EYT düzenlemesi ile ilgili belirsizlikler ortadan kalktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT düzenlemesinin detaylarını açıkladı. Bu açıklama ile birlikte yaş şartı olup olmayacağı, borçlanma ile tescili geri çekilenlerin yasadan yararlanıp yararlanmayacağı kısaca eyt hakkındaki tüm soruların cevabı verilmiş oldu. İşte açıklamalardan öne çıkanlar
Yaş şartı olmayacak
Yapılan açıklamaya göre EYT ile ilgili en çok merak edilen sorunun cevabı verilmiş oldu. Buna göre 08.09.1999 tarihinden önce prim ödemesi olanlar için yaş şartı aranmayacak. Bu şu anlama geliyor. 08.09.1999 tarihinden önce başlayanlar;
- SSK kapsamında kadın ise 5000 gün ve 20 yıllık sigortalılık süresini tamamlaması, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 günü tamamlamaları durumunda yaş şartı aranmadan emekli olabilecek.
- Bağkur ve emekli sandığı kapsamında 08.09.1999 tarihi ve öncesinde prim ödemesi olanlardan kadınlar 7200 gün, erkekler ise 9000 gün şartı ile emekli olabilecek.
- 08.09.1999 tarihinden önce başlamış olup SSK’da 3600 günü tamamlayanlar için açıklama yapılmadı ancak onlar için yaş indirimi bekliyorum.
- Aynı şekilde 08.09.1999 tarihinden önce bağkur ya da emekli sandığı kapsamında başlangıcı olup 5400 günü tamamlayanlar için de yaş indirimi bekliyorum.
Dilerseniz EYT’ye göre emeklilik hesaplama sayfamızdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca ne kadar emekli maaşı alırım sayfamızdan EYT kapsamında emekli olduğunuzda ne kadar emekli maaşı alabileceğiniz hakkında hesaplama yapabilirsiniz.
İşverenlere tazminat için KGF destekli kredi verilecek

Bildiğiniz gibi emeklilik nedeni ile işten çıkanlara işveren tazminat ödemek zorunda. EYT nedeni ile işi bırakacak binlerce kişi olacak. Bu durumda işverenlere tazminat yükü binecek. İşverenlere bu tazminatlar için KGF destekli kredi verilecek.
Çalışmaya devam edecekler için SGDP prim teşviki verilecek
Bildiğiniz gibi emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak çalışma hakkı verilmekte. İşte EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edecekler için işverenlere sigorta prim teşviki imkanı sağlanacak.
Kadroya alınan sürekli işçilerin emeklilikleri ertelenecek
Taşerondan kadroya geçirilen ve EYT’ye göre emekli olmayı hak edenlerin re’sen emekli edilmesi ile ilgili düzenleme kaldırılacak ve geçiş hükümleri uygulanacak.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Memurlar için 1999 öncesi kısmi emeklilikte 61 yaşını değil de 60 yaşını mı doldurmak gerekiyor o zaman? Bu kesin bir bilgi mi?
Kesin değil hocam sadece tahmini. Kesin bilgi için yasa taslağına bakmamız gerekecek.
Ömer Bey..Merhaba..
8 Eylül 1999 öncesi başlayıp ta 5400 prim gününü tamamlayanlara yaş indirimi bekliyorum,demişsiniz..Emekli Sandığından kısmi emekliliği kastediyorsunuz sanırım..Peki,bu konuda bir duyum mu aldınız?
Benim duyumuma göre de 1999 öncesi başlayıp ta 5000 prim gününü dolduranlar (4a,4b,4c) emekli olacakmış.Doğru mu?
Evet kısmi emeklilikten bahsediyorum. Duyum değil de yasa ilk haline geçecekse orada yaş farklı ondan o şekilde yazdım.