İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar 2024

İsteğe bağlı sigorta primi de Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen tüm primlerin hesaplamasında olduğu gibi  brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. İsteğe bağlı olarak prim ödemesi yapılabilen birçok sigorta kolu bulunmaktadır. Ödenecek sigorta prim tutarları ve emeklilik şartları her bir sigorta kolunda farklılık göstermektedir. Bu yazımızda isteğe bağlı sigorta primi ödenen sigorta kolları, başvuru şartları ve en düşük isteğe bağlı sigorta primi, en yüksek isteğe bağlı sigorta primi kaç lira konularında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta nedir?

Herhangi bir işte çalışmak zorunda olmadan kişiye kendi sigortasını yatırma imkanı sağlayan sigorta kollarıdır. İsteğe bağlı olarak dışarıdan sigorta ödeme yolu ile prim ödemesi yapabileceğiniz isteğe bağlı sigorta kolları şunlardır;

  • Ek 5 tarım sigortası ( 4/a isteğe bağlı sigorta) ,
  • İsteğe bağlı bağkur,
  • Ev hanımları isteğe bağlı sigortası ( bağkur).
  • İsteğe bağlı sigorta başvurusu yapmak için hemen isteğe bağlı sigorta nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dışarıdan sigorta ödeme 2024

Yukarıda belirtilen sigorta kollarından birisi kapsamında elden sigorta ödemesi yaparak siz de çalışmadan emekli olma hakkı elde edebilirsiniz. Tüm isteğe bağlı sigorta kolları için detaylı şartlar ve güncel prim tutarları sayfamızda mevcuttur. Kafanıza takılanları da yorum kısmından sorabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta primi hesaplaması nasıl yapılır ?

Ödenecek en düşük aylık isteğe bağlı sigorta primleri brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. En yüksek aylık prim ise hesaplanan bu tutarın 7,5 katı olmaktadır.

İsteğe bağlı sigorta ne kadar 2024

01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arasında İsteğe bağlı sigorta kolları ve aylık ödenen sigorta primleri tablo halinde aşağıda verilmiştir;

Ek 5 tarım Sigortası Primi₺6.900,86
İsteğe bağlı bağkur primi₺6.400,80
Ev hanımı bağkur primi₺6.400,80

Engelli isteğe bağlı sigorta primi ne kadar 2024

Bildiğiniz gibi en az yüzde 40 ya da üzerinde raporu olanlar kanunen engelli sayılmaktadırlar. Engellilere engel durumuna bağlı olarak sigorta primlerinde herhangi bir indirim sağlanmamaktadır. Aylık olarak yukarıda belirtilen en düşük ve en yüksek sigorta primlerinde engelliler için ilave indirim yapılmamaktadır.

İsteğe bağlı bağkur primi 2024

İsteğe bağlı sigorta primi ödenebilen diğer bir sigorta kolu da isteğe bağlı bağkurdur. İsminden de anlaşılacağı üzere bu kapsamda ödenen primler bağkur hizmeti olarak değerlendirilir.

  • 01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında isteğe bağlı bağkur primi 2024 en düşük isteğe bağlı sigorta prim ödemesi 6.400,80 TL olacaktır. 
  • İsteğe bağlı bağkurlu olabilmek için esnaf kaydı, şirket ortaklığı, çiftçilik kaydı gibi kayıtlarınızın olmaması gerekiyor.

İsteğe bağlı bağkur şartları nelerdir ?

İsteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödemesi yapabilmeniz için;

  • Ziraat odalarında, il ya da ilçe tarım müdürlüklerinde ÇKS yani çiftçi kaydı olmaması,
  • Aktif esnaflık vergi kaydınızın ya da şirket ortaklığınızın olmaması,
  • Sigortalı çalışmıyor olmanız,
  • Diğer isteğe bağlı sigorta kolları kapsamında prim ödemiyor olmanız,
  • Emekli olmamanız gerekiyor.
  • Eğer eşinizden ya da anne/babanızdan dolayı ölüm aylığı alıyorsanız bu kapsamda prim ödemesi yapabilirsiniz. İsteğe bağlı bağkurlu olanların dul ya da yetim aylıkları kesilmez.

İsteğe bağlı bağkur başvurusu için gerekli evraklar nelerdir ?

Başvuru için istenen belgeler şunlardır.

  • Başvuru formu.
  • Kimlik fotokopiniz,
  • Ziraat odasında ve il/ilçe tarım müdürlüğünde kaydınızın olmadığına dair belge,
  • Başvurunuzu ikametinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine elden ya da posta yolu ile yapabilirsiniz. Posta yolu ile gönderecekseniz iadeli taahhütlü gönderin.

İsteğe bağlı bağkur kaç yıl ödenir?

İsteğe bağlı bağ kur kapsamında yaştan emekli olabilmeniz için 5400 günü, normal emeklilik için ise 9000 günü tamamlamanız gerekir. İlk defa 2024 yılı ve sonrasında bağkura başlayan kadınların bağkurdan emekli olabilmesi için 9000 gün 58 yaşı, erkeklerin de 9000 gün 60 yaşı tamamlaması gerekir.

İsteğe bağlı bağ kur aile yardımından yararlanır. Eğer devlet memuru iseniz ya da özel sektörde çalışan iseniz eşinizin bu kapsamda prim ödemesi yapması eş/aile yardımı almanıza engel teşkil etmez.

İsteğe bağlı bağkur ayın kaçında ödenir?

Diğer bağkur primlerinde olduğu gibi her ayın primini takip eden ayın sona kadar ödemeniz gerekiyor. Yani Şubat ayına ait bağkur primini son ödeme tarihiniz 31 Mart’tır. Ödemeyi herhangi bir banka ya da PTT şubesinden, mobil ya da internet bankacılığından ya da ATM’lerden;

  • 4b/Bağkur ödemeleri,
  • 4b/Bağkur cari prim ya da 4b bağkur geçmiş dönem menülerinden yapabilirsiniz.
  • Bu kapsamda iki aydan fazla prim borcunuz olursa hem siz hem de bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler prim borcundan dolayı sağlıktan yararlanamaz.

İsteğe bağlı bağkur sorgulaması nasıl yapılır ?

Bağkur prim borcunuzun ne kadar olduğunu, bağkur hizmet bilgilerinizi e devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra;Bağkur prim borcu sorgulaması yapmak için;

Bağkurda ne kadar hizmetiniz olduğunu da e devlet sisteminden sorgulayabilirsiniz. Bağkur hizmet bilgisi için;

Ssk’dan bağkura geçiş 2024

İsteğe bağlı sigorta kaç para sorusunun cevabını verdikten sonra gelelim sigortadan bağkura nasıl geçebilirim sorusunun cevabına. Sigortalı işten ayrıldıktan sonra;

  • Eğer vergi kaydı, şirket ortaklığı ve ya tarım/çiftçi bağkuru kaydınız varsa işten çıkış tarihinden sonraki gün bağkur otomatik devreye girer.
  • Eğer kaydınız yoksa ancak ssklı işten çıktıktan sonra kendiniz isteğe bağlı kapsamında prim ödemesi yaparak emekli olmak istiyorsanız bu durumda yukarıda vermiş olduğumuz formu doldurarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verebilir ve isteğe bağlı sigortanızı başlatabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigorta en az ne kadar ödenir

İsteğe bağlı sigorta kapsamında en düşük prim brüt asgari ücretin %32’si oranında olmaktadır.

İsteğe bağlı sigortalı emekli olabilir mi?

İsteğe bağlı sigorta kapsamında uzun vade yani emeklilik primleri ödenir. Bu nedenle isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyenlerin de şartları sağlamaları durumunda emeklilik hakkı vardır.

Hiç çalışmayan biri emekli olabilir mi?

Toplu olarak borçlanma gibi bir hak yoktur. Hiç çalışmayan birisi kanunen borçlanma hakkı olan süreler haricinde hizmet borçlanması yaparak emekli olamaz.

Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir?

Türkiye’de ikamet eden, 18 yaşını tamamlamış ve herhangi bir kapsamda zorunlu sigortalı olmayanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir.

İsteğe bağlı sigorta primi toptan ödenir mi?

İsteğe bağlı olarak toplu borçlanıp emeklilik düzenlemesi yoktur. İsteğe bağlı sigorta 12 aydan fazla ödenmezse iptal olur.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar 2024” üzerine 148 yorum
  1. Merhaba, 1981 doğumluyum 1997 Meslek lisesi aracılığı ile SGK kaydım açıldı ancak ilk prim ödemem 05.2002 tarihinde oldu. 4a kapsamında 2077 gün, 12.2009 tarihinde 4b isteğe bağlı kapsamına geçerek 4b kapsamında da 3328 gün prim ödemem var. Toplam 5405 gün. Sorum şu son birkaç yıl Kazakistanda çalışma vizesi aracılığı ile Kazakistan firmalarında çalıştım, çalıştığım firmaların Türkiye ile bir bağlantısı yok. Emeklilik için bazı arkadaşlardan çalıştığımız firmalardan alınacak yazı ile TC Konsolosluklarında Çalışma vizelerinin sürelerini onaylatmamız gerekmekte diye duydum. Böyle bir durum için emeklilik prosedürü nasıl olacaktır ve E-devlette 62 yaş 5400 gün şartını yerine getirdiğim görünmekte dilekçe verip prim ödemesini durdurabilirmiyim? Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Merhaba. 4A TESCİL BAŞLANGIÇ 01.10.1991
    HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 01.10.1991 PRİM ÖDEME GÜN SAYISI1391
    YAŞINIZ 48 yıl, 11 ay, 20 gün SİGORTALILIK SÜRESİ 30 yıl, 11 ay, 20 gün
    EMEKLİLİK ŞARTLARI (/5600 GÜN/25 YIL)
    PRİM GÜN SAYISI 5600 GÜN
    KALAN PRİM GÜN4209 GÜN%24,84
    SİGORTALILIK SÜRESİ25 YIL
    KALAN SÜRE 0 gün. Bu şartlarda ne kadar ödeyerek nasıl emekli olurum teşekkürler çalışma şansım yok

    Yanıtla
  3. Merhaba.Ben 93 giriş tarihli sigortalıyım.Şu anda 900 gün prim borcundan dolayı EYT kapsamında olmama rağmen emekli olamadım.İsteğe bağlı sigortamı 1 yıl yatırıp kalan 720 günü de doğum borçlanması ile bitirmeyi planlıyorum.Bu bir yıllık isteğe bağlı yatırmam emekliliğimde negatif bir etki yapmayacak diye biliyorum.Emin olmak istedim..Bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkür ederim…

    Yanıtla
  4. ömer bey merhaba 23.11.1968 doğum tarihim işe başlangıç tarihim ise 20.02.1998 3132 gün primim var 600 günde bağkura ödenecek borcum var.askerlik borçlanması 540 yaparsam 3672 gün primim oluyor.aynı zamanda %50 engelli raporum var.askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıcım geriye çekilince 29.08.1996 tarih başlangıcıyla bağkurdanda 248 günde borçlansam 17 yıl 3920 günle ssk dan emekli olabilirmiyim. teşekkürler.birde bağkur borcum şimdiki askerlik borçlanmasından daha uygun ücrette.600 gün bağkur geri kalanı askerlik borçlanması yapsam sskdanmı bağkurdanmı emekli olabilirim.

    Yanıtla
  5. Benim oğlum %80 engelli. Bir iş yerinde çalışmıyor. Kendi üzerime aldım ve vasisi olarak atandım. İlaçlarını ücretsiz olarak alıyor. Engelli maaşı alamıyor. Ben öldükten sonra maaşımın bir kısmını alacak. Türkiye şartlarında bu para ile geçinmesi mümkün değil.Bu nedenle isteğe bağlı sigortalı yapmak istiyorum. 2023 yılı itibarı ile ne kadar pirim öderim.

    Yanıtla
  6. Selam Omer Bey,
    2013 ten bu yana ABD de yasamaktayim. Eylul 15, 1998 ilk ise giris tarihim. Turkiye de calistigim donemden SSK olarak 4575 prim gunum yatirilmis durumda. EYT yasasi cikmasi durumunda sartlar uygun olursa 8 ay askerligi odedikten sonra kalan prim farkini istege bagli Bagkur ile tamamlamak istiyorum. Sorularim sunlar:
    1- Yurtdisinda yasarken istege bagli Bagkur primi odemesi yapilabilir mi?
    2- Istege bagli bagkur ile odemesi yapilabilecek maximum gun sayisi kactir?
    3- SGK nin emeklilik maasi hesaplamasinda kullandigi formulu anlatan bir web sayfasi ya da kaynak onerebilir misiniz? (Bu soruyu askerlik gunlerimi satin alirken ve disardan prim yatirirken ne kadar odeme yapacagimin kararini vermek icin soruyorum)
    Cevaplariniz icin tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba .
      1- Türkiye’de ikamet etme şartı aranır.
      2-Aylık 30 tam gün üzerinden ödenir.
      3-https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasından hesaplama yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  7. Merhaba Ömer Bey, şu an 4a 3434 gün, 4b 912 gün (yurtdışı borçlanma), 4c 1125 günüm var. SSK’ya bağlı bir işte çalışmaktayım. Primlerimin geri kalanını isteğe bağlı (ev hanımlığı) ile ödesem Bağkur’dan mı SSK’dan mı emekli olurum? Yaşım 47, işe giriş tarihim 15.12.1998. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 7 yıla ait hizmetin ne kadarı SSK, ne kadarı bağkur, ne kadarı emekli sandığı? Bu bilgi net olarak lazım hesaplama için.

      Yanıtla
      • Son 7 yılda Şubat 2021’den beri SSK’lı çalışıyorum. 2022 yılında yurtdışı borçlanmam (bağkur) 912 gün tescil oldu. Yurtdışı çalışmam 2011 yılı öncesi. Son 7 yılda emekli sandığı çalışmam yok. Çok teşekkürler.

        Yanıtla
        • Merhaba tekrar. Belirttiğiniz hükümler doğrultusunda şartlarınız SSK kapsamında hesaplanır. 15.12.1998 giriş tarihine göre SSK’dan 58 yaş ve 5975 günden emekli olursunuz. EYT sizi de kapsayacak. EYT ile daha erken emekli olursunuz. Bu arada gereken gün sayısını tamamlamaya bakın.

          Yanıtla
  8. Merhaba Omer bey,
    01/10/1972 dogumlu 49 yasindayim, sigorta baslangicim 21.09/1987. Bagkurlu oluncaya kadar 1472 gunum var.Sirket ortagi olarak bagkur baslangicim 23.10.2001 odenmis bagkur primim 1538 gun. Bagkurum 06/2016 tarihinde borclarim silinerek durduruldu, bu zaman icinde 1269 gun 4A-4B cakisan gunum var. Bagkur donduruldugu sure(06/2016) tarihinden bugune kadar (06/04/2022 ) 4A dan 91 gunum var. Hesabima gore bagkur kapsamindayim ve bu primlerle ve az bir borclanmayla 58 yasinda 5400 gunden 4B kapsamindan emekli olabilirim. Ama ben 4A dan emekli olmak istiyorum, fiziki olarak sigortali olarak calisacak durumda ve konumda degilim.
    – Cakisan gunleri 4A ya aktarabilirmiyim?
    – Yurt disinda yasiyorum, yurt disindan istege bagli ssk primi odeyebilirmiyim? eger odeyebilirsem odenen primleri 4A dan emekli olmak icin kullanabilirmiyim? (emekli olma yasindan 7 yil onceki primlerin 4A kapsaminda fazla olmasi ve kalan prim eksigini tamamlamak icin)
    Degerli vaktinizi ayirip, vereceginiz aydinlatici bilgiler icin, simdiden cok tesekkur ederim.
    Saygilarimla!

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurdan dediğiniz gibi 5400 gün ve 58 yaşla emekli olabilirsiniz. Sigortaya geçer ve en az 3,5 yıl boyunca SSK kapsamında prim öderseniz 3,5 yıl sonra emekli olabilirsiniz. Bağkuru sskya aktarmak mümkün değildir. Bu 3,5 yıllık süreyi fiili olarak çalışarak tamamlamanız gerekir. SSK’da çalışma şartı olmadan prim ödenebilecek tek seçenek Ek 5 tarım sigortasıdır. Onun için de Türkiye’de ikamet şartı ve tarımda süreksiz çalışıyor olma şartı aranmaktadır.

      Yanıtla
      • Soruma ilk defa bu kadar hizli cevap aldim:) Cok tesekkur ederim, gostermis oldugunuz fedakarliktan sizi kutlar ve basarilarinizin devamini dilerim.
        Omer bey; son olarak dogru algiladim ise, 4A ve 4B cakisan 1269 gunumu 4B kapsamina aktarabiliyorum.

        Yanıtla
        • Rica ederim. Her zaman sorularınızı cevaplamak için buradayım. Çakışan günler neden 4b’ye aktarılıyor ben onu anlamadım. Öyle bir şey de demedim :).

          Yanıtla
  9. Merhaba. Şu anda şirket ortağıyım. Ortaklıktan ayrılacağım ve isteğe bağlı sigortaya devam etmek istiyorum. Daha önce özel firmalarda sigortalı olarak da çalıştım. 4B HİZMET BİLGİSİ’nde toplam hizmet süresi ; 10 yıl 1 ay 2 gün görünüyor. 4A HİZMET DÖKÜMÜ’nde ise Toplam Uzun Vade Gün Sayısı ; 3963 görünüyor. İlk sigorta başlangıç tarihim 15/05/1997.
    İsteğe bağlı sigortaya (bağ-kur) devam edebilir miyim? Ne kadar süre prim yatırmam gerekiyor.? Son olarak da miktar olarak ne kadar yatırmamı önerirsiniz? Cevaplamanızı rica eder, iyi günler dilerim…

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı bağkur ödeyebilirsiniz tabi ki. En düşük ve en yüksek prim tutarları yazımızda mevcut. Bu tutarlar arasında bir tutar ödeyebilirsiniz. Son 7 yıllık toplam hizmetinizin ne kadarı SSK, ne kadarı bağkur ?

      Yanıtla
      • Tekrar Merhaba. Son 7 yıllık sürenin tamamı bağkur. İiginiz için çok teşekkür eder, iyi bayramlar dilerim.

        Yanıtla
        • Merhaba tekrar. Sigortalı olarak çalışmaya devam etmeniz daha mantıklı. En az 3.5 yıl sigortalı çalışmanız halinde 56 yaş 5825 günle SSK kapsamında emekli olabilirsiniz.

          Yanıtla
          • Teşekkür ederim Ömer Bey. Son olarak ; şu an için sigortalı bir işte devam etmem olası görünmüyor. İsteğe bağlı bağkur yatırmaya devam etsem emeklilik durumum nasıl olur ?

          • Bağkur kapsamında da devam edebilirsiniz. 5400 günle 58 yaşında emekli olursunuz. 9000 günle emekli olmak için ise 56 ya da 57 yaş ( net olarak SGK’ya hesaplatın) ile emekli olursunuz.

          • Ömer Bey Merhaba… İlginiz için çok teşekkür ederim. Son olarak ; benim sigortalı olarak çalışmaya devam etmem olası görünmüyor. İsteğe bağlı bağkur yatırmaya devam etsem emeklilik durumum nasıl olur ?

  10. Merhaba,sorum şöyle olacak,şu anda isteğe bağlı sigorta başlangıcı yaptırırsam hangi statüden kabul ediliyor ? ve aylık kaç gün azami gün gösterebilirim ? düzenli bir işim yok ama ssk günüm olarak tamamlamak istiyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı sigorta 4b yani bağkur kapsamında hizmet olarak sayılır. Eğer ssk kapsamında dışarıdan prim ödemesi yapmak istiyorsanız bu durumda Ek 5 tarım ssk kapsamında prim ödemeniz gerekiyor.

      Yanıtla
  11. İyi günler. Yardımcı olursanız sevinirim. 1 Aralık 1993 de işe girdim. 29 Şubat 2008 de işten ayrıldım. 2010 doğumlu kızım için (20 Kasım 2019 da) 720 günlük doğum borçlanması yatırdım. 2008 den beri çalışmadım. 1 Aralık 2020 de işe girdim. Halen çalışıyorum. Şu an sgk gün sayım 4442. Bundan sonra kalan 1233 günü isteğe bağlı sigortadan yatırırsam sigortadan mı yoksa bağkurdan mı emekli olurum. Teşekkür ederim

    Yanıtla
  12. merhaba benim vergi indirimi var istege baglı ssk ödemesi yaparken vergi indiriminden yararlanabilirmiyim

    Yanıtla
  13. merhaba hocam, 1965 dogumluyum, sgk girisim 1988 ve 600 gunum var. Bu 600 gun icerisinde en son yatirilan pirim yili 2018. Bu sartlarda malulen emekli olabilir miyim veya sartlari nelerdir?
    Eger malulen emekli olamiyorsam istege bagli sigortali basvurusunda bulunmak icin nasil bir yol izlemeliyim?
    Ayrica istege bagli sigorta kapsaminda askerlik borclanmasi haric primleri toplu yatirma gibi bir olasilik var midir?
    Son olarak istege bagli sigortami yatirmaya basladigimda tahmini ne zaman emekli olabilirim.
    Vereceginiz cevaplar icin simdiden cok tesekkur ederim. Iyi calismalar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Malulen emeklilik için gerekli en az gün sayısı 1800. İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini doldurmanız ve SGK’ya vermeniz isteğe bağlı sigorta girişi için yeterli olacaktır. Toplu ödeme seçeneği yok ne yazıkki. Normal şartlarda bağkurdan emekli olabilmek için 5400 gün 58 yaşı, SSK’dan emekli olabilmek için ise 3600 gün 60 yaşı tamamlamanız gerekiyor.

      Yanıtla
  14. Sayın Ömer Meriç bey merhaba isteğe bağlı sigorta primini düzenli şekilde ödeyenlere neden pirim indirimi yok. Buna dair bir çalışma varmı. Olması gerekmezmi. Teşekkürler iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Bununla alakalı Kanuni düzenleme gerekmekte. Kanunda isteğe bağlı sigortalılara prim indirimi düzenlemesi yer almıyor maalesef. Şu an için bir çalışma da bulunmuyor.

      Yanıtla
  15. Merhaba, isteğe bağlı sigorta primim 2020 senesi için 947 TL’di, 2021 için 4b isteğe bağlı primi ne kadar oldu ? Bilgilendirirseniz sevinirim.

    Yanıtla
  16. Ömer Bey Merhaba,
    İsteğe bağlı sigortada %40 engelli raporu olanlar için prim indirimi imkanı var mı?
    Çalışamalarınızda kolaylıklar dilerim…

    Yanıtla
  17. Merhaba güzel sanatlar heykel bölümü mezunuyum,ssk girişim var geçmişe dair 410 prim günüm var,sanatçı durumundan yararlanabilmem için ne yapmam gerekir..tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Hangi açıdan yararlanmak istiyorsunuz sanatçı durumundan anlamadım ? İsteğe bağlı sigorta diyorsanız bu konuda sanatçılara tanınan bir ayrıcalık bulunmamakta.

      Yanıtla
  18. eşim 15.05.1968 doğumlu. 16.01.1989 sigorta girişi var, 505 gün sgk ödemesi var. 05.10.2012 tarihinden itibaren ev hanımı olarak isteğe bağlı olarak primlerini ödemekteyiz. eşim ne zaman hangi şartlarda emekli olabilir.

    Yanıtla
    • Merhaba. Öncelikle eşiniz bağkur yerine sigortadan devam etsin bundan sonra. Daha erken emekli olur. SSK kapsamında 5300 gün 45 yaş şartı ile emekli olabilirken bağkurdan 9000 gün 58 yaşla emekli olabiliyor. Vakit kaybetmeden sskya geçirin.

      Yanıtla
  19. Merhaba,
    ’95 SSK girişliyim 5.200 ödenmiş prim günüm var. Kalan 550 gün prim günümü İsteğe bağlı yatırmak istiyorum. Eşim SSK lı olarak çalışmaktadır. Onun sigortasından faydalanıyorum. İsteğe bağlı yatırırsam mecburen kendi sigortamdan mı faydalanacağım?
    Eşimin sigortasından yararlanıp kendi prim ödememi düşürme olasılığım var mı?
    Kalan 550 gün primimi toplu olarak yatırabilir miyim? Ne kadar?

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı sigortalı olduğunuzda kendi sigortanızdan yararlanırsınız. Eşinizden yararlanma hakkınız yok. Eğer sigorta başlangıç tarihinden sonra doğan çocuk varsa ve çocuğun doğum tarihinden sonraki 24 aylık zamanda prim ödenmeyen zamanlar varsa 550 günü doğum borçlanması ile toplu borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
        Doğum borçalanması yapıldı.
        Kalan 550 gün primimi isteğe bağlı olarak toplu olarak yatırabilir miyim? Ne kadar?
        Teşekkürler.

        Yanıtla
  20. Merhaba,

    05.1980 doğumluyum . sigorta girişim 12/09/1997 . 4a ödemem 2785, 4b ödemem 2535 gün.halen isteğe bağlı ödeme yapmaktayım. 2sorum olacak size;
    1-ne zaman emekli olabilirim?
    2-isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilirmiyim?(son 3 yıl sigortalı bir işte çalışmam gerekirmi?)

    saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. 4a ssk kapsamında devam etmeniz daha avantajlı sizin adınıza. Toplamda 5975 günle sskdan emeklilik hakkınız var. Son 3,5 yılın ssk olması kaydı ile tabi. Tabi olduğunuz yaş ise 54.

      Yanıtla
  21. kamuda memur olarak görev yapmaktayım ,
    1-eşimin 01.04.2008 tarihli ssk başlangıcı var emeklilik için kaç gün ve yaş şartı var ,
    2-eşime ev hanımları isteğe bağlı sigorta ödesem eş yardımından yararlanabilirmiyim ,

    Yanıtla
    • Merhaba. 7000 gün ve 58 yaşı tamamladığında emekli olabilir. Sadece isteğe bağlı bağkur kapsamında prim öderseniz eş yardımı kesilmez. Ev hanımı sigortası ya da ek5 tarım sigortası gelir getirici faaliyet olarak sayıldığından eş yardımının kesilmesi gerekir.

      Yanıtla
  22. Tekrar merhabalar ; Ne kadar maaş alabilirim 12 ay isteğe bağlı yatırıp 5525 günü tamamladıktan sonra sormayı unutmuşum (işe giriş tarihim 1992 ) en düşük SGK dan emekli maaşı ne kadar oldu acaba. Kusura bakmayın tekrar teşekkür ederim. Saygılar

    Yanıtla
  23. Merhabalar ben şu an 46 yaşındayım daha önce SGK daki görüşmemde 48 yaşında emekli olacağımı söylediler. Bütün primlerim SGK (4 a ) kapsamında Şu an için işten ayrıldım 12 ay prim eksiğim kaldı bunu isteğe bağlı dışarıdan tamamlayabilir miyim tamamlarsam Bağkurdanmı SGKdanmı emekli olmuş olurum. Ayrıca ne kadar aylık olarak ödeme yapmam gerekecek. Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan prim günlerinizi isteğe bağlı bağkur kapsamında tamamlayabilirsiniz. Yine ssk kapsamında emekli olursunuz. Aylık prim tutarı şu an 818 TL.

      Yanıtla
  24. Ömer bey iyi calışmalar ben 1972 doğumluyum sigorta girişim Ekim 1992 – askerliğim Kasım 1992 bugün itibarı ile 5175 gün primim var [emeklilik sartlarım 5600 prim- 53 yas] Benim sorum Sigortamı sonlandırarak ,kalan günü askerlik borçlanması yaparak tamamlayıp 2000 öncesi prim günümü artırmak istiyorum.
    1- Avantajım olurmu askerlik borçlanması 2000 öncesi prim olarakmı sistemde görünür.
    2- Eşimin sigortasını ev hanımı olarak yatırırsam sağlıktan ve emeklilik priminden yararlanabilirmi ?

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Bence askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. Çok fazla etkilemez maaşı. Ödediğiniz paraya değmez. Eşiniz adına ev hanımı sigortası yatırmanız halinde sağlık hizmetlerinden ve emeklilik hakkından yararlanır.

      Yanıtla
  25. 1974 dogumlu karimim 08.04.2018 sigorta girişi be 1 ay pirim yatmisligi var arastirmama gore 4500 gun prime tamamlarsak 58 yasinda yasdan emekli olabilirmi? Ve bu 4500 gunu istege bagli yatirsam son 3.5 sene sigortaya gecsem olabilirmi. Bilgi verirseniz memmun olurum

    Yanıtla
  26. merhabalar 1983 doğumluyum 15 ay askerlik yaptım sigorta girişim 2001 187 gün sigortalı günüm var 2011 de trafik kazası sonucu sürekli %97 ağır engelli raporum var nasıl emekli olabilirim ne yapmam gerekli ve ne kadar maaş alabilirim yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli olabilmeniz için ssk kapsamında en az 3600 prim gün şartını sağlamanız gerekiyor. 3600 günü tamamlarsanız %97 rapor ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  27. merhaba, 2008 Ocak girisliyim, 1900 kusur gün SSK ile ek5 ödemem var, 90 doğumluyum, 4500 yatirsam kısmi emeklilik için yeterli mi 60 yasa tabi

    Yanıtla
  28. merhaba, SSK li çalışarak primlerim var. işsizlik zamanlarında ek-5 yatiriyorum, şu an ek5 odemekteyim, %5 indirim için isteğe bağlı bagkura gecerbilitmiyim, etkiler mi şartlarımi, 2008 Mayıs öncesi girisliyim, ayrıca ev hanımları hiç iş yapmadan da ev hanımı bagkura geçebilirmi

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı bağkur ve ek5 tarım sigortada 5 puanlık indirim yok. İşe giriş tarihinizi tam olarak yazabilirseniz emeklilik şartlarınızı değerlendirebilirim.

      Yanıtla
  29. Sigorta başlangıcım 2003.Toplam 859 günüm var ssk dan.Su an ev hanımıyım ve isteğe bağlı prim ödemek istiyorum .Nasıl bir yol izlemeliyim.Yardimci olursanız sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sskdan 7000 gün bağkurdan ise 9000 gün 58 yaş ile emekli olursunuz. İsteğe bağlı sigorta şartları ve aylık prim tutarları yazımızda mevcut. Emeklilik durumunuza göre size uygun olan sigorta kolu ile devam edebilirsiniz.

      Yanıtla
  30. Isteğe bağlı SSK aylık endusuk kaç para ödemem gerekir.. düzenli ödeyip te kaç ay ödemediğim taktirde iptal veyapirimim silinir .

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı ssk primi ödeyebileceğiniz tek sigorta kolu ek 5 tarım sskdır. Bu kapsamda aylık prim tutarı 765 TL dir. Ödenmediğinde silinme diye bir şey yok.

      Yanıtla
  31. 1996 2000 yılları arası bir işyerinde sigortalı olarak çalıştım. Son 1 yıldır Bağkur isteğe bağlı olarak prim ödemesi yapıyorum. Son 3,5 yıl sigortalı olarak bir yerde çalışırsam 5400 günden emekli olacağım söylendi.Bu şekilde ödeme yapıp sigortadan emekli olursam şu an
    için maaşım ne kadar olur.

    Yanıtla
    • İlk sigorta girişim 1996. Bir sene önce Ocak ayında Bağkur primi ödeyerek başlayıp son 3 buçuk yılı sigortadan tamamlayarak 5400 günden 53 yaşında emekli olabileceğim söylenmişti. Şu anda 43 yaşındayım. 53 yaş bize mantıklı gelip prim ödemeye başlamıştık. Şu anda okuyorum 53 yaştan sigortadan emeklilik yok. 56 yaş ve 5800 gün prim ödemesi. Emeklilik için ocak 2018 prim ödemeye başladığımız günkü yasaların geçerli olması gerekmez mi?
      Birde daha önce emekli olanlar emeklilik maaşını 400-500 TL. daha fazla alırken, günümüzde emekli olanlara 1100TL. civarında emekli maaşlarının olacağı belirtiliyor. Buna göre, şu an 818TL. prim ödeyenlerin 1100TL. maaş almasıyla hakkları çiğnenmiş olmuyor mu?

      Yanıtla
      • Merhaba. İşe giriş tarihiniz 23.05.1996 tarihinden önce ise 52 yaş 5825 günle sonra ise 53 yaş 5900 günle emekli olursunuz. Şu an ödenen aylık prim ile bağlanan maaş arasında nerede ise bir fark kalmadı. Pek adil bir durum değil tabi ki. Umarım düzeltilir.

        Yanıtla
  32. Merhaba lar 1976 doğumluyum 15 10 1991 ssk girişim var 5600 gün emeklilik yaşım 53 şu anki primim 7170 gün prim ödemesi asgari ücret üzerinden yatırılıyor sorum şudur 5600 ü geçtiğim için emekli olduğum zaman maaşım düşüyormuş asgari ücret üzerinden fazla prim ödendiği için bu doğru mudur iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Hayır tam tersi 2008 sonrası için fazladan ödenen her 360 gün aylık bağlama oranını %2 oranında arttırır. Ancak 2008 sonrası hizmetlerde aylık bağlama oranı düşük olduğundan 2008 sonrası hizmet arttıkça alınacak emekli maaşı düşüyor. Burada aklınıza şu geliyor doğal olarak. Fazla ödemenin ne anlamı var! Ama maalesef sistem bu şekilde.

      Yanıtla
  33. Merhabalar eşimin 01.10.1990 ssk girişi var en son prim ödeme tarihi 03 1999 dur şunaki prim gün sayısı 1871 gün e devlet üzerinden sorguladığım zaman 5450 gün prim 47 yaş yani 2022 yılında emekli olacak sorum şudur eksik primi 3600 tamamlasam olurmu isteğe bağlı olarak yada 3 tane çocuk var her çocuk için 2 sene borçlanma oluyormuş yaşını doldurduğu zaman toplu olarak mi ödesem maaş cok düşük olurmu 3600 den eksik primi ne kadar dan ödemem gerekiyor maaşın biraz yüksek olması için teşekkürler iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Sigorta başlangıcından sonra doğmuş olması koşulu ile her çocuk için 720 güne kadar borçlanma yapabilirsiniz. 3600 günle 58 yaşı tamamladığında emekli olabilir. Günlük borçlanma tutarı şu an 27,28 TL. Daha yüksekten ödeyebilecek misiniz ?

      Yanıtla
      • Hesaba göre 47 yaşında emekli olmak için 98000 gibi bir rakam gerekiyor bunu bir düşünmem lazım tencereyi devlete verip sonra kaşıkla almak gibi bir şey bu teşekkür ederim sağolun

        Yanıtla
  34. Merhaba ismim demet demir 03.09.1980 doğumluyum.sigorta başlangıç tarihim 1997 daha sonra 2015 te dükkan açtım bagkur pirimim 1yıl 5 ay 5 gün yatırılan sigorta 350 işgünü 2 çocuk var .şimdi bu durumda nasılemekliolabilirim.eşim memur isteğe baglı sigortayımi önerirsiniz çalışarak pirim tamamlamayımı.kaç yıl çalışmalıyım

    Yanıtla
    • Merhaba. Ssk kapsamında devam etmenizi öneririm. Emekli olmak için en az 3600 günü tamamlamanız gerekir. Çalışarak tamamlama imkanı varsa daha iyi olur. Doğum borçlanması hakkınız da var çocuklar için.

      Yanıtla
  35. Selamun aleyküm ,2007 sigorta girişim var ,toplamda 2500gl gün sigortalı çalıştım şu an yurt dışında çalışıyorum ama sigortam yok isteğe bağlı sigorta mı yatirayim yada ne yapmalıyım

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Yurtdışında çalışırken ya da ikamet ederken Türkiye’de isteğe bağlı sigorta ödeyemezsiniz. Hangi ülkede çalışıyorsunuz ?

      Yanıtla
      • Sudi Arabistan da çalışıyorum buranın ikamesini de verecekler , bı 6 ay ticari vize le gittim geldim

        Yanıtla
        • Oradaki çalışmaları daha sonra Türkiye de borçlanabilirsiniz. Bence Türkiye de isteğe bağlı sigorta ödemenize gerek yok. Yine de siz bilirsiniz.

          Yanıtla
    • Merhabalar.Ben 1973 doğumlu ev hanımıyım.Tarımla uğraşmıyorum.1995 giriş tarihli 227 günlük ssk var.2000 yılında da 1995 günlük bağkurum var. 2 çocuk borçlanması yapabiliymrum.Kalan eksik günlerimi ek 5 ten ödeyebilir miyim

      Yanıtla
      • Merhaba. Normalde Ek5’te tarımla uğraşıyor olmak zorunluluğu var ama tabi bunu kimse araştırmıyor. Olabilirsiniz. Ancak ileride şikayet olursa sıkıntı olur.

        Yanıtla
  36. Selamlar..1962 doğumlu ev hanımıyım..SGK ya 09.06.2009 bağkur girişim var..hiç prim ödemem yok..İsteğe bağlı sigorta yaptırmak istiyorum..Toplu ödeme yaparsam yaklaşık ne kadar ödemem gerekir

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplu ödemeyi neye istinaden yapacaksınız ? Boşta geçen süreler için borçlanma hakkınız yok. Bağkur hangi kapsamda idi ? Tarım, esnaf v.s

      Yanıtla
  37. Merhaba Ömer Bey ,06.06.1986 doğumluyum . 2012/11. ay ilk ssk giriş tarihim . 2014/4 aydan itibaren ise Ek5 tarım sigortamı düzenli olarak yatırıyorum . Toplam 1685 gün sigortam var . Benim sorum şu , şuan yeni zamlarla birlikte ek5 tarım sigortasına 765 tl ödemekteyim , isteğe bağlı bağkurda ise 818 tl ödeniyor . Bu aradaki 53 tl yi de ödeyip isteğe bağlı bağkur a geçsem ilerde emeklilik maaşında avantaj oluşturur mu ? Gün sayım değişir mi ? Yoksa ek5 tarım sigortasının gün avantajını doldurup sonrasında mı isteğe bağlıya geçmek mantıklı olur Teşekkürler .

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurda normal emeklilik için 9000 gün sskda ise 7200 gün gereklidir. Emeklilik dilekçesi verdiğinizde hangi sigorta kolunda geçen toplam hizmet fazla ise maaş ve şartlar o sigorta koluna göre değerlendirilir. Emekli aylığınızda kayıp olmaması adına 2024 yılına kadar isteğe bağlı bağkur ödeyin sonrasında ek5 sskya geçiş yapabilirsiniz tekrar. Bunu dememin sebebi şu. Ek 5 2019 yılında 26 günlük asgari ücret üzerinden ödeniyor. 2023’te eşitlenecek.

      Yanıtla
    • Merhaba. Emeklilik için gerekli olan yaş şartını sağlıyorsanız primleri iade alabilirsiniz. Aksi halde alamazsınız.

      Yanıtla
  38. merhabalar ;
    Ben 32 yaşında çalışan bir bayanım.
    2009 yılı itibariyle 3600 sgk primim mevcut .işten ayrıldığımda isteğe bağlı sigorta yapmak istiyoruz.
    nasıl bir yol izlemem gerekli bu durumda çocuk sayısı bunu ne kadar etkiler .
    yardımınız için teşekkürler.

    Yanıtla
  39. Merhaba, Emniyette çalışıyorum. Eşim için sigortaya başvurmak istiyorum fakat Aile yardımının kesileceği söyleniyor. Duyumlarıma göre bazı sigorta çeşitleri Aile yardımının kesilmesine engel oluyormuş. Bilgilendirirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. İsteğe bağlı bağkur dışındaki tüm isteğe bağlı sigorta kollarında aile yardımu kesilir. Sadece isteğe bağlı bağkurda kesilmez.

      Yanıtla
  40. Yuh be kardeşim, iki sende 540 tlden 818 tl ye nasıl çıktınız. Nasıl ödeyecek millet bu paraları devleti beslemekten millet aç kadı.

    Yanıtla
  41. 1981 doğumluyum.17.11.2000 SSK girişim ve toplam 2007 gün.
    2013 yılından itibaren isteğe bağlı bağkur ödüyorum.bagkur günüm 1960.
    2006 yılında 15 ay askerlik yaptım.
    Emekli olabilmek için nasıl bir yol izlemem gerekir. Tavsiyeniz nedir.
    İyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Hem bağkurda hem de sskda emeklilik için 60 yaşı tamamlamanız gerekiyor. Ancak sskda 7000 günle, bağkurda ise 9000 günle emekli olabiliyorsunuz. Askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez. Son 3,5 yıl sskya geçiş sağlayarak 60 yaş 7000 günle ssk kapsamında emekli olmanız en mantıklısı olacaktır.

      Yanıtla
  42. Hocam iyi gunler , ben evde bakim maasi alanlar icin sigorta pirimi devlet tarafindan; ornegin istege bagli sigorta primi odeniyor mu ? yada devlet destegi varmi onu ogrenecektim birde bedelli askerlik yapanlar 28 gun yaptiysa borclanma yapilan gun sayisi kadar mi yapilabiliyor ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır sigortası devlet tarafından ödenmiyor maalesef. Askerlik yaptığınız süre yani 28 gün kadar borçlanma yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  43. Maşallah devletimiz halkına cok iyi sahip cıkıyor 620 tl
    İstege baglı bagkur yatırıyordum 2019
    820 olmus biz ne yapalım devletimiz bize boyle yaparsa
    Alla yardım etsin milletimize umarım bu durum tekrar duzelırr

    Yanıtla
  44. Ben meslekten ayrilan memurum 600 eksik günüm var 600 günü nasıl ve en uygun hangi sigortadan tamamlayıp emekli sandigindan emekli olabilirim.

    Yanıtla
  45. Merhaba hocam, annemin 1985 yılında ücretli öğretmenlikten 1 ay sigorta girişi var. Bende 2015 de 200 gün kadar ödedim. 2 kardeşiz 1988 ve 1995 doğumlu. Annemi hangi sigorta kolundna ödemeliyiz? Kaç yaşında emekli olur. 1965 doğumlu. Şuan 3600 günden emekli olanların maaşı ne kadar

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. En mantıklısı ek 5 tarım ssk. Doğum borçlanması yapsın. Kalan günlerini ek 5 ssk kapsamında tamamlayın. Yanlız borçlanmayı normal ssk kapsamında çalıştıktan sonra yapması daha avantajlı olur.

      Yanıtla
        • İki çocuk için 1440 güne kadar doğum borçlanması yapabilir. Toplamda 3600 günü tamamlaması lazım. Kalan günleri de ek5 sskdan tamamlasın işte.

          Yanıtla
  46. 1.1.1996 SSK girişim 6260 gün prim Sayın ne zaman emekli olurum 94 yılında askerlik yaptın borçlanma yaparsan faydası olur mu ne kadar emekli maaşı alırım Teşekkürler

    Yanıtla
  47. Merhaba 1975 doğumluyum. 2003 sgk girişim. 5040 gün pirimim var.şu an çalışmıyorum. Benim sorum şu. 5040 günümün üzerine 540 gün askerliği mi odesem 5580 günle yaştan emekli olsam maaşım normal emekliye göre ne olur.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigortadan 5400 günle emekli olamazsınız. 4500 günden olursunuz. Şu anki mevcut gün sayınız yeterli zaten. Maaş hakkında daha önce bilgi vermiştim size.

      Yanıtla
  48. 3 yıldır ek 5 ödüyoruz sigorta girişim 1990 şu an tarımla babamın işlerinde uğraşıyoruz ama şehirde ikamet ediyoruz ek5 ödemeye devam edelimmi yoksa ev hanımı sigortasına mi geçelim ek5 sakıncası varmi

    Yanıtla
    • Merhaba. Tarımla uğraşmıyorsanız Ek 5 ödeyemezsiniz. İsteğe bağlı bağkura geçmenizi öneririm.

      Yanıtla
      • Şu anda zeytin ve bağımız var ama tapular babamın adına 5 yıldır biz bakıyoruz kendimiz calisiyoruz

        Yanıtla
        • O zaman sorun olmaz. Denetimsel bir durum olursa da kendi bağımızda mevsimlik çalışıyorum dersiniz.

          Yanıtla
  49. Merhablar ilk 2012 şubatta istege bagli ssk oldum bu güne kadar yatırdım sadece 224 gün ssk ise girdim o ara kapattım 224 gün ssk yattı sonra tekrar istege bagli ssk dan devam ettim şu anda da aktifim bu 224 gün illerde emekli günlerime sayılcakmi ve normal şartlarda ne zaman emekli olurum 1987 doğumluyum şimdiden tesekurler

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Tabi ki eklenir günlerinize. Normal şartlarda ssk kapsamında emeklilik için 60 yaş 7200 günü tamamlamanız gerekir.

      Yanıtla
  50. 200 sgk girişim 4927 gün pirim var.şu an çalışmıyor um. 5 aydır isteğe bağlı ödüyorum.benim. sorum şu isteğe bağlı ödemesem yaştan emeki olunca 4927 günle maaşım normal emekli den ne kadar az olur.isteğe bağlı pirim ödemede zorlanıyorum.

    Yanıtla
  51. 2003sgk girişim var 4927gun. Şu an 4b ödüyorum.130 gün 4b.ben bu 4b yi ödemesem yaştan emekli olunca maaşIm normal emekli maaşI arasında ne kadar fark eder.

    Yanıtla
  52. Kardeşim 170tl zammı olur geçen yıl 100tl zam gelmişti ev hanımlığı sigortasına insaf edin ödeme gücümüz yoktur tekrar değerlendirin lütfen

    Yanıtla
  53. İyigeceler 1982 dogumluyum benim 2002 ssk girişim var prim gün sayım 4424 ben isteğe bağlı prim ödemek istiyorum benim için doğru olurmu bir sakıncası varmı

    Yanıtla
    • Merhaba. Ssk kapsamında devam etmeninizi öneririm. İsteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödemesi yapacaksanız da 1260 günü geçmemenizi öneririm.

      Yanıtla
  54. 4a dan 1 aylık, 4c den 8 aylık primim var Şu an işsizim ama sigortamı yatırmak istiyorum Hangisinden devam etmeliyim 4a 4b 4c farkıne

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigortadan yani 4a’dan devam edebilirsiniz. İsteğe bağlı ek5 sigorta kapsamında prim ödemesi yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  55. 24/07/2009 itibarı ile sgklı oldum isteğe bağlı çalışan bağkurlu olarak primlerimi ödüyorum.818 lira prim ödemem gerekiyor.benim gibi ödeme yapanlar ve 2008 sonrası bağkurlu olanlar emekli olsa alacakları maaş 800 ike 1000 lira arası ama ödenmesi geren prim 818 lira.
    sıkıntılı bir durum değilmi?

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Brüt ücret yükseldiği için prim yükseliyor. Brüt ücret yükselince alınacak emekli maaşı da yükseliyor. Yani 800 lirada kalmıyor emekli maaşı.

      Yanıtla
  56. Bu kucuk esnaf bu dar galirli insanlar bunu nasil odeyecek diye dusunen varmi merak ediyorum zaten odemeyen odeyemeyen cok bari biraz daha insafli olsada herkez odeyebilse ins biraz duzelir hersey zamli zaten

    Yanıtla
  57. Ben babam için ödüyorum prim eksiği olduğu için bir yerde çalışmıyor şirketinde yok daha önce ,649 ödüyordum şimdi ne kadar ödeme yapcam

    Yanıtla
Yorum yapın