Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

4.3/5 - (28 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.069 yorum
  1. Merhabalar ben Orhan Vural fransada yaşıyorum turkiyeden emekli olmak için nekadar bir ücret yaptırmam gerekiyor en düşük ve en yüksek olarak şuanda 55 yaşındayım yuro olarak ve TL olarak bilgilendirebilirmisiniz

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye ya da Fransa’da sigorta başlangıç tarihi ne zaman? Sigortalılık bilgilerinizi yazabilir misiniz?

      Yanıtla
  2. Merhaba Ömer bey ben 1976 kasım doğumluyum SGK ilk girişim 1993 Eylül 460 gün primim var. 1996 ocaktanberi yurt dışındayım ve 2022 kasımda erken emekli oldum rahatsızlığımdan dolayı Türkiye’de eyt’den yararlanabilirmiyim Danimarka’da yaşıyorum çifte vatandaşlığım var

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de kalan günleri bağkurdan borçlanarak mevcut durumda 5400 gün ve 58 yaş ile bağkurdan emekli olursunuz. Eyt çıkınca ayrıca şartları değerlendirmek lazım.

      Yanıtla
  3. Malta bayrakli gemilerde Kaptanlik yaptim 72 aya yakin calismislik kontratlarim var ama malta yabanci bayrakli uzun donem listesindesinde degil gunluk prim odeyerek yabanci ulke borclanmasindan yararlanabiliyormuyum. 72 ay borclanma icin yeterli suremidir.

    Yanıtla
  4. Omer bey Merhaba,

    1975 Dogum ,
    1995 SSK giris ( 707 gun)
    Bag-Kur ( 2250 gun )
    Askerlik Alindi ( 540 gun , askerlik ise giris sonrasi )

    Toplam = 3497 gun odenmis Turkiyede .

    2002 Yilindan beri Ingilteredeyim ve 2002 Yilindan itibaren 3 yil part Time gerisi full time toplam 21 yil calismisligim var .
    Yurtdisi borclama yapacagim Maasi 2008 yili oncesi %60 etkiledigi icin oncelikle o donemi yapmak istiyorum.

    1- iki ayri form doldurarark ozellikle belirli donemleri secmek mumkunmu ?
    2- Part time calisma donemi de calisilmis yil olarak sayiliyormu ? ( yil boyu calsisilmis ama Haftalik 20 saat alti Ogrenci icin , Normalde 40 saat Ingiltere kanunu .)

    Simdiden Ilginiz ve cevabiniz icin tesekkur ederim.
    Kimseyi kirmadan cevaplama yapmissiniz.

    Tesekkurler.

    Halil

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Artık borçlanma dönemi seçilemiyor. SGK en yeniden en eskiye doğru borçlanma yapıyor.
      2- Part time sayılıyor mu bilmiyorum. Ancak emeklilik primi ödendiyse sayılır.

      Yanıtla
  5. merhabalar ben aralik 1979dan 1989 araligina kadar ptt de teknisyen olarak calistim( emekli sandigina bagli olarak 3000 gun)2021de toplamda 5400 gun uzeri emeklilik muracaati yaptim.yaptigim borclanma 2013-2019 yillarina islenmis yani birlestirilmemis. eylul 2022 den itibarende ssk dan emekli oldum henuz maas almadim kasim sonu 3 aylik hesaba yatacak.
    aylik 3700tl ye yakin aylik hesaplanmis.bu miktar normalmidir,? .tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Biraz düşük geldi bana aylık. Bekleyin bakalım net aylığın bağlanması için. Sizin gördüğünüz kısmi aylık olabilir.

      Yanıtla
  6. iyi günler.

    Ben 6.6.1978 Almanya doğumluyum. Hiç evlenmedim ve çocuğum yok. Almanyada 1998 Üniversiteye başladım ve 2006 ilk defa çalıştım yaklaşık 2008 ye kadar. Sonradan çalışamadım. Bir yerden yardım da almadım. Ailem yardim ediyor. Ben nasil Türkiye den emekli olabilirim? Ne kadar ödemem lazim? Sonradan tam zamanlı bir iş bulursam, emeklilik ne oluyor?

    çok teşekkür ediyorum efendim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de en az 5400 gün borçlanmanız şartı ile 60 yaşında bağkur kapsamında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  7. Merhaba,1970 doğumluyum 1989 da bagkur girisim var 1996 ya kadar ödedim ve sonra almanya ya göç ettim 2000 senesinden beri almanya da bilfiil calişmaktayim (askerlik borcum yok askerdeyken ödendi ) benim sorum ne zaman emekli olabilirim ve şu an almanya da parttime calişmaktayim borclanirsam maaş baglanirmi benim için önemli.olan bu soru şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emeklilik için en az 5400 günü tamamlamanız gerekiyor. ALmanya’da minijob olarak tanımlanan işlerde çalışabilirsiniz TR’de emekli olduktan sonra. Doldurmanız gereken yaş şartı mevcut durumda 58.

      Yanıtla
      • Merhaba..Ben 1973 dogumlu 1988 türkiyede ssk girisim var..2002 den Beri almanyada yasiyorum..2013 te 2356 gün borclanma yaptim..benim emekli olmam icin kac gün daha borclanmam lazim ve kac yasinda emekli olacagim bag kurlumu ssklimi ?

        Yanıtla
          • Merhaba tekrar. Bildiğiniz gibi artık yurtdışı borçlanması sadece bağkurdan yapılabiliyor. Bu durumda sizin için en mantıklısı 3600 güne tamamlamak gerekiyor. bunun için size 1241 gün daha borçlanma lazım. 1260 günden fazla borçlandığınızda şartlar bağkura geçiyor. 3600 günle bir yaş indirimi olacak gibi. EYT yasa taslağı belli olunca tekrar yazın bana buradan.

  8. Merhaba,
    1978 doğumluyum, 01.07.1997 ilk işe giriş, toplam prim 4308 gün, Eğerki yeni kanun EYT 5000 gün isterse yaklaşık 700 gün borçlanmam lazım. 2023 den once Yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum.

    **soru: **
    Borçlanmayı asgari limitdenmi yada azami limitdenmi yapmak lazım?  yüksek emekli maaşı almak için nasıl borçlanmam lazim? En uygun borçlanma miktarını hesabını nasıl yapabiliriz?

    teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yüksekten borçlanmak ortalama prime esas kazancınızı ve alabileceğiniz emekli maaşını etkiler. Ama şu kadar borçlanırsanız şu kadar maaş alırsınız demek imkansız.

      Yanıtla
  9. Merhaba Emine Baş ben 1978 ’05’06 doğumluyum 1995 den beri Almanya’da yaşamaktayım ev hanımıyım 5 çocuk annesiyim emeklilik için nekadar ve nasil borçlanma yapabilirim yaparsam nekadar ödemem gerekir ve nezaman emekli olabilirim şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  10. Merhaba Ömer Bey, birçok yorum okudum, o kadar net anlatıyorsunuz ki bende benim durumu anlatıp size danışmak istedim. 1974 Hollanda doğumlu bayanım. Hollanda’da sigorta giriş tarihim 01/07/1990 bitiş 30/04/2011. Toplam 16 yıl 7 ay 1 gün. İki çocuğum Hollanda’da doğdu, biri 2005’te diğeri 2010’da. Haziran 2011’de Türkiye’ye yerleştik. Ne zaman emekli olurum, ne kadar öderim ve ne kadar maaş alabilirim. Fazla ödersem daha yüksek alabilir miyim? Annemin emeklilik işlerini yapan avukata sordum, 4500 gün 337000TL ödemeniz gerekir dedi, hiç uzatmayım bir başkasıda yine farklı birşey söyledi. Sizin düşünceniz ve önerilerinizi merak ediyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
    Saygılar,
    Süheyla Atar

    Yanıtla
    • Merhaba Süheyla HANIM. Teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Size 4500 gün diyen hatalı bilgi vermiş. SSK kapsamında borçlanma hakkınız yok. Bağkur kapsamında en az 5400 gün borçlanarak 56 yaş şartı ile emeklilik hakkınız var.

      Yanıtla
      • Hızlı cevabınız için çok çok teşekkür ederim. Eşim de aynı zamanda SGK’dan aynı sizin verdiğiniz bilgilerle geldi. SGK’nın bilgilerini aktardığımda görüşmüş olduğum avukat 25 yılı doldurduğum için 4500 gün demişti. Sanırım Türkiye’de girişim olmadığı için bu süre benim için geçerli değil. Yinede ödemek istiyoruz söylediğiniz rakamı, sonuçta 2 yıl sandığımdan önce emekli olabileceğim. EYT’den faydalanma maalesef benim için geçerli değil galiba. Bir umut artık bu konuda bizim için de birşeyler değişir. Sonuçta işimi gücümü bırakıp geldim, ufakta olsa bir gelirimiz olsun. Tekrar tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar, sağlıklı günler dilerim.

        Yanıtla
        • EYT konusunda yurtdışında başlangıcı olanların durumlarının ne olacağı net değil onu beklemek lazım. Borçlanabilirsiniz tabi ki dediğim gibi yaş şartı 56.

          Yanıtla
          • Yani siz olmasaydınız, benim işim olmuyor deyip vazgeçecektim. SGK’daki bey olumsuz konuşunca, emekli olabilme şansım yok demekki dedim. Bir zamanlar babam da aynı şeyi SGK memuru yüzünden yaşadı, dava açtı ve kazandı. Tüm detayları orda herkesin bilmediğinden eminim artık. Yurtdışı borçlanması rehber var (internetten indirdim), çok net yazıyor, SGK’dakilerde (emeklilik bölümünde çalışanlar) tamamını okumalı bence.
            Her soruma cevap verdiniz, yardımcı oldunuz, iyi ki varsınız. Herşey için çok teşekkürler Ömer Bey,
            Selamlar, saygılar

      • Ömer Bey tek bir sorum daha var. Hollanda’da iki doğum yaptım. Bu 5400 günlerinden 2x720günü, yani 1440 günü günlük 69TL ödeyerek borçlanıp, sonra geri kalan (3960) günü günlük 97TL ödeyerek borçlanmayı yapabilir miyim? Tekrar çok teşekkür ederim.

        Yanıtla
        • Türkiye’de sigorta başlangıcı yok. Doğum borçlanması için doğumdan önce sigorta şartı aranıyor. SGK yurtdışı başlangıcını kabul ederse dediğiniz olabilir. Ancak bundan emin değilim. Bir de siz borçlanma belgelerini nereden aldınız. Bir arkadaşım var borçlanma yapmak için bir türlü belge temin edemedi Hollanda’dan.

          Yanıtla
          • UWV kurumundan alabilir. Dijital imzası (DigiD) varsa kendisi çalışma geçmişini indirebilir ve basabilir (resmi devlet kurumu olduğu için sanırım dijital imzalıdır). Yoksa +31 88 898 20 01 numarasını arayıp kendilerinden isteyecek, onlarda posta yoluyla adresine gönderecekler. Bugün görüştüm kurumla. SGK’yla anlaşmaları böyleymiş. Benim 2 sene önce istediğim ve elimde olan TH205 formu artık eskide kalmış.

          • Merhaba Ömer Bey, Yurtdışı Borçlnma Başvurumu yaptım. Anlamadığım bir konu var, Türkiye’de hiç çalışmışlığım yok, 1990 girişliyim 16 yaşındaydım. SGK’daki bey dediki borçlanma yapıldığı andan itibaren 2022’den geriye dönük sayacaksınız yani giriş tarihim 2008 oluyor o zaman. Belli ülkelerin anlaşması var sanıyordum, dolayısıyla benim de 1999 öncesi sayılması gerekmez mi? Yani bu durumda dava mı açmam gerekiyor
            Bu arada Hollanda’dan belge alamayanlar ya daha önce bahsettiğim numarayı arayıp hizmet belgesi isteyecek ya da kuruma email yazıp hala TH205 olan formu talep edecek. Benimki de bu şekilde oldu ve gönderildi.

            Şimdiden yanıtınız için teşekkürler

          • Merhaba Süheyla HANIM. Evet ben yönlendirdim arkadaşı sizin dediğiniz yere. Umarım o da alabilir. 18 yaşı tamamladığınız tarihten itibaren ilk sigorta başlangıç tarihiniz ne zaman?

          • Merhaba Ömer Bey, giriş 1990 ama 18 yaş 1992. İnternette çok baktım, anlaşmalı ülkelerin giriş tarihini kabul edilmek zorunda fakat anlaşma dışındaki ülkelerde ödediğin günden geri sayar deniliyor. Buna göre sonuç bekleyip, giriş tarihini kabul etmezlerse dava açmam gerekebilir galiba. Hemen karamsar olmayım, belki de benim karşıma çıkan memur tam bilmiyordur diye umut ediyorum. Bu giriş tarihi çok önemli. Tekrar çok teşekkür ederim Ömer Bey.
            Saygılar,
            Süheyla Atar

          • 18 yaşından sonraki işe giriş Türkiye’de kabul ediliyor. Hollanda anlaşmalı ülke çünkü. Bunun için ayrıca dava açmanız gerekmiyor.

          • Naıl rahatladım, çok teşekkür ederim Ömer Bey. Yönergeyi tekrar okudum, ama bu sefer de forma takıldım. Ordaki memur doldurmamda yardımcı oldu. Fakat şimdide acaba şu kısmı yanlış mı doldurdum diye kafama takıldı. Borçlanmak istediğiniz süre kısmına 5400 gün mü yazmam gerekir di? Ben yurt dışı sürelerimin tamamamını diye işaretledim, 16 yıl 7 ay ve 1 gün var. Tekrar SGK’ya gidip düzelttirmem gerekir mi?

  11. Merhaba, 79 doğumlu bir kadınım. 01.11.1997’de ssk girişim ve kısa bir çalışma sürem var Türkiye’de. 2008’de ise evlenip Avusturya’ya gittim. 2010’da bir çocuğa doğum yaptım. Şu an Türkiye’de emekli olmak için Doğum ve Ev kadını borçlanması yapmak istiyorum. Doğum borçlanması 2 yıl erken emeklilik için 720 günden yaklaşık 50 bin TL çıkıyor ama ev kadını borçlanması nasıl yapılır bilmiyorum. Açıklarsanız sevinirim. Ayrıca bunun dışında emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekir, EYT hak. yada başka konularda bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurdan 5400 gün ve 56 yaşla emekli olursunuz. 720 gününü doğum borçlanması olarak yapın. Onun günlük tutarı 69 TL. Geri kalan günleri ise ev hanımlığı süreleri kapsamında borçlanabilirsiniz. 2022 için onun günlük tutarı ise 97 TL.

      Yanıtla
      • 1973 doğumluyum,Türkiye de 1998 yılında Ssk 4 a kapsamında sigorta girişim var 720 gün prim ödedim ve daha sonra 3 çocuk dünyaya getirdim,Almanyada ikamet ediyorum ve burda ev hanımıyım.Türkiyede ne zaman ve nasıl emekli olabilirim.Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum

        Yanıtla
        • Merhaba. Türkiye’de emekli olabilmek için toplamda en az 5400 günü tamamlamanız gerekiyor. Bu durumda en az 4680 gün daha borçlanmalısınız. Yaş şartı ise 56 olacaktır.

          Yanıtla
  12. Merhaba ben yusuf
    03/1996 ssk da 4a girişim var
    2001 den bu güne belçıkada yaşıyorum
    Bu EYT dedikleri benim içinde geçerlimi?
    SSK ne zaman emekli olabilirim? Evetse borçlanmayı bu yıl içindemi yapmam gerekiyor uygun fiyat olsun diye
    Teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. Siz bağkurdan borçlanma yapabilirsiniz. Bunları kapsayacak mı net değil. Yasa netleşince tekrar yazın.

      Yanıtla
      • Merhaba Ömer Bey
        Sigorta başlangıcım 1993 2010 yıllına kadar ödemelerimi gerçekleştirdi in 5690 gün ödedim 54 yaşında emekliliğim gözüküyor e devlette ne kadar maaş alırım ? saygılar

        Yanıtla
  13. Merhaba,
    1997-2000 tarihleri arasında KKTC de ikamet ettim, ikamet belgem bulunmaktadır. ev hanımı olarak yurt dışı borçlanması yapmak istiyorum.
    Sağlık veya tatil amaçlı Türkiyeye geldiğim dönemler dahil 1200 günün tamamını borçlanabilir miyim?
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Resmi ikamet sürelerini borçlanma hakkınız var. Türkiye’de bulunulan geçici süreler de dahil ediliyor diye biliyorum. Ama yine de SGK’ya bir sorun.

      Yanıtla
  14. Merhabalar Omer bey ,
    Ingiltere sigorta girisim 1994 , ancak turkiye bagkur baslangicim 2000 yili.
    Benim sorum, EYT yasalasinca,tarih turkiyede 1999 dan once sigorta girisi olan sarti koyulursa , benim turkiye girisim 2000 oldugu icin , yasadan dogal olarak faydalanamam. Ancak TR ve Ingiltere arasinda ssg anlamasi Varsa, ingiltere sigorta giris basalngic tarihim olan 1994 senesini EYT den yaralanmak icin birlestirebilir miyim?
    Simdiden cok tesekkurler

    Yanıtla
  15. Ömer Bey Merhaba,
    1976 Almanya doğumluyum. Almanya’da hiç çalışmadım, hep öğrenciydim. Ekim 1995 yılında Türkiye’de Üniversiteye başladım, 2000 yılından beri Sgk’lı olarak çalışıyorum (yaklaşık 8000 prim ödeme günüm var). 18 yaşımı Almanya’da doldurduğum için, 1994 yılından veya 1995 yılından 1 ay yurt dışı ev hanımlılığından borçlanabilir miyim? Evet ise sgk giriş tarihimi 1994’e (veya 1995) çekip eyt’den faydalanabilir miyim? Yadımlarınız için şimdiden teşekkürler.
    Saygılarımla,

    Yanıtla
    • Merhaba. 18 yaşından sonra ev hanımlığı sürenizi borçlanabilirsiniz. EYT borçlanma ile çekilecekler açısından neler doğuracak net değil henüz. Yani işe girişi borçlanma ile 08.09.1999 tarihi öncesine çekilecekler için henüz net bir bilgi yok. Yasanın çıkmasını beklemeliyiz.

      Yanıtla
      • Geri dönüşünüz için teşekkürler Ömer Bey.
        18 yaş sonrası evhanımlılığı borçlanması için bir an önca başvurmalı mıyım yoksa eyt şartları belli olduktan sonra başvurmak mı daha mantıklı olur?

        Yanıtla
  16. Merhaba Ömer bey
    Benim almanya da ilk ise giris 1986 ve hala araliksiz calismaktayim
    2014 borclanma yaptim sonra türkiyede 6 gün calistim,
    danisman 3600 gün olmaz dedi 4190 günden yazmis dilekceye ilk ise giris tarihde 08.09.1989 yani 18 yasina girdigim tarih ilk is günü olarak buraya kadar sorun yok.
    Bana denilen yazilandan daha az prim yatirirsaniz yatirmadiginiz günler silinir.
    2014 de 3600 gün yatirdim ve izine gittigimde sgk dan belgede aldim orada ilk is tarihi 08.09.1989 yaziyor.
    2019 da geri hesaplama diye bisey cikmis ondan sonra benim ilk ise giris tarihini 28.04.1991 yapmislar o zamanlar 4190 gün borcanmadan hesaplayarak.
    Malesef 2019 memlektimde SGK ya gittigimde bina ve isciler degismisti, cok saygisizca bir genc kiz vardi. Siz yurtdisindakiler burada emekliligi zaten hic hak etmiyorsunuz diye laf yapti en kibarini yazdim neyse yani ne bilgi ne yardim alabildim geriye dönük böyle birsey olabilirmi ve nasil bir yol izlemeliyim.
    Selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba. Hata varsa her zaman düzeltilebilir. Sorun ne ki şu an da? 3600 günden her durumda 60 yaş şartı ile emeklisiniz. 1989 olarak sayılsa da aynı 1991 olarak sayılsa da. Değişmez.

      Yanıtla
      • Öncelikle cevabiniz icin tesekkür ederim. Sorun su ki ilk ise baslama tarihini 590 gün sonraya aldiklari icin emekli maasina etki etmesi yani maas daha düsük oluyor. Dedigim gibi SGK da ki kiz yardimci olmadi geriye dönük nasil böyle degisir diye sordugumda yanima 2015 de aldigim kagit da vardi ama o gecerli degil dedi. Tarihi düzeltmek icin nasil bir yol izlemeliyim, düzelirse maasa ne kadar etki eder ve Eyt cikmis olsa 60 yasindan önce emekli olunur mu 3600 günden?
        Selamlar

        Yanıtla
        • Doğrusu ile güncellendiyse bunun için yapılacak bir şey yok. Ayrıca o tarih için ileri ya da geri maaşınızı etkilemez ki. Her iki durumda da 2000 öncesi hizmete yansıyor olacak.

          Yanıtla
          • Ama dogrusu degil ki yani birsey dogrulanmadi. Ben 2014 de yaptim herseyi, geriye dogru hesaplama 2019 da cikti ve 3 ay icinde ödenmeyen günler silinmisti yeniden borclanma yapmam gerekiyordu. Maasa etki ediyor diye düsünmemin sebebi yillar üce ayriliyor ya 2000 öncesi.. 2000-2008 arasi ve 2008 sonrasi diye. 2014 de göre 3600 günün neredeyse tamami 2000 öncesiydi simdi 477 günüm 2000-2008 den arasina düstü. Onun icin sordum maasa ne kadar etki eder diye.

          • Anladım. Yani bunun hesabını yapmak imkansız ne yazık ki. Maaşa şu kadar etki eder ya da şu kadar düşürür diyemem.

  17. Ömer Bey Merhaba,
    1968 dogumluyum ve Almanya da sigortali ise baslama Tarihi 1987.
    Ve bu senenin mayis ayina kadar kesintisiz calistim. ve su an malesef issizlik yardimi aliyorum. Türkiyede hangi kurumdan emekli olabilirim.
    Kac günden borclaniyorum ve kac yasinda emekli olabilirim.
    selamlar

    Yanıtla
  18. Merhaba
    dogum tarihim Temmuz 1978
    Meslek Lisesi Staj baslangic 15.09.1995
    ilk ise giris sigorta baslangic 10.06.1996
    ödenen gün sayisi 1411
    Askerlik 05.2003 -08-2004 Henüz borclanmadim
    Yurt disina Cikis tarihim ocak 2005 halen yurt disindayim
    öneriniz nedir askerligi borclanip yurt disi borclanmasi yapmalimiyim 3600 günemi yoksa 5750 yemi tamamlamaliyim. Öneriniz nedir Yoksa beklemelimiyim.-
    Tesekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK’dan borçlanma yapamazsınız kalan süreler için. Bağkurdan en az 5400 günle mevcut durumda 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  19. İyi geceler Ömer bey,
    27.12.1976 doğumluyum,
    01.10.1992 SSK staj başlangıcım,
    01.10.1996 SSK başlangıcım,
    3850 prim günüm var askerliğimi de yatırdım.
    Malta bayraklı gemilerde son 10 yıldır çalışıyorum, olası bir eyt durumu için 1250 gün yurtdışı borçlanması yapayım mı, yaparsam da Malta geçerli ülkelerde gözükmüyor sorun olur mu. 4a da olduğum için 1250 gün beni 4b ye atar mı

    Yanıtla
  20. omer bey merhaba,

    1998 yilinda sigortam basladi. 2006 yilina kadar 1200 gunum var. 2008 yili itibari ile istege bagli odemelerim dahil 1546 gunum var. askerligimi yedek subay olarak yaptim. yipranma gunleri eklenecek mi buna? veya askerlik odemesi nasil yapiliyor? bu yeni eyt yasasi gecer ise nasil emekli olabilirim? 2006 dan bu yana amerika da yasiyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yedek subaylık için 90 gün yıpranma payı eklenir. Emekli olabilmeniz için en az 3600 güne ihtiyacınız var SSK kapsamında.

      Yanıtla
  21. Omer Bey merhaba,

    01.09.1997 SSK girisliyim. 2017 yilina kadar kesintisiz calistim (7020 Prim Odeme gunum var) 2017 yilindan bugune kadar da yine kesintisiz Polonya’da calismaktayim.

    Benim sorum su, EYT ciktiginda (veya EYT’siz) Turkiye’den emekli olup, kesin donus yapmadan Polonya’da calismaya devam edebilir miyim?

    Yardimci olabilirseniz sevinirim, cok tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Polonya, Türkiye ile uzun vade sözleşmesi olan ülkeler arasında. Kanun der ki bir kişi Türkiye’den emekli olduktan sonra anlaşmalı ülkelerde çalışamaz.

      Yanıtla
  22. Merhaba Ömer Bey,
    temelli Ülkeme dönmeyi düşünüyorum. 1980 dogumluyum ve 1998 beri almanyada sigortaliyim. Tabiki emekli olma şansım su an yok ve ilk etapta calismak istiyorum döndükten sonra Türkiye`de. Ama temelli döndükten sonra Türkiye`ye ne kadar para yatırmam lazım emekli kurumuna, zamani gelince emekli olabilmem icin? Ve kaç yaşında emekli olabilirim Türkiye`de?

    Yardiminiz icin cok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Almanya’da 18 yaşını tamamladığınız tarihten sonraki ilk sigorta girişi Türkiye’de sigorta girişi olarak sayılır. Bu tarihi net olarak yazarsanız size TR’de emeklilik şartlarınızı yazabilirim.

      Yanıtla
      • Ömer bey öncelikle vermiş olduğunuz emeklerden dolayı size tekrar teşekkür etmek istiyorum.

        Bilgileri tekrar özet geçerek tamamlamak istiyorum.

        29.10.1973 Almanya doğumluyum
        01.07.1990 tarihinde sigorta girişim oldu ve o günden sonra 30.11.95 e kadar aralıksız sigorta primi ödenmiş.
        Yani 18 yaşıma girdiğim 29.10.1991 tarihinde de sigorta primim ödendi.
        01.11.1991 tarihinde 18 yaşına girmiş olup Almanya’da sigortalı olarak gözükmekteyim

        30.10.95 den itibaren de hamilelik (Mutterschutz – anne korumasına) girdim ve 1999 da ikinci 2004 de de 3.çocuk dünyaya geldi.

        Türkiye sigorta başlangıcı 16.12.2014

        Yurtdışı hizmet borçlanması 5450 gün olarak ödendi. Umarım bu bilgiler yeterlidir.

        Ömer bey bu bilgiler ışığında kaç yaşında emekli olabilirim ve bugün endeksine göre ne kadar maaş alabilirim.

        Saygılar.

        Yanıtla
        • Eğer Almanya giriş tarihiniz 29.10.1991 tarihi olarak esas alınırsa ve borçlanmayı da SSK kapsamında yaptıysanız toplamda 5525 günü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Yaş şartını sağlıyorsunuz.

          Yanıtla
          • Ömer bey “ Eğer Almanya giriş tarihiniz 29.10.1991 tarihi olarak esas alınırsa” dan kastınız nedir, anlayamadım. Ben o tarihte sigortalıydım. Alınırmı,alınmazmı? Alınamama gibi bir keyfiyetmi var anlamadım.

          • Yani o tarihi esas alırsak demek istedim. Dediğiniz tarihte sigorta varsa alınır tabi ki. Keyfiyet değil.

  23. Selamlar, ben Meryem.

    1973 Almanya doğumuluyum, 1990 yulında mesleğe başladım(sigortalı). 1994’ten sonra çocuklar yüzünden 2018 yılına kadar çalışmadım. Çocuklarımın doğumu 1995, 1999, 2004 . Türkiyede sigortalılık başlangıcım 2008.
    Tam rakamını bilmesemde 5000 gün civarında borçlanmayı ödemiş bulunmaktayım.
    Emeklilik yaşımı ve alacağım maaşı oryalama söyleme imkanınız varmı?

    Ben 48 yaşımda emekli olacağımı zannetmiştim ama yeni bir yasa çıktı ve emeklilik yaşınız 58’e ötelendi diye bir söylenti var, bundan dolayı tereddüt ettim.
    Saygılar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Almanya’da 18 yaşına girdiğiniz tarihte sigortalı mıydınız? Ya da 18 yaşınıza girdikten sonra ilk defa prim ödenen tarih ne zaman?

      Yanıtla
      • 29.10.1973 doğumluyum,
        01.07.1990 sigorta başlangıcım. Yani mesleğe başladım ama sigorta girişim yapıldı. Yani; 18 yaşıma girmeden Almanya’da sigorta başlangıcım oldu.

        Yanıtla
        • 18 yaş ya da sonrasındaki ilk sigorta giriş tarihiniz lazım ama net hesaplama için. Belirttiğiniz giriş Türkiye’de başlangıç olarak kabul edilmez.

          Yanıtla
  24. Merhaba,
    1959 dogumluyum.
    1.3.1978 de ilk SGK girisimi yapip calisma hayatina basladim, 30.11.1988 tarihine
    kadar toplam 2130 gunluk 4A SGK pirimi odedim, daha sonra yurtdisina ciktim 1988-1996 seneleri arasinda yabanci bayrakli gemilerde calistim ve 1996 eylul ayinda da Ingiltere’de oturmak sureti ile calismaya devam ettim, 2022 haziran ayinda emekli oldum, 2000 senesinde Ingiliz vatandasligini aldim (Turk vatandasligim da mevcuttur ) SGK yurtdisi borclanma yapip Turkiyeden de emekli olmak istiyorum. Bu durumda 1978-1988 seneleri arasinda odenmis 2130 gunluk primleri saydirabilirmiyim ve ne kadar gun / YTL daha odeme yapmak gerekir emeklilik hakki kazanmak icin?
    Emeklilik maasi aylik takribi ne kadar alabilirim?
    Bilgi verebilirseniz cok sevinirim.
    Saygilarimla.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emeklilik için en az 5400 gün gerekli size. Bunun için yurtdışı çalışmalarınızı Türkiye’de borçlanabilirsiniz. Yani 3270 gün borçlanmanız lazım en az. Ödemeniz gereken tutar ise 318.000 TL.

      Yanıtla
  25. Merhabalar Ömer bey
    Ben 1976 doğumluyum, almanyada 23.09.1991 sigorta girişliyim
    Türkiyeye döndüm ama oradaki haklarımı öldürmedim senede bir gidiyorum 2016 itibarıyla SSK girişim mevcut 2 senedir de bağkurluyum emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyim. Şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de sskdan devam ederseniz 53 yaş 5600 günle emekli olursunuz. Bağkurdan devam ederseniz 9000 gün ( yaş şartı net hesaplanmalı ya da 5400 gün 58 yaşla emekli olursunuz. Almanya’daki çalışma sürelerinizi Türkiye’de borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  26. Merhaba Ömer bey

    20.06.1964 doğumluyum.
    Türkiye’den 01.02.1984 -30.11.1984 tarihine kadar toplam 181 işgünü sosyal sigortalar kurumunda çalışmışlığım var.
    1987 yılın,dan bu güne kadar,da Almanya’da çalışmaktay,dım.
    2019 da Almanya sigorta kurumuna malulen emeklilik için başvuruda bulundum. Uzun uğraşlar sonucu malulen emekli olmaya hak kazandım. Henüz kağıtlarım gelmedi ve maaşım bağlanmadı.
    Bu bilgiler doğrultusunda Siz,den öğrenmek istediğim.

    – 3600 gün üzerinden emekli olabilirmiyim. Şayet olabilirsem 181 gün eksikmi borçlanacağım.
    – Diger şartlara göre 5225-181= 5044 (SGK bilgilerine göre) günü borçlanarak mı emekli olabilirim.
    Sizin tavsiyeniz nedir. ?

    Almanya’da ki malulen emeklilik icin başvuru neticesi:
    Psikolojik,İsitme kaybı Vs. vs
    Ayrıca Süresiz % 50 sakatlık kartım mevcut.

    Cevaplarsaniz cok memnun olurum.
    Göstermiş olduğunuz özveriden dolayı Size çok çok teşekkür eder;
    başarılarınızın devamını dilerim.
    Saygılarımla

    Ercan Özkan

    Yanıtla
    • Merhaba.
      Türkiye’de 3600 günden emekli olamazsınız. Çünkü borçlanmayı SSK’dan yapamazsınız. Bağkurdan toplamda en az 5400 güne tamamlamanız gerekir. Ülkeler arası sözleşme gereği malulen emekli maaşı bağlanma durumlarında Türkiye’de belli şartlarda aylık bağlanıyor. Bunları ben tam olarak bilmiyorum. Türkiye’de bağlı olduğunuz SGK yurtdışı servisinden bilgi alabilirsiniz.

      Yanıtla
  27. iyi çalışmalar kolay gelsin 2019 nisan ayından günümüze birleşik arap emirliklerinde çalışıyorum yurtdışı borçlanması 2 seneye yakın yapmak istiyorum amacım yurtdışında çalıştıgımı kanıtlamak aşçı olarak eğer ödeme yaptiktan sonra sgk hizmet dökümünde gözüküyormu bu yada ne olarak gözüküyor meslek kodu olarak ne oluyor bilgi alabilirmiyim teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışı SGK hizmet borçlanması olarak borçlandığınız günler hizmet dökümünüzde yer alır. Meslek kodu falan görünmez borçlanmalarda.

      Yanıtla
  28. Merhabalar, ben Alper 07.06.1970 doğumluyum, SSK başlangıç tarihim 1988,Türkiyede SSK da kayıtlı olan gün sayım e devlette görünen 3506 gün, 1995 ten beri yurt dışında Rusya da ikamet etmekteyim, yurt dışı borçlanması yaparak emekli olmak istiyorum. Müracatımı yaptım, fakat bana gelen tebligatta beni 5087 işgünü borçlandırıyorlar. Konsolosluk’tan almış olduğum evrağı yurt dışı borçlanması yapabilmek için bu evrağıda içeriğe verdikten sonra benden pasaportları alıp yurt dışı giriş çıkışların sadece bir bölümünü 2007 sonrasını hesaplatıp beni borçlandırmışlar, 97 TL’den. Bu borçlandırmayı yaparken yurt içindeki günler nasıl hesaplanıyor. Bu 5087 günü nasıl hesaplıyorlar. Bilgi verebilirseniz sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba Alper BEY. Normal şartlarda sadece 94 gün daha borçlanmanız durumunda SSK’dan 3600 gün ve 60 yaşla emekli olursunuz. Ancak 1260 günden fazla borçlanmanız durumunda emeklilik şartlarınız bağkura geçer. Bu durumda bağkurda en az 5400 gün tamamlama şartı ile 58 yaşında emekli olursunuz. Borçlanmayı neye göre hesapladılar bilmiyorum ama şartlarınız bu şekilde.

      Yanıtla
  29. Merhaba. İsviçrede yaşamaktayım. 1976 dogumluyum 1999 yılında Türkiye de sigorta girişim var 3700 gün primim mevcut . Merak ettiğim konu 10 yıl sonrasi Türkiye ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Buradaki primlerimi Türkiye ye transfer etmek istiyorum . Primler Türkiye de asgari ücret üzerinden mi yoksa buradaki kazancım üzerinden mi hesap ediliyor. Maaş ödenen prime göremi hesap ediliyor. En az ve en çok ne kadar alabilirim. Ayrıca buradaki aktarılan primlerden kalan para bana iade ediliyormu. Şimdiden teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emekli olduktan sonra prim transferi yaparsanız Türkiye primlerde bir kesinti yapmaz. Emekli olmadan önce yaparsanız normal emeklilik için gereken gün kadar borçlanma yaparlar. Şu anda günlük 97 TL. Bu nedenle Türkiye’den emekli olduktan sonra prim transferi yapmanızı öneririm.

      Yanıtla
  30. Ömer bey selamlar, ben Oktay, halen yurt dışında yaşayan bir bay olarak 01.05.1973 doğumlu, 06.06.1990 sigorta başlangıcı, 1993-1994 askerlik, 1994 yurt dışına çıkış, 1995 sonrası yurt dışında sigortalı çalışanım.
    Bundan beş, altı sene önce uzun vade borçlanması 5540 gün borçlanmamı yatırıp beklemeye geçtim.
    E devlet sorgulamada 4A, Yurtdışı hizmet borçlanması 5011 gün, uzun vadede gün sayısı 5540 gün yazıyor.
    5540(5525) prim gün sayısı tam ödendi, borç sıfır yazıyor.
    Emeklilik yaşı 52 yazıyor. Yani 5540 günü ödemiş biri olarak emekliliğimi bekliyorum.

    Ödenen primlerin dağılımı
    2010 = 199 gün
    2000 -2009 kadar her sene = 360 gün

    1997 – 1999 her sene = 360 gün

    1996 = 132 gün

    1992 = 271 gün

    1991 = 190 gün

    1990 = 68 gün prim günleri ödenmiş olarak beklemekteyim.

    52 yaşında emekli 5540 günden emekli olacağıma göre bugün ki hesap ile ne kadar maaş alabilirim ?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  31. Merhaba Ömer bey,1966 dogumluyum,1980“den beri Almanyada yasiyorum.Suan malulen emekliyim.Verdiginiz cevaplarda bir sey dikkatimi cekti,malulen emekli birisi yurtdisi borclanmayla emekli olursa Türkiyede emekli ayligi belli sartlarda emekli ayligi alabilir benim sorum bu sartlar nelerdir.2 sorum esim 1965 dogumlu 1979 dan beri Almanyada ve 3 cocugumuz var.Esim (hanimim) hangi sartlarda yurtdisi borclanmayla emekli olabilir.
    Simdiden cevabiniz icin tesekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu şartlar giriş tarihinize, sigorta kapsamınıza ve yaşınıza göre farklılık gösterir. Bunu Türkiye’ye geldiğinizde SGK’dan net olarak öğrenebilirsiniz.

      Yanıtla
  32. İyi günler Ömer bey
    1977 doğum tarihi sigorta başlangıç tarihi 1990 yaklaşık 650 gün ödenmiş prim var 93 yurt dışına çıktım halen daha yurtdisindayim emeklilik için ne yapmalıyım iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’den emeklilik için toplam gün sayınızın en az 5400 gün olması gerekiyor. Kalan eksik günleri bağkurdan boçrlanabilirsiniz. 5400 gün ve 58 yaşla emekli olursunuz.

      Yanıtla
  33. İyi günler Ömer bey,
    1974 almanya doğumluyum.
    1990 sigorta başlangıç (16 yaş)
    2005 Mavikart aldım
    2016 türkiyeye taşındım ve işe başladım (4A) ve halen çalışmaktayım.
    Nasıl ve nezaman emekli olabilirim?
    Teşekkür ederim.
    İyi günler.

    Yanıtla
        • 25.04.1992 tarihi Türkiye’de ilk sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Bunun için borçlanma yapmanız gerekiyor. Türk vatandaşlığından çıktığınız tarihe kadar olan kısmı borçlanabilirsiniz.

          Yanıtla
          • Hızlı cevaplarınız için ayrı teşekkür etmek istiyorum.
            12/2016 tarihinden itibaren türkiyede çalışmaktayım ve 4a kapsamında sigortalıyım.
            2000 gün ödenmiş primim var.
            Kaç gün prim borçlanmam gerekiyor ve kaç yaşında emekli olurum?

          • Rica ederim. 53 yaş ve 5600 gün ile SSK’dan emekli olursunuz. 3600 güne daha ihtiyacınız olacak.

  34. Merhaba. 03.12.1983 doğumluyum. 4A sigortalılık başlangıç tarihim 07.06.2005. Bitiş tarihi 03.07.2018 (evlilik sebebi ile). Toplam çalışılan gün sayısı ; 4.237 Ben 10.08.2018 tarihinden beri fransada yaşıyorum. Henüz çalışmaya başlamadım. 2020 yılında doğum yaptım. Ve henüz 720 gün doğum borçlanması yapmadım. Doğum borçlanması ödedikten sonra yurt dışı borclanmasi yaparsam eğer bağkurdan kaç gün prim ve toplam ne kadar öderim ? Verdiğim bilgilere göre emeklilik sartlarim nelerdir ? Ssk dan emekli olma şansım hiç mi yok ? Sizin bir oneriniz var mi ? Benim kafam çok karıştı. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Ve son bir soru ; doğum borçlanmasını asgari linkten mi yoksa yüksek limitten mi ödemeli ? Yüksek odenmesi bagkur emeklilik maasina bir etkisi var mi ?

      Yanıtla
      • 200 küsür gün borçlanacaksınız zaten. Son çalışma SSK olduğu için borçlanma ssk kapsamında olacak. Taban ya da tavan için bir şey pek değişmez. Ben olsam tabandan yatırırım.

        Yanıtla
    • Merhaba Gülşah HANIM. Size tek bir tavsiyem olacak. Hiç diğer seçeneklere girmeyin. 4500 güne tamamlayın doğum borçlanması ile. 58 yaşında SSK’dan emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Bu şartlarda kendimi emekli etmek imkansız gibi. 2.735 euro doğum +21.591 euro isteğe bağlı gün toplamda 24.326 Euro ya emekli olacağımı görünce şok oldum. Hemde bagkurdan sadece 3.500 TL maaş için. Umarım dediğiniz gibi 4.500 gün den emekli olma şansını yakalarım. Maaşı hakkında bilgim yok ama bunada şükür diyorum. Çok sağolun. İyi çalışmalar dilerim.

        Yanıtla
      • 4.500 gün ile Ssk’dan emekliligin şartı 25 yıl sigortalılık yazıyor internette. Ben 25 yıl çalışmadım ama ömer bey. Bu benim için de gercerli midir ? Bu şekilde emekli olabilir miyim ?

        Yanıtla
  35. Merhaba Meriç bey ben Hüseyin
    Sigorta başlangıç 1992 Türkiye
    94-96 arası iki yıl memurluk yaptim
    1997 Almanya’da ise basladim
    2005 yılından beri Almanya vatandaşıyım
    Güncel olarak Almanya’da çalışıyorum
    Nasıl borclanabilirim?
    Alman vatandaşlığı süresini de borçlanabilir mıyım
    Almanya’da tam işçi çalışarak Türkiye’den emekli olabilir miyim, emekli maaşı alabilir miyim?
    Nen yüksek maaş ne olur
    Selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığından çıktığınız tarihe kadar olan çalışma sürelerini borçlanabilirsiniz. Türkiye’de 5400 gün ve 58 yaş şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  36. Merhabalar,
    Ben 24-07-65 dogumluyum. Ilk ise Istanbulda SGK sigortalı olarak başladım. 1982 Temmuzdan 1985 Eylule kadar. 1987 de ingliz esimle evlendim. Ingilterede 1987 den şimdiye kadar hala full time calisiyorum. Eğer borcumu edersem Ingilterede minijob dedikleri bir iste calisabilirmisim,. Bunun ne kadar olduğu bellimi? Benim borcum ne kadar olabilir?
    Çok teskkurler ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Minijob genelgesi İngiltere’yi de kapsıyor mu bundan emin değilim açıkçası. Türkiye’de emekli olabilmeniz için toplamda 5400 prim gün şartını sağlamanız gerekmektedir. Şu anda günlük borçlanma tutarı 97 TL.

      Yanıtla
    • Merhaba Meriç bey ben Hüseyin
      Sigorta başlangıç 1992 Türkiye
      94-96 arası iki yıl memurluk yaptim
      1997 Almanya’da ise basladim
      2005 yılından beri Almanya vatandaşıyım
      Güncel olarak Almanya’da çalışıyorum
      Nasıl borclanabilirim?
      Alman vatandaşlığı süresini de borçlanabilir mıyım
      Almanya’da tam işçi çalışarak Türkiye’den emekli olabilir miyim, emekli maaşı alabilir miyim?
      Nen yüksek maaş ne olur
      Selamlar

      Yanıtla
  37. ÖMER bey merhaba
    Ben 1974 den beri Fransa ikamet ediyorum.
    İlk sigortalı başlama tarihi 01/07/1989 dogum tarihim 25/05/1972 fakat 1989 da 17 yaşındaydım, yurtdışı çalışanı olarak emeklilik primini borçlanarak
    17 yaşında mı yoksa 18 yaşından itibaren mi sayılıyor ?
    EYT den faydalanabilirmiyim ?
    Eşim 27/09/1971 doğumlu Fransa’ya 06/ 1991 de yerleşti ev hanımı olarak daha sonra 2 yıl kendi iş sahibi olarak çalıştı EYT faydalabilirmi ?

    Biliyorsunuzdur 31/07/2019 SGK nın getirmiş oldugu kanun değişikliğinden artık maalesef yararlanamıyor peki EYT SGK nın eski 4/A emekliligi gibi mi yürürlüğü tekrar girecek yoksa farklı bir emeklilik sistemi mi ?

    Ikimizde TÜRKIYE’de EYT’den emekli olabilmemiz için yaş şartı var mıdır.

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- 18 yaşından sonraki sigortalılık sürelerinizi borçlanabilirsiniz. Öncesini borçlanamazsınız. Borçlanma bağkurdan yapılır ve en az 5400 gün borçlanmanız gerekir. EYT konusunda bir netlik yok.
      2-Eşiniz için de EYT hakkında bir yorum yapamam. EYT için normalde TR’de 08.09.1999 tarihi ve ya öncesinde giriş gerekir. Yurtdışında çalışanlar bundan yararlanabilir mi bilmiyorum açıkçası.

      Bu sorularınızın cevabını EYT çıkınca net olarak verebilirim.

      Yanıtla
  38. Ömer bey merhabalar size bir sorum olacak 10 yaşlarından 55 yaşına kadar Almanya’da bekar olarak yaşamış olan abim 2016 da emekli olamadan vefat etti ve bu zamana kadar ödemiş olduğu primleri aile bireyleri olarak almak istiyoruz böyle bir ihtimal varmı varsa direk net nereye başvurmamız gerekiyor bulunduğum bölgedeki ssk müdürlüğüne gidip sorduğumuzda bilgi sahibi değiller bu konuda bilgilerinize ihtiyacım var. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bunu Almanya emekli kasasına sormanız gerekir. Ama Kanuni varisi yoksa sanmıyorum ödenen primlerim iade olacağını. Kendiniz Almanya konsolosluğundan bir mektup ile bilgi talebinde bulunabilirsiniz.

      Yanıtla
  39. Iyi günler

    1999-2009 yili arasi 4/a üzerinden 3600 gün ( günlük asgari borclanma ) yurtdisi borclanmam var.
    Buna göre 60 yasinda ne kadar emekli alabilirim?

    Yanıtla
  40. Selamlar, Ben 22.06.1956 doğumluyum.Türkiye’de ilk olarak ssk da 1976 yılında işe başladım.700gün SSK lı olarak çalıştım.Daha sonra öğretmen olarak emekli sandığında 533 gün çalışmışlığım var.1981 yılı Nisan ayında Almanya’da öğretmen olarak 2019 yılına kadar çalıştım.Almanya’da emekli oldum.Türkiye’de emekli 2019 ağustos sonrası emekli olmak istedim,ama çok para istendi.O yüzden Türkiye’de çalıştığım 1235 gün karşılığı kısmi emeklilik alıyorum. Hala tam emekli olabilir miyim?Kaç gün için ödeme yapmalıyım? Tam maaşım ne kadar olabilir?Bilgilendirirseniz sevinirim.Selamlar.

    Yanıtla
  41. Merhaba omer bey ben yort dişı borçlanma yapmak istiyorum 1991 den bu yana yaparsam. Ssk dan. Kaç para òdemem gerek ve kaç para maaş alirim .teşekùr ederim…bu arada 1970 doģumluyum

    Yanıtla
  42. Ömer bey değerli yorumlarınız için teşekkürler,
    1989 sigorta girişim var ama üniversite geç bitti. Türkiye içinde, 2000 öncesi 123 günüm; 2000-2008 ekim arası 573 günüm ve 2008 sonrası 2.447 günüm var. toplamda 3.143 gün yapıyor. Bunun yanında, bugün itibariyle, 2000-2008 arası 450 yurtdışı çalışmam ve 2008 sonrası 1977 günüm var ve şu anda devam ediyor, bunlarda 2.427 gün yapıyor. 51 yaş ve 5.450 günü bu şekilde yakalıyorum. borçlanmalarımı 75 tl üzerinden değil de, yaklaşık 10 usd=170 tl olarak yapsam, emekli maaşım nasıl olurdu? Borçlanmanın çoğunun 2008 sonrası olduğunu düşünerek, 75 TL ile 170 TL arasındaki ilişkiyi yakalamaya çalışıyorum.
    uzun bir soru oldu kusura bakmayın ama internette örnek yada yorum bulamıyorum.
    iyi çalışmalar,

    Yanıtla
    • Merhabalar. Teşekkür ederim, iyi bayramlar:).
      Borçlanmayı yüksekten yapmak tabi ki yüksek ortalama kazanç ve beraberinde yüksek emekli maaşı getirir. Ancak şu an güncel borçlanma tutarı zaten 97 TL oldu. Bunu bilmenizi isterim. Borçlanmayı bağkurdan yapabiliyorsunuz artık SSK’dan yapma hakkınız bulunmuyor. Bundan haberiniz olsun.

      Yanıtla
      • Hızlı cevabınız için teşekkürler Ömer bey. Bayramda bile ilgileniyorsunuz. Size de iyi bayramlar bu arada. 1 soru daha sorsam.
        bu borçlanmaları yapsam, ödesem ve 2-3 yıl daha yurt dışında çalıştıktan sonra, Türkiye’ye gelince firmamın Türkiye merkezinde sigortalı olarak çalışmaya devam etsem ve devamında emeklilik işlemlerini yapsam, SSK dan mı yoksa Bağkurdan mı emekli oluyorum? ya da şu kadar ay Türkiye’de çalışma zorunluluğu var mı? şimdiden teşekkürler

        Yanıtla
  43. Mrb .30 9 1992. Almanya ya geldim.12.06 1994 ve 14 12 1999 tarihli iki cocugum var.2006 yilinda 3.5 dolar dan ev kadinligi surelerimi bagkur dan borclandim.2014 te turkiyede 9 gunluk calisma yaptim.ben ne zaman emekli olabilirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu sorunun net cevabını borçlanma yaptığınız SGK’dan alabilirsiniz. Borçlanma ile tam olarak hangi tarihe çekildiği ve net emeklilik yaşı hesaplamasını onlar yapabilir sizin için.

      Yanıtla
  44. Merhaba benim eşim 6 aydi vefat edib ve ben emeklilik maasini alamiyorum lutfen bana yardim edin.esim belçika vatandasidir

    Yanıtla
  45. Ben 1994 de ögretmen olarak Turkiye de göreve basladim. Emekli sandiginda 750 gunum var .8aylik askerlik yaptim ve istifa ederek Almanya geldim. Türkiyeden nereden ve nasil emekli olurum. Ne kadar Para yatirmam gerekiyor.Tesekkurler

    Yanıtla
  46. Ben 2003 yılında Almanyaya geldim ve almanyada 2006 yılında işe başladım ve 16 yıldır araliksız çalışıyorum.Türkiyede ise 1994 yılının temmuz ayında ilk ssk girişim ve sonrasında parça parça toplam 152 gün yatırılmış ssk primin var.Yurtdışı hizmetlerimi borçlanarak emeklilik başvurusu yaptığımda başvuru tarihinden geriye doğrumu hesaplama olacak yoksa ilk başlangıcımın üzerine konularak mı hesaplama yapılacak?
    Başlangıç tarihim dikkate alıniyorsa hesabıma göre yaklaşık 5600 gün yatırarak 55-56 yaşında bağkurdan emekli olabiliyormuyum?

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 5400 güne tamamlamanız halinde 58 yaş şartı ile emekli olursunuz bağkurdan. Borçlanma yeni sisteme göre en yeniden en eskiye doğru yapılıyor. Siz tercih iletemiyorsunuz.

      Yanıtla
  47. Iyi gunler
    29 ocak 1962 dogumlu bayanim
    4a sigorta baslangicim 1 temmuz 1984
    Turkiyede toplam 1049 gunluk hizmetim var
    Yurtdisi ikamet baslangici 12 Kasim 1989 , Avustralya
    Bir dogum var 22 Eylul 1995 . Dogum borclanmasi icin islemi baslattim

    Kac gunluk yurtdisi borclanmasi gerekiyor.
    3600 gun uzerinden ssk’dan emekli olabilmem icin bir oneriniz var mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan hizmet sürelerini ne yazık ki SSK’dan borçlanma hakkınız yok. Son çalışma SSK olsa bile. Bu 2019 yılında değişti. Toplamda 5400 güne tamamlayarak bağkurdan emekli olabilirsiniz. Bunun için de yaklaşık olarak 326 bin TL ödeme yapmanız gerekmektedir.

      Yanıtla
      • Hizli geri donum icin cok tesekkkurler.
        Dun bilgi veren bey, dogum borclanmasi uzerine yaklasik 1250 gunluk dis borclanma yaparsam (Talep dilekcesi 7. Soru – xxx gun opsiyonu) ondan sonra da burada 581 gun ssk’li calisirsam ssk’dan emekli olabilirsin gibi bir opsiyondan soz etti.
        Dis borclanma ile belirli bir gun odeme yaparsam sonra Turkiye’de bir sure calisirsam SSK uzerinden emekli olma diye bir opsiyon var mi?
        Oyle bir sey olursa , yurdisi borclanmasinin bir yuzdesi mi var?
        Bana neden 1250 gibi bir rakam verdi onu merak ettim

        Yanıtla
        • Emeklilik için size SSK kapsamında en az 3600 gün gerekiyor. 1049 günüm var dediniz. Hadi şartlar bağkura geçmesin diye 1250 gün borçlanın. Geriye 1305 gün kalıyor ve bunu çalışarak tamamlamanız gerekiyor.

          Yanıtla
          • Tesekkurler.

            Benim merak ettigim borclanmayi 1250 gun yerine mesela 2450 yapip geriye kalan 105 gunu calisip ssk’dan emekli olabilir miyim? Bana neden 1250 gun dediler, onu merak ettim.

            Bir de once odeme yapip sonra mi calismaya girmem lazim? Yoksa her ikisini birlikte yapabilir miyim? Su an bir sureligine Turkiye’deyim

          • Son 7 yıllık hizmetin 3,5 yılının yani 1260 gününün bağkurdan fazla olmaması gerekir. Bu nedenle en fazla 1250 gün dedim. Eğer son 7 yıla ait hizmetlerden bağkur 3,5 yılı aşarsa emeklilik şartlarınız bağkura geçer. Bu durumda da bağkurdan 5400 gün şartına tabi olursunuz.

          • Son bir sorum daha olacak . Ben dogum borclanmasi icin yeni basvurdum. Dogum tarih : 22/09/1995 .

            Eger o islem tamamlanirsa o gunler son 7 sene icinde mi sayilir, ssk olarak mi sayilir? Yoksa benim her halikarda 3.5 sene daha SSK li mi calismamm lazim ssk’dan emekli olabilmem icin?

            O zaman 1049 (onceki hizmet ) + 720 (dogum borclanma) 1250 (yurtdisi bagkur borclanma) + 1260 (son 3 sene ssk calisma) > 3600 gun oluyor…

          • Türkiye’de son çalışma SSK iken doğum borçlanması yaparsanız SSK kapsamında sayılır. Önemli olan şu aslında. Bunu anladığınızda diğer kısmı çözmüş olacaksınız. Geriye dönük son 2520 günlük hizmetin en az 1261 gününün SSK olması gerekiyor. Biraz karışık gelebilir aslında ama basit hesap.

          • Tesekkurler… Yok aslinda cok iyi acikladiniz. Ben geriye donuk son 2720 nin icine daha yeni yapacagim dogum borclanmasi eklenir mi diye merak ettim. Yani o skk’dan gereken 1261 gune dogum odemesi saydirilabilir mi… zamaniniz icin cok sagolun..

          • Yardım için her zaman buradayım. Yakınlarınıza bizi anlatın yeter :). Doğum borçlanması çocuğun doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre için hizmet sayılır. Buna göre son 7 yıl hesabı yapmanız gerekir. 7 yıl hizmet olarak geriye gittiğinizde doğum borçlanması içine giriyorsa evet 3.5 yıl hesabında dikkate alınır.

          • Tamamdir. Tum detaylar kafamda oturdu artik… dis borclanma tutarlari artik cok yukselmis , hele bu 5400 gun olayi isi iyice pahali bir duruma sokmus..
            Bundan sonra kac arkadas dusunur bilmiyorum ama ilgilenentum arkadaslari sitenize yonlendirecegim.
            Iyi gunler…

          • Bu aciklamalariniz sistemi ogrenmemde cok yardimci oldu.
            Tabii ki butun yurtdisi borclanmasi dusunen arkadaslara sitenizin linkin verecegim.

            Iyi gunler

  48. Merhaba,
    Ben bayan Temmuz 3, 1975 dogumluyum.
    30 Agustos 1996 yurtdisi Isvec ikamet baslangic tarihim.
    Iki dogum var 10 Agustos 1998 ve 16 Mayiz 2007.
    4A sigorta baslangic tarihim 24.07.2019 ve 7 gun calismisligim var.
    Sizce en uygun kac gun borclanmam gerekiyor ve en erken hangi yasta emekli olabilirim.
    Tesekkurler.

    Yanıtla
        • Iyi gunler,, almanyada calisiyorum
          EYT den yurtdisinda yasayanlar faydalanabiliyormu?
          73 dogumluyum 1.2.93 sigorta baslangic. 2008 yilinda 5000 hin dolardan borclandim
          Esim 77 dogumlu sigorta baslangic 1.8.95
          2008 dolardan 3950 zum borclandi.
          BIZ EYT den nasil muraacat etmemiz gerekli
          Saygilarimla

          Yanıtla
          • Merhaba. İkinizin de giriş tarihi 08.09.1999 tarihi öncesi olduğu ve emeklilik için gereken prim gün şartını sağladığınız için EYT kapsamındasınız. EYT yasası netleştiğinde tekrar görüşelim.

Yorum yapın