İsteğe Bağlı Sigorta Primi Nasıl Ödenir & Tek tıkla Öde

İsteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir? İsteğe bağlı sigortalıların zorlandığı konuların başında ödeme işlemleri gelmekte. İsteğe bağlı sigorta başvurusundan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu isteğe bağlık sigortalılık tesciliniz ile ilgili size tebliğ gönderir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan isteğe bağlı sigortanızın açıldığını dair yazı geldikten sonra artık prim ödemesine geçebilirsiniz. Peki isteğe bağlı sigorta primleri nasıl ödenir ?, isteğe bağlı sigorta primi nereye ödenir? Yazımıza geçmeden önce dilerseniz  isteğe bağlı sigorta primi sayfamızı ziyaret ederek güncel isteğe bağlı sigorta primlerine göz atabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primleri son ödeme tarihi nedir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tüm sigorta primleri için son ödeme tarihi takip eden ayın sonudur. Yani Eylül ayına ait sigorta primi için son ödeme tarihi 31 Ekim tarihidir. Bu tarihe kadar ödeme yapmadığınızda süresinde ödenmeyen primler için faiz ve zam uygulanır. Bu şekilde iki aydan fazla prim borcunuz olması durumunda sağlık güvenceniz kapanır. Ayrıca isteğe bağlı 4b bağkur borcunuz 12 aydan fazla olursa borç da silinir hizmet de.

İsteğe bağlı sigorta nereye ödenir ?

İsteğe bağlı prim ödemelerinizi birçok kanal üzerinden ödeyebilirsiniz. Peki isteğe bağlı sigorta primi nereye ödeniyor ? İşte cevabı;

  • Mobil ya da internet bankacılığından,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm banka ve PTT şubeleri ile ATM’lerden,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kredi kartı ile prim ödeme sisteminden,

T.C. numaranız üzerinden ödeyebilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta hangi bankalara ödenir ?

Aslında prim ödemesi yapılabilen bir çok banka var. Ama biz şube ağı geniş olan ve aşağı yukarı her yerde şubesi olan başlıca bankaları belirtmek istiyoruz. SGK isteğe bağlı prim ödemesi yapılabilen bankalar şunlardır;

  • Ziraat Bankası,
  • Vakıf Bank,
  • Halk Bank,
  • PTT,
  • Türkiye İş Bankası,
  • Yapı ve Kredi Bankası,
  • Garanti Bankası,
  • Deniz Bank,
  • Türk Ekonomi Bankası,
  • Akbank,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası,
  • Finans Bank.

Gelelim isteğe bağlı sigorta primlerinin nasıl ödeneceğine.

İsteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir ?

Her bir isteğe bağlı sigorta primi ödemesi ve ödeme şekli farklıdır. Bu yüzden ayrı başlıklar altında ödemenin nasıl yapılacağı tek tek ve ayrıntılı anlatılacaktır. Şimdi isteğe bağlı sigorta primi ödeme nasıl ödenir sorusunun cevabını her bir sigorta kolu için ayrı başlıklar altında vermeye çalışalım.

Ek 5 tarım sigortası nasıl ödenir ?

Ek 5 tarım sigortası prim borcunuzu T.C. numaranız ile yatırmanız gerekiyor. Ödeme menüsü her bankada SGK ödemeleri-Ek5/Ek6/5g /4a Kısmi İBS/Topluluk sigortası şeklindedir. İlgili menüden T.C. numaranız ile sorgulama yaptığınızda borcunuz varsa karşınıza çıkacaktır. Borcu seçtikten sonra ödemek istediğiniz tutarı belirtip ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Ek 5 prim borcunuzu SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden de kolayca ödeyebilirsiniz. Bu sistemden ek 5 tarım sigortası online ödeme yapabilmeniz için e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Kredi kartı ile ek 5 ssk prim borcu ödemesi için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın. Kart ile prim ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz >> kredi kart ile sgk primi ödeme.
  • SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemine giriş yaptıktan sonra Sorgu Türü kısmında Diğer Tahsilatlar, Sorgu Tipi kısmından ise Ek5,Ek6,4a Kısmi İBS,Topluluk menüsünü seçerek aşağıya da T.C. numaranızı girerek borç sorgula butonuna basın.
  • Gelen ekrandan borç tutarını seçin ve ödemek istediğiniz tutarı yazın. Devam ederek kredi kartı bilgilerinizi girip ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası hangi bankalara yatırılıyor ?

Ek 5 ödemesi hangi bankalara yatırılıyor ? Sorunun cevabı oldukça basit. Yukarıda listesi verilen tüm bankalardan ödemeyi kolayca yapabilirsiniz. Ödemelerin T.C. numarası üzerinden ve yine belirtilen menü üzerinden yapıldığını hatırlatmak isteriz.

Ek 5 tarım sigortası atm’den nasıl yatırılır ?

Ek 5 tarım sigortası nereye ödenir sorusunun bir diğer cevabı ise ATM. ATM aracılığı ile ödeme yapabilmeniz için ödeme yapmak istediğiniz bankanın SGK ile anlaşmalı olması ve ATM’de bu özelliğin var olması gerekir. Eğer ATM’de seçenek varsa SGK Ödemeleri- Ek5,Ek6,4a Kısmi İBS,Topluluk Sigortası Ödemeleri menüsünden T.C. numaranız ile sorgulama yaparak kolayca ödeme yapabilirsiniz.

Ek 5 tarım sigortası hangi bankalara yatırılıyor ?

Ödemelerinizi yukarıda belirtilen bankaların gişelerinden, ATM’lerinden, mobil ya da internet bankacılığı şubelerinden yapabilirsiniz

İsteğe bağlı bağkur nasıl ödenir ?

Ev hanımları sigorta primi ve isteğe bağlı sigorta ödeme menüsü aynıdır. Ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzu bankalarda SGK/4/1-b Prim Tahsilatları-Geçmiş Dönem menüsünden, ödeme vadesi geçmemiş aylık bağkur prim ödemenizi de SGK-4/1-b prim tahsilatları-cari dönem menüsünden T.C. numaranız ile ödeyebilirsiniz.

SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden de isteğe bağlı bağkur ya da ev hanımları isteğe bağlı bağkur prim borcu ödemenizi yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın. Ardından Sorgu Tipi: 4b Sigortalı Tahsilatları ve Sorgu Tipi kısmında geçmiş dönem borçları için Bağ-Kur Geçmiş Dönem, ödeme vadesi geçmemiş aylık prim borçlarınızı da Bağ-Kur Cari Dönem menüsünden T.C. numaranız ile ödeyebilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primi internetten ödeme nasıl yapılır ?

Ödemelerinizi yukarıda belirtilen menülerden bankaların mobil ve ya internet bankacılık kanalları aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz. Kredi kartı ile internetten isteğe bağlı sigorta primi internetten ödeme yapmak için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  •  Kredi kartı ile sgk ödeme  sayfasından T.C. numaranız ve e devlet şifresi ile kart ile prim ödeme sistemine giriş yapın.
  • Sorgu Türü: 4B Sigortalı Tahsilatları, Sorgu Tipi kısmında da ödeme vadesi geçmiş borç ödeyecekseniz Bağ-Kur Geçmiş Dönem, cari aya ait prim ödeyecekseniz Bağ-Kur cari dönem menüsünden devam ederek ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

Ziraat bankası isteğe bağlı sigorta ödemesi nasıl yapılır ?

Ziraat Bankası gişelerinden, ATM’lerinden ve internet bankacılığı kanallarından da ödemelerinizi T.C. numaranız ile yapabilirsiniz. Ziraat Bankası’ndan prim ödemesi için Ödemeler-SGK/Bağkur/SSK Ödeme menüsüne giriş yaptıktan sonra isteğe bağlı sigorta türüne göre yukarıda belirtilen menülerinden birisinden ödeme yapabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primi toptan ödenir mi?

Her ayın primi ay başında tahakkuk eder. Önceden toptan ödenebilmesi söz konusu değildir. Ayrıca boşta geçen sürelerin isteğe bağlı olarak toptan ödenebilmesi gibi kanunen tanınan bir hak da yoktur.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İsteğe Bağlı Sigorta Primi Nasıl Ödenir & Tek tıkla Öde” üzerine 33 yorum
  1. Merhaba 1Şubat 1997 SGK girişim var.4A 326 gün 4B 6269+ 540 gün askerlik borçlanması yaptim toplam 7135 günüm pri gunum var 1 Nisanda 50 yaşıma giriyorum.Emeklilil hakkım ne durumda Teşekkürler

    Yanıtla
  2. Merhaba. 2010 yılında 4 ay isteğe bağlı prim ödedim 3050 tl. Şu an 51 yaşındayım. O yatırdığım primleri geri alabilir miyim acaba?

    Yanıtla
  3. 1980 doğumluyum. 01.05.1999 da ssk lı oldum. 2005 ve 2021 arasında devlet memurluğu yaptım, kendi isteğimle ayrıldım.SSK dan 171 gün, Memurluktan 6033 günüm var. Askerlik borçlanması yapmadım. Eyt den nasıl yararlanabilirim, teşekkürler. Cem.

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT’de sanırım 5400 günde yaş indirimi olacak. Net cevabı için EYT yasasının netleşmesini beklemeniz gerekiyor.

      Yanıtla
      • İyi günler ben 89 yılında turşu hanede 12 ay çalıştım ama bizi sigortasız çalıştırdılar o zaman haklarım hakkında bilgim yoktu. Sahibi öldü. Ben geçmişe dair dava açıp sigorta başlangıcımi gösterebilir miyim.ya da 1 eve temizliğe gittim 2 yıl sigorta yapmadılar onlara dava açsam durum.ne olur

        Yanıtla
  4. Merhaba,

    Yurtdışında çalışıyorum ve 5/g kapsamında İsteğe bağlı sigorta başvurusu yaptım. e devlet üzerinde “başvurunuz kabul edildi” notu geldi. 14 temmuzda başvurmama rağmen şu ana kadar herhangi bir prim tahakkuk etmedi. bir işlemi eksik mi yaptım acaba? Şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
  5. Merhabalar, Yaklaşık 4600 gün bağkur primi ödedikten sonra epiplepsi hastalığım sebebiyle iş yerimi kapatmak durumunda kaldım. Kalan 800 günlük bağkur primimi isteğe bağlı ödeyerek bağkur’dan emeki olabilir miyim? Ayrıca sağlık raporu ile malülen emekli olma şansım da var fakat maaşın çok düşük olacağı yönünde bir bilgi var. Bu kadar prim ödedikten sonra malülen emekli olmak sizce doğru olur mu?
    Sizce ne yapmalıyım fikir verebilirseniz çok sevinirim.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  6. Merhaba 4c den (öğretmen) 24 yıl 10 ay hizmetim var. Emekli olabilmek için eksik 2 ayımı isteğe bağlı bağkurdan yatırabilir miyim? Bu durumda 4c den emekli olabilir miyim”?

    Yanıtla
  7. SSK ile işimden yeni kendi isteğimle ayrıldım.şu an üç ortaklı limited şirkete üçüncü ortağım..başka işim yok Sorum şu..bundan sonra primimi bu aydan itibaren nasıl ne şekilde devam ettirebilirim.Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Limited şirket ortaklığından dolayı zorunlu olarak bağkur ödemeniz gerekiyor. Başka bir işyerinde sigortalı çalışmanız olmadığı sürece bağkur kapsamında zorunlu prim ödemeniz gerekiyor.

      Yanıtla
    • Merhaba 04.1994 sigorta girişim var 47 yaşındayim 1340 günüm eksik iki çocuk annesiyim doğum borclanmasi olarak odemek için e devlet üzerinden başvuru yapabilirmiyim veya sizin öneriniz nedir

      Yanıtla
    • Merhaba. Önemli olan başlangıç değil. Önemli olan 31 Aralık 2035 tarihine kadar bağkurda 9000 günü, sigortada ise 7200 günü tamamlamanız.

      Yanıtla
        • Dediğim gibi farketmiyor hocam. 30 Nisan 2008 tarihi ve öncesinde başlayanlar için kademeli geçiş uygulanmıyor. Sonrasında girenler için var. 9000 ya da 7200 günü 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlamadığınız sürece emeklilikte kademeye tabi olacaksınız.

          Yanıtla
  8. Ağustos ayında isteğe bağlı emeklilik için başvurmuştuk ama ödeme yapılmadı;bu durumda şu an ne yapılması gerekiyor?Bir diğer sorum da;borcu öderken bir SGK numarası falan gerekir mi?Bize kimlikle yapabileceğimizi sôylemislerdi, teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödeme T.C. numarası üzerinden yapılıyor. Borçtan dolayı mı emekli olamadınız anlayamadım tam olarak ?

      Yanıtla
      • Yok hayır ev hanımıyım ben, isteğe bağlı emekliliğe başvurduk ağustosda, ayın sonuna kadar yatırılması gerekiyo sanırım primin ama biz yatırmadık şimdi ekim geldi faizli mi ödememiz gerekiyor bankaya onu sormak istemiştim

        Yanıtla
  9. ilginize teşekkür ederim, 4b kapsamında olacağım, bu arada birde 4005 bağkur prim borcu diye bir durumla karşılaştım, ödemeyi de yaptım ama nerden niçin bu borcun çıktığınıda anlamış değilim. ben ilk sorumda başvurunuzu yaptıktan ne kadar sonra ödeme planınız belli olur diye de sormuştum. çok teşekkürler????

    Yanıtla
    • Belli bir zamanı yok hocam onun. SGK’nın iş yoğunluğuna göre değişir. Aynı gün yapan da var. 1 ay sonra yapan da. 4005 bağkur prim borcu bağkur cari dönem prim borcu olması gerekir. Eğer isteğe bağlı bağkur ise bu kod ya da bu menü ile bankaya ödemeniz gerekir.

      Yanıtla
  10. isteğe bağlı sigortalılık başvurusundan ne kadar süre sonra ve nereden prim ödeme bilgilerimi bulabilirim,4a hizmet sürem 4b ye geçecek mi?

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Başvurunuzun ardından SGK tescilinizi açtıktan sonra borç sorgulamanızı e devlet sisteminden yapabilirsiniz. Hizmet birleştirme emeklilikte yapılır. Hangi kapsamda isteğe bağlı ödeyeceksiniz ?

      Yanıtla
Yorum yapın