Sigortalılık Süresi Nedir, Nasıl Hesaplanır? & Emekliliğe Etkisi

Emeklilik mevzuatımıza göre emeklilikte gereken prim gün sayısı ve yaş şartına ilave olarak istenen şartlardan birisi de sigortalılık süresi şartı olmaktadır. Özellikle 30.04.2008 ve öncesinde prim ödemesi olan sigortalılardan istenen bu şart, diğer iki şartla birlikte sağlanmadığında emekli maaşı bağlanmamaktadır. Peki sigortalılık süresi nedir? Bu içerikte 15 ve 25 yıl sigortalılık süresi ne demek ve nasıl hesaplanır hakkında tüm detayları bulabileceksiniz.

Sigortalılık süresi nedir?

Sigortalılık süresi, ilk defa uzun vade sigorta primi ödenen tarihten itibaren geçen tüm süre olarak tanımlanabilir. Çoğu çalışan sigortalılık süresini çalışma süresi olarak hesaplar. Ancak öyle değildir. İlk defa emeklilik primi yatan tarihten itibaren çalışılarak ya da çalışmadan geçen tüm zaman sigortalılık süresine dahildir.

20 yıl sigortalılık süresi nedir?

20 yıllık sigortalılık süresi, ilk prim ödenme tarihinden itibaren geçen 20 yıllık süredir. 20 yıllık sigortalılık süresinin mevzuatımızda emeklilik şartı olarak yeri yoktur. Prim ödeme tarihi esas alınarak hizmet süresi olarak 20 yıl istenen sigortalılar vardır ancak 20 yıl sigortalılık süresi şartı hiç bir sigortalı için istenmemektedir.

15 yıllık sigortalılık süresi ne demek?

15 yıllık sigortalılık süresi, ilk prim ödeme tarihinden itibaren çalışarak ya da çalışmadan geçen süre olarak tanımlanabilir. 15 yıllık sigortalılık süresi özellikle SSK’dan 3600 günle emekli olacaklar ile engelli emeklilik kapsamında emekli olacaklardan istenen şart olarak karşımıza çıkmaktadır.

25 yıllık sigortalılık süresi ne demek?

25 yıllık sigortalılık süresi güncel mevzuatta emeklilik şartı olarak karşımıza sıklıkla çıktığından bu konuda sigortalıların en çok bana ilettikleri soruların başında da 25 yıl sigortalılık süresi nasıl hesaplanır sorusu gelmektedir. Bu süre de ilk prim ödeme tarihinden itibaren çalışarak ya da çalışmadan geçen 25 yıllık zaman olarak tanımlanabilir. 25 yıllık sigortalılık süresi şartı 09.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasında başlangıcı olan ve SSK kapsamında 4500 günden emekli olacaklardan aranan emeklilik şartı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıntılar için 4500 günden emeklilik şartları içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Sigortalılık süresi nasıl hesaplanır?

Bu süre ilk defa prim ödenen tarihten itibaren geçen tüm süredir. Çalışılarak ya da çalışılmadan boşta geçen tüm süreler bu süre hesabında dikkate alınmaktadır. Aşağıda bir örnekle bunu açıklamaya çalıştım.

Sigortalılık süresi hesaplama: Örneğin Ahmet 01.01.1997 tarihinde sigortalı işe başlamış ve sadece 5 gün çalışmıştır. Ahmet’tin toplam hizmet süresi 5 gün iken sigortalılık süresi 01.01.2023 tarihi itibariyle 26 yıl olmuştur. Yani Ahmet, SSK için gereken sigortalılık süresi şartını sağlamıştır ancak hizmeti yetersiz olduğu için emekli olamayacaktır. Emeklilik tablosu başlıklı içeriğimden prim ödeme tarihinize göre ne zaman emekli olabileceğiniz hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Sigortalılık süresi 18 yaş

18 yaş altındaki başlangıçlarda sigortalılık süresi 18 yaşın dolduğu tarihten itibaren hesaplanmaktadır. Örneğin siz 01.01.1981 doğumlusunuz. İşe giriş tarihiniz ise 01.01.1997 olsun. Bu durumda sigortalılık süreniz 01.01.1997 tarihinden değil 18 yaşı tamamladığınız 01.01.1999 tarihinden itibaren hesaplanmaktadır. Bu tür durumlarda emeklilik şartları ilk prim ödenen tarihe göre hesap edilirken sigortalılık süresi ise 18 yaşın dolduğu tarihten itibaren hesap edilmektedir.

Sigortalılık süresi dolunca emekli olunur mu?

Sigortalılık süresi, emeklilik için tek başına yeterli bir şart değildir. İlk defa prim ödenen tarihe göre aranan prim gün sayısı, varsa yaş şartı ve sigortalılık süresi şartlarının tamamının birlikte sağlanması durumunda emekli maaşı bağlanabilmektedir.

EYT sigortalılık süresi

EYT kapsamında 08.09.1999 tarihi ve öncesinde prim girişi olanların yaş şartı kaldırılmıştır. SSK kapsamında giriş tarihine göre prim gün sayısı ve sigorta süresi şartını sağlayanlara aylık bağlanmaktadır. Bağkur için sigortalılık süresi şartı yoktur. Kadınlar 7200, erkekler 9000 gün ile emekli olabilmektedir. Ancak SSK’da sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarının birlikte sağlanması gerekmektedir.

Hizmet süresi ne demek?

Hizmet süresi, prim ödenen gün sayısı, halk arasındaki adı ile prim gün sayısı olarak tanımlanabilir. Sigortalılık süresi çalışarak ya da çalışmadan geçen tüm zamanı kapsarken, hizmet süresi sadece fiili olarak çalışılan süreyi ve borçlanma sürelerini kapsar.

Sigortalılık süresi ne kadar olmalı?

Prim ödeme gün sayısına göre değişmektedir. Prim ödeme gün sayısına göre emeklilik tablosundan gereken sigortalılık süresi şartına göz atabilirsiniz.

Sigortalılık süresi bitince ne olur?

Sigortalılık süresi, yaş şartı ve prim gün sayısı şartları sağlandığında emeklilik dilekçesi verilebilir.

Sigortalılık süresini nasıl öğrenebilirim?

E-devletten, Alo-170 hattını arayarak ya da herhangi bir SGK’dan öğrenebilirsiniz.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Sigortalılık Süresi Nedir, Nasıl Hesaplanır? & Emekliliğe Etkisi” üzerine bir yorum
  1. Ömer Bey merhaba.Ben 3600’den emekli olmak istiyorum.Talep formu verdim ve dys’den kontrol ettiğimde gelen evrak iade edilmiş yazıyordu.Sgk’dan sorduğumda”gerekli yerlere gitmiş gelmiş,bir sorun yok”dediler.Sonrasında gelen evrak beklemede yazdı dün itibarı ile de yeniden gelen evrak iade edilmiş yazıyor.Bununla ilgili aydınlatırsanız çok sevinirim.Teşekkürler

    Cevapla
Yorum yapın