Kapıcı Tazminat Hesaplama 2024 & Uzman Hesaplasın

Kapıcı tazminat hesaplama kapıcı ve ya apartman görevlisi çalıştıranlar açısından kafa karıştırıcı olabilmektedir. Kapıcılar için esas alınacak brüt asgari ücret 2024 yılında 10.008,00 TL olacak. İşten çıkan ve sigorta bildirimi asgari ücretten yapılanlar için tazminat hesaplaması bu oran esas alınarak yapılacak.

2024 yılında iş çıkışı verilecek olan kapıcı/konut görevlileri v.s. için kapıcı tazminatı nasıl hesaplanır, apartman görevlisi kıdem tazminatı hesaplamasını nasıl yapabileceğiniz konusunda yazımızın devamında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Konut kapıcısı tazminat şartları nelerdir ?

Malumunuz çalışanların tazminat hakları 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesine göre düzenleniyor. İlgili kanuna göre bir çalışanın işten çıkması halinde işveren tarafından tazminat ödenebilmesi için;

  • İşyerindeki çalışma süresinin en az 1 yıl olması gerekiyor. Bu olmazsa olmaz temel şartlardan birisi.
  • İkinci önemli koşul ise çalışanın istisnai bazı durumlar dışında kendi isteği ve ya kusuru dışında işten çıkması. Bu durumun istisnaları ise emeklilik nedeni ile işten çıkma, evlenen kadınların evlenme nedeni ile ayrılması, sağlık problemleri v.s. dir.
  • Yukarıda belirtilen şartların sağlanıyor olması halinde apartman/site yönetimi tarafından işten çıkan konut kapıcısı/apartman görevlisine v.s. tazminat ödenmesi gerekmektedir.
  • Peki tazminat nasıl hesaplanıyor ? Gelelim bu sorunun yanıtına.

Kapıcı kendi isteğiyle işten ayrılırsa tazminat alabilir mi ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi normal şartlarda kendi isteği ile işten çıkış halinde kapıcı işten çıkarma tazminatı ödenmez. Ancak bu durumun bazı istisnaları vardır;

  • Askerlik nedeni ile işten çıkma,
  • Sağlık nedeni ile işten ayrılma,
  • Emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma,
  • Ölüm halinde,
  • Evlilik nedeni ile evlenme tarihinden itibaren 1 sene içerisinde işten ayrılan kadın çalışanlara,
  • Kendi isteği ile bile çıksa kapıcıların kıdem tazminatı ödemesinin yapılması gerekmektedir.

Kapıcı kıdem tazminatı nasıl hesaplanır ?

Kapıcılarda kıdem tazminatı hesaplamasında işçinin iş çıkış tarihindeki son brüt kazancı esas alınır. Peki brüt üzerinden kapıcıların tazminatı nasıl hesaplanır ? Aşama aşama aşağıdaki şekilde kapıcının kıdem tazminatı hesaplaması gerçekleştirilir.

  • İşyerinde çalıştığı her bir yıl için ödenecek brüt tazminat tutarı son brüt kazanç kadardır.
  • Ödenecek yıllık net tazminat tutarı ise brüt tazminat tutarından %07,59 oranında damga vergisi kesilerek bulunur.
  • Hesaplanan brüt tazminat üzerinden damga vergisinden başka bir kesinti yapılmaz.
  • Yukarıdaki apartman görevlisi tazminat hesaplama şekline göre 2024’te asgari ücretle çalışan bir kapıcıya ödenecek tazminat hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplama 2024

2024’te sigorta bildirimi asgari ücret üzerinden yapılan bir konut kapıcısı için her bir yıllık çalışma için;

Brüt yıllık tazminat20.000,50 TL
Asgari ücrete göre net
yıllık tazminat
19.897,00 TL
  • Ödenecek brüt tazminat tutarı 20.000,50 TL üzerinden hesaplanacak.
  • %07,59 damga vergisi kesildikten sonra her bir yıl için ödenecek net tazminat tutarı ise 19.897,00 TL olacaktır.
  • Bu durumda çalışanın 2024 yılında ayrılması halinde çalışmış olduğu her bir ay için ödenecek yaklaşık tazminat tutarı 1.658,00 TL olacaktır.

Kapıcının yıllık tazminatı ne kadar ?

Yukarıda kapıcıların kıdem tazminatı nasıl hesaplanır kısmında da belirttiğimiz gibi 2024 yılı itibariyle asgari ücretle çalışan bir kapıcının işten ayrılması durumunda çalışmış olduğu her bir yıl için ödenmesi gereken ortalama tazminat tutarı 19.897,00 TL olacaktır.

Kapıcı Kıdem Tazminatı Hesaplama Excel

Tazminat için hesaplama ücretleri değişkenlik gösterdiğinden excel dosyasını kaldırdık. Bunun yerine kapıcının çalışma süresi ve son brüt kazancını yorum bölümünden yazmanız durumunda ne kadar tazminat ödenmesi gerektiği hakkında bir hesaplama yapabilirim.

Kapıcı kıdem tazminatı hesaplama programı

Oluşturduğumuz kapıcı tazminatı hesaplama programı aracılığı ile kafanız karışmadan kapıcıya ödeyeceğiniz net tazminat tutarını kolayca hesaplayabilirsiniz.

  • Kapıcı tazminat hesaplama programı kapıcının son brüt kazancını yazmanız tazminat hesaplaması için yeterli olacaktır.
  • Ödenecek net tazminatı tazminat hesaplama programı aracılığı ile hesaplamak için hemen kıdem tazminatı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Konut kapıcısı ihbar tazminatı alabilir mi ?

Hem işçi hem de işverenin kanunen işten çıkış tarihini en geç bildirmesi gereken süreler ihbar süresi olarak tanımlanır. İhbar süresine uymadan çıkış veren işveren ya da çıkan işçi karşı tarafa tazminat ödemek zorundadır. Ödenmesi gereken bu tazminat ise ihbar tazminatı olarak tanımlanır. Kapıcı kıdem ve ihbar tazminatı hesaplaması için ihbar tazminatı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Konut kapıcısına işsizlik maaşı ödenir mi ?

Eğer çıkış işveren tarafından verildiyse, işten çıkış tarihinden evvelki son 3 senede en az 600 gün ssk var ise isşizlik maaşına başvuru hakkınız var.

6 ay çalışan tazminat alabilir mi 2024

Tazminat için gerekli en az çalışma süresi 1 yıldır. 1 yıldan az çalışarak işten çıkan ya da işten çıkışı verilen çalışanlara işveren tarafından tazminat ödenmesi zorunlu değildir.

3 yıllık kapıcının tazminatı ne kadar?

01 Ocak 2024 tarihinden itibaren işten çıkacak bir kapıcıya 2024 asgari ücret üzerinden hesaplanmak şartı ile 3 yıllık çalışma karşılığı ödenecek yaklaşık net tazminat tutarı 59.690,00 TL olacaktır.

Kapıcı elektrik su parası öder mi?

Bu yönetim ile kapıcı arasındaki sözleşmeye bağlı bir durumdur. Ödemez diye bir kural yoktur.

Kapıcı dairesinde oturan aidat öder mi?

Aidat hükümleri yönetim tarafından belirlenir. Normalde apartmanda aidatları kiracılar öder.

Kapıcı kaç saat çalışıyor?

Günlük çalışma süresi iş kanunu kapsamında 7,5 saattir. Çalışma günlerine ya da haftanın belli gün ve saatlerine eşit dağıtılacak şekilde çalışma süreleri ayarlanabilir.

3.7/5 - (3 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Kapıcı Tazminat Hesaplama 2024 & Uzman Hesaplasın” üzerine 25 yorum
  1. Kapıcı tazminatinda başka bir ödemesi yoksa Son 5 yılın kira ve aidatı ile 9932 çarpi yıl olarak hesaplanacak doğrumu anladim

    Yanıtla
    • Merhaba. Ben öyle bir hesaplama formülü paylaşmadım yazıda. Kira ve aidat konusunu bilmiyorum. Normal şartlarda brüt ücretten binde %7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılarak tazminat hesaplanır.

      Yanıtla
  2. merhaba
    1.1.1995 tarihinde işe başlamış kapıcımız bulunmaktadır 31.12.2023 tarihinde işine son verip tazminatını ödememiz gerekiyor kapıcının su doğalgaz elektrik ve kapıcı dairesi kirası apartman tarafından karşılanmaktadır ortalama ne kadar tazminat ödememiz gerekmektedir bilgi verirseniz sevinirim
    teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yıllık brüt tazminat tutarı brüt asgari ücretin altında olamaz. Geri kalan giderleri nasıl düşeceksiniz onu bilmiyorum açıkçası. Bir mali müşavirden yardım alsanız iyi olur.

      Yanıtla
  3. mehaba
    apartman görevlimiz sağlık sorunları nedeniyle sgk ya 20 ekim 2022 de emeklilik başvurusu yaptı.40-45 gün sonra bir bildirim geleceği söylenmiş.
    yaklaşık 7,5 yıldır çalışıyor.nekadarlık bir ödeme yapmamız gerekiyor ve
    yasal yükümlülüklerimiz nedir acaba.
    teşekkürler

    Yanıtla
  4. Merhaba ben antalyada bir sitede kapıcı olarak
    1 mart 2019 da sigortam yatmış olup şuan halen burda ücretsiz ikamet edip çalışmaktayım,çalışma sabah 7 ile 7.30,akşam ise belirsiz.yani çoğu zaman geceleri gerekli gereksiz durumlarda 9,10,12 gibi kalkmak zorunda kalıyorum.maaşım 4253 tl dışında,resmî tatillerde ücretsiz çalıştırılıyorum,3 adette kullanılmayan yıllık iznim var.
    BU durumda kanunda iyi niyet ve ahlak kuralları esas ALINIP kendim çıkarsam
    1.resmi tatiller ve günlük fazla mesai kaç saat çıkıyor,
    2.Bide tazminat olarak elime net nekadar geçer.
    Önerileriniz nelerdir
    Şimdiden teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Eğer tazminat ödenmesi gerekirse çalıştığınız her ay için ortalama 413 TL tazminat alabilirsiniz.
      2- Günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Bunun üzerindekiler fazla mesaiye girer.
      3- Resmi tatiller için ödeme yapılmadıysa ayrıca onların da hesaplanması gerekir.

      Yanıtla
  5. Merhaba ben apartman görevlisi çalışmaktayım 5 yıl oldu işten çıkarılırsa ne.kadar tazminat alabilirim

    Yanıtla
  6. Merhabalar. Ben 01.12.2011. Tarihinde kapıcılık işi e başladım ve ilk 3ay deneme süresi diye sgk yapmadılar. 04.04.2012ilk sgk yatırmışlar. Ve beni şimdi maliyetler yüksek diye işde cıkarmak istiuorlar. Alacagım haklarımı bilmiyorum acaba benim alacagım tüm halarımı bana söylermisiniz teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Geç sigorta girişi yapıldı ise şikayet edebilir onların işlenmesini de sağlayabilirsiniz. Tazminat hakkınız var. Çıkış işveren tarafından yapılacaksa bir de işten çıktıktan sonra işsizlik ödeneği alma hakkınız var.

      Yanıtla
  7. Merhaba,babam 1998 kasım ayından beri aynı yerde apartman görevlisi olarak çalışmakta son zamlardan sonra bir girdi çıktı yapma veya işten çıkarılma gibi birşey söz konusu şuan işten çıkarılması halinde alacağı hakları nelerdir anladığım kadarıyla apartmanın bir dairesinde oturduğu elektrik ve su faturası ödemediği için bazı alacağı yasak hakları çıkıyormuş 2022 yılında işten çıkarılırsa alacağı haklar nelerdir 2021 yılında aniden işten çıkarılırsa alacağı hakları nelerdir öğrenebilir miyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. İşten çıkarılma halinde eğer en az 1 yıldır çalışma varsa kıdem tazminatı ödenir. Ayrıca işsizlik maaşı almaya da hak kazanabilir. Açıkçası kira, elektrik gibi giderlerin tazminat hesaplamasında nasıl dikkate alındığı hakkında net bilgi sahibi değilim. Bu konuda uzman bir mali müşavirden destek alabilirsiniz.

      Yanıtla
  8. merhaba, 26.11.2008 tarihinden beri kapıcı olarak çalışıyorum. bu süre içinde bina temizliği ve 900 m2 site bahçesinin bahçıvanlığını yaptım.6 sene 7 ay boyunca kalorifer yaktım, resmi tatillerde çalıştım. son 2 senedir saat 22:00 den sonra 80 dairenin çöpünü aldım. elektrik su faturalarımı kendim ödedim. şuanki maaşım 3040 tl. şimdi site yönetimi bana çıkışını verelim tekrar sözleşme imzalayalım diyor. benim şuan kıdem ve ihbar tazminatım ne olur küçük bir ilçedeyim kimseden yardım alamıyorum yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba Ali BEY. Sanırım brüt asgari ücret üzerinden kazancınız bildiriliyor. Eğer öyle ise çalıştığınız her ay için ortalama net 295 TL, her sene için de net 3500 TL civarında tazminat ödenmesi gerekir size. İhbar tazminatı için işverenin ihbar sürelerine uymadan derhal çıkış vermesi gerekir. Bu o durumlarda geçerlidir.

      Yanıtla
  9. merhaba, 26.11.2008 tarihinden beri kapıcı olarak çalışıyorum. bu süre içinde bina temizliği ve 900 m2 site bahçesinin bahçıvanlığını yaptım.6 sene 7 ay boyunca kalorifer yaktım, resmi tatillerde çalıştım. son 2 senedir saat 22:00 den sonra 80 dairenin çöpünü aldım. elektrik su faturalarımı kendim ödedim.

    Yanıtla
  10. 2006 yılından beri kapıcıyım, net 3500 maaş alıyorum iki ayrı bina aralarında anlaşıp tek kapıcı aldılar, hiçbir ek ödeme vermiyor lar. Başta konuştuk verilecek ti. Vermediler diğer binanın kapıcı dairesinden 1700 kira alıyor lar binanın birisi 500tl gaz parası veriyor du yönetim kararı olmadan kesiyor. O binanın hizmeti ni. Bırakmak istiyorum bürütü m 4000 üzerinde çıksam tazminat m ne tutar

    Yanıtla
  11. 3 ben yildan beri kapiciyim.benim maaşımdan maaşım bankaya yatiyor ama doğal gaz elektrik parasi kesiyor yonetici.is sözleşmem yok.maaşım.asgari ücret aldinda kesinti yapiliyor bankaya eksik para yatırıyor bu sizce yasal biseymi..

    Yanıtla
  12. Merhaba ,

    Apartmanımızın Yöneticiliğini yapmaktayız.Bu yıl 2 OCak 2020 tarihinde Apartman Görevlimiz Emekliliğini isteyerek , çıkışını verdi ve tazminat hakkını kazandı.Bunu nasıl hesaplayabiliriz neleri dahil etmeliyiz bize yardımcı olabilir misiniz?
    10.09.1994 işe giriş
    02.01.2020 işten çıkış senede bir kere 1 maaş tutarında ikramiye alıyor ve bu süre zarfı boyunca apartman binasında konaklama yapmıştır. Hesaplayıp bize bildirmenizi rica ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bunun için bir mali müşavir ya da uzman bir muhasebeciden yardım almanızı öneririm. Brüt maaş ve ikramiye bilgisi ile hesaplama yaptırmanızı öneririm.

      Yanıtla
  13. Ben yeni yönetici oldum. Binamızda hizmet veren kapıcımız 11 yıldır çalışmakta olup, adına Kösem Tazminatı Fonu oluşturulmamış. Böyle bir birikim yok. Bunu oluşturmak istiyorum. Bu gün itibari ile de devam etmek istiyorum. Geçmiş yıllara ait bedeli maliklerden toplayacağım galiba. Devamını da maliklerden mi sakinlerden mi toplanacak. Hizmeti kiracıların aldığını, tazminatı da onların ödemesini isteyen malikler var. Ne yapmam gerekiyor? Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Hizmet alan kişiler sorumlu diye biliyorum. Ancak net olarak emin değilim. Bu işte uzman bir avukata danışmanızı öneririm.

      Yanıtla
Yorum yapın