Silinen Bağkur Günlerini Geri Alma 2024 & İhya Affı Var mı?

Silinen Bağkur günlerini geri alma hakkında tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Malumunuz 2008/05. ay öncesi 60 aydan fazla, 2015/5. ay öncesi 12 aydan fazla,   2018/Haziran ayı ve son olarak 2020 ve 2021’de geçmiş dönem borcu olanların borçları silinmiş ve borçlu oldukları bu dönemlere ait hizmetler de dondurulmuştu.

Dondurulan bu hizmetlerin borçlanma yapılarak yeniden SGK hizmetinden saydırılabilmesi işlemine bağkur ihya denilmektedir. İhya norma dönemlerde son güncel prim üzerinden yapılmakta iken yapılandırma dönemlerinde ihya sürelerinin de dahil edilmesi şartı ile ilgili dönemin bağkur primleri üzerinden yapılmaktadır. Her ikisi için de ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bağkur ihya affı gelecek mi?

Normal durumda prim borcundan dolayı dondurulan bağkur hizmetlerini satın almak istediğinizde hesaplama güncel bağkur primleri üzerinden yapılıyor. Yapılandırma zamanları ise silinen bağkur günlerini geri alma hesaplaması borcun olduğu dönemlerdeki aylık primler ve yapılandırma ile belirlenen oranlar üzerinden yapılıyor. Şu anda bağkurda dondurulan sürelerin ihyaya dahil edilmesi gibi bir düzenleme gündemde değil. Olursa güncel gelişmeleri sayfamızdan takip edebilirsiniz. İçeriğin devamında yapılandırma harici bağkur ihya hesaplamasının nasıl yapıldığı hakkında bilgi verilecektir.

Bağkur ihya hesaplama nasıl yapılır?

Bağkur ihya hesaplama talep tarihinde geçerli olan aylık güncel prim tutarları üzerinden yapılır.

  • Hesaplama dondurulan her bir aylık primin güncel aylık primle çarpılması sonucu yapılır. Örneğin tarım/çiftçi bağkurunda dondurulan hizmet süreniz varsa 2024 yılı içerisinde talepte bulunduğunuz zaman her bir ay için 6.900,00 TL dondurulan her bir gün için ödenecek tutar ise 230,00 olacaktır.
  • Güncel aylık bağkur primlerine bağkur primi ne kadar sayfamızdan erişebilirsiniz.

Bağkur ihya başvurusu nereye, nasıl yapılır ?

İhya başvuruları başvuru formu ile bağkur dosyasının olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine elden ya da posta yolu ile yapılabilmektedir.

  • E-devletten online olarak yapılabilecek.

Bağkur ihya başvuru formu ilave olarak istenebilecek belgeler şunlardır;

  • 1479-İb formu-Sigortalılık belgesi ( indir).
  • 2926-İb formu-Sigortalılık belgesi ( indir).
  • Kimlik fotokopiniz.

Bağkur kısmi ihya yapılabilir mi ?

İhya işlemi maalesef kısmi olarak yapılamıyor. Talepte bulunmanız halinde dondurulan hizmet sürelerinin tamamı için hesaplama yapılır. Benim dondurulan 10 yılım var ancak bana sadece 3 yıl lazım ve ben bunu ödeyeyim diye bir hak maalesef yok.

Bağkur ihya borcu ödeme

İhya başvurusunu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme planını size verir. Ödeme planını aldıktan sonra ödeme işlemini online kanallardan ya da bankadan;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu Ödemeleri- 4/1-b prim tahsilatlarıGeçmiş Dönem prim ödeme menüsünden ödeyebilirsiniz.

Silinen bağkur günleri nasıl öğrenirim?

Silinen Bağ-Kur günleri nasıl öğrenirim? Peki tam olarak dondurulan hizmet süreniz ne kadar ? Bunu e-devletten sorgulama yaparak kolayca öğrenebilirsiniz. Eski bağkur günlerini geri alma başvurusu yaptığınızda kısmi olarak değil dondurulan hizmet sürenizin tamamı için borçlanma hesaplaması yapılmakta. Bu yüzden SGK silinen günleri geri alma başvurusu yapmadan önce E-devletten sorgulama yapmanız ve silinen bağ kur primlerinin geri alınması hesaplamasını yazımızdaki hükümler doğrultusunda yapmanız yararınıza olacaktır.

Durdurulan bağkur hizmet sürelerini sorgulamak için;

  • E-devlete T.C. ve şifreniz ile giriş yapınız.
  • Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu-4b Hizmet Bilgisi menüsüne giriş yapınız. Dilerseniz sayfaya buradan da giriş sağlayabilirsiniz ⇒ bağkur terk ve hizmet sorgulama.
  • Sorgulama sonucu Terk-19 tarihinden sonraki yeniden başlama tarihi, bağkur 13 ek 63 terki tarihinden sonraki yeniden başlama tarihi ve terk 76 tarihinden sonraki yeniden başlama tarihine kadar olan hizmet süreleri dondurulan ve ihya edilebilir gün sayıları olarak dikkate alınmalıdır.

2008 öncesi silinen Bağkur

2008/05. ay ve öncesinde prim borcu 60 aydan fazla olanların bu borçları silinerek hizmetleri dondurulmuştu. Bu süreler hizmet dökümünüzde Ek-19 terki ile görülür. Bu süreleri SGK’ya talepte bulunarak ihya ettirebilir ve hizmetten saydırabilirsiniz.

Bağkur ihya borcu sorgulama

Sorgulama işlemini mobil/internet bankacılık kanallarından yapabilirsiniz. Sorgulama için SGK Ödeme-4/1-b prim tahsilatları-Geçmiş Dönem Prim Ödeme menüsünden borcunuzu öğrenebilirsiniz.

Hiç bağkur primi ödemedim

Bağkur tesciliniz var ve hiç ödemediyseniz torba yasalar ile belli dönemlerde çıkartılan düzenlemeler ile borçlar silinerek hizmetler dondurulur. Bu durum isteğe bağlı sigorta için geçerli değildir. İsteğe bağlı sigortada 12 aydan fazla ödeme yapmadığınız zaman tescil kaydı doğrudan iptal edilir.

Silinen Bağ-Kur borcu emekliliği etkiler mi?

Silinen bağkur borcu emekliliği etkilemez. SGK emeklilik dilekçesi verdiğinizde silinen dönemleri ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bağ-Kur ihya nasıl yapılır?

İhya başvuru formu ile bağkur dosyanızın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurarak ihya talebinde bulunabilirsiniz.

Hiç ödenmemiş Bağ-Kur borcu silinir mi?

Silinir ama torba yasa ile silinir. Torba yasalarla belli döneme kadar ödenmeyen borçların silinerek hizmetlerin dondurulması imkanı sağlanmaktadır.

Bağkur ihya hangi yılları kapsıyor?

Bağkur ihya işleminde prim borcundan dolayı dondurulan tüm hizmetler ihya talebiniz durumunda canlandırılmakta ve borç oluşturulmaktadır.

4.7/5 - (6 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Silinen Bağkur Günlerini Geri Alma 2024 & İhya Affı Var mı?” üzerine 644 yorum
  1. İyi günler Ömer Bey,

    01-09-1997 tarihde XXX Ltd. şirketin kurucu ortağı olarak faaliyette bulundum, 01.10.1999 da ortaklıktan(Ticaret Sicili Gazetesinde Mevcut) ayrıldım.
    Daha sonra ücretli çalışan olarak ,sonunda da 03.10.2005 tarihinden itibareb devlet memuru olarak çalışmaktayım.

    Sorularım şunlar:
    1. 4B sicil kaydım neden olmayabilir? (TC Kimlik No ile eşleştirmedikleri için mi? Yoksa o dönem Mecburi BağKur olmadığı için mi?)
    2. Borcumu hiç ödememiş olsam bile varsa ihya hakkım borçlanma yapıp EYT kapsamına girebilir miyim ?

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Bağkur o dönem mecburi değildi. Başvuru yapmanız gerekiyordu. Tescil için başvurmadıysanız ondan dolayı yoktur.
      2-İhya edebilmek için tescilin açılmış olması ve prim borcunun silinerek hizmetlerinizin dondurulmuş olması gerekmektedir.

      Yanıtla
  2. Merhaba Hocam ;Ssk dan emekli olmaya çalışıyorum 1000 gün kadar eksiğim var. Eyt de eksik günlerimi tamamlamak (1999-12.08.2014 de resen terk ) şirket ortağı olduğum bağkur numarası almadığım dönem için aralık sonunda dilekçe ile basvurdum..Sgk dan cevap bekliyorum..Bu arada internette arastırdım cevap bulamadığım kısımları size sormak isterim..
    1-Borçlanma aralığı başlangıcı1.10.2008?mi1.05.2008 mi kabul ediliyor?
    2-yaklasık 6 yıl borclanıyorum.. benim bu altı yılda 4 yıl kadar Ssk lı çalıştığım süre var; bu durumda 6 yıl mı borclanacagım? 2 yıl mı? iade mi alacagım ?..cevaplalarsanız sevinirim…kolay gelsin..teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Hiç tescil yoksa 01 Ekim 2008’den başlatılır.
      2- 01.03.2011 tarihi ve sonrasında bağkurla ssk çakışmaz. SSK dönemlerinden bağkur tescili açılmaz. Aralara açılır. 01.10.2008-28.02.2011 tarihleri arasında ssk varsa önce başlayan hizmet esas alındığından bu tarihte ssk ile çakışan varsa SSK hizmetleri iptal edilir.

      Yanıtla
  3. Merhaba hocam. 1994 yılından vergi mükellefiyim. Bağ- kur kaydım primi ödemediğim için silinmiş ve gözükmüyor. 2003 yılında tekrar giriş yaptım toplamda 6098 günüm var. Emekli olabilmem için silinmiş hizmet süremi geri almam lazım kaydımı ihya yasasına binaen dilekçe vererek başvursam lehime sonuç alabilir miyim?

    Yanıtla
  4. Merhaba ömer bey.bağkur ihya yapmak için torba yasasımı cıkması gerekiyor.yoksa bu hakkımız her zaman var mı.yani hafta ici bir gün gitsem bağkur binasına dilekçe verebiliyor muyum? Tesekkuerler

    Yanıtla
  5. Merhaba edevletten kontrol ettiğimde 4b 4293 gun gözüküyordu bugun kontrol ettim 2990 gunlerim silinmiş

    Yanıtla
  6. MERHABA
    1999 ÖNCESİ BAĞKURUM VARDI AMA YEŞİL KART ÇIKARMAK İÇİN BAĞKURUMU SİLDİRDİM.
    2005 DE SSKLI OLARAK İŞE GİRİŞİM VAR VE ŞUAN PRİM GÜNÜMÜ DOLDURDUM
    SİLİNEN BAĞKURUMU GERİ ALIP EMEKLİ OLABİLİRMİYİM

    Yanıtla
  7. merhaba ömer bey 14-02-1997 tarihinde sigorta başlangıcım var daha sonra 2013 yılında bağkur girişim var askerliğimi 1999 yılında yaptım ve daha sonra sildirdiğim bağkur borçalrım var şu an toplamda 3521 günüm var ama sgk 770 gün kalan günlerim bağkur dan emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekir doğum yılım 1976 cevap verirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Giriş tarihinize göre bağkurdan 9000 günü tamamlamanız durumunda yaş şartı olmadan emekli olabileceksiniz. 5400 gün için normalde şu an yaş şartı 58 ancak EYT yasası kapsamında 5400 günden yaş indirimi olabilir.

      Yanıtla
    • Slm 1991 ssk giriaim var 1973 dogumluyum suana kadar 4100 gunum var 4200 gun dondurulmus bagkurum var eyt den yararlanmam icin 800 gun bagkurdan gun almam icin nasil bir yol izlemeliyim 2020 9 un cu aydan.beri ssk oduyorum askerlik borclanmasini yapdim eyt den nasil emekli olabilirim

      Yanıtla
      • Merhaba. Bağkurda dondurulan süreleri kısmi alamıyorsunuz maalesef. Tamamını almanız lazım. Bunun için de yapılandırmayı beklemek mantıklı olanı.

        Yanıtla
  8. Merhaba
    1998-2001 yılları arasında vergi ve oda kaydım var ama Bağkur tescilim görünmüyor.Bu konuda mahkeme yolu ile hak arana bilirmi ,bildiğiniz emsal bir karar var mı?

    Yanıtla
  9. Hocam merhaba, çok kısa 2 soru sorucam.
    1) Daha önce 1712 gün hizmet süremi durdurmuştum. Yapılandırma gelmeden bu günleri ihya edebilir miyim, edersem güncel rakamlarla mı öderim?
    2) En önemli sorum bu, Ticaret odasında 5 senelik sicilim görünmekte fakat ben bu günleri de sildirmiştim. Bu günleri alabilmem için ne yapmam gerekiyor? Silinen günler de geri alınabilir mi?

    Çok teşekkürler, saygılar.

    Yanıtla
  10. Merhaba sgk 4c kapsamında 6669 günüm var 2018 yılında bağkurlu oldum çıkan yasayla ödenmeyen primlerim ve borçlar silinde bu günler son 1261 günü etliler mi? Teşekkürler

    Yanıtla
  11. Merhaba. 28/11/1969 doğumluyum. 30/12/1991 ssk girişliyim. 2008 yılında bağkurlu oldum. 480 gün prim yatırdım. 2015 yılında dükkanımı kapatıp o zaman çıkan sicil affı ile bağkur borçlarımı sildirdim. şu anda 3037 gün ssk, ve 480 gün bağkur günüm var. emekli olabilmem için bağkura borçlanabiliyor muyum? yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
      • Ömer Bey İyi Geceler ,silinen günleri almak için e devletten hangi bölümden işlem yapabilirim yada yapabilirmiyim yoksa direk elden dilekçe vermem gerekiyormu

        Yanıtla
      • merhaba e devletten silinen günleri ihya yapmaya calıştım olmadı 2018 yılına ait ödemedigim günler görünmüyor .. e devletten yapma sansımız yokmu… son gün 31 aralık mı 2 ocak mı indirimli ihya başvurusu için

        Yanıtla
          • Merhaba. Tabi ki alabilirsiniz. Ancak yapılandırma harici başvuruda 2023 primleri üzerinden borçlanma yapılır. Onun haricinde yapılandırma kapsamında da ödeme hakkınız olacaktır.

  12. Merhabalar Ben 1972 doğumluyum. 1993 yılında isyeri çalıştırdım. Aynı zamanda 2016 yilina kadar Sahıs Firması olarak ticaret odasına kaydım vardı. Bundan önceki ( 2021 oncesi ) yapılandırma kapsamında 2014 yılına kadar borçlanma yapılmıştı. Fakat o süreçte imkansızlıktan dolayı ödeyemedim. Geçen yıl ki ( 2021 ) Yapılandırma da 2008 yılı 10 ncu aya kadar olan süreci ihya ettim. Geriye kadar gün sayısını saymadilar. Bu sebepten dolayı 7200 gün ve 50 yaş şartı sebebiyle prim günüm eksik kaldı. Şu an 5500 günüm var lakin 56 yasi beklemek zorunda bırakıldım. Geçmişte verilen ve sonrasında ise kabul edilmeyen 1800 gün luk farkı tekrardan nasil ihya edebilirim? Geçmişte olup ta sonrasında değişen nedir? 1999 yılında Vergi kapanışını yaptım. Fakat ticaret sicil kaydım 2014 yılına kadar devam etti. 2008 yılına kadar olan süreci kabul edip te, 2014 yılına kadar ki süreç niçin kabul edilmedi. Kanunun kişilerce eksik veya yanlış yorumlanması mi?

    Yanıtla
      • Slm ömer bey ben memet Katırağ 1994 Bağkur kaydım oluşdu devam eti 2008 çivtçi bağlurum devam eti imkanim yokdu ödemdım şimdı kaydım bulunmuyor ne yapmam lazım o günlerim hep silinmiş o döneme ayit borcum da silinmiş kayib olan yilarımı nasil ala bilirım 1988 ssk am var 720 gün yaş 1970 doğumluyum

        Yanıtla
  13. merhaba ömer bey; 1975 doğumluyum. 1991 meslek lisesi ssk girişim var, 1993 lise sonrası ssk giriş. 929 gün ssklı çalıştım..sonra bağkura geçtim. 1770 gün bağkur ödedim..içeride 4620 gün peşin ihya için başvurdum..çok cazip diye.. ödersem 7319 gün yapar..halen bağkurluyum sskya geçiş yapamama gerek varmı bundan sonra 3.5 ssk primi mi ödeyeyim..yoksa bağkur primi ile mi tamamlayayım günlerimi tavsiyeniz nedir acaba hangisi daha avantajlı, mantıklı..

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK giriş tarihinizi tam olarak yazabilir misiniz ? Lise sonrası 1993’te olan girişi. Bir de bağkur hangi tarihte başladı ve o günden beri kesintisiz bağkurda mısınız ?

      Yanıtla
      • merhaba ömer bey ssk okul sonrası giriş 01-1993 bağkur giriş 01-2014 bugüne kadar kesintisiz bağkurdayım ama dondurulan 2 dönemim var..ödenmiş bağkur: 1770 gün ssk: 929 gün..teşekkür ederim

        Yanıtla
        • Merhaba tekrar. SSK kapsamında 54 yaş 5675 günle emekli olabilirsiniz. 54 yaşa 3.5 yıl kala SSK kapsamına geçmek yararınıza olacaktır. Bence ihyayı şimdi ödemek için acele etmeyin. Yatırın parayı altına emekliliğe yakın çıkacak yapılandırmada ihya edin. Yani ben olsam öyle yaparım.

          Yanıtla
    • Esimin 87 ve 2005 yillari arasi bagkuru vardi silinmis geri almak ve emekli olmak istiyoruz nasil yapicaz ve yeni kanun cikarmi

      Yanıtla
      • Merhaba. Eğer tescil varsa ve prim borcundan dolayı hizmetler dondurulduysa ihya edebilirsiniz. Yapılandırma kapsamında yapmanızı öneririz. 2022 yeni yapılandırma yasası çıktığında yapın.

        Yanıtla
  14. Merhaba iyi gunler benim 361 gün prim günüm eksik 9000 prim gününe ama 12 aylik prim borçumda ödenecek duruyor. Ben bu 12 aylik prim borcumu ödesem 361 günlük prim günüm tamamlanirmi acaba ? Kısacası borçlu gozuken prim gunlerim ödemeden prim günü olarak sayiliyormu?

    Yanıtla
  15. Merhaba ; Yapılan ihyanın yapılandırması varmı ? Ücretsiz izne çıkarıldığım için sgk primlerim yatmamış , bu süre içerisinde devletten para aldım kalanı işveren bankadan yatırdı . Bu süre içerisinde evden çalıştım firma iyi iş yaptı . Bu konuda ne yapabilirim ? Bu işyerinde İki yıldır çalışıyordum 30.09.2021 itibari ile işimden çıkarıldım haklarımı nasıl alabilirim ? Yol gösterirmisiniz ? Teşekkürler.. Vesile

    Yanıtla
  16. merhabalar annemin 2000 öncesinde bağkuru vardı ama hiç ödeme yapılmadığı için günleri silinmiş ve e devlette de girişi gözükmüyor biz ne yaparak o giriş tarihini bulup mahkeme yoluyla e devlete işletebiliriz annemde 58 yaşında emekli olabilir mi

    Yanıtla
  17. Merhaba ,
    Ben 1972 doğumlu eczacıyım ve 30/11/1994 tarihinde bir eczanenin mesul müdürlüğünü yapacağım için eczacı odasına kayıt oldum.
    sonrasında 24/12/1997 bir eczaneyi devir aldım ve bağkur’a kayıt olmak için gittiğimde bana borcum olduğunu söyleyip uzun bir döküm çıkardılar. Meğer ben kısa dönem( 1 ay) mesul müdürlüğüm için odaya kayıt olduğum için otomatik bağkurum başlamış,bilmiyordum. O dönem bu borcu maddi olarak ödeyemeyecğim için sildirdim.Ayrıca eczanemi 1999 da kapattım. Ancak şu anda engelli bir çocuk annesiyim ve 2007 den beride bir eczanede yardımcı eczacı olarak SSK lı olarak çalışıyorum. oğlumdan dolayı erken emklilik hakkım var anacak genede yaşım tutmuyor. Ben 1994 dönemine ait oda girişimle bağkur’umu geriye alabilirsem emeklilik yaşımı doldurabileceğim.sizce bu mümkün müdür? ne yapmalıyım? şu an itibariyle ssk ve bağkur günlerim 7600 civarında yani gün eksiğim yok.

    Yanıtla
  18. merhaba ömer bey değerli bilgiler için teşekkür ediyorum. annemin 2008-2014 yılları arasındaki silinen bağkur borçlarını 7256 kapsamında satın alıp ihya etmiştik. bu işlem 2008 yılı öncesi silinen bağkur borçlarını kapsamıyordu. annemin şirketi 2004 yılında ticari gazetede faaliyete geçmiş. bu geriye kalan 2004-2008 yılları arasını 7326 ile ihya edebilir miyiz? eğer edebilirsek sizce tahmini ne kadar bir borç çıkar ve e-devletten hesaplayabilir miyiz? çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
  19. Ben e devlet uzerinden ihya başvurusu yaptim 11 aya kadar odeyebiliyorum acaba o zamana kadar odeyemessem bir sıkıntı olurmu?

    Yanıtla
  20. Merhaba Ömer bey,
    Öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için şükranlarımı sunarım.
    Ben şubat 1977 doğumluyum, 1999 nisan sgk girişim mevcut, 21 yıldır kesintisiz olarak çalışıyorum 7450 gün ödemem var, bundan bir kça yıl önce öğrendim ki 1995 yılında bir ltd şirket ortaklığımdan bir bağkur girişim yapılmış ancak hiçbir ödeme yapmamıştım tabi. bu yeni yasa kapsamında silinen bu hizmeti ve borcu ihya başvurusu yaparak ödemsini tamamladım ve canlandırdım. Şimdi sormak istediğim emeklilik zamanı bu işlemin bana ne gibi bir faydası olacak, birleşme yaptırırsam başlangıç tarihim 4 yıl geri gidecek ve emeklilik yaşına da etkisi olacak doğrumudur? eğer evetse birleştirme için başvurumu ne zaman ve hangi kanala yapmalıyım.
    şimdiden teşekkürlerimle.

    Yanıtla
    • Rica ederim. Eğer ihya ödemesini yaptıysanız zaten giriş o tarihe çekilir. Hem erken emekli olmanızı sağlar hem de maaşınıza 2000 öncesi hizmet olduğundan artı olarak yansır. İhya ödemesini yaptıysanız ayrıca birleştirmek için dilekçe ile başvurmanız gerekmiyor. Emeklilik dilekçesi verdiğinizde zaten SGK tüm hizmetleri birleştiriyor.

      Yanıtla
  21. Merhabalar Ömer Bey; 1996 yılında 3 aylığına götürü usulde dükkan işlettim. 3 aylık vergimi verdim. Fakat Esnaf ve Sanatkarlar odasında kaydım açık kalmış. 2008 yılında bağkur borcumun olduğunu öğrendim. Meblağ büyük olunca gidip sıfırlattım. Şimdi 1800 günlük 4 C sigortalıyım. Ben sıfırlattığım tarih olan 2008’den geriye 1996 yılına kadar ki dönemin ihyasını yaptırabilirmiyim? Yani bana 12 yıllık süreç lazım. Yoksa 1996’dan günümüze kadar olan tarihe kadar isterlermi? İyi çalışmalar.

    Yanıtla
  22. Merhabalar,ek5 tarim sigortasina 2015 yilindan 2018yilinin 6.ayina kadar odemistim. O gunden itibaren 7256 sayili kanunun cikisina kadar odenmemis 2 senem vardi. Yapilandirma talebinde bulunmadigimiz icin ogunler suan da aktif olarak gozukmemekte. Suanda da sigortayi odeyemedigim icin 7ay borc gozukuyor. 7326 sayili kanunla yapilandirmak istiyordum ama sadece 7 ayi gorebiliyorum e devlette. 2018 2020 arasinda ki gunleri de yapilandirabilirmiyim?

    Yanıtla
  23. Merhaba iyi gunler ben 25 yil esnaf bagkuru odedim yaşimi bekliyorum 1996 yılı isteğe bağlı sigorta numaram var 2 defa odedim onu acaba isteğe bağlı sigortaya geçsem 56 yaşimdan önce emekli olabilirmiyim?

    Yanıtla
  24. Mrb ömer bey ben 1992 yılında sgk girişim var toplamda 5 gün gözüküyor 1998 3 ayinda işte bağlı bakurlu oldum 9/8/1968 doğumluyum 9 yıl 6 ay bakur yatırdım sonra madi durumdan yatıramadım 2013 sgk bi ise girdim sgk toplam 170 günün gözüküyor 2014 den berri hiç bir faaliyetim olmadı bu yeni yasadan nasıl yararlana bilirim de emekli olabilirmiyim. simdiden cok tesekkur ederim .

    Yanıtla
  25. Merhabalar. Dayım üç ay önce geçmiş senelerin bağkur borcunu ödeyip emekli olmak istedi. 33 bin TL borç çıktı bunun 5 bin TL sini ödedi. Şu anda bu yaptığımız işlemi iptal edip parayı iade alıp 1 temmuz dan sonra başvuru yapıp daha uygun borç ile emekli olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  26. Merhabalar,
    şubat ayında yeniden yapılandırma başvurusunda bulundum ama yeni kanun kapsamında değil ben başvurduğumda süresi bitmişti. 4b ek 17/19 kapsamında ama ödeyemedim bunun bana zararı olur mu? ve yeni çıkacak olan yapılandırmadan faydalanabilir miyim

    Yanıtla
  27. Merhaba, 7256 bağkur ihya başvurumu yaptım fakat, zamanında ödeyemedim, iptal edildi. 7326 ya göre yeniden bağkur borcumı ihya yolu ile yapılandırma yapailir miyim? E devlet de hala iptal edilen 7256 yapılandırma ekranı çıkıyor, Böyle bir hakkım var mı? Varsa nasıl yapa bilirim? Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet 7326 sayılı yasa ile yeniden başvuru hakkınız var. E-devlette 01 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ihya 7326 yapılandırma ekranları açılacak. 01 Temmuz 2021 tarihinden sonra e devletten de yapabilir ya da bağlı olduğunuz SGK’ya form ile de başvurabilirsiniz.

      Yanıtla
  28. Merhaba iyi gunler ben esnaf bagkurundan tam 25 yıl prim odedim ve şimdi bagkurumu dondurmak istiyorum acaba dondurmam icin esnafla uğraşmayi birakmam mi gerekiyor yoksa esnafliğa devam ederken bagkurumu dondurabilirmiyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Ticari faaliyet devam ederken gerekli olan prim gün sayısını tamamlasanız bile bağkuru donduramazsınız. Dondurma olayı sadece torba yasa ile çıkar ve belli dönem öncesi ödenmemiş olan prim borçlarının silinerek hizmetlerin dondurulması düzenlemesini kapsar.

      Yanıtla
      • İyi günler Ömer bey, 8 ay önce 7256 sayılı kanun kapsamında durdurulan süreler için İHYA başvurusu yaptım ama ödeyemedim, şimdide yine aynı süreler için 7326 dan yararlanmak için tekrardan başvuru yapayım dedim. e devletten “4b kapsamında 01.05.2021 öncesi durdurulan hizmetlerin ihyası” seçeneğini tıklıyorum ama başvurum yapılmış gözüküyor. 18 Aralık 2020 başvuru tarihi, başvuru durumu Onay’da, toplam borç 4200 yazıyor. Ben mi yanlış yere giriyorum, önceki kanunda başvurduğum tablo çıkıyor karşıma. Ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim. Tşk ederim.

        Yanıtla
  29. Merhaba 1995 bağkur girişliyim sadece üç aylık ödemem olmuştu 2001 yılında işyerim battı ogünden bugüne bağkur ödeme yapmadım şimdi bende bu ihya yasasından yararlanabilirmiyim kendim ek5 sigortası ödüyorum nasıl bir yol izlemeliyim e devlet üzerinden başvurular ne zaman başlıyor bilgi verirseniz memnun olurum iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba Leyla hanım. Vergi kaydı ya da oda kayıtlarının devam ettiği tarihe kadar olan kısmı bu yasa kapsamında ihya edebilirsiniz. İhya yapılandırma başvurusu 01 temmuz 2021 tarihinden itibaren e devlet üzerinden başlayacak.

      Yanıtla
  30. Slm Ömer bey tşk ederim yardımlarınız için sizden ricam meil adresime 7326 kanunu ile geçmiş silinen dönemleri min ihyası için bana dilekçe örneği gendere bilirmisiniz.tsk ederim bilgilerinizi paylaş diginiz için

    Yanıtla
  31. Slm kolay gelsin ÖMER bey benim 09/04/1999 tarihinden 30/112003 tarihine kadar ticaret ile uğraştım odakayit tarihlerini resmi olarak esnaf odasından aldım vergi dairesin den aldım ticaret oda kayıt damda aldım yazılarımı yanlız SGK tescilde kaydım 2002 yılı görün mekte bunun için neyapa bilirim SGK tescilimi nasıl duzelt dire bilir ve o yıllara ayit pirimlerimi nasıl odeye bilirim yardımcı olur iseniz sevinir saygılar.simdiden tşk ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Elinizde olan belgeler ve bir dilekçe ile bağkur dosyanızın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine başvurun. Dosya görmeden yorum yapamam. İncelesin SGK bir ama ben o tarihlere çekileceğini düşünüyorum tescilinizin.

      Yanıtla
  32. Slm ömer bey ben yanlişla e devlete bakarken 7256 ihya talepde bulundum mart oldu silinmedi mayis geldi Dikkat!! Ek 17/19 borçlanmasını bitirmedi.anlamadim gitti bu hic silinmezmi yatirana kadar faiz işliyor iptal olmamiş duruyor kafam cok karişik beni bu konuda aydinlatirsaniz cok sevinecem allah sizle olsun

    Yanıtla
  33. Slm ömer bey ben yanlişla e devlete bakarken 7256 ihya talepde bulundum mart oldu silinmedi mayi geldi Dikkat!! Ek 17/19 borçlanmasını bitirmedi.anlamadim gitti bu hic silimezmi yatirana kadar faiz işleriptsl olmamiş duruyor kafam cok katişik bu beni bu konuda aydilatirsaniz sevinecem allah sizle olsun

    Yanıtla
  34. Ömer bey merhaba annem esnaf bağkur da 76 ve 83 terk kodu ile iki kez durdurulan süreleri mevcut.. Şuan SSK lı başka biryerde çalışıyor ancak işletmeside açık. Son 7 yıl kapsamında SSK fazla olması için bağkur dan ihya için başvuru yapsak sadece son 1476-83 kodu ile durdurulan süreyi ödeme talebinde bulunabilirsiniz

    Yanıtla
  35. Merhaba ben Bagkur ihya başvurusu yaptım tebligat ödeme bilgisi 2 nisanda geldi ama ödenek miktari internet bankacılıktan görüyorum şuan yatırsam olurmu

    Yanıtla
  36. İyi günler, 31 mart ihya ödeme süresinin son günü. Ödemezsek bu hakkı tamamen kaybediyormuyuz. İlerleyen yıllarda muhtemel çıkacak olan torba yasadan yine ihya için faydalanabilirmiyiz?

    Yanıtla
  37. Ömer Bey ;
    25 yıldır 4/a sigortalı olarak çalışıyorum. Fiili hizmet süresine tabi bir (dökümhanede) işyerinde çalışıyorum. Fiili hizmet süresi şartlarını taşıyorum.Emeklilikte yaşa takılanlardanım.emeklilik yaşıma 3 sene var. Şöyle bir sorunum var işverenim art niyetli değil muhasebecisi kanunu atlamış bizi Fiili hizmet bildirgesi vererek beyan etmemiş.Normal bildirgeden beyan etmiş. Fiili hizmet sürem olsa şimdi emekli olacaktım.
    1) 4/a sigortalı için fiili hizmet süresinden yararlanma ne zaman başladı ?
    2) İşveren bu mağduriyetimizi gidermek için Geriye dönük bildirge verse olur mu ? İşveren iyi niyetli çok zararı olur mu?
    3) Siz bu konuda bize yardımcı olur musunuz yol gösterirmisiniz.hizmet bedeliniz karşılığında.
    Saygılarımla,

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Sizin meslek grubu ne zaman eklendi bilmiyorum ama sürekli vardı fiili hizmet zammı.
      2-geriye dönük bildirge değişikliği olması gerekiyor. Düzeltme amaçlı bildirgeler için aslında ceza uygulanmaz. Sadece belge kodu değişir geriye dönük. İpc uygulanmaz bu işlem için ama iyi araştırın. Sosyal Güvenlik Kurumuna da sorun.
      3- ücret karşılığı hizmet vermiyorum maalesef.

      Yanıtla
  38. 7256 sayılı kanuna göre bağkur ihya yaptım. Ödeme tarih 01.03.2021 şeklinde tarih verildi. Bu süre uzadı diyorlar doğrumudur.? uzadı ise tarih nedir.? Saygılarımla,

    Yanıtla
  39. Merhabalar ben tarım bağkurlusuyum 2014 -2017 arası toplam 547 ihyası gereken günüm var kaç tl ödeme yapmalıyım? Teşekkürler

    Yanıtla
  40. merhaba,

    başvuru yapmak istediğimde aşağıdaki uyarıyı veriyor “Yapılandırma başvuru süresi sona ermiştir!”

    aşağıdaki gibi görüntülüyorum durumumu,bu hakkı tamamen kaybettim demek mi oluyor.

    Hizmet Türü Başlangıç Tarihi Terk/Talep Tarihi Hizmet Süresi
    Mecburi Sigortalılık 23.03.1995 23.03.1995 0 yıl 0 ay 0 gün

    Yanıtla
    • Merhaba. 7256 yapılandırma son başvuru tarihi 01.02.2021 tarihinde sona ermişti. Eğer prim borcundan dolayı dondurulan hizmet süreniz varsa bu süreleri her zaman ihya etme hakkınız var. Ölmez o hakkınız.

      Yanıtla
  41. Ömer bey merhabalar, Geçen ay ptt yolu ile dondurulan hizmet sürelerini ihya için başka şehirdeki sgk ya başvuruda bulunmuştum. Dün böyle bir sms mesajı aldım ” BAGKUR IHYA ISLEMINIZ SONUCLANMIS OLUP, (BAGKUR ) SERVISIMIZDEN TESLIM ALMANIZ GEREKMEKTEDIR” bunu almak mecburi mi acaba? başka şehirde olduğu için almasak oluyor mu. Bankaların internet bankacılığı sistemine de düşmüş ödenecek miktarı görebiliyorum. Yani evrağı almadan ödesem sorun çıkar mı? Elimde bulunsun diye ödeme planını E devletten de indirdim. Tşk ederim.

    Yanıtla
    • Merhabalar. Gidip almanıza gerek yok. Size tebliğ ile göndermek zorundalar. Arayın dosyanızın olduğu SGK’yı. Borç tutarını teyit ettirdikten sonra yazıyı almadan ödeseniz de olur sıkıntı olmaz.

      Yanıtla
  42. İkibin yılı öncesinde esnaflık yaptım..vergi mükellefiyetim vardı, battım..bu günlerimi bağkura nasıl tescil ettiririm? Anayasada sigortalılık hakkı vazgeçilemez ve vazgeçilmesi istenemez bir haksa,bizden bu sigorta halkımızdan vazgeçmemiz nasıl isteniyor..zorunlu bağkur sigortası kurumca re’sen tescile tabiyken bizlere bu mağduriyet neden yaşatılıyor? sigorta tescil hakkımızı nasıl alabiliriz..bu mağduriyete mağruz bırakılan vatandaşlar için bir çalışma veya kolaylık varmı?

    Yanıtla
  43. Merhabalar, 2018 Temmuz ayında vergi levham çıktı (serbest beslek) o günden bugüne bağkur primi ödemedim. Yeni çıkan yasa ile geçmişe dönük prim ve günlerimiz silinebiliyormuş. Sorum şu olacak; geçmişe dönük gün ve primlerimizi sildirdiğimiz takdirde istenildiği zaman borcu geri ödeyerek silinmiş günlerimizi geri kazanabiliyor muyuz yoksa bunun için belirli bir tarih beklemek mi gerekiyor. Cevaplarınız için teşekkür eder saygılar sunarım

    Yanıtla
  44. Geçen dönem 2018 yılına ait ihya başvurusu yaptım 1986 yılı tescilim var ama yetişemedim şimdi ne yapmalıyım

    Yanıtla
  45. 1993-1997 arasında götürü usulde esnaflık yaptım. Muhtemelen Bağkur kaydım yapılmadı. E-devlette de Bağkur kaydım görünmüyor. O yıllardaki Vergi numaramı E-devlete girerek başvursam Şuanki ihyadan faydalanabilir miyim. Şu an memurum. Emekliliğe bu 4 yılı saydırabilir miyim. Teşekkürler..

    Yanıtla
  46. Ömer Bey merhaba,
    İhya başvurusu yaptım ve çıkan borcu ödedim. Edevletten baktığımda ihya günlerim hizmet gün sayımda görünmüyor. Sgk sistemine geçmesi için belli bir süre mi gerekiyor ya da sgk ya gidip bu günleri ekletmek için ayrı bir işlem mi yapmak gerekiyor.
    Telekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödedikten yaklaşık olarak 3-4 saat sonra sisteme yansıması gerekiyor. Belki e-devlette görüntülenemiyor olabilir ihya günleri. SGK’dan hizmet cetveli alarak görebilirsiniz ihya ile ödemiş olduğunuz günleri.

      Yanıtla
  47. Merhaba annemin 2012 yılında çiftçi bagkuru olmuş bizim 2016 yılında haberimiz oldu kapattirdik hiç gün ödemesi yoktu o ara borcu ödeseydik olacaktı ben e devletten ihya nasıl oluyor diye bakarken başvuru olmuş farketmedim şimdi tahminim 1500gun oluyor ve 18600kusur boc görünüyor bunu ödesek bize ne karı olur annem şuan 60 yaşında primi tamamlamadan emekli olamaz herhalde birde bu başvuruyu iptal nasıl edebiliriz ve ödemezsek ilerde tekrar değerlendirecek olursak ihya yasasını tekrar başvuru yapilabilirmi

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödemezseniz iptal olur. Annenizin emekli olabilmesi için 15 yıl yani 5400 günü tamamlaması gerek. Ödemenize de gerek yok zaten. Öyle kalsın. 31 Mart 2021 tarihine kadar ödenmediğinde iptal olur. Daha sonra yine ihya hakkınız var o süreleri.

      Yanıtla
  48. İyi günler e devlet de 7 bin güne yakın 74 bin lira borç yazıyor bu ödememiz gerekn borç mudur

    Yanıtla
  49. Ömer bey
    Bagkur sigortası zamanında kendi isteğimiz ile durdurursak ihya dan yararlanabilir miyiz. Yani ihya için illaki borçtan dolayımı sigortanın kapanıp iptal olması gerekiyor.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kendi isteğinizle durdurumazsınız. Ticari ya da Zirai faaliyeti kapatmanız gerekiyor. Ya da bu yazımızda belirtildiği gibi bununla alakalı kanuni düzenleme çıkması gerekmekte.

      Yanıtla
  50. Merhaba,
    01,01,1964 doğumlu, 1988 Bağ-kur kayıtlıyım. 6,400 gün Bağ-Kur, 1015 gün Ssk günüm var. Ayrıca 3180 gün ihya var
    (başvurdum ve yatırdım).
    (58 yaş ve 5400 gün veya 51 yaş 9000 tabiyim). Sorum şu;
    1) 1 yıl bekleyip 58 yaş 5400 primle mi emekli olmalıyım? ( Bu durumda yatırdığım parayı geri alacağımı varsayıyorum, mümkün mü geri almak?)
    2) Yoksa hemen yarın 51 yaş 9000 prim ile emekli mi olmalıyım?

    Ayrıca ikisinin arasında maaş farkı varmıdır?
    şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
Yorum yapın