İşsizlik Maaşı Ne Kadar 2024

İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik ödeneği hesaplaması asgari ücretin brütü üzerinden yapılıyor. Asgari ücretin artışı ile birlikte işsizlik maaşı da artıyor. Bu yazımızda en yüksek ve en düşük işsizlik ödeneği tutarları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

İşsizlik maaşı gün hesaplaması nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı güm hesaplaması işlemi için yapmanız gereken çok basit.

  • E devlet sisteminden SGK Tescil ve Hizmet dökümünüzü açın. İşten çıkış tarihinizden geriye doğru 3 yıl gidin.
  • Diyelim ki çıkışınız 15 Eylül 2023 tarihinde verildi.
  • Bu durumda 15 Eylül 2020 tarihine kadar gidin. 15 Eylül 2023-15 Eylül 2020 tarihleri arasındaki toplam gün sayınız 600 gün ve üzeri ise ve yukarıda belirtilen diğer şartları da sağlıyorsanız maaştan yararlanabilirsiniz.
  • Bu 600 günlük sürenin aynı işyerinde geçmesi de zorunlu değil.
  • Farklı işyerlerindeki hizmetler de dahil bu hesaba.
  • İşsizlik ödeneği nasıl alınır, şartları nelerdir konularında daha fazla ayrıntı için  işsizlik maaşı şartları 2023 sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı kimlere ödenmektedir?

Aşağıdaki işsizlik maaşı şartlarını sağlayanlar ödenekten yararlanabilir;

  • İşten kendi isteği ve kusuru dışında ayrılan,
  • Çıkış tarihinden evvelki son 3 sene zarfında en az 600 gün sigorta primi olması,
  • Son 4 ay içerisinde adına prim ödenen,
  • İşsizlik sigortası primine tabi olan sigortalılar alabilir.
  • İşten çıktıktan sonra tarım/çiftçilik kaydı devam edenler, Ek-5 ya da ücretli öğretmenlik gibi kapsamlarda adına sadece sigorta primi ödenen, işsizlik sigorta primine tabi olmayanlar alamaz.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı başvurusu;

  • Herhangi bir İŞKUR Müdürlüğünden,
  • www.iskur.gov.tr adresinden,
  • E devlet sisteminden yapabilirsiniz.

Maaş başvurusu için en kolay yol e devlet sistemidir. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. Ardından başvuru için aşağıdaki seçenekleri takip edin;

Başvuru yaptıktan sonra eğer maaşı almak için gerekli şartları taşıyorsanız ilk maaşınızı başvuru yaptıktan sonraki ayın 5’inde alabilirsiniz. Bazen bir sonraki aya da kalabilir. Maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ve ne kadar olduğunu da yine e devlet sisteminde İŞKUR-İşsizlik ödeneği/İş kaybı tazminatı menüsünden yapabilirsiniz. İşsizlik maaşları PTT’den alınmaktadır. işsizlik maaşı almak için kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesine uğrayabilirsiniz.

İşsizlik maaşı başvurusundan sonra ihtiyaç duyulan evrakları öğrenmek için işsizlik maaşı başvurusu için gerekli evraklar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır 2024?

Peki işsizlik maaşı ne kadar süre alınır? İşsizlik maaşının kaç ay alınacağı son 3 yıl içerisindeki toplam ssk hizmet sürenize göre belirlenir. İşten çıkış tarihindeki son 3 yıl içerisinde;

  • En az 600 gün varsa 6 ay,
  • En az 900 gün varsa 8 ay,
  • En az 1080 gün varsa 10 ay süre ile işsizlik maaşı alırsınız.

İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır?

Aslında işsizlik maaşı hesaplama formülü gayet basittir. İşten ayrıldığınız tarihten önceki son 4 aylık brüt kazanç toplamı yine işten ayrılış tarihindeki son 4 aylık gün sayısına bölünür. Bulunan tutarın %40’ı  günlük işsizlik maaşı tutarıdır. Bu tutarı 30 ile çarpmanız sonucunda aylık olarak alabileceğiniz işsizlik maaşını hesap edebilirsiniz. Yani kısaca işsizlik ödeneği hesaplama formülü şu şekildedir; İşsizlik maaş hesaplama formülü=( (Son 4 aylık brüt kazanç toplamı/ son 4 aylık gün sayısı)*%40 )* 30= işsizlik maaşı tutarı. 

İşsizlik ödeneği ne kadar 2024

2024 işsizlik maaşı kaç tl oldu? Yukarıda da belirttiğimiz üzere işsizlik ödeneği brüt maaş ortalamasının %40’ı üzerinden bağlanmaktadır. 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle işsizlik ödeneğinde en düşük ve en yüksek tutarlar aşağıdaki gibi olacaktır.

En düşük işsizlik maaşı8.001,00 TL
En yüksek işsizlik maaşı 16.002,00 TL

İşsizlik maaşı hesaplama e devletten yapılabilir mi?

E devlet sistemi üzerinden işsizlik maaşı hesaplama İşkur işlemini yapabileceğiniz bir uygulama bulunmuyor. Yukarıda vermiş olduğumuz tablo aracılığı ile ne kadar maaş alabileceğinizi kolayca hesap edebilirsiniz. Tablo aracılığı ile de yapamadıysanız yorum kısmından bize yazın biz sizin için hesaplama yapalım.

İşsizlik maaşı sorgulama 2024

İşsizlik ödeneği başvurusundan sonra eğer şartları sağlıyorsanız takip eden ayın 5’inde ilk maaşınız PTT ya da tanımlı banka hesabınıza ödenir. Ne kadar, ne zaman ve nereden maaşınızı alabileceğiniz hakkında bilgiyi ise e-devletten öğrenebilirsiniz. Bunun için;

  • Öncelikle e-devlet sistemine www.turkiye.gov.tr adresinden ve ya mobil uygulamadan T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Ardından Türkiye İş Kurumu-İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama sayfasına girip sorgulama yapabilirsiniz.
  • Dilerseniz direk buradan T.C. ve e-devlet şifreniz ile işsizlik maaşı e-Devlet uygulamasına giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz ⇒ e-devlet işsizlik maaşı sorgulama.

İşsizlik maaşı sorgulama telefon numarası kaç ?

Eğer e-devletten sorgulama yapamadıysanız sorgulamanın bir kolay yolu da telefonla sorgulamaktır. Telefon ile haftanın 7 günü 24 saat arama yaparak da sorgulama yapabilirsiniz. Alo-170 hattını arayarak işsizlik maaşınızı ne zaman, ne kadar ve kaç ay alabileceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

Yukarıda belirtilen şartları sağlıyorsanız başvurduğunuz tarihi takip eden ayın 5’inde ilk maaşınızı alabilirsiniz. Maaşlar PTT’ya yatar ve Türkiye genelinde herhangi bir şubeden ödemeleri alabilirsiniz. Aynı zamanda İşkur profil sayfanıza giriş yaparak banka hesabı tanımlaması yapabilirsiniz. Bu durumda işsizlik maaşınız banka hesabınıza aktarılacaktır.

İşsizlik maaşı ne zaman yatacak?

İşsizlik ödenekleri her ayın 5’inde PTT’ye ya da tanımlı banka hesabınız varsa hesabınıza gönderilir. Ayın 5’i hafta sonuna denk gelirse takip eden ilk iş günü ödemenizi PTT ya da banka hesabınızdan alabilirsiniz.

3 yıl çalışan ne kadar işsizlik maaşı alır?

İşsizlik maaşı işten çıkıştan önceki son 4 ayın brüt kazanç toplamının son 4 ayın toplam gün sayısına bölünmesi sonucu hesaplanır. 1 aylık işsizlik maaşı bu hesabın %40’ı olacak şekilde hesaplanmaktadır.

1 yıl çalışan işsizlik maaşı ne kadar alır?

İşsizlik ödeneği alabilmek için en az 600 gün sigorta gerekiyor son 3 yıl içinde. Hesaplaması da son 1 yılın kazancına göre değil son 4 ayın brüt kazancına göre yapılıyor.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İşsizlik Maaşı Ne Kadar 2024” üzerine 8 yorum
  1. İssizlik odenegi bağlanmayı hak ettim ptt yerine bankaya yatırılıyor endusuk ücret 8000 tl yken benim benim işsizlik ödeneğim 1755 tl nedeni nasıl ogrenirim kime başvuru yaparım kolay başvuru tercihimdir

    Yanıtla
  2. Merhaba isssizlik maaşı hesaplayamadim dokuz yüz bin gün arası son üç yıl son dürt ay 120 gün son dürt ay brüt maaş 13.414.00.
    Diğer aylar 10.08.000

    Yanıtla
  3. Iyi günler.2.7.19 22.10.19 tarihleri arası doğum raporumu kullandım.daha sonra 22.10.19-8.11.19 tarihleri arası yıllık iznimi kullandım ve 17.11.19 da çıkışım verildi.normal şartlarda aylık prime esas kazancim 3648 tl.Son 120 gün şartında raporlu gunlerim mevcut olduğu için benim issizlik maaşım hangi ücrete göre hesaplanır ve aylik kac tl olur.Teşekkürler .

    Yanıtla
    • Merhaba. Geriye dönük olarak prim ödenmiş aylara bakılır. Yani kazanç olan aylardaki kazancın ortalaması alınarak yüzde 40 oranında maaş bağlanır.

      Yanıtla
Yorum yapın