Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi Kaç Gündür?

Kıdem tazminatı ödeme süresi işten çıkacak ya da çıkanların çok araştırdığı konuların başında gelir.  İş Kanunu’na göre işten ayrılan, en az 1 yıl çalışması olan ve kıdem tazminatı şartlarını sağlayan çalışanlara işveren tazminatlarını ödemek zorundadır.  Burada tereddüt yaşanan husus ise kıdem tazminatı süresidir. Bu yazımızda işten çıkarılan işçinin tazminatı ne zaman ödenir, kıdem tazminatının ödenmesi için işverene tanınan süre ne kadar gibi kıdem tazminatı ne zaman ödenir hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Tazminat kaç günde yatar?

Asıl konumuz olan kıdem tazminatı kaç gün içinde ödenir sorusunun cevabı ile başlayalım. Aslında kanunen belirlenen net bir süre yoktur. 4857 sayılı iş Kanunu kıdem tazminatı ödeme süresi de net olarak belirtilmemiştir. Yani işveren 1 ay içerisinde ödemeli, 6 ay süresi vardır gibi net bir tanımlama ya da ibare kanunda yer almamaktadır. Peki tamam ama hangi süre esas alınmalı ?

Burada kesin ve net olan kural derhal ödenmesi gerektiğidir.  Belirli bir süre yoktur ancak derhal ödenmesi gerekmektedir. İş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte oluşan kıdem tazminatı hakkını doğal olarak iş sözleşmesinin feshi ile birlikte ödenmesi de temel kuraldır. Bu durumda belirlenen bir tazminat alma süresi olmamasına karşın iş sözleşmesi feshedildiğinde derhal ve peşin olarak ödenmesi kanaatine varılmış olunacaktır.

Peki tazminat ödeme süresi net değil ben ne kadar beklemeliyim çalışan olarak ? Makul bir süre beklemelisiniz. Bu makul süre genellikle iş sözleşmesinin feshinden sonra 30 gündür. İşveren temelde alacakları iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödemek zorundadır.  En az 30 gün bekledikten sonra eğer yine ödemezse bu durumda aşağıda anlattığımız yolu takip ederek kanuni yollara başvuru hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kıdem tazminatı ödeme süresi Yargıtay

İşveren tazminat ödeme süresi ile ilgili İş Kanunu’nda ya da bağlı genelgeler, yönetmeliklerde net bir ibare yoktur ve süre belirlenmemiştir. Yargıtay tarafından verilen kararlarda da bu konuda net süreler belirtilmemiştir. 

Emekli tazminatı kaç günde yatar?

Kıdem tazminatı kaç günde ödenir kısmında da belirttiğim gibi Kanunen bunun için belirlenmiş bir süre bulunmamaktadır. Ancak genel kanı ödemenin iş sözleşmesi fesih tarihinden itibaren derhal yapılması gerekliliğidir. Genel olarak kabul gören süre ise iş sözleşmesi fesih tarihinden itibaren 30 gündür.

İş mahkemesi tazminat ödeme süresi

Kıdem tazminatı alacağı işveren tarafından ödenmezse önce arabulucu ve yine çözülmezse sonrasında ise mahkemeye intikal etmektedir. Yoğunluğa bağlı olarak tazminat yatırma süresi değişkenlik gösterse de ortalama sonuçlanma süresi 1,5-2 yıl arasında değişebilmektedir.

15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı ödeme süresi

Tazminat ne zaman yatar kısmında da açıkladığım hükümler 3600 günden tazminat uygulamasında da aynıdır. Ortalama 1 ay içerisinde ödenmesi gerekir.

Kıdem tazminatı kaç gün içinde ödenmesi gerekir?

Tazminat ödeme süresi kaç gündür sorusunun cevabı iş kanununda ya da bağlı genelgelerde yoktur. Genel kanı işçinin iş sözleşmesinin feshedilme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiğidir.

Kıdem tazminatı geç ödenirse ne olur?

Kıdem tazminatının genel olarak belirlenmiş süre olan 30 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Geç ödenmesi durumunda faizi ile birlikte ödenmesi gerekmektedir. İş Mahkemesi tarafından verilen tazminat ödenmesi kararlarında tazminat ödemesinin mevduata uygulanan en yüksek faize göre hesaplanmasına dair kararlar verilmektedir.

Kıdem tazminatı hemen ödenir mi?

Tazminat kaç günde ödenir kısmında da net olarak ifade ettiğim gibi tazminatı iş sözleşmesinin feshi ile birlikte derhal ya da en geç 30 gün içerisinde ödenmesi esastır.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi Kaç Gündür?” üzerine 4 yorum
  1. Merhaba
    İkale sözleşmesi ile sonuçlanan durumlarda ihbar süresi söz konusu mudur?
    Şirket ihbar sürelerini uygulayabilir mi yoksa ikale sözleşmesi kurulduğu andan itibaren işi sonlandırmak mümkün mü?
    İkale bedeli için şirketin ödeme süresi ne kadardır? imzalanır imzalanmaz ödemesi zorunlu mudur?

    Yanıtla
  2. merhaba iş yeri devri ile taminat hakkım dogdu soz konusu tazminat devir edildiğinden buyaana 30 gün geçmesine ragmen hala verilmedi mazeretleri franchising şube oldugundan göya merkezden ödeme bekliyorlarmış bu konuda izlemem gereken yol nedir ? teşekkürler.

    Yanıtla
Yorum yapın