Engelli Emeklilik Tablosu 2024 & Erken Emeklilik

Engelli emeklilik tablosu aracılığı ile erken emeklilik şartlarınızı öğrenebilirsiniz. Eğer doğuştan ya da ilk defa sigorta başlangıç tarihinden önce var olan bir rahatsızlığınız varsa malulen emeklilik hakkından yararlanamazsınız. Bu durumda vergi indirimi diğer ismi ile engelli emeklilik kapsamında emekli olabilirsiniz. Ama ilk defa sigorta, bağkur  giriş tarihinden sonra meydana gelen bir hastalıktan, rahatsızlıktan emekliliğe başvuracaksanız bu durumda malulen emeklilik kapsamında başvuru yapabilirsiniz.

Eğer doğuştan ya da işe giriş, bağkur başlangıç tarihinden önce  var olan rahatsızlığınız ya da vergi indiriminden dolayı emekli olacaksanız yazımızın devamında vergi indiriminden emeklilik hesaplama tablosu aracılığı ile emekliliğinizi hesaplayabilirsiniz. 

Engelli emeklilik şartları 2024

01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı SGK Kanunu ile 4b yani bağkur kapsamındakilere de engelli emekli olma hakkı verilmiştir. 01.10.2008 tarihinden sonra herhangi bir sigorta kapsamında ilk defa işe başladıysanız ve çalışma gücünüzdeki kayıp oranınız en az %60 ve üzerinde ise 15 yıldan beri sigortalı, bağkurlu olmanız ve toplamda da en az 3960 günü tamamlamış olmanız halinde engelli emekli olabilmektesiniz. Eğer engel oranınız;

  • %40-49 arasında ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4680 günü tamamlamanız,
  • %50-59 arasında ise 16 yıllık sigortalılık süresi ve 4320 günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıç tarihiniz daha eski ise sigorta başlangıç tarihinize göre aşağıdaki engelli tablosu tablosundan doldurmanız gereken sigorta gün sayısı ve sigortalılık süresini öğrenebilirsiniz.

Engelli emeklilik hesaplama 2024

En az yüzde 40 ve üzeri engel raporu olanlar işe giriş tarihine ya da bağkur başlangıç tarihine göre belirlenen sigortalılık süresi ve prim gün şartını sağlamaları halinde yaşa takılmadan emekli olabilmekte. Aşağıdaki engelli emeklilik tablosundan ilk SGK tescil tarihinize göre emeklilik için gerekli olan prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını öğrenebilirsiniz.

Eğer hala aktif olarak çalışmaya devam ediyorsanız engel raporundan dolayı vergi indiriminden yararlanabilirsiniz. Vergi indirimi tutarları ve vergi indiriminden yararlanmak için yapmanız gerekenler hakkında detayları engelli vergi indirimi hesaplama sayfamızda bulabilirsiniz.

Bağkur engelli emeklilik hesaplama tablosu

4b bağkur kapsamında olanlara da 2008/Ekim ayından sonra engelli emeklilik kapsamında emekli olma hakkı tanınmıştır. 4b engelli emeklilik şartları ve bağkur engelli emeklilik tablosu şu şekildedir;

%60 üzeri rapor15 yıl sigorta süresi-3960 gün
%50-59 arası16 yıl sigorta süresi-4320 gün
%40-49 arası18 yıl sigorta süresi-4680 gün

Bağkurluların engelli emeklilik için vergi indiriminden yararlanıyor olmaları şartı aranmıyor. Direk olarak bu kapsamda SGK’ya başvurarak emeklilik talebinde bulunabilirler. SGK hastaneye sevk eder ve Kurul toplanarak nihai kararını verir. Eğer belirtilen orana göre yukarıda vergi indirimi emeklilik tablosundaki şartlar da sağlanıyorsa prim borcunun da olmaması kaydı ile aylık bağlanır.

4c engelli emeklilik hesaplama

İlk defa 01.05.2008 tarihi ve sonrasında göreve başlayan memurlar için engelli memur emeklilik hesaplama tablosu bağkur kapsamındakiler ile aynı olacaktır. Yani;

  • Göreve başladığı tarihte %60 ve üzeri engeli olan memur 15 yıllık sigorta süresi ve 3960 günle,
  • %40-49 arası engeli olan 18 yıllık sigorta süresi ve 4680 günle,
  • %50-59 arasında engeli olan memur ise 16 yıllık sigorta süresi ve 4320 günle emekli olabilecektir. 

40 engelli emeklilik şartları 2024

Halk arasında engelli emeklilik 40 engelli raporla emeklilik olarak da adlandırılır. Bu yüzden yukarıda engelli emeklilik şartları tablosu kısmında verilmiş olan vergi indiriminden emeklilik tablosu ve şartlar en az %40 ya da üzeri engeli olan bireyler için geçerlidir. Ayrıca yine yukarıda vergi indiriminden emekli maaşı hesaplama kısmında belirtilen emekli maaşları da engel oranlarına göre alınabilecek ortalama maaşları göstermektedir.

Vergi indirimi emeklilik maaşı ne kadar 2024

Engelli emekli tablosundan ne zaman emekli olabileceğiniz hakkında hesaplamayı yapabilirsiniz. Gelelim bir diğer konu olan engelli emekli maaşı hesaplamasına. 2023 yılı itibariyle bu kapsamda;

KapsamOrtalama
En düşük engelli
Emekli maaşı
8.000-10.000 TL
3. derece engelli emekli maaşı8.000-10.000 TL
2.derece engelli emekli maaşı8.000-10.000 TL
1.derece engelli emekli maaşı8.000-10.000 TL
  • Ödenecek en düşük engelli emeklilik maaşı dereceye bakılmaksızın 5500 TL olarak belirlenmiştir.
  • Engelli emekli hesaplamasına göre eğer çalışma hayatınız boyunca prim ödemeleriniz yüksekten ödendiyse ya da asgari ücretin üzerinde ise bu durumda daha yüksek emekli maaşı alabilirsiniz.
  • Özürlü emeklilik tablosuna göre engelliler 3 bölümde sınıflandırılmışlardır. Sınıflara ve engel derecesine göre ortalama emekli maaşları ve engelli emeklilik maaşı hesaplaması aşağıda verilmiştir.

3.derece engelli emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında herkes için aynı emekli maaşı yoktur. Bunun birçok sebebi vardır. Prim ödemenizin geçtiği dönemler ve toplam prim ödeme süresi maaş hesabına etki eden önemli faktörlerdir. Maaş hesabında en önemli faktörlerden birisi ise prime esas kazanç yani brüt kazancınızın düşükten mi yoksa yüksekten mi ödendiğidir. Eğer ödemeleriniz tabandan ödendiyse alacağınız maaş da düşük olacaktır.

Engelli emeklilik maaşları rapor oranına göre de farklılık göstermektedir ama bu fark çok fazla olmamaktadır.  Eğer prim ödemeleriniz hep tabandan ise ortalama emekli maaşınız en düşük ortalama 10.000 TL olacaktır.  Tabi bu 3. derece vergi indirimi emeklilik maaşı 2024 yılı ve önceki yıllar ortalama emekli maaşına göre tahmini olarak belirtilmiştir. Prim ödemenize göre alabileceğiniz aylık daha düşük ya da daha yüksek olabilir.

2.derece engelli emekli maaşı ne kadar 2024

2. derece vergi indirimi emeklilik maaşı kapsamında bağlanan emekli aylıklarında rapor oranının önemi ve prime esas kazancın yani sigorta prim bildirimlerinin hangi tutardan bildirildiği önem arz etmekte. Prim ödemeleri hep asgariden yapılmış ve 2. derece engel raporu olan bir kişiye 2024 senesinde bağlanacak en düşük emekli maaşı 8.000-10.000 TL olacaktır.

Engelli emekli maaşı hesaplama robotu

Vergi indiriminden emeklilik maaşı ne kadar konusunda araştırma yapanlar hesaplama ile ilgili bir uygulama olup olmadığını da araştırmakta. Engel oranı esas alınarak vergi indiriminden emeklilik maaşı hesaplaması ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilen bir uygulama maalesef bulunmamaktadır. Bunun yerine bize yorum kısmından ilk prim ödeme tarihinizi, primlerin hangi sigorta kolu kapsamında olduğunu ve engel oranlarınızı yazarsanız engelli emeklilik maaş hesaplamasını sizin için biz yapabiliriz.

Engelli emekli maaş hesaplama tablosu konusunda bilgi vermeye çalıştık. En az yüzde 40 ya da üzeri engel raporu ile sahip olabileceğiniz tüm haklara engelli hakları nelerdir başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Engelli emeklilik başvurusu nasıl yapılır ?

Eğer sigortalı iseniz vergi indiriminden yararlanmak için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvuru yapabilirsiniz. Vergi dairesi sizi hastaneye sevk eder. Hastaneden gelen rapora göre engel oranınız belirlenir ve vergi indirimine yansır. Size ayrıca vergi indirim kimlik belgesi verilir. Bu kimlikte belirtilen orana ve sigorta ilk başlangıç tarihinize göre yukarıdaki tabloda belirtilen şartları sağlamanız halinde SGK’ya emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz.

Eğer bağkurlu iseniz vergi dairesine başvuru yapmanıza gerek yok. SGK’ya direk olarak engelli emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. SGK sizi hastaneye sevk eder ve gelen rapora göre oran belirleyerek değerlendirme yapar.

Sürekli engelli raporu ile emeklilik

Bildiğiniz üzere iki çeşit engel raporu vardır. Birisi süreli bir diğeri ise süresiz verilen raporlardır. Sürekli diğer adı ile süresiz olarak verilen engel raporlarında kişilerin emekli olma şartları yukarıdaki engelli emeklilik cetvelinde belirtilen şartlarla aynı olacaktır. Süreli verilen raporlarda ise engel oranına ve ilk işe giriş tarihine göre özürlü emeklilik hesaplama tablosuna göre şartları sağlıyorsa aylık bağlanır ancak bu kişiler kontrole tabi tutulur. Kontrol tarihinde eğer engel derecesi engellilik emeklilik tablosu için gerekli şartların altına düşerse aylık kesilir. Oranda bir değişiklik olmaz ya da artarsa maaş ödemesine devam edilir.

Engelli emeklilik sorgulaması nasıl yapılır ?

Bu kapsamda bağlanan emekli maaşı sorgulamalarını e-devletten yapabilirsiniz. Aşağıda verilen bağlantılardan T.C ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz;

Engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik 2024

Engelli çocuğu olan ve aynı zamanda sigortalı olarak çalışan annelerin 01.10.2008 tarihinden itibaren çalışmalarına ilişkin her bir yıllık çalışmanın 1/4’ü oranında hizmet Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hizmete eklenmekte, eklenen bu gün sayısı hem emeklilik için gereken prim gün sayısına ilave edilmekte hem de emeklilik yaşından düşürülmekte. Bu haktan yararlanabilmek için;

  • Annenin ücret karşılığı bir işte çalışıyor olması,
  • Engelli çocuğu olması,
  • Varsa engelli raporu ve dilekçe ile, rapor yoksa sadece dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekmektedir.

Yüzde 40 engelli emeklilik şartları

Engelli emeklilik kapsamında emeklilik hakkından yararlanabilmeniz için işe giriş tarihinize göre tabloda gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamanız gerekiyor. Yukarıdaki tablolardan ilk prim ödeme tarihine göre gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarına göz atabilirsiniz.

Süresiz engelli raporu ile emeklilik

Kendi imkanlarınız ile aldığınız süreli ya da süresiz raporlar ile SGK doğrudan sizi emekli etmez. Eğer sigortalı olarak çalışıyorsanız vergi dairesine vergi indirimi için başvurmalısınız. Vergi dairesinden gelecek olan engellilik vergi indirim oranına göre erken emeklilik hakkınız olur. Eğer bağkurluysanız bu raporla birlikte doğrudan malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Ayrıca bu raporla 5510/28-5 kapsamında emeklilik başvurusu hakkınız da olacaktır.

EYT engelli emeklilik

EYT demek emeklilikte yaşa takılanlar demek. Engelli emeklilikte yaş şartı bulunmamaktadır. Dolayısıyla EYT yasası ile yapılan düzenlemeler engelli emekliliği kapsamamaktadır.

Yüzde 40 engelliyim ne zaman emekli olabilirim?

Vergi indirim emeklilik tablosuna göre %40 engeli olan ve ilk defa 01.05.2008 tarihi ve sonrasında herhangi bir kapsamda prim ödemeye başlayan bir çalışan 4680 gün ve 18 yılı tamamlaması durumunda engelli emekli olabilir.

%40 engelli raporu ile nasıl emekli olunur?

Vergi indirimi emeklilik hesaplamasına göre şartlar 18 yıllık sigorta süresi ve 4680 gündür. Bağkurlu iseniz SGK’ya, SSK kapsamında iseniz vergi dairesine, memursanız kendi kurumunuza başvurarak engelli emeklilik sürecini başlatabilirsiniz.

Malulen emeklilik ile engelli emekliliği arasında nasıl farklar var?

Malulen emeklilik ilk defa çalışmaya başladıktan sonra oluşan hastalıklar için bağlanan emekliliktir. Engelli diğer adı ile vergi indiriminden emeklilik ise işe girişten ya da doğuştan gelen rahatsızlıklarda bağlanan emeklilik türüdür. Engelli/vergi indiriminden emekli olan birisi emeklilikten sonra çalışabilir, ticari/zirai faaliyette bulunabilir. Ancak malulen emekli çalışamaz, ticari ya da zirai bir faaliyette bulunamaz.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Engelli Emeklilik Tablosu 2024 & Erken Emeklilik” üzerine 406 yorum
  1. Merhaba,

    % 40 Engelli Raporum var,

    4A Tescil baslangiç: 08/11/2006
    Hizmete başlama tarihi: 01/04/2008
    Prim Odeme gun sayisi: 4928
    Yaş: 37 yıl 3 ay 23 gün
    Sigortalılık süresi 16 yıl 1 ay 13 gün
    Askerlik: 12 ay Yedek Subay, 269 gün

    17/04/2024 tarihinde Turkiye’deki çalışmamı sonlandırarak, 22/04/2024 tarihinde Hollanda’da çalışmaya başladım.

    Hollanda çalışmalarımı saydırarak, engelli emeklilik kapsamında emekli olabilir miyim? Olursa ne zaman emekli olabilirim?

    Yanıtınız için şimdiden teşekkürler,
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  2. Merhaba!
    engelli raporum: %80
    vergi indirim raporum:%69
    ilk işe giriş tarihim:22.08.2006
    pirim günü:4661
    doğum tarihi:26.02.1989
    engelli olduğum tarih: 2003
    süresiz raporum var üniversite de 4d kamu personeli olarak çalışmaktayım emeklilik şartlarını ne zaman tamamlamış olurum

    Yanıtla
  3. Merhabalar

    İlk prim öd.trh = 31.05.2004
    Sigorta kolu = 4a
    Engel oranı = %49
    Prim gün sayısı = 6571
    7000 e ulaştığımda yani 31.05.2024
    Tarihinde emekli olabiliyorum sizden ricam Engelli vergi indirimi Emeklilik maaşım yaklaşık ne kadar olur bilgilendirirseniz sevinirim .

    Yanıtla
  4. merhaba

    %52 engelliyim.

    4a Uzun Vade Başlangıç Tarihi
    21/03/2007 (268)

    Memuriyete Giriş Tarihi
    24.02.2014 (3527) prim var

    şuan memur olarak devam ediyorum.

    ne zaman emekli olabilirim. syg.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yanlış değilsem 16 yıllık sigortalılık süresi şartı ( bu şartı tamamlamışsınız), toplamda da 4320 günle %52 raporla emekli olabilirsiniz. SGK’dan teyit etmenizi öneririm.

      Yanıtla
  5. Merhaba,
    Eşimin sgk girişi 1989 tarihinde yapılmış. 4a 481 gün gözükmekte. sonrasında kendi işini kurmuş 2001’de bağkura geçiş yapılmış ve 3335 gün sayısı da 4b’den geliyor. toplamda 3816 gün sayısı mevut. bu ay için de 6400 TL isteğe bağlı prim ödemesine başladık. kendisinin (süresiz) toplamda %67 engeli var, sadece gözden de %48. baltazar hesaplaması kalkmış dediler bize malulen emekli olamadı. şimdi bağkur vergi indirimiyle emekli olması için prim ödemeye başladı. bu verilere göre ne zaman emekli olur? kaç gün için prim ödemesi yaparız bunu merak ediyoruz çünkü kafamız çok karıştı. şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  6. 10,10,2023 tarihinde %30 işitme kaybı ve %20 diyabet raporum var.2002 ssk girişliyim.5600 primim var. işitme engeli ve diyabet çıkalı 5 ay oldu.heyete girsem %40 engel raporu alsam emekli olurmuyum ve emekli olduktan sonra çalışma hayatıma devam edebilirmiyim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigortalı çalışıyorsanız vergi indirimi için başvurun. Eğer %40 ve üzeri engelli raporu verilirse emekli olma şansınız olabilir. Bu şekilde emekli olduktan sonra sigortalı çalışabiliyorsunuz.

      Yanıtla
  7. Merhaba yüzde 84 engelli raporum var 3600 den emekli olursam ne kadar maaş alırım şuan 21000 alıyorum

    Yanıtla
  8. merhabalar hocam.ökgv yüzde doksan engel oranı olan engelli çocuklar için annelere 2008 den sonrası için 1/4 oranında ilave gün sayısı ve emeklilik yaşından düşmesi durumu çocukların doğum tarihlerinden sonrası için mi geçerlidir.yoksa 2008 mi baz alınır.teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
  9. merhaba,
    ilk sigorta girişim 4a dan 17.05.2000 . Toplam 3700 pirim günüm ve %50 engelli raporum vardır. Hesaplamalara göre 1 yıl sonra 4a emekli olacağım fakat öğretmen olarak atamam yapıldı . Memuriyetten emekli olabilmek için de en az 3,5 yıl çalışmam gerekiyor. Benim merak ettiğim konu 5510 sayılı kanunla öğretmen olarak 5000 günden emekli olsam ne kadar maaş alırım, 4080 günle 1 yıl sonra 4a’dan emekli olsam ne kadar alırım?

    Yanıtla
    • Ortalama kazancı bilmeden SSK kapsamında emekli maaşı hesaplaması yapamam. Ancak en düşük emekli maaşı şu an 7.500,00 TL. Emekli sandığında da en düşük şu anda 9-10 bin civarı.

      Yanıtla
  10. Merhabalar. Benim siz3 bş sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Ben meme kanseri hastasıyım. Bundan dolayı göğsüm alındı. Ve kulağımda da işitme kaybı var. Ben bu engellerle rapor alsam. 01.01.2008 girişli sigorta başlangıcım var. Ama sadece 844 gün prim ödemem var. Bu şekilde bana emeklilik olur mu. Hangi yolları izlemem gerekiyor. 2 tane de çocuğum var
    Kalan günleri ödeme yaparak kapatma imkanım var mı

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer çocuklarınız 01.01.2008 tarihi sonrasında doğduysa iki çocuk için toplam 956 gün doğum borçlanması başvurusu yapın. Borçlanma başvurusu işleme alındıktan sonra malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Heyet değerlendirir olup olamayacağınıza karar verir. Eğer heyetten olumlu rapor gelirse borçlanma tutarını öder emekli olursunuz.

      Yanıtla
  11. Merhaba
    malulen emeklılık ile engelli emeklılıgı arasında nasıl farklar var?
    ben 2005 yılı çalışma hayatına atıldıktan sonra yuksek tansıyon sonucu sağ gözümü kaybettim. ayrıca sağ kulagımda az işitme sorunu yasıyorum. saglık kuruluna basvurmayı dusunuyorum. sorum su benım raporum %40 ve uzerı cıkarsa malulen mı? yoksa engellı emeklılıgıne mı basvuracagım?
    hangısıne girmiş oluyorum?
    tesekkurler….

    Yanıtla
    • Merhaba. İkisi arasında şartlarda, maaşta farklar var. Sayfamızda ikisi arasındaki farklar hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirme yapılmıştır. İncelemenizi öneririm.

      Yanıtla
  12. selamlar ben %60 engelli raporum ıle devlete 2013 yılında atandım daha onceden de sgk gecmişim vardı sgk larımı hizmet birlrştirmesi yaptım sgk girişim ilk işe başlama tarihim 23,12,2006 şu an için prim gün saı toplamim 4250 gün ve sigortalık sürem ise 16 yıl 3 ay 28 gün yazıyor e devletimde ve ben emekli olmak için kurumuma dilekçe verdim sgk benden sürekli %60 olan engelli raporumun tarihini eski bulduğunu ve yeni tarihli rapor istedi raporumun sürekli olmasına rağmen bende tekrar yeni rapor aldım yeni aldığım raporda ki engelli oranım %76 olarak yükseldi daha sonra yeni raporumu gönderdim ve bana cevap olarak siz emekli olmazsınız yeterli güç kaybı yoktur demişler buna istinaden sgk yı aradım ve bana sizin15 yıl bir fiil aralıksız sgk prim gününüz olması gerkir dediler ama kanunda 15 yıl 3960 gün demesine ragmen ben nasıl emekli olabilirim

    Yanıtla
      • Hocam selam.yuzde 40 engellilik için heyte başvurdum.size sorum 16.500 burutle çalışıyorum.e devlette primi e baktığımda ortalama 17.500 üzerinden yatmış 2023 de.sgk emekli maaşı hesalladigimda alacağım emekli maaşı 7.700 gösteriyor.diyelimki yüzde 40 la temmuzda falan emekli olduğumda emekli maaşı ne kadar alırım.is yerimde net maaşım 14.000 6.900 pirim günün var 1999 da SGK gruism var

        Yanıtla
      • ömer bey merhaba 2002 ssk girişim var 4550 prim sayım var ileri derece uyku apnesi huzursuz bacak sendromu şeker tansiyon hipotiroid bel fıtığı ve aşil tendom ameliyatım var sizce bu sekilde vergi indiriminden yararlanabilirmiyim şimdiden teşekkürler

        Yanıtla
  13. Merhabalar ilk 2004 11 ayında sigorta başlangıcım var 10.06.1979 doğumluyum yüzde 41 raporum var vergi indiriminden yararlanıyorum 1999.11ayında askerlik yaptım ama sekiz ay ameliyat oldum o yüzden şimdi 4680 gün pirimim var ne zaman emekli olurum askerliği sayarlarmı tşk

    Yanıtla
    • Merhaba. 20 yıllık sigortalılık süresi şartını sağladığınızda emekli olursunuz. Normalde 2024/11. ayda bu şartı sağlıyorsunuz. Askerlik borçlanırsanız borçlandığınız süre kadar geri çekilir bu süre.

      Yanıtla
  14. Merhaba %85 engelli vergi indirimim var ilk sgk tarihin 26 .04 .2008
    Şuan bürüt 22500 tl alıyorum 2013 den sonra hep böyle yüksek ödendi emekli süren doldu ne kadar emekli maaş alabilirim sgk sitesinde hesaplanmıyor yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  15. Ben internet de olan hesaplama robotlarından engelli emeklilik durumunu hesaplattım ama çelişkili bulduğum bir durum var.

    4A ya tabiyim
    Sigorta İlk Tescil Tarihi: 12.12.2006
    Ödenen Prim Gün Sayısı: 3007
    Engellilik Oranınız (%): 89

    Bu bilgileri girdikten sonra bana böyle bir sonuç çıkıyor:

    Engelli Emeklilik Şartlarınız; 15 yıl sigortalılık süresi – 3600 prim günü
    Toplam Sigorta Yıl ve Priminiz; 16 yıl 1 ay sigortalılık süresi – 3007 prim günü
    Sonuç; Sigortalılık Süresi Tamamlanmış – 593 prim günü gerekmektedir.

    Ben 2006 son ayı iş hayatına başladım ve 2016 yılına kadar aktif olarak çalıştım. Sonra çalışamadım sağlık sorunları sebebi ile.
    Nasıl oluyorda sonuç da : “ Sigortalılık Süresi Tamamlanmış “ olarak gözükebili yorum?
    Bu doğru mu yoksa ben mi yanlış anlıyorum!
    Yoksa sistem beni bugüne kadar kesintisiz çalışmış olarak mı kabul ediyor?

    Bir başka sorumda eğer yukarda ki bilgiler doğru ise bu “ 593 prim günü gerekmektedir. “ durumunu primlerin ödemesini yaparak çözebilir miyim? Yani çözersem sonrasında emekli olabilir miyim?

    Şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigortalılık süresi ilk defa prim ödenen tarihten itibaren çalışarak ya da çalışmayarak geçen tüm süreleri kapsar. Siz 15 yılı 12.12.2021 tarihinde tamamlamış oluyorsunuz. İkinci şart 3600 gün. Onu da tamamladığınızda %89 vergi indirimi ile emekli olursunuz. Primleri toplu ödeyemezsiniz. Borçlanabileceğiniz askerlik gibi süreler varsa bunları borçlanabilirsiniz. %89 engelli raporu tek başına yeterli değildir aynı zamanda bu oranda vergi indiriminden de yararlanıyor olmanız gerekmektedir.

      Yanıtla
  16. Ben 1997yılında 150gün isteğe bağlı bapkur pirimim var 2008 dede özel sektör de asgari ücretle engelli olarak çalışıyorum %67sürekli engelli vergi indirimim var 2008sgk girişim var asgari ücretle pirimim yattı 5070gündesgk da pirimim var emeklilik dilek emi versem ne kadar maaş bağlarlar

    Yanıtla
  17. Merhaba . ssk girişim 2001. 44 yaşındayım. 7500 prim günüm var. yaklaşık 9 sene önce kalp rahatsızlıgından anjiyo oldum ve kalp kası hastalıgı teshisi konulduraporlu ilaç kullanıyorum. ayrıca koletrol sınırda onun iççinde ilaç kullanıyroum. Birde boyun düzleşmeside var bende. elimde her 3 rahatsızlık için belge var. vergi indiriminden yararlanabilirmiyim ?

    Yanıtla
  18. Merhaba
    %100 engelli raporum var
    %100 vergi indirimi raporum var
    01.08.2008 sigorta geçmişim mevcut
    01.05.2007 ödenmiş askerlik borçlanması
    3253 ödenmiş prim günüm mevcuttur
    3600 den emekli olduğumda ne kadar emekli maaşı alırım.
    Teşekkürler

    Yanıtla
Yorum yapın