E Devletten SGK Borçlanma Başvurusu & Askerlik ve Doğum Borçlanması

E devletten SGK borçlanma başvurusu artık e devlet sisteminde kolayca yapılabilmekte.  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e devlet sistemi üzerinden vermiş olduğu hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Teknolojinin geliştiği ve yoğun kullanımın arttığı bu dönemde artık bir çok hizmete e devlet sistemi aracılığı ile kolayca erişebilmekteyiz. Bu hizmetlerin sonuncusu da SGK tarafından e devlet sistemine eklendi.

E devlet sistemine eklenen yeni hizmetle artık SSK ve bağkur doğum borçlanması ile askerlik borçlanması başvurularınızı online olarak yapabileceksiniz. Yazımızın devamında e devlet askerlik borçlanması nasıl yapılır, e-devlet üzerinden doğum borçlanması nasıl yapılır konusunda bilgi bulabilirsiniz.

Askerlik borçlanması E devletten yapılır mı?

Başvurular online olarak e-devlet askerlik borçlanması menüsünden yapılabilmektedir. Yazımızın devamında aşağıdaki askerlik borçlanması nasıl yapılır e devlet alt başlığında adım adım nasıl başvuru yapabileceğiniz anlatılmıştır. Eğer başvuruyu yapamazsanız ya da askerlik borçlanması e devlet nasıl yapılır konusunda anlaşılmayan bir şey varsa yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

Askerlik borçlanması e devletten nasıl yapılır?

Öncelikle e devlet üzerinden askerlik borçlanması nasıl yapılır sorusunun cevabı ile konuya başlayalım. E devlet askerlik borçlanması başvurusu için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ya da e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. Dilerseniz e devlet uygulamasını İOS ya da Android tabanlı telefonlarınıza indirerek mobilden de kolayca giriş sağlayabilirsiniz.

Edevlet askerlik borçlanması başvurusu için SGK kısmına geldikten sonra;

E devlet üzerinden başvurunuzu yapamadıysanız elden başvurunuzu form ile yapabilirsiniz. Hemen başvuru yapmak ve başvuru yaparken izlenmesi gereken yol hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için askerlik borçlanması ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Askerlik borçlanması nasıl  yapılır?

Askerlik borçlanması yapabilmeniz için askerlik yaptığınız sürelerde adınıza ssk, bağkur v.s. kapsamında prim ödemesi olmaması gerekir. Onun haricinde bir şart aranmaz. Askerlik sürenizin sigorta başlangıcından önce ya da sonra olması borçlanma hakkınızı ortadan kaldırmaz.

E-devlet askerlik borçlanması ne zaman sonuçlanır?

Online doğum ya da askerlik borçlanması başvurunuzun ardından SGK borçlanma talebinizi işleme alır ve size borçlanma tutarına ilişkin yazıyı tebligatla gönderir. SGK tarafından gönderilen borçlanma yazısına ilişkin tebligatı aldıktan sonra 1 ay içerisinde ödeme yapmanız gerekir. En geç 1 ay içerisinde ödeme yapmamanız halinde başvuru iptal edilir.

Askerlik borçlanması sorgulama e devletten yapılır mı?

E devlet üzerinden borçlanma başvurusunu tamamladıktan sonra başvuru ilgili SGK ekranına düşer. Borçlanma işlemi tamamlandıktan sonra borcun ödenmesi için kişiye tebligat gönderilir. Borç tebliği alındıktan sonra borçlanmanın 1 ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. Ödeme yapıldıktan sonra e devlet sistemine borçlanma yapılarak ödenen gün sayısı hizmet olarak eklenir.

Askerlik borçlanması e devlette gözükmüyor ne yapmalıyım?

Yukarıda e devletten askerlik borçlanması nasıl yapılır konusuna adım adım değindik. Borçlanma başvurusunu yapıp ödeme yaptıktan sonra askerlik süreleri E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünde hizmetleriniz görünür. Eğer ödeme yapmış olmanıza rağmen hizmetleriniz hizmet dökümünde yoksa bu durumda ödeme dekontu ile birlikte borçlanma başvurusu yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi’ne sormanız yararlı olacaktır.

Askerlik borçlanma başvurusu ne zaman sonuçlanır?

Borçlanma başvurusunun sonuçlanma süresi bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’nin iş yoğunluğa göre farklılık gösterebilir. Genel olarak en geç başvuru tarihinden sonra 2-3 hafta içerisinde borçlanma tutarını gösterir yazı tarafınıza tebliğ edilmiş olmaktadır.

4a askerlik borçlanma başvuru işleme alınmıştır

Başvurunuzun ardından online talebiniz son çalışma olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne düşer. Sosyal Güvenlik Merkezi işleme başladığında başvuru durumunuz işleme alınmıştır olarak görüntülenir. Bu süreçten sonra ortalama 7-10 gün içerisinde talebiniz sonuçlanmış olur.

E devletten doğum borçlanması formu nasıl doldurulur?

E-Devlet Doğum borçlanması başvurusu için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ya da e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. Mobilden de e devlet uygulamasına giriş sağlayabilirsiniz. Ardından

  • SGK bölümüne giriş yaptıktan sonra
  • SSK e devlet doğum borçlanması için 4a Doğum Borçlanması Başvurusu,
  • Bağkur için ise 4b Doğum Borçlanması Başvurusu,

menülerinden borçlanma başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru formu ile elden doğum borçlanması başvurusu yapmak için hemen  doğum borçlanması hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Doğum borçlanması başvuru formu

Dilerseniz e-devletten online başvuru yerine başvurunuzu doğum borçlanması başvuru formunu doldurarak da yapabilirsiniz. Borçlanma başvurusu için başvuru formu ve kimlik fotokopiniz yeterli olacaktır. Harici bir belge istenmemektedir. Formu buradan indirebilirsiniz ⇒ doğum borçlanması başvuru formu indir. Belgeyi eksiksiz olarak doldurup imzalayın ve sonrasında son çalışmanızın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta/kargo yolu ile gönderin.

Doğum borçlanması şartları nelerdir?

Doğum borçlanmasını doğumdan önce sigortalı, bağkurlu v.s. çalışması olan ve doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede adına prim ödemesi yapılmamış kadın çalışanlar yapabilir. Borçlanma 3 çocuğa kadar ve toplamda da 2160 güne kadar yapılabilmekte.

Doğum borçlanması sorgulaması nasıl yapılır?

Borçlanma başvurusu tamamlandıktan sonra toplam borca ilişkin sorgulamayı SGK’dan yapabilir, Alo170 hattını arayarak öğrenebilir ya da online bankacılık kanallarından SGK Ödemeleri-SGK Borçlanma menüsünden toplam borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Ödeme yaptıktan sonra borçlandığınız süreler Sosyal Güvenlik Hizmet dökümünde görünür. Borçlanılarak hizmete işlenen süreleri ise e-devletten SGK Tescil ve Hizmet Dökümü menüsünden görebilirsiniz.

SGK borçlanma ödemesi nasıl yapılır?

Ödemeleri tüm bankalarda ya da online ödeme kanalları aracılığı ile SGK Ödemeleri-SGK Borçlanma menüsünden T.C. kimlik numaranız ile yapabilirsiniz. Ödeme yapılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yazının tebliğe çıkartılması, kişi tarafından tebliğ alındıktan sonra tebliğ tarihinin girilmesi gerekmekte. Aksi halde ödeme yapılamaz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“E Devletten SGK Borçlanma Başvurusu & Askerlik ve Doğum Borçlanması” üzerine 27 yorum
  1. Merhaba Omer bey,

    Oncelikle kapsamli yaziniz icin tesekkurler.

    Ilk olarak Ekim ayi civari e-devletten baktigimda 4A askerlik borclanmasi dedginiz gibi gunluk azami 69 TL olarak gozukuyordu. Gecen hafta odemeye karar verip e-devlete girince gunluk asgari 215.7, azami 1617.75 TL olarak gozukuyor. Son bir haftadir bu sekilde. Yurtdisinda yasadigimdan annem araciligiyla 170’i aradigimizda “69 TL olmasi lazim” yanitini aliyoruz ama tahmin edeceginiz gibi bu aciklama pek yardimci olmuyor.

    Edevlette karsima cikan gunluk borclanma fiyati hakkinda sizin bir bilginiz var mi?

    Tesekkurler,
    Umut

    Yanıtla
    • Merhaba. E-devlette gördüğünüz 215,70 TL günlük prime esas kazanç tutarı. Siz bunun %32’si üzerinden yani 69 TL ödeyeceksiniz. 215,70 TL yazacaksınız günlük kazanç kısmına. Burası kazanç kısmı günlük ödenecek borçlanma tutarı değil.

      Yanıtla
  2. e-devlet üzerinden doğum borçlanması yapmak istiyorum.1 çocuk için borçlanacağım. borçlanma başlangıç ve bitiş tarihleri kısmında hangi tarihleri yazmalıyım. (sigortalı olmadığım 01/01/2017 -01/01/2019) tarih aralıklarını yazsam iki yıl 720 gün bir çocuk için uygun olur mu? online başvuru sonrası cevap ortalama ne kadar zaman sonra gelir..

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer çocuğun doğduğu tarihten sonraki 24 aylık sürede prim ödenmediyse başlangıç tarihi çocuğun doğduğu tarih, bitiş tarihi ise 2 yıl sonrasından 1 gün önce. Diyelim ki çocuğunuz 15.05.2004 tarihinde doğdu. Bu durumda borçlanma başlangıç tarihi 15.05.2004 bitiş tarihi ise 14.05.2006 olmalı.

      Yanıtla
  3. ben hesap cetvelini işlem sonunda görürüm diye düşündüm ama heme işleme aldı eğer yükü bana ağır gelirse yapamayabilirim.bu durmda sanırım otomatik iptal oluyor sonrasında bana bir yaptırımı olurmu ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır bir yaptırımı yok. Ödemezseniz iptal olur. Günlük borçlanma tutarı 69 TL. Buna göre size ne kadar borç gelebileceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  4. Doğum borçlanmasına bir ay önce e devlet üzerinden başvurdum. Başvuruların sonuçlanma süresi hakkında bilginiz varmı? Benim bu sırada yapmam gereken birşey varmı? Teşekkürler..

    Yanıtla
  5. Benim amacım ileride EYT’den yararlanabilmek.
    22.01.1973 doğumluyum… Askerlik başlangıç: 26.11.1996 Terhis tarihi 23.04.1998 İlk sigorta tarihim 05.05.2000. Bu durumda Emeklilik kanun değişiklik tarihi olan 08.09.1999 öncesine sigorta başlangıcımı çekmek için 240 gün gibi bir zaman askerlik borçlanmam gerekiyor sanırım. Yaklaşık 8 ay yani..
    Peki ben e-devlet üzerinden en alt seviyeden 240 gün ödeme yaparsam emekli olduğumda bu maaşımı olumsuz mu etkiler? Emekliliğe daha çok var. En alttan mı ödeyeyim yoksa şuan aldığım maaştaki günlük yevmiye kadar mı ödeyeyim?
    Özellikle eyt olur diye bekliyoruz ama 240 gün değil de 12 ay ya da 18 ay üzerinden mi ödeme yapsam bilemedim

    Yanıtla
  6. Merhaba

    Başvuru aşamasında çıkan asgari tutar 98 tl azami tutar 735 tl tam olarak neyi ifade etmektedir?

    Yanıtla
    • Merhaba. Onlar günlük brüt asgari ücret ile günlük brüt azami ücret. En düşük tutardan ödemek için 98.10 TL seçmeniz gerekmekte.

      Yanıtla
  7. merhaba,

    ben askerlik borçlanması başvurusunda bulundum. ödemeyi de yaptım. ne kadar zamanda işlem tamamlanır acaba bilginiz var mı?

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödeme yaptığınıza göre işlem tamamlanmıştır. Emeklilik müracatı mı yapacaksınız ?

      Yanıtla
      • Ömer Bey,

        İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
        Ödemeyi yapalı 2 haftaya yakın oldu ama halen E-Devletten baktığımda borçlanma yaptığım süre işlenmiş görünmüyor.
        Bu işlem kendiliğinden olmuyor da benim bir işlemde bulunmam gerekir mi?

        Cem

        Yanıtla
        • Normalde kendiliğinden olması gerekir. E devlete yansımamış olabilir. Başvuru yaptığınız SGK ile irtibata geçmenizi öneririm.

          Yanıtla
          • ben e-devletten başvuru yaptım. bu durumda işyerim fındıkzadede olduğu için fatihe mi gitmem gerekir?

          • İşyerinizin bağlı olduğu SGK’ya düşmüştür çok büyük ihtimalle. Ora ile görüşün.

    • Merhaba. Mobilde olmayabilir hocam. Mobilde menüler sınırlı. Masaüstü bilgisayardan deneyin isterseniz. Ya da uygulama yerine telefonda İnternet tarayıcısı ile giriş yapın e devlete.

      Yanıtla
Yorum yapın