SGK Dosya Açma & Adım Adım Tüm Gerekenler

SGK dosya açma işlemleri artık tamamen elektronik ortamda yapılmakta. İşyeri tescil işleminin hem ana işverenler hem de alt taşeronlar için elektronik ortamda yapılması zorunludur. Bu yazımızda işyeri tescil uygulaması üzerinden adım adım sgk işyeri tescil işlemini nasıl yapacağınız anlatılacaktır. Ayrıca SGK i̇şyeri̇ tesci̇l için gerekli evraklar ve sgk işyeri bildirgesi işlemleri ve SGK tescil nasıl yapılır konusunda sık sorulan sorularınızın cevabını da bu yazımızda bulabilirsiniz.

SGK tescil işlemleri için gerekenler nelerdir ?

İşyeri bildirgesinin elektronik ortamda E-sgk tescil sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmesi için SGK tescil işlemini gerçekleştirecek kişinin e-devlet şifresi gereklidir. Demek istediğim e SGK işyeri tescil işlemi esnasında işveren T.C numarası gerekmiyor sadece e SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden tescil yapacak kişinin e-devlet şifresi sahibi olması gerekiyor. Gelelim adım adım online tescil işleminin nasıl yapıldığına.

Sgk işyeri tescil süresi kaç gündür ?

İşyeri bildirgesi SGK‘ya veriliş süresi en geç işçi çalıştırılmaya başlayan tarihtir. En geç sigortalı çalıştırmaya başlayacağınız gün saat 23.59’a kadar sigorta tescil kaydını elektronik ortamda yapmanız gerekmektedir.

E tescil uygulamasından tescil nasıl yapılır?

Bu yazımızda gerçek kişi işyerleri için örnek bir SGK işyeri açılışı yapılacaktır. İş yeri tescil işlemi için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir;

  • Öncelikle i̇ş yeri̇ tesci̇l uygulamasına buradan e-devlet ile giriş yapınız ⇒ e sgk tescil uygulaması giriş.
  • Giriş yaptıktan sonra anaysayfa aşağıdaki gibi gelecektir. Buradan GERÇEK KİŞİ İŞYERİ BİLDİRGESİ DÜZENLE seçeneğini seçerek devam edin.
gerçek kişi işyeri bildirgesi düzenleme
  • Ardından karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir. Bu sayfayı örnekte doldurmuş olduğum gibi sizin tescil işlemine uygun olarak doldurun.
işyeri tescil işyeri bilgileri
  • Sgk dosya açılışında sonraki sayfa adres bilgileri sayfası olacaktır. Adres ve iletişim bilgilerini aşağıda örnekteki gibi doldurun. Eğer merkez işyeri varsa ve siz şube e işyeri tescil açılışı yapıyorsanız bu durumda Merkez Adresi Var mı kısmına Evet diyerek aşağıda işyerinin merkez adresini de yazmalısınız.
sgk tescil adres bilgileri
  • Sgk e tescil sayfasında sonraki saycfa Nace Bilgileri sayfası olacaktır. Nace diğer adı ile faaliyet kodu işyerinin faaliyette bulunduğu ve vergi dairesinde ya da ticaret sicil müdürlüklerinde kayıtlı kodudur. Toplamda 6 haneden oluşur. Vergi levhanızdan bakarak buraya yazabilirsiniz. 6 lı Nace kodu kısmında nace kodunu arada boşluk olmadan yazarak ekle dediğinizde kodu aşağıda görüldüğü gibi ekleyecektir.
sgk işyeri tescil 6 lı nace kodu
  • Sigorta tescil sayfasında sonraki aşama YÖNETİCİ BİLGİLERİ sayfası olacaktır. İşveren ve yöneticilerin T.C. numarasını yazarak Sorgula deyin. Telefon ve fax numarası yazdıktan sonra EKLE diyin.
sgk tescil yönetici bilgileri
  • İşveren tescilin son aşaması ise e-bildirge kullanıcısı tanımlamak. Bu aşamada işyerinin e sigorta kullanıcısı olacak kişiyi tanımlamanız gerekmektedir. Sigorta kullanıcısı olarak tanımlanacak kişinin T.C. numarasını yazarak Sorgula deyin. Sonra telefon ve fax numarasını da yazarak ekle diyerek devam edin.
e sgk tescil şifre kullanıcısı tanımlama
  • Sgk dosyası açmanın son aşamasında aşağıda görmüş olduğunuz onay sayfası gelecektir. Tüm bilgileri kontrol edin. Eğer güncellenecek ve ya yanlış girilmiş kısım varsa ilgili sayfaya dönerek güncelleme yapabilirsiniz. Tüm bilgiler doğru ise

SGK dosya açma onay kısmı diyerek bu sayfadan iki tane yazdırın ve işveren tarafından bu belgeler imzalansın.

Tescil aşamasında artık gereken belgeleri de son aşamada tarayarak yüklemeniz gerekmektedir. Ayrıca fiziki ortamda belgeleri SGK’ya göndermenize gerek yoktur. SGK işyeri tescili için gerekli güncel tüm belgeleri sgk işyeri tescil evrakları sayfamızda bulabilirsiniz.

SGK işyeri tescil internetten başvuru yaparak SGK kaydını tamamladıktan sonra evrakları SGK’ya veriyorsunuz. SGK verilen sgk işyeri açılış evrakları ve e sgk işyeri tescil kaydını kontrol eder. SGK tarafından onay işlemi yapıldıktan sonra tescil aşamasında kullanıcı olarak tanımladığınız kişiye e bildirge şifresinin oluşabilmesi için sgk e şifre onay işleminin yönetici e-devlet bilgileri ile e-devlet üzerinden yapılması gerekmektedir. Onay işlemini nasıl yapacağınızı öğrenmek için e sigorta sözleşme onayı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Böylece sgk işyeri no verilmiş olacaktır.

SGK tescil sorgulaması nasıl yapılır?

Başvuru işleminden sonra onaylı tescillerinizi SGK işveren sisteminde sgk işyeri sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz. SGK işveren sistemine e-bildirge şifreniz ile giriş yaptıktan sonra TESCİLLERİM bölümünden adınıza tescilli tüm işyerlerini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca sgk işyeri giriş uygulamasında ssk işyeri tescil işlemini yaptığınız ve onaylanmamış başvurularınızı işyeri tescil sgk uygulamasında TESCİLLERİM bölümünden göz atabilirsiniz.

İşyeri tescil e-devlet girişi nasıl yapılır ?

Sgk işyeri başvuru işlemleri önceden e-devlet aranmadan yapılabilmekteydi. Son düzenleme ile e-tescil uygulaması artık e-devlete taşınmıştır.  E-devlet şifresi olmadan işyeri tescil uygulaması e-devlet üzerinden SGK tescil başvurusu yapılamamakta. Ssk tescil uygulamasına e-devlet şifreniz ile buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ sgk işyeri bildirgesi giriş

SGK şube dosya açılışı

Sigorta dosyası açma işlemi şube için de birebir aynıdır. Yapılması gereken öncelikle SGK dosyası açma e devlet uygulamasından tescil başvurusunun yapılarak gereken evrakların sisteme yüklenmesi. Sonrasında SGK tescili onaylar ve tescil süreci tamamlanmış olur. 

SGK taşeron dosya açılışı

SGK dosyası nasıl açılır konusunda en çok sorun yaşanan tescil işlemlerinden birisi alt taşeron tescilidir. Alt taşeron tescil işlemlerinin de elektronik ortamda e SGK dosya açma menüsünden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Alt taşeron tescil başvurusu için aşağıdaki adımları takip ediniz;

  • SGK dosya açma e devlet tescil uygulamasına giriş yapın. 
  • Tescil ana ekranında “Değişiklik İşlemleri” ve “Yeni Değişiklik” seçeneklerini seçerek devam edin. 
  • Açılan ekranda işyeri sicil numarasını aralarında boşluk bırakmadan yazın. 
  • Daha sonra ekran talimatlarını takip ederek gereken bilgileri girin.
  • Son aşamada alt taşeron tescili için gereken evrakları da girin ve kaydedin. 

SGK tescillerim

SGK’da adınıza tescil edilen diğer bir ifade ile sigortalı çalıştırdığınız tüm dosyaları SGK işyeri tescil uygulamasından görebilirsiniz. E-devlet şifrenizle E-devlette yer alan ” İşyeri Bildirgesi (4-a’lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” uygulamasına giriş yapın. Uygulamaya girdikten sonra üst taraftaki ana menüde “Tescillerim” bölümünü göreceksiniz. Buradan onaylı ve onaysız tüm tescil kayıtlarınızı görüntüleyebilirsiniz. 

SGK dosya açılışı nasıl yapılır?

SGK işyeri dosya açma işlemi E-SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılır. Tescil başvurusunu tamamladıktan sonra gereken evrakları da sisteme yüklemeniz ve onaya göndermeniz gerekmektedir.

SGK dosyası ne zaman açılır?

SGK işveren dosyasının en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanan tarih saat 23.59’a kadar elektronik ortamda açılması gerekmektedir. İşçi çalışmaya başlanan tarihten sonraki bir günde tescil başvurusunun yapılması halinde idari para cezası uygulanmaktadır.

İnternetten SGK açılışı nasıl yapılır?

İlk tescil, sgk şube açılışı, alt taşeron tescili gibi tüm SGK tescil işlemleri E-devlette yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu-” İşyeri Bildirgesi (4-a’lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” menüsü üzerinden yapılır.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Dosya Açma & Adım Adım Tüm Gerekenler” üzerine 2 yorum
  1. Ömer Bey; Merhaba
    80 metrekare anahtar teslim prefabrik ev yaptırmak için inşaat şti.ile anlaştık.İnşaat Sgk dosyasını açtırma işlemlerini biz mi yaptıracağız.İnşaat şti. mi?
    Detaylı bilgi verir misiniz. İşlemler hakkında neler yapılması gerekiyor. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba Halil BEY. Hayırlı olsun. Kime yaptırıyorsunuz ben de düşünüyorum:). Firma yaptığı için sizin dosya açmanız gerekmez. Firmanın elemanları çalıştıracak sonuçta.

      Yanıtla
Yorum yapın