İsteğe Bağlı Sigorta Primi Nasıl Ödenir & Tek tıkla Öde

İsteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir konusunda bu içeriğimiz tam bir rehber olacaktır. Bu içeriğin devamında isteğe bağlı sigorta primlerinizi ne zaman, nasıl ve nereden ödeyebileceğiniz hakkında tüm detayları bulabileceksiniz.

İsteğe bağlı sigorta primleri son ödeme tarihi nedir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tüm sigorta primlerinin son ödeme tarihi, primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonudur. Örneğin, Eylül ayına ait sigorta primi için son ödeme tarihi 31 Ekim’dir. Bu tarihe kadar ödeme yapılmadığında, süresinde ödenmeyen primler için faiz ve gecikme zammı uygulanır. Ayrıca, iki aydan fazla prim borcunuz olduğunda sağlık güvenceniz iptal edilir. İsteğe bağlı 4B Bağkur borcunuz 12 aydan fazla olursa, hem borç hem de hizmet süresi silinir.

İsteğe bağlı sigorta nereye ödenir ?

İsteğe bağlı prim ödemelerinizi çeşitli kanallardan gerçekleştirebilirsiniz. İşte ödemelerinizi yapabileceğiniz yerler:

  • Mobil veya internet bankacılığı üzerinden,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm banka ve PTT şubeleri ile ATM’lerden,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kredi kartı ile prim ödeme sisteminden,
  • T.C. kimlik numaranızla ödeyebilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta hangi bankalara ödenir ?

SGK isteğe bağlı prim ödemelerinizi gerçekleştirebileceğiniz başlıca bankalar şunlardır:

  • Ziraat Bankası
  • VakıfBank
  • Halkbank
  • PTT
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Garanti BBVA
  • DenizBank
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  • Akbank
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Finansbank

Şimdi, isteğe bağlı sigorta primlerinin nasıl ödeneceğine bakalım.

İsteğe bağlı sigorta primi nasıl ödenir ?

Ev hanımları için sigorta primi ve isteğe bağlı sigorta ödemeleri aynı menü üzerinden yapılır. Ödeme vadesi geçmiş prim borçlarınızı bankalarda SGK/4/1-b Prim Tahsilatları-Geçmiş Dönem menüsünden, ödeme vadesi geçmemiş aylık Bağkur primlerinizi ise SGK/4/1-b Prim Tahsilatları-Cari Dönem menüsünden T.C. kimlik numaranızla ödeyebilirsiniz.

Ayrıca, SGK’nın kredi kartı ile prim ödeme sisteminden de isteğe bağlı Bağkur primlerinizi ödeyebilirsiniz. Bunun için, öncelikle SGK kredi kartı ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapmalısınız. Ardından, Sorgu Tipi olarak 4b Sigortalı Tahsilatları seçin ve geçmiş dönem borçları için “Bağ-Kur Geçmiş Dönem”, ödeme vadesi geçmemiş aylık prim borçlarınız için ise “Bağ-Kur Cari Dönem” menüsünden ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primi internetten ödeme nasıl yapılır ?

Ödemelerinizi yukarıda belirtilen menüler aracılığıyla bankaların mobil ve internet bankacılık kanallarından kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartı ile isteğe bağlı sigorta primini internet üzerinden ödemek için şu adımları takip edebilirsiniz:

  1. Kredi Kartı ile SGK Ödeme Sayfasına gidin ve T.C. numaranız ile e-devlet şifrenizi kullanarak giriş yapın.
  2. Sorgu Türü olarak “4B Sigortalı Tahsilatları” seçin.
  3. Sorgu Tipi kısmında:
  • Vadesi geçmiş borçlar için “Bağ-Kur Geçmiş Dönem”i,
  • Cari aya ait prim ödemeleri için “Bağ-Kur Cari Dönem”i seçin.
  • Devam ederek ödemeyi tamamlayın.

    Ziraat bankası isteğe bağlı sigorta ödemesi nasıl yapılır ?

    Ziraat Bankası’ndan prim ödemelerinizi gişelerden, ATM’lerden veya internet bankacılığı kanalları aracılığıyla T.C. numaranız ile gerçekleştirebilirsiniz. Ziraat Bankası’ndan prim ödemesi yapmak için, internet bankacılığına giriş yaptıktan sonra “Ödemeler” bölümüne gidip “SGK/4/1-b Prim tahsilatları” menüsüne erişin. Buradan, isteğe bağlı sigorta türüne göre uygun menüyü seçerek ödemenizi tamamlayabilirsiniz.

    Photo of author

    Ömer Meriç

    Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
    “İsteğe Bağlı Sigorta Primi Nasıl Ödenir & Tek tıkla Öde” üzerine 36 yorum
    1. Merhaba Ömer bey,

      Eşim 15.03.1997 doğumlu bayan
      1615 gün toplam prim ödeme
      120 gün 1996 dan
      1236 gün 2005-2008 dan
      259 gün 2009 dan
      bir çocuk sahibiyiz

      eşim bu şartlarda sgk’ya sorduğumuzda 58 yaşında emekli olacağı söylendi

      ayrıca emekli olması için
      3 yıl bağkura isteğe bağlı ayda asgari ücret primi olan 6400 tl 2024 yılı için ödeme yapması
      ve bir çocuk için 153.000 TL
      ödeme yapması durumunda
      58 yaşında emekli olacağı söylendi

      şimdi biz bu şartlarda 58 yaşında ne kadar emekli aylığı alırız
      bir alternatif olarak ta
      bes( bireysel emeklilik sistemi) sistemini düşünüyoruz
      bu kadar ödemeyi bes e yapsak daha fazla maaş alır mıyız

      çok teşekkür ederim

      Yanıtla
    2. 3/ 01/1994 işe giriş tarihim 4055 gün pirim günüm var,1695 gün eksiğim var.Dışarıdan ödeyip 4A dan emekli olabilir miyim?doğum tarihi 15/05/1974 kadın

      Yanıtla
      • Dışarıdan ödeme gibi bir seçenek yok ne yazık ki. Sigortadan sonra doğan çocuk varsa 720 güne kadar her çocuk için borçlanma hakkınız var. Onun dışında boşta geçen süreleri borçlanma hakkınız bulunmamakta.

        Yanıtla
    3. Merhaba 1Şubat 1997 SGK girişim var.4A 326 gün 4B 6269+ 540 gün askerlik borçlanması yaptim toplam 7135 günüm pri gunum var 1 Nisanda 50 yaşıma giriyorum.Emeklilil hakkım ne durumda Teşekkürler

      Yanıtla
    4. Merhaba. 2010 yılında 4 ay isteğe bağlı prim ödedim 3050 tl. Şu an 51 yaşındayım. O yatırdığım primleri geri alabilir miyim acaba?

      Yanıtla
    5. 1980 doğumluyum. 01.05.1999 da ssk lı oldum. 2005 ve 2021 arasında devlet memurluğu yaptım, kendi isteğimle ayrıldım.SSK dan 171 gün, Memurluktan 6033 günüm var. Askerlik borçlanması yapmadım. Eyt den nasıl yararlanabilirim, teşekkürler. Cem.

      Yanıtla
      • Merhaba. EYT’de sanırım 5400 günde yaş indirimi olacak. Net cevabı için EYT yasasının netleşmesini beklemeniz gerekiyor.

        Yanıtla
        • İyi günler ben 89 yılında turşu hanede 12 ay çalıştım ama bizi sigortasız çalıştırdılar o zaman haklarım hakkında bilgim yoktu. Sahibi öldü. Ben geçmişe dair dava açıp sigorta başlangıcımi gösterebilir miyim.ya da 1 eve temizliğe gittim 2 yıl sigorta yapmadılar onlara dava açsam durum.ne olur

          Yanıtla
    6. Merhaba,

      Yurtdışında çalışıyorum ve 5/g kapsamında İsteğe bağlı sigorta başvurusu yaptım. e devlet üzerinde “başvurunuz kabul edildi” notu geldi. 14 temmuzda başvurmama rağmen şu ana kadar herhangi bir prim tahakkuk etmedi. bir işlemi eksik mi yaptım acaba? Şimdiden teşekkürler…

      Yanıtla
    7. Merhabalar, Yaklaşık 4600 gün bağkur primi ödedikten sonra epiplepsi hastalığım sebebiyle iş yerimi kapatmak durumunda kaldım. Kalan 800 günlük bağkur primimi isteğe bağlı ödeyerek bağkur’dan emeki olabilir miyim? Ayrıca sağlık raporu ile malülen emekli olma şansım da var fakat maaşın çok düşük olacağı yönünde bir bilgi var. Bu kadar prim ödedikten sonra malülen emekli olmak sizce doğru olur mu?
      Sizce ne yapmalıyım fikir verebilirseniz çok sevinirim.
      Teşekkürler.

      Yanıtla
    8. Merhaba 4c den (öğretmen) 24 yıl 10 ay hizmetim var. Emekli olabilmek için eksik 2 ayımı isteğe bağlı bağkurdan yatırabilir miyim? Bu durumda 4c den emekli olabilir miyim”?

      Yanıtla
    9. SSK ile işimden yeni kendi isteğimle ayrıldım.şu an üç ortaklı limited şirkete üçüncü ortağım..başka işim yok Sorum şu..bundan sonra primimi bu aydan itibaren nasıl ne şekilde devam ettirebilirim.Teşekkürler

      Yanıtla
      • Merhaba. Limited şirket ortaklığından dolayı zorunlu olarak bağkur ödemeniz gerekiyor. Başka bir işyerinde sigortalı çalışmanız olmadığı sürece bağkur kapsamında zorunlu prim ödemeniz gerekiyor.

        Yanıtla
      • Merhaba 04.1994 sigorta girişim var 47 yaşındayim 1340 günüm eksik iki çocuk annesiyim doğum borclanmasi olarak odemek için e devlet üzerinden başvuru yapabilirmiyim veya sizin öneriniz nedir

        Yanıtla
      • Merhaba. Önemli olan başlangıç değil. Önemli olan 31 Aralık 2035 tarihine kadar bağkurda 9000 günü, sigortada ise 7200 günü tamamlamanız.

        Yanıtla
          • Dediğim gibi farketmiyor hocam. 30 Nisan 2008 tarihi ve öncesinde başlayanlar için kademeli geçiş uygulanmıyor. Sonrasında girenler için var. 9000 ya da 7200 günü 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlamadığınız sürece emeklilikte kademeye tabi olacaksınız.

            Yanıtla
    10. Ağustos ayında isteğe bağlı emeklilik için başvurmuştuk ama ödeme yapılmadı;bu durumda şu an ne yapılması gerekiyor?Bir diğer sorum da;borcu öderken bir SGK numarası falan gerekir mi?Bize kimlikle yapabileceğimizi sôylemislerdi, teşekkür ederim.

      Yanıtla
      • Merhaba. Ödeme T.C. numarası üzerinden yapılıyor. Borçtan dolayı mı emekli olamadınız anlayamadım tam olarak ?

        Yanıtla
        • Yok hayır ev hanımıyım ben, isteğe bağlı emekliliğe başvurduk ağustosda, ayın sonuna kadar yatırılması gerekiyo sanırım primin ama biz yatırmadık şimdi ekim geldi faizli mi ödememiz gerekiyor bankaya onu sormak istemiştim

          Yanıtla
    11. ilginize teşekkür ederim, 4b kapsamında olacağım, bu arada birde 4005 bağkur prim borcu diye bir durumla karşılaştım, ödemeyi de yaptım ama nerden niçin bu borcun çıktığınıda anlamış değilim. ben ilk sorumda başvurunuzu yaptıktan ne kadar sonra ödeme planınız belli olur diye de sormuştum. çok teşekkürler????

      Yanıtla
      • Belli bir zamanı yok hocam onun. SGK’nın iş yoğunluğuna göre değişir. Aynı gün yapan da var. 1 ay sonra yapan da. 4005 bağkur prim borcu bağkur cari dönem prim borcu olması gerekir. Eğer isteğe bağlı bağkur ise bu kod ya da bu menü ile bankaya ödemeniz gerekir.

        Yanıtla
    12. isteğe bağlı sigortalılık başvurusundan ne kadar süre sonra ve nereden prim ödeme bilgilerimi bulabilirim,4a hizmet sürem 4b ye geçecek mi?

      Yanıtla
      • Merhaba hocam. Başvurunuzun ardından SGK tescilinizi açtıktan sonra borç sorgulamanızı e devlet sisteminden yapabilirsiniz. Hizmet birleştirme emeklilikte yapılır. Hangi kapsamda isteğe bağlı ödeyeceksiniz ?

        Yanıtla
    Yorum yapın