3 Doktorlu Heyet Raporu 2024 & Nasıl Alınır?

3 Doktorlu Heyet Raporu nasıl alınır İki tür heyet raporu bulunmaktadır. Birisi işgöremezlik yani istirahat için verilen heyet raporu diğeri ise özürlü heyet raporudur. Burada her iki rapor için ayrı ayrı ve nereden alınabileceği konusunda ayrıntılı bilgi verilecektir.

Bu yazımızda sağlık kurulu raporu nasıl alınır, sağlık kurulu raporu kaç günde çıkar , sağlık kurulu raporu kaç doktor imzalar gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilir ayrıca başvuruda izlenecek yol ve güncel ücretler konusunda ayrıntıları bulabilirsiniz.

Heyet raporu nedir ?

Özürlü heyet raporu en az üç doktor imzası ile verilen raporlar heyet raporu olarak adlandırılır. Heyet raporu çeşitli Kurum ya da Kuruluşlar tarafından istenebilmektedir. Örneğin engelli maaşı ya da bakıcı maaşına başvurmak, vergi indiriminden yararlanmak ya da iş başvurusunda engelli kadrosunda başvuru yapmak gibi birçok işlem için rapor istenebilmektedir.  Birden fazla doktora muayene sonucu verilen bu rapor heyet raporu olarak adlandırılmaktadır.

İstirahat raporlarında ise 20 günü geçen raporlar heyet raporu olarak adlandırılmaktadır. Tek hekim tek seferde en fazla 10 gün, uzatma olması halinde de en fazla 10 gün daha istirahat raporu yazabilmektedir. 20 günden fazla olması durumunda en az 3 doktor imzası ile verilmesi gereken raporlar ise geçici iş göremezlik heyet raporu olarak adlandırılmaktadır.

Heyet raporu nasıl alınır 2024 ?

Özürlü raporu ile istirahat heyet raporlarının alınış şekli birbirinden farklıdır. Bu yüzden ayrı başlıklar altında nasıl alabileceğiniz aşağıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Özürlü heyet raporu nasıl alınır ?

Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz üzere heyet raporunun Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş tam teşekküllü özel hastaneler, devlet hastaneleri ya da üniversite hastanelerinden alınması gerekmektedir. Rapor çıkartmak için öncelikle hastanenin rapor merkezine başvuru yapılır. Rapor merkezi heyete girecek olan kişiden vesikalık fotoğraf ile rapor ücretini talep eder.

Heyet raporu için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra kişiye ilgili birimler için randevu oluşturulur. Kişi belirtilen bu randevu tarihinde hastalığı ile alakalı tüm birimlerde muayene olur ve gerekli tahlil ile tetkikler yapılır. Tüm muayene işlemi tamamlandıktan sonra son olarak rapor düzenlenir ve başhekim onayına sunulur. Başhekim onayının ardından raporun aslı yani bir nüshası kişiye elden verilir.

İş göremezlik heyet raporu nasıl alınır ?

Geçici iş göremezlik durumunda heyet raporlarını aile hekimleri veremez. Bu durumda istirahat için heyet raporu yani 20 günden fazla rapor alabilmek için öncelikle devlet hastanesi, üniversite hastanesi ve ya özel hastanede hastalığınız ile ilgili birim doktoruna muayene olmanız gerekmekte. Muayene ardından doktorunuz en az 20 gün ve ya üzerinde istirahatli kalmanızı uygun görürse heyet raporu düzenler. Diğer doktorların elektronik imzası sonucunda raporun bir nüshası elektronik ortamda işverene otomatik olarak gider.

Almış olduğunuz iş göremezlik heyet raporu için raporlu sürelerde SGK tarafından ne kadar ödeme yapılacağını öğrenmek yani rapor parası hesaplamak için hemen rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

45 günlük heyet raporu nasıl alınır ?

Raporlu yani istirahatli kalmanız gereken gün sayısı doktor tarafından belirlenir. Yukarıda belirttiğimiz yolu takip ederek doktorunuzun da uygun görmesi halinde 45 gün geçici iş göremezlik raporu düzenlenebilir.

3 aylık heyet raporu nasıl alınır?

Tedavisi uzun süre alacak kanser, ayak kırıkları gibi rahatsızlıklarda heyet 3 aya kadar geçici iş göremezlik raporu verebilmektedir. Bu durumda tam teşekküllü bir hastane ya da özel hastanelerden rapor alınması gerekmektedir.

Hamilelikte heyet raporu 2024

Hamileliğinde sıkıntı yaşayan kadınlara heyet kararı ile 10 günden fazla hastalık raporu verilmesi gereken durumlarda 3 doktor imzasıyla yazımızda belirtilen hükümler doğrultusunda heyet raporu verilebilmekte. Hamilelik heyet raporu almak için hastanede kadın doğum uzmanına muayene olmanız ve bu kararın yine uzman tarafından verilmesi gerekiyor. Eğer kadın doğum uzmanı uzun süre istirahat kararı verirse rapor düzenlenir ve eğer kişi sigortalı çalışıyorsa rapor aldığı bu süreler için iş göremezlik ödemesi SGK tarafından yapılır.

Okul için heyet raporu nasıl alınır 2024

Kimi zaman öğrenciler sınava hazırlık için ya da başka sebeplerle heyet raporu alma gereği duyabilmekte. Aile hekiminden alınamayacağını öncelikle belirtmek isteriz. Devlet hastanesi ya da özel hastanede ilgili birimdeki doktor tarafından uygun görülmesi halinde okul için rapor düzenlenebilir.

Üniversite için heyet raporu nasıl alınır ?

Üniversitelerce heyet raporu istenmesi durumunda raporun alımı için izlenecek yol da aynen yukarıdaki gibi olacaktır. Yapmanız gereken öncelikle devlet ya da üniversite hastanesi rapor merkezinden randevu almak. Sonrasında zaten size randevuya geleceğiniz saat, heyete gireceğiniz gün yanınızda getirmeniz gereken evraklar ve sağlık kurulu raporu ücreti konusunda bilgi verilecektir.

Heyet raporu için gerekli evraklar 2024

Heyet raporu başvurusunda istenen evraklar genel olarak şöyledir ;

  • Kimlik fotokopisi,
  • Rapor ya da muayene ücreti,
  • 2 adet vesikalık fotoğraf.

Heyet raporu hangi günler alınır ?

Özürlü sağlık kurulu raporları için hastaneler kendi belirledikleri bir gün toplanır ve o günlerde rapor düzenlenerek verilir. İşgöremezlikler için belirlenmiş herhangi özel bir gün yoktur. Doktora muayene olunan gün eğer şartlar uygunsa rapor aynı gün düzenlenir.

Heyet raporu ücreti 2024

Alınacak heyet raporu fiyatı özel ya da devlette olmasına göre farklılık gösterir. Sağlık raporu fiyatı özelde ve devlette aşağıdaki gibi olacaktır.

Devlet hastanesi sağlık raporu ücreti 2024

Özürlü sağlık raporunda ödenecek ücret tutarı hastaneden hastaneye farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak devlet hastanesi heyet raporu ücreti 200-300 lira arasında değişmektedir. Tam teşekküllü sağlık raporu ücretine  ilave olarak ayrıca tahlil, muayene ve diğer tetkikler için ayrıca ücret talep edilebilir. Talep edilecek ücret tutarları hastaneden hastaneye farklılık gösterebilir. İstirahat yani iş göremezlik için verilen heyet raporlarından ücret talep edilmez.

Özel hastane sağlık raporu ücreti 2024

İş göremezlik sağlık raporları için sadece doktor muayene ücreti ödersiniz. Eğer heyet raporu ya da özürlü raporu için başvuru yaptıysanız 1000-1200 TL aralığında bir özel hastane heyet raporu ücretleri sizden talep edilebilir.  Detaylı bilgi için öncelikle hastane mutemet yani muhasebe biriminden bilgi almanızı öneririz.

İş için sağlık raporu ücreti 2024

İşe giriş için istenen işe giriş sağlık raporu aile hekimleri tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. İşe giriş sağlık raporu nasıl ve nereden alınır, almak için gerekenler nelerdir öğrenmek için hemen  işe giriş sağlık raporu nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Heyet raporu kaç günde çıkar ?

Peki sağlık raporu kaç günde çıkar ? Özürlük sağlık kurulu raporuna başvuru yapıldıktan sonra kaç gün içerisinde hazırlanacağı farklılık göstermektedir. Genelde hastanelerde heyet belli günlerde toplanmaktadır. Bazı hastaneler aynı gün de verebilmektedir. Ancak raporun hazırlanması için ortalama süre genel olarak 7 iş günüdür. İş göremezlik heyet raporları ise aynı gün hazır olur ve sisteme düşer.

Heyet raporu kaç doktor tarafından imzalanır ?

Bir raporun heyet raporu olarak nitelendirilebilmesi için Başhekim ya da yardımcısı hariç en az 3 doktor imzası gerekmektedir. En az 3 doktor imzası olmayan raporlar heyet raporu sayılmaz.

Heyet raporu randevusu nasıl alınır ?

Özürlü/engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle ilgili hastanenin rapor birimine başvurup randevu almanız gerekiyor. Randevu tarihi ve gelirken almanız gereken belgeler burada size iletilir.

İstirahat heyet raporu için ise doktorunuzdan randevu almanız yeterli olacaktır. Devlet hastaneleri için randevuyu 182 hattını arayarak ya da www.mhrs.gov.tr adresinden alabilirsiniz. Hastane randevusu alma sayfamızdan randevuyu nasıl alabileceğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz.

Randevusuz heyet raporu veren hastaneler

Devlet ya da üniversite hastanelerinden heyet raporu alabilmek için randevu almanız gerekmektedir. Hiç bir devlet hastanesi ya da üniversite hastanesi randevusuz olarak rapor başvurusu kabul etmemektedir.

Özel hastaneden heyet raporu alınır mı ?

Engelli sağlık raporlarının geçerli sayılabilmeleri için tam teşekküllü devlet hastaneleri ve ya üniversite hastanelerinden alınması gerekmekte. Engelli maaşı, evde bakım maaşı ya da diğer sosyal yardım başvuruları için özelden alınan raporlar kabul edilmemekte.

İş göremezlik için heyet raporları özel hastaneden alınabilir. Bu raporlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kabul edilir ve şartlar sağlanıyorsa ödeme yapılır.

Heyet raporu geçerlilik süresi 2024

Özürlü raporlarında eğer tedavi ile iyileşebilecek yani düzelecek bir durum mevcutsa rapor süreli olarak verilir ve sağlık raporu geçerlilik süresi yani bitiş tarihi raporda yazar. Tedavi ile düzelemeyecek rahatsızlıklar için verilen raporlarda bitiş süresi belirtilmez. Bu raporlar süresiz olarak geçerlidir.

Parayla heyet raporu veren hastaneler

3 hekim istirahat raporu tam teşekküllü devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden alınabilir. Geçici iş göremezlik heyet raporları ise özel hastanelerden de alınabilmektedir.

Sağlık kurulu raporu ile heyet raporu arasındaki fark

SGK sağlık kurulu raporu ile heyet raporu aynı şeydir. Fark bulunmamaktadır. Halk arasında farklı olduğu düşünülür ama aynıdır.

Heyet raporu olumsuz olursa ne olur?

Engel raporu başvurularında genellikle %40 altında gelen ya da engel oranı beklenenin altında gelenler bu durumda ne yapacaklarını bilememektedir. Bu durumda yapılacak olan engel oranına ve heyet raporuna itiraz etmek ve tekrardan engelli heyet raporu değerlendirmesi istemektir.

3 doktorlu heyet raporu kaç gün?

3 doktorlu heyet raporu ortalama 7-10 gün arasında çıkmaktadır. Eğer geçici iş göremezlik heyet raporu alınacaksa 15-20-30-45 gibi gün seçenekleri ile heyet raporlu olunacak gün süresini belirlemektedir.

Heyet raporu en fazla kaç kere alınabilir?

Heyet raporlarında kanunen belirlenmiş bir sınır bulunmamaktadır. Heyet uygun gördüğü sürece birden fazla defa rapor verilebilmektedir.

Heyet raporu kaç hekimden alınır?

Heyet raporu için alanında uzman en az 3 doktor imzası gerekiyor.

Üst üste heyet raporu alınır mı?

Birbirini takip eden tarihlerle heyet raporu alınabilir. Ayrıca iş başı yaptıktan sonra tekrar rapor alınabilir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“3 Doktorlu Heyet Raporu 2024 & Nasıl Alınır?” üzerine 50 yorum
  1. Merhabalar omer bey ben son37 gundur raporluyum ve doktor bidaha gidersem muhtemelen heyet raporu icin sevkedicek beni fakat ben heyet raporu yerine ,isten ayrilmak icin heyete girmek istiyorum yani 37 gunluk rapor bitiminden sonra tekrar rapor almak istemiyorum , bende 24. Madede belirtilen işin niteligi sagligima engel olusturacak raporu almak istiyorum sizce heyet sadece hastaligin iyilesmesi icin 2-3 ay daha rapora mi yonlendirir yoksa isten cikmak icin istedigim heyetraporunu verirler mi,el ustu tarak kemigim kirildi ve ve hala iyilesmedi iyilesse bile hareket kaybi var fizik tedavilerle bu is devam edicek fikriniz nedir

    Yanıtla
  2. Merhaba. Rahatsızlığım sebebiyle çapa dan tek doktor 7 gün devamında operasyonu yapan özel hastane doktoru 8 gün rapor yazdı. 3 gün de daha önceden vardı. Şu an ağrılarım sürüyor. Özel hastanedeki doktorum tek seferde Daha kaç gün verebilir? Memurum.

    Yanıtla
    • Merhaba. Tek doktordan 1 yılda 40 güne kadar rapor alınabiliyor. Özel doktorunuz 10 gün daha verebilir. Sonra heyete dönmesi gerekir. Üst üste en fazla 20 gün olabiliyor.

      Yanıtla
  3. Merhaba, devlet memuruyum kolum kırıldığı için 3 hekim heyet raporu verildi. Maaşımda kesinti olur mu?

    Yanıtla
  4. Merhaba Ömer bey
    6 yılı aşkındır özel sektorde çalışıyorum
    Geçirmiş olduğum bir kazada ayağımda iki kırık oluştu heyet raporum var fakat en fazla 180 gün heyet raporu alabiliyormusum
    Bu süreçte tamamlansa dahi iş yerimde sürekli ayak üstü çalışmamdan dolayı eski performansı yansitamayacagim
    Bunun için istifa edersem tazminatımı alabilirmiyim
    Teşekkürler

    Yanıtla
  5. Merhaba. 6 yıldır bir markette kasiyer olarak çalışıyorum. Bel fitigim ve boyun düzleş me si var. 8 saat ayakta sabit çalışıyoruz. Tazminat alabilmem için heyet raporu yeterli olur mu.

    Yanıtla
  6. Merhaba meme kanseri yım bir meme alındı şimdi yeniden yapılması için benden devlet hastanesi ücret talep ediyor ama kanser hastalarına bu ameliyat in ücretsiz olduğu nu duymuştum hastaneden olumlu bir yanıt alamadım yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  7. Merhaba ben bel kayması ameliyatı oldum. 4 adet platin takıldı belime. Aynı ısyerımde Baska pozisyonda calısmam ıcın 3 hekım imzalı bir rapor almam gerektiğini soyledıler.nasıl bir yol izlemem gerekir cok tesekkur ederim..

    Yanıtla
  8. Merhaba,
    Dizimde bacaklarımında kemik çürümesi be kıkırdak erimesi var, ve ben mağazacılkk sektöründe çalışıyorum uzun süre ayakta kalmam ya da yük taşımam yasak, iş yerinden kıdem tazminatı alıp çıkmak için nasıl bi yol izlemeliyim.engelli raporu değil yaptığım işin sağlığıma uygun olmadığına dair heyet raporu alabiliyor muyum

    Yanıtla
  9. Merhaba , gebeyim ve kamu çalışanıyım. Gebeliğim çalışarak geçirmem mümkün olmadığı için resmî izinlerime ek olarak bir ay süreli rapor almak için hastaneye başvuru yapmak istiyorum. Özel hastanede geçici iş göremezlik raporu verilir , devlet hastanelerinde de 3 hekimli heyet raporu verilir demişsiniz. Geçici iş göremezlik belgesi ve 3 hekim raporlarlarının maaş, başvuru ve diğer yönlerden memurlar için nasıl bir farklılık oluşturur? Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  10. Merhaba 3 imzalı heyet raporuyla özel rehabilitasyon merkezlerinden fizik tedavi alabilirmiyim engelli oranı yüzde 96 teşekkürler

    Yanıtla
  11. Merhabalar ben iki defa karaciğer kisten ameliyat oldum ilk ameliyatim 2013 ye ikincisi 2020 yilinda herhangi bir kurum beni işe almiyor bana engelli raporu verirler mi bilgi verirseniz cok sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Engelli raporunu hastane verir. Hastalığınızın buna uygun olup olmadığını heyet belirler.

      Yanıtla
  12. Merhaba 22.03.2022 tarihinde doğum raporum bitti fakat çok kötü zatürre ye yakalandığım İçin iş yeri bilgisi dahilinde 10 günlük rapor verdi hekim tedavim devam ettiği için bir 10 günlük daha verdi. Normal şartlarda 15.04.2022 tarihinde iş başı görünüyor fakat iğnelerim devam ediyor muhtemelen yine rapor verecek. Bu raporların ücretini sgk karşılayacak mı acaba ? Hala ilk raporun ücreti ödenmedi gözüküyor çünkü. Çok teşekkür ederim ????????

    Yanıtla
    • Merhaba. Rapor aldığınız tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigortanız varsa evet SGK öder. Yoksa alamazsınız. SGK’nın ödeme yapabilmesi için işvereninizin rapor için çalışmazlık bildirimi yapması gerekmektedir. İşverenin bunu yapmış olduğundan emin olun.

      Yanıtla
  13. Merhabalar ben markette calisiyorumda migrota 2 sene oldu benim sol dizim çok kötü amaliyet olma durumum var nasıl çalışamaz rapor almm gerek bide sisteme düşmeyecek tanzimatimi almak istiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
      • Merhaba, istirahat için normal 40 gün rapor hakkım bitmiş ama rahatsızlığım devam ediyor. Heyet raporu almam gerekiyormuş ama devlet hastanesinden randevu almak istanbul da özellikle hiç kolay değil. Özel hastane raporu kabul edilirmi farklı yorumlar var. Kamu çalışanıyım sorunumu
        bir an önce halletmem gerekli. Yardımcı olursanız memnun olurum teşekkürler

        Yanıtla
  14. 6YILDIRPARKİNSONASTSIYIMYÜZDE36RAPORUMVARDIYÜZDE20YEDÜŞÜRDÜLERÖZELSÖKTERDE8YILDIRÇALIŞIYORUMİŞYERİNDEİŞMİYAPAMAZHALDEYİMÇIKIŞIMIİSTİYORUMVERMİYORLARİŞGÖREMEZRABORUGETİRÇIKIŞINIVERELİMDİYORLARNEYAPMAMGEREKBANAYARDIMCIOLUN

    Yanıtla
  15. G20PARKİNSONHASTFELÇASIYIMYÜZDE36RAPORUMVARENGELLİKARTBAŞVURUSUYAPTIMYÜDE20YEDÜŞÜRDÜLERÖZELSEKTÖRDE8YILOLDUÇALIŞIYORUMŞİMDİİŞİMİZORYAPIYORUM4SAATTENSONRAFELÇGİBİOLUYORUMİŞYERİDENÇIKŞİSTEDİMVERMİYORLARAĞIRİŞYAPAMAZRAPORUGETİRÇIKIŞVERELİMDİYORLARNEYAPMAMLAZIMBANAYARDIMCIOLUN

    Yanıtla
  16. 2011 yılında alınmış 100/50 engelli rapor var bu raporla evde bakım ücreti alıyoruz.2016 yılında rehabilitasyon merkezine gidebilmek için rapor istendi verilen rapor 100/20 süre iki yıllık..bu rapor 2018 de süresi dolmuş..2011 deki raporla evde bakım maaşı alıyorduk..2016 alınan. Burapor 2011 de alınan raporun iptal olmasına sebep olmuş.. bu durum bize 2021 Mart ayında bildirildi..bunun sonucu ne olur biz ne yapmalıyız..yeniden heyet raporu almamızı istediler.bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla
  17. Ben is kazası gecırdım ameliyat oldum 2019da ekım ayında sonra duzeldım ıse basladım ve tekrar ameliyatlı bacagıma dusup bır ıs kazası daha gecırıp catlattım oda 2020 de sonra tekrar duzeldım ve yıne ameliyatlı bacagımda ıs yerınde calısırıken rahatsızlık oldu 7 aralıkta ve tedavım devam edıyor heyet raporum var ısten atılırmıyım rapor aldıgım ıcın merak ediyorum

    Yanıtla
  18. Merhaba benim hastam kalın bağırsak kolon ameliyatı oldu kemoterapi tedavisi alıyor sürekli acaba ÖTV siz araç almak için heyet raporu alabilirmiyim alınırsa rapor oranı ne kadar çıkabilir araç alabilirmiyim ayrıca sizden ricam bunun cevabını özel olarak e.posta adresime gönderebilir seniz cok memnun olurum TEŞEKKÜRLER

    Yanıtla
    • Merhaba. Heyet raporu için bir sınırlama yok. Tek doktor raporlarında yılda 40 güne kadar izin var ama heyette bir sınır yok.

      Yanıtla
      • Selam emre bey bir sorum olacak size ben parmak kisti ameliyatı oldum kemik grefti yapıldı 15 arti 15 gün rapor verdi tekrar 10 gün daha verecek iylesme sürece en az 1 ay daha surecek tekrar rapor verilirmi bu şekil işe gitmem mümkün değildir

        Yanıtla
Yorum yapın