Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

4.3/5 - (28 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.069 yorum
  1. 1978 doğumluyum,01:06:1994 sigorta başlangıç ,10yil yabancı bayraklı gemide yurtdışında çalıştım.toplam SSK isgunum 1998 gün,3600 günden nasıl emekli olabilirim?

    Yanıtla
  2. Merhaba Ömer bey

    Ben 1978 doğumluyum 1998 ile 2004 arasi Türk vatandaşı idim sonra Alman vatandaşlığına geçtim, kaç gün borçlanma hakım var? Nezaman Emekli olurum.

    Yanıtla
  3. Slm Ömer bey
    1962 dogumluyum 1980 de almanyada işe başladım 2017 de SSK dan 1000 iş günü başvuru yaptım onaylandı ve ödedim yeniden 1000 iş günü daha borçlanma talebinde bulundum geçen hafta onaylandı nasipse bu ay ödiyecem sorum emeklilik için 3600 iş günü yeterlimi duyumlara göre yeni yasa bağkurdan ve 5600 günü ne yükseltildi deniliyor ne kadar doğru bu konu hakkında bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba Göksal BEY. Yeni yasaya göre sadece bağkurdan yurtdışı borçlanması yapılabilmekte. Siz bağkurdan gereken gün sayısını borçlanın. Sonra TR’de SSK’dan ve 3600 günle emeklilik için sigortalı çalışmanız gerekmekte bir süre.

      Yanıtla
      • Cevap İçin teşekkür ederim ama Çok özür dilerim ne demek istediğinizi anlamadım son cümle SSK dan 3600 gün sigortalı calışmayı ben zaten almanyada halen çalışıyorum tekrar bilgilendirirseniz çok sevinirim

        Yanıtla
          • Son düzenlemeler ile Türkiye’de artık SSK kapsamında borçlanma yapamıyorsunuz. SSK kapsamında emeklilik için kalan günlerin 1260 günden azını bağkur kapsamında borçlanarak tamamlayabilirsiniz. Ancak kalan kısmı Türkiye’de sskda çalışarak tamamlamanız gerekiyor ki SSK’dan emekli olabilesiniz. Yoksa olmaz. Bu da zor görünüyor anladığım kadarıyla sizin için.

  4. Merhaba,
    5678 gunluk Yurtdisi odemesi yaptim . Emekli olma yasim 54 olarak SGK tarafindan onaylandi. 5678 gun 4a ve 4b olarak paylasilmis. 1443 gun 4a ,kalani 4b olarak kaydedilmis. Hata yapilma olasiligi varmi bu durum maasimi etkilermi ve herkes ayni sekilde 4a ve 4b olarak mi hesaplaniyor. Tesekkurler.iyi gunler dilerim

    Ömer Meriç
    Merhaba. Ne zaman yapmıştınız borçlanma ve ödeme işlemini.

    borclanma ve odememi 2013 yilinda yaptim

    Yanıtla
    • Neden bağkur olarak kaydedildiğini anlamadım. O dönem için borçlanma başvuru tarihi itibariyle en son hangi kapsamda prim ödemesi olduysa o kapsamda borçlanma yapılır. Yani son çalışma ssk ise ssk, bağkur ise bağkurdan yapılır. Neden öyle yapıldığını bakmadan bilemem maalesef.

      Yanıtla
  5. Merhaba,
    5678 gunluk Yurtdisi odemesi yaptim . Emekli olma yasim 54 olarak SGK tarafindan onaylandi. 5678 gun 4a ve 4b olarak paylasilmis. 1443 gun 4a ,kalani 4b olarak kaydedilmis. Hata yapilma olasiligi varmi bu durum maasimi etkilermi ve herkes ayni sekilde 4a ve 4b olarak mi hesaplaniyor. Tesekkurler.iyi gunler dilerim

    Yanıtla
  6. Merhabalar,
    Ben 22 05 1983 dogumluyum,sigorta baslangicim 2003 yili ve su an da yurt disinda Kazakistanda ozel bir sirkette calismaktayim .Turkiyeye dondugumde ne yapmaliyim emeklilik ile ilgili ?kac yasinda emekli olurum ve gunlerimi doldurmam icin ne kadar odemeliyim.tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kazakistan Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkelerden birisi değil. Buradaki çalışmaları Türkiye’de borçlanma hakkınız yok. Türkiye’de ssk kapsamında 7000 günle, bağkur kapsamında ise 9000 günle ve her ikisinde de 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Buna göre kendinize bir yol haritası belirleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  7. Mrb 1969 doğumluyum 1988 eylül sigorta başlangıcım var 6 ay calistim daha sinra 1990 belcika ya geldim ssk borçlanması yaparak odedim 51 yaşında emekli maaşımı vermeye başladılar ilk maaş 1830 tl idi şimdi 2021 ocak maaşı 1980 tl bu maaş düşük deyilmi bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler ömer meriç bey

    Yanıtla
  8. Merhaba Ömer bey,sadece sunu sormak istiyorum bütün yorumlari okudum,yani sigorta baslangicimiz ne olursa olsun,yurddisi borclanma yapicamiz zaman 2020 yada 2021 4b oluyoruz yeni kanuna göre degii efendim?birde bu Sigorta kurumu acaba biz yur disindakilere haksizlik yapmiyormu?2019 dan önce basvuranlar iyi para alicak Ssk ve bizler 2020 sonralari Bagkurlu olucaz ve yaklasik 380000 tl.ödiycez alicamiz maasta 1200 lira ? Adalet bunun neresinde?Sorum su acaba biz yurddisi magdurlari ve ilk ise girisi 2000 den önce olan gurbetciler bu SSK yi mahkemeye versek bir sonuc cikarmi?inanin Tek hayalimiz memleketimize kesin dönmek emekli olmak ve güzel yasamak ama malesef bu hayalimizi mahvettiler?,cogumuz bu gurbeti birakmak istiyor ve bu kölelik hayatina son verip sadece Türkiyemizde emekli olup yasamak istiyor,Am malesef bu Ssk yeni kanun bizleri burada köle olmaya mahkum etti ve burada kalip emekli olmamiz icin yönlendirdi,yani mezarda emeklilik? neyse simdiden biz gurbetcileri Allah Rahmet Eylesin ?Saygilar Ramazan

    Yanıtla
    • Merhabalar. Evet doğru anlamışsınız sadece bağkurdan borçlanma yapılabilecek. Düzenlemeyi SGK değil Hükümet yapıyor. SGK uyguluyor. Kanunda açık ve net maalesef mahkemeye verseniz bir sonuç alamazsınız. Kanun değişikliği yapılması gerekli bunun için. :). Saygılar RAMAZAN BEY.

      Yanıtla
  9. Merhaba Ömer bey,

    2007 de 2 ay lik prim ödemesiyle Türkiye’ de SSK girisim var.
    2008 de Almanya’ya geldim.
    2011 e kadar süreksiz kücük islerde calistim. Almanya da emeklilik girisim var.
    2011 den bu yana sözlesmeli calisiyorum. Alman vatandasligina gecmeyi düsünüyorum. Alman vatandasligina gecmeden önce disaridan prim yatirarak emekli olabilir miyim? Eger olursam daha sonrasinda almanya da sadece minijob mu yapabilirim mavi kartli olarak?

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiyede bağkur kapsamında hizmet borçlanması yapabilirsiniz. Giriş tarihinize göre 60 yaş ve 9000 günü tamamlamanız gerekiyor. Ya da 5400 gün 62 yaş. Mavi kartlı olduktan sonra da borçlanma hakkınız var. Ancak sadece Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  10. Ömer bey, 5450 prim günü için, 857 eksi 4597 günü borçlanicam. fakat son 1260 prim gününü ssk`li çalisacagim için. bu 1260 günlük bagkur borçlanmasini açik birakip, çalisarak ssk primlerim ile doldurabilirmiyim?
    4597 prim borçlanmasi toplam kaç para yapar?
    Tesekkürler

    Yanıtla
  11. Merhaba Ömer bey.
    Ben 1974 dogumlu, 25.09.1989 Türkiye`de SSK`li çalismaya baslamis, 857 gün SSK primi olan, 1996`da isviçrede 2020 yilina kadar calisan birey olarak. Türkiye`de emeklilik sartlarim nasil dir?
    son 4 yilini Türkiye`de SSK li calisip primlerimi ödesem, hangi kurumdan emekli olurum? SKK`mi? Bagkur`mu?
    Kaç Prim günü ödemem gerekiyor? günlügü kaç Dolar? Bagkur ise ne kadar? SKK ise ne kadar?
    Yurt disdan Türkiye`ye SGK`ya transfer olacak sigorta kesintilerimi bana ödeniyor mu?

    Tesekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bunları uzun uzun yazsam 1 sayfa dolar :). Ama kısaca yanıtlamaya çalışayım. Türkiye’de ssk kapsamında emekli olabilmeniz için 3600 gün 60 yaşı ya da 51 yaş 5450 günü tamamlamanız gerekiyor. Artık son düzenleme ile sadece bağkur kapsamında borçlanma yapılabilmekte. Dolayısıyla ssk kapsamında yurtdışı borçlanması yapamazsınız. Bu durumda SSK’dan emekli olmak istiyorsanız kalan hizmet sürelerini sigortada çalışarak tamamlamanız gerekir. Ya da şöyle yaparsınız bağkurdan borçlanır 3,5 yıl daha ssk kapsamında çalışır sskdan emekli olursunuz. Prim transferi durumunda emekliliğe yetecek kadar gün düşüldükten sonra kalan kısım iade edilmekte.

      Yanıtla
  12. Degerli Ömer Bey,
    Almanya`da ikamet ediyorum. Yurt disindan borclanarak Sosyal Sigortalar Kurumu´ndan emekli oldum. Almanya´dan normal olarak henüz emekli olmadim. Burada calismiyorum. Gecim güclügü sebebiyle Almanya´da ARGE´ye müracaat ederek HARZ IV ayligi talep ettim. Bana Türkiye´de Sosyal Sigortalar Kurumu´ndan gelen ve bankanizda biriken para 1000 Euro`nun altinda ise, burada HARZ IV ayligi alabilirsiniz, eger 1000 Euro`nu üzerinde ise,Türkiye´de Sosyal Sigortalar ayliginizi keser. Ya da HARZ IV ayligi almaga basladiginiz tarihten sonraki, size ödedigi parayi faizleriyle berabar geri alir, dediler.
    Bu dogru mudur?
    Beni aydinlatirsaniz minnettar olurum.
    saygilarimla

    Yanıtla
  13. Ömer bey merhaba,

    1.11.1985 sigorta baslangici ödenmis gün sayisi 2310 gün.
    3.10.1995 senesinden beri Almanyada bulunmaktayim 2001 senesi itibari ile Mavi kartli Alman vatandasligim bulunmakta ,askerlik hizmetini Türkiyede 18 ay olarak yaptim,Almaya ilk sigorta baslangici 17.03.1997 dir.

    Bu sartlar altinda 3600 günden emekli olma sansimiz varmidir?

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiyede ne yazıkki artık ssk kapsamında borçlanma yapılamıyor. Bağkur kapsamında yapma hakkınız var. Dolayısıyla Türkiyede yurtdışı borçlanma ile 3600 günle emekli olma hakkınız yok.

      Yanıtla
  14. merhaba ömer bey
    ben 05/04/1971 doğumluyum
    05/04/1972 almayaya gittim
    01/06/2003 almanyadan sigorta girişim var
    01/01/2006 türkiyeye dönüş yatım
    21/02/2008 de türkiyede doğum yaptım
    01/12/2017 de 11 günlük sigorta girişim var
    Ev hanımlığı için nekadar boçlanma yapmam gerekiyor ve kaç yaşında emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında 5400 gün 61 yaş ya da 7200 gün 58 yaş normal emeklilik şartlarınız. Borçlanma süreniz ile 01.12.2017 tarihinden 30.04.2008 tarihi öncesine giriş çekilirse 7000 gün 58 yaş ya da 4500 gün 58 yaşla emekli olursunuz.

      Yanıtla
    • Şimdi şu zaman emekli olursunuz demek yanlış zira sağlık kurulu kararına bağlı. Maaş 1500 liradan az olamaz.

      Yanıtla
    • Türkiyede en az 4680 gün borçlanma yapmanız gerekiyor. Sonrasında ise yeniden sevkiniz yapılır. Hastaneden gelen rapor sgk sağlık kurulu tarafından değerlendirilir. Eğer yüzde 40 üzeri ise emeklilik Hakkınız olur.

      Yanıtla
  15. Slm, ben almanyada 40% engelliyim. Türkiyeden engelli olarak ne Kadar borclanmam lazim, ne Zaman emekli olabilirim ve kac para maas alirim? Dogum 1971, Almanya baslangic 1989.

    saygilar

    Yanıtla
  16. Merhaba Ömer Bey,
    Benim Esim ve kendim hakkinda sorum olacakti.
    Esim Eylül 1972 dogumlu, Almanyaya gelmeden 01.01.1995 de 240 gün SSK calismasi var, 01.01.1999 Almanyaya geldi. Eski yasaya göre borclanma tahakkuk cetveli geldi. Baslangic tarihini 12.02.2000 olarak ve bitis tarihinide 31.12.2015 olarak 5530 gün cikmis. Ne Zaman emekli olur ve ne Kadar maas alabilir?
    Ben Kasim 1970 dogumluyum, 01.08.2019 dan önce basvuruda bulundum ve dün 3581 gün borc tahakkuk cetvelim geldi. Türkiyeden calismam yok. Mavi kartliyim ve herhalde vergiden olsa gerek bagkur nr. var. Benim Türkiyeden emekli olma durumum varmi. Varsa nasil olurum, ona göre ödeme yapicam. Bu günler alman vatantasligina gecmeden olan süreler.
    Cevaplariniz icin simdiden tesekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eşiniz 51 yaşı tamamladığında yani 2023 Eylül ayından itibaren emekli olur. Bugün şartlarında ortalama 1600 TL gibi bir rakam bağlanır.
      Sizin borçlanma bağkur kapsamında yapılır. Kalan günleri tamamlama hakkınız sadece Türkiyede çalışarak olabilir. En az 5400 gün gerekir emekli olmanız için. Sizinki çok mantıklı durmuyor ama eşinizin borcunu kesinlikle ödeyin. Bu son fırsat.

      Yanıtla
  17. merhaba omer bey 01011965 dogumluyum fransada yasiyorum 11 12 1981 turkiyede sigorta baslangicim var 570 gun calismisligim var geriye kalan gunumu borclanip emekli olmak istiyorum 20 08 1990 dan buyanada fransada calisiyorum 3600 gundende emekli ola bilirmiyim yoksa 5200 gunmu odemem lazim simdiki kurallara gore ne kadar odemem lazim detayli bir bilgi

    Yanıtla
    • Merhaba. Şu anki durumda maalesef ssk kapsamında borçlanma hakkınız yok. Bağkurdan en az 5400 günle ve 58 yaşı tamamlamanız halinde emekli olursunuz.

      Yanıtla
  18. Merhaba Ömer Bey

    yurtdisi borclanmasiyla 2018 de Almanyadan emekli oldum. Halen Almanyada ikamet ediyorum.
    alternativ ttip uzmaniyim. yurt disinda freelancer olarak evden calisabilir miyim? yani alman sigorta sistemiyle hicbir bagim olmayacak.

    Sistemde part time olarak istisnalar var diye yazili. tam olarak ne kastedildigini aciklayabilir misiniz.

    Saygilarimla

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiyeden emekli iseniz Almanyada sigortalı olarak çalışamazsınız. Part time olması farketmiyor.

      Yanıtla
  19. 1963 doğumluyum Türkiye ssk girişim 1 kasım 1989 1997 de yurt dışına gittim 3600 gunu yurt dışı borclanmasıyla 2004 yılında tamamlıyorum kac yasında emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer 2004’de tamamladıysanız 56 yaş şartına tabisiniz. Yaş şartını sağlamış oluyorsunuz. Ödemeyi ne zaman yaptınız yani borçlanmayı ne zaman ödediniz ? Eğer farklı bir tarihse ödeme yaptığınız tarih itibariyle hesaplanması gerekiyor.

      Yanıtla
  20. Öncelikle kisa zamanda vermis oldugunuz cevap icin tesekkür ederim.
    Benim yurtdisi borclanma borclanma hizmet dökümüm 08..1991 de basliyor.Almanyaya gelis zamanim bu tarih.Ilk cocugumun dogumu 09.20.1992.
    1991 den 2005 in 8. ayina kadar 4a yurtdisi borclanma, 2005 in 8.ayindan 09.2008 e kadar 1122 gün istege bagli 4b prim günüm var.
    04.2009 dan 07.2010 a kadar da tekrar 4a kapsaminda gözüküyor.APHB Türkiyede sigorta girisim ise 01.03.2014.
    Son 7 yilda istege bagli primlerim 4a dan fazla.
    Son 7 yil kurali degisti diyenler var.Acikcasi tüm islemlerimi 4a yurtdisi borclanmaya göre yaptim.
    Bana 20 yil 49 yas emekli olursunuz denildi.
    Simdi yas haddini bekliyordum.Ne olacak bilmiyorum.

    Yanıtla
    • Son 7 yıl içerisindeki ssk ve bağkur hizmetlerinizi toplayın. Yani her ikisinin toplamı 2520 olana kadar toplayın. 7 yıl geriye gittiğinizde hangi hizmet 1260 günden fazla ise o sigorta kolundan emeklilik hesap edilir. Eğer bağkur fazla ise bu durumda TR de eksik olan gün kadar sigortalı çalışarak primi tamamlayabilirsiniz.

      Yanıtla
  21. Sayın Ömer bey,

    3201 sayılı kanunun 506 sayılı yasasına göre sosyal sigortalar kurumu Sıhhıye/Ankara 10.04.2006 tarihinde yurtdışı hizmet borçlanması yaparak 1 güne 3,5 dolar üzerinden 3.602 gün satın almış bulunuyorum.

    01.07.1973 yalında Almanyada işe başlamış olmama rağmen (halen çalışıyorum) Yurtdışı Borçlanmam işe giri tarihi 31.12.1988 ve çıkış tarihi 29.06.2000 olarak belirlenmiştir. İtirazlarıma rağmen borçlanma süresini düzelttiremedim!

    Çalışma süresinin 29.06.2000 yalına sarkıtılmasının emekli aylığıma olumsuz yansıyacağından dolayı 01.07.1973 iş başı tarihinden itibaren 6 ay veya bir yıl daha yurtdışı borçlanma süresi satın alabilirmiyim? Alabilirsem emekli aylığıma olumlu yansırmı? emekli aylığımı nasıl ve ne kadar yükseltebilirim.!??

    Vereceğiniz cevap İçin şimdiden teşekkür eder sayılarımı sunarım.

    Yanıtla
    • Merhaba. 2000 sonrası sadece 7 ay var. Bu çok etkilemez maaşınızı. Zaten borçlanma yapsanız bile artık 1973 e çekilmez. Son değişiklik ile birlikte artık işe girişler TR de sayılmıyor.

      Yanıtla
  22. Iyi günler Ömer bey
    Benim sorum yurtdisi borclanma talebinde bulunan bir kisinin hizmet cetvelinde son 7 yilda bagkur istege bagli prim günleri fazlaysa yapilan yurtdisi borclanma da ona göre mi hesaplanacak?
    Geriye dönük ödeme yaptigim icin bagkura ödedigim prim günleri son 7 yilda daha fazla gözüküyor.
    Ssk asil girisim ise istege bagli ödedigim tarihten 6 yil sonra.
    Ssk li olabilmek icin Türkiyede ssk giris tarihi mi önemli?
    Ben hangi kurumdan emekli olacagim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 7 yıla ait toplam hizmet ya da borçlanma içerisinde hangisi 1260 günden fazla ise ona göre emeklilik hesaplamanız o sigorta kolunda yapılır. Siz hizmet bilgilerinizi detaylı yazarsanız hangi sigorta koluna göre emekli olabileceğiniz hakkında hesaplama yapabiliriz.

      Yanıtla
  23. Sayin Omer Bey,
    28/02/1972 dogumlu ve 3/15/1992 sigorta girisliyim. Mayis 1995 yilina kadar 1124 is gunum var. O tarihren itibaren yurt disindayim. 5525 is gununu tamamlamak icin 4401 gun yurt disi borclanmasi yaptim 3201 sayili kanuna gore. Borc tahakkuk cetvelime gore yurt disi borclanmam Mayis 1995-Mayis 2008 arasi 4401 gun hesaplanip 2013 yilinda odememi yaptim. Su an emekli olabilmek icin 48 yas 28 Subat 2020 yi bekliyorum. Su an cok bilgi kirliligi var ve bu yuzden direk bilir kisiden sorularima yanit almak istedim. 1 Agustos 2019 yasasi SSK’dan Bagkur’a dusme soz konusu mu benim icin ? Internetten emekli basvurusu yapabilir miyim? Maasim ortalama ne kadar olur? Simdiden cok tesekkur ederim.
    Saygilarimla,

    Yanıtla
    • Merhaba. Yasal değişiklik sizi bağlamıyor. SSK’den belirttiğiniz şartlarda emekli olma hakkınız var. E devlet şifreniz varsa e devlet üzerinden emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz. Ne kadar aylık alabileceğiniz konusunda net hesap için borçlanma yaptığınız günlerin geçtiği dönemleri bilmem gerekir.

      Yanıtla
  24. sayın omer bey oncelıkle selam 07 08 1964 doumluyum 1997 ssk girişim var askerlik borçlanmasını yapdım 18 ay olarak 6100 gun pırımım var bu sartlarda nezaman emekli olurum saygılar

    Yanıtla
  25. sayın ömer bey 1964 doumluyum 05 08 1997 sikorta başlangıcım var rusyada 1994 yıllarında calısdım rusyayı borçlansam nezaman emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigortadan 57 yaş ve 5900 gün ile emekli olma hakkınız var ya da 3600 gün 60 yaş ile. Rusya çalışmalarını SSK kapsamında borçlanamazsınız. Bağkurdan borçlanabilirsiniz. 01 Ağustos 2019 tarihi itibariyle değişti.

      Yanıtla
  26. Merhaba Ömer Bey.. Son kanun değişikliğinden önce bir çok yurt dışında yaşayan vatandaş 31 temmuz 2019 tarihine kadar yurtdışı borçlanma talebinde bulundu, ve şu günlerde belkide bir çoğumuz ödeme yapmak üzereyiz. Sorum şu: 31 temmuz 2019 tarihine kadar borçlanmada bulunan kişilere aylık bağlanma konusunda bir değişiklik olurmu? Borcu yatırdıktan sonra Yaşlılık aylığı talep dilekçesi mecburen 31 temmuz dan sonra verilecek olması bağlanacak olan emekli maaşına etki edermi? yeni kanun değişikliğinde bu konu çok açık değil. sadece belirtilen tarihe kadar borçlanacak kişiler eski borçlanma üzerinden ödeme yapacak. Emekli aylığı nasıl olacak? SGK bir kişi bu konuda kafa karıştıracak bir şeyler söyledi. Belki maaşlar yeni kanuna göre düzenlenebilirmiş!! Bu konuda bizlerin sizlerin bilgilerine çok ihtiyacımız var… bu konuda bizleri net bir şekilde aydınlatırsanız çok seviniriz… SAYGILAR…

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli maaş talebinin ne zaman verildiğinin bir önemi yok. Önemli olan borçlanma süreleri ve borçlanmanın hangi kapsamda olduğu. İçiniz rahat olsun ve kafanız karışmasın.

      Yanıtla
  27. merhaba ben Fevzi fırat 1994 95 96 yıllarında kısmı çalışmam var rusyada ssk girişim 1997 rusyada calışdıgım 480 gunumu borçlanmak isdiyorum bu mevlayı bakur uzerindenmi yapmam gerek yoksa ssk uzerindenmi 1964 doumluyum

    Yanıtla
    • Merhaba. Bildiğim kadarıyla Rusya ile uzun vade Sosyal Güvenlik Sözleşmesi yok. Bu yüzden o süreleri borçlanma hakkınız bulunmuyor.

      Yanıtla
  28. Merhaba, 1982 doğumluyum toplam ssklı olarak 3531 günüm var. İlk işe giriş tarihim 01.08.1998 3600 günle emekli olabilmek için sadece 69 gün mü borçlanmam lazım ve Türkiyede Ssk primlerim hep en yüksekten yatırıldı. Şimdi 69 günü asgari ücret üzerinden yatırırsam emekli maaşımı etkiler mi? Teşekkürler

    Yanıtla
      • Iyi gunler
        Benim 2019 da butun islemlerim yurtdisi borclanmasi sgk uzeri tamamlandi. Su an Hollanda da 2.5 saat calismaktayim Maas icin basvuruda bulundum ve yasim gelmesine ragmen calistigim icin red cevabi geldi. Almanya da calusanlar yararlaniyor ama bizler yararlanamiyoruz .Buna yeni bir cozum var mi.
        Bence bizle magduruz cunku burda ne kadar calusirsan calis devlet azda olsa kesinti yapiyor.
        Ne yapmam.lazim.Isten cikmak istemiyorum

        Yanıtla
  29. slm 10/07/1967 Dogumluyum 1992 de almanyaya gedim 24/04/1993 ise basladim türkiyede 10 günlük girisim var ben ne zaman emekli olurum ne kadar maas lirim

    Yanıtla
    • Merhaba. 54 yaş 5675 günle Türkiye’de emekli olma hakkınız var. Ödenecek maaş borçlanacağınız hizmet sürelerinin geçtiği dönemlere göre farklılık gösterir.

      Yanıtla
  30. Merhaba Ömer Bey, 7.7.1962 dogumluyum, 1973 de isvicreye geldim 1.1.1980 isvicrede sigorta baslangicim. Ciftvatandas olarak 2018 de Yurtdisi borclanmasi 3600 günden yaptim ödedim. SSK 1980-1991 hesaplamis.Kac yasinda emekli olabilirim 3600 günden maasim nekadar olur. Cok kisi 3600 günden olursan maasin az olur diyor… Kismet olursa busene türkiyiye kesin dönüs yapiyorum.. cevabiniz icin simdiden tsklr

    Yanıtla
    • Merhaba. 58 yaşı tamamlamanız halinde emekli olursunuz. Eğer borçlanma yaptığınız hizmetin tamamı 2000 öncesi ise maaşınız yüksek olur. 3600 gün ya da 5000 güne tamamlamak ile ilgisi yok. Bazı durumlarda 3600 gün maaşı normal maaşa göre yüksek olabilmekte.

      Yanıtla
  31. 27.12.1969 dogumluyum.almanyada yasiyorum ve ilk ise giris tarihim 15.01.1995.

    türkiyeden sigortali 18 günüm var,(29.06.2016)

    askerlik prim Borcu 540 ve 3080 gün ödedim.

    3600 günden emekli olabilirmiyim

    ve kacyasinda olurum.?

    tsk.

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer Bey
        Öncelikle ayırdığınız vakit ve
        cevaplarınız icin teşekkür ederim.
        – 11.07.1974 isviçre doğumluyum
        – 01.08.1992 isviçre de sigortaya girişim var
        – Bu güne kadar aralıksız çalıştım
        – Türkiyede sigortaya girişim yok

        Bildiğiniz üzere, benim burdaki AHV primlerin %8.4 ünü Türkiyeye transfer ediyorlar.

        Yüksek emeklilik maaşı alabilmek için bu transferin hepsini (su an tabanın 2 katı) borclansam ne kadar olur benim emeklilik maaşım?

        Yanıtla
        • Merhaba Cihan BEY. teşekkür yetmez alırım bir İsviçre çikolatası :). Bu şekilde emekli maaşı hesabı yapabilmek zor. Tam olarak Türkiye’de prime esas kazancın ne kadarına isabet edecek ve ortalama kazancınız ne olacak bunu bilemeyiz. Ayrıca SSK kapsamında borçlanma yapılamıyor bağkur kapsamında yapmanız gerekiyor.

          Yanıtla
          • Çikolata borcum olsun 😉
            İnşallah bir gün karşılaşırız…

            Bağkur u biliyorum… maaslesef…

            E-Devlet de şöyle yazıyor:
            58 yas, 5400 gün
            53 yas 9000 gün

            Sorum aslında şu:
            Tabanın iki katını ödesem (transfer etsem), yani 53 yaşında, şu anki duruma göre 2500tl nin iki katını mı alırım? Mantıklı mı deyil mi o ayrı bir konu. Saadece hesaplama şeklini anlamak istiyorum.
            Tşk’ler

          • İki katı olmaz. Şu anki en düşük maaş resen 2500 TL’ye yükseltilmiş maaşlar. Reelde 1700 civarı. Yani siz iki katını borçlandığınızda 3500 TL bir rakam alacaksınız. Ödeyeceğiniz tutarla alacağınız maaşa kesinlikle değmez.

          • Bugün en az 365000 TL para ödeyip 2500 TL maaş almak bana çok da mantıklı gelmiyor açıkçası. İsviçre’de aylık almaya uğraşın bence. Prim transferi ile falan hiç uğraşmayın derim.

      • Merhaba Ömer Bey,
        öncelikle yeni yilinizi kutlar ve basarilar dilerim.
        Son yazismamiz tam bir sene olmus… ve cikolatanisi unutmadim 🙂
        Toparlamak icin:
        – 11.07.1974 isvicre dogumluyum
        – 01.08.1992 isvicre de sigortaya girisim var
        – Bugüne kadar araliksiz calistim
        – Türkiyede sigortaya girisim yok
        – E-Devlet de söyle yaziyor:
        58 yas ve 5400 gün
        53 yas ve 9000 gün
        -> EYT sayesinde yas siniri kalkiyor (daha yasalaşmadı ama
        öyle görünüyor).
        Sorum:
        Emekli olmam icin hangi yollar var?
        Benim bildiklerim, yada bildigimi sandeddiklerim, sunlar:
        – Yurtdisi borclanmasi -> Bagkur üzere
        -> Burda prim (para) transferi sart mi?
        -> Ve kac primgünü üzere hesaplaniyor EYT sayesinde?
        – Yada hic calismamis gösterip toplu halde primgünlerini yatirmak (gerce
        bu cok sacma, cünkü 8 Eylül 1999 dan önce sigortali oldugumu nasil
        kanitlayacagim).

        Genell olarak isvicre den prim transferi yapmak istemiyorum, yoksa isvicre deki tüm haklarimi kaybediyorum. Ayrica prim transferi icin TRye kesin dönüs yapmak sorundayim.

        Sizin bildiginiz baska alernativler varmi, yada bana önerebildiginiz baska bir yol?

        Simdiden tsk’ler ve saygilar

        Yanıtla
        • Merhaba. Ben de yeni yılınızı kutlarım. Çikolatam gelmedi cezalısınız:).
          EYT henüz net değil. İsviçre girişi sayılacak mı sayılmayacak mı EYT kapsamında bu belli değil. Yasa netleşince tekrar yazın bir bakalım durumunuza. Bir de TR’de çalışma ya da prim ödemesi var mıydı sizin?

          Yanıtla
          • Merhaba Ömer Bey
            TR’de ne calismisligim ne de prim ödemisligim var.
            Selamlar ve saygilar

          • TR’de hiç çalışma yoksa bağkurdan borçlanma yapmanız gerekiyor. Bulunduğunuz ülkedeki başlangıç tarihinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağı netleşmedi. En az 5400 gün borçlanma yapmanız lazım. EYT netleşince tekrar yazın bana.

          • Merhaba Ömer Bey
            Yasa artik netlesdi galiba.
            Benim durumumu bakicaktiniz.
            Tsk’ler ve saygilar

          • Merhaba Ömer Bey
            Tabiki özetlerim:
            – 11.07.1974 isvicre dogumluyum, yani 48 yasindayim
            – 01.08.1992 isvicre de sigortaya girisim var
            – 30-31 senedir isvicre de calisiyorum
            – Türkiye de sigortaya girisim yok
            – Türkiye de calismisligim yok
            Isvicre girisi EYT kapsaminda sayilacakmi?
            Gercekten 9000 primgünü ödeyerek mi emekli olabilicem (Bagkur)?
            Selamlar

          • Merhaba. Bu konuda SGK yetkilileri de net bir şey söylemiyor. Ancak büyük ihtimalle olacaksınız 9000 gün ile. Yasa resmi gazetede yayımlansın. SGK genelgesi çıksın net bilgi vereyim size.

          • Merhaba Ömer Bey
            Yine ben 😉
            Özet:
            – 11.07.1974 isvicre dogumluyum
            – 01.08.1992 isvicre de sigortaya girisim var
            – 30-31 senedir isvicre de calisiyorum
            – TR de sigortaya girisim yok
            – TR de calismisligim yok

            Anladigim kadariyla, SGK genelgesine göre, isvicre girisi eyt kapsaminda sayiliyor. Dogru mu?
            Ayrica 9000 primgünü ödeyerek bagkur dan emekli olabilicem (yurtdisi borclanmasi).

            E-Devlet’den hic bir islem yapamiyorum, cünkü girisiniz yok diyor. Yani bir e bir sgk ya mi gitmem gerekiyor?

            Bir de bu maas konusunu bana daha detayli hesaplarsaniz sevinirim. Taban’dan borclanip (9000 x 150 TL = 1’350’000 TL) 5’500 TL aliniyor. Peki mesela 10’000 TL alabilmek icin ne kadar borclanmam gerek? Hesaplama mantigini birtürlü cözemedim. 2002 / 2008 öncesi veya sonrasi benim durumumu nasil etkiliyor? Sonucta günlük hep ayni miktara borclancam.
            Tsk’ler ve saygilar

          • Merhaba. Evet Genelgeye göre 9000 gün borçlanıp ödemeniz durumunda emekli olabilirsiniz. Borçlanma başvurusu yapmadan önce son defa SGK’dan da teyit etmenizi öneririm. 10000 TL için borçlanmayı iki kat yapmanız lazım. Ödeyeceğiniz rakamlar işin aslı alacağınız rakamlara değmez.

    • Serap. 31.10.1967 Doğumluyum yurt dışında yaşamaktayım benim Türkiyede işe giriş tarihim 24.12.2011 16 gün çalışma günüm var ben kaç para ödemem lazım ve kaç yaşında emekli olurum şimdiden teşekkürler vereceğiniz bilgiler için

      Yanıtla
      • Merhaba. SSK kapsamında borçlanma yapamazsınız. Bağkur kapsamında en az 5400 gün borçlanma ile emekli olursunuz. Almanya’da çalışma varsa başlangıç tarihini yazar mısınız ?

        Yanıtla
  32. İyi akşamlar
    Ben yurtdışı borçlanmayı ödemek istiyorum 9nisana kadar zamanım var ödemeyi yurtdışında yapabilirmiyim ve herhangi bir bankada ödeme yapabilirmiyim sunuluyor

    Yanıtla
    • Merhaba. Bulunduğunuz yerde Türk bankası varsa belki ödeme şansınız olabilir. Onun haricinde ödeyemezsiniz. E devlet şifreniz varsa SGK kart ile prim ödeme sisteminden ödeme yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  33. Bazı durumlarda 3600 günden emekli maaşı normal maaşa göre daha yüksek olmakta. Bunu burdan anlatmak zor ancak maaş hesabında prim ödemesi yapılan dönemler ve ortalama kazanç maaşa büyük oranda etki etmekte.

    Yanıtla
  34. Selam,
    23.11.1975 Almanya Dogumluyum.
    Aralik 2018 de yurtdisi borclanma dilekcesi verdim.
    Borc tahakkuk cetvelinde:
    2304 Gün Borclanan Toplam Gün cikiyor (16.04.2000 de alman vatandasligina na gectigim icin)
    Baslangic tarihi 23.11.1993
    Bitis Tarihi: 16.04.2000

    Sorum: Kac yasinda emekli olurum? Maas ne kadar olur?

    Simdiden tesekür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 2304 gün ile emeklilik hakkınız yok. Borçlanmayı gözden geçirmeniz gerekir. Türkiye ya da Almanya da sigorta başlangıcı var mı? Varsa giriş tarihini yazar mısınız?

      Yanıtla
        • Bu durumda Türkiyeden emeklilik hakkı elde edebilmeniz için en az 3600 prim gününü tamamlamanız lazım.

          Yanıtla
          • SGK dan talebim uygun görülerek borçlanma bildirisi geldi. Borçlanma tutarını 3 ay içinde ödemem gerekiyormuş.
            3600 günü tamamlamadan emekli olamam mümkün değilmi?
            Eksik olan günleri nasıl tamamlarım?
            Alman vatandaşıyım (türk vatandaşlıktan izin belgesinle ciktım) ve Halen yurtdışında yaşadıgım ve çalışmakta olduğum için nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
            Selamlar

          • Sgk borçlanabileceğiniz gün sayısı kadar talebinizi kabul eder. Onda sorun yok. Ama sorun sonrası. Eğer yeniden Türk vatandaşlığına geçiş yapmazsanız eksik günleri tamamlama şansınız olmaz.

  35. Merhaba Ömer Bey, 1974 doğumluyum. Almanya’daki yaşıyorum ve Almanya’da 1997 yılında sigortalı işe girişim var. Türkiye’de de 2017 yılında birkaç günlük sigortalı girişim var. Ne kadar prim ödeyerek ne zaman emekli olabilirim ve ortalama ne kadar maaş alabilirim. Şmdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba Mukaddes HANIM. Almanya’da sigorta ilk giriş tarihinizi tam olarak yazabilir misiniz lütfen.

      Yanıtla
        • 5975 gün borçlanmanız halinde 2028 yılında, 3600 gün borçlanmanız halinde ise 2032 yılında emekli olursunuz. Bugunki şartlarda ortalama 1400-1600 TL arasında maaş bağlanır.

          Yanıtla
  36. Slmlar Ben 2018 . 8 .ayda yurtdisi borclanma yaptim .5100 is Günü.subat 2019 da odedim .130 gun ssk Ödemem vardi . 8. 8. 1969 dogumluyum isvicreden . Maas talebinde bulunmadim . Sorum. Yeniden bu sene dahili 1000 is gunü yurtdisi borclanma yaps bilirmiyim .yüksek Maas alabilmek icin . Cevap verirseniz cok minmettarim .

    Yanıtla
    • Merhaba. Fazla gün borçlanmak yüksek maaş almanızı sağlamaz. Tam tersi maaşınızı düşürebilir. Çünkü ortalama önemlidir. Eğer borçlandığınız gün sayısı emeklilik için yeterli ise fazladan gün borçlanmanıza gerek yok.

      Yanıtla
  37. Merhaba tkr
    benim sorum şu yönde idi ben 01.01.1975 doğumluyum aralık 2018 başıvuru yaptım 15 nisana kadar borçlanmya ödemem gerekiyor sorum şu şekilde kaç yaşında emekli olabilirim 50 yaş mı 65 yaşı beklemem mi gerekiyor şu an ev hanımıyım çalışmıyorum İsviçre de yaşıyorum gecen bi duyum aldım İsviçre de yaşıyanlar 65 beklemezi gerwkiyor siye doğrumu aceba

    Yanıtla
    • 50 yaşında olabilirsiniz çalışmıyorsanız. 65 yaş durumu İsviçre’de hali hazırda çalışanlar için geçerli.

      Yanıtla
  38. Merhaba ben İsviçre de yaşıyorum ve aralık 2018 yurtdışı emekli başvurumu yaptım size sorum şu yönde aralık 1993 işe başladım toplam 7500gün çalışma günüm var 6gün de Türkiyede sigortam var şu an ev hanımıyım yaş 44 01.01.1975 kaç yaşında emekli maaşı almaya başlarım bir duyum aldım İsviçre deki yaşıyan ev hanımları 65 yaşında emekli oluyormuş doğrumu

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 5675 gün borçlanmanız halinde 50 yaşı tamamladığınızda TR’den emekli olursunuz. 65 yaş zorunluluğu yok. Ancak İsviçre’de resmi olarak çalışmıyor olmanız gerekir.

      Yanıtla
  39. 22.08.1962 dogumluyum.Almanyada yasiyorum
    01.01.1981 -22.09.1991 süresini 3600 günden borclanma yaptim.60 yasinda emekli olmak istiyorum .Aylik ne kadar alirim
    Saygilar

    Yanıtla
    • Selam 2363 gün borçlanma miktarı geldi 3600 günü tamamlamam için eksik günüm var bunun için ne zaman borç lanma talebinde bulunabilirim mavi kart sahibiyim

      Yanıtla
      • Merhaba. 2363 günü ödeyin. Ancak geri kalanı nasıl tamamlayacaksınız ? Muhtemelen mavi kartlı olduğunuz tarihe kadar olan kısmı borçlanıyorsunuz ? Sonradan borçlanma hem bağkurdan olacak hem de hangi dönemi borçlanacaksınız o önemli. Bunları göz önünde bulundurarak hareket etmenizi öneririm.

        Yanıtla
  40. Merhaba Ömer Bey , benim sorum şu olucaktı.
    Ben Almanyada yaşiyorum ve halan çalişiyorum Tr. borçlanarak emekliliğimi yatırdim (2018)
    Şimdi birkaç duyum aldim , güya bir Avukat araciliğiyla Ssk yi mahkemeye verip Yurtdişinda çalıştığın zamanda Tr.de emeklilik maaşını başlatma şansımız varmış. Sebep olarakta Tr.deki emekliler hala çalışabiliyor olmasıymış.
    Bunların aslı olabilirmi ? Bilgilendirirseniz sevinirim , Teşekkürler
    Sagilarimla Azem

    Yanıtla
  41. Merhabalar ben Ramazan
    Öncelikle sizlere soru sorma imkani verdiginiz icin cok tesekürler.Yurtdisi borclanmaya 2018 yilinda basvurdum.Borclanma cetvelini 2018 icin aldim,yalniz daha sonra yeni Genelge cikti.Simdi ben eski genelgeye göre borclanmami yaptim.Bana verilen süre icinde 3ay yatirmam istendi.Yatirmadim daha yatiracagim, yurtdisinda calisiyorum daha. Sonra Talep dilekcesini vermeyi düsünüyorum.
    Sorum su ,acaba vazgecme durumum varmi eski genelgeye göre aylik gelince?Cünlü basvuru zamaninda eski genelge uygulanmakta idi.

    Birde meblayi yatirinca 2019 subat ayinda , ileride bir tarihte versem Emeklilik Talep dilekcesini hesaplanmada bir ayricalik olurmu ?Yani 2019 yilinda ayliga baglanmam veya ileri senelerde ayliga baglanmam hususunda.
    Tesekkür ederim iyi calismalar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Sorunuzu tam olarak anlayamadım? Borçlanma tutarını 3 ay içinde ödemeniz gerekir. Eğer ödeme yapmazsanız talep bozulur. Daha sonra borçlanmak için yeniden talepte bulunmanız gerekir. Yeniden talepte bulunduğunuzda ise hesaplama yeni tarife üzerinden yapılır. Emeklilik ile ilgili soruyu anlamadım ama

      Yanıtla
      • Ömer kardesim anlatamadim kendimi ödeme cetveli elimde odicem 3 ay gecmeden subat 2019 da son tarihi.
        2018 kasim da borclanma yaptim. Daha odemedim. Sonra uzerine genelge cikti.
        Sorum suydu eski genelgeye göre borclanmadan vazgecilebiliniyordu. Acaba bende bundan faydalabilirmiyim emekli ayligi az gelirse.
        Birde parayi odeyip ileri tarihte emekli olmak istiyorum. Cunku calismaktayim yurtdisinda daha. 01.03. 2019 da emekli olabiliyorum.
        Acaba emeklilik hesaplamasinda bi degisiklik olurmu dezavantaj gibi.
        Ileri tarihte emekli ayligi talep dilekcesini verince.

        Yanıtla
        • Şimdi anladım :). Kusura bakmayın lütfen. Aylıktan vazgeçme hakkı var mı bilmiyorum gerçekten. Bunu sormam gerek. Borçlanma tutarlarını ödeyip ileri tarihte emekli olabilirsiniz. Hesaplamada bir değişiklik olmaz.

          Yanıtla
  42. Merhaba ben 31aralik 2018yurzdisi evhanimi olarak emekli başvurusu yaptım bana 3200 günden hesaplama cıkatmışlar ben ise 5200günden istemişdim bunu düzeltme imkanımız varmı aceba

    Yanıtla
    • Merhaba. Neden böyle bir şey yapıldı ki? Tabi ki düzeltilebilir. Başvuru yaptığınız SGK ile iletişime geçmeniz gerekir.

      Yanıtla
  43. Merhaba omer Bey iletisime gecebilecegim telf numarasi varmi?yurtdisi Emeklilik
    Ilgili yazmak baya uzun olur

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey. Sgk giriş trh. 1989. Çalışma gün sayısı 234. 2009 kadar askerlik Türkiye yaptım.2010 Hollanda ya yerleştim.burda çalışma süresi 5 yıl. Yüzde 80/100/ malülen emekli oldum. Türkiye’de nasıl emekli. Olabilirim.teşekürler iyi calışmalar.

        Yanıtla
        • Merhaba tekrar. Ülkeniz ile TR arasındaki ikili sözleşmeye göre Hollanda’dan malulen emekli olanların 65 yaşını tamamlamadan Türkiye’den emekli olma hakları yok diye biliyorum. Yine de teyidi için SGK ile görüşmenizi öneririm.

          Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey 10 08 1976 doğumluyum 22 11 98 de Almanya’ya geldim burda 1999 da sigortalı çalistım türkiyeden SSK 4A yurtdişi hizmet borçlanması yaptım 5975 gün ben ne zaman emekli olurum başvuru tarihi 30 12 2015
        Teşekkür ederim

        Yanıtla
          • Selamlar Ömer bey bir sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.Ben 27.11.1979 doğumluyum. 4A sigorta başlangıç tarihim 01.02.1998 ve 2756 gün calismisligim var. 24.10.2002 tarihinde de 4C olarak 3600 günüm var. Toplam 6356 primim var. Ben 57 yaş 5900 gün prim emekli şartına tabiyim. 2018 yılında yurtdisina yerleştim. Sorum 4C li olarak emekli olabilirmi yim? maas aralığı nasıl olur? 4C olmasa da 4A maaşı aralığı konusunda bilgi verirmisiniz çok teşekkürler.

          • Merhaba. Son çalışma emekli sandığı olduğu için ve son 7 yıl içerisinde emekli sandığı hizmeti 3,5 yıldan fazla olduğu için emekli sandığı kapsamında şartlarınız hesaplanır ve benim hesabıma göre emekli sandığı kapsamında emekli olmanız gerekir. SGK’ya yazılı bir dilekçe ile başvurarak emeklilik şartlarınızı net olarak öğrenmenizi öneririm.

Yorum yapın