İsteğe bağlı sigorta başvurusu nasıl yapılır ? Başvuru işlemleri için gerekli evraklar ve başvurunun nereye yapılacağı hususu okurlarımız tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda iste dışarıdan sigorta ödeme yolu ile emekli olmak isteyenler için isteğe bağlı sigorta nasıl yapılır, sigorta başlangıcı için gerekli evraklar ve tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigorta kalktı mı ?
Bazı okurlarımız tarafından son zamanda bize sıklıkla yazılan bir husus var . Bu da artık isteğe bağlı sigortanın kaldırıldığı ve prim ödemelerinin artık isteğe bağlı olarak yapılamayacağı. Ancak bu doğru değil. İsteğe bağlı sigorta devam etmekte. Tüm isteğe bağlı prim ödemesi yapılabilen sigorta kolları ve detaylı şartlara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak hangi kapsamda sigorta ödenebilir ?
Hem 4a ssk hem de 4b bağkur kapsamında prim ödemesi yapılabilen isteğe bağlı sigorta kolları bulunmaktadır. Kısaca sıralamak gerekirse;
- SSK isteğe bağlı için Ek5 tarım sigortası,
- 4b bağkur kapsamında isteğe bağlı bağkur,
- Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta.
İsteğe bağlı sigorta için gerekli evraklar 2024
Aşağıda başvuru yapacağınız isteğe bağlı sigorta koluna göre ayrı başlıklar altında gerekli tüm evraklar verilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu artık çoğu kayda elektronik ortamda ulaşabildiğinden çok fazla evrak istememektedir. Gerekli tüm evraklara ve başvuru formlarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen her bir isteğe bağlı sigorta kolu için başvuru formları farklıdır. Tek bir formla başvuru yapılmamaktadır. Siz hangi isteğe bağlı sigorta kolu kapsamında başvuru yapacaksanız aşağıdaki ilgili başlıkların altından formu indirebilirsiniz. Formu doldurma konusunda sıkıntı yaşadığınız kısımları aşağıdaki yorum kısmından bize sorabilirsiniz.
Tarım sigortası için gerekli evraklar ve başvuruda izlenecek yol
Ek5 tarım sigortası 4a ssk kapsamında dışarıdan sigorta ödeme yolu ile emekli olabileceğiniz bir isteğe bağlı sigorta koludur. Bu kapsamda prim ödemesi yapabilmeniz için;
- Tarım/orman işlerinde süreksiz yani gündelikçi/mevsimlik işçi v.s. gibi çalışıyor olmanız,
- Herhangi bir kapsamda sigortalı çalışmıyor olmanız,
- Aktif çiftçilik kaydı, esnaflık kaydı ya da şirket ortaklığınızın olmaması gerekiyor.
Eğer yukarıdaki şartları sağlıyorsanız Ek5 tarım sigortası başvurusu için gerekli olan belgeler ile birlikte ikametinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapabilirsiniz. Gerekli belgeler şunlardır;
- Ek5 tarım sigortası başvuru formu (indir).
- Bu formda ilgili alanları doldurduktan sonra mahalle/köy muhtarına ve bağlı bulunduğunuz il/ilçe tarım müdürlüğüne imzalatmanız gerekiyor.
- Ayrıca Ziraat Odasından da çiftçilik kaydınızın bulunmadığına dair belge almanız gerekiyor.
- Kimlik fotokopisi
Yukarıdaki belgeleri tamamladıktan sonra başvurunuzu elden yapabileceğiniz gibi posta ile de gönderebilirsiniz. Başvuru tarihi itibariyle ek5 tarim sigortanız başlatılacaktır.
İsteğe bağlı bağkur formu ve başvuruda izlenecek yol
İsteğe bağlı bağkur başvurunuzu ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. İsteğe bağlı bağkurlu olabilmek için;
- Herhangi bir kapsamda sigortalı çalışmıyor olmanız,
- Çiftçilik kaydı, şirket ortaklığı ya da esnaflık kaydınızın olmaması
Gerekiyor. Eğer yukarıda belirtilen şartları sağlıyorsanız isteğe bağlı bağkur başvurusu için aşağıda belirtilen gerekli belgeler ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuruda istenen belgeler şunlardır;
- İsteğe bağlı bağkur başvuru formu (indir).
- Ziraat odalarından alacağınız ve çiftçilik kaydınızın olmadığını gösteren belge.
- Kimlik fotokopiniz.
Başvurunuzu elden ya da posta yolu ile yapabilirsiniz. İsteğe bağlı bağkur başvuru tarihini takip eden günden itibaren başlatılır.
Ev hanımı sigortası için gerekli evraklar ve başvuru formu
Ev hanımları için isteğe bağlı olarak dışarıdan prim ödemesi yapılabilen ve aylık olarak en düşük sigorta primi ödenebilen isteğe bağlı sigorta kolu ev hanımı sigortasıdır. Bu kapsamda prim ödemesi yapabilmeniz için;
- Herhangi bir kapsamda sigortalı çalışmıyor olmanız,
- Çifçilik kaydı, aktif vergi kaydı, esnaflık kaydı ve ya şirket ortaklığı kaydınızın olmaması gerekiyor.
Eğer yukarıda belirtilen şartları sağlıyorsanız ev hanımı sigortası başvurusu için istenen belgeler ile birlikte ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapabilirsiniz. Başvuruda istenen belgeler şunlardır;
- Ev hanımı sigortası başvuru formu (indir).
- Vergi dairesinden alınmış ve gelir vergisinden muaf olduğunuzu gösteren belge,
- Ziraat odasında çiftçilik kaydınızın bulunmadığına dair belge,
- Kimlik fotokopiniz.
Başvurunuzu yukarıda belirtilen belgeler ile elden ya da posta yolu ile yapabilirsiniz. Ev hanımı sigortası da başvuru tarihini takip eden günden itibaren başlatılır.
4/a isteğe bağlı sigorta nedir?
4a isteğe bağlı sigorta nedir sorusunun cevabı ile devam edelim. 4/a eski adı ile ssk kapsamında dışarıdan sigorta ödemesi yapabileceğiniz sigorta kolu Ek 5 tarım sigortasıdır. Ek 5 tarım sigortası için aranan şartlar, ödenecek prim tutarları ve tüm ayrıntılar yukarıda verilmiştir. Ek 5 haricinde isteğe bağlı olarak ssk ödemesi yapabileceğiniz bir sigorta kolu bulunmuyor.
E-devletten isteğe bağlı sigorta başvurusu nasıl yapılır ?
İsteğe bağlı sigorta için en kolay başvuru yöntemlerinden birisi de e-devletten başvurudur. E-devlet üzerinden isteğe bağlı sigorta başvurusu için aşağıdaki adımları takip ediniz;
- Öncelikle buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle başvuru ekranına giriş yapın ⇒ E-devlet isteğe bağlı sigorta tescil kaydı.
- Ekran talimatlarını takip ederek başvurunuzu tamamlayın.
- Buradan başvuru yaptıktan sonra ayrıca bir belge göndermenize gerek yok.
- Sosyal Güvenlik Kurumu tescili açtıktan sonra size bunun bildirimini yazılı olarak yapar.
4/a isteğe bağlı sigorta başvuru
4a isteğe bağlı sigorta nasıl yapılır sorusunun cevabı ile devam edelim. 4a diğer adı ile SSK kapsamında isteğe bağlı sigorta;
- Ek/5 tarım ssk kapsamında yapılabilir. Yukarıda izlenecek yol, gerekli evraklar ve süreç hakkında bilgi verdim.
- İkincisi ise kısmi süreli çalışanların 30 günden az süreleri SSK kapsamında isteğe bağlı olarak tamamlayabildikleri durum. Eğer ay içerisinde SGK hizmetleriniz “06-Kısmi İstihdam”, “07-Puantaj” ve “17-Ev Hizmetleri” eksik gün kodları ile SGK’ya eksik bildiriliyorsa her ayı takip eden ayın sonuna kadar bağlı olduğunuz SGM’ye başvurarak bu süreleri isteğe bağlı SSK kapsamında 30 güne tamamlayabilirsiniz.
4a isteğe bağlı sigorta primi ne kadar?
01 Ocak 2024 tarihi itibariyle;
- Ek/5 tarım sigortası kapsamında prim ödeyecekseniz aylık en düşük prim tutarı 6.900,00TL olacaktır.
- Eğer isteğe bağlı ssk kapsamında 30 güne tamamlayacaksanız aylık yine yaklaşık 6.900,00 TL primle 30 güne tamamlayabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir?
İsteğe bağlı sigorta 4/b yani bağkur kapsamında prim ödenen bir sigorta koludur. Bu kapsamda emekli olabilmek için 5400 gün ya da 9000 günün tamamlanması gerekir.
Kadınlarda isteğe bağlı sigorta emeklilik şartları
İsteğe bağlı sigorta 4/b yani bağkur kapsamında sigorta koludur. İlk prim ödenen tarihe göre normal emeklilik şartları kadınlar için aşağıdaki tabloda verilmiştir;
Prim ödeme ilk tarihi | Şartlar |
08.09.1999 ve öncesi | 7200 gün ( Yaş Şartı yok) |
09.09.1999-30.04.2008 arası | 9000 gün ( Yaş şartı 58) |
01.05.2008 sonrası | 9000 gün ( Yaş Şartı 58)- Yaş İçin kademeli geçiş hükümleri uygulanmaktadır. |
İsteğe bağlı sigorta 4/a mı 4/b mi?
İsteğe bağlı sigorta 4/b kapsamında ödenir. Eğer ay içinde kısmi süreli olarak çalışıp diğer ayın sonuna kadar 30 güne tamamlamak için başvuru yaparsanız bu 4/a kapsamında hizmet olarak yansır.
İsteğe bağlı sigorta başvurusunu ikamet olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekmektedir. Başvuru elden, posta ya da e-devletten yapabilirsiniz.
isteğe bağlı sigortanın iptali için dosyanın tescilli olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. Sigortayı son prim ödeme tarihi ile sonlandırabilirsiniz. Eğer bunu istiyorsanız dilekçede belirtmeniz gerekiyor. Belirtmezseniz dilekçenin SGK’ya intikal tarihi itibariyle iptal işlemi gerçekleştirilir.
İsteğe bağlı sigorta kapsamında ödenecek en düşük aylık prim brüt asgari ücretin %32’sidir.
Ömer Bey Merhaba
4/A askerlik borçlanması yaptıktan sonra 7 gün eksiğim kaldığı için 2008 sonrasıda primlerimi yatırdığım için 4B / İsteğe bağlı tescil kaydı yaptırarak alt sınır olan 666,75 TL üzerinden 1 hafta eksiğimi ödeyerek emekli olmak istiyorum. E-devlet üzerinden başvuru yaptım. Bu şekilde emekli olabiliyor muyum süreç nasıl işliyor E-devlet başvurusu sonrası ne yapılmalı ? SGK’ya yeniden gidip isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ile başvuru yapmaya gerek var mı ???
Yardımcı olabilir misiniz rica etsem ?
E-devletten isteğe bağlı sigorta başvurusu yaptıysanız ayrıca SGK’ya gitmenize gerek yok. Onlar tescili açar. 4/b tescil kaydı ekranından takip edin. Sonrasında size tebliğ gönderir. Süre dolunca kapatma dilekçesi vererek isteğe bağlı sigortayı durdurabilir ve daha sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkür ediyorum gelecek olan tebliğ sonrası mı ? Ödeme yapabiliyorum acaba ??? Süreç nasıl işliyor? Bağkura eskiden kalan borcum filan yok net olarak biliyorum zaten E- Devlet ekranlarında da çıkmıyor. E-devlet 4b isteğe bağlı tescil oluşturmama izin veriyor oluşturuyorda 3.998,00 küsur TL 1 aylık prim borcu çıkartıyor. ( Sanal Terklerin Güncellenmesi ) doğrultusunda bir uyarı vermesine rağmen, bu biraz zaman kaybı gibi bunu yapmadan devam etsem emekli olabilir miyim acaba ? Yani Borç İhyası yapıp, durdurulan hizmet günlerimi dikkate aldırmak gibi bir düşüncem yok çünkü, 2019 senesinde hiç ödemediiğim çok kısa bir Bağkur kaydı sonrasında, kanuna göre oluşan borçta silindi hizmetlilik süreleri de dondurulmuştu. Zaten sonrasında 4A olarak sigortalı çalışmaya başlamıştım. Şimdi de ilk isteğe bağlı olarak 4B’li olarak 7-8 günlük eksik prim ödemesini yaptıktan sonra emekli olmayı planlıyorum
3.998,00 TL’yi 1 4B isteğe bağlı sigorta tescili oluşturunca 1 aylık olarak karşıma çıkartıyor. Bana ise sadece 7-8 gün lazım sistem bana bu durumda 1 ay’ı mı ödetir yoksa 7-8 günü öder emekli olabilir miyim?
Ne dersiniz?
Çok teşekkürler.
Vakit kaybetmeden bağlı olduğunuz SGK ile görüşün. Tescil ve sonrasında gereken gün sayısı kadar öyle ödeme yapmanızı öneririm.
merhaba; Sigorta hayatım 4A(sgk) başlangıç tarihim 01.11.1992 pirim ödeme gün sayım 8193 ve yaşım 50yıl 4ay, sigortalılık sürem 30yıl 9ay. 4B(Bağkur) başlangıç 14.06.1999 ve diğer bilgiler aynı.son 1,5 yıl 4A’lıyım.Askerliğim 8ay kısa dönem.ve 2.5 yıl mahkumiyet durumum var. sağlık güvencesi (ailemin) ve en az maliyetle emekli olabilmem için ne yapabilirim.Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
En mantıklısı toplamda 9000 güne tamamlamak. Askerlik yaptıysanız eksik hizmetler için borçlanma yapabilirsiniz.
Merhaba, yaptığım doğum borçlanmasının 350günü 4a ve 4b hizmet çakışması nedeniyle sayılmadı, ben bu eksik kalan günlerimi isteğe bağlı olarak tamamlamak istiyorum. Herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım bilemiyorum. Ödeme yaparsam tamamlanan tarih sonunda son yedi yıla bakılacağı söylendi, sekiz yıl aralıksız 4a sigortam var, iki yıldır da çalışmıyorum, günlerim tamamlanınca 4a emeklisi olabilir miyim? Teşekkür ederim.
Hizmet dökümünüzü incelemeden net bir şey diyemem maalesef.
Merhaba isteğe bağlı sigortalı olunduktan sonra GSS ödemeye devam eder mi? Geçmişe dönük GSS borcu olan ödeme yapmak zorunda mı ?
Merhaba. İsteğe bağlı sigortalı olunca GSS 1 gün öncesinden durdurulur. Eğer geçmiş borç varsa GSS’de sağlıktan yararlanmak için bu borçlarınızı ödemeniz gerekir.
Merhaba Ömer Bey,
Ben sgkdan kendi emekli maaşımı ve bağkurdan da vefat eden eşimin maaşını almaktayım. Annem ve babam da vefat ettiler. Onlarda sgk (babam) ve bağkurdan (annem ) emekliydiler. Başvuru yaptığım takdirde onlar üzerinden de maaş alabiliyormuyum ? Yakınlarımda bunların örneklerine rastladım, ancak kendileri başvurduklarında sonuç alamadıklarını , avukat yoluyla başvurduklarında kabul gördüğünü belirttiler. Bunu açıklarsanız çok memnun olurum.
Teşekkürler.
Merhaba. Kendi adınıza aylık aldığınız için anne ya da babanızdan dolayı aylık alamazsınız.
Dönüşünüz için çok teşekkürler Ömer Bey. Ek bir sorum daha olacak bununla ilgili; kendi adıma aldığım aylık aynı kurumdan olması sebebiyle mi alamıyorum ? örneğin anne yada baba emekli sandığı emeklisi olsaydı alabilirmiydim ?
Teşekkürler
Anne ve ya babanız emekli sandığı ise alabiliyorsunuz. Ancak siz SSK ya da bağkurdan emekli iseniz anne ve ya babanız da ssk ve ya bağkurdan emekli ise alamazsınız.
merhaba ömer bey ben annemi istege bağ
lı ödem başlatmak istiyorum bakur olararak açılış yapılmış 2012 de ve bir gün bile ödenm memiş ben annemi istege baglı ödeye bilirmiyim.
Merhaba. Evet isteğe bağlı sigorta açtırabilirsiniz.
merhabalar ben herhangi bir işte hiç çalışmadım ama sgk baslangıcı yapmak istiyorum. istege bağlı sgk girişinde sadece bağkur cıkıyor. ama ben bagkurdan değil, sgk dan yapmak istiyorum prim gününden dolayı. nerden yapabilirim. lütfen bir yol gösteriniz 🙂
Merhaba. Ek 5 tarım sigortası dışarıdan ödenebilen ssk koludur. Ancak orada da tarımda süreksiz çalışma şartı aranır. Onun dışında isteğe bağlı sigorta ödeyebileceğiniz bir sigorta kolu bulunmamaktadır.
merhabalar ben esnaf bağkurluyum iş yerimi kapattım eksik günlerim var bir yıl kadar isteğe bağlı sigorta yapsam daha sonra emeklilik için bunları birleştirebilirmiyim teşekkürler
Merhaba. Evet isteğe bağlı bağkur ile eksik hizmetlerinizi tamamlayabilirsiniz. Aynı bağkur sicil numarası üzerinden ödeniyor zaten isteğe bağlı bağkur primleri.
4 b isteğe bağlı sigortada eşim sağlıktan yararlanabilirmi
Merhaba. Evet yararlanabilir tabi ki.
Taner Bey selam.
4a isteğe bağli sigorta yaptirmak istiyorum e-devlet uzerinden fakat uzerime tescilli herhangi aktif sigortaliligim olmadigi icin e-devletten başvuru yapilmiyor. İşin tanimi kendi şahsima bağimsiz çalişacağim yabancı bir firma adina. 4b li de olmak istemiyorum 4a primlerimin fazlaligindan dolayi. Nasıl bir yöntem izlemeliyim?
Saygilarimla.
Merhaba. 4a isteğe bağlı sigorta ödeyebilmek için kısmi süreli olarak bir işyerinde çalışıyor olmanız gerekir. O seçenekte 30 günden eksik kalan süreleri tamamlayabiliyorsunuz. Dışarıdan SSK ödemenin tek yolu Ek 5 tarım sigortasıdır. Onda da tarım işlerinde süreksiz yani mevsimlik işçi olarak çalışıyor olmanız gerekmektedir.
Ömer Bey
Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştiğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygilarimla.
Rica ederim iyi günler.
İsteğe bağlı sigorta iptali için sgk iadeli tahaatlü dilekçe başvurusu yaptım alındığına ait cevap geldi nekadar zamanda kapanır eşimin benim üzerimden sağlıktan yararlanması için başvurucağım e devletten benim üzerimden saglıktan yararlanması için başvuru yapabilirmiyim teşekkürler
Merhaba. İş yoğunluğuna göre değişir işlem süresi. İsteğe bağlı sigorta iptali yapıldıktan sonra eşinizin sigortası otomatik olarak açılır. Ayrıca başvuru yapmanıza gerek kalmaz.
Pardon Ömer Bey olacakti 🙂
İstege baglı ev kadını bagkur e devletten kapatabilirmi teşekkürler
Hayır kapatılamaz. Dilekçe ile bağlı olduğunuz SGK’ya başvurmanız gerekmekte.
İsteğe bağlı sigortayı sonlandırma yapdıktan sonra gss borçlanması kaç gün sonra başlar. 18 aydır yatırıyorum. Teşekkürler
Merhaba. 9 gün sonra genel sağlık sigortasına geçmeniz gerekiyor.
Merhaba annem şuan sözleşmeli işçi 2006 dan beri sigortası yatmaktadır dışarıdan isteğe bağlı sigortaya pada yatırılabilir mi ?
Merhaba. Hayır sigortalı olmama şartı aranmakta. İsteğe bağlı sigorta ödeyemez.
iyi aksamlar ben yurtdisindan yaziyorum ben Bilgi almak istiyorum bi kac konuda sigorta ilgili en yuksek pirim odeme nekadar ve ben babamin emekligini odemek istiyorum turkiyede nasil yardim alabilirim lutfen yardimci olurmusunuz
Merhaba. Babanızın Türkiyede herhangi bir kapsamda sigorta başlangıcı var mı? Varsa tam başlangıç tarihini yazın. Ayrıca daha önce yurtdışı borçlanması yaptı mı?