SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.208 yorum
  1. Konu: Emeklilik maaşına konulan haciz

    1981 yılından bu yana çok düzenli devletine vergi veren SGK ve vergi borçlarını düzenli ödeyen Şahıs firmasından Ltd.Şti.’ye dönüşüp, dönüştükten sonra bile bu zamana kadar vergisini ödeyen bir firmaydık. Daha sonra dolandırıldıktan sonra işimizi, evimizi , her şeyimizi kaybettik ve maalesef toparlanamadık. Tek maaşlı olduğumdan başka bir gelirim yok eşim de çalışmıyor ayrıca kirada oturuyorum. Oğlum tıp fakültesinde öğrenci ve masrafları fazla. Ayrıca şehir dışında ve kirada oturuyor. Geri kalan SGK ve Vergi Borçlarını ödeyemez hale geldim, çok zor durumdayım, geçimimi sağlayamıyorum. Bundan dolayı aldığım 2.100 TL maaşımın dörtte birine haciz geldi kesintiye uğradı. Bu mağduriyetimin giderilmesi için bize nasıl yardımcı olabilirsiniz , ne yapmamız gerekiyor?

    Yanıtla
    • Merhaba. Durumunuza üzüldüm. Allah yardımcınız olsun. Sosyal Güvenlik Kurumu prim ve ya vergi borcundan dolayı emekli maaşının dörtte birini kesebilir. Ne yazık ki kanunen bunun için yapılacak bir şey yok.

      Yanıtla
  2. %80 engelli raporum var raporum sürekli babamdan yetim maasi aliyorum (malul cocuk)
    Bu maasi ömür boyu alir miyim ?

    Yanıtla
  3. Ömer bey ;
    Merhaba
    Ben de anlamaya boşa para ödemeyeyim diye tekrar tekrar soruyorum. Kusura bakmayın sizi de yoruyorum. Ama sgk tarafından da tanıdığım kişiler ısrarla satın almam yönünde bilgi veriliyor. Bu yüzden kendimde araştırıp sebep bulmaya çalışıyorum.
    Acaba bu aşağıdaki kanuna istinaden mi satın almanız gerekir diyorlar acaba? Başka bir sebepte bulamadım açıkçası.

    23.5.2002 Tarihi ve Öncesinde Memur Olanların Durumu
    Kadın memurların 20 hizmet yılını doldurmalarına kalan süreye göre tespit edilen tamamlanması gerekli yaş koşulları aşağıdaki gibidir.

    . Kadınların 23.5.2002 tarihi itibariyle 20 hizmet yılını tamamlamasına kalan süre Gerekli yaş Şartı
    1 2 yıl veya daha az 40
    2 2 yıldan fazla- 3 yıl ve daha az 41
    3 3 yıldan fazla- 4 yıl ve daha az 42
    4 4 yıldan fazla- 5 yıl ve daha az 43
    5 5 yıldan fazla- 6 yıl ve daha az 44
    6 6 yıldan fazla- 7 yıl ve daha az 45
    7 7 yıldan fazla- 8 yıl ve daha az 46
    8 8 yıldan fazla- 9 yıl ve daha az 47
    9 9 yıldan fazla- 10 yıl ve daha az 48
    10 10 yıldan fazla- 11 yıl ve daha az 49
    11 11 yıldan fazla- 12 yıl ve daha az 50
    12 12 yıldan fazla- 13 yıl ve daha az 51
    13 13 yıldan fazla- 14 yıl ve daha az 52
    14 14 yıldan fazla- 15 yıl ve daha az 53
    15 15 yıldan fazla- 16 yıl ve daha az 54
    16 16 yıldan fazla- 17 yıl 55
    17 17 yıldan fazla 58

    Yanıtla
    • Doğru olabilir evet kusura bakmayın bu kısmı atladım ben de. O zaman şöyle yapalım. Eğer hemen emekli olmayı düşünmüyorsanız Cimer üzerinden SGK’ya emeklilik şartlarınızı bildirilmesi ile ilgili talepte bulunun. Net olarak hesap edilsin. Yanlışlık olmasın.

      Yanıtla
  4. Ömer hocam merhabalar.
    Daha önce sormuştum cevaplamıştınız. E devlette emeklilik yaşım 01.05.2023 görünüyordu. Bağkur hizmetim ilave edildiğinde emeklilik yaşımın 01.05.2022 olacağını söylemiştiniz cevabınızda.
    Arada 8 ay ücretsiz izin boşluğum vardı ve bunu satın almanıza gerek yok demiştiniz. Fakat bize söylenen 2002 kanuna göre 48 yaşında emekli olabilmeniz için bu ücretsiz 8 ay izni satın almanız gerektiği yönünde. Siz prim gününüz dolu gerek yok dediniz fakat diğer taraf var diyor. Tekrar bakabilir misiniz 8 ayı almamız gerekiyor mu gerekmiyor mu?
    Hizmet Bilgilerim:
    01.05.1992 Bağkur giriş 14.02.1993 bağkurdan ayrılış
    01.02.1993 Memur işe başlama ve hala çalışmaya devam.
    30.10.1995-10.07.1996 arası (8 ay 10 gün) doğumdan sonra ücretsiz izin kullanımım var.

    Yanıtla
    • Merhaba Fatma HANIM tekrar.
      O süreyi borçlanmanız gerekmiyor. Neden ödeyesiniz ki normal emeklilik için size 20 yıllık hizmet yani 7200 gün yetiyor. Zaten 7200 günü fazlasıyla doldurmuş olmuyor musunuz şu an ?

      Yanıtla
  5. Teşekkürler Ömer Hocam. E devlette emeklilik tarihim 01.05.2023 gösteriyor oyüzden sorma gereği duydum. Acaba bağkurlu günler katılmadan mı hesaplıyorlar ondan mı sizin yazdığınızla 1 yıl atıyor acaba?

    Yanıtla
  6. Kadın
    01.05.1974 doğumluyum.
    4b li 289 günüm var. Giriş 01.05.1992
    4c li 9.720 gümüm var. Giriş 01.02.1993 ve halen adliye yazı işleri müdürü olarak çalışmaktayım.
    1995 doğumlu bir kızım var ve doğumdan sonra 8 ay gibi ücretsiz izin boş günüm var.
    Bu şartlara göre ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca daha erken emeklilik için bir formül var mıdır?
    Bilgi ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ediyor iyi çalışmalar diliyorum.

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatma HANIM. 48 yaşı tamamlamanız durumunda yani 01.05.2022 tarihi itibariyle emekli olabilirsiniz. Toplamda 7200 günü tamamlamış olduğunuz için doğum borçlanması yapmanıza gerek yok.

      Yanıtla
  7. Hocam ii akşamlar ben eşim için soru sormak istiyordun eşimin maden işçisi 2008 den önce sigortası var fakat 2009 1 ayından itibaren yer alti yovmiyesi var kaç yaşında emekli olur eğer askerlik borçlanmasını ödesek erken emekli olur mu

    Yanıtla
  8. Merhaba Eşim 28/10/1993 yılında kurumsal firmada çalıştı firma şu anda faal firmadan çıkış tarihi 04/06/1996 yılına kadar çalıştı. Eylül 2020 tarihinde firmadan bu tarihlerde eşimin aralıksız olarak orada çalıştığının teyit,ini aldık.bu süre içerisinde yatması gereken pirim gün sayısı 948 gün. fakat yatan gün sayısı 728 gün. bu sorun için kime yada nereye baş vurmam gerekiyor. İkinci bir sorum da eşim 19/03/1990 tarihinde doğum yaptı o tarihten önce sigortası yok idi fakat 10/12/1990 tarihinde işe girmiş 22 gün çalışmış sonra ayrılmış.geriye kalan 1991 ve 1992 yılları çalışmamış. işe giriş tarihinden sonraki boş olan günlerinin pirimini doğum borçlanması olarak yatırabilir miyiz. Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer elinizde o tarihlerde çalıştığına dair belge ya da bildirge varsa bunları işyeninin bağlı olduğu SGK’ya vererek işletmeniz gerekiyor. Arşiv kayıtlarından incelenmesi gerek onların. Doğumdan önce sigorta yoksa doğum borçlanması yapamazsınız.

      Yanıtla
  9. DOĞUM TARİHİ : 11.01.1966 ,, SGK İŞE GİRİŞ TARİHİ: 16.11.1998,, (kadın) PRİM ÖDEME GÜN SAYISI:2134 …
    KONU: 1999 SENESİ ÖNCESİ 3600 GÜN PRİM ÖDEME KAPSAMINDA..
    1-İSTEGE BAGLI SİGORTALI OLABİLİRMİ?
    2-NE ZAMAN EMEKLİ OLUR ?
    3-İSTEGE BAGLI SİGORTALI OLURSA PRİM ÖDEME GÜN SAYISI ,YANİ EMEKLİLİK GÜN SAYISI UZARMI?
    4-İSTEGE BAGLI AYLIK ÖDEME TUTARI NEDİR ?
    SAYGILARIMLA…

    Yanıtla
  10. 21.08.1966 dogumluyum 01 11 1997 de ssk baslangıcım var 6350 gün pirim var askerligimi 1993 de bitirdim kac gün borclansam en erken emekli olabilirim acaba iyi günler

    Yanıtla
  11. Hocam Alo 170 SGK’yı arayıp sorduk bi kesinti olur ama ne kadar olduğunu söyleyemeyiz dediler lütfen siz bize bir yardımcı olun biz şu an 941 lira Bağkur isteğe bağlı sigorta primi ödüyoruz 20 ay daha ödemeyi düşünüyoruz ileride 7 sene sonra prim geri iade almak istediğimizde bu 20 ay ödediğimiz 941 liranın bize ne kadarı geri ödenecek yeni yılda zam gelebilir ama siz 941’den hesaplayın sadece aylık 941 lira olarakta söyleseniz olur Net rakam veremiyorsanız bile en fazla kaçta kaç oranında en az kaçta kaçta kaç oranında bir kesinti olabilir onu bile söyleseniz çok makbule geçer. Zaten 7 sene sonra TL olarak alacağımız için geçtiğimiz 7 senede dövizin geldiği durumu düşünürsek yine zararımız olması büyük ihtimal ama en azından üstüne ekstra büyük bir kesintide olacaksa haberimiz olsun.

    Yanıtla
  12. 01.11.1989 tarihinde maliye bakanlığına bağlı vergi dairesi müdürlüğünde ilk defa kadro karşılığı sözleşmeli olarak ssk (sigortalı ) göreve başladım. aynı kurumda ara vermeden 15.12.1993 tarihinde emekli sandığına tabi oldum ve hiç ara vermeden halen devam etmekteyim doğum tarihim 24.07.1970 dir ne zaman emekli olabilirim.

    Yanıtla
  13. Merhabalar..sgk girişim 07.07.2004’tür.1979 gün var.sgk primlerim asgari ücretten ödendi.sonra 10.05.2013 tarihinde engelli memur olarak başladım.devam ediyorum.%64 rapor oranım var.2615 gün var.buna göre engelli olarak ne zaman emekli olurum ve ne kadar emekli aylığı bağlanır?

    Yanıtla
  14. merhabalar

    Eşim 04.05.1979 doğumlu. 13.09.2001 tarihinde öğretmen olarak başladı. yaklaşık 15 yıllık hizmet sonunda görevden istifa etti. Emekli hakkı elde etmek için neler yapabilir. Aylıksız izinlerini de borçlanırsak hizmet süresi yaklaşık 16 yıl 6 ay kadar oluyor.

    Aydınlatıcı bilgi verirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eşiniz 5400 günle 60 yaşı tamamladığında emekli olabilir. Eğer bağkurdan 9000 güne tamamlarsa 58 yaşında, SSK kapsamında 7000 güne tamamlarsa yine 58 yaşında emekli olur. Ama en az 3,5 yıl ssk kapsamında çalışmak şartı ile tabi.

      Yanıtla
  15. Merhaba Ömer Bey,

    Ben babam için size bazı şeyler sormak istiyorum.. Sgk kurumuna ne zaman gitsek sürekli farklı cevaplar farklı mağduriyetler yaşıyoruz.

    1967 Doğumlu babam, 18 ay askerlik yaptı. 1986 SGK girişi mevcut, 1996 yılında şirket kurdu ve bağkura geçti şuan prim vs borcu yok, sgk ya 2 yıl önce gittiğimizde emeklisiniz dediler, üst servise çıktık değilsiniz dediler seneye gel dediler şimdi yine gittik yine aynı bilinmezlik şaka gibi bir durum ne yapmamız gerekiyor?

    Yanıtla
  16. merhaba,
    işyeri 1 temmuzda iş akdinin feshini bildiren bir yazı gönderdi,yazıda 18 ağustosta iş akdinin fesh edileceği yazıyor,
    soru 1;yaklaşık 10 yıldır bu firmada çalışıyorum ihbar süresinin 56 gün olması gerekmezmi,49 gün verilen ihbar süresi kanuna uygunmudur?
    soru 2:3 aydır kısa çalışma ödeneği alıyorum,kıdem tazminatı hesaplanırken kısa çalışma ödeneğinden aldığım ücrette bu hesaplamaya dahil olacakmı?

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Evet ihbar süresinin 8 haftadan yani 56 günden az olmaması gerekir.
      2- Bildiğiniz üzere tazminat son brüt maaş üzerinden hesap edilir. Dolayısıyla kısa çalışma sürecindeki brüte göre hesaplanır.

      Yanıtla
  17. 1979 doğumluyum, 1994 ssk giriş fakat okuldan, 2004 pirim başlangıcı, 2007 den beri kamuda işçi olarak çalışmaktayım. kıdem tazminatımı alıp istifa etmem için daha ne kadar çalışmam lazım.

    Yanıtla
  18. Merhaba,
    1- 05.04.2000 tarihinden beri halen özel bir bankada 20 küsür yıldır sürekli çalışmaktayım. 7.530 gün primim var. Askerliğimin bir kısmını borçlanarak sigortalılık baş.tarihimi 05.08.1999 ‘a çektim. Kendim istifa etsem Kıd.Tazminatı alabilirmiyim.

    2- Aylık brüt ücretim 3.604 TL dir. Brüt ücretim kadarda senede 4 kere düzenli ikramiye almaktayım ( 14.416 TL). 120 gün ‘de kullanmadığım iznim vardır. Kendim istifa etsem verdiğim bilgilere göre ortalama ne kadar Kıd.Tazminatı alırım.

    Yanıtla
  19. iyi günler babam vefat etti yetim aylığı alıyordum ama liseden sonra üniversite gitmediğim için kesildi yetim aylığım kesintiye uğrayarak annemin üstüne geçti yani anneme geçince aldığımız para biraz düştü. 21 yaşındayım üniversite başladım tekrar yetim aylığı almak için sgk gittim form verdiler doldur ankara yollayın dediler fakat sormayı unuttuğum bir sorum var. bu maaşı tekrar üstüme alınca verilen para yeniden artar mı çünkü dediğim gibi benden anneme geçince verilen parada azalma olmuştu. Eğer kendi üstüme alınca artarsa geçmişe yönelik eksik aldığımız parayı da talep edebilir miyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Annenize geçince neden düştü onu anlamadım ? Sizden başka maaş alan çocuk var mı ? Sizin maaş %25 olur hisse daha doğrusu. Geriye dönük alma hakkınız olmaz maalesef. Başvuru tarihini takip eden ay başından bağlanır.

      Yanıtla
      • hayır tek çocuğum benim aldığım para anneme geçince düştü yani bunun nedenini bilmiyorum daha fazla kesinti oldu .

        Yanıtla
        • Normalde annenizin hissesi yüzde 50 dir. Siz maaştan çıktığınız zaman dizin yüzde 25 olan maaş hisseniz de annenize geçer ve toplamda yüzde 75 olarak artması gerekir. Ama siz azaldı dediniz. Burada tek ihtimal şu kalıyor. Geçmişten yersiz olarak aldığınız bir ödeme borç oluşturularak annenizden kesilmiş olabilir. Sgkdan detaylı bilgi almanızı öneririm.

          Yanıtla
  20. merhabalar 1969 doğumluyum.1991 7 ay sigorta girişim,5600 pirim günüm doldu,çalışmaya devam ediyorum,89/91 arası askerliğimi yaptım,1 yıl geriye çektirmek için en az askerliğimin kaç gününü yatırmam yeterlidir.2750 maaş alıyorum çalışmaya devam etmem dahilinde emeklilik maaşımda nasıl bir etkilenme olur teşekkür ederim.

    Yanıtla
  21. 20.11.1990 yılında iki ay prim yatırdım ve 1997 yılında öğretmenliğe başladım. Sgk emeklilikte öğretmenliğe başladığım 1997 tarihini baz aldı. Bildiğim kadarıyla işe başlamada sigorta başlangıç tarihi önemli aradaki 7 yılı emekliliğime saydıra bilmek ve emeklilik yaşımı geriye çekmek için ne yapabilirim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
    Saygılarımla

    Yanıtla
  22. Merhabalar
    Ek9 10 günden fazla sigortalı çalışanım var evde bakıcılık yapan anneme bakan. İşten ayrılması için ihbar ve ibraname adı altında bir kağıt imzalatmam gerekiyor bunun nasıl olacağına dair bir format gönderebilirmisiniz. 8 aydır çalışıyor kendisi ve tüm alacaklarını ödiycem

    Yanıtla
  23. Merhaba meric bey 1969 doğumluyum ssk baslangicim agustos 1993 toplam ssk pirimim 4527 gün 2011 yilinda bir iş kurup vergiye tabi oldum hali ile bağ-kurlu oldum fakat hiç ödeme yapmadım ve 2019 ocak ayında vergi mükellef inden ciktim şuan yaştan dolayı iş bulma durumunda yok askerliğimi 1989 ile 1991 yılları arasinda yaptim askerligimi borçlansam geri kalan eksik pirimleri bag-kurdan odeyebilirmiyim ayrica ssk sanki bag-kur,danmi ne zaman emekli olabilirim ilginiz ve bilginiz için cok tesekur ediyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerliği de borçlanmanız halinde emeklilik için size gerekli olacak gün sayısı 5600 gün olacaktır. Bağkurda 2018/Haziran sonrası borç vardır. Bunu ödeyin. Eğer eksik prim kalırsa 3,5 yılı aşmamak kaydı ile bağkurdan devam edebilirsiniz. Emeklilik şartlarınız yine SSK’dan hesaplanır.

      Yanıtla
  24. 06.07.1969 doğumluyum.19.08.1991 sigorta girişim.5621 pirim günüm oldu.halen çalışmaya devam etmekteyim. 1989.1991 tarihleri arasında 18 ay sigortadan önce askerliğimi yaptım.sorum; pirim günüm dolduğu için emekliliğimi 1 yıl geriye aldırabilmem için askerliğimi en az nekadar yatırsam 1 yıl geriye çekebilirim. birde 2760 tl maaş alıyorum.çalışmaya devam etmemin maaşımda yükselmesine faydası olurmu .teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerliği 3 ay borçlanmanız yeterli olacaktır. Çalışmaya devam etmeniz durumunda ortalama kazanç önemli. Asgariden yapıyorsa olumsuz etkiler. Ancak gerçek kazanç üzerinden yatıyorsa tabi ki faydası olur.

      Yanıtla
  25. Hocam Babadan Dul yetim maaşı almak kadın sigortalının 58 yaşında kendi toplu prim iadesi almasına engel teşkil eder mi? Teşkil ederse yetim maaşını iptal edip primlerini iade alıp tekrar yetim aylığına başvurabilir mi?

    Yanıtla
  26. Hocam yaşlılık toplam geri prim ödemesi hakkında 2003 girişli Bağ-Kur’a göre 5400 prim gününden mi az olması gerekiyor yoksa sadece 9000 prim gününden az olması yeterli mi yaş şartını doldurunca prim geri ödeme alma hakkını kaybetmemek için?

    Yanıtla
    • Merhaba. Anlamadım sorunuzu tam olarak Mustafa BEY. Eğer demek istediğiniz prim iadesi ise yaş şartının sağlanması gerekir. 60 yaş şartı sağlanırsa prim iadesi alınır.

      Yanıtla
      • Hocam belli bir günü doldurduktan sonra direkt otomatik olarak emekli olup prim iade hakkını kaybediyormuşsun Bağ-Kur’a göre bu sınır 5400 gün mü yoksa 9000 gün mü? onu sormak istemiştim

        Yanıtla
        • Öyle bir şey yok. Prim iade hakkınız her zaman var. Prim iadesi için normalde yaş şartının sağlanması gerekir. Yaş şartı da sizdeki başlangıç tarihine göre 60 yaştır. Onun dışında bağkurda normal emeklilik için gerekli prim gün sayısı 9000 gün, yaştan emeklilik için gerekli olan sayı ise 5400 gündür.

          Yanıtla
          • Hocam yani 60 yaşında Kadın için 58 toplam primimiz 9000 günü geçse bile istersek Bağ-Kur’dan emekli olmayıp bütün primlerimizi geri iaade alabiliyoruz kesin olaraktan doğru mu anladım yasada bir engel yok?

          • Evet isterse emekli olur isterse prim iade alır. Ama o şartları sağladıktan sonra prim iadesi almak çok da mantıklı değil zaten. Primlerin tamamı iade edilmiyor. Sadece sigortalı hissesi iade ediliyor.Örneğin 2020 yılı için aylık prim 900 lira civarındayken iade talep ettiğinizde 200-300 TL arası bir iadesi olur. Çünkü yatırmış olduğunuz primlerin hepsi emeklilik primi değil ve tamamı iade edilmez.

  27. 1977 doğumluyum 1992 tarihinde staj sigortam 1995 yılında normal sigorta başlangıcım bulunmakta. 1995 sonrası 3 doğumum bulunmakta şu an 1800 gün sigorta günüm var. Doğum borçlanması yaparak 3600 günden kaç yaşında emekli olabilirim.

    Yanıtla
  28. İyi günler Ben 02/02/1975 doğumluyum 18 yaşından önce 01/10/1989 yılından ssk girişim var ve 10 günlük prim var arada boşluk var ve 16/11/1998 yılından itibarende hiç kesintisiz Ssk var ve şu anda toplam 7731 günüm var ne zaman emekli olabilirim şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  29. Merhaba ömer bey 15.2.1972 dogumluyum bagkurdan 5130 günüm var. Giris tarihim 1.2.2003 hastaneden erken yaslanma raporu alarak emekli olabilir miyim

    Yanıtla
  30. 14.04.2020 tarihinde korona virüs tedbirleri kapsamında sağlık ocağından 14 gün rapor aldım doktor raporu sisteme girmemiş uyarimiz üzerine raporu sisteme 05.06 2020 tarihinde sisteme girdi aynı gün muhasebede sistemde göründü doktorun geç girdiğinden dolayı SGK herhangi bir şekilde cezai işlem uygularmi

    Yanıtla
  31. 05.05.1976 doğumluyum. 10.06.2000 tarihinde SSK ilk girişim vardır. SSK da şu an 7200 günüm bulunmaktadır. 02.12.1998-31.03.1999 arası 10 gün yedek subay okulunda eğitimdeydim. 31.03.1999-20.03.2000 arası yedek subaylıktan dolayı emekli sandığına prim yattı. SGK Giriş tarihim emekli sandık prim başlangıç günü mü kabul edilir? 12 aylık yedek subaylıktan dolayı ek 3 ay yıpranma verilir mi? Verilir ise Giriş tarihini öne çeker mi? Yedek subay eğitimde geçen 120 borçlanma emeklilik yaşını geriye götürür mü?

    Yanıtla
    • Merhaba. Yedek subaylık giriş tarihi ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir evet. Ek 3 ay verilir ve bu da 3 ay erkene çeker diye biliyorum. 4 aylık eğitim süresini de borçlandığınızda 57 yaşa çekiyor emeklilik yaşını.

      Yanıtla
  32. SGK girişim 1995. Toplam prim gün sayım 4817 . 1997 yılında askere gittim 18 ay askerlik yaptım. 1999 öncesi 90 gün primim var. Askerlik borçlanması yapsam emekli maaşımı artırır mı?

    Yanıtla
  33. merhaba ömer bey 15/12/1971 dogumluyum 21/07/1986 sigortalı işe başladım 25/08/2008 işten ayrıldım .prime Esas kazanç/basamak degeri 808 ek gösterge 93. bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim maaş ne kadar alırım (NOT.ŞU PİRİM YATIRMIYORUM YENİ ASGARİ ÜÇRETTEN ÇALIŞMAYA BAŞLARSAM MAAŞIMDA AZALMA OLURMU TEŞEKKÜRLER

    Yanıtla
    • Merhaba. Ortalama kazanç önemli emekli maaşında. Bu yüzden bir hesaplama yapmak zor. Ancak eğer asgari ücret üzerinde prim ödediyseniz tekrar asgari ücretten prim ödemeniz durumunda ortalama düşeceğinden emekli maaşı da düşer.

      Yanıtla
  34. iyi günler ömer bey herkesi aydınlattığınız için tesekkür ederim benimde size bir sorum olacaktı cevaplarsanız çok memnun olurum babam 1973 senesinde fransada çalışmaya başlamış 1984 senesine kadar çalışmış sonrasında orada emekli yaşı 60 mış babam 58 yaşında emekli olmuş 2003 yılında erken olmuş ama maaşı 115 euro alıyor sizce bu normalmi teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar. Bunu severek yapıyorum :). Çalıştığı süre ve primler esas alınarak bağlanıyor. Bence normal ama dilekçe göndererek yeniden hesaplanmasını talep edebilirsiniz.

      Yanıtla
  35. Merhabalar; emeklilik için prim gün sayım 225 gün eksikti.4b isteğe bağlı sigorta yaptırdım. Mayısın 15 inde 225 günüm doluyor illa Mayıs ayını tammı odemem gerekiyor SGK ya gitsem Mayıs 15 inde iptal edebilirmiyim bu zor günlerde fazladan 470 TL ödemek istemiyorum. İsteğe bağlı sigorta yaparken istedikleri tarihte giriş yapıyorlar çıkışta olabilirmi. Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba. Olabilir tabi ki sıkıntı olmaz. Ama birkaç gün fazla olsun yine de. Örneğin 20’si gibi kapatabilirsiniz.

      Yanıtla
  36. Merhaba, SGK tarafından PTT’ye yatırılan rapor parasını çekme süresi nedir acaba? Bu konuda bir kısıt bulunmakta mıdır?

    Yanıtla
    • Merhaba. İki ay süresi var. İki ay içerisinde almazsanız para SGK emanet hesaplarına döner. SGK ödemeleri için hesap tanımlaması yapmanızı öneririm. Böylece ödemeleriniz banka hesabınıza gelir. Hesap tanımlaması yapmak için E-Devlet Rapor Parası Banka Tanımlama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

      Yanıtla
  37. Çok sağolun birkaç sorum daha olacak rica etsem.Babamı emekli yapamayacağız anlaşılan.muhtac aylığı için 65 yaşına gelince başvursak sağlıktan yararlanabilir mi? bir de bu 2340 gün için prim iadesi istesek alacağı paraya değer mi

    Yanıtla
    • 65 yaşına gelince başvuru yapabilirsiniz. Gelir durumu uygunsa aylık bağlanır ve sağlıktan da yararlanır. Prim iadesi almayın önermem. Çok komik rakamlar çıkıyor ortaya.

      Yanıtla
  38. Teşekkür ederim.2029 yılında bu 2340 gün üzerine ve borçlanma yaparak mı emekli olmasını deneyeceğiz yoksa 65 yaş aylığı için mi uğraşmalıyız yaşı gelince sizce hangisi mantıklı

    Yanıtla
    • Yaşı geldiğinde toplu borçlanma olmuyor maalesef. Yapmanız gerekn o tarihe kadar 4500 günü isteğe bağlı ya da çalışarak tamamlamaya çalışmak. Yalnızca askerlik borçlanması yapabilir.

      Yanıtla
  39. Merhaba Ömer Bey.Babam 1961 doğumlu ve ilk sigorta girişi 2004.ve prim gün sayısı 2340.Bu ise giriş sonrası da aralıksız değil hep giriş çıkışlar oldu.Şuan da çalışma fırsatı yok .Babamın emekli olma ihtimali var mı ne yapmalıyız yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 4500 gün ve 60 yaşı, ayrıca 25 yıllık sigorta süresini tamamlaması gerek yaştan emeklilik için. Bu durumda 2029’dan önce emekli olamaz. Normal emeklilik için ise 7000 gün 60 yaşı tamamlamalı. Arada boşta geçen süreleri maalesef borçlanma hakkı bulunmamakta.

      Yanıtla
  40. 1966 doğumluyum 7 Ekim 1988 yılında isteğe bağlı 4B bağ-kur başlangıcım var 1998 yılında bağ-kur’u dondurdum 2003 doğumlu 1 çocuğum var doğum borçlanması yaparsam ne zaman emekli olabilirim

    Yanıtla
  41. cevabınız için çok teşekkürler. askerlik borçlanmamın yeterli olduğunu yada olmadığını hesaplayıp sonrasında emeklilik işlemlerini başlatsalardı böyle bir durumla karşılaşılmazdı. sgk sisteminin ne kadar eksikliklerle dolu olduğunu insan yaşayınca anlıyor. başkasının, memurun hatasını ben ödemek zorunda kalacağım. 2 günlük eksik ödeme için ki ben onların söylediği eksik prim gün sayısının 2 gün fazlasını ödememe rağmen, 473 dediler ben 475 üzerinden yatırdım, 4 maaş kaybediyorum. bu iki günü yani 55 tl yi maaşımdan kesebilirlerdi. saygı ve sevgilerimle.

    Yanıtla
  42. merhabalar
    emeklilik şartlarını yerine getirdiğim 20 aralık 2019 tarihinden 3 gün önce askerlik borçlanmasıyla eksik prim günlerimi tamamlamak için
    sgk ya başvuru yaptım. bana 473 gün prim eksiğimin olduğunu söylediler. ben 475 gün olarak 2 fazlasıyla ödemeyi yaptım. bugün öğrendim ki emeklilik dosyam ve müracatım eksik prim nedeniyle reddedilmiş. sgk nın yanlış hesap yapması emekli olamamama sebep oldu. primlerimden 2 tanesi aylık 30 gün sınırını aşmış ve 4 gün iptal edilmiş. netice olarak aralık ayı itibarı ile değil, eğer 2 gün daha ödersem nisan ayından itibaren olacakmış. bu durumda aralık ayından itibaren maaşlarımın tamamını hak kaybı olmadan nasıl alabilirim. primlerim isteğe bağlı , normal sigorta primleri ve askerlik borçlanması şeklindeydi. saygılar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Aylık başvuru tarihi itibariyle tüm şartları sağlamış olmanız gerekiyor. Bu durumda prim gün sayısını tamamlayıp tekrar başvuru yaptığınız tarihi takip eden ay başından bağlanır maaş. Aralıktan itibaren toplu olarak alamazsınız maalesef.

      Yanıtla
  43. merhabalar,
    Askerlik Borçlanması hakkında
    1978 doğumluyum 29.02.1998-27.08.1999 tarihleri arasında askerlik yaptım. 20 06 2000 yılı SGK girişim oldu askerlik borçlanması yaparsam hepsini mi borçlanmam gerek yoksa bir kısmını m, hangi tarihleri borçlanmam gerek birde SGK girişim geri tarihe gidermi EYT çıkarsa yararlanabilir miyim bilgi verebilir misiniz. şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 10 ay askerlik borçlanması sizin için yeterli olacaktır. Bu durumda 60 yaş yerine 58 yaş ile emekli olursunuz. Eyt çıksın da daha sonra durumu değerlendirelim 🙂

      Yanıtla
  44. Endusuk emekli maaşı Nisan ayından itibaren 1500tlye çıktığı söylendi yani zamlı maaşlar bu aymi yoksa Mayıs ayindami zamlı olarak verilcek

    Yanıtla
  45. MERHABA.1 NİSAN 1969 DOĞUMLUYUM.ASKERLİĞİMİ AĞUSTOS 1993-ŞUBAT 1995 ARASI 19 AY OLARAK YAPTIM.İŞE BAŞLAMA TARİHİM 01 HAZİRAN 1995 PRİM GÜN SAYIM 8341 ASKERLİK BORÇLANMASI YAPARAK EMEKLİLİK YASIMI NE KADAR ÖNE ÇEKEBİLİRİM.TEŞEKKÜRLER

    Yanıtla
    • Merhaba. 13 ay askerlik borçlanmanız durumunda 55 yaş yerine 54 yaşı tamamladığınızda yani 01 Nisan 2023 tarihinde emekliliği hak edersiniz.

      Yanıtla
  46. Merhabalar. Ben devlet memuruyum, eşim ev hanımı, iki çocuğumuz var, dolayisiyla benim üzerimden Genel Sağlık Sigortasi hizmeti alıyorlar. Eşimin evlilikten önce 650 güne yakın SSK prim ödemesi var. Acaba eşimi isteğe bağlı Bağ-Kur primlerini mi ödesem, yoksa BES hesabı mı açsam daha avantajlı olur? Cevaplarsanız sevinirim, hayırlı günler.

    Yanıtla
    • Merhaba. İkisinin avantaj ve dezavantajları farklı. Sosyal Güvence açısından isteğe bağlı bağkur ödemeniz daha mantıklı olacaktır. Yani en azından ben olsam öyle yaparım.

      Yanıtla
  47. Azerbaycanda çalışırken firma türkiyede sigortamı yatırdı .sgk bunu kabul etmiyor ve siğortamı sildi .emekli olamadım ve hiç bir geri ödeme de yapmıyorlarmış bunun hakkında ne yapabilirim

    Yanıtla
  48. Mrb ben aylık 1180 TL sürekli iş göremezlik maaşı alıyorum maaşım yüzde 70den bağlandı sorum şu en düşük emekli maasi 1500tl ye çıktı bu gelen artisdan hisse oranına göre bizede yansirmi

    Yanıtla
  49. 01 11 1988 sgk girişli olarak halen termik santralda çalışmaktayım.51 yaş şartına tabiyim. Meslek gurubum yıpranma gubuna giriyor ama ben bu durumda yıpranmadan faydalanabiliyormuyum.emekilik yaşımı öne çekiyormu. Teşekürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Meslek grubunuzun giriyor olması yeterli değil. İşyerinizin bu kapsamda bildirim yapması gerekiyor ki yıpranma payından yararlanabilin. Eğer bu şekilde bildirim yapılmadı ise fiili hizmet zammından yararlanamazsınız.

      Yanıtla
  50. Merhabalar ben malunen emekli hemşireyim akıl hastalığı nedeniyle hiçbir yerde çalışamıyorum. Kocam 04.06.2014 te vefat etti. Rahmetli babam emekli öğretmen 02.02.2013 te vefat etti. Maddi olarak büyük sıkıntılar çekiyorum hiçbir malım mülküm yok. Babamdan dolayı dul ve yetim maaşı almak istiyorum. Alabilir miyim

    Yanıtla
Yorum yapın