Yurtdışından Araba Getirmek 2024 & Daha Ucuzu Al

Yurtdışından araba getirmek hem Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşlarının hem de başka ülkede oturumu ya da vatandaşlığı olanların en çok araştırdığı konuların başında gelmektedir. Tabi fiyatlar cazip olduğundan Avrupa’dan araba getirmek ya da diğer ülkelerden araba getirmek kulağa hoş gibi geliyor. Ancak yabancı ülkeden araba almak ya da mevcut arabayı Türkiye’ye getirerek kullanabilmek sanıldığı kadar kolay değil. Araba getirmek iki şekilde mümkün. Bu yazımızda yurt dışı araç getirme konusuna ayrıntılı olarak değineceğiz.

Yurtdışından araç getirmek mümkün mü ?

Yabancı ülkeden araba getirme konusunu ki ayrı başlıkta ele almak lazım.

  1. Birincisi yurtdışında araba almak ve bu arabayı TR plaka takarak kullanmak.
  2. İkincisi ise yurtdışında sürekli ikameti olanların araçlarını Türkiye’ye getirerek kullanması.

1-Yurt dışından araba getirip tr plaka almak

Türkiye’de araba fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşması nedeni ile hepimiz yurtdışı araba getirmek ve TR plaka takarak kullanma arayışı içerisine düşüyoruz ve bunu araştırıyoruz. Tabi internetten yurtdışında araba getirmek konusunda araştırma yaparken birçok yanlış bilgi ile de karşılaşıyoruz. Bir arabayı satın alarak yabancı ülkeden araba getirmek ve TR plaka takarak kullanabilmek mümkün. Süreç ise bir hayli meşakkatli.

  • Yabancı plakalı aracı Türk plakaya çevirmek için öncelikle yabancı ülkeden aracı fatura karşılığında satın almanız gerekmektedir.
  • Getirdiğiniz aracı Türkiye’de gümrüğe sokmalı ve gümrük işlemlerini halletmelisiniz.
  • Öncelikle aracın vergisiz fiyatı üzerinden ÖTV ödemelisiniz. Ücret ödemelerinin tamamı dahil edilerek ayrıca %18 KDV ödemeniz gerekiyor.
  • Gümrükleme işlemleri nedeni ile aracın sınıfına göre gereken ithalat ödemelerinin yapılması gerekmektedir.
  • Tüm bu işlemleri hallettikten sonra ruhsat ve plaka çıkartabilir ve aracı TR plakalı araç olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Burada işin zor bir diğer tarafı da aracın alındığı ülkeden nakliye süreci. Birçok Avrupa ülkesi aracın satın alındıktan sonra birkaç gün içerisinde nakliyesinin yapılması şartını getirmiştir. Eğer aracı karayolu ile kendiniz getirecekseniz bu durumda o ülke mevzuatına göre KDV ödemesini de yapmanız gerekmektedir. Bu yurt dışından araç getirmek yöntemi ile araç getirmek oldukça maliyetli ve meşakkatlidir. Bu süreçle alacağınız araba muhtemelen TR fiyatını geçecektir.

2-Sürekli ikametle yurtdışından Türkiye’ye araba getirmek

“Turistik Kolaylıklar Kapsamı Taşıtlar “ olarak değerlendirilen bu kapsamda yurtdışında yerleşik adresi olan ve ikameti bulunan kişiler yararlanabilmektedir. Bu kapsamda geçici olarak Türkiye’de bulunan TR vatandaşlarının ya da yabancıların araba getirmesi süreci ise şu şekildedir;

  • Bu kapsamda getirilen araçlar için Türkiye’de KDV, ÖTV ya da başka bir ad altında vergi alınmaz.
  • Son 1 yıl içerisinde yerleşik ikametin en az 185 günün yurtdışında geçirilmiş olması gerekir.
  • Bu kapsamda yabancı plaka araba Türkiye’ye getirmek 2 yıl oldu ve araç Türkiye’de maksimum 730 gün süre ile bırakılabilir.
  • Türkiye’ye bu şekilde getirilen araçlar satılamaz ya da devredilemez.

185 gün şartı kalktı mı ?

Bazı kaynaklarda 185 gün şartının kalktığı yazmaktadır. Ancak bu doğru değildir. Kişinin aracını 730 güne kadar TR’de bırakabilmesi için 185 günden fazla yabancı ülkede ikamet ediyor olması gerekiyor ve bu şart devam ediyor. Kaynak için Ticaret Bakanlığı sayfasına bakabilirsiniz.

Almanya’dan araba getirmek 2024

Almanya’dan Türkiye’ye araba getirmek Almanya’daki araba fiyatlarından dolayı cazip gelebilir. Ancak ;

  • Almanya’dan sıfır ya da ikinci el bir araba satın alarak TR plakası takmak istiyorsanız yukarıda 1- numaralı başlıkta anlatılan yolu izlemeniz gerekiyor.
  • Almanya’da bir yıl içerisinde 185 günden fazla ikametiniz var bu durumda üstte 2- numaralı başlıkta anlatılan yolu izlemeniz gerekmektedir.

Eşim yabancı onun adına araç getirebilir miyim ?

Türkiye’de yabancılarla evli olan birçok kişi var ve bize yabancı eşim araba alabilir mi sorusunu sıklıkla iletmektedir. Bu kapsamda olanlardan;

  • Yurtdışında 185 günden fazla ikamet etmek şartı ile,
  • Yurtdışı araç getirme 2 yıl süreli hakları vardır.

Çifte vatandaş araba getirme 2024

Çifte vatandaşlığı olanlar bize sıklıkla yurt dışından nasıl araba alınır sorusunu sormaktadır. Kişinin TR uyruklu ya da yabancı uyruklu olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Yukarıda 1 ve 2 numaralı başlıklarda anlatılan tüm hükümler çifte vatandaşlığı olanlar için de geçerlidir. Yani çifte vatandaşlar da;

  • Yurtdışında 185 günden fazla ikamet etmek şartı ile arabalarını 730 güne kadar TR’de bırakabilirler.
  • Ayrıca bulundukları ülke vatandaşlığına haiz kişilerden Türkiye’de araba satın alabilirler.

Yabancı plakalı aracı kimler kullanabilir ?

Peki yurt dışından getirilen araçları kimler kullanabilir ? Yabancı plaka aracı kimler kullanabilir sorusunun cevabını “Turistik Kolaylıklar Kapsamı Taşıtlar “ kapsamında değerlendirmek gerekir.

  • Kişinin kendisi Türkiye’de değilken kimse kullanamaz. Aracın park halinde beklemesi gerekir. Aksi halde ceza uygulanır. Vekaletle kullandırılması da söz konusu değildir.
  • Kişinin kendisi Türkiye’de iken aracın eşi, çocukları, anne ya da babası yabancı plakalı araç kullanmak hakkına sahiptir ve kişinin kendisinin aracın içerisinde olma şartı aranmamaktadır.

Yabancı plakalı araç Türkiye’de ne kadar kalabilir 2024

Araç sahibinin Türkiye dışındaki yabancı bir ülkede 185 günden fazla ikamet etmesi şartı ile yabancı plakalı araçlar 730 güne kadar Türkiye’de kalabilir. Bu süre dolmadan önce araç gümrük çıkışı yapılarak tekrar giriş yapılırsa 730 günlük süre yeniden başlar.

Bulgar plakalı araç Türkiye’de ne kadar kalabilir ?

Bulgaristan’dan Türkiye’ye aracı ile gelen ve uzun süre kalan birçok kişi var. Bu kişiler 185 günden fazla Bulgaristan’da ikamet etmek şartı ile araçlarını 730 güne kadar Türkiye’de bırakabilir.

Yurtdışından araba getirmek vergi hesaplama 2024

Yukarıdaki şartları okudum ve hala yurt dışından araba almak istiyorum diyorsanız TR’deki ikinci el fiyatından daha fazla ödeme yapmaya hazır olun :).

  • Öncelikle satın aldığınız aracın fatura bedeli ve silindir hacmi üzerinden belirlenen oranda ÖTV eklenir. En düşük ÖTV tutarı şu anda %45 civarındadır. En yüksek ise %160 civarıdır.
  • Sonrasında ÖTV ile birlikte hesaplanan tutar üzerinden %18 KDV eklenir.
  • Bu masraflara ilave olarak gümrük bedelleri ve ilave birçok masraf çıkartılır.

Örnek:  Örneğin güncel değeri Türk lirası ile 150 bin TL olan bir araba aldınız ve ÖTV’si de %100 olsun. Bu durumda yurtdışından 2.el araba getirmek 2024 yılı yaklaşık gider

  • Bu araba için %100 ÖTV ile 150 bin TL vergi yüklenir.
  • %100 eklendikten sonra 300 bin TL üzerinden %18 KDV eklenir. Bu da 54.000 TL olur.
  • Gümrük masrafları hariç araba size 354.000,00 TL’ye gelir. Tabi getirme masrafları, Gümrük masrafları, nakliyesi, plakası, ruhsatı hariç :).
  • Yurt dışından araba getirmek isteyenler gümrük fiyatlarını güncel olarak Gümrük Müdürlüklerinden öğrenebilirler.

Yurt dışından araç getirme mevzuatı

Yurt dışından araç getirme mevzuatı Ticaret Bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmelikle belirlenmektedir. Ticaret Bakanlığı yolu beraberi taşıtlar sayfasından konu hakkında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Yurtdışında şirket kurup araba getirmek

Yurtdışında şirket kurup araba getirmek mümkündür. Ancak bu araçları Türkiye’de maksimum 730 güne kadar bulundurabilirsiniz. Bunları kalıcı olarak TR’ye getirebilmeniz mümkün değildir.

TC vatandaşı yurt dışından araç alabilir mi?

Eğer çifte vatandaşlık varsa ya da yurtdışında ikamet varsa bu kişiler yurtdışından araçlarını geçici süre ile getirebilirsiniz. Türkiye’de yerleşik ikameti olanlar da yurtdışından araç satın alabilirler ancak Yurtdışından kalıcı araba getirmek alınan aracın maliyeti Türkiye’deki maliyeti geçmektedir.

Yurtdışından araba getirirken ne kadar vergi verilir?

Yurtdışında ikameti olan ve aracını geçici olarak Türkiye’ye getirenlerden vergi alınmaz. Ancak yurtdışından araç satın almak isteyenlerden aracın değeri kadar ÖTV ve ayrıca %18 KDV, buna ilave olarak da gümrük vergileri alınır.

Kimler yurt dışından vergisiz araç getirebilir?

Çifte vatandaşlar, mavi kart sahipleri, yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu çalışanlar araçlarını Türkiye’ye getirebilir.

Yurtdışından araba alınca ne kadar Türkiye’de kullanabilirim?

Çifte vatandaş yurtdışından araba getirmek ya da yabancıların TR’de araç bulundurabilmesi düzenlemesi kapsamında Türkiye’de aracı maksimum bulundurma hakkınız Kanunen 730 gün olarak belirlenmiştir.

5/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışından Araba Getirmek 2024 & Daha Ucuzu Al” üzerine 12 yorum
  1. merhaba. bu 730 artı 730 sadece yurt dışı emekli olanlar için mi yoksa genel olarak yurt dışı ikamet edenler için mi gecerlidir.

    saygılar MD.

    Yanıtla
  2. Merhaba. Ben iki sene önce türk vatandaşlığı aldım şu an çift vatandaşlığım var. Asıl vatandaş olduğum ülkede engelli raporum var ve engelli maaş alıyorum. Bu halde 186 gün yurt dışında kalmış olma zorunluluğu olmaksızın getireceğim yabancı plakalı aracı süresiz bir şekilde(730 gün sınırı olmadan) türkiyede kulanma hakkım varmış, bu doğru mu acaba

    Yanıtla
  3. Merhaba şu anda hollanda’da yaşıyorum araba alıp bulgaristan plaka taktırıp Türk ehliyeti ile Türkiye’ye getirebilir miyim ?

    Yanıtla
  4. YABANCI plaka ile giriste arac icin her hangi ve ya arabanin yasi ,motorun buyuklugu soz konusu olurmu yukarda belirtigi gibi 730 gun dolmadan gumrukten cikarsaniz geri geldiginizde 185 dis ulkede ikamet etmeniz gerekkirmi

    Yanıtla
    • Yönetmelikte araç yaşı ya da motor büyüklüğünden falan bahsetmiyor. Öyle bir koşul yok. 730 gün sonra normalde en az 6 ay kalma şartı aranıyor mevcut yönetmelikte. Ancak bu durumu değiştirecekler.

      Yanıtla
  5. merhaba hocam benim abim almanyada yaşıyor ve türk vatandaşı onun almanyada aldığı aracı bana vekalet vererek benim türkiyeye getirip kullanma imkanlm varmıdır? teşekkürler

    Yanıtla
  6. Araç 730 gün tr de kaldıktan sonra geri götürdük diyelim, tekrar aynı aracı nasıl sürede ne şartlarda getirebiliriz? Teşekkürler

    Yanıtla
Yorum yapın