Yurtdışında Yaşayanların GSS Borcu nasıl silinir ? Genel Sağlık Sigortası uygulaması;
- Türk vatandaşı olan,
- Nüfus kayıtlarında birinci ikamet adresi Türkiye olan,
- En önemlisi de Türkiye’de herhangi bir Sosyal Güvencesi olmayan herkes için zorunludur.
Eğer yukarıdaki durumlar size uyuyorsa siz de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zorunlu olarak re’sen yani diğer adı ile otomatikman genel sağlık sigortası kapsamına alınırsınız. Peki tamam ama ben yurtdışında ikamet ediyorum, Türkiye’de yaşamıyorum ve sağlık hizmeti almıyorum. Yine de ödemek zorunda mıyım ? Hayır değilsiniz tabi ki. Ama bunun için yapmanız gerekenler var. Yurtdışında ikamet edenlerin genel sağlık sigortası hakkında izlemeleri gereken yol detaylı olarak aşağıda verilmiştir. Bunu yapmanız halinde borçlarınız geriye dönük silinmiş olacaktır.
Yurtdışı GSS yurtdışı borç sildirme nasıl yapılır ?
Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de GSS ödemesi zorunlu değildir. Eğer geçmişte yurtdışında ikamet ettiğiniz ya da çalıştığınız sürelerle çakışan genel sağlık sigortası tesciliniz varsa bunları da sildirebilirsiniz. Şimdi yapmanız gerekenler sırasıyla şu şekilde.
1- Öncelikle GSS E-devlet sorgulaması yapın
İlk önce genel sağlık sigortası tescil ve borç sorgulaması yapın. GSS tescili açılan dönemlerde yurtdışında çalıştığınız ya da ikamet ettiğinizden emin olun. Ona göre hareket edin.
- Buradan T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle sorgulama yapabilirsiniz ⇒ Genel sağlık sigortası tescil ve borç sorgulama.
- E-devlet şifreniz yoksa şifresiz olarak nasıl sorgulama yapabileceğiniz hakkında bilgi için GSS borç sorgulama şifresiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
2-Nüfustaki birinci adresinizi değiştirin
GSS tescil bilgilerinizi sorguladınız ve tescil kayıtlarının yurtdışı ikamet ve ya çalışma süreleri ile çakıştığını tespit ettiniz. Bu durumda ikinci olarak yapmanız gereken adres sorgulamak ve birinci adres yani yerleşim yeri adresiniz hala Türkiye görünüyorsa bunu değiştirmek.
- Adres sorgulamasını e-devlette Nüfus ve Vatandaşlık İşleri- Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama menüsünden yapabilirsiniz.
- T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle adres sorgulama ekranına buradan giriş yapabilirsiniz ⇒ Nüfus ikamet adresi sorgulama.
Adres sorgulamasından sonra eğer birinci adresiniz yurtdışında ikamet ettiğiniz adres ise bununla ilgili bir şey yapmanız gerekmez. Ama adres TR ise bu durumda değiştirmeniz gerekiyor. Nüfus adres değişiklik işlemleri;
- Türkiye’de herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden,
- Eğer yurtdışında iseniz Türk Konsolosluğundan yapılabilmektedir.
Adres beyanında bulunurken Taşınma Tarihi kısmı oldukça önemlidir. Zira GSS borcunun geriye dönük silinebilmesi için taşınma tarihini ilk defa resmi olarak yurtdışına çıkış tarihi olarak bildirmenizde yarar vardır.
Örneğin adresiniz 01.01.2010 tarihinden beri Türkiye ancak siz de 01.07.2011 tarihinde ilk defa yurtdışına çıkış yapmış olun. Adres TR kaldıysa ve Türkiye’de sosyal güvenceniz yoksa sistem sizi 01.01.2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortası kapsamına alır. Bu durumda siz 14.07.2021 tarihinde Nüfusa adres değişikliği için başvurduğunuzda taşınma tarihini 14.07.2021 olarak beyan ederseniz borçların tamamı direkt olarak silinmez ve yurtdışı giriş çıkış belgesine göre işlem yapılır. Ama siz taşınma tarihini 01.07.2011 olarak beyan ederseniz GSS borcu direkt silinir. Bu yüzden çıkış tarihini gösterir pasaport ya da yurtdışı giriş çıkış belgesi ile taşınma tarihini ilk çıkış tarihi olarak beyan edin.
3- Yurtdışı giriş çıkış belgesi sorgulaması yapın ve indirin
Taşınma tarihinin geriye dönük olarak girilemediği durumlarda GSS tescil ve borç kaydının silinebilmesi için devreye giriş çıkış belgesi girer. Bu belge esas alınarak sadece varsa 01.01.2012 tarihinden sonra Türkiye’de bulunduğunuz süreler için GSS kaydı açılır, geri kalan kısım silinir. Eğer adres beyanında taşınma tarihi geriye dönük verdiyseniz bunu SGK’ya ibraz etmeniz gerekmez. Ama değilse bu belge de gerekli olacak. Belgeyi e-devlette T.C. numaranızla yurtdışı giriş çıkış belgesi sorgulama sayfasından alabilirsiniz.
4-Son olarak GSS iptal dilekçesi verin
Yukarıdaki aşamaları tamamladıktan sonra son olarak dilekçe ile ikamet olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmalısınız. Dilekçeyi elden ya da posta yolu ile verebilirsiniz.
GSS yurtdışı borç sildirme dilekçesi
Genel sağlık sigortası yurtdışında yaşayanlar için yukarıda belirttiğimiz hükümler doğrultusunda zorunlu değildir. Aşağıdaki dilekçeyi kullanarak borcunuzun iptali için SGK’ya başvurabilirsiniz.
- Genel sağlık sigortası sildirme dilekçesini buradan indirebilirsiniz ⇒ GSS borç iptali dilekçesi indir.
- Dilekçede …./…./201.. tarihinden beri yurtdışında yaşadığımdan dolayı GSS ’nin durdurulması, kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
Yukarıdaki tüm aşamaları tamamladıktan sonra artık borcunuz silinmiş olacaktır. Güncel ve yıllar itibariyle genel sağlık sigortası prim tutarlarına genel sağlık sigortası primi ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
GSS borcu olanlar yurtdışına çıkabilir mi ?
Genel sağlık sigortası geçmiş prim borçları için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şu an icra takibi yapılmıyor. Böyle olduğu için bu borçlar yurtdışına çıkış için engel teşkil etmiyor.
Hayır, birinci ikamet adresi Türkiye olmayanlar zorunlu GSS kapsamında değillerdir.
Emniyet giriş/çıkış belgeleri ve dilekçe ile SGK’ya başvurulmalı ve tescil kayıtları düzeltilmelidir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
SGK GSS prim borclarımın için mesaj gönderim bana bu yazıyı gönderdiler . Anlamadım bana detaylı bilgi verirmisiniz .
Sayın Tayfun …….., Nüfus müdürlükleri veya ülkemizin yurt dışı temsilciliklerinden alacakları onaylı Adres Beyan Formunda/Adres Bilgileri Raporunda yer alan veya AKS üzerinden tespit edilen beyan tarihi, – Destekleyici mahiyette istenilecek olan çalışma belgesi, konsolosluktan alınacak yurt dışında ikamet ettiği süreyi gösteren belgelerden birini ibraz etmeleri veya web servis üzerinden ilgili Kurum personelimiz tarafından işlem yapılacaktır. (tarih belirtmesi gerekir)
Nüfus müdürlüklerinden babam Türkiyeden istedikleri belgeyi alabilir mi ? …
Tayland öğrenci olarak yaşamaktayım
Babanıza vermeyebilirler istenilen belgeyi. Vekalet varsa ancak öyle olur.
Merhaba. Öncelikle bilgiler için çok teşekkür ederim. Bende resmi olarak ülkeden 2021 yılında çıkış yaptım ve 2022 yılından beridir resmi olarak oturumum bulunmakta. Ama bundan önceki dönemlerde de belli süreler oturumum olmadan aynj ülkeye giriş çıkış yapmış ligim oldu. Şimdi geriye dönük tarih girdiğimde 2021 yılını mi göstermem gerekiyor yoksa ilk yurtdışına çıktığım tarih olan 2016 mi? Birde Türkiye ye gelmeden bu işleri online olarak yapma durumumuz var mıdır? Yada anne baba bizim yerimize yapabilir mi? Şuan SMS ile haciz geleceğine dair mesaj aldım ve GSS prim borcu olan herkese gittiğini duydum. Bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba Harun BEY. Taşınma tarihinizi ilk defa yurtdışına çıktığınız tarih olarak Nüfus’a ya da konsolosluğa bildirmeniz daha iyi olacaktır. İkisi birbirine uyarsa SGK da iptali yapabilir.
Çok sağolun cevabınız için. Son olarak merak ettiğim diğer bir konu ise şuan bulunduğum ülkede konsolosluğa gitme durumum mesafe nedeniyle maalesef yok. Acaba borcu ödesem ve Türkiye’ye döndüğümde adres değişikliğini yapsam ödemiş olduğum miktarı geri isteme şansım olur mu?
Ödeme yapmayın bence o şekilde dursun. Ödeme yapıldığında iptal etmiyor SGK.
Merhaba Sayin Meric,
Peki yilin 4/5 ayini Turkiye diger kalan 6/7 ayini yurt disinda geciren biri icin sizce GSS yi odemek mantiklimidir ? GSS yi kullanirken siz ayni zamanda yurt disindada yasiyorsunuz diye bir sorun cikarirlar mi ?
Saygilar
Aciklamalariniz icin cok tesekkur ederim. Sizin yaptiginiz su aciklamalari inanin konsoloslukta bile yapmiyorlar, o yuzden cok degerli. Posta yoluyla gondermek yerine, ilgili SGK mudurlugunun eposta adresine attim ve o sekilde de kabul oldu ve borclarim silindi.
Çok sevindim adınıza:). Elimden geleni yapıyorum sizler için. İyi günler dilerim.
Merhabalar ,
Oncelikle yardimlariniz ve ivedi cevabiniz icin cok tesekkur ederim.
Ben 2014 yilinda yurt disina yerlestim ve ikametgahimi 2022 de yurtdisina aldirdim .
E-devlette ikametgah sorgulamasi yaptigimda yurtdisi gorunuyor ve ikinci bir ikametgah adresi goremedim. Fakat hala prim borcu heray islenmekte. Ikametgah olarak belirtmis oldugunuz “Nüfusa Kayıtlı Olduğu İlçe ve il midir?
Tesekkurler ,
Hale
Adresi taşımak yetmiyor. Aynı zamanda SGK’ya da başvurmanız gerek. Bağlı olduğunuz SGK adresinizin yurtdışı olduğunu görüp kapatır taşınma tarihi itibariyle. Ama söylemeniz gerek.
Selam hocam,
İngiltere’de yaşiyorum ve aynı zamanda Türkiye’de 1 yıl önce kadar kendi işimi kurmuştum. İşimi kurduğumdan dolayı, 4B Bağkur sigorta kaydım bulunmakta. Bugun itibariyle 4B kategorisinde 13 ay prim borcu ödemem gerekiyor.
Son 5 yıldır, İngiltere’de yerleşik olduğum ve çalıştığım için, bu borçtan muaf olmam söz konusu mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba. İngiltere’de primleriniz ödeniyorsa buna dair emeklilik kasanızdan bir belge alın. Bir dilekçe ile bağlı olduğunuz SGK’ya gönderin. Bağkurun tescil tarihi itibariyle iptal edilmesi gerekir.
Dilekceyi taratip posta yoluyla gonderebiliyor isek ulkeye giris yapmayi beklemeye gerek yok sanirim. Peki soz konusu eposta adresi nedir ? Malum, SGK nin sitesi goz sagligini bozacak derecede kotu.
E-posta üzerinden göndereceğiniz talep ile işlem yapılmaz. Islak imzalı dilekçeyi normal posta ile bağlı olduğunuz SGK’ya ulaştırmanız gerekiyor.
merhaba yurdisinda kaliyorum 2001 den beri fakat adres beyani yapmadim taki 2016 kadar 2016 dan sonra adres beyani yaptim fakat 2016 önce bana gss borc görunuyor. Bu borcu silmek icin illaki konsolosluktan belgeler gereklimi sormamin sebebi turk konsoloslugu benden cok uzak.Bu islemleri konsolusluk olmadan nasil yaparim
not:Turkiyeye giris cikis yabanci pasaportla yapiyorum 2005 ten beri.
Merhaba. Türkiye’ye geldiğinizde emniyetten giriş çıkış belgesi alarak bağlı olduğunuz SGK’ya başvurun. Doğum tarihiniz nedir ?
1977
Yaşı şundan dolayı sordum. 2016 yılında 25 yaş altı GSS borçları silinmişti. Eğer öyle ise sizin de silinir uğraşmayın diyecektim. Bu durumda emniyet giriş-çıkış belgesi alarak SGK’ya uğramanız gerekiyor.
tesekkurler bilgiler icin selamlar gurbetten…
Bizden de selamlar, saygılar.
Merhaba. Yurtdışında ikamet ettiğimi tespit edip borclarımı ve gss sildirdiğimde daha sonra türkiyeye geldiğimde devlet hastanelerinde muayene tedavi görebilir miyim?
Merhaba. Sigortasız olarak muayene olabilirsiniz eğer sosyal güvence olmazsa.
Silme işlemi ne kadar zaman alır?
Merhaba. Dilekçe ile başvurun. Eğer silmeyi gerektiren bir durumda varsa genellikle Kuruma intikal eder etmez silinir borçlar.