Malulen Emeklilik Maaşı Hesaplama 2024 & Şartları

Malulen emeklilik maaşı hesaplama işgücü kaybı, hastalığı olan ve bu durum çalışmasına engel teşkil eden çalışanlar tarafından merak edilmekte. Eğer ilk sigorta, bağkur, emekli sandığı ya da diğer kapsamlarsa sigorta başlangıç tarihinden sonra oluşan rahatsızlıktan kaynaklı olarak çalışma gücünüzde kayıp yaşarsanız ve bu durum artık çalışma durumunuzu zorlaştırırsa malulen emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

Eğer çalışma gücünüzü engelleyen bir durum ilk sigorta başlangıç tarihinden önce de mevcutsa bu durumda malulen emekli olma hakkından yararlanamazsınız ve emeklilik şartlarınızın engelli diğer adı ile vergi indiriminden emeklilik kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Yazımızın devamında malulen emekli maaşı ne kadar oldu, emekli sandığı malulen emeklilik maaşı ne kadar ve memurlarda malulen emeklilik şartları nelerdir gibi konularda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Malulen emeklilik şartları nelerdir 2024

Yukarıda da belirttiğimiz üzere malulen emeklilikte en önemli husus rahatsızlığın/hastalığın ilk sigorta/bağkur v.s. giriş tarihinden sonra meydana gelmiş olması. Eğer ilk iş başlangıcından ya da doğuştan gelen bir engel durumu varsa bu kapsamda emekli olamazsınız. Malulen emekli şartları 2022 yılında aşağıdaki gibidir. Bu şartlar tüm ssk ve bağkur kapsamındakiler ile ilk defa 01 Ekim 2008 tarihi ve sonrasında göreve başlayan devlet memurları için geçerlidir. 01 Ekim 2008 tarihinden önce göreve başlayan memurlarda malulen emeklilik koşulları 5434 Sayılı Kanuna göre belirlenmektedir.

  • En az 1800 gün hizmetinizin olması,
  • İlk sigorta/bağkur v.s. başlangıç tarihinden itibaren en az 10 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanmış olması ( bakıma muhtaç ağır engelliler için 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmaz)
  • SGK tarafından işgücünüzdeki kayıp oranının yani engel oranınızın en az %60 ve üzerinde olduğunun tespit edilmesi.

Eğer hastalığınız işe başlamadan ya da bağkurlu olmadan önce de mevcutsa malulen emekli olamazsınız. Böyle bir durum mevcutsa ve en az %40 üzeri raporunuz varsa yaş beklemeden engelli emeklilik kapsamında emekli olabilirsiniz. Eğer bu durum mevcutsa yazımızın devamına geçmeden direk engelli malulen emekli maaşı ne kadar,  yüzde 40 malulen emeklilik maaşı ve şartlar için engelli emekli olma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bağkur malulen emeklilik şartları 2024

4b yani bağkur kapsamındaki birisinin malulen emeklilik hakkından yararlanabilmesi için;

  • En az 10 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlaması,
  • En az 1800 prim günü olması,
  • Kurul tarafından iş gücü kayıp oranının en az %60 ya da üzerinde belirlenmiş olması ve ödeme vadesi geçmiş prim borcunun olmaması gerekiyor.

Memuriyette malulen emeklilik şartları nelerdir ?

İlk defa 01 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında göreve başlamış olan devlet memurları için de yukarıda belirtilen memur malulen emeklilik şartları geçerlidir. Yani bu tarihten sonra göreve başlayan memurların malulen emekli olabilmesi için en az %60 ya da üzeri raporunun olması, en az 1800 gün ve 10 yıllık sigortalılık süresi şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Bu tarihten önce başlayanların 4c malulen emeklilik şartları için ise 5434 Sayılı Kanun hükümleri esas alınmaktadır.

Malulen emeklilik oranı yüzde kaç?

Malulen emekli olabilmek için gerekli olan oran iş gücü kaybının en az %60 üzeri olması yani rapor oranının en az %60 ve ya üzerinde olması gerekiyor. Ancak bunun tespiti Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulu tarafından yapılıyor. Yani kişinin tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da üniversite hastanelerinden kendi imkanları ile almış olduğu sağlık kurulu raporundaki oranların bir geçerliliği yoktur.

%60 üzeri oranı olmayanlar ancak %40 üzerinde çalışma gücünü kaybedenler de erken emekli olabiliyor. Bunun detayları konusunda engelli emeklilik tablosu yazımızı okumanızı öneririm. Bağlantısı yazının sonunda verilmiştir.

Malulen emeklilik maaş hesaplama 2024

Malulen emekli maaşı hesaplaması yapılırken daha doğrusu malulen emekli maaşı hesabına etki eden önemli faktörler vardır. Bunlar prim ödemelerinin geçtiği yıllar, primlerin tavandan mı yoksa tabandan mı ödendiği ve ya sigorta kapsamı. Bu üç kriter alınacak 2024 malulen emekli maaşında büyük etki sahibi olacaktır. Eğer sizin de prim ödemeleriniz hep asgariden diğer adı ile tabandan ödendiyse ortalama emekli maaşınız 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle tahmini olarak aşağıdaki gibi olacaktır;

KapsamOrtalama Emekli Maaşı
SSK10.000-12.000 TL
Bağkur10.000-12.000 TL
Emekli Sandığı18.000-20.000 TL
malulen emekli maaş tablosu

Normal emeklilik halinde bağlanan güncel maaş tutarları ile yaştan kısmi emeklilik maaşları konusunda bilgi için hemen bugün emekli olsam ne kadar alırım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emekli maaşı hesaplama programı

Daha önce malulen emekli maaşı hesaplama robotu geliştirmiştik ancak hesaplama sağlıklı yapılamadığından kaldırmak zorunda kaldık. Bunun yerine bize yorum kısmından ilk prim ödenme tarihinizi, sigorta kapsamınızı ve primlerin kaç gün ile hangi tutarlarda yattığını yazarsanız ne kadar emekli maaşı alabileceğiniz konusunda bir hesaplama yapabiliriz.

3600 gün malulen emekli maaşı ne kadar?

3600 günden malulen emekli olacaklar için 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren en düşük emekli maaşı ssk  kapsamında 10000 TL olacaktır. Bağkurluların ve emekli sandığı kapsamındakilerin 3600 günden emeklilik hakları bulunmadığından onlar için hesaplama yapılmamıştır.

Malulen emeklilik hastalıkları 2024

Malulen emeklilik hastalıkları listesi Sosyal Güvenlik Kurumu Malulen Emeklilik Tespit yönetmeliğine göre belirlenmekte ve sürekli güncellenmekte. Bu hastalıkları bu başlık altında tek tek sıralamaya kalksak yüzlerce sayfa oluşturacaktır. Yazının sonunda malulen emeklilik hastalık listesi konulu yazımızın linki paylaşılmıştır. Bu yazıda tüm hastalıklar ayrıntılı olarak paylaşılmıştır.

Hastalığınızın malulen emeklilik kapsamında olup olmadığını öğrenmek ve güncel malulen emeklilik hastalık listesine göz atmak için  hangi hastalıklarda malulen emekli olunur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

Eğer ssk ve ya bağkur kapsamında iseniz son çalışmanızın/prim ödemenizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, devlet memuru iseniz kendi kurumunuza başvuru yapabilirsiniz. Başvuruda istenen belgeler ise şunlardır;

  • Malulen emeklilik başvuru formu ( indir).
  • Sigortalı çalışan iseniz işe ilk girişte işyerine verdiğiniz işe giriş raporu,
  • Erkek iseniz askerlik terhis belgesi ya da askerlikle ilişiğiniz olmadığına dair belge,
  • Bağkurlular için İB formu.

Malulen emeklilik sorgulama 2024

Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da ne kadar olduğunu E devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. E devlet sisteminde SGK bölümüne geldikten sonra;

  • 4a ssk malulen emeklilik maaşı sorgulaması için: 4A Hizmetleri/4A Aylık Bilgisi,
  • 4b bağkur malulen maaşı sorgulamak için: 4b Hizmetleri/4b Aylık bilgisi,
  • 4c emekli sandığı malul maaşı sorgulaması için: 4C Hizmetleri/4C aylık bilgisi

menülerinden sorgulama yapabilirsiniz.

4a engelli emekli maaşı hesaplama robotu

SSK için engelli ve malulen emekli maaşı hesaplamalarını SGK aylık hesaplama uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. Uygulamaya şifresiz olarak giriş sağlayabilir ve alabileceğiniz ortalama emekli maaşı hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Malulen emeklilik maaşı nasıl hesaplanır?

Malulen emeklilik maaşı kişinin primi normal emeklilikte gereken günden az ise tamamlanarak hesaplanır. Örneğin bağkurda normal emeklilikte 9000 gün gerekirken malulen emekli olan birisinin 2100 günü varsa günü 9000 günmüş gibi aylığı hesaplanır. Hesaplamada ortalama prime esas kazanç dikkate alınır.

Malulen emekli olan kişi toplu para alır mı?

Memurlara malulen emeklilik halinde ikramiyeleri ödenir. Sigortalı çalışanlara ise malulen emeklilik nedeni ile eğer varsa kıdem tazminatı hakları ödenir. Bunun dışında toplu ödeme adı altında bir ödeme yapılmamaktadır.

Malülen emekli olmak için kaç gün lazım 2024

Malulen emeklilik için gerekli prim gün sayısı 1800’dür. Buna ilave olarak 10 yıllık sigortalılık süresi şartının da sağlanması gerekiyor.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Malulen Emeklilik Maaşı Hesaplama 2024 & Şartları” üzerine 184 yorum
  1. Merhabalar ben işe giriş tarihim 2004 ve 6000 gün prim gün sayım var % 60 raporum var bu durumda emekli olabilirmiyim ve kamu işçisi olarak çalışıyorum SSK primi brüt üzerinden yatıyor bundurumda ortalama ne kadar maaş alabilirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer vergi indirimi varsa 18 yıllık sigortalılık süresini tamamladığınızda emekli olursunuz. Ne kadar maaş alabileceğiniz konusunda bir hesap yapamam.

      Yanıtla
    • Merhaba arkadaşlar benim süresiz 61 engelli raporum var malulen emekli olsam aynı işyerinde çalışmaya devam edebiliyor muyum işyerinde de engelli kadrosuna beni dahil ettiler sigorta sürem tam 11 yıl 3 ay oldu ve 2790 gün prim sayım var

      Yanıtla
      • Merhaba. 5510/28-5 kapsamında emekli olmanız durumunda maaş kesilmez çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak malulen emeklilik dediğimiz 5510/28-1 kapsamında olmanız halinde çalıştığınızda maaşınız kesilecektir.

        Yanıtla
  2. Merhaba ben devlet memuruyum kalp rahatsızlığından malülen emekli oluyorum 25.05.1999 yılında işe başladım 1996-1997yılları arası asker link göerevimi 550 gün ödedim 1995 yılından 20 g işün SSK var ne kadar maaş alırım ve devletten 22yıl 8ay calışmama ne katar tazminat alırım şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  3. Merhaba
    4263 gün primim var
    Yüzde 40 raporum var
    Melülen emekli olabilirmiyim
    Olursam maaş ne kadar olur

    Yanıtla
  4. Merhaba Ömer bey benim sigorta başlangıç Eylül 1996 ilk prim 23/7/1997 de ve hepsi tavandan yattı 8096 günüm %81 raporum var maaşım ne olur şimdiden teşekkürler ☺️

    Yanıtla
  5. Malulen emeklilik icin yazili olarak 4 Mayis 2021 tarihinde muracaat ettim. DYS Evrak Takip sayfasinda varide tarihi 10 Haziran 2021 olarak gorunuyor. Emeklilik maasim yazili muracaat tarihine goremi yoksa varide tarihine goremi hesaplanir. Hastahane raporu muracaat tarihinden once. Rapor Nisan ayinin sonunda duzenlendi.

    Yanıtla
    • Merhaba Ali BEY. Yanlış bilmiyorsam talep tarihini takip eden ay başından bağlanır. Yani 04 Mayısta başvurduysanız 01 Haziran 2021 tarihi itibariyle bağlanması gerekir.

      Yanıtla
    • Merhaba. Gün ve girişten ziyade ortalama prime esas kazanç önemli. En düşük malulen emekli maaşı 2021 yılı için 1500 TL. Ama sizin ortalama kazancınız yüksekse daha yüksek maaş bağlanabilir.

      Yanıtla
  6. Merhaba ömer bey, 3 aşağı 5 yukarı söyleseniz de olur, benim için biraz acil bir durum da..kurumum ayrılmam için sıkıştırıyor ama maaşımı söylemiyor..ben de maaşımı öğrenmeden ayrılış yapmak istemiyorum

    Yanıtla
  7. Merhaba 1/4 devlet memuruyum…4440 gün 4-c, 1481 gün 4-a, toplam 5921 gün prim ve 16 buçuk yıl calisma sürem var..%64 engelli raporum var..malülen emeklilik için başvurdum, ortalama ne kadar maaş ve ikramiye alırım.teşekkürler

    Yanıtla
  8. Merhabalar,

    Turkiye’de ilk ise giris tarihim 21.05.1990 ve toplam 2053 prim odeme gunum var. Butun primlerim asagi yukari asgari ucrettten yatirilmis. 23.01.2002 tarihinden bu yana Finlandiya’da ikamet etmekteyim ve 01.05.2021 tarihinde 100% malulen emekli oldum. Turkiye’dede malulen emeklilik hakkim oldugu icin evraklarim Turkiye’ye gonderildi. Turkiye’de malulen emekliligim kabul edilirse maas hesaplamasi 2053 prim gunune goremi yoksa Finlandiya’da calistigim gunler hesaba katilarakmi hesaplanir? Ve ortalama ne kadar maas baglanir?

    Yanıtla
  9. Merhaba ben 01.01.2006 sigorta girişliyim şu an toplam 3500 gün pirimim var 2012 yılında engelli raporu aldım oranı %52 süresiz engelim emekli olabilirmiyim olursam ne kadar maaş bağlanır

    Yanıtla
    • Merhaba. Vergi indiriminden de yararlanmanız gerekiyor SSK kapsamında engelli emeklilik için. Bu durumda 4400 gün ve 20 yıllık sigorta süresini tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Hocam calıştıgım yer engelli raporumun oldugundan haberleri yok vergi indirimi için başvursam sıkıntı olur mu iş yerimle yada 4400 güne yaklaşmaya yakın yapsam olur mu

        Yanıtla
  10. 03. 02.2021 de emekli dilekçesi verdim. 21.01.2020 de %94 engelli raporu aldım. Ankara gelirler idaresine gitti 10.2020 de cevap geldi. Emekli olabilirsin sgk da 4a emekli servisinde görevli yılbaşından önce ek zamla birlikte 7565 lira alırsın sgk diğer uygulamalardan baktım 7540 ama bana baplanan aylık7007+280 ek zam toplam gün 11336 109900 lira prim 2000 öncesi 3832 gün,2000 ile 2008/2010 3150 gün, 2008/2010 sonrası 4354 gün göstrge12025 hesap oranı 1/1bende SGK ya itiraz dilekçesi verdim.

    Yanıtla
  11. merhaba geçen hafta heyete girdim %62 oran aldım.malül emeklilik başvurusu yapmak istiyorum 1397+450 gün askerlik borç yaparak 1800ün tamamlamak istiyorum,rizede ikamet ediyorum son iş çıkış büyükçekmece esenyurt sgk ya bağlı,oraya yazımı göndermem lazım,ayrıca bulunduğum yerdeki skg beni tekrar heyete sokamıyor sanırım raporum yeni olduğıu için rica etsem bilgilendirebilir misiniz

    Yanıtla
    • Merhaba Ahmet Bey. Son 6 aylık zaman içerisinde aldıysanız o rapor yeterli başvuru için. Son çalışma nerde ise malulen emeklilik dilekçesi ve raporu da ekleyerek başvurunuzu posta yolu ile gönderebilirsiniz.

      Yanıtla
      • tşk sgk bizim yönlendirdiğimiz hastane olacak diyor,farklı olan hastanelerden raporlar bizi kapsamıyor
        peki ayrıca malulen emeklilik değilde normal engelli haklarına başvursam ,normal işe girsem haklarım maaş vb kesiliyor mu? kesilmemesi için neler yapılması lazım

        Yanıtla
        • Çok uzun cevabı olan sorularınız var Ahmet BEY. Buradan size anlatabilmek zor. Malulen emeklilik ve engelli emeklilik farklı kapsamlar ve şartları da farklı. SGK’ya uğrayarak bu sorularınızın hepsinin cevabını alabilirsiniz diye düşünüyorum.

          Yanıtla
  12. merhaba, 4a 2153 gün , 4b 4140 gün ile malulen emekliğim onaylandı ne kadar maaş bağlanır ? primler asgari ücret üzerinden ödendi. en düşük malulen emeklilk aylığı 1500 Tl. bnm alacağım ücret ne olur

    Yanıtla
  13. Merhaba Ömer bey eşim 22 yıllık bağkur geçmişi var ve 3 ay önce ince bağırsak ameliyatı oldu bu ameliyatda 85 cm ince bağırsak ve kalın bağırsaktan da 13 cm alındı daha öncede safra kesesi alındı peki bu durum ile malulen emekli olma durumu varımdır emekli olsa ne kadar maaş bağlanır şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Hastalık oranları hastalığın durumuna göre belirlenir. Bir yorum yapamayız bu konuda. Maaş ise eğer primler düşük tutarlar üzerinden ödendi ise ortalama 1500 TL olur.

      Yanıtla
  14. ömer bey iyi akşamlar 4.a 1993 sigorta girişim var 2474 prim günü var yüzde 60 engelli rapor alırsam maaşım ne kadar olur teşşekürler

    Yanıtla
  15. Ömer Bey merhaba.diyalize girerken aldığım rapor yüzde 92 şuan da böbrek nakilliyim ve nakillilere verilen engel oranı yüzde 70. 1941 gün primim var ve şuana kadar 180.000 tl prim ödemesi toplamı vardır.özel sektörde çalışıyorum primler aldığım maaştan yatıyo ne kadar maaş alırım malulen emekliliğe başvurduğumda

    Yanıtla
  16. MERHABA ÖMER BEY.
    1989 DOĞUMLUYUM. SSK BAŞLANGIÇ TARİHİM 2007. ŞU ANDA TOPLAM 3120 GÜN PRİM ÖDENMİŞ DURUMDAYIM. % 61 ENGELLİ RAOORU İLE MALÜLEN EMEKLİ OLABİLİR MİYİM? OLABİLİRSEM NE KADAR MAAŞ ALIRIM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla
  17. engelli vergi indirimi emeklilik için yeterli midir ? yoksa bağkur dondurulan günlerin ihyası gerekli olacak mı ?

    Yanıtla
  18. Ömer bey son 7 yıllık süreçte 4 yıllık SGK kaydım var. SGK’dan 1.459 günüm var. Bağkurdan 3.177 günüm var. sizin söylediğiniz doğrultuda SGK 4A’dan değerlendirmeye alınacağım. Peki günlerimin ikiside değerlendirmeyre alınır mı ? yani prim gününü karşılayabilmem için ikisinin toplamı lazım Engelli indiriminden emeklilik için. 4A ve 4B toplamı 4.636 olursa şartları karşılıyor. Bu ikisi kabul ediliyor mu ? 1999-2013 arası görünüyorum ama son yılları iflastan (resmi iflas değil) dolayı sildirdim. 8/2009-05/2013 arası (1479-63 Terk Koduyla Durdurulan Süre) olarak görünüyor. Bu süre sigortalılık süresinden sayılıyor mu ? 01/01/99-31/05/2013 ve 22/10/2016-2020 hala devam eden süre arası sigortalıyım. Bu süreç emeklilik şartlarını karşılar mı ?

    Yanıtla
    • Merhaba tekrar Cüneyt BEY. Tabi ki her ikisindeki hizmet ve kazançlar dahil edilir. Prim borcundan dolayı durdurulan hizmet süreleri kazançtan sayılmaz ve bu süreler hizmete dahil edilmez. Malulen emeklilik için mevcut prim gün sayısınız ile sigortalılık süreniz yeterli.

      Yanıtla
  19. iyi günler ömer bey size son bi soru daha sormak isterim engelli memur olarak emeklilikte 16 yıl çalışmayla emeklilige tabiyim daha 6 yılım yeni doldu malulen emeklilige başvurdugumda bana sen 16 yıla tabisin denirmi yani talebim reddedilirmi , malulen emeklilige benimde başvurma hakkım varmı

    Yanıtla
  20. ömer bey kolay gelsin bl sorum olacak cevaplarsanız sevinirim ben 15.10.2014 tarihinde ekpss ile memur olarak atandım o zaman engejlm %50 idi şuan rahatsızlıgım dahada ilerledl malulen emekljjlge başvuracam %60 bakıma muhtac sonucu verilirse maaşım ortalama ne kadar olabilir pirim günü 2200 hizmet yılı 6 derece kademe 7/2 ünvan vhki mezuniyet önlisans medeni durum bekar daha önce herhangi bi calışmam yok ortalama ne olabilir maaş

    Yanıtla
  21. Ömer Bey Merhaba. Verdiğiniz bilgilerin ışında engelli raporumu aldım. Hastalıklarımın toplam oranı %75 olmasına rağmen %59 oran verdi kurul(Rapor süresi : 2 yıl ). Vergi dairesin vergi indirimi için kağıt bekliyorum. Bu kağıt çıktıktan sonra SGK’ya emeklilik için başvuracağım. Ben Hem 4A hemde 4B kayıtlıyım. Ben emekliliğe başvururken standart bir hesaplamı mı var ? Yoksa ne zaman emekli olabilirim dediğim zaman şöyle bir tablo çıkıyor ;
    4A – işe giriş : 1,1,1999 – Yaş: 58 – 5975 prim günü – 25 yıllık sigorta süresi
    4B – İşe giriş: 4,10,200 – Yaş:62 – 5400 prim günü veya 60 yaş – 9000 prim günü
    lakin ilk işe girişim kabul ediliyorsa 4B’den 58 yaşında 5400 veya 9000 prim günü ile emeklilik hakkı çıkıyor
    Engelli emekliliği bunlardan hangisiyle hesaplanıyor veya bu tablo size ne söylüyor ?
    Birde vergi indirimi olarak ne kadar alacağım. Brüt şu an : 3,100 Tl üzerinden yatıyor. 10/06/2020 başvuru başlangıcı. Geriye dönük ödeme alınabiliyormuş diye öğrendim ama doğru bilgileri sizden öğrenmek isterim. Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Engelli emeklilik indiriminde hesaplama farklıdır. Yaş şartı yok orada ve ayrıca son 7 yıl içerisinde hangi hizmet 3,5 yıldan fazla ise emeklilik hükümleri o kapsama göre hesap edilir. Yani bağkur fazla ise %59 raporla emekli olabilmeniz için 4320 gün ve 16 yıllık sigortalılık süresi şartı aranır. SSK fazla ise bu durumda 3600 gün emeklilik için yeterli olur. Alacağınız maaş konusunda bir hesaplama yapmak zor. Net emeklilik hesaplaması için SGK’ya uğrayın. Sistem kayıtlarından dediğim gibi net şekilde hesaplama gerçekleştirilsin.

      Yanıtla
  22. Merhaba 18.09.2002 sigorta başlangıç tarihim 5229 prim günüm %61 engel oranım var. Maaşım 6400 TL idi emekli olursam ne kadar maaş alırım. (son üç yıldır maaşım 6000 TL üzeri idi)

    Yanıtla
  23. İlk tescil tarihi 02.08.2006 prim gün sayısı 1808 rapor oranı %60 emekli olursam malül maaşım ne kadar olur. Not hep asgari ücret ten %7 fazla maaşım vardı mesela asgari ücret 2300 ise ben 2400 alırdım teşekkür ederim

    Yanıtla
  24. Mrb Ömer bey. Benim yeni aldığım %59 raporum var. Sigortalı bir işe başlıcam. Dilekçe yazıp vergi indirimi için kendim rapor ile müracaat edelirmiyim maliyeye.

    Yanıtla
  25. 4B için e devlet üzerinden hastaneye sevk için başvuru yapmak mümkün.
    Başvuruyu yapınca, ilgiliye ve sevk edildiği hastaneye bir ay içinde yazı gönderileceği söyleniyor.
    Bilgilendirmek istedim.

    Yanıtla
  26. Ömer Bey Merhaba,
    Sosyal Güvenlik mevzuatının bu kadar karışık bir şekil alması neredeyse sorulan soruların sonunun gelmeyeceği izlenimini doğuruyor. Bu açıdan size kolaylıklar diliyorum.
    Umarım son sorum olur,
    Malulen emeklilerde 9000 gün üzerinden maaş hesaplanması 01.09.2008 tarihinde tarım bağkuru yapan kişi için de aynı mıdır?
    Teşekkürler, kolaylıklar dilerim…

    Yanıtla
      • Ömer Bey merhaba,
        01 Ekim 2008 öncesinde (01 Eylül 2008) prim ödemeye başlayan tarım sigortalısı (aslında normal başlangıç Kasım – 2012 ama ürün satışından kesilen prim nedeniyle 01 Ekim 2008 öncesine gitmiş oldu) için de durum aynı mı?
        “01 Ekimden sonra prim ödemeye başlayan herkes için aynı” dediğiniz için teyid etmek istedim. Usandırmadıysam cevap verirseniz sevinirim.
        Babamın da çok selamları var.
        Teşekkürler, İyi çalışmalar…

        Yanıtla
  27. Ömer Bey merhaba,
    1) Eğer malulen emeklilikte alınacak maaş zaten 9000 prim günü üzerinden veriliyorsa, babam için askerlik borçlanması yapmaya gerek var mı?
    2) Malulen emekli olanların dul ve yetimlerine de 9000 gün üzerinden mi maaş veriliyor? Dul ve yetim maaşı aşaması için askerlik borçlanması yapmak gerekir mi?
    Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar…

    Yanıtla
    • Merhaba Osman Bey. Askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. 9000 üzerinden hesap edilir. Boşuna para ödemiş olursunuz. Yetim ve dul aylıkları orana göre bağlanır. Örnek dul eş tek başına alırsa yüzde 75, çocukla birlikte alırsa yüzde 50 dul eş yüzde 25 de çocuk alır.

      Yanıtla
      • Ömer Bey merhaba,
        Çok sağolun aslında cevabımı aldım sayılır ama babamın işi olduğu için biraz daha titiz davranmak zorunda hissediyorum kendimi.
        Geriye kalan dul ve yetimlere de 9000 günlük prim üzerinden mi maaş başlanır? Örneğin dul eş için 9000 günlük prim esas alınıp onun üzerinden % 75 maaş mı verilir?
        Hızlı cevabınız için tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar…

        Yanıtla
  28. 5510 sayılı Kanunun 27. maddesinin 1. fıkrasında, “malüllük aylığı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden …. 29. madde hükümlerine göre hesaplanır” hükmü var.
    29. maddenin 4. fıkrasında, 28. maddenin 4. ve 5. fıkralarından emekli olanlar (ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten önce malul olanlar) için ayrıca bir emekli maaşı tutarı hesaplanmış. Sanki sonradan malul olanlar için ayrı bir düzenleme yapılmamış.
    Benim sizden öğrenmek istediğim husus, 27. maddenin 1. fıkrasına göre prim gün sayısı az olanların prim gün sayısının 9000 gün sayılacağı belirtilmişken, süresini doldurup da 9000 gün üzerinden emekli olanla malulen emekli olduğu için 9000 gün üzerinden emekli sayılan kişinin maaşı arasında bir fark olup olmadığıdır.
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    (Not: Babam için danıştığım bu alana gerçekten yabancıyım, bazı şeyleri gözden kaçırmış olabilirim. Cevabınızı sabırısızlıkla bekliyorum.)

    Yanıtla
  29. Birde az önce rast geldiğim bir metinde okuduğum bilgiler aklıma şu soruyu getirdi. Eğer kurul süreli rapor verirse ama bu rapor oranı gene %40 ve üzeri olsa emeklilikten istifade edilebiliyor mu ?

    Yanıtla
    • Siz vergi dairesine başvurun öncelikle. Vergi dairesi sizi sevk ettikten sonra hastane rapor merkezini arayarak randevu talep etmeniz gerekiyor. Süreli verilse bile aylık bağlanır. Süre bitmeden 3 ay önce yine kontrole tabi tutulursunuz. Kontrol sonucu iş gücü kayıp oranınız yine %40 üzerinde ise emekli aylığı devam eder. Değilse kesilir.

      Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey , Ben internet vergi dairesinden engelli indirimine başvuruyorum , bana sevk kağıdı çıkarsınlar diye ama 2 kere başvurmama rağmen 2 sinde de işlem sonlandırılmıştır çıkıyor. direkt sağlık kuruluna gidip engelli indirimi için rapor almak istiyorum dersem kabul etmiyorlar mı ? Yada vergi dairesine bizatihi mi gitmem gerek ?

        Yanıtla
          • Ömer Meriç bey. Merhaba sağlık kurulu %59 engel oranı verdi. Normalde oranların toplamı %75 idi ama %59 takdir edildi. Bu aşamada vergi dairesinden vergi muafiyeti bekleyeceğim diye düşünüyorum. Raporum 2 yıl süreli verildi. Bu sürede maaş bağlanır mı ? SGK’ya nasıl başvuracağım ? Bundan sonra ki süreç hakkında bilgi verebilir misiniz ?

  30. Merhaba , Ben 1.1.1999 SGK’dan işe girişliyim. Bu işe girişimde toplam ödeme 36 gün. Daha sonra 4.10.2000 senesinde kendi işyerimi açarak 31.5.2013 yılına kadar bağkurlu olarak faaliyet gösteridim. 20.10.2016 tarihinde sgklı olarak tekrar işe başladım.
    SSKToplam prim : 1.309 gün – Bağkur Toplam Prim : 3.177 gün , Toplam SGK gün sayısı : 4.486
    (ağır uyku apnesi hastasıyım. [Verilen cihaz ömür boyu kullanım için verildi.] , Tip II diyabet hastasıyım. Tiroid hastasıyım ama şu anda tiroid ilacı kullanmıyorum. Dejeneretif Tiroid hastasıyım. Ağır obezite hastasıyım. Sağlık kuruluna henüz çıkmadım ama %40 alacağımı söylüyorlar. Bununda engelli indiriminden emeklilik için taban olduğu söyleniyor. Zaten ya 3. derece ya 2. derece olabilirim üstü yok. Hastalığımın derecesi muayene sonrası belli olur. )

    Sorularım şunlar ;
    1- Engelli indiriminden istifade ederek emekli olabilir miyim ?
    2- Çalıştığım işten ayrılmak zorunda mıyım ? Çalışmaya devam edemez miyim ?
    3- Bağkurumu basamağıma göre tam yatırdım ve SGK da Brüt 3.100 tl üzerinden yatıyor buna göre maaş ne kadar olur ?
    4- Vergi dairesine mi başvuracağım ilkin yoksa direkt raporumu alıp SGK’ya mı başvurmalıyım ?
    5- Malulen değilde engelli indiriminden emekli olabilir miyim ? Yoksa bu şartlarda sadece malulen mi emekli olurum ? Eğer malulen olursam 2. sorumu tekrar ediyorum.

    Vereceğini bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhabalar.
      1-Eğer tüm vücut fonksiyon kaybı en az %40 ve ya üzerinde olursa emekli olursunuz.
      2-Çalışırken engelli indirimine başvurabilirsiniz. İşten ayrılmanız gerekmez. Çalışmaya devam edebilirsiniz.
      3-Maaş sanırım ortalama 1500 civarı olur.
      4-Vergi dairesine başvuracaksınız. Vergi indirimi için gerekli işlemler tamamlandıktan sonra aldığınız vergi indirim yazısı ile emekliliğe başvuru yapacaksınız.
      5-Malulen değil de engelli indiriminden emeklilikten yararlanın. Maaş daha iyi olur ve en azından sigortalı çalışmaya devam etseniz bile maaşınız kesilmez.

      Yanıtla
      • Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sizin verdiğiniz bilgilerden ve kendi okuduğum metinlerden aklıma takılan sorular bunlar idi. Şu an çok netleşti. Ancak son bir sorum daha var. Ben ilk olarak vergi dairesine başvurup hastaneye sevk alıp direkt kurula mı gitmeliyim ? Yoksa sağlık kuruluna MHRSden randevu alıp sonra mı vergi dairesine başvurmalıyım ?

        Yanıtla
  31. Mrh 57 raporum var I.G.18.06.1991 tarihinde 4331günüm var emekli olabilirmiyim ve nekadar maaş bağlanır

    Yanıtla
    • Merhaba. Vergi indirimi varsa bu belge ile sosyal güvenlik kurumuna emeklilik talebinde bulunabilirsiniz. Emekli olabilirsiniz yani.

      Yanıtla
    • Merhaba. Sigorta ya da bağkur hangi kapsamda hizmetleriniz varsa lütfen ilk başlangıç tarihi ile toplam hizmet sürenizi ayrıntılı olarak yazın.

      Yanıtla
  32. Merhaba Ömer bey ben 1971 doğumluyum ve SSK girişim 1989 ve 6500 gün sayım var ben şuanda ililk kanser tedavisi görüyorum ben budurmda emekli olsam ne kadar maaş alabilirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Prim ödemeleriniz hep taban ya da tabana yakın ödendi ise ortalama 1200-1300 lira aralığında emekli maaşı alırsınız.

      Yanıtla
  33. 1999 ssk girişliyim 2yil 2ay fabrikada çalıştım sonrasında 12 yıl aralıksız bu güne kadar esnaf im bağkur ödedim hepsi 5000 gün oldu yüzde 40 raporla malulen emekliliğe hak kazandım maaşım ne kadar olur teşekkür ederim

    Yanıtla
  34. BAĞKURLU OLUP ENGELLİ EMEKLİLİĞİNE MÜRACAAT İÇİN İLK OLARAK NEREYE MÜRACAAT EDİLMELİ NEREDEN BAŞLANMALIDIR.TEŞEKKÜR.

    Yanıtla
  35. Mrb adim erol baysal 2002 kasim ayinda ise girdim fakat 5 6 yildir piskilojik sorunlarim var ilac kullaniyorum ankisiyeti bozuklugi var ilac kullanmadigim zaman iyi gitmiyor hic birsey malulen emekli olmak istiyorum yuzde kaz rapor alirsam emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. En az yüzde 40 üzeri rapor gerekiyor. Öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesinden rapor çıkartmak. SOnra rapor ve emeklilik dilekçesi ile kurumunuza başvuru yaparak emeklilik şartlarınızı öğrenebilirsiniz.

      Yanıtla
  36. Merhaba ömer bey 05.08.1999 %40 sürekli engelli raporum var 3100 gün pirimim var 1982 doğumluyum malulen emeklilikte raporumun tarihi sorun olurmu emekli olabilirmiyim teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Yüzde 40 ile malulen emekli olamazsınız. Engelli emeklilik kapsamında emekli olursunuz. Eğer rapor süreli ise tabi ki sorun olur raporu uzatmanız gerekir.

      Yanıtla
    • Merhaba. Detaylı şartlar yazımızda mevcut. Malulen emeklilik için %60 rapor gerekmektedir. Ancak olup olamayacağınıza sağlık kurulu karar verecektir. İşe başlama tarihinizi tam olarak yazabilir misiniz ?

      Yanıtla
    • Merhaba. Rapor oranından ziyade ortalama prime esas kazanç önemli. Hep asgari Üzerinden ödendi ise ortalama 1200 civarı alırsınız.

      Yanıtla
  37. s.a ömer bey benim % 86 normal raporum ve o rapordan vergi indirimimi var % 86 işe başlama tarihim 22.06.2005 3700 gün bağkurum var 1000 gün de ssk bağkurda 5 yıl boyunca 2 prim parası ödedim yani basamak yükseltmiştim 22.06.2020 de 3600 ve 15 yıl sigortalılıktan emekli olabiliyorum 01.11.2020 de de vergi ndiriminden 1 . dereceden emeklilik hakkım doluyor ikisinin maaşı arasında fazla fark varmıdır acaba bunların maaşı aşağı yukarı ne kadardır size zahmet olmazsa bana bilgi verebilirmisiniz.

    Yanıtla
  38. Slm benim yùzde 50 raporum var 18yil çalişip emekli olabilirmiyim vergi indirim oranimda var çalişmakta cok gùçsùzùm sıkınkı oluyor cabucak yoruluyorum gùcùm kalmadi artik 16 yil oldu ben iki sene sonra emrkli olabilirmiyim prim gùnùm 5976 gùnum var engelli bakimli bi cocugum var onada engelli maaşi baglamak durumudayiz benim aylik baglama oranim 18 yilimi doldurdugumdda emekli olabilirmiyim 25 yil calişip işime devam edebilirmiyim teşekkùrleer iyi geceler diliyorim

    Yanıtla
  39. GAZİ OLARAK İŞE ATANDIM MEMUR STATÜSÜNDEYİM ERKEN EMEKLİ OLABİLMEM İÇİN KAÇ YIL VE GEREKİR YÜZDE 40 RAPORUM VAR …

    Yanıtla
    • Rica ederiz ne demek. Destek olması açısından SGK ile ilgili sorunu olan herkesi bize yönlendirebilirsiniz:). Soruları ücretsiz yanıtlıyoruz. Saygılar.

      Yanıtla
    • Tabi bir maaş hesaplamak yanlış olacaktır. Zira ssk hizmeti de var. Ancak ortalama olarak 2000 lira civarında alabileceğinizi belirtebilirim.

      Yanıtla
  40. selamlar 27/03/1979 doğumlu yüzde 53 engelli raporum var sgk girişim 1/1/1999 , sgk çıkış 30/06/2007 kamuya memur olarak giriş 21/05/2010 tarih halen kamuda memur olarak çalışmaktayım emekli olabilirmiyim olursam kamudan alacağım tazminat kamu giriş tarihinden itibarenmi olur ve EMEKLİ MAAŞI NE KADAR BAĞLANIR teşekkürler…..

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet kamudan alacağınız tazminat kamuya giriş tarihinden itibaren hesaplanır. Sigortalılık süresi olarak sıkıntı yok. Toplamda en az 4320 gün priminiz varsa emekli olabilirsiniz. Maaş konusunda hesaplama yapmam için emekliliğe esas kademe ve dereceniz, çalıştığınız unvan ve mezuniyet bilginiz gerekiyor.

      Yanıtla
  41. malulen emekliler konturol muayenesinde agır engelli bakıma muhtaç sürekli rapor alırsa maaşı artarmı saygılar sunarım

    Yanıtla
    • Merhabalar , 26.12.1997 ‘den itibaren Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastanede lisans mezunu hemşireyim. (Saglık Meslek Lisesi mezunu olarak başladım.2010’da yüksekokul bitirdim)6 yıl önce böbrek nakli oldum.Halen devam eden başka rahatsızlıklarla beraber yüzde 93 özür raporum var. Artık çalısmakta zorlanıyorum.Malülen emekliliğe başvurmayı düşünüyorum.Ortalama alacağım maaş konusunda bilgilendirebilir misiniz?Bir de şu an 24.yılımı çalışıyorum 25 yılı doldurursam fark olur mu hem maaş hem emeklilik ikramiyesi açısından.

      Yanıtla
Yorum yapın