İmam maaşı ne kadar konusunda araştırma yapıyorsanız bu yazımız sizin için tam bir güncel rehber olacaktır. Ülkemizde kadro sayısı bir hayli fazla olan imamların maaşı da maaş gurubunda en çok araştırılan mesleklerin arasında gelmektedir. Bu yazımızda imam olmak için şartlar ve imamların maaşı ne kadar konularında güncel ve ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.
İmam olma şartları nelerdir?
İmam olma şartları kısaca şu şekilde özetlenebilir;
- Devlet memurları Kanununda yer alan genel şartları sağlamak,
- Erkek olmak,
- İmam hatip lisesi mezunu ya da önlisans/lisans ilahiyat mezunu olmak,
- Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ÖSYM’ye yaptırılan DHBT yazılı sınavında başarılı olmak ve sözlü sınava hak kazanmak,
- Sözlü sınavda başarılı olmak.
Lise mezunu imam olabilir mi?
Lise mezunu imam olabilir mi sorusu bu alanda en çok sorulan soruların başında gelir.
- İmam adayının en az lise mezunu olması gerekmektedir.
- Lise mezunu olarak imam olabilmek için ise imam hatip lisesinden mezun olunması gerekir.
- Düz lise mezunları da imam olabilir. Ancak bunun için en az ön lisans ilahiyat bitirilmesi gerekmektedir.
İmamlar ne kadar maaş alıyor?
2024 imam maaşı son zamlarla birlikte büyük artış gösterdi. İmam maaşı kaç TL sorusunun cevabı mezuniyet, kademe ve dereceye göre farklılık göstermektedir. Yeni başlayan imam maaşı ile kademe ve derece olarak yükselmiş olanların ilahiyat maaşları aynı olmayacaktır. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle net ortalama maaş tutarları aşağıdaki gibi olacaktır;
Lise mezunu imam maaşı | 32.000 TL |
Lisans ilahiyat mezunları maaşları | 33.000-34.000 TL |
Uzman lisans mezunu imam maaşı | 40.000-42.000 |
Yukarıda belirtilen maaşlar bekar ve çocuksuz olarak en düşük imam maaşı tutarlarıdır. İmamın evli olması ve çocuk sayısına göre maaş artmaktadır. Yeni imam maaşları 3600 ek gösterge ile birlikte daha da artış gösterecektir.
En yüksek imam maaşı
İmam maaşı ne kadar oldu konusunda cevabı merak edilen bir diğer soru da en yüksek imam maaşı tutarlarıdır. En yüksek maaşı uzman imam hatipler ile baş imamlar almaktadır. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle en yüksek maaş ortalama 32.000-33.000 TL arasında ödenmektedir.
En düşük imam maaşı ne kadar?
En düşük imam maaşı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle güncel zamlarla birlikte bekar ve çocuksuz bir imam için 32.000 TL’ye yükselmiştir. Eğer imam evli ise ve çocuk da varsa en düşük imam hatip maaşları 33.000-35.000 TL civarında olacaktır.
Müezzin ne kadar maaş alıyor?
Müezzin ne kadar maaş alıyor sorunun cevabı imam maaşları ile aynı olacaktır. Çünkü müezzinler de en düşük memur maaşını almaktadırlar. Güncel zamlarla birlikte en düşük müezzin maaşı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle 32.000 TL civarında ödenmektedir.
Uzman imam maaşı ne kadar?
imamlar kaç para alıyor konusunda maaşı merak edilen bir diğer kadro ise uzman imamlardır. Uzman imamların yaklaşık net maaşı güncel olarak 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle 40.000-42.000 TL civarındadır. İlave ödemeler ile birlikte ortalama net maaş 44.000-46.000 TL aralığında değişmektedir.
Emekli imam maaşı ne kadar oldu?
Emekli imam maaşı son zamlarla birlikte büyük artış gösterdi. Güncel emekli imam maaşı ortalama 18.000-20.000 TL aralığındadır. Eğer emekli olacaksanız emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğinizi hesaplamak için bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kadrolu imam maaşı
Kadrolu imam maaşı 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle lise mezunları için ortalama en düşük 32.000 TL, lisans mezunları için ise ortalama en düşük 34.000-35.000 TL civarına yükselmiştir.
Sözleşmeli imam maaşı
Sözleşmeli imam maaşı kadroludan farklı değildir. Ancak tek dezavantajı vergi dilimine daha erken girmeleri bu da yılın ortasından itibaren maaşların düşmesine neden olmaktadır. Sözleşmeli imam maaşları da yukarıdaki tabloda belirtilen güncel tutarlarda ödenmektedir.
İmamlar maaşlarını Diyanet İşlerinin anlaşma sağladığı bankalardan almaktadır. Maaşları devlet tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na sağlanan genel bütçe üzerinden ödenmektedir.
İmamların maaşları devlet tarafından ödenmektedir. Diyanet İşleri’ne her sene belirli bir bütçe ayrılır ve imamlara maaşları bu bütçe kapsamında ödenir.
İmamlar devlet memurudur. Sigorta statüleri 5510 Sayılı Kanunun 4/c yani emekli sandığı kapsamında bildirilmektedir. Sözleşmeli olanlar ise 5510/4/a kapsamında eski adı ile ssk kapsamında sigortalı olurlar.
İmamların yıllık izinleri memurlarınki gibidir. 1-10 yıl arası çalışan bir imamın senelik izin hakkı 20 gün, 10 yıldan fazla olanlar için ise 30 gündür.