Hangi Hastalıklarda Malulen Emekli Olunur 2024 & Güncel Tam Liste

Hangi hastalıklarda malulen emekli olunur sorusu herhangi bir sebepten dolayı rahatsız olan ve iş gücü kaybını belli oranda kaybedenler tarafından sorulmaktadır.  Hastalığınızdan ya da bir rahatsızlığınızdan dolayı çalışmakta güçlük çekiyorsanız, sağlık probleminiz çalışmanıza engel teşkil  ediyorsa malulen emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

Malulen emekli olma hakkından yararlanabilmeniz için de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayınlamış olduğu yönetmelikteki malulen emeklilik hastalıklarına sahip olmanız ve tabi ki bu hastalıklardan dolayı da toplam iş gücü kayıp oranınızın en az %60 üzerinde olması gerekiyor. Bu yazımızda malulen emeklilik şartları hangi hastalıkları kapsıyor ve malulen emeklilikte hangi hastalıklar geçerli konusunda ayrıntıları bulabilirsiniz.

Malulen emeklilik şartları nelerdir ?

Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları aşağıda belirtilmiştir. Malulen emekli olabilmeniz için en az %60 ve üzeri rapor haricinde;

  • Hastalığınızın ilk defa sigortalı, bağkurlu olduğunuz tarihten sonra meydana gelmiş olması gerekir. Eğer ilk defa sigortalı ya da bağkurlu olduğunuz tarihten önce bu hastalığınız mevcut ise ya da doğuştan gelen bir rahatsızlık varsa bu durumda malulen emekli olamazsınız.
  • En az 1800 gün sigorta ya da bağkur priminizin olması gerekir. Bağkur kapsamında başvuru yapacaksanız emekli olabilmeniz için prim borçlarınızın hepsini ödemeniz gerekir.
  • 10 yıllık sigortalık süresi şartını sağlamanız gerekir. Sigortalılık süresi işe girdiğiniz, bağkurlu olduğunuz tarihten sonra geçen süredir. Bu şart ağır derece malul sayılanlar yani kendine bakamayacak derecede rahatsız olanlar için uygulanmaz.
  • Ayrıntılı bilgi ve başvuruda izlenecek yol için malulen emeklilik şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malul emeklilik koşulları özetle böyledir. Bunların haricinde malulen emeklilik hastalıkları listesinde yer alan hastalıkların birisinin ya da birkaçının sizde mevcut olması gerekir.

Kadınlarda malulen emeklilik şartları

Kadınlarda malulen emeklilik şartları farklı değildir. Kanun herkes için eşit şartlar koymuştur. Yani kadınların malulen emeklilik şartları da yukarıda belirtilen şartlarla birebir aynıdır.

Yüzde kaçla malülen emekli olunur ?

Okurlarımız tarafından yüzde kaçla malülen emekli olunur sorusu da sıklıkla soruluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi en az %60 ve ya üzeri rapor gerekiyor. Ancak %40 ile de emekli olabilmek mümkün tabi. Nasıl mı ? Eğer ilk olarak SGK tescil tarihinden önce var olan bir rahatsızlık mevcutsa ve en az %40 üzerinde işgücü kaybı varsa emekli olunabilir. Tabi bunun için en az 18 yıldan beri sigortalı olmak ve 4860 prim günü olması gerekmektedir.

3600 malulen emeklilik şartları

Malulen emeklilikte gereken gün sayısı 1800 gündür. 1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık süresi şartlarını sağladığınızda emekli olursunuz. Malulen emeklilik hakkından yararlanamayan ancak en az %40 ve ya üzerinde vergi indirimi olan çalışanlar işe giriş tarihine göre belirlenen şartlarda engelli emeklilik hakkından yararlanabilmektedir.

Malulen emeklilik başvurusunda istenen evraklar

Eğer yukarıdaki şartları sağlıyorsanız başvuru işlemi çok da kolay değil. Başvuruda istenen belgeleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Malulen emeklilik başvuru formu
  • Daha önce almış olduğunuz Sağlık Kurulu raporu varsa bu raporun aslı ya da aslı gibidir fotokopisi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Erkek sigortalılar için askerlikle ilişiği olmadığına dair belge.

Başvuru yapılacak yer tabi olunan son sigorta koluna göre değişmekte.Son çalışma bağkur ise bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, son çalışma ssk ise işyerinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, devlet memuru iseniz kendi kurumunuza başvuru yapmanız gerekir.

Genel olarak malulen emeklilik konusunda size verebileceğim bilgiler bu şekilde. Kafanıza takılan bir şey varsa ya da sormak istediğiniz bir soru varsa yazının altından sorabilir ya da konu hakkındaki görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Sorularınızı tek tek cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.

Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri 2024

Aşağıda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan listede malulen emeklilik için geçerli olan tüm hastalıklar mevcuttur. Burada malulen emeklilik hastalık oranları yer almaz. Zaten hastalıkların yüzdeleri direkt olarak belirtilmez ve formül esas alınarak hesap edilir. Bu yüzden şu hastalık için şu kadar yüzde alırsınız demek biraz yanlış olacaktır.

Malulen emeklilik hangi hastalıkları kapsıyor 2024

Gelelim asıl konumuz olan hangi hastalıklar malulen emekliliği kapsar sorusunun cevabına. Malulen erken emeklilik hastalıkları Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğine göre belirlenmektedir. Yönetmeliği göre hangi hastalıktan emekli olunur konusunda bilgi için hastalık tam listesini indirerek sorgulama yapabilirsiniz.

  • Tüm hastalıkları ayrıca ayrı başlıklar ve alt başlıklar halinde kronik hastalıklar listesi SGK sayfamızda derledik. İlgili sayfamızdan malulen emekli olmak için hangi hastalıklar geçerli öğrenebilir hastalıklara ve alt hastalıklarına göz atabilirsiniz.

Bazı hastalıklarda teşhis konulma tarihinden itibaren gerekli şartlar sağlanıyorsa direk malul maaşı bağlanmakta. Bu hastalıklardan birisi de kanser hastalığıdır. Doktor tarafından kanser teşhisi konulduktan sonra kanser hastası malulen emekli olabilmektedir.

Engelli emeklilik hangi hastalıkları kapsıyor ?

En az %40 ya da üzerinde engeli olan kişiler erken emeklilik hakkından yararlanabilmekte ve yaş beklemeden emekli olmaktalar. Yukarıda malulen emeklilik için verilen listeler aynı zamanda engelli emeklilik için de geçerlidir. Tüm hastalıkların toplamında değerlendirilecek iş gücü kayıp oranı en az %40 ve üzerinde olanlar erken emekli olma hakkından yararlanırlar. Nasıl emekli olabileceğiniz konusunda bilgi ve hesaplama için engelli emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Psikiyatri malulen emeklilik şartları 2024

Psikiyatri hastalarına genel olarak %40 oranında rapor verilmektedir. Tabi bu durum hastalığın derecesi ya da hastalığın türüne göre farklılık gösterebilmekte. Dolayısıyla 1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık süreniz varsa geri kalan kısım yani rapor oranına sağlık kurulu karar verecektir.

Kanser hastaları nasıl malulen emekli olabilir ?

Doktor tarafından kanser hastalığı teşhisi konulanlar Sağlık Kurulu raporu şartı aranmadan direk malulen emekli olabilmekte. Tabi tek başına teşhis yeterli değil. Kanser hastalarına emeklilik hakkından yararlanabilmek için yukarıda belirtmiş olduğumuz 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 prim gün şartının da arandığını belirtmek isterim. Eğer kanser hastası bakıma muhtaç derecede engelli ise 10 yıl şartı aranmadan da emekli olur.

Kanser hastasına tanı konulduktan sonra emekli maaşı 18 aylığına bağlanıyor. 18 ay sonra kontrole tabi tutulan hastanın rahatsızlığı devam ediyorsa aylığı da ödenmeye devam ediliyor. Ama hastalığında düzelme varsa tabi ki bu durumda aylık kesilebiliyor. Kan kanseri tanısı konulanlara 24 ay süre ile malul maaşı ödeniyor.

Panik atak malülen emeklilik şartları nelerdir ?

Panik atak hastaları malulen emekli olur mu ? En az 1800 prim gün sayısı ile 10 senelik sigorta zamanı şartını sağladıysanız başvuru hakkınız var. Olup olamayacağınıza Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık heyeti karar verir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki sadece panik atalık hastalığı ile malulen emekli olma imkanı bulunmamaktadır.

Bypass ameliyatı olanlar malulen emekli olabilir mi ?

Peki kalp hastaları erken emekli olabilir mi  ? Bypass sonra erken emeklilik için başvuru hakkınız var. SGK en azından kontrole tabi tutarak belli süre boyunca maaş bağlayabilir. Ama bu ömür boyu bağlanmaz. Eğer 1800 gün ve 10 yıl şartı sağlanıyorsa bypass olan kişilerin de başvuru hakları var. Ama tabi ki bypass ameliyatı malulen emeklilik hakkı için son karar SGK sağlık heyetinde.

Tek böbrek erken emeklilik

Tek böbrekli engelli raporunuz varsa ve  1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlıyorsanız SGK’ya başvuru hakkınız var. Emekli olup olamayacağınıza SGK sağlık kurulu karar verir. Tek böbrek yüzde kaç özürlü oluyor sorusunun cevabını bizim vermemiz yanlış olacaktır.

Hangi psikolojik hastalıklar malulen emekliliği kapsar ?

Yukarıda vermiş olduğumuz malulen emeklilik için hastalıklar listesindeki Psikolojik/ Nörolojik hastalıklar kısmından kapsayan hastalıklara göz atabilirsiniz. Psikiyatri malulen emeklilik şartları da yukarıda belirtilen şartlar ile aynıdır.

Kalp hastaları malulen emekli olabilir mi ?

Sadece kalp hastalığınız varsa ve haricinde bir rahatsızlık yoksa genelde SGK uygun görmüyor. Ancak genel şartları sağlıyorsanız başvuru yapabilirsiniz.

%40 raporla malulen emekli olunur mu?

Malulen emeklilik için işgücü kaybının en az %60 ve ya üzerinde olması gereklidir. Eğer sizin %40-59 arasında vergi indiriminiz varsa malulen emeklilikten ziyade vergi indiriminden emeklilik dediğimiz kapsamda erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

1800 günle malulen emekli maaşı ne kadar?

01 Ocak 2024 tarihinden itibaren malulen ya da engelli emeklilik kapsamında bağlanacak en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Yüzde 40 malulen emeklilik maaşı ve 3600 gün malulen emeklilik maaşı da aynı şekilde en az 10.000 TL olacaktır.

Malulen emekli nasıl olunur 2024?

Eğer en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 prim gün şartını sağlıyorsanız malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Son kararı SGK sağlık kurulu verir.

Kimler malul sayılır?

İlk defa çalışmaya başladığı tarihten sonraki bir hastalık nedeni ile iş gücü kaybı en az %60 ve üzerinde kaybeden kişiler malul sayılır.

Tansiyon hastası emekli olabilir mi?

Tansiyon hastasının erken emeklilik ya da malulen emeklilik hakkından yararlanabilmesi mümkün değildir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Hangi Hastalıklarda Malulen Emekli Olunur 2024 & Güncel Tam Liste” üzerine 73 yorum
  1. Mrb Askerden önce sigortam yoktu Çocukluğumdan beri iltihaplı romatizmam vardı Askere gittim muane oldum ayaklarımın ve kollarımın hep şiştiğini söyledim Neyse Askerlik yaptım 45 gün kaldı terhis olmama bayılma ve yine elim ayağım şisti Kalp ritmim bozuldu iltihaplı romatizma kalbime vurdu İstanbul Gata Askeri Hastanesinden 1 seneden fazla tedavi gördüm Sonra Çift kapak Ameliyatı oldum aort ve mitral değişti Bunlar 2008 de askere gittim 2009da Ameliyat oldum ve 2011de sigortalı işe girdim Ben malulen emekli Olurmuyum Lütfen cvp istiyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. Bunun cevabını ben veremem. İşe girişten önce de var olduğu için malulen emeklilik hükümleri uygulanmayabilir. Yine de 1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık süresi şartlarını sağlıyorsanız başvurabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Mart ayında mesane kanseri teşhisi konulup haziran ayında ameliyat oldum ve mesanem alınıp sağ tarafımdan idrar torbası bağlandı böyle bir durumda malulen emekli olabilir miyim

    Yanıtla
  3. Merhaba ben Mehmet canbaz yaklaşık 6 yıldır ritim bozukluğum var 2 sefer ablasyon oldum ama tekrarladı Doktorlar 3üncü ablasyonu öneriyor ama tekrarlama riski var bu durumda malulen emekli olabilir miyim

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey ben onkoloji den yüzde 80 devamlı raporum var malulen emeklilik için günüm yetmedi askerlik borçlanmasını yatırdım malulen emekli oldum 1sene sora malulen emekliliğim iptal oldu ne yapmam gerekli

        Yanıtla
  4. Merhaba Ömer bey,
    Malulen emeklilik başvurusu yapmak istiyorum.
    SGK prim 1327 gün var. Malulen emeklilik için prim gün sayısı kaç gün olması gerekiyor? Geçmiş borcumu kapatabiliyormuyum gün sayımı tamamlamak için?
    Ayrıca malulen emeklilik için hastaneden rapor kendim almam gerekiyor mu yoksa SGK’nın kendisi mi gönderiyor rapor için?
    • 2 kez kalp krizi geçirdim 4 anjiyo oldum 2 stent takıldı. Ritim bozukluğu yaşıyorum.
    • Bel fıtığından ameliyat oldum
    • Akdeniz anemisiyim.
    • Sağ gözüm o kadar değil ama Sol gözümde görme problemim var.
    • Trafik kazası geçirdiğim için sol kolumun alt kasında sinir kopması oldu hissiyatsızlık var.
    • Kronik küme tipi baş ağrısı ( doktorların dediğine göre 2000 kişiden 1 kişi de oluyor. Migrenin 25 katı deniliyor. Kısaca intihar hastalığı diyorlar buna) rahatsızlığım oluyor. Buna istinaden 8 ay boyunca kortizon kullandım hem serum hem de haplarını. Bu da benim bedenimde hasarlar bıraktı. Belimdeki 3 tane diskte birbirine binme var ve inanılmaz ağrılar yaşıyorum. Omurgada hasar bırakıyor. Ne fazla oturabiliyorum, ne fazla ayakta durabiliyorum ne de fazla uzanabiliyorum. Ayakta bile durmakta güçlük çekiyorum zaman zaman nefes almakta bile güçlük çekiyorum ve terleme yapıyor bu bende.
    • Uyku problemleri yaşıyorum ve psikolojik olarak bunlar beni çok etkiledi.
    Bunlardan dolayı da çalışamıyorum.

    Malulen emekli olabilir miyim acaba.
    Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum size

    Yanıtla
    • Merhaba. 1- En az 1800 gün gerekiyor. Geçmişte dondurulan hizmetler varsa bunları ihya edebilirsiniz. Askerlik yaptıysanız askerlik borçlanması ile de tamamlayabilirsiniz. Bunun yanında en az 10 yıllık sigortalılık süresi şartı da aranıyor.
      2- Sevk işlemini SGK yapar. Ancak son 6 ay içerisinde tam teşekküllü bir devlet hastanesi ya da üniversite hastanesinden aldığınız rapor varsa bunu kabul ederek heyete gönderirler.
      3- Malulen emekli olup olamayacağınıza heyet karar verir. Burada bir fikir belirtmek doğru olmayacaktır.

      Yanıtla
  5. MERHABA 5 yıldır yaşadığım hastalık yüzünde
    Kalp değerlerin düştü kalp doktoru
    KALP YETMEZLİĞİ%100
    PULMONER HİPERTANSİYON%50
    KAN HASTALIKLARI%70
    BU DURUMDA Malulen emekli olurmuyum

    Yanıtla
  6. Hocam 2007 yılından bu yana panik atak hastasıyım, birgün iyiyim birgün kötü, sürekli kalp çarpıntılarım oluyor, muhasebeci yim, hep yatma isteğim var, 5200 iş günün var 2000yılından beri sigortalıyım rapor alabilir miyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Yanlış bilmiyorsam kronik panik atak hastalığı için %40 üzerinde rapor veriliyor. Ama farklı da olabilir. Daha önce bir engelli raporu almadıysanız varsa diğer hastalıklarında hepsini ekleyerek bir rapor alabilirsiniz. Engelli oranı %40 üzerinde çıkarsa erken emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  7. Merhaba annemin 1988 yılı başlangıç toplam 480 gün ssksı var.Sonrasında esnaflık yaptı.Bağkuru düzenli ödeyemedi.2008-2014 yılları arasında borçlanma hakkı var(2400 gün).Yaşı 65.eklem romatizması psikiyatri tansiyon ve şeker hastası.2400 günü borçlanıp ödenirse malülen emekli olma şansı varmıdır

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma işlemini yaptıktan sonra malulen emeklilik başvurusu yapın. Borçlanmayı ödemeden malulen emeklilik başvuru hakkınız var. Eğer malul talebi kabul edilirse çıkan borcu sonra ödersiniz.

      Yanıtla
  8. Merhaba ömer bey ben 47 yaş 11 yaşında sol gözümü kaybettim askere alınmadım 3yıl 4 ay 28 gün tarım bağkur 925 gün sigorta var acaba ben engelli raporu alabilirmiyim malülen emekli olabilirmiyim bağkur girişim 12 01 2007

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigorta başlangıcından önce gelen hastalıklar için malulen emekli olamazsınız. Engelli emeklilik kapsamında emekli olabilirsiniz. Engelli raporuna başvurun isterseniz gelecek rapor oranına göre yeniden değerlendirme yapabiliriz. Şu an son sigorta kolu bağkur mu ssk mı ?

      Yanıtla
      • Merhaba ben mide kanseri geçirdim. Midemin hepsini aldırmak zorunda kaldım. Hâliyle çok problemli bir beslenme programı ile karşı karşıya kaldım. Onlolojik tedavinin bitiyini düşünerek malûllük maaşımı kestiler. Ama beslenme programı başlı başına bir malûllük zaten. Bunun için ne yapmalı. Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

        Yanıtla
        • Merhaba. Kurul kararına karşı itiraz edebilirdiniz. Ya da malullük derecenizin arttığını beyan ederek yeniden malulen emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.

          Yanıtla
    • Merhabalar eşim bypass oldu, kalp yetmezliği var ve burger hastalığı var malulen emekliliğe hak kazanırmı.

      Yanıtla
      • Merhaba. Eğer en az 10 yıldan beri sigortalı ise ve bu 10 yıl içerisinde en az 1800 gün prim varsa başvuru hakkı var. Olup olamayacağına kurul karar verir.

        Yanıtla
  9. Merhabalar ben işe başladıktan 1 yada 1.5 aysonra dalak büyümesinden dolayı hastaneye gittim devlet Hastanesi’ne ordan tip Hastanesi’ne acil sevk istendi ve yaklaşık 10 aydır tedavi görüyorum ve sürekli kan değerlerim düşüp çıkıyor hemotoloji bölümünde tedaviye devam ediliyor ve iş yerimde iş gucumu kaybettim in farkında dalak sürekli ay zorlamada şişiyor bütün şartlarım uyuyor hastaligim kan hastalığı kronik hastayım bu haktan bende yararlanabilirmiyim hergun sürekli iğne ve ilaç kullanmam gerekiyor bı bilgi verirmisiniz

    Yanıtla
      • slm ben 5 yıldır kronik hiper tansiyon hastasıyım ve 2 yıldırda pisikiyatri tedavisi görüyorum ve çalışamıyorum artı panik atak oluyorum yaşım 50 sigorta günüm 7000 bin 28 yıllık sigortalıyım nasıl bir yol izlerim emekli olmam için

        Yanıtla
        • Merhaba. Malulen emeklilik için SGK’ya başvurun. Onlar sizi hastaneye sevk eder ve son durum raporu ister. Gelen rapor SGK heyeti tarafından değerlendirilir. Eğer %60 ve üzeri iş gücü kaybı varsa emekli olabilirsiniz.

          Yanıtla
  10. Merhabalar ben 1971 dogumluyum.1989 sigorta girisim 1700 kadar sigorta 1900kadarda bağkurdan gùnum var .ocak ayinda sant takildi bir ay òncesindede cekilen mrler sonucu emes tanisi kondu..ms hastaligi sonucu gòzde ve vucutta ve dengede sorunlarim var..marulen emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
  11. Mrb Ben cilt kanseriyim şuan iki ayağımda felç olmuş .4B çiftçi bağkurum var 8 yıl 2 ay 2 gün ayriyeten 2900 kusur primim var .bağkur girişim 2011 acaba malülen emekli olabilirmiyim? Cevap verirseniz memnun kalırım.

    Yanıtla
  12. Merhaba ben 1996 sgk girişim var.. sgk primim 7100 oldu. 14 yıldır sedef hastasıyım..iyileşemiyorum.son zamanlarda sedeflerimde artma oldu..çok doktora gittim ama iyileşemedim..birde tansiyon ilacı kullanıyorum.ilaç raporum var.malulen emekli olbilirmiyim..1978 dogumluyum. .teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Prim günü ve sigorta süresi olarak şartları sağlıyorsunuz. Gerisi sağlık kurulunun karar vereceği bir durum. Olursunuz ya da olmazsınız demek imkansız.

      Yanıtla
    • Gerek yok tabi ama %42 rapor ile kesinlikle emekli olacaksınız diye birşey yok. SGK mevcut raporu kabul etmiyor. Sizi yeniden hastaneye sevk ediyor. Son karar SGK sağlık Kurulu tarafından veriliyor.

      Yanıtla
  13. hocam 2008 işe başlama bagkurluyum 4100 gün sayım var ve %42 raporum var trafik kazası sonrası 2018 de oluştu emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. 4680 gün ve 18 yıllık sigortalılık süresini tamamlamanız halinde yani ( 2026 ) itibariyle emeklilik talep hakkınız olur.

      Yanıtla
  14. Merhabalar sigortaya giriş tarihim 2004 yaşım 37 %52 raporum var 2 hastalığın toplamı kan kanseri ve nefes darlığı toplamı %52 pirim gün sayım 3150 buna göre malulen emekli olabilirmiyim ne zaman olabilirim teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kanser hastaları için oran şartı aranmaz. Kanser teşhisi varsa 18 ay süre ile aylık bağlanır. Vakit kaybetmeden başvuru yapmanızı öneririm.

      Yanıtla
  15. Merhaba 1999 staj giriş ve 2005 sgk prim girişim mevcut 2320 gün prim var %63 engelli raporun mevcut malulen emekli olabilirmiyim ve malulen emekli olursam calisabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Engelli vergi indiriminden emeklilik kapsamında 4000 gün ve 18 yıllık sigortalılık süresini tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Bu kapsamda emekli olduktan sonra çalışmaya devam edebilirsiniz. Maaş kesilmez.

      Yanıtla
    • Merhaba Ömer bey, eşim 4yıldır Parkinson hastası ilaç kullanıyor 10 yıldan fazla pirim günü var, girdiği bütün işlerden iş verimliliği düşük olduğunu için çıkarılıyor 51 yaşında malulen emekli olabilir mi?

      Yanıtla
  16. Merhaba kardeşim 20 sene önce kalp krizi geçirip Bypass ameliyatı oldu.Bu sürede 12 kere anjiyo oldu ve 5 defa stend takıldı.15 gün önce ileri derece (4.evre)kalp yetmezliği ile İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde tedavi gördü. EF si % 20 ,Kalp pili takıldı.Kardeşimin şu anda evde tedavisi devam ediyor ve birinin bakımına muhtaç durumda,işini kendi yapamaz durumunda malulen emekli olması için SGK başvurdum beni en yakın hastane Şişli Etfal hastanesine sevk ettiler.Bu durumda ne yapmam gerekiyor.Çapa hastanesi sağlık kurumundan raporu alıp Etfal hastanesine mi götürmem gerekiyor,yoksa SGK ya götürmem gerekiyor.Diğer evrakları tamam(10 sene ve 1800 günü )

    Yanıtla
    • Merhaba. Sgk nın sevk ettiği hastanede Kurula girmesi gerekiyor. Hastane zaten raporu kuruma gönderir.sizin ek bir şey yapmanıza gerek yok.

      Yanıtla
    • Sayın Rifat Bey; Kardeşinizin raporunu alıp;SGK ya götürmenizde fayda vardır..Evrakları ile birlikte Bağlı bulunduğunuz Sosyal güvenlik kurumuna İstanbul FINDIKZADE de bulunan SGK YE müracaat etmenizde fayda vardır……………..

      Yanıtla
  17. MERHABA ÖMER BEY.BEN 2016 YILINDAN BERİ GIRTLAK KANSERİ TEDAVİSİ GÖRÜYORUM.SAĞ TARAF SES TELİM ALINDI .KANOL KULLANMIYORUM.SESİM ÇOK AZ ÇIKIYOR..BİR YILDAN BERİDE DÖRT AY PSİKİYATRİ KLİNİĞİNDE YATARAK TEDAVİ GÖRDÜM BANA DEPRESİF EBOZİDLER TEŞHİSİ KOYDULAR…H.NUME HASTANESİNDEN SAĞLIK KURULUNDAN ENGELLİ RAPORU ALDIM.ENGEL ORANIM YÜZDE 77 .21 YIL VE 7300 GÜN PRİMİM VAR.4/C LİYİM..ÖĞRETMENİM 2010 TARİHİNDE MESLEKTEN ATILDIM VE BİR DAHA DÖNEMEDİM.SGK YA RAPORUMLA BAŞVURDUM FAKAT REDEDİLDİ. NE YAPMAM GEREKİYOR.LÜTFEN BANA YARDIMCI OLUN.

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığında malulen emeklilik için aktif olarak çalışma şartı aranır. Yapmanız gereken sigortalı bir işte giriş yaptıktan ve hizmetiniz bildirildikten sonra ssk kapsamında malulen emeklilik başvurusu yapmak.

      Yanıtla
    • Sayın Şakir Bey aldığınız raporlarla birlikte Sağlık Dosyası oluşturup ;Bağlı bulunduğunuz ilin Sosyal GÜvenlik Kurumuna raporlu olduğunuzu belirtip ;Bölge idare Mahkemesi ne usulsüz nedenlerle ihraç edildiğinize dayanarak itiraz davası açıp larynks kanseri tedavisi gördüğünüzü bildirdiğiniz takdirde görevinize iade edilmeniz muallakta kalmadan emekli sandığına kanser nedeniyle malül olduğunuzu bildirmenizin faydası olacaktır….. Saygılarımla …..

      Yanıtla
  18. merhaba çalıştığım işyerinde geçirdiğim kaza sonucu iki bacağımda ağır hasar 8 öperasyonla ayağa kalktım iki bacağımda pilatin var bir bacağımda 4cm kısalık ve sinir damarları eksik ayak parmakları kuş pençesi denilen bir sıkıntı yani tam düzelmiyor sinir damarları olmadığı için. diğer bacağımda da 100de 10 gibi bir yamukluk ve diz kapağında sıvı kaybı ve ondan kaynaklı bir aşınma bu koşullarda malul emekli olabilirmiyim 100de kaç gibi engelli raporu alabilirim … ama ben tedavim bittikten sonra iki sene aynı işyerimde şöför olarak yine çalışıyordum bu aralar dizlerimdeki rahatsızlık beni sıkıntıya kouyor halen çalışıyorum sgk aktif. iyi geceler

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Öncelikle size şunu sormak istiyorum. Bu olay iş kazasımıydı ve tam olarak ne zaman oldu?

      Yanıtla
  19. Grnüze hücreli tümör metastazı tanısı kondu bir aydır da kemokerapi alıyorumve devam ediyor gücümün yüzde 60kaybettigimi raporu alabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer bahsettiğiniz şey kanser ise ve en az 10 yıldan beri sigortalı iseniz tabi bu 10 yıl içerisinde de en az 1800 gün sigorta priminiz varsa malulen emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
    • ameliyatlı olduğunuz için %45 maluliyet raporu +%15 iş kazası raporu + mide ülserinden %20 toplam olarak % 80 üzerinde maluliyet raporu alabilirsiniz..

      Yanıtla
  20. Ben akromali hastasıyım organlarım büyüme yapıyor beyinde tümör var böbreklerin 140 biri 145 biribüyümüş ciğerimde öyle malülen emekli olabilirmiyim yani kısacası devleşme hastalıgımvar

    Yanıtla
    • Merhaba. Malulen emeklilik için genel şartları sağlıyorsanız başvuru yapabilirsiniz. Bu hastalıktan dolayı malulen emekli olup olamayacağınıza sağlık kurulu karar verir.

      Yanıtla
  21. Merhaba hocam benim işkazasından dolayı /15 raporum var belfıtıfı mdan ameliyat oldum ve midemde ülser var malulen emeklilik için /40 rapor alabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Bunun kararını Sağlık Kurulu verir. Şu kadar rapor alırsınız deme şansım yok maalesef.

      Yanıtla
  22. Ben 13.10.1979 doğumluyum sikorta giriş 01.07.1996 pirim günüm 5850 böbrek taşından dolayı sağ böbreğim çürümüş öbür böbreğime geçmesin diye sağ böbreğim alındı tek böbrekle yaşıyorum ve çabuk yoruluyorum yüzde kaç rapor alabilirim erken emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Yüzde kaç rapor verileceği sağlık durumunuza ve işgücü kayıp oranınıza göre farklılık gösterir. Sağlık kurulu verir bunun kararını. Bizim tahmin etmemiz imkansız.

      Yanıtla
    • Hocam bence hiç vakit kaybetmeden 5510/28. maddeye istinaden emeklilik talebinde bulunun. Yapmanız gereken askerlikle ilişiğiniz olmadığına dair belge ile bağkur dosyanızın bulunduğu SGK’ya gitmek. Ben 5510/28. maddeye göre emeklilik başvurusu yapmak istiyorum deyin. Onlar size başvuru için gerekli formu ve belgeleri verir. Müraacat edersiniz sizi sağlık kuruluna sevk ederler. Eğer %40 üzeri gelirse ki dediğinize göre gelir emekli olursunuz. Sonucunu da bana bildirin lütfen tekrar. Kaybedecek bir şey yok. Başvurunuzu yapın.

      Yanıtla
    • Bence size en az %40 üzeri verilir. Son bir soru bu hastalık bağkurdan önce de var mıydı yoksa sonradan mı oluştu?

      Yanıtla
  23. kullandığım ilaçlar tedavime hiç bir cevap vermedi. ayrıca 2004 yılında bu rahatsızlığımdan dolayı elazığ ruh ve sinir hastalıkları hastahanesinde yatarak tedavi gördüm

    Yanıtla
  24. ben bağkurluyum 23 sene günüm var. mesleğim metal den çatı oluğu ve kaplama işi. 2002 yılında gece büyük bir korku geçirdim. hastaheneye gittim panik atak .karışık aksiyete ve depresif bozukluk tanısı koydular.14 yıldır ilaç tedavisi görüyorum.tıpben tüm ilaçları kullandım. kullandığım tüm ilaçlar raporludur. şu an meslekimle ilgili iş kaybım yüzde doksan çalışamıyorum.son bir aydırda bende unutkanlık başladı doktoruma söyledim. hastalığından kaynaklanıyor dedi. malulen emekli olabilirimmi.

    Yanıtla
Yorum yapın