SGK Borcu Nereye Ödenir, İşveren Borç Ödeme?

SGK borcu nereye ödenir? Bildiğiniz gibi SGK’da birçok sigorta kolu bulunmakta ve her bir sigorta kolu için ödeme menüsü ve ödeme şekli farklı olmakta. Bu farklılık nedeni ile kişiler borçlarını ödemekte zorlanabilmekte.

Bu yazımızda SGK, GSS , Bağkur ve tüm isteğe bağlı sigorta kolları ile 4a SSK kapsamında yanınızda çalışan sigortalı işçiniz varsa ve buna bağlı olarak SGK’da tescilli işyeri dosyanız bulunuyorsa Sgk borcu nereden ödenir

SGK borçları nereye ödenir?

Sgk borç ödemesi için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Kısaca ödeme yapılabilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • SGK kart ile prim ödeme sisteminden kredi kartı ile,
  • SGK ile anlaşmalı tüm bankalardan,
  • Mobil bankacılıktan,
  • İnternet bankacılığı sisteminden,
  • Anlaşmalı bankaların ATM’lerinden ödeyebilirsiniz.
  • SSK prim ödemesi yapabileceğiniz başlıca bankaları şu şekilde sıralayabiliriz: Akbank, Albaraka, Vakıf Bank,Ziraat Bankası, Halk Bank, PTT, İş Bankası,Garanti, Yapı ve Kredi Bankası, Finans Bank, TEB ve diğerleri.
  • Eğer genel sağlık sigortası kapsamında prim borcunuz varsa ödemek ve SGK borç sorgulaması için hemen gss borcu nereye ödenir sayfamızı,
  • bağkur kapsamında prim borcunuz varsa ödemek için hemen bağkur primi nasıl ödenir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Yazımızın devamında ise işveren prim borçlarınızı nasıl ödeyebileceğiniz konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

SGK yapılandırma borcu nereye ödenir ?

Bir üst başlıkta sigorta borcu nereye ödenir konusunda tüm seçenekleri ayrı ayrı verdik. Herhangi bir yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırılan borçlar da aynı ödeme noktalarından ödenebilir. Yani Bankalardan, mobil/internet bankacılık kanallarından, kredi kartı ile SGK Online Tahsilat sisteminden,  sgk işveren yapılandırma ödemeleri ve bağkur ile diğer tüm SGK yapılandırma ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Sgk yersiz ödeme nereye ödenir ?

SGK tarafından fazla ya da yersiz olarak ödendiği tespit edilen borçlar borçlunun T.C. numarasına işlenir. Oluşturulan bu borçlar SGK ile anlaşmalı bankalardan, ATM’lerden, mobil/internet bankacılığı üzerinden T.C. numarası ile sorgulama yapılarak ödenebilmektedir. Ödemeler SGK Ödemeleri-Avans/Kişi Borcu/Yersiz Ödeme menüsünden T.C. numarası ile yapılmalıdır.

Sgk işveren borç ödemesi nasıl yapılır ? 

Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki işveren ssk prim borçlarınızı T.C. numaranız ya da vergi numarası üzerinden değil SGK’da tescilli olduğunuz 26 haneli işyeri sicil numarası üzerinden ödeyebilirsiniz. İşveren borç sorgulaması yaparken 26 haneli sicil numaranızı arada boşluk olmadan yazmanız gerekiyor. Örnek işyeri sicil numarası aşağıdaki gibidir. Ben boşluklu yazacağım ama siz banka ekranından ya da diğer ödeme kanallarından sorgulama yaparken arada boşluk yazmadan numarayı yazın.

2-4941-01-01-9999999-034-09.99.000 ( sonundaki 3 sıfırı eklemeyi unutmayın. Eğer alt taşeronsanız 000 yerine taşeron sıralamanıza göre burası 001,002 v.s. gibi olmalı). Borç türlerine göre ödeme menüsü ise aşağıdaki gibidir;

  • Cari prim borçları için SGK Ödemeleri-SSK prim
  • Vadesi geçmiş prim borçları için SGK Ödemeleri-SSK Geçmiş Dönem,
  • İdari para cezası borçları için SGK ödemeleri-SGK İPC ( İpc ödemesi yapmak için hemen SGK idari para cezası ödemesi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.)
  • İşveren yapılandırma ödemesini SGK Ödemeleri-İşveren …………….. Yapılandırma Taksit ödemesi menüsünden
  • İcraya intikal eden işveren prim borçlarının ödemesini SGK Ödemeleri-İşveren İcra Dosya Tahsilatları menüsünden ödeyebilirsiniz.
  • İcrada taksitlendirilen işveren borçlarına ilişkin taksit ödemelerini SGK Ödemeleri-İşveren İcra Taksit Tahsilatı menüsünden,
  • İcradaki işveren prim borcunu taksitlendirmek için peşinat ödemesini SGK Ödemeleri-İşveren İcra Taksit Peşinatı Tahsilatı menüsünden,
  • İcradaki borcu toplu kapatmak için SGK Ödemeleri-İşveren İcra Toplam borç kapatma tahsilatı menüsünden, Ödeyebilirsiniz.

Sgk 4a işveren icra dosyası ödemesi nasıl yapılır ?

Sgk borç ödeme işveren prim borçları için yukarıdaki menülerden yapılabilmektedir.  Sgk icra ödemelerinizi 26 haneli işveren sgk sicil numarası ile;

  • Taksit peşinatı için SGK ödemeleri- İşveren İcra Taksit Peşinatı menüsünden,
  • Aylık taksit ödemelerini ise SGK Ödemeleri-Sgk işveren icra dosya tahsilatı  menüsünden yapabilirsiniz.

Kredi kartı ile ssk prim ödemesi nasıl yapılır ?

Dilerseniz işveren sigorta prim borçlarınızı ve yapılandırma ödemelerinizi yukarıda belirtilen menüler üzerinden SGK kredi kartı ile prim ödeme sisteminden kolayca ödeyebilirsiniz.

  • Kart ile prim ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz : kredi kartı ile işveren ssk primi ödeme. 
  • Sisteme e devlet şifreniz ile giriş sağlayabilirsiz. Borç kime aitse o kişinin e devlet şifresi ile girilmesi gerekir. Başkasının prim borcu başkasının e devlet şifresi ile SGK kart ile prim ödeme sisteminden ödenemiyor.
  • Uygulamaya giriş yaptıktan sonra Sorgu Türü: 4a İşveren Tahsilatları ve Sorgu Tipi kısmından da ödemek istediğiniz borç türünü seçerek ödeme işlemine devam edebilirsiniz.

Sgk işveren geçmiş dönem borç ödemesi nasıl yapılır ?

Peki sgk geçmiş dönem borcu nasıl ödenir ? İşverenler genelde ödeme vadesi geçmiş borçlarını ödemekte zorlanabilmekte. Ödeme işlemi 26 haneli işyeri sicil numarası ile  SGK Ödemeleri-SSK Geçmiş Dönem menüsünden yapılabilmekte. Ödeme yapmadan önce isterseniz Sgk borç sorgulama işveren sisteminden borç sorgulaması yapabilirsiniz. 

İşveren sgk prim borcu ödenmezse ne olur ?

Her ayın prim borcu ödemesini takip eden ayın sonuna kadar yapmanız gerekiyor. Örneğin Şubat ayı ssk prim ödemesi için son tarih 31 Mart’tır.  Bu tarihe kadar ödeme yapmadığınızda varsa indirim hakkınız yanar ve prim ödemesini indirimsiz yaparsınız. Vadesinde ödenmeyen borçlar için gecikme zammı ve cezası uygulanır.

SGK vadesi geçmiş borçları icra takibine almaktadır. İcra takibine girdiğinizde ise SGK icra servisi size borç ödeme emri gönderir. Ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde ödeme yapmadığınızda SGK üzerinizdeki taşınır, taşınmaz mallara haciz koyar ve bunlarla ilgili bir işlem yapamazsınız.

4a işveren borç sorgulaması nasıl yapılır ?

Son ödeme vadesi geçmiş prim borcunuz, cari dönem borçları, yapılandırma ya da taksitlendirme kapsamındaki tüm borçlarınız ile ilgili SGK işveren borç sorgulamasını SGK E Bildirge sistemine giriş yaparak Dönem Borç Sorgulama ekranından sorgulayabilirsiniz.

SGK prim ödeme son günü nasıl hesaplanır ?

Yukarıda Sgk borçları nasıl ödenir konusunda bilgi vermeye çalıştık. Tüm SGK prim ödemeleri için son tarih eğer hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelmiyorsa takip eden ayın son günüdür. Yani Mart ayı herhangi bir SGK işveren, bağkur primi için son ödeme tarihi 30 Nisan’dır.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın