SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.208 yorum
  1. Merhaba
    SSK 4A sigorta başlangıcım 07.12.1992. Gün itibariyle toplam prim ödeme gün sayım 9459. Askerliği 1995-1996 arasında kısa dönem erbaş olarak yaptım. Askerlik döneminde prim ödenmedi. Askerlik süresi olan 240 gün için borçlanarak;
    a- 2000 yılı öncesi prim ödeme gün sayımı arttırabilir miyim?
    b- borç tutarı ne olur?
    c- bunun emekli maşıma nasıl bir etkisi olur?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  2. Kara Kuvvetleri Komutanlığında yarbay rütbesinde görev yaparken, hakkımda açılan davada yargılama devam ederken Mayıs 2021 tarihinde Bakan onayı ile kamu görevinden çıkarıldım ve rütbem ere düşürüldü.
    Aralık 2021 tarihinde BERAAT etmiş bulunmaktayım. Şu an göreve iade/istinaf süreci devam etmektedir.
    1976 doğumluyum. Toplam prim gün sayısı 10500. EYT kanunu çıkarsa ve 15 Mart 2023’te maaş alma kararlaştırılırsa;
    1. 15 Mart 2023’ten itibaren alacağım emekli ikramiyesi ve maaş yarbay statüsünde mi, er statüsünde mi olacak?
    2. Hesaplamalar nasıl yapılacak?
    Maaş yarbay statüsünde olursa yaklaşık 17.000 TL olacak.
    Diyelim ki 20 Ekim 2023’te hakkımda göreve iade ve özlük haklarının verilmesi yönünde karar çıktı; Mayıs 2021 – 20 Ekim 2023 arasındaki özlük haklarım iade edilirken;
    1. Mayıs 2021 maaşı o dönem 12.000 TL, şu an yarbay maaşı 30.000 TL; hesaplama yapılırken hangi rakam baz alınacak veya nasıl hesaplanacak?
    2. 30 Ağustos 2021’de albay olacaktım (Albay maaşı şu an 35.000), Özlük haklarım iade edildiğinde; 15 Mart 2023 ile 20 Ekim 2023 arasında 17.000 TL emekli maaşı aldığım varsayılırsa “sen zaten emekli olmuşsun, maaş almışsın” denilerek sadece 15 Mart 2023’e kadar olan haklar mı iade edilir?
    3. 15 Mart 2023’ten sonrasına dair bir alacağım olur mu?
    4. Göreve yeniden albay olarak başladığımda emekli olarak geçirdiğim aylar çalışmış olarak mı kabul edilir? Yeniden hesaplama nasıl yapılır?
    5. Emekli olmuş olmamın yeniden göreve başlamaya bir etkisi olur mu?

    Sonuç olarak, tüm bu konular ele alındığında; 20 Ekim 2023’te göreve iade kararını beklemek mi, yoksa şu an emekli olmak mı bana faydalı olur? Ya da emekli olmamın bir zararı olmaz her hâlükârda haklarımı alır mıyım? vb konularda bilgilendirmeye ihtiyaç duymaktayım.
    Çok teşekkür ederim. (Konunun hassasiyetine binaen sayfaya konulmazsa sevinirim)

    Yanıtla
    • Merhabalar Komutanım. Size yardımcı olmak isterdim ama sorularınızın cevabını net olarak bilemiyorum. Bu nedenle sizi yanlış yönlendirerek yanlış yanıtlar vermek istemem. Kusura bakmayın. Saygılar.

      Yanıtla
  3. Abi ben 1974 doğumluyum çalışma hayatımda ilk ssk giriş 1988 görünüyor ben 1995 yılından 2009 yılına kadar bağkurlu oldum bu yıllar arasında sadece 976 gün pirim ödemişliğim var 2009 dan 2022 ye kadarda ssk dan sadece 280 günüm var toplam 1256 günün gözüküyor ben ödemedigim bağkur borçlarımi ihya edebilirmiyim. edinebiliyorsam bende emekli olabiliyormuyum lütfn yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
    • Merhaba. Tescilli olup borçtan dolayı dondurulan süreleri ihya hakkınız var. SSK’ya göre 5900 gün, bağkura göre 9000 güne ihtiyacınız var EYT kapsamında emeklilik için.

      Yanıtla
  4. SELAMÜN ALEYKÜM
    2925 TARIM SSK ile 07 haziran 1993 işe giriş tarihim..
    uzun vade başlangıç tarihim 01.01.1995
    3 yıl 2925 Tarım primi ödendi.
    daha sonra normal 4A sigortaya devam ettim
    2547 gün pirimim var …25 yıl sigortalılık tamam
    askerlik ve yurtdışı borçlanma yapabilirim
    Ne zaman emekli olabilirim …hangi şartlarda

    Yanıtla
    • Merhaba. 7 Haziran 1993 girişe göre SSK kapsamında EYT ile emeklilik için 54 yaş ve 5675 günü tamamlamanız gerek. Borçlanma bağkurdan yapılır borçlanma SSK’dan yapamayacağınız için olmaz maalesef.

      Yanıtla
      • TEKRAR MERHABA ÖMER BEY
        1-Askerliğimi Tarım girişimden önce yaptım. Askerlik borçlanması yapsam bu borçlanma 295 tarım olarak mı sayılacak yoksa bağkurmu ?
        2- yurtdışı borçlanma yapsam o da bağkur olarak mı sayılır..
        ikiside bağkur sayılırsa; Bu prim günü doldurmama yarar sağlar mı.

        Yanıtla
  5. Ömer bey iyi günler. 15/05/1973 doğumluyum. askerliğimi asteğmen olarak yaptım. 4 c giriş 15/04/1999 (450 gün). 4a giriş 16/09/2002 (1456 gün) 4b tarım bağkuru giriş 07/08/2007 (4734 gün) toplam gün sayısı: 6640 gün. %85 sürekli engelli raporum var. emekli olmak için nasıl bir yol izlemeliyim? 1. engelli emeklimi için mi başvurmalıyım? yoksa malulen emekli için mi? 2. başvurumu e devlet üzerinden mi yapmalıyım? (edevlet te engelli emeklilik başvuru butonu yok sadece malulen için var) 3.tahmini olarak ne kadar maaş bağlanır? cevabınızı bekler saygılar sunarım…

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-SGK’ya 28/5 kapsamında engelli emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
      2- Başvuru formu ile bağlı olduğunuz SGK’ya yapmanız gerek.
      3-En düşük emekli maaşı 5500 TL. Sizin maaş bu tutar üzerinde olur mu bilemiyorum.

      Yanıtla
      • (Kanunlara göre engellilik oranı yüzde 40’dan az olanlar engelli kabul edilmemektedir. Engellilik oranı yüzde 59’dan fazla olanlar yani yüzde 60 veya daha fazla engelli (iş göremez) olanlar ise malulen emeklilik için başvurabilirler) . bağkur için engel nedeniyle erken emeklilik için izlenecek yol araştırması yaparken bu yazıyla karşılaştım Ömer hocam. yanlış bir başvuruda bulunmak istemiyorum. 28/5 kapsamındamı başvuruda bulunmalıyım? cevap verirseniz çok sevinirim! zira yorumları okuyunca insanın kafası karışıyor.

        Yanıtla
        • Hocam internette çok yanlış bilgiler mevcut. Eğer en az 16 yıllık sigortalılık süresi ve 4320 gün şartını sağlıyorsanız 5510/28-5 kapsamında başvurunuzu yapabilirsiniz.

          Yanıtla
          • Ömer hocam iyi günler. bugün itibariyle, bağlı bulunduğum sgk müdürlüğüne şahsen başvuruda bulundum. dilekçemi ve raporumun aslını teslim ettim. 28-5 kapsamında başvuruda bulunmak istediğimi ısrarla belirttim. bana malulen emeklilik belgesi imzalatıp tamam dediler. bir sorun çıkmaz değil mi?

  6. 8/8/1969doğumluyum 7/7/1997sgk girişim var 1746gün sgk ödemem var 3530gün bağkurdan ödemem var eyt li miyim

    Yanıtla
  7. Merhaba, 1997özel kurumda öğretmen olarak ssk girişliyim. 15.08.2001 de ise memuriyete başladım. sgk dahil 7110 günüm var. memurlukta (4C) ise 5440 gün var. arada boşluk yok. 6 ay askerlik borçlanması yapmıştım.
    sgk 4 yıl
    4c: 15 yıl (5440 gün)
    toplam 7110 gün var
    2016 da khk ile ihraç oldum. eyt den yararlanabilirmiyim?
    Kısmi emekli olabilirmiyim?
    emekliliğimle ilgili ihtimaller neklerdir? cevaplarsanız memnun olurum.
    selamlar saygılar.

    Yanıtla
  8. 01.01.1998 tarım ssk (2925) girişim var 28.11.1999 tarihinde tarım ssk yı durdurdum 345 gün yatırdım 29.11.1999 tarihinde devlet dairesinde memur olarak görev aldım askerliğimide yatırdım toplam günüm 9225 gün oldu tarım ssk girişimle eyt kapsamına giriyormuyum sizin cevabınız giriş olarak değilde oradaki gün sayısı kadar geri çekildiğinde eyt kapsamına giriyorsunuz demişsiniz memurlarda askerlik yaşı geri çekmiyor diye biliyorum yani tarım ssk eyt kapsamına alınmıyormu cevabınızı tam olarak anlayamadım tam bir açıklama verirseniz memnun olurum

    Yanıtla
    • Memuriyetten önceki çalışma kadar giriş geri çekilir. Bu şekilde EYT kapsamına girersiniz. Tarım SSK girişini doğrudan almaz yani. Sizin dediğinizin tersi özetle.

      Yanıtla
  9. 01.01.1998 tarım ssk (2925) girişim var 28.11.1999 tarihinde durdurdum 345 gün yatırdım 29.11.1999 tarihinde devlet dairesinde memur olarak görev aldım askerliğimide yatırdım toplam günüm 9225 gün oldu tarım ssk girişimle eyt kapsamına giriyormuyum cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  10. 14.08.1978 doğumluyum,01.10.1996 (30) gün SSK girişim var, 01.12.2004 tarım SSK ya gectim (2925) şuanda tarım SSK 3762 günum var eytden emekli olabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim?

    Yanıtla
  11. 21 eylül 1999 ilk sigortalılık başlangıcım
    askerliğimi ilk sigorta başlangıcımdan önce yaptım
    6030 gün pirimim var
    24 yıl hizmetim görüküyor
    bu şarlar altında askerliğimi 15 gün borçlansam sigorta başlangıcım 6 eylül 1999 yapmış olsam olurmu
    ayrıca 24 yıllık hizmetimi 25 yıla tamamlamak için 1 yıl daha çalışmam mı gerekiyor
    son olarak eyt li oluyormuyum ne zaman emekli olabilirim

    Yanıtla
      • 25 yılı tamamlamak için 12 ay yani 1 yıl gerekiyor bu da 120bin tl demek
        bunun yerine askerliğimi yatırıp başlangıcı 6 eylüle çektiğim zaman 1 yıl daha çalışırsam seneye bu aylarda emekli olabilirmiyim.

        Yanıtla
          • muhasebeci bana 1 aylık 10bin tl diye söyledi bende 12 ay ı o şekilde hesapladım. bilgilendirdiğiniz için teşekür ederim
            asıl merak ettiğim bu 38.160,00 TL ödemeyi yapmazsam 1 yıl açığı tamamlamak için 1 yıl çalışmam mı lazım yoksa EYT kapsamından çıkarmıyım. işin aslı 38.160,00 TL ödeme durumum yok bunun yerine 1 yıl çalışsam gene emekli olabilirmiyim 1 yıl sonra.

          • Askerlik borçlanması günlük 106,00 TL. Muhasebeci neye göre hesapladı bilmiyorum. Sigortalılık süresi şartını dilerseniz borçlanma ile tamamlarsınız dilerseniz 1 yıl daha çalışarak tamamlarsınız. Fark eden bir şey yok. Yasa geçici bir düzenleme getirmiyor kalıcı bir düzenleme getiriyor.

  12. 23/11/1999 işe giriş tarihim. 4838 prim gün sayım var. 23yıl sigortalık sürem var.eyt li olabiliyormuyum.ne yapmalıyım.askerlik borçlanması ne kadar borçlanmalıyım

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerliği işe giriş tarihinden önce yaptıysanız borçlanmanız durumunda EYT kapsamında olursunuz. 25 yıl ve 5975 gün şartı ile EYT’den emekli olursunuz. Ancak askerlik sigortadan sonra ise geri çekmez ve sizi EYT’li yapmaz.

      Yanıtla
  13. Merhabalar.Ben 8 Eylül 1999 öncesi girişliyim.Ancak 5975 günü 2025 yılında doldurabiliyorum.Eyt’ den 2025 yılında emekli olma şansım var mı?Yoksa eyt’den emeklilik için son tarih 8 eylül 2024 müdür?

    Yanıtla
  14. Merhaba,ben 01.02.1999 sigorta girişliyim.5092 prim günüm var.Ama şuan yurt dışında olduğum için 883 gün yurt dışı borçlanmak istesem
    bana ne kadara mâl olur?Ne kadar maaş alırım?Hangi prosedürleri takip etmem gerekiyor?
    Teşekkür ederim
    İyi günler

    Yanıtla
    • Merhaba. 883 gün borçlanma tutarı 93598 TL tutuyor güncel olarak. Ortalama emekli maaşı 6000 TL civarında şu an. Borçlanma için hizmet belgesi alarak borçlanma başvuru formu ve belge ile başvurunuzu yapmalısınız. Borçlanmayı ödedikten sonra aylık talebinde bulunmanız gerek.

      Yanıtla
  15. bir yakinim 1959 Dogumlu, 1989 esnaf bagkur girisi var, 2008 yasasi ile donduruldu, suan 1240 gün ödenmis bagkur günü var, geriye dönük borclanma yapilabilirmi, ne kadar ödeme cikar acaba?
    Cevabiniz icin tesekkürler

    Yanıtla
  16. 08.01.1996 SSK girism var 225 gün inşaata çalıştım ve 2003 yılında 2925 SSK tarım ödemeye başladım 19 yıldan fazla oradan da 3560 gün yatırdım toplam 3765 günüm oldu geçen yıl SSK gittim oradaki memur bana kapat ve yaşını bekle dedi öyle yaptım kapatım şimdi bende eyt den yararlanacaiyim dünkü acilanan taslakta tarım ssk var içinde durumumuz nedir lütfen bir bilgi aygilarimla cevap verirseniz çok sevinirm

    Yanıtla
  17. iyi gunler ben canadadan 2015 yilinda yurd disi borlanmasinda bulunmustum askerlik ve kalan sureyi odemistim sadecee gun beklemekteydim e devlette gecen seneye kadar 2023 eylul ayinda emekli olacagim yazmaktaydi lakin iki hafta once girdigimde sadece askerlik odemem gozukmekte diyer odemiss oldum miktarin silinmis oldugunu ve 4400 is gunu borclu gozukmektegim kimin ile iletissime gece bilirim bilgilendiriseniz sevinirm

    Yanıtla
  18. Beyfendi saygılarımla,
    Çok duymuşsunuzdur ama birtürlü bunun cevabını bulamadım .
    Ben 09.09.1997 tarihinde kamuda göreve başladım 2013 tarihinde istifa ettim yıpranmayla 6900 prim günüm gözüküyor , sonraki yıllarda ara ara 700 gün sgk kaya prim yatırıldı , hizmet birleştirmesi için dilekçe yazdım .bu kapsamda eyt den faydalana bılırmıyım

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 gün için EYT kapsamında değilsiniz. 61 yaş şartı var emekli sandığında. Eğer 560 gün daha sigortalı çalışırsanız SSK kapsamında yaş şartı olmadan emekli olursunuz.

      Yanıtla
  19. MERHABA
    TURKIYEDEN 235 GUN CALISMISLIGIM VAR
    18 AY ASKERLIK
    FRANSADA YASIYORUM 12 TRIMESTR’IM VAR
    1962 DOGUMLUYUM NASIL EMEKLI OLURUM

    Yanıtla
  20. Ömer bey tekrar merhaba dün görüşmüştük normalde cumhurbaşkanımızın söylediğine göre eyt ile 5000 gün ile emekli olacaktım ama dün maresef benim gibi herkesin tüm hayalleri yapılan açıklama yıkıldı. Ben size bir şey sormak istiyorum .4759 sylı kanunla emeklilik şartlarında önemli değişiklik yapılmıştı 15 yıl 3600 gün – 25 yıl 4500 gün diye bunda yaş şartı var mıdır. Bu yasa devam ediyor mu bilginiz var mıdır.? Arkadaşım 3600 günle emekli olursun diyor bana ama bence yanlış biliyor ben 1998 girişliyim ve yaşım 42 yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
  21. Merhaba, 1973 doğumluyum, HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİM 01.05.1997, 25 yılı doldurdum.
    E-devlet çalışma hayatımda PRİM GÜN SAYISI 5825 GÜN. Ancak, SGK Tescil ve 4A Hizmet Dökümüne bakınca, Uzun Vade Gün Sayısı 5802,
    4B hizmet dökümüne bakınca Toplam Gün Sayısı 731 gözüküyor.
    Emekli aylığı bağlanmasına hak kazanabilir miyim yoksa hizmet birleştirme ya da isteğe bağlı bir aylık borçlanma mı yapmalıyım? Hak kazandığım taktirde Hizmet birleştirmesi kurum tarafından mı yapılır?

    Teşekkürler

    Yanıtla
  22. Merhaba. Eyt’den emekli olup, kendi isteğimle aynı işyerinde çalışmaya devam etmezsem kıdem tazminatı alabilir miyim?

    Yanıtla
  23. Merhabalar Ömer Beyim.04.06.1974 doğumluyum.Sgk ilk başlangıım 10.MAYIS.1999 dan itibaren ssk 4A hizmeti olarak,30.KASIM.1999 a kadar 187 gündür. 05 EYLÜL 2000 den itibaren Emekli Sandığı 4C devlet memuru hizmetim başladı.Günümüz de de memurluk devam ediyor.Askerlik Hizmetimi 25 Kasım 1997 den 25 MAYIS 1999 a kadar 18 ay er olarak yaptım ve tamamını (540 gün) borçlandım. SSK hizmetimi memuriyetle birleştirdim. Ben EYT li miyim? Bu EYT yasası meclise sevkedildi diyorlar,içeriği hakkında bilgi sahibi olabildiniz mi? Yoksa soruyu biraz erken mi sordum?Bilemiyorum.Teşekkürler.

    Yanıtla
  24. Merhaba Ömer Bey,

    benim eşim türk vatandaşı 1980 doğumlu türkiyede hiç çalışmamiş. Benimle evlendikten sonra 2000 yılında Almanyaya geldi ve hala orada bulunmaktayiz.
    Eyt göre yaşa takılmadan emekli olma ihtimali var mı? Ne kadar borçlanma yani para yatirmamiz gerekiyor? Maaşı ne kadar olur?
    Parayı yatırınca hemen emekli olur mu yoksa yaşa takılır mı?
    Şimdiden çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT’ye girecek bir durumu yok eşinizin. 2000’den beri ikamet ediyorsa 9000 gün borçlanırsanız 58 yaş, 5400 gün borçlanırsanız 60 yaş şartı ile emekli olur.

      Yanıtla
  25. Merhabalar ben Cengiz Kul.1977 dogumluyum.1 Ocak 1996 Ssk girisliyim. 5668 SSK prim günüm 5668. 1. Eylül 2016 yılında kadrolu Ögretmen olarak devlete atandım.2310 günde kadrolu öğretmenlikte prim günüm var. Mevcut şartlarda emeklilik hakkım varmı? Memuriyetten dolayı eksik primim var ise 1997/1998 yıllarından kalan 540gün askerlik borclanmamı yapmalımıyım? Teşekkürler…

    Yanıtla
  26. Size bir sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.
    17.07.1976 doğumlu bayanım.
    İlk işe giriş tarihim 01.03.1996 ve 7.547 Prim gün sayım var. Eyt li oluyorum. Fakat 05.2021 ve 07.2022 tarihleri arasında 15 aylık bağkur borcum bulunmaktadır. 31.07.2022 tarihinden beri de sgk’lıyım. Daha önceki bağkur borçlarımı sildirdim. Hiç ödenmiş bağkur primim yok. Ama bu 15 aylık dönem için torba yasa çıkmadığından bu 15 ayı henüz sildiremedim. Zaten Prim fazlalığım var. Ama eyt den emekli olabilmek için borcumun olmaması gerekiyor. Borcumun ana parası 22.134,44 faizi 5.679,65 = 27.814,09 TL’dir. Şimdi çıkacak yasa kapsamında faiz silinecek biliyorum. Ana parayı ödeyebileceğim. Sorum şu. Ben bu borcu ödersem eğer (Prim borcu asgari ücrettendir) emekli aylığım aşağıya iner mi ? Eğer inecek ise, borcu ödemek yerine yine böyle bir torba yasayı beklemek daha mı mantıklı olur.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Gelecek torba yasayı bekleyin. Önümüzde yine bir bağkur affı düzenlemesi var. Eğer yasada sildirme hakkı olursa sildirip emekli olursunuz. Olmazsa mecburen yapılandırıp ödeyeceksiniz. Maaşınıza bir yararı ya da zararı olacağını düşünmüyorum.

      Yanıtla
  27. Ömer bey merhabalar ben 1998 sgk girişliyim 42 yaşındayım ve 5200 günüm var normalde EYT ile 5000 gün ile emekli olacaktım şimdi eyt haberlerine baktım kademeli olarak günler var anlamış değilim her gün bir şey çıkarıyorlar yani 5000 gün ile emekli olamayacak mıyım ? Kısaca bilgilendirirseniz sevinirim.

    Yanıtla
      • 1998/02 girişim var. Ömer bey inanın o kadar üzüldüm ki her gün farklı bir şey çıkarıyorlar insanlar 5000 gün dediler diye gidip kredi çekip borçlanma yaptılar bunları hiç düşünmüyorlar madem öyle baştan söyleselerdi. En azından insanlar borca girmezdi. Beni aydınlatırsanız sevinirim.

        Yanıtla
          • Gerçekten insanlarla resmen oyun oynanıyor kredi çekip borçlanan insanlar oldu çok emekli olacağım hayali ile çok üzücü baştan cumhur başkanımız 5000 gün dedi şimdi 5975 isteniyor ben zaten normal şartlarda da 55 yaşında 5975 gün ile emekli olacaktım . ETY nin bir farkı olmadı bana sadece yaş aranmıyor. Buda EYT olmuyor bence normal emeklilik oluyor .

  28. Merhaba
    Ben 4c çalışanıydım 5400 günü tamamladığım için ayrıldım.
    61 yaş emekliliğim.
    Şu an 45 yaşımdayım.
    Toplam devlette hizmetim 15 sene 6 ay özel sektörde ise 3 yıl.
    Toplam 18,5 yıl hizmetim var.
    Sorum şu : 2002 Haziran sigorta başlangıcım ve 2003-2008 arasına da eyt gibi birşey yapılacağı söyleniyor eğer yapılır ise ben ne şekilde emekli olabilirim? Geriye yönelik boşluklar var 1,5 sene onu ödeyerek mi ya da bir yerde çalışıp 1,5 yıl prim günü dolduruncan mı?
    Eğer bu kanun çıkmazsa zaten 61 yaşımda %25 az emekli maaşı ve aynı şekilde %25 daha düşük ikramiye ile emekli olacağım bu kesin hakkım değil mi?
    Çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba. 08.09.1999 öncesi çıkana kadar ne çektik:). Siz şu an 2002 için beklenti içine girmişsiniz. Kısa vadede biraz zor dediğiniz düzenleme. 5400 günden dediğiniz gibi 61 yaşında emekli olup ikramiyenizi alabileceksiniz.

      Yanıtla
      • Çok teşekkür ederim ben sizle tesadüfen karşılaştım googledan araştırma yaparken ilgini alakanız için sağolun Ömer bey.

        Yanıtla
          • Ömer bey bir sorum daha var.
            Çok teşekkür ederim ilginiz için.
            Ben 4C’den istifa ettiğimde (5400 günü tamamlayıp 61 yaş emekliliğimi beklemek üzere)ek göstergem 2700 idi. İstifa sonrası da ek gösterge artar 3300 olmuştur sizinki diyor bana kurumum, ama ayrıldığınız için işlem yapamıyoruz ilerde ek göstergeniz artmış haliyle sistemde emekliliğinizde sgkda görünür dediler.
            Sorum şu:
            1) 2700 den 3300 e çıkmış olması bilgisi doğru olabilir mi?
            2) ve arttı ise de tekrar artacak mı ilerde 3300ün üstüne çıkacak mı?

  29. Merhabalar. Cevap verirseniz memnun olurum. Memuriyete(4/C) başlangıç tarihim 07.10.1999. Askerliğimi 1992′ de ER olarak yaptım. 2003 yılında borçlanmasını ödedim. Geçen günlerde. e devlette emeklilik yaşım 57 gözüküyordu. Askerliği saydırdığım günler hizmetime eklenmişti. Son günlerde tekrar 60 olmuş. EYT vurmasa bile borçlanmış olmam benim emeklilik yaşımı geriye çekmez mi. İyi günler…

    Yanıtla
  30. hocam benim 1997 1998 ssk girişim var 2009 bagkur girişim var 4200 bagkur405günde ssk pirimim var şuanda bagkurum esnaf üzerine devam ediyor eyt den nasıl faydalanabilirim şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  31. Merhaba, öncelikle sorularımızı cevapladığınız için teşekkür ederim.
    01.11.2003 tarihinde işyerimi açtım.Hiç Bağ-Kur primi ödemedim. E-devlet üzerinden baktığımda1479-76 1479-63 ve 1479-83 terk koduyla durdurulan süre yazıyor. Bu sürereli canlandıra bilirmiyim? 2023 şubatta beklenen yapılandırma dan faydalanabilirmiyim.

    Yanıtla
  32. Merhaba Ömer Bey,
    SGK 4a üzerinden 9300 prim günü ile emekliliğe hak kazanmış bir EYT’liyim. SGK primim çalışma hayatımın büyük bölümünde tavan değerden ödendi. Emekli olursam çalışmakta olduğum şirkette çalışmaya devam edebileceğim. Ancak emekli olma konusunda kararsızım, çünkü emekli olmadan önce prim gün sayımı ne kadar arttırabilirsem, emekli maaşımın da ona paralel artacağını biliyorum. Ancak emekli olmadan önce çalıştığım her yılın emekli maaşına ne oranda artış sağlayacağını tam bilemiyorum. Geçen senenin emekli maaşına zam yapılmamış farklı günlerinde SGK sitesinden yapmış olduğum emekli maaşı hesaplamasına göre geçen sene 1 yıllık çalışmanın emekli maaşımı yaklaşık 7% arttırdığını hesapladım. Emekli olmadan çalışmaya devam etmem durumunda hakedeceğim emekli maaşı her sene bu oranda artar mı, yoksa yıllar içinde artış oranının azalması ya da artması beklenir mi? Bu soruya vereceğiniz olası cevap emeklilik kararımda önemli rol oynayacak. Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba Tuna BEY. Emekli maaşı güne bağlı değil ortalama kazanca bağlı olarak hesaplanır. Ben olsam emekli olup çalışmaya devam ederim. Tercih sizin.

      Yanıtla
  33. Merhaba,
    Bir sorum olacak yardımcı olurmusunuz. 01.05.1999 tarihinde sigorta başlangıcım var ve 180 günlük sigortam var. 18.04.2002 tarihinde de Devlet memuru oldum bu durumda EYT ile emeklilik durumum nedir bilgi verebilirmisiniz.

    Teşekkürler…

    Yanıtla
  34. 09.08.99 SSK GİRİŞİ VE 5546 GÜN SSK GÜNÜM VAR.2015 YILINDA SSK DAN AYRILDIM BİR KAÇ AY SONRA MEMUR OLDUM 2015 6 AY 4C GİRİŞİM 2700 GÜN 4C PİRİM VAR EYT KAPSAMINDAMIYIM ACABA SAYGILARIMLA
    SSK 09.08.99 5546
    EMEKLİ SANDIGI 2015 YILI 2700
    EYT LİMİYİM

    Yanıtla
  35. Merhaba Ömer Bey. Ben 01.01.1965 doğumluyum..
    Adım Soyadım. NEVİN YILMAZ.
    BENİM 2008 Öncesi özel bir şirkette çalışmışlığım var. 4/A SSK.
    1996 başlangıcı ve 1999 bitişi 1060 gün ödenmiş primim var. Prim iadesini talep ediyorum.
    ŞU neden le. Babam vefat etti 1995 yılında. Bende Yetim maaşı alıyorum babamdan dolayı.
    Primimi bu nedenle geri iade istiyorum.
    NE kadar meblağ olur sizce. Katsayı ile mi. Yaşım iade almak için uygun. Cevaplarsanız sevinirim.
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Yaşınız iade için uygun. Hesaplama güncelleme katsayısı ile yapılıyor ve iade gerçekleştiriliyor. Ne kadar alabileceğiniz hakkında bir hesaplama yapamıyorum maalesef.

      Yanıtla
  36. merhaba. ssk ise baslangic 1993 1223 pirim gunum var.550 gün askerlik borclanmasi .1996 dan 2002 ye kadar yabanci bayrakli gemilerde sigortasiz calistim.2007 den 2018 e kadar almanyada iscilik yaptim.2018 den su ana kadar kendi adima calisiyorum.yurtdisini borclanip ne zaman nasil emekli olurum yas 48
    simdiden sagolun.

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanmayı 1260 günden fazla yaparsanız şartlar bağkura geçer. Bağkurdan bu şartlarda 5400 gün 58 yaş ya da 9000 gün 60 yaşla emekli olursunuz. Borçlanma kısmen yapıp daha sonra 3,5 yıl sigortalı çalışırsanız 5000 gün ile EYT kapsamında emekli olursunuz.

      Yanıtla
  37. 2015 ile 2021 yillari arasinda 2190 dondurulmus bagkur gunlerim var yapilandirma olursa ogunku prim tutarlarina ne kadar ekleme hesaplamaliyim bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla
  38. Ömer Bey merhaba,1 Nisan 1997 girişliyim,6700 4a iş günüm var,ayrıca çalıştığım firmalar maaşımın üzerinden sgk primlerini yatırdılar,şu an sgk lı bir yerde çalışmamaktayım,bunu 7200 güne tamamlarsam daha fazla maaş alabilir miyim ? Bunu dışarıdan ödeyebiliyor muyum ? Kolay gelsin,

    Yanıtla
  39. merhaba ben 54 yaşındayım normal emekli olmam 20/02/2023 eyt yasalaşırsa eyt li mi başvurmalıyım yoksa normal 20/02/2023 demi baş vurmalıyım fark varmı

    Yanıtla
  40. İyi günler,
    01.03.1999 4A SSK GİRİŞİM 53 GÜN
    20.04.2001 4C GİRİŞİM 3600 GÜN
    Askerden önce sigortam yoktu ve Askerlik Borçlanmamı 4C Statüsü nde yaptım, Askerlik hizmetim 540 olarak 1997-1998 tarihinde tamamladım.
    Doğal olarak askerden önce sigortam olmadığı için uzun vade hizmete başlama tarihim 23.09.1997 oldu.
    2010 dan beridir aktif olarak 4A Sigorta kolunda çalışmaya devam ediyorum.
    Hizmet birleştirmeyi yaptım.
    4A 4399 gün
    4C 4140 gün
    Toplam 8539 günüm var
    Kafana takılan emekli olmam için Sgk 5000 gün olmasımı lazım
    Yoksa günüm yeterlimi
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
  41. Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği nedeniyle 300 gün prim eksiğim var.işten ayrıldım.isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek prim eksiğimi tamamlamaya çalışıyoruz. 12 Ocak 2023 de çıkan yönetmelikle prim açığımı işveren aracılığıyla kapatatıp bu yollla emekli olabilir miyim

    Yanıtla
  42. Merhabalar
    1995 ssk 4A GİRİŞİM VAR 1205 GÜNÜM VAR
    2002-2008 YILLARINI
    BAĞKUR BORÇLARIMI SİLDİRDİM

    BAĞKUR TESCİL TARİHİ 2008 GÖRÜNÜYOR
    2002-2008 TARİHLERİNİ İHYA EDEBİLİRMİYİM

    2008 BUGÜNE 14 YIL BAĞKURLUYUM

    Yanıtla
  43. Ömer bey merhaba. Benim başlagıçım 4a 1993, 2283 gün Ssk. isteğe bağlı başlangıç 2019, 1297 gün taplam 3580 gün. Eyt yasalaştıgında 5000 gün kesinleşirse. Geriye kalan günleri 1420 günü çalışarak ödersem 4a ssk kolundan emekli olurmuyum. Eyt den yararlanabilirmiyim. 5000 gün kesinleşirse 5000 günü tamamladığım gün emekli olurmuyum. Teşekkürler iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 7 yıl hesabına göre bağkura göre şartlar hesaplanacak sizin. Daha önce de aynı cevabı verdim. SSK’ya geçerek son 2520 gün içindeki SSK gün sayısını 1260 günden fazla olacak şekilde ayarlarsanız 5000 günden ssk kapsamında emekli olursunuz.

      Yanıtla
  44. Merhaba,

    Eşim (kadın) 2006 SGK girişli ve 4.064 prim günü mevcut. Primlerinin son 2 yılı asgari ücret üzerinden, kalan kısımları ise ağırlıkla bankada daha yüksek primlerden yatmıştır. Yaklaşık 3 yıldır çalışmıyor ve ev hanımı. 2014 yılında doğan ilk çocuktan hesaplarımıza göre 127 gün doğum borçlanması hakkı mevcut ve henüz 6 aylık 2. çocuktan ise 2 yıl dolunca 720 gün daha borçlanabileceğini biliyoruz. Bu noktada 3 sorum olacak;

    – Borçlanmayı 4500 güne tamamlayacak kadar yapmak mı?
    – Bu iki borçlanmayı da yapıp toplam 4.911 güne ulaşmak mı?
    – Bu iki borçlanmayı da yapıp toplam 4.911 güne ulaştıktan sonra ilave 1.259 gün asgariden isteğe bağlı prim yatırıp (SGK’dan emekli kalabilmek için) 6.170 güne ulaşmak mı?

    Bu 3 seçenek arasından hangisi daha avantajlı olacaktır ve emeklilik maaşları ne kadar fark edecektir? (Bu arada doğum borçlanmalarını asgari üzerinden yatırmakla, daha fazla yatırmak arasında emeklilikte çok fark eder mi)

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-4500 gün ile 4911 gün arasında bir fark yok. Güne göre değil ortalama kazanca göre hesaplanıyor maaşlar.
      2- 6170 gün olması maaşın daha fazla olacağı anlamına gelmiyor. Daha fazla ödemenize değmez bence.
      3-4500 gün yeterli eğer emekliliği bekleyecekse. Boşuna fazladan prim ödemeyin. Ama yine de tercih sizin.

      Yanıtla
  45. Merhaba, 2006 SGK girişliyim ve 4.064 prim günüm mevcut. Primlerimin son 2 yılı asgari üzerinden, kalan kısımları ise ağırlıkla bankada daha yüksek primlerden yatmıştır. Yaklaşık 3 yıldır çalışmıyorum ve ev hanımıyım. 2014 yılında doğan ilk çocuktan hesaplarıma göre 127 gün doğum borçlanması hakkım mevcut ve henüz 6 aylık 2. çocuktan ise 2 yıl dolunca 720 gün daha borçlanabileceğimi biliyorum. Bu iki borçlanmayı da yapınca ulaşacağım toplam 4.911 gün ile 4500 günden olan alt seviye emekliliği mi beklemek ile ilave 1.259 gün asgariden isteğe bağlı prim yatırıp (SGK’dan emekli kalabilmek için) 6.170 güne ulaşmak arasındaki emeklilik maaşı ne kadar fark edecektir, buna değer mi sizce? Teşekkürler.

    Yanıtla
  46. Ömer bey merhabalar size pazartesi günü yazdım ama yazdığım yayınlanmadı sanırım bir aksilik oldu. Size bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben nasip olursa EYT ile emekli olacağım ama aynı iş yerinde çalışmaya devam edeceğim. 1.Emeklilik başvurumu e devlet üzerinden mi yapmam daha sağlık lı olur yoksa bizzat gidip yapmam mı daha sağlıklı olur. Ve çalıştığım kurumdan tazminatımı almak için bir yazı sgk dan alıp vermem gerekir mi yoksa iş veren onu bilir mi ? 2.Ben 7 senedir aynı kurumda çalıştım asgari ücret ile tazminatım ne üzerinden nasıl hesaplanacak acaba ? ayrıca bu eyt yasalaşması sanırım mart ayını bulacak emeklilik hakkını kazandık mağdur edilmiş bir şekilde bekliyoruz konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba DAMLA HANIM. Baya soru var ve anca yetişebiliyorum. Sorunuzu cevaplamıştım sanırım ama tekrar cevaplayım;
      1- E-devletten yeterli olur. Ayrıca bizzat gidip başvurmanıza gerek yok. Emeklilik başvurusundan önce SGK’dan kıdem tazminatı için yazı almanız ve emeklilik gerekçesi ile işten ayrılmanız gerek.
      2-Asgari ücret ise yıllık brüt tazminatınız brüt asgari ücret kadar olur. Yani 10.008,00 TL.
      3-Yasa Şubat ayı içinde yürürlüğe girecek. Şubatta emeklilik başvurusunu yaparsınız.

      Yanıtla
  47. Sehit ailesi ve gazilerin maas dereceleride 3600 e cikarilmistir.Ayrica tutun ikramiyeleride cuma gunu odenecektir.Hayirli olsun

    Yanıtla
  48. Merhaba 1996 SGK girişim var SGK dan 5579 günüm var 2011de bağkur geçtim 2013tekrar SGK geçtim 3.5sene SGK prim yatırdım 2021 çıkan yasayla bağkur borcunu dondurdum 2021 5 ayindan 10ayina kadar bağkur pirimini ödedim toplam 5aylik bağkur primi yatira bildim bağkur yasa çıktığında bağkur borcunu sildirsem emekli olabilirim tesekurler

    Yanıtla
  49. Merhaba
    Ben işsiz iken eşim üzerinden GSS’li olduk. Şimdi ben emekli oldum, eşimin GSS’den çıkıp benim üstünden sağlık hizmetlerinden faydalanması için ne yapmamız lazım?
    Çok teşekkürler

    Yanıtla
  50. Merhaba hocam ctesi gecesi gece yarısından sonra Bi mesaj göndermiştim 2 tane soru sormuştum hala cevap gelmedi. Şimdi yine 2 tane soru sorayım. 1. E posta adresim yani gmail biraz sıkıntılı, yanıtlar burda mı yayınlanacak yoksa YOKSA EPOSTA GMAİL ADRESİNE Mi!gönderilecek.2.sorum ve önemlisi 2006 haziran prim ödemeli tarım bağ kuru girişliyim, 2021 7 haziran günü malülen emekli oldum:şimdi her türlü tarım sektörü hariç, çünkü Bi var Bi yok o işler ve ayrıyeten vücudum müsait değil o işlere yapmaya yani tarım sektörü hariç başka bir işte örnek veriyorum bir cafede veya bir restoranda alt yapısı var bir telefon bakma evrak getir götür işi hiç olmadı çay demleme ortalığı süpürme işi gibi basit işler yaparsam sigortasız olarak çalışırsam çok ihtiyacım var ailevi ekonomik sıkıntılardan dolayı ve ekonomik krizden dolayı ve ailevi sebeplerden dolayı çok ihtiyacım var hem çok borçluyuz hemde borçlu olduğumuzdan dolayı buhrandayız,sinirlerimiz bozuk, günlük veya haftalık alarak yevmiyeci olarak çalışırsam bir kontrolde maaşımı keserler mi! maaşımı keserlerse benim bittiğimin resmidir deyim yerindeyse. Devletimizin bu ekonomik koşullarda Bi çaresi yok mu!? Yoksa insanlara saldırıp hapsi boylarım bu vatandaşını devlet topluma kazandırmaz mı böyle geçici işlerle. Lütfen acil bir cevap geçen yazdığıma cevap gelmedi 4 gündür.cevabınızı acil olarak çok geçmeden bekliyorum. SAYGILAR…Dip Not: Şimdi Facebook Hotmail adresini yazdım.4 gün önce gmail adresini yazmıştım Bi sorun olur mu?, Bi yardım SAYGILAR.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sorunuzu muhtemelen yanıtladım ama yine yanıtlayım.
      1- Sorunuzun cevabı mail adresine gönderilmiyor. Burada görüntüleyebilirsiniz.
      2- Maalesef malulen emeklilerin çalışması kanunen suç. Sigortasız çalışırsınız ama o da kanunen suç tespiti durumunda maaşınız kesilir. Allah yardımcınız olsun.

      Yanıtla
Yorum yapın