Kara Liste Sorgulama: SMS, T.C. ve E-devlet İle

Kara Liste Sorgulama işlemleri kredi, kredi kartı borcu ya da çek ödemelerini geciktiren, ödemelerini geciktirdiği için bankalar ve ya diğer finans kuruluşları tarafından borçları takibe alınan kişilerin en çok araştırdığı konuların başında gelmektedir. Bu kapsamda borçlarını ödeyemediği için takibe alınan kişiler acaba ben de kara listede miyim, eğer öyle ise bankaların kara listesinden nasıl çıkılır konusunda araştırma yapmaktalar.

Bu yazımızda kara listeden ne zaman çıkarım, borcumu ödedim kara listeden nasıl çıkarım gibi konu hakkında sık sorulan sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. Ayrıca kara liste, kredi sicil ve ya kırmızı kalem sorgulama adı da verilen kara liste sorgulama işlemlerini nasıl ve nereden yapabileceğiniz hakkında bilgi verilecektir.

Kara liste nedir?

Aslında kara liste halk arasında kredi notu düşük olanlara verilen isimdir. Yani halk arasında kredi notu düşük olup herhangi bir kredi işlemi yapamayan, kredi kartı alamayan kişiler kara listede olarak adlandırılmaktadır. Resmiyette ise kara liste kredi notu en riskli grupta olanlara verilen isimdir. Kredi ödemeleri, kart ödemeleri ve diğer kredili mevduat borçlarını süresinde ödemeyen ve takibe alınanlar ve bunu alışkanlık haline getirenler kredi notunda en riskli grupta yer almakta diğer bir ifade ile kara listeye alınmaktadırlar.

Kara listeden nasıl çıkılır?

Kara listeden çıkmak için bazı yükümlülükleri sağlamanız gerekmektedir.

  • Banka kara listeden çıkmak için öncelikle tüm borçlarınızı ödemeniz gerekmektedir.
  • Normal şartlarda borçlarınızı kapatmanız ve sonrasında ödemelerinizi düzenli yapmanız halinde kara listeden çıkmanız diğer bir ifade ile kredi notunuzun yükselmesi 5 yılı bulmaktadır.
  • Ancak dönem dönem çıkartılan banka kırmızı kalem affı ile borcunu ödemiş ve diğer yükümlülükleri sağlamış olanlar kara listeden çıkarılmaktadır. Bu kapsamda başvuru yapmak için kredi sicil affı başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bankalarda kara liste ne zaman silinir?

Normal şartlarda eğer banka kara liste affı yoksa siz tüm borçlarınızı ödedikten sonra 5 yıl içerisinde kara listeden çıkartılırsınız. Sicil affı ve ya kredi kartı kara liste affı çıkması durumunda ise eğer borçlarınızın hepsini kapattıysanız kara listeden yasa kapsamında silinirsiniz.

Banka kara liste sorgulama nasıl yapılır?

Kara liste sorgulama diğer adı ile banka kırmızı kalem sorgulama işlemleri https://www.findeks.com/ aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Kredi notunuzu öğrenmek için bu kapsamda belirlenen ücreti ödemeniz gerekmektedir. Şu anda güncel fiyatı 10 TL civarındadır. findex e devletten ücretsiz olarak sorgulanamamaktadır. Findex aracılığı ile merkez bankası kara liste sorgulaması yapmak için;

  • Öncelikle yukarıda verilen bağlantı aracılığı ile Findex ana sayfasına giriş yapın.
  • Daha önce üye olmadıysanız öncelikle üye olun.
  • Mevcut üyeliğiniz varsa giriş yapın.
  • Üye olmadan ana sayfada yer alan FİNDEX KREDİ NOTUNUZU ÖĞRENİN kısmında yer alan SATIN AL bölümüne tıklayın.
  • Sonra bilgilerinizi girerek ödeme yapın. Ödeme işleminden sonra raporunuz mail adresinize gönderilecektir.

Findex kredi notu aralıkları

Findex kredi notları tablosu aşağıda verilmiştir. Findeks puan aralıklarına göre risk gurubunuza aşağıdaki tablodan göz atabilirsiniz.

findex kredi notu tablosu

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere;

  • Kredi notu 1 ile 1900 arasında değerlendirilmektedir.
  • Kredi notunuz bu aralıkta ne kadar yüksekse risk durumunuz o kadar düşük olacaktır.
  • 1-380 arası puanı olanlar en riskli grupta,
  • 380-760 arasında olanlar orta riskli,
  • 760-1140 arasında olanlar az riskli,
  • 1140-1520 puan arasında olanlar iyi,
  • 1520-900 arasında yer alanlar ise çok iyi grupta yer alıyor.

Sms ile kara liste sorgulaması nasıl yapılır?

Konu hakkında okurlarımız sms ile banka sicilimi nasıl öğrenirim sorusunu bize sık sık sormakta. SMS ile şu an için findex rapor notu diğer adı ile kredi kara liste sorgulama ya da kredi notu sorgulama işlemleri yapılamamaktadır. Kredi ya da kredi kartı kara liste sorgulama işlemlerini Findex resmi websayfası üzerinden yapabilirsiniz.

Kara liste sorgulama e-devlet

Findex raporu e devletten alınamamaktadır. Ancak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi raporunu e-devletten alabilirsiniz. Tabi bu belgede kredi notu yazmamaktadır. Dolayısıyla e-devletten alınacak olan risk merkezi raporu ile kara liste sorgulaması yapamazsınız. E-devletten bu raporu almak için;

  • Findeks kara liste sorgulama için Öncelikle T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan giriş yapın ⇒ E-devlet risk merkezi raporu sorgulama.
  • Bu sayfada YENİ BAŞVURU diyerek başvuru işlemini yapınız.
  • Başvurudan sonra birkaç dakika içerisinde cep telefonunuza onaylandığına dair bilgi gelecek ve aynı zamanda dosya açmak için bu gelen SMS’te şifre de olacak.
  • Onaylandıktan sonra BAŞVURU BİLGİLERİM kısmından raporunuza ulaşabilirsiniz.
  • Raporu Görüntüle kısmını tıklayarak devam ediniz.
  • Açılan ekranda size sms ile gelen şifreyi yazarak devam edin.
  • Dosya açılırken yine sizden şifre isteyecek. Dosya şifresi de sms ile gelen şifredir.
  • Son aşamada artık Risk Merkezi Raporu açılacaktır.
  • Raporda KREDİ LİMİT VE BORÇ BİLGİLERİ, BİREYSEL KREDİ BAŞVURU BİLGİLERİ, İHALE YASAKLISI BİLGİLERİ , SENET BİLGİLERİ , ÇEK BİLGİLERİ  ve ÇEK YASAKLAMA VE KALDIRI KARAR BİLGİLERİ gibi bilgiler yer almaktadır.

T.C. ile kara liste sorgulama

Sorgulama işlemleri findeks kara liste web sayfasından ya da E-devletten yapılabilmektedir. Herhangi bir üyelik kaydı ya da şifre olmadan sadece T.C. ile sorgulanabilmesi mümkün değildir.

Risk raporunda kredi notu nerede yazıyor?

Bankalarda kırmızı çizgi sorgulama diğer adı ile kredi notu sorgulama Findex üzerinden yapılmaktadır. E-devletten alınan Risk Merkezi raporu bilgilendirme amaçlıdır ve burada kredi notu yer almaz. Eğer banka kırmızı çizgi sorgulamak ve hangi risk grubunda yer aldığınızı öğrenmek istiyorsanız Findex’ten rapor talep etmeniz gerekmektedir.

E-devlet kredi notu nerede yazıyor?

Kredi notu Findex raporunda yer almaktadır. Findex sitesinden yapacağınız sorgulama sonucunda kredi notunuzu da öğrenebilirsiniz.

Banka kara liste kaç yılda silinir?

Tüm borçları ödedikten sonra 5 yıl içerisinde kara listeden çıkarsınız.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın