SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.208 yorum
  1. Merhaba sigortalı olarak işe başladığım için babamdan aldığım yetim aylığım kesildi. Evleneceğim zaman evlilik yardımı alabilecek miyim. Nasıl hesaplarım?İşçi emeklisi babam. Maaş 2003te bağlandı. Ben 18 yaşında işe girdim (2012)

    Yanıtla
    • Merhaba. Resmi nikah tarihinde aktif ölüm aylığı olmazsa çeyiz yardımı alamazsınız. Ancak işyerinden evlilik tazminatı alma hakkınız olur.

      Yanıtla
      • Yani benim aldığım maaş işe girdiğim zaman kesildi sadece annem aldığı için alamıyor muyum?

        Yanıtla
        • Hayır öyle birşey yok. Resmi nikah tarihinde aktif aylık varsa çeyiz yardımı ödenir. Yoksa ödenmez.

          Yanıtla
  2. Biraz önce cumhurbaşkanımız en dusuk emekli maaşı1500lira olduğunu açıkladı bende iş kazasından dolayı yüzde 53maluliyet raporun var sürekli iş göremezlik maaşı alıyorum 1179 lira bu gelen zamdan yararlanabilirmiyim maaşında biraz farklılık olurmu

    Yanıtla
  3. İyi gÜnler doğum tarihim 15 11 1973 ssk girişim 15 yaşında 1 8 1988 ödenmiş7500 günüm var buna göre ne zaman emekli olurum

    Yanıtla
  4. Merhaba Ömer bey ben 28/8/1977doğumlu bayanım.01/01/1989işe giriş tarihim..22ay isteğe bağlı ödenmiş ,.geri kalan 4/a olarak ödenmiş toplamda 3673ödenmiş primim var…2çocuğum oldu işi bırakınca.. size soracağım şudur emekli olmak için nasıl bir yol izlemeliyim isteğe bağlı mı ödemeliyim? çocuk borçlanması mı yapmalımıyım ?en erken ve en kârlı emekli olmak için nasıl bir yol izlemeliyim ?tşk ederim kolaylıklar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yaşla ilgili bir sıkıntınız yok. Toplamda 5300 günü tamamlamanız halinde emekli olursunuz. Son çalışmanızın ssk olması kaydı ile çocuk borçlanması yapabilirsiniz.1440 gün de çocuk borçlanması eder. Geri kalan eksik günü de ssk kapsamında tamamlamanız halinde emekli olursunuz.

      Yanıtla
  5. Devlet hastanesinde babasının sigortasıyla çocuğu dış teli taktirabilir mi ücret ödenir mi odenirse kac tl oder

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigorta kapsamında yapılır ama ne kadar ödeme çıkıyor tam olarak bilmiyorum. Hastane mutemet servisinden bilgi alabilirsiniz.

      Yanıtla
  6. Teşekkür ederim Ömer Meriç bey. Ayrıca İskur üzerinden de işsizlik maaşına başvurmuştum onaylanmadi yani iskur üzerinden de bu çıkış bildirgesi var görebiliyorum. Baska herhangi bir sebebi olabilir mi Sgk iptal olmamasının nedeni. Ayrıca Sgk aktif ancak herhangi bir prim ödemesi yok. Tekrardan çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Önceki kayıtlardan birisi açık kalmıştır. Yani illa ki bir çıkış bildirgesi verilmedi ve sizin sağlık devam ediyor. Bu yüzden Sgkya uğrayın.

      Yanıtla
  7. Merhabalar hayırlı günler. Ben yaklaşık 5 buçuk yıl kesintisiz çalıştığım şirketimden bir hatam yüzünden işte çıkarıldim. İşten çıkış tarihim 28.06.2019 dur. E devlette İşten Çıkış bildirgesi var ve gözüküyor ancak e devlette halen Çalışan olarak gözüküyorum ve Sgk Aktif gözüküyor ayrıca halen Sagliktan yani sgk dan faydalanabiliyorum ve iptal olmamış. Bildiğim kadarıyla en fazla 100 gün yararlanabiliyorum. Size sorum bunun sebebi ne olabilir yani Sgk neden iptal olmadi 100 günü geçtikten sonra. Teşekkürler iyi çalışmalar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sgk işten çıkış bildirgenizi vermemiş olabilir. Sizin gördüğünüz işten çıkış bildirgesi değil aylık prim ve hizmet belgesinde görünen çıkış. Vakit kaybetmeden yarın en yakın Sgkya uğrayın. İşten çıkış bildirgenizin verilip verilmediğini sorun. Büyük ihtimal verilmemiştir.

      Yanıtla
  8. merhabalar 1966 doğumlu 10 01 1985 sigorta girişliyim ödenmiş 3327 gün pirimim var 3600 günle nasıl ve nezaman emekli olabilirim yada cezaevinde gecen gün(1990 yılı) ve askerlik te gecen gün( 1986 yılı) 2011 yılından önce olduğunda oradan kalan pirim borçlanması ile 56 yaşında emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 gün ile 60 yaşı tamamlamanız halinde emekli olursunuz. Borçlanma süreleri önemli değil. Borçlanma da dahil 3600 günün tamamlandığı tarihe göre hesap edilir.

      Yanıtla
  9. Yüzde doksan ağır engelliyim 2016 yılı şubat ayı SSK girişim var 2020 şubat ayında ise isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başladım.Sorum şu önümüzdeki bir iki yıl içinde ssk lı bir işe girsem ödediğim bu primler malulen emeklilik için doldurmam gereken 1800 güne dahil edilirmi?

    Yanıtla
  10. Emekli intibak yasası onaylandimi onaylandı işe yüzde 53maluliyetim var sürekli iş goremezlik maaşı alıyorum bende yararlanabiliyormuyum

    Yanıtla
  11. ömer bey ben 2010 yılında emekli oldum. emekli olduğum işyerinde çalışmaya devam ediyorum. işyerim yaklaşık 1 yıldır hergün çalışmama rağmen beni ve tüm emeklileri 15 gün sigortalı gösteriyor. bundan tazminat hesaplanırken kaybım varmıdır. varsa ne yapmalıyım.

    Yanıtla
    • Merhaba. Tazminatınızın tam olarak hesap edilmesi gerekiyor. Gün olarak değil geçen süre üzerinden hesap edilmesi gerek yani.

      Yanıtla
  12. Merhaba 13.03.1960 erkek doğumluyum. 01.08.200 – 28.02.2011 tarihleri arasında 3780 gün bağkur ödemesi yaptım. daha sonra sigortaya geçiş yaparak 01.07.2011 – 04.12.2017 tarihleri arasında 2320+(390 askerlik) 2710 gün sigorta ödemesi yaptım.
    30.08.1999 – 30.08.2000 tarihleri arasında 390 gün askerlik ödemesi yaptım. bu şartlarda ne zaman emekli olurum ve ortalama emekli maaşım ne kadar olur. NOT: benim hesaplatmalarıma göre 14 mart 2020 yılında emekli olabilirsin denildi teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer askerliği borçlandıysanız evet 14.03.2020 tarihinden sonra emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.

      Yanıtla
  13. Mrb kar hocam benimde bı sorum olacaktı babamı aralik 2019 ayında kaybettik babam SGK emeklisi annem babamın maaşını almaya başladı dedem ise bagkurlu 1992 tarihinde vefat etti dedemin maaasini talep ettigimizde bize 2017 deki yasayı göstererek alamayacagimizi söylediler bunun için izlememiz gereken yol var mıdır yoksa hiç uğraşmayalim mi

    Yanıtla
    • Merhaba. Bazı istisnai durumlar var bunu bilmek lazım. Öncelikle anneniz adına CİMER Üzerinden talep oluşturun. Her iki aylığı alıp alamayacağınızı sorun. Gelecek cevaba göre hareket edersiniz.

      Yanıtla
  14. Abim 2004 te surekli engelli raporuyla emekli oldu.2012 de otv den yararlanmak icin tekrar muayene oldu sonuc %19 cikti.ama emeklilik hakki devam etti.2018 de kontrol muayenesine cagirdilar sonuc %49 cikti surekli rapor.haklari devam etti.2019 da yazi geldi tekrar muayeneye cagrildi .Denizliye gonderdiler.sonuc%29 cikti .haklari elinden alinir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. benim anlamadığım %19 çıktı ise aylık nasıl devam ediyor ? %40 altında düştüğünde kesilir diye biliyorum. Bir yanlışlık var bu işte.

      Yanıtla
  15. Iyi günler ilk sigorta girişi 7 ay 1989 29 Ekim 1971 dogumluyum toplam prim günüm 5675 prim günü yeterli olduğu için prim ödemiyorum benim sorum şu askerlik ödemesi yaparak emekli olduğumda maasımı yükseltebilirmiyim ödediğim askerlik ödemesi 99 yılı öncesi prim günü sayılır I tesekkur ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Bence gerek yok askerlik ödemesine. Ama asgari üzerinde yaparsanız borçlanmayı kısmen faydası olabilir.

      Yanıtla
  16. 1978 doğumluyum. 4A’lı olarak 7239 hizmet günüm bulunmaktadır. Sigorta başlangıç tarihim 01 Aralık 1998. 3 Ay önce işimden ayrıldım (çıkarıldım). Son çalıştığım iş yerinde 5600 TL brüt maaşım bulunmaktaydı. Son 3 senedir aynı maaş üzerinden çalışıyordum. Şimdi eski işverenim “İşbaşı Eğitim Programı Teşviki” kapsamında beni yeniden işe almak istemekte. 6 Ay süreli bir teşvik olduğunu, teşvik süresinin bitiminde beni eski maaşım ile çalıştırmaya devam edebileceğini belirtti. Ayrıca teşvik süresince oluşacak maaş farkını da (eski aldığım maaş ile devletin ödeyeceği meblağ arasındaki farkı) kendisinin ödeyebileceğini söyledi. Ben kendisine “Yani bu süreçte asgari ücret üzerinden mi sigortalı olacağım?” gibi sorular sordum. O da bu kadar detaylı bilmediğini belirtti. Bu teşvik ile ilgili:
    1. Ben mühendisim ve ~ yirmi yıl boyunca o iş yerinde çalıştım . Bu durumda işbaşı eğitim teşviki benim için geçerli mi?
    2. Teşvik süresince asgari ücretten mi sigortalı olacağım? Eğer böyle ise bu durum ileride emekli olduğumda emekli maaşımı ne kadar etkiler?
    3. Eski işverenim beni eski maaşımla sigortalı olarak işe alsa bu teşvikten nasıl ve ne kadar faydalanabilir?
    4. Teşvikten yararlanma sonrasında eski işverenim beni yeniden işten çıkarmaya kalkarsa işsizlik maaşımı almaya devam edebilir miyim? Bu teşvik daha sonra alacağım işsizlik maaşını meblağ ya da süre olarak düşürür mü?
    Geri dönüşünüz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Bundan emin değilim. İşkur’a sormanızda fayda var.
      2-Mühendisler için belirlenen brüt asgari ücret var. tam olarak tutarı bilemiyorum ama brüt ücretiniz bu tutarın altında olamaz.
      3- Teşvik süresi bildiğim kadarı ile 1 yıl ama İşkur’la ilgili ve uzmanlık alanım olmadığı için net bilgi sahibi değilim.
      4- İşveren tarafından çıkış verilirse işsizlik ödeneği alırsınız. Son 3 yıl içerisinde 600 gün prim şartı aranmakta.

      Yanıtla
  17. Merhaba
    Annem 2017 yılında bagkurdan demekli oldu.Ancak 1985-1988 yıllarında yurtdışında 3 yıl kaldı ve orada hangi birimden bilmiyorum ama 3 yıl fransız hükümetinden her ay yardım parası aldı.Adına bir sosyal haklar için kayıt açılmış sanırım.Sonra türkiye ye döndü bir daha gitmadi.Şimdi 60 yaşında yurtdışından da emekli olabilir mi yada yaşlılık maaşı alabilir mi ne yapmamız lazım

    Yanıtla
  18. 25/09/1965 doğumluyum.ssk girişim 1984 yatmış pirim günüm 1700 gün.3500 gün dondurulmuş bağkur primim var.ödenmemiş yani.2011 yılında bağkurum donduruldu.2011 yılından sonra 500 gün ssklı çalıştım.nasıl emekli olabilirim bağkur mu ssk mı

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurda dondurulan süreleri borçlanın. Hizmetinizin son 7 yılı içinde ssknın da 3.5 yıldan fazla olması şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  19. Emekliyim 10/05/2012 tarihinden caşlımaktayım iş veren hiç SGK kaydı yapmadı 10/02/2020 tarihinde SGK kayıt yaptırdı iş veren işten çıkarırsa tazminat alabilir miyim .teşekkürler

    Yanıtla
  20. Merhabalar. Daha oncede yazmistim. 2018 2019 yillari arasinda 300 prim gunum var. 2019 ekim sonu isten ayrildim. 2020 ocak ayinda tekrar sigortam yatmaya basladi. 32. Haftama grmek uzereyim. Rapor alacagim calisamaz raporu alirsam bazi yerlerde rapor oncesi son 3 aylik primlere bakilip hesaplanir diyor. Ama kasim aralik ayim bos 52 gunluk falan prim gunum olucak . Hesaplama rapor dan onceki son 3 ay mi yoksa tam prim yatan 2019 ekim oncesi aylar olarak mi hesaplanicak.

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesindeki son 3 aylık kazanca bakılır. Toplam kazanç prim ödenen günlere bölünerek hesaplama yapılır.

      Yanıtla
  21. DOĞUM TARİHİM . 12.03.1971
    SİGORTALI İŞE GİRİŞ TARİHİM : 10.12.1989
    SSK SİGORTALI HİZMET SÜREM : 5.485 GÜN
    EMEKLİ SANDIĞI HİZMET SÜREM : 6 YIL ( 2.160 GÜN ) SİLAHLI KUVVETLERDEN
    FİİLİ HİZMET SÜREM : 540 GÜN ( SİLAHLI KUVVETLERDEN )
    ASKERLİK HİZMETİNİ BORÇLANIP YATIRDIM : 540 GÜN
    ASKERLİK BAŞLANGIÇ TARİHİM : 28.02.1991
    YUKARIDAKİ BİLGİLERE GÖRE NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM. DİLEKÇEYİ NE ZAMAN VERMELİYİM. İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla
    • Merhaba. Benim hesabıma göre 52 yaşın bitmesi gerek. Yani bu durumda 12.03.2023 tarihinden sonra dilekçe verebiliyorsunuz. Ancak fiili hizmet düşülecekse bu durumda 1 yaş çeker ve 12.03.2022 tarihi olur. Burada çok istisnai durum var ve net bilgi vermek zor. Yazılı olarak SGK’ya sormanızı öneririm.

      Yanıtla
  22. Merhaba Ömer Bey,
    1980 doğumluyu. Sigorta girişim 02/1996. Prim ödeme günüm doldu ve ozel bir bankadan tazminatımı alarak 2017 yılında ayrıldım. Şu anda başka bir özel bankada çalışmaya devam ediyorum. Prim ödemem dolduğundan şu anda çalışmamın emekli maaşıma etkisi olacak mıdır? Ayrıca son 3,5 yıl nerede çalışırsan oradan emekli olnuyorsa son 3,5 yılım iki farklı yerden ödendiyse hangisinden emekli olacağım? Konu hakkında bilgilerinizi rica ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Emeklilikte ortalama kazanç esas alınır. Çalışma hayatı boyunca adınıza ödenen tüm primler hesaplamada dikkate alınır. İkisi de özel banka ise sigorta ssk kapsamında ödenir. Bu durumda son 3.5 yıl durumu sizin için geçerli değil.

      Yanıtla
  23. Merhaba 4 aydir bir isyerinde sigortali olarak calisiyorum 1 haftalik hamileyim suan esimle resmi nikah yapamadik bazı sorunlardan dolayi dogum parasi alma hakkım var mi

    Yanıtla
    • Merhaba. Analık ödemesinde resmi nikah şartı aranmıyor. Alırsınız. Sadece 1 defaya mahsus olarak ödenen Emzirme parasını alamazsınız.

      Yanıtla
  24. Babam 2004 yilinda oldu. Ve ben tek basima olum maasi almaya basladim.Dulum. Baska bir aylikta almiyorum. Sgk 2 dilekce verdim. Hisse oranim %25. Bu oran yanlis olduguna dair. Tek maas alan benim. Fakat bana dogru diyip hesaplarda yanlislik yok deniyo. . Yardimci olurmusunuz tes. Ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Yüzde 50 olması gerek hissenin. Ama bazı geçiş süreleri var ve istisna da olabilir. Dilekçe yazın tekrar itiraz edin bence.

      Yanıtla
  25. 01.10.1991 ilk staj başlama tarihim SGK sitesinde güncellendi. Şu an mevcut. 01.10.1994 sigortalı olarak işe başladım 15 10.1995 ayrıldım. Memuriyete 13.95.1996 da başladım emekli sandığı olarak halen çalışıyorum. Rahatsızım ilk kez 2916 da 2 yıl süreli Yüzde 43 engelli raporu verdiler. Sonra 2 yıl daha uzattılar yine yüzde 43 . Emeklilik için başvurdum 18 yıldan engelli olarak olumsuz geldi rapor oranını Ankara SGK heyet kurulu yüzde 21 e düşürmüş herkes şaşkın durumda. Nasıl 22 puan düşer diye. Benim durumum nolucak ne zaman emekli olurum. Cpap solunum makinası kullanıyorum şu an . HiZmet birleştirmesi yaptım.

    Yanıtla
    • Merhaba. Her ne kadar staj başlangıcı sistemde görünür olsa da ilk işe giriş olarak esas alınmaz ve sigortalılık süresinde de dikkate alınmaz. Puanın neden düştüğü konusunda bir fikir belirtemeyiz. İtiraz edebilirsiniz isterseniz.

      Yanıtla
  26. Geçici iş göremezlik ödeneginde hesaplama nasil yapilir . Eğer sigorta priminde bosluk varsa en son yatan aylar uzerindenmi hesaplanarak elde edilir sonuç?? Mesela nisanda dogum yapacagim ve 3 ocaktan itibaren sigortam devam ediyor ama 32.haftayi doldurdugumda 90 gune tamamlanmiyor . Ama onceki is yerimde aktif bir yildan fazla calistim. Ekim sonunda isten ayrilip ocakta yeniden basladim ise hesaplanirken nasil olucak bosluklardan dolayi odenekte eksik yatma gibi bi sorun olurmu . Yardimci olursaniz sevinirim

    Yanıtla
    • Ödenek eksik yatmaz. Son 3 ay tamamı ödendiyse toplam kazanç 90 a bölünür. Ama sizin durumda örneğin 1.5 aylık prim ödendiyse son 3 ay içinde toplam kazanç 45 e bölünerek ödenecek günlük rapor parası hesap edilir. Bir eksik olmaz merak etmeyin.

      Yanıtla
  27. Ömer Meriç Bey selamlar. Sorunum şu; “Yabancı“ çocuk bakıcımız için Ev hizmetlerinde Çalışma İzni başvurusu yaptık ve olumlu sonuçlandı. Şahsım üzerinde işveren kaydı açılmak suretiyle 31.01.2020 tarihinden itibaren çalışma izni var. Fakat henüz sgk bildirimini yapmadık. Teşvik İle ilgili olarak 27103 sayılı teşvikten sanırım yararlanamıyorum çünkü diğer şartları sağlasak da bakıcımızın işkur kaydı yok. Bu saatten sonra işkura kayıt ettirmek sonuç verir mi?
    Eğer tahmin ettiğim gibi 27103’den faydalanamıyorsak;
    24 ay süre ile 6111’den (4447/10) faydalanma şansımız var mıdır? Bakıcımız yabancı ve kadın.

    Yanıtla
    • Merhaba. İşkur kaydı geriye dönük yapamazsınız. 6111 Teşvikinden 24 ay süre ile yararlanabilirsiniz şartlar sağlanıyorsa.

      Yanıtla
      • Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim Ömer Bey. Sitenizden ve sizden aldığım bilgiyi maalesef kurumdan dahi alamadım.
        Şartlarımız sağlanıyor. Bu durumda okuduklarımdan anladığım kadarıyla 2943 tlden sigorta başlattığımda 6111’den ilk 3 ay yararlanamayıp 1103,62 tl, sonra ki aylarda ise 500,31 tl ödeyeceğim. Doğru mudur?

        Yanıtla
        • 6111’de öyle birşey yok hocam. İlk aydan itibaren yararlanırsınız. Eğer başvuru formunu verirken 4447/10. madde yani 6111 Teşvik seçeneğini seçmediyseniz SGK sadece 5510 Teşvikle açmıştır. Eğer başvuru formunu verdiyseniz ve bu kısmı doldurmadıysanız şimdi dilekçe ile başvurarak teşvik talebinde bulunmanız gerek.

          Yanıtla
  28. Merhaba Ömer Bey
    Doğum tarhim 1978,1995 yılında Evlenerek isvicreye geldim. İşe ilk giriş tarihim 2001 yılı ve aralıkla çalışmışlıgım var. Türkiyede 2017 yılında 5 günlük SSK dan girişim var. En erken kac yaşında ve kac gün icin borclanma yapmalıyım. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Biliyorsunuz son değişikliklerle yurtdışında geçen süreleri ve ya çalışmaları Türkiye’de ssk kapsamında borçlanma hakkınız olmamakta. Bağkurdan 5400 gün borçlanmanız halinde 61 yaşında emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • Ömer Bey
        Ben 30.07.2019 tarihinde Yurtdışı Emeklilik icin başvurmuştum. 5400 iş günden veya 9000 iş günden olsam nasıl olur.
        TEŞEKÜRLER

        Yanıtla
        • Eğer başvuru varsa bu durumda ssk kapsamında borçlanma hakkınız da var. Sgk ile görüşerek netleştirmenizi öneririm.

          Yanıtla
  29. ben 09.11.1981 doğumlu erkek
    ilk işe giriş tarihi : 01.10.1997 (staj)
    ilk sigorta başlangıç tarihi : 25.09.1998 ( 15 gün lük sigortam var )
    askere gidiş tarihim : 21.05.2014 – 21.08.2015 (15 ay askerlik yaptım)
    bağkur başlangıç tarihim : 15.09.2012
    bu güne kadar 2134 gün sigorta 2576 gün bağkurum var toplam 4810 gün
    ben e devletten nezaman emekli olurum a girdiğimde
    4a ile olursam : 57 yaş +5900 pirim +25 yıl sigortalı diyor
    4b ile olursam : 58 yaş + 5400 pirim yada 57 yaş + 9000 pirim diyor

    doğru ise ben 4b 58 yaş + 540 gün le emekli olmam en avantajlı gibi geliyor sizce doğrumu düşünüyorum ( birde herkes sigortanın emekli maaşı daha fazla sigortaya gec diyor sizce ne yapmam gerek
    ayrıca benim aklımda başaka bir konuda var
    şimdi pirim günlerini doldurduktan sonra yatırılan pirimler hem gereksiz hem de maaşı düşürüyormuş benim ikinci planımda yaşımı beklerken iş yerimi eşimin üstüne yapıp onun pirimlerini yatırmak( böylece hem fazla pirim ödemicem hemde aynı ayda ikisini ödeme gücüm olmadığından.)

    eşimin doğum tarihi : 21.12.1979
    ilk işe giriş tarihi : 01.11.1996 (staj)
    ilk sigorta başlangıç tarihi : 21.06.2006
    05.10.2009 da da bir çocuğumuz oldu
    toplam 181 günlük sigortası var
    şimdi eşimide e devletten sorgulattığımda
    4a ile 58 yaş 4500 pirim + 25 yıl sigortalı
    şartı en mantıklısı geliyor
    şimdi eşimin sigortadan emekli olması için 9 yıl bağkur yapıp son 3 yıl sigorta ya geçirirsem onuda emekli ederim diye düşünüyorum şimdi bu bilgilerle sizce doğru bir yolmu çizmişim
    yada ansıl bir yol çizmeliyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Sizin yapmanız gereken vakit kaybetmeden sigortaya geçmek ve 3,5 yılı tamamladıktan sonra durdurmak. 5400 günden emeklilik hem kısmi emekliliktir hem de bağkur kapsamında olacağı için alacağınız emekli maaşı düşük olacaktır.
      Gelelim eşinize. Bence işyerinizi eşiniz adına yapın. O bağkurlu olsun siz de onun yanında sigortalı olun. SSK 4500 gün de kısmi emekliliktir maaşı düşük olur onu hatırlatmak isterim.

      Yanıtla
  30. merhabalar. Özel bir üniversite hastanesinden prof kadrosu ile sgk lı emeklisi oldum. Tekrar aynı kurumda çalışmıyorum. Bir ayı geçti hala emeklilik tazminatım yatırılmadı. Emekli olduğum kurumun merkez müdürü emekli olup çalışmaya devam edenleri örnek gösterip daha biz onları bile ödemedik diyerek benim ödemem ile ilgili net bir şey söylemiyor. SGK dan belgelerimi alırken memurlara tazminatımın zamanında yatırmaları için bir önlem alabilir miyim dedim. Gerek yok ödenir denilmişti bana. Bu durumda bana ne önerirsiniz.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer işveren ödemeyecek gibiyse öncelikle noterden ihtar çekmeniz gerekiyor. İhtarnamede belirtilen süre içerisinde yine ödeme yapılmazsa arabulucuya başvurmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  31. Merhaba Ömer Bey
    Doğum Tarihim 1974.Isvicrede 1992 Ocak ayından itibaren sigortalı çalışmaktayım. 30.7.2019 yılında SGK Emeklilik icin bașvurdum ve birgün sonra 1 gün Türkiyede çalıșmıșlıgım var. Emeklilik bașvurum SSK dan değilde Bağkur dan kabul edildi. 9000 iș gününden toplam 245633TL hesap cıktı bugünkü alacagım maaşın 1800-1900 TL.olacagı söylendi. Emekli yaşımın 55.Daha 9 yılım var şu anda alacağım maşımın aha cok yükselecegi söylendi. Dogrumu? İsvicreyle Türkiyeyle özel anlaşması varmı?Bașvuru yaptıgım tarihden geriye 25 yıl sayılmış yani 1994 ama benim işe giriş tarihim 1992.Emekli olmama daha 9 Yıl görüküyor.9 Yıl daha boçlanmammı lazım?
    Teşekürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu 9000 güne ait borçlanma tutarını ödedikten sonra yaşınız geldiğinde Türkiyede emekli olursunuz ama İsviçre de çalışmıyor ya da Sosyalden yardım almıyor olmak koşulu ile. Aksi halde 65 yaşı beklemeniz gerekir. Ortalama emekli maaşı 1800-1900 TL civarında olacaktır.

      Yanıtla
  32. 1978 doğumluyum. 4A’lı olarak 7239 hizmet günüm bulunmaktadır. Sigorta başlangıç tarihim 01.12.1998. 2 Ay önce işimden ayrıldım. Son çalıştığım iş yerinde 5.600 TL brüt maaşım bulunmaktaydı. Son üç senedir aynı maaş üzerinden çalışmaktaydım. Asgari ücretle bir işe girdiğim taktirde emekli maaşım düşer mi? Önceki brütüme yakın miktarlı bir iş bulamadığım taktirde çalışmamam durumunda emekli maaşım ne olur? Yani asgari ücretle de olsa çalışmak mı yoksa çalışmamak mı? Emekli maaşım bu durumlardan nasıl etkilenir? Ya da bunların yerine ayda 15 gün çalışarak asgari ücret aldığımda mı (15 gün sigortalı olup 15 gün için asgari ücret aldığımda brütüm yine yüksek olacak) emekli maaşım yüksek olur?

    Yanıtla
    • Merhaba. Bundan sonraki süreçte asgari ücret ile çalışmanız mantıklı olmayacaktır. Bu ortalama kazancınızı düşürür. Dolayısıyla alacağınız emekli maaşını da düşürür. 2943 TL üzerinden 15 günlük prim olursa düşmemiş olur ortalama.

      Yanıtla
  33. Merhabalar Ömer Bey, Eşim Kamuda 2000 yılının Eylül ayında öğretmen olarak göreve başladı. Şu anda 6810 gün pirim ödeme gün sayısı var.Kamudaki görevinden istifa edip özel sektörde sigortalı olarak işine devam etmek isterse bugüne kadar ki emeklilik kesenekleri ile ilgili bir hak kaybı yaşar mı? Emeklilik yaşı geldiğinde emekli ikramiyesini alabilir mi? Ayrıca ücretsiz izinde geçirilen sürelerin pirimlerini dışardan ödeyerek pirim ödeme gün sayısına ekleyebilir mi? Teşekkürler.Hasan

    Yanıtla
    • Merhaba. Emeklilik ikramiyesi alamaz diye biliyorum. Yine de Emekli sandığı ile görüşüp netleştikten sonra bu kararı vermenizi öneririm.

      Yanıtla
  34. Merhaba benim sorum ben ewlenmeden once ölmüs babamın emekli maasını alıyordum ama ewlendıkten sonra kesıldı bosandıgım zamn maası hemn alma gıbı bırseyım varmı merak edıyorum hemn cevp verırsenız coo sewınırım hocam tesekkur ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Boşandıktan sonra aylığı talep edersiniz. Takip eden aybaşı itibariyle bağlanır. 1,5-2 ay sürüyor ortalama bağlanma süresi.

      Yanıtla
  35. Tsk ederim hoca kantin işleten arkadaşim var arda kendimi göstermek istiyorum sonuçta iş yerimi kayp etmiyecem dogrumu birde benim bagkurum ne olacak birde sözleşme geregi işyerimi devr edemiyorum

    Yanıtla
    • Bağkur durur. Ancak diğer işyerindeki çalışmanın fiili olması gerekir. Eğer şikayet olursa başınız ağrır.

      Yanıtla
  36. Merhaba hocam toplam 7 yıldır bagkurluyum ve okul kantini işletiyorum toplamda 1200 günde önceden SGK pirimim var benim sorum SGK dan emekli olmak istiyorum bunun için su anki işyerim resmi oldugu için bagkurdan SGK ya nasıl geçiş yapabilirim bagkurdan cıksam işimden olacam bunun Bir çözümü varmı tsk ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Tek çözüm başka bir işyerinde sigortalı çalışmak. Ya da işyerini eşiniz adına devredip kendiniz aynı işyerinde sigortalı olabilirsiniz. Ama bu durumda da eşinize bağkur çıkar.

      Yanıtla
  37. Merhabalar Sayın yetkili 10 ocak 2020 tarihinde SGK nın ne kadar emekli maaşı alırın sayfasına baktığımdaki tutardan 15 ocak 2020 tarihindeki baktığım tutar yaklaşık 275 TL düşük bunun sebebini öğrenmek istiyorum.İyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba. Son zamlara istinaden henüz uygulama güncellenmemiş olabilir. Genellikle yılbaşında yanlış hesaplama yapıyor sistem.

      Yanıtla
  38. ben aralık ayında 14/12/2019 girişim oldu 23/12/2019 çıkış verildi aralık ayında maaşımı yine aldım ama ben maaş almak için tekrar talep ettim ocakta ödeme yapılması lazımken 3 kız kardeşin benden dolayı 3 de ocak maaş ödenmemiş şubatta ödenecekmiş sigorta bena öyla yazı yazmış,aralık ayındaki çalışmadan dolayı aralık aylığını hak etmiyorsunuz ancak bu tutar hesabınıza gönderildiği için ocak aylığını bu borca kesiyor diye bana böyle cvp vermişler.

    Yanıtla
    • Yersiz ödenen maaşı geri istemişler bu durumda. Yersiz ödeme durumunda borç diğer kardeşlere de yansıyor.

      Yanıtla
  39. 3 kız kardeş 27/01/2020 maaş almamız gerekiyor benim 8 sgk günü olup tekrar maaş alim diye talep ettim diğer iki kişinin de maaşıda neden 27/02/2020 yatacak burdan bir haksızlık yok mu hocam

    Yanıtla
    • İşte haksızlık var. Ondan diyorum ayrıca bana göre yanlışlık da var. Tekrar sgk ile görüşün. Dosya yeniden gözden geçirilsin eğer istisna bir durum da varsa size bilgi verilir.

      Yanıtla
  40. 3 kız kardeş emekli maaşı alıyoruz babamdan kızlardan biri sgk işe başladı 8 sgk var sonra tekrar maaş için talep etti normalde 27/01/2020 maaş almamız lazımken 27/02/2020 maaş yatacakmış neden bir aylık maaşımı kesiyorlar öğrenmek istiyorum.

    Yanıtla
  41. Merhaba
    Bağkur Prim Borcunu ödeyen ve yașa takılanlar, sağlıktan hizmetlerinden yaralanıyorlarmı? Eșimin saglık güvencesi yok oda yaralanıyormu?

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer güvence yoksa zorunlu olarak GSS kapsamına geçmeniz gerekiyor. Sizin ya da eşinizin adına açılması gerekiyor.

      Yanıtla
  42. Merhabalar hocam. 2005 yılından itibaren kamu üniversitesi mediko sosyal merkezinde radyoloji teknikeri olarak geçici işçi kadrosunda çalışmaktayım. Şimdiye kadar hizmet fiili zammı hiç yatırılmadı. Bu konuda geçmişe dönük haklarımı talep edebilirmiyim. Teşekkürler.

    Yanıtla
  43. Merhaba, 1969 doğumluyum. 01/12/1990 SSK girişim var. SSK primlerim şu şekildedir.
    2000 yılı öncesi =69
    2000/2008 arası=966
    2008 sonrası=4050 günüm var. Askerliğimi 1994 yılında yaptım. 200 gün askerlik borçlanırsam, nekadar maaş alırım. (Yani askerlik borçlanması maaşımı nekadar arttırır?) Sonucu mail adresime gönderirseniz memnun olurum. Saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Hep asgari üzerinden prim ödemesi yapıldıysa 1250 civarı bağlanır. 200 gün çok etkilemez.

      Yanıtla
  44. Merhabalar annem Almanya’da yaşayan biri ile evlilik yaptı henüz gidip yerleşemeden boşanma davası açıldı çekişmeli olarak 3 yıldır boşanmasını bekliyoruz sürekli dava uzuyor bugün özel hastaneye gittik ve sigortasının olmadığını söylediler neden böyle olmuştır bizim ne yapmamız gerek bunun için bilgi veririrseniz çok sevinirim şimididen teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eşi yurtdışında ise annenizin de güvencesi olmadığından zorunlu olarak GSS kapsamına geçmesi gerekiyor. Evlilik tarihinden itibaren borç çıkartılır. Bu borcu öderseniz sağlık açılır.

      Yanıtla
  45. merhaba 2009 da iş kazası geçirdim o tarihte ilk çıkan raporum %21 oranındaydı maaşım asgari ücret üzerinden yatmıştı akabinde şirketi mahkemeye verdim gerçek maaşım ortaya çıktı rapor oranım %25 olarak belirlendi şimdi ben gerçek maaşımdan veya rapor oranımdan doğan farkı nasıl alabilirimmahkeme kararları elimde yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla

    Yanıtla
Yorum yapın