enson haziran ayınınkinide onayladım ve prim ödendi.ancak temmuz 2020 dönemini giremiyorum.giriş yaptığımda uyarı veriyor v2 den giriş yapamıyorsanız işyerinizin tescilini yapmak için baglı olduğunuz sgk ye gidin uyarısı çıkıyor.neden tescil yaptırmak gerekiyor anlamadım çünkü senelerdir bu apartman ve kapıcı bilgirgesi girişi e-bildirge den son aylarda ise V2 ekranından yapılabiliyodum şimdi neden tescil yaptırın uyarısı çıkar.tescil işlemini hangi birimden yaptıracağım 2gün evvel sgk ya gittim malesef kimse bir çözüm önermedi.temmuz ayını biran evvel girmek istiyorum.yardımlarınızı rica ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Tüm Türkiye de 2020 Temmuz ayı bildirgesinden başlamak üzere muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçiliyor. Sistemde bundan kaynaklı olarak sorun olabilir. Başka bir açıklaması yok bunun. Biraz daha bekleyin derim.

      Yanıtla
  5. Merhabalar Meriç Bey
    Resmi Bir kurumda tahakkuk birimindeyim. geçen ay sgk ebilrigesi yapılmayan bir grup çalışanım var. V2 ye XML dosyasını yükleyemiyorum. cok acil dönüş yapasanız sevinirim.

    Yanıtla
  6. Mustafa adında bir beyefendinin daha önce sorduğu “aktif hizmeti bulunamadı” hatasıyla bşz de karşılaşıyoruz. Çözüme ulaştı mı acaba? Kendisiyle iletişime geçme ihtimalimiz var mıdır? Resmi kurumuz ve sınırlı süremiz kaldı, bir türlü çözemiyoruz.

    Yanıtla
    • Merhaba Zekeriya BEY. Ben yorumunuzu onaylıyorum umarım. Yorum cevapları mail olarak ona da gider. Umarım bir yardımı olur size.

      Yanıtla
  7. Merhaba
    Şubat 2020 bildirgesini önceki dönem borç ödemesini geç saatte yaptimizdan sisteme düşmedi bizde kanun no seçmeden bildirgeyi verdik daha sonra kanun no değişikliği izlenilecek yol nasıldır anlatırmısınız saygilarimla

    Yanıtla
    • Merhaba. E bildirge v2 uygulaması üzerinden takip etmeniz gereken yol şu şekilde: Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Girişi-Tahakkuk Dönemi Seç-Belge Mahiyeti İptal-tahakkuk Nedeni- Belge Türü ve ya Kanun Değişikliği buradan iptal edilecek sigortalıyı seçtikten sonra Asıl bildirgeye geçerek onu da kanun numarası seçerek vermeniz gerekiyor.

      Yanıtla
    • Hayır sgk işveren sistemi içerisinde. Sgk işveren sistemi yazın. İlk sayfada çıkar. E bildirge bilgileriniz ile giriş yapın. Burada kolay işverenlik menüsünden teşvik tanımlaması yapın.

      Yanıtla
      • linkinden şifremle giriş yaptım..
        Sol menüden : Beyan Giriş/Teşvik Tanımlama İşlemleri – çalışanımı seçerek devam ettim – seçilen kanun numaraları olarak ilk sırada 56486 (%6); 2. sırada 5510 (%5 ) teşvikleri seçtim.. Sanırım 56486 yani %6 indirimden yararlanamayacağız ama sistem otomatik olarak 2. sıra 05510 %5 teşviği kabul edecek, değil mi?
        teşekkürler

        Yanıtla
  8. Mrb. Kolay İşvereniz. Apartman görevlimiz için Şubat ayı Primi sistemde otomatik onaylanmış ama Teşviksiz (5510) . Geçen ay da aynısı olmuştu, muhasebeci biri iptal edip Teşvikli yeni bildirge girmişti. Yardımınızla İptal işlemini artık kendim yapmak istiyorum. Sanırım yanlış Bildirgeyi süresi içinde (23’ü gün sonuna kadar) iptal etmek için işlem sırası şu :
    ebildirgeV2 giriş- Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi- Tahakkuk Ayı seç – Belge Mahiyeti: iptal – Tahakkuk Nedeni : Yasal süresi içinde verilmiş APHB – Tahakkuk seç – Seçili kişileri İptal et – Onayla ekranına Geç – Bildirge Onayla …
    Bu İptal işleminin hemen sonrasında da APHB Girişi – Tahakkuk Ayı Seç – Belge mahiyeti : Asıl ,Belge türü : 01.Tüm Sig. Kolları seçtikten sonra Tahakkuk nedenini A Yasal Süresi içinde verilmiş APHB mi yoksa C.Belge türü veya Kanun no değişikliği mi seçmemiz gerekiyor? teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. İkinci aşamada Belge mahiyet : Asıl ve yasal süresi içinde verilmiş Aphb seçmeniz gerekiyor. Şunu belirtmek isterim. Beyan ve teşvik kısmından teşvik tanımlaması yapmanız gerekiyor. Yoksa her ay aynı sorun olacaktır. Kolay işveren sisteminden kendiniz yapabilirsiniz. Yapamaz iseniz bağlı olduğunuz sosyal güvenlik merkezinden destek alabilirsiniz.

      Yanıtla
      • teşekkür ederim, verdiğiniz cesaretle önce iptal ettim, sonra kanun no: 5510 seçerek yeni APHB girişi yaptım..
        Önümüzdeki ay sisteme 5510 teşvikli mi düşecek , bekleyip göreceğiz.. Bu ayı atlattık 🙂

        Yanıtla
        • Rica ederim :). Teşvikle ilgili beyan değişikliğini kolay işverenlik sisteminden yapmanız gerek. Yoksa yine kanun numarasız verir.

          Yanıtla
          • Ömer bey mrb..
            yukarıdaki şekilde işlem yaparak APHB iptai ve yeniden APHB girişi yapmıştım. Tahakkuk Cetvelinde Damga Vergisi görünüyor. dolayısıyla Prim ödemesi de 1.000,18 tl. gerçekleşti..
            Kolay İşverenlikte Damga Vergisi olmayacak diye biliyordum, acaba iptal edip yeni beyan verdik diye mi DV ödedik ?

          • Merhaba. Normalde damga vergisinden muafsınız. Neden çıkıyor anlamadım. Muhtemelen iptal ek yaptığınız için çıktı.

  9. Teşekkür ederim Ömer Bey. Bir de size sormak istediğim bir başka husus vardı. Biliyorsunuz geçen ay teşvik süresi uzatıldı. Fakat biz ocak primimizi teşviksiz ödemiştik. Geriye dönük olarak ocak ayına ait prim teşviğinden faydalanabilmemiz için ne yapmamız lazım.

    Yanıtla
    • E bildirge V2 uygulaması-Kanun Belge No Değişikliğini seçerek teşviksiz bildirgeyi iptal etmeniz ve teşvikli bildirge girmeniz gerekmekte.

      Yanıtla
  10. Apartman görevlisi için kolay işveren uygulamasını kullanan var mı acaba? Geçen ay itibari ile SGK Kolay işveren uygulamasına kayıt olmuştum. Bir sonraki ayın 15’inden sonra prim ödemelerinin yapılabileceğini okumuştum. Şubat ayı SGK primi ödemek istediğimde borcunuz bulunmamaktadır iletisi alıyorum. Ayrıca damga vergisi bu sistemde ödenmediğini duymuştum. Bazı internet sitelerinde ise maliyeye damga vergisinin ödenmesi gerektiği yazılıyor. Bu uygulamaya geçenler yardımcı olabilirse memnun olurum.

    Yanıtla
    • Mehmet BEY,
      Prim borcunuzun ayın 15’i itibariyle sistemde görünüyor olması gerekiyor. Eğer görünmüyorsa bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçmenizi öneririz.

      Yanıtla
  11. Şubat ayında apartmanımızda çalışan kapıcı için kolay işveren uygulamasına geçmiştik. Primini ödemek istiyorum. Borcunuz bulunmamaktadır diyor. Prim borcu sisteme ne zaman düşüyor. Ayrıca kafamı karıştıran bir husus var. Kolay işverenlik sisteminde damga vergisinden muaf olduğumuz için daha az prim ödeyeceğimizi okumuştum. TÜRMOB sitesinde ise kolay işverenliğe geçenlerin tahakkuk eden damga vergisinin ilgili ayı takip eden ayın 26’sına kadar Maliye Bakanlığına ödenmesi gerekmektedir yazıyor. Bu konuda bilgi ve deneyimi olan varsa paylaşabilir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba Mehmet BEY.
      Primin sistemde görünüyor olması gerekiyor. Teşvik var mıydı ? Damga vergisinden muaf değil diye biliyorum bu arada.

      Yanıtla
      • Az önce baktım prim borcunu ödemek için. Borcunuz bulunmamaktadır diyor. Bir sitede yeni rastladım kolay işverenlikte prim borcu ayın 15’inden sonra sisteme düşüyormuş. Kolay işverenlik ile ilgili haberde ise aynen şöyle yazıyor “Kolay işverenlik uygulamasından yararlanan apartman ya da site yöneticilerinin yıllık 525 lira damga vergisi ödeme zorunluluğu kalktı”. Bu ibareye göre damga vergisi ödemememiz gerekiyor. Ayrıca SGK 2019/6 sayılı genelgede de “Kolay işverenliğe geçen konut kapıcılığı işyeri işverenlerine, damga vergisi tahakkuku yapılmayacaktır” yazıyor.

        Yanıtla
        • Şimdi şöyle zaten Mehmet BEY. Tahakkuku sistem ayın 14’ünden sonra yapıyor. Eğer Şubat ayı için ödeme yapacaksanız ayın 15’inden sonra sorgulama yapmanız lazım. Ben Ocak gibi anladım. Damga vergisi hususundan emin değilim bu arada

          Yanıtla
Yorum yapın