Ehliyet Harcı Ödeme 2024 & Ne Kadar, Nasıl Ödenir?

Ehliyet harcı ödeme ve ehliyet başvurusu ile yenileme işlemleri hakkında tüm detaylar yazımızda verilmiştir. İlk defa ehliyet alacaklar ile ehliyet yenileme başvurusu yapacak olanların öncelikle randevu almaları, sürücü belgesi harcını da yatırarak gerekli belgelerle başvurmaları gerekmektedir. Bu yazımızda ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır, ehliyet ne kadar gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

2024 ehliyet harcı ne kadar?

Öncelikle ehliyet kaç para sorusunun cevabı ile başlayalım. Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli vakıf payı başvuru türüne göre farklılık göstermektedir. 2024 yılı için ehliyet harç ödeme tutarları aşağıdaki gibidir;

2016 öncesi eski tip
ehliyet yenileme ücreti
15.00 TL
2016 sonrası ilk defa ehliyet alacaklar
için vakıf hizmet bedeli
230,00 TL
2016 sonrası ilk defa ehliyet alacaklar
için değerli kağıt bedeli
990,00 TL
  • 2016 yılı öncesinde alınan sürücü belgelerinin yenisi ile değiştirilmesi için b sınıfı ehliyet harcı ve diğer tüm belgeler için ehliyet yenileme harcı 15 TL,
  • 2016 yılı sonrası alınan yeni tip ehliyetlerin 2024 yılı ehliyet harç yatırma tutarı 990,00 TL,

İlk defa ehliyet alacaklar ya da sınıf değiştirecekler için ehliyet harç parası farklı olmaktadır. İlk defa ehliyet alacak ya da sınıf değiştirecekler için sürücü belgesi harç ödeme tutarları aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Vakıf Hizmet Bedeli: 230,00 TL,
  • Değerli Kağıt Bedeli 990,00 TL olacaktır.

İlk defa ehliyet alacaklar ile sınıf yenileyecekler için vakıf hizmet bedeli ile değerli kağıt bedeline ilave olarak;

  • A, A1, A2, F” sınıfları için (Engelli “A” Sertifikaları da Dahil) ehliyet harçları 825,70 TL,
  • “B” sınıfı için (Engelli “B” Sertifikaları da Dahil)sürücü belgesi harcı ödeme tutarı 2.489,90 TL,
  • “B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M sınıfı ehliyetler için ise  ehliyet çıkarma ücreti yani harcı 4.154,70 TL olacaktır.

Güncel tutarlara, anlaşmalı bankalara Nüfus ve Vatandaşlık sayfasından buradaki sayfayı ziyaret ederek göz atabilirsiniz ⇒ yeni ehliyet ücreti.

Yeni ehliyet nasıl alınır?

İlk defa ehliyet alacakların sürücü kurslarına başvurarak süreç hakkında bilgi alması gerekmektedir. Mevcutta ehliyeti olan ve yenileyecekler olanların;

  • Öncelikle anlaşmalı bankalardan ya da internetten ehliyet yenileme ücreti ödemeleri
  • Randevu almaları,
  • Randevu saatinde başvuru için istenen biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve eski sürücü belgesi ile ilgili Nüfus Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

Ehliyet için nasıl randevu alınır?

Randevu işlemi için iki seçeneğiniz bulunmaktadır.

  • Birincisi Alo-199 hattını arayarak alabilirsiniz ki önermem. Çok yoğun oluyor ve baya beklemeniz gerekiyor.
  • İkincisi ve daha kolayı randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu almanız. Randevuyu herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden alabilirsiniz. Bağlı olduğunuz Müdürlük olması şart değil.
  • Bu bölümde Sürücü Belgesi Randevu Al kısmını tıklayın. Daha sonra kimlik ve iletişim bilgilerinizi girerek ekran talimatlarını takip ederek kolayca istediğiniz müdürlükten randevu alabilirsiniz.

Yeni ehliyet başvurusu için gerekli evraklar nelerdir ?

Ehliyet yenileme başvurusu için gerekli olan belgeler şunlardır;

  • Ehliyet harç ücretini yatırdığınıza dair dekont,
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
  • Aile hekimliği ya da diğer sağlık hizmet sunucusundan alınan ehliyet sağlık raporu.  Raporu almak için izlemeniz gereken yol için ehliyet sağlık raporu nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Varsa eski sürücü belgesi.

Ehliyet başvurusu nereye yapılır?

Başvurular herhangi bir Nüfus Müdürlüğü’ne yapılabilmekte. Bağlı olduğunuz Müdürlük şart değil. Türkiye’deki herhangi bir Müdürlükten randevu alarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Randevu aldıktan sonra yukarıda belirtilen gerekli evraklarla başvurunuzu yapabilirsiniz.

Ehliyet ücreti nereye yatırılır?

Ehliyet alma ücreti;

  • Aşağıdaki listede yer alan anlaşmalı banka gişeleri ile internet/mobil bankacılık kanallarından,
  • İnternet vergi dairesinden yapılabilir.
  • Her iki seçenekten nasıl ve hangi menülerden ödeme yapabileceğiniz ehliyet harcı nasıl yatırılır alt başlığında ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Ehliyet parası yatırma anlaşmalı bankalar 2024

Ehliyet kart ücretinin ödemesi yapılabilen anlaşmalı bankalar şunlardır;

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ALTERNATİFBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş.
QNB FİNANSBANK A.Ş.
HSBC BANK A.Ş.
ING BANK A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ODEA BANK A.Ş.
ŞEKERBANK T.A.Ş.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş.
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş.
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A.Ş.  (PTT)
TÜRKİYE EMLAK KATILIM BANKASI A.Ş.

Ehliyet harcı yatırma işlemi nasıl yapılır ?

Ödemeleri anlaşmalı bankaların mobil, internet bankacılık kanallarında ya da gişelerden T.C. kimlik numarası ile;

  • Ödemeler,
  • Harç Ödemeleri,
  • Sürücü Belgesi Ödemeleri alt menülerinden yapılabilmektedir.

İnternetten vergi dairesinden ehliyet harcı nasıl ödenir ?

İnternet vergi dairesinden yukarıda listede yer alan anlaşmalı bankaların kredi kartı ile kolayca ödeme yapabilirsiniz. İşte adım adım ehliyet yenileme ücreti internetten nasıl yatırılır sorusunun cevabı;

  • Öncelikle buradan internet vergi dairesi ana sayfasına giriş yapınız: internet vergi dairesi girişi.
  • Ana sayfada alt tarafta Harç ve Değerli Kağıt Belgesi Ödeme kısmını tıklayın.
  • Sürücü Belgesi Değerli Kağıt Bedeli Ödeme kısmından değerli kağıt bedelini, Sürücü Belgesi Harcı Ödeme Kısmından ise harç ödemesini ayrı ayrı yapmanız gerekmektedir.
  • İlgili menüleri seçtikten sonra T.C. numaranız ve gerekli alanları doldurduktan sonra ödeme sayfasına geçebilirsiniz.

Ehliyet yenileme harcı atm’den nasıl yatırılır?

Peki ehliyet harcı atm’den nasıl yatırılır ? Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bank ATM’lerinden de sürücü belgesi yenileme ücreti ödemesini yapabilirsiniz. ATM’den ehliyet yenileme harcı ödemeyapmak için;

  • Ödemeler,
  • Harç Ödemeleri,
  • Sürücü Belgesi Ödemeleri alt menülerini takip ederek sonrasında kimlik bilgileriniz ile diğer gerekli bilgileri girdikten sonra ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

B sınıfı ehliyet harcı ödeme

B sınıfı ehliyet harcı ödeme işlemini bankalardan ya da yukarıda anlattığımız ödeme yolunu takip ederek kolayca yapabilirsiniz.

Ehliyet vakıf payı ödeme online

Ehliyet alabilmek için harcın yatırılması yeterli değildir. Vakıf payının da ödenmesi gerekmektedir. Bankalarda online ödeme yaparken karşınıza hem harç bedeli hem de vakıf payı olarak iki seçenek çıkacaktır. İçeriğimizde anlatıldığı gibi Sürücü Belgesi vakıf payı ödeme işlemini de yapabilirsiniz.

Eski ehliyetler hangi tarihe kadar geçerli?

2016 yılından önce alınan eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için başvuruların en geç 31.12.2024 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

Dilerseniz ehliyet ve kimlik kartlarınızı tek kartta birleştirebilirsiniz. Çipli Kimlik ile Ehliyet Nasıl Birleştirilir başlıklı yazımızda konu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Ehliyet harcı nereye yatırılır?

Okurlarımca sık sorulan ehliyet harç parası nasıl yatırılır sorusunun birkaç cevabı olacaktır. Ehliyet harç ücreti yatırma işlemleri anlaşmalı bankalardan, ATM’lerden, anlaşmalı bankaların mobil ya da internet bankacılık kanallarından ve PTT gişelerinden T.C. numarası ile ödenebilmektedir.

B sınıfı ehliyet harcı nasıl yatırılır?

Okurlarım tarafından sorulan ehliyet parası nasıl yatırılır sorusunun cevabı basittir. B sınıfı ehliyet parasını bankalara, kredi kartı ile internet vergi dairesinden, PTT’ye ya da anlaşmalı bankaların online bankacılık kanallarından yatırabilirsiniz.

Ehliyet Harç ücreti nasıl ödenir?

Ehliyet Harç ücreti anlaşmalı tüm bankalardan T.C. numarası ile ödenebilmektedir.

2.7/5 - (3 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Ehliyet Harcı Ödeme 2024 & Ne Kadar, Nasıl Ödenir?” üzerine 2 yorum
  1. Merhabalar ben ehliyetimi 2022 yılı eylül ayında almaya hak kazandım ve tüm belgelerimi eksiksiz tamamladım. Ödemem gereken toplam harç ücretlerinin hepsini de ödedim. Geriye sadece nüfus müdürlüğüne gidip belgelerimi teslim etmem kalmıştı. 2022 yılı içerisinde hiçbir türlü randevu alamadım ve en erken randevuyu da yılbaşından sonraya 2023 yılı için verdiler. Randevuyu alıp gittiğimde ise bana 2023 yılı için geçerli harç ücretini yatırmam gerektiği söylendi. Ben 2022 yılı için ücret ödedim ve sadece randevu alamadığım için bana yüksek miktarda fark ödemem gerektiği söyleniyor. Benim bu fark ücretini nereye yatırmam gerekiyor. 2022 yılında ödediğim ücreti PTT ye gidip ödemiştim. Fark parası için tekrar gittim ama PTT de bu işlem yapılmıyormuş tüm parayı tahsil edebiliyorlarmış. Diğer bankalarda da aynı şekilde. Yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
Yorum yapın