Emekli maaşım eksik yattı nedeni nedir? Bu soru Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli aylığı alanlar tarafından zaman zaman sorulabilmekte. Emekli maaşından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli kesintiler yapılabilmekte.
Okuyucularımızdan zaman zaman emekli maaşım neden eksik yattı, sebebi nedir gibi sorular gelmektedir. Emekli maaşından yapılan kesintilerin bir çok nedeni vardır. Bu yazımızda emekli maaşlarının eksik ödenme sebepleri ile emekli maaşı kesintisi sorgulamasının nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgi verilecektir.
Not: Eğer sigortalı çalışansanız ve maaşım eksik yatmış ne yapmalıyım diyorsanız bunu işvereninize sormanız gerekmektedir. Eğer işverenden sonuç alamazsanız Alo-170 hattını arayarak şikayet edebilirsiniz. Şikayet üzerine Çalışma Müdürlüğü tarafından gerekli denetim yapılacaktır. Bu yazımızda emekli maaşı neden eksik yattı konusunda bilgi verilecektir.
Emekli maaşı neden eksik yatar ?
Emekli maaşı eksik yattı ise bunun birçok nedeni vardır. Emekli maaşından yapılan kesintilerin başında ilaç ve muayene katılım bedelleri gelmektedir. Bildiğiniz üzere emekli olanların ilaç ve muayene katılım payları emekli maaşından kesilmektedir. Çalışanlar için ilaç ve muayene bedelleri eczaneler tarafından tahsil edilirken emeklilerde bu durum farklılık göstermekte ve eczane ile hastane tarafından herhangi bir ödeme alınmamaktadır. Güncel ilaç ve hastane muayene ücretleri için hastane muayene ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İlaç katılım payı emeklilerde %10 iken muayene bedeli ise devlet hastanesi ya da özel hastane olmasına göre farklılık göstermektedir. İşte hastaneye gittiğinizde ya da ilaç aldığınızda ilaç ve muayene kesintileri bir kaç ay sonra emekli maaşınıza yansıyabilmektedir. Emekli maaşlarındaki birinci kesinti sebebi budur.
İlaç ve muayene bedelleri dışında da emekli maaşlarından bir çok kesinti yapılabilmektedir. Örneğin aynı zamanda bir işverenseniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemediğiniz işveren ssk geçmiş dönem borcunuz varsa bu borçların da emekli maaşınızdan kesilme ihtimali yüksek. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan ve vadesi geçmiş diğer borçlar, vergi dairesine olan ve vadesi geçmiş borçlarınız (örneğin ödenmemiş MTV, trafik cezası v.s.) emekli maaşınıza kesinti olarak yansıyabilir.
Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yersiz ya da fazla olarak ödenmiş olan aylıkların da sonradan maaşınıza kesinti olarak yansıması mümkün.
Emekli maaşı kesinti sorgulaması nasıl yapılır ?
Emekli maaşınızdaki kesintisinin ne kadar olduğunu E devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. Kesinti sebebine ilişkin ayrıntılı bilgi bulma şansınız yok e devlet sisteminde. Genel hatlarıyla muayene payı, ilaç payı yazar ama diğer icra borcu v.s. borçların ne ile ilgili olduğunu ve detaylarını bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na sormanız gerekiyor. Gelelim E devlet sisteminden emekli maaşı kesintileri sorgulamasının nasıl yapıldığı hususuna.
4a SSK emekli maaşı eksik ödeme sorgulama
SSK emekli maaşı az yattı ise ssk maaş kesintisi sorgulaması için;
- Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresinden sisteme T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile giriş yapın.
- Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu-4A Hizmetleri-4A Emekli Aylığı Kesintileri menüsünden ssk emekli maaşım neden az yattı sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
- Ssk emekli maaşı kesinti sorgulama işlemi için direkt buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ssk emekli maaşı eksik ödeme sorgulama.
4b Bağkur emekli maaşı kesintisi sorgulaması nasıl yapılır ?
Peki bağkur maaşları neden eksik yattı diye merak ediyor musunuz ? Bağkur emekli maaş neden eksik yatar sorusunun sebebini öğrenmek ve ne kadar olduğunu sorgulamak için;
- www.turkiye.gov.tr adresinden T.C kimlik no ve e devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu-4B Hizmetleri-4b Emekli Aylığı Kesintileri menüsünden sgk maaş kesintisi sorgulaması yapabilirsiniz.
- 4b emekli maaşı kesintilerini öğrenmek için direkt buradan giriş yaparak emekli maaşından kesinti sorgulaması yapabilirsiniz ⇒ bağkur emekli maaşı kesinti sebebi sorgulama.
4c emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri nasıl sorgulanır ?
Memur emeklisi iseniz eemekli maaş kesinti sorgulaması yapmak ve maaşınızın ne kadar olduğunu ve kesinti nedenlerini e devlet sisteminden kolayca öğrenebilirsiniz.
- www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu-4C Hizmetleri-4C Emekli Aylık Ödeme ve Kesinti Bilgileri menüsünden eksik yatan emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.
- İsterseniz direk buradan giriş yaparak emekli aylığı kesintileri sorgulaması yapabilirsiniz ⇒ 4c emekli maaşı kesintileri.
Emekli maaş kesintisi sorgulama şifresiz yapılır mı ?
Şifresiz olarak sorgulama seçeneği maalesef yok. Online olarak sadece e devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir.emekli maaşları neden eksik yattı konusunda sorgulamayı yukarıda verilen e-devlet menülerinden yapabilirsiniz. Aynı zamanda emekli maaşım bağlandı mı şifresiz sorgulayabilir miyim sorularının cevabı da hayır olacaktır. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını da yukarıda verilen menülerden ve e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Emekli ilaç kesintisi sorgulaması nasıl yapılır?
Maaşınızdan ilaç kesintisinin ne kadar olduğunu sorgulamak oldukça basit. Emekli maaşı aldığınız sigorta koluna göre yukarıda belirtilen menülerden sorgulama yapabilirsiniz.
Emekli maaşım eksik yatıyor ne yapmalıyım ?
Emekli maaşım eksik yatmış ne yapmalıyım ? E devlet üzerinden sgk emekli maaş kesintisi sorgulaması yaptınız ancak kesintinin asıl sebebini tespit edemediniz mi ? Bu durumda yapmanız gereken emekli aylığınızın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmeniz gerekmekte. Dilerseniz Alo-170 hattını arayarak da bilgi alabilirsiniz.
Emekli maaşında icra kesintisi yapılır mı ?
Eğer icraya intikal etmiş Sosyal Güvenlik prim borcunuz, vergi borcunuz varsa ve nafaka ödemeniz gerekiyorsa genelde aksi bir durum yoksa maaşınızdan en fazla 1/4 oranında kesinti yapılmaktadır. Tabi bu durum mahkeme kararına ya da bazı durumlara göre farklılık gösterebilir.
Emekli maaşından ilaç kesintisi ne kadar yapılır ?
Aslında emekli maaşlar neden eksik yattı sorusunun cevabı ilaç ve muayene bedellerinde gizlidir. Zira emekliler ya da bakmakla yükümlü oldukları kişiler en kötü ayda bir defa hastaneye gitmekte. Hastane muayenesi ve alınan ilaçlar da sonradan kesinti olarak maaşlara yansımakta. Emeklilerin ilaç için ödedikleri katılım payı oranı %10’dur.
İlk maaş neden eksik yatar ?
ilk maaşım eksik yattı konusunda bize her gün soru sorulmakta. İlk emekli maaşı ;
- Emeklilik talep tarihini takip eden ay başından itibaren bağlanır.
- 1 maaş peşin ödenir ve ayrıca maaş ödenen tarihe kadar geçen süre için de birikmiş ödeme yapılır.
- Geç ödenmesi durumunda biriken tutarlar her ay için toplu olarak ödenir.
- İlk emekli maaşı ne zaman yatar başlıklı yazımızda konu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Evet, bazen SGK emekli aylıklarında yanlış hesaplama yapabiliyor. Eğer emekli maaşınızın hatalı hesaplandığını düşünüyorsanız itiraz dilekçesi verebilirsiniz.
Maaşınızın eksik ödendiğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçebilirsiniz.
E-devlette SGK aylık bilgisi sorgulama menülerinden emekli maaşınızdaki eksik ödeme tutarlarına ve nedenlerine göz atabilirsiniz.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Arkadaşlar aynı işyerinde çalıştık aylık hesaplama da maaş lar aynı emekli olunca. 1000 TL fark var benim matrak arkadaşlar dan yüksek ti ben neden az alıyorum
Merhaba. Bunu kimse hesaplayamaz. Bir itirazınız varsa SGK ile görüşmenizde yarar var.
Oğlum 4125,TL bende 5080 TL yetim maaşı alıyorum ama bu ay zamlı denildi hiç bir fark yatırılması neden olabilir acaba
Merhaba. Dul maaşlarına ve yetim aylıklarına bir zam yok. Temmuzda zam alacaksınız.
Eşimden dul maaşı almaktayım. Ocakta 5500 dediler. Üç aydır 5090 tl alıyorum.Nisanda 7500 almamız gerekirken 5666 tl.yatmış.Ayrıca iş kazası maaşım 2500 tl olarak kalmış bu aylığıma zam yok 1500 tl ikramiye yatmış bizlere 7500 denildi niye eksik yattı. Bilgi verirseniz sevinirim.
Dul maaşları 7500 TL olmaz. En düşük emekli maaşı olan 7500 TL’nin %75’inden az olamaz. O da 5600 civarı bir tutar yapıyor.
Ocak ayında 5500 tl almamız gerekirken 5080 tl artık üç ay şimdi Nisada 7500 dediler 5660 tl. Aldım. Bunun sebebi ne ve nereye baş vurmadığımız.Bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba. Ölüm aylığı alıyorsanız sizin maaş 7500’in %75’i olur.
Yetim ayligi 2 ay 2200tl yatti sonra 1117tl yatti sgk kurumuna bildirdim gorunen birsey yok simdide 450tl 3 aydir aliyorum ben gecinemiyorun aclik siniri 4000tl iken sosyal devlet beni olume terkediyor babalarinin parasinimi veriyor bizim paralarimiz Suriyeliye gidiyor helal etmiyorum
banka hesabıma yatan maaş ödemesinde eksiklik var diye görmekteyim. edevlet bildirimlerine göre 9.898,44TL ödeme görünürken, hesabıma yatan maaş tutarı 6.060,25 TL dir. kısaca 3.838,19 TL fark(birikmiş ödeme) neden maaş hesabıma tahahkkuk ettirilmemiştir.
Merhaba Bülent Bey. Bazen biriken tutar maaş hesabına yatmayabilmekte. Bazen de geç yatabilmekte. Net sebebini bağlı olduğunuz SGK’dan öğrenebilirsiniz.
İyi günler. Biz 4b emeklilik dilekçesini 19.06.2018 de verdik. Edevlette temmuz ayı maaşımız gözüküyor ama dilekçeyi verdiğimiz tarihten itibaren temmuz ayına kadar olan 10-11 günlük maaş çıkmıyor. Bu kısım bankada mı çıkacak yoksa maaş temmuzdan itibaren işleyip hiç alamıyor muyuz?
Merhaba. Maaş 01 Temmuz 2018 tarihinden itibaren bağlanır. Size bu ay 2.5 aylık ödeme yapılır. Sizin toplu ödeme tutarını e devlet sisteminden görebilmeniz mümkün değil. Yazı gelir zaten size. Gelmese bile bankadan toplu alabilirsiniz.