Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

4.3/5 - (28 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.069 yorum
  1. Meehaba omer bey.1986 dogumluyum 2005 de Almanyaya geldim.2023 de yurtdisi borclanmasi yaptim 6029 gun cikti 7200 gunu doldurmak icin 3 yillik daha pirim odemem lazim.bu 3 yilin pirimini odedimmi aca kac yasinda emekli olabilirim

    Yanıtla
  2. Merhaba Ömer bey
    Haziran 1970 dogumluyum ve 1990 dan beri Yurtdisinda calismaktayim( Isvicre) Emeklilik icin gereken sartlar kafami karistirdi biraz..Turkiye`den emekli olabilmek icin gereken sartlari saglamismiyim ve kac gun borclanmam gerekiyor bu durumda
    Tesekkurler

    Yanıtla
  3. Mehraba Ömer bey,
    1.9.1987 Ausbildung (meslek egtimi). 3 sene sürdü meslek egtimi, ardindan 1990 Is hayati. 12.11.1970 Dogumluyum. 2008 de Türk Vatandasligindan ciktim. Mavi kart ile emekli olabilirim. Yurt disi borclanma emekli icin sartlarim yeterlimi?

    Yanıtla
    • Vatandaşlıktan çıktığınız süreye kadar olan kısmı borçlanabilirsiniz. O da 18 sene yapıyor. 5400 gün borçlanma ile 58 yaş şartından emekli olabilirsiniz bu durumda.

      Yanıtla
  4. yurdisi borclanmasini ev hanimi olarak yapmak ile calisan isci olarak basvurmak arasinda bir fark yok degil mi?

    Yanıtla
  5. Verdiginiz bilgiler cok faydali cok tesekkurler. Ben de yurtdisi borclanma formunu doldurduktan sonra e-devlet uzerinden basvurabilir miyim? yoksa sahsen SGK’ya mi gitmem gerekiyor?

    Yanıtla
    • Merhaba. E-devlet üzerinden başvurabilirsiniz ancak borçlanma için gereken hizmet belgesi ve diğer evrakları SGK’ya ulaştırmanız gerekir. Bu nedenle posta yolu ile başvurmak daha mantıklı bence.

      Yanıtla
  6. İyi akşamlar Ömer bey
    İlk önce size çok teşekkür ederim.
    Benim sorum ev hanımlığından yurtdışı borçlanması yapan ile hizmet dökümü ile yurtdışı borçlanması yapanların aylıklarında bir fark olurmu?
    Ben size önceden sormuştum 8611 gün ev hanımlığından borçlanma bildirimi geldi
    Ödemelimiyim yoksa iptal edip hizmet borçlanması mı ( yeni) yapmam daha akıllıca olur

    Yanıtla
  7. Ömer bey merhaba,
    Hazırladığınız bilgiler faydalı güzel bilgiler ancak benim durumum konusunda tam olarak ne yapacağım emin değilim.
    – Doğum tarihim – Haziran 1963 (yaş 60)
    – Sigorta girişim 1/7/1985 ,
    – Askerliğimi yedek subay olarak 16 ay yaptım (4 ay eğitim + 12 subay olarak)
    – 1989-2021 arasında İngiltere de çalıştım ve sigorta primi ödedim ve elimde bunun için için de yazı var.
    – 1 Aralık 2021 de Türkiye de çalışmaya başladım.
    – E-devlet’te görünen hizmet günüm 1498, Ekim 2023 sonu itibariyle.
    Türkiye Emeklilik için en hızlı ve en ekenomik yol nedir acaba.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  8. Merhaba Ömer Bey,
    Ben 1974 dogumluyum, 1.12.1994 yilinda Tarim bagkuruna kayit oldum 28.02.2009 tarihine Kadar Prim ödemesi yaptim.1.5.2005 Yilindan itibaren Almanyada yasiyor ve Calisiyorum. 1.3.2009 ile 30.4.2015 tarihleri arasinda prim ödemesi olmadigi icin kurum tarafindan 63 Kodu ile durduruldu.Durdurulan bu süreyi ihya borclanmasi yapabilirmiyim, yoksa yurtdisi Borclanmasimi Yapılmasına gerekir bu konuda Bilgi verir iseniz sevinirim Tesekkürler

    Yanıtla
  9. merhaba ben 1987 sigorta girisim var ve 365 gun toplam calisma hayatim var yaklasik 21 yildir almanyadayim 2 sene askerligim de var ben nasil emkli olabilirim ve ne kadar yatirmam lazim tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma ile birlikte toplamda 9000 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan EYT kapsamında emekli olabilirsiniz. 5400 güne tamamlarsanız yaş şartı 58 olur.

      Yanıtla
  10. Merhaba, yukaridaki yazilarda 2019 dan sonraki basvurularda, geriye dönüslü borclanma olmadigini okudum ve celiski icine girdim.
    3 hafta evvel Türkiyede SGK da bir memura, Ocak 2024 de Almanyadan 63 yasinda erken emekli olacagimi ve daha calismiyacagimi ayrica Türkiye dende emekli olmak istedigimi bildirdim. Memur bana bir dilekce doldurdu ve benim 2022 tarihli Versicherungsverlauf umun yerine daha eski Versicherungsverlauf umu, yani 5400 is günü iceren 2004 yilini gösteren belgeyi tercüme ettirip, bu doldurdugu belge ile, posta yoluyla SGK ya yollamami söyledi. Memur bana yanlismi söyledi? Bende su an Versicherungsverlaufumu tercüme ettirmek üzereyim. Bilgilendirirseniz sevinirim. Ayrica tüm sayfalarimi yoksa sadece Versicherungverlaufun oldugu sayfayimi tercüme ettireyim. En nihayetinde diger sayfalarida orjinal olarak yollayacagim. Saygilarimla Yakup

    Yanıtla
      • Merhabalar, cevap icin tesekkürler, tam anlatamadim galiba. Ayrica aklima baska sorularda geldi. Eger numaralandirirsam daha iyi olacak.
        1. Geriye dönüslü borclanma oluyormu? Yani 2023 den geriye degilde örnek 1989 is basi yapanlar icin, 2004 den geriye borclanma gibi. Tabiiki 5400 is günü icin.
        2. Ne kadar geriye dönüslü borclanilirsa o kadar fazla emekli ayligi alinir diye duydum, dogrumu?
        3. Rentenkasse den gelen yazinin tüm sayfalarinimi yoksa sadece Versicherungsverlaufun oldugu sayfayimi tercüme ettirmek yeterlimi?
        4. Posta ile yollama halinde, nufusun bulundugu ile mi yollamak lazim?
        Simdiden cevaplar icin tesekkürler-
        Yakup

        Yanıtla
  11. Merhaba,
    1976 Almanya doğumluyum
    01.01.1995 Almanya da sigorta hizmete başlama tarihim ve SGK da bu tarihi saydırdım
    18.09.2008 SGK Türkiye 4A Tescil Başlaniç olarak gözükmekte
    Toplamda Türkiye de 5398 Prim ödeme gün sayısı mevcut.
    SGKya göre emekli olabilmem için 352 gün kalmış.

    Ocak 2024 yılında tekrardan Almanya ya çalışmaya gitmeyi düşünüyorum. Almanyada normal çalışma dönemim başlayacak ve sigortaya işlenecek.

    Ne zaman Türkiyede emekli olabilirim?
    Türkiye’de kalan günleri borçlanarak emekli olabilir miyim ve aynı zamanda Almaya da çalışmaya devem edebilir miyim?
    Eğer evet ise, 5750 güne mi bakılması gerekir yoksa 7200 prim günleri mi dikkate alınması gerekir?
    Kaç prim günü ve yıl dikkate alınmalı?
    Türkiye de SGK en yüksel bedelden ödemeler yapıldı. Emeklilik hesabı yapılırken ortalama bedeller mi hesaplanıyor?

    Yanıtla
    • Merhaba. Emeklilik için 5750 gün gerekli size. Kalan günleri doğum ya da yurtdışı borçlanması imkanı varsa borçlanarak tamamlayabilirsiniz. Gün şartını tamamlamanız durumunda emekli olabilirsiniz. Normalde şu an Türkiye’den emekli olanlar yurtdışında çalışamıyor. Ancak onunla alakalı yakın zamanda bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz.

      Yanıtla
  12. Merhaba Meric’bey,

    ben Haziran 1975 dogumluyum. Almanya sigorta girisim 01.09.1990. Türkiyede hic calismadim.

    27.06.2023 günü Münih Ataşeliği üzeri EYT icin SGK Hizmet Belgesini doldurup 5.400 gün borclanma yapip post yollu ille SGK Türkiye gönderdim.

    810.648 TL borclanmayida 25.10.203 de ödedim.

    Simdi e-Devlet’te Sigorta borclanmam 01.01.2008 – 31.12.2022 arasi yapilmis ve EMEKLİLİK ŞARTLARI (62 YAŞ/5400 GÜN/15 YIL) veya EMEKLİLİK ŞARTLARI (60 YAŞ/9000 GÜN/25 YIL) diye yaziyor.

    SGK aradim ve bana söyle dediler: 2019 sonra ödenen borclanmalarda Tarih geriye atilmiyormus, ve ben EYT den faydalanmiyormusum.

    Sizden aldim bilgilerle bana EYT den faydalandimi yazmistiniz.

    Simdi burada ne yanlis yaptildi ve ben simdi ne yapmam lazim.

    Çok teşekkür derim

    Yanıtla
    • Merhaba. Başlangıç olarak Almanya’daki 18 yaşındaki ilk başlangıç tarihi sayılır. Yani 18 yaşı tamamladıktan sonra giriş varsa bu sayılır ve sizi EYT’li yapar. Ancak eyt için 5400 gün yetmez. 9000 gün gerekiyor size. Daha önce de size aynı cevabı vermiştim. 5400 gün ile 58 yaş, 9000 gün ile yaş şartı olmadan EYT kapsamında emekli olursunuz. SGK’da personel farklı farklı şeyler söylüyor. Almanya anlaşmalı ülke ve oradaki başlangıç TR’de emeklilik başlangıcı olarak sayılıyor.

      Yanıtla
      • Merhaba Ömer Bey,

        SGK’nin bana söyledi, 2019 gecen torba yasadan sonra anlasmali Ülke bile olsa, 4b Bagkur’dan emekli oldumuz icin Sigorta girisi geri alinamiyormus.

        SGK bana yapilacak birsey yok, EYT’den faydalanamıyorsunuz dediler. Kanun 2019 degismis. Istersem dilekce verip yatirdim Parayi geri alabilirmisim.

        Ayni islemi eşim icinde yapdilar.

        Bizim ne yapmamiz lazimki Sigorta giris tarihini geri alsinlar diye.

        Tesekkürler

        Yanıtla
          • Merhaba Ömer Bey,

            az önce bir avukatla görüştüm. SGK yanlıs birsey yapmamış diyor. 2019 yılında çıkan kanunla Yurtdisi borçlanmaları sadece bağkur üzeri olup ve geriye dönüş borçlanma olmadini söyledi.

            Yani benim ödedim 5400 günüm 2022 – 2008 baz alindi.

            Bu durumda Kadınlar 7200 günden kesinlikle EYT’den yararlanamıyorlar.

            Erkekler için kesin 9000 gün ödememsi gerektigini ve 5400 gün ve 58 yaş EYT’den kesinlikle mümkün olmadini söyledi.

            Tek seçenek olarak mahkemeye gitmek oldunu söyledi. Ama ne sonuc cikar belli degilmis.

            Bu durumda bize EYT bir hayal gibi duruyor.

            Selamlar

            Ilhan

          • Bakın ben yine iddiamın arkasındayım. Başlangıç olarak sayılıyor. Evet prim günü olarak o tarihten borçlanma yapılmıyor. En yeniden en eskiye gidiyor. Ancak giriş olarak sayılıyor. Bence iyi araştırın.

    • Merhaba Ömer’Bey,

      su an 2 tane Avukatlan daha görüstüm. İkiside ayni cevabi verdi. Dediniz gibi Borçlanma yeniden eskiye gidiyor. 1999’dan önceye gelirse EYT oluyorsun gelmiyorsa kesinlikle olamiyorsun.

      Tanidik birsi SGK’a gitti ve durumu açıklandı onada aynı cevabı verdiler.

      Saygilar

      Yanıtla
  13. Merhaba Ömer bey ;
    Eşimin 11/1994 SSK başlangıç ödemesi var toplamda 280 gün daha sonra 2021 yılında ( eyt çıkmadan önce) Bağ-Kur’a yurtdışı ev kadını olarak 5400 gün ödeme yaptık , şimdi eyt li oldu ama eksik prim gün sayısı çıktı 1515 gün , tekrar Bağ-Kur’a yurtdışı emeklilik borç başvurusu yaptık kalan günleri ödemek için ama Bağkur bize 2523 gün borç oluşturdu.
    E devlette görünen sadece 1515 gün 7200 dolması için
    Sorum şu;
    Sadece kalan 1515 gün miktarını ödesek 7200 günden hemen emekli olabilirmi?

    Yanıtla
  14. TR ile sözleşmesi olmayan ülkelerde yaşayan gurbetçiler ( yurt dışı borçlanmasıyle TR den emekli olamıyorlar mı? Mini Job sadece TR nin sözleşmesi olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar için mi? Anlaşmalı olan ülkede yaşayan vatandaşlar iki ülke saglık sigortasından faydalanırken diger ülkelerde yaşayanlar yaşadıkları ülke sağlık sigortasından faydalanabilirler mi? Bu konuda da bilgi verir misiniz ? Çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Minijob uygulaması her ülke için geçerli değil. Hangi ülkeler için geçerli olduğuna SGK genelgesinden bakınız. Anlaşmasız ülkede yaşayanlar diğer ülke sigortasından yararlanamıyor Türkiye’de.

      Yanıtla
  15. Merhaba;Ben 1978 doğumluyum 01-06-1997 girişli sigortalı çalışmışlığım var Türkiyede .2002 yılında Almanyaya geldim ve isteğe bağlı olarak sigortamı ödedim.2008 yılına kadar normal SSK olarak ondan sonrasını Bağkur geçişli ödedim ve EYT kapsamında emekliliğimi kazandım ve başvurumu yaptım.Fakat şimdi bana yurtdışında yaşadım için emekliliğimi kabul etmiyorlar ödediğim miktarı geri almak için başvurup,ödediğimi geri alıp sonrada tekrar yurtdışı borçlanma yapabilirsiniz diyorlar.1997-2008 e kadar olan süreyi kabul ediyolar geri kalan süreyi yurtdışı borclanma yapıcaksınız dediler buna göre ben ne kadar borçlanıcam kaç gün üstünden,ne kadar öderim,hemen emekli olurmuyum.Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Sizin emekli olabilmeniz için 7200 gün gerekiyor. Sanırım yurtdışında yaşadığınız için isteğe bağlıyı iptal ettiler. Doğru mu anladım? Bu durumda bunu iade alıp borçlanma yapmanız gerek. Toplamda 7200 güne tamamlarsanız emekli olursunuz. Ancak SGK’dan teyit ettirmenizi öneriyorum.

      Yanıtla
      • Almanyada yaşıyorum ve dediğiniz gibi isteğe bağlı ödediğim iptal oldu bana söylenen dilekçe verip ödediğimi geri alıp tekrar yurtdışı borçlanma yapmam.bBenim anlamadığım 1-6-1997 SGK girişim var 2008 kadar olan ödemişliğimi kabul ediyorlar normalde borçlanıp neden SGK emekli olamıyorum onu anlamadım bana Bağkurdan olursun diyolar iyice kafam karıştı

        Yanıtla
  16. Iyi günler Ömer bey
    Ben size soru sormustum ama tam aciklayamadim sanirim
    1980 dogumluyum 1996 da Almanyaya geldim ve ayni yil anne oldum yani Almanyada 1996 da annelige bagli ilk sigorta girisim var hizmet cetvelinde gözüküyor,
    3 yil annelik sigortasi .sonra kasim 1999 da tekrar cocugum oldu .
    2014 te 3 hafta sigorta girisim var.
    Bu sene haziranda borclanma yaptik ev hanimligindan 8611 gün ödemem gerektigine dair belge geldi. Ama hizmet cetvelini koymamistik belgeler arasina ,
    2023 ten geriye 1999 a kadar 24 yil borclanmam gerektigi söylendi
    Eytden yararlanmam icin.
    Bana ne tavsiye edersiniz eytden yararlanabilirmiyim .7200 gün ödesem hizmet cetvelinide göndersem olurmu
    Biraz uzun oldu kusura bakmayin

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanmanın 2014’ten geriye dönük süreler için ayrı yapılması, bu tarihten sonraki süreler için ayrı yapılması gerek. Benim hesabıma göre bu şekilde borçlanma yapıldığında 7200 günle emekli olabiliyorsunuz. Ancak ben bağlı olduğunuz SGK ile görüşerek netleştirmenizi ve ona göre hareket etmenizi öneririm.

      Yanıtla
  17. Iyi günler Ömer bey,

    Ben 1980 dogumluyum. 96 yilinda almanyaya geldim ve ayni sene cocugum oldu. Bu sene emeklilik basvurusu yaptim. 2700 gün ödesem EYTden faydalabilirmiyim? Almanyada 99dan önce Anne olmamin emekli olmama faydasi olur mu?

    Yanıtla
  18. iyi günlerÖmer bey.ben 10.01.1963.doğumluyum..SGK.ya hesaplatirdim.01.10
    2015.yılından beri Ek 5 den 2800.prim günüm çıktı. ! ben 3600.günü tamamlamak için .800.günü üstünü yurt dışi borçlanmasi nı yapabilirmiyim.!?? hayırlı günler.sağlıcakla kalın Meriç bey.!!!

    Yanıtla
  19. Merhaba Ömer bey 15/01/2007 tarihi ssk girişim mevcut 81 gün ödenmişliğim var 01/01/1969 doğumluyum 01/10/1980 dan 10/05/2001 ve 01/10/2017 28/03/2023 tarihleri arası Avustralya da ikamet ettim konsolosluktan ev hanımı belgesini aldım emeklilik şartım nedir nekadar ödeme gerekir hemen emekli olabilirmiyim teşekkürler

    Yanıtla
  20. Merhaba omer bey
    1-11-1967 dogumluyum
    1-11-1987 ssk girisi 120 gun
    Mart 1988 1989 askerlik yaptim 550 gun
    1-1-1990 hollandaya geldin
    1992 den bu gune calismaktayim
    Benim icin en uygun borclanma nasil olmalidir
    60 yasinda emekli olmak istersem 3600 gunden yararlana bilirmiyim
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • SSK kapsamında borçlanma yapamıyorsunuz. Bu nedenle SSK’dan 3600 gün ile emekli olma şansınız yok. Bağkurdan 5400 güne tamamlarsanız 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  21. İyi günler Meriç bey ben Hatice.benim sorum size.!
    benim Türkiye de hiç sigorta girişi yok. ve ben 29.11.1965.doğumluyum.ve .1986.dan beri.Alman.yadayim üç cocuğum var ve Almanya sigorta girişim.1991..de.ben kaç para ödeme yapmam lazım emekli olabilmem için..ve emekli olursam emekli maaşim.ne kadar olur.cevabiniz için size şimdiden teşekürler.!

    Yanıtla
  22. Merhaba Mehmet Bey.
    Ben mustafa.01.10.1991 ise baslama tarihim.1077 gün türkiyede calismisligim var.
    dogum tarihim 15.04.73.15.08.2008 tarihinden beride almanyada yasamaktayim.
    Nasil emekli olabilirim tesekkürler.

    Yanıtla
  23. Īyi günler Meriç cevaplarınız için çok çok teşekkür ler.!
    1260. günden az isteğe bağlı gün.ödeyebildiğim zaman mNormal Emekli olarakdan.mi başvurmam gerekiyor yoksa..Malülen.mi.!? onu anlayamadım.ben normalin.de.ek.5.den. 15.yılı.doldurmam.mı gegerekiyor yoksa 61.yaş.dan dolayı .2900. prim günümü n üstünü isteğ bağlı primi ödeyib.de 3600. güne tamamladığım zaman Emekli olabilirmiyim..selamlar sağlıcakla kalın Meriç bey..!!!

    Yanıtla
  24. Merhaba Ömer bey!
    Ben Taner,05.11.1976 Türkiye dogumluyum.
    Ilk ise giris tarihim 20.05.1999
    Toplam calisma sürelerim;
    24 gün (4a) statüsünde 17.05.1999
    360 gün (4c) statüsünde 20.05.2005 (enekli sandigi ise giris)
    Ve daha sonra 19.11.1999 — 19.05.2001 tarihleri arasi Türkiyede askerlik yaptim.
    Ve simdi ise 01.01.2007 tarihinden bu yana Almanyada araliksiz calisiyorum.
    Ömer bey, size sorum ise
    Hangi kurumdan,kac yasinda,kac gün borclanarak emekli olabilirim.
    Bilgi verirseniz cok sevinirim,simdiden cok tesekkürler iyi calismalar

    Yanıtla
Yorum yapın