Zamanında Alınmayan İşsizlik Maaşı Ne Olur?

Zamanında alınmayan işsizlik maaşı ne olur? Çeşitli nedenlerle adına gönderilen işsizlik ödeneğini süresinde alamayanların en çok sorduğu soru budur. İşsizlik ödeneği başvurusundan sonra şartlar sağlanıyorsa İşkur tarafından hemen onaylanmakta ve PTT’ye gönderilmekte. Gönderilen bu paraları aşağıda belirtilen süreden önce çekmediğinizde ise ödeme İşkur emanet hesaplarına aktarılmakta. Bu yazımızda işsizlik maaşı Ptt’den kaç gün içinde çekilmeli, çekilmezse olur konusunda ve işsizlik ödeneği hakkında bize sık sorulan bazı soruların cevapları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

İşsizlik maaşı PTT’den kaç gün içinde çekilmeli?

İşsizlik ödeneği eğer banka hesabını İşkur’a bildirmediyseniz PTT’ye gönderilir. Ödemeler her ayın 5’inde PTT’ye aktarılır ve ödemenizi Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile birlikte alabilmektesiniz. PTT’ye gönderilme tarihinden itibaren ödeme 6 ay boyunca PTT’de beklemekte ve 6 ay içerisinde alınabilmekte.

İşsizlik maaşı çekilmezse ne olur?

PTT’ye gönderilen ve 6 ay içerisinde alınmayan işsizlik maaşı ödemeleri İşkur’a iade edilir. Bu ödemeler İşkur emanet hesaplarına aktarılır. İşkur emanet hesabına aktarılan işsizlik ödeneğini;

  • İşkur’a dilekçe ile başvurarak yeniden PTT’ye aktarılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Emanet hesaplarına alınma tarihinden itibaren 5 yıllık zaman aşımı süresi vardır.
  • 5 yıl içerisinde talep etmemeniz halinde 5 yıldan sonra zaman aşımından dolayı İşkur iadesini yapmayacaktır. Mahkeme kararı ile verilecek olanlarda bu istisna geçerli değildir.

İşsizlik maaşı Ptt’de birikir mi?

Her bir ayın işsizlik ödeneği PTT’ye aktarılma tarihinden itibaren en fazla 6 ay bekletilir. Yani 5 aylık ödemeniz biriktikten sonra en geç 5. ay sonunda PTT’ye giderek ödemenizi birikmiş ve toplu şekilde alabilirsiniz. Ancak ilk ödemeden sonra 6 ayın geçmemesine dikkat edin. Çünkü gönderilme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde alınmayan ödenekler İşkur emanet hesaplarına iade edilmektedir.

Geriye dönük işsizlik maaşı toplu ödeme nasıl hesaplanır?

Geriye dönük ödemeler genellikle mahkeme kararına istinaden yapılmaktadır. Özellikle işe iade davalarında ve ya işten ayrılış kodu yanlış verilmesi ve sonradan mahkeme kararı ile düzeltilerek işsizlik ödeneğinin hak edilmesi ve işkurdan para alma durumlarında mahkeme kararı ile işsizlik maaşı ödenmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda geriye dönük işsizlik maaşı hesaplaması yapılırken;

  • Mahkeme tarafından son döneme ait belirtilen kazançlar varsa bu kazançlar üzerinden,
  • Mahkeme kazanç belirlemediyse işçinin iş sözleşmesi fesih tarihinden önceki son 4 ayın brüt kazancının %40’ı oranında işsizlik maaşı bağlanır.
  • Bağlanacak bu işsizlik ödeneği işçinin çıkış verilen tarihteki brüt asgari ücretin %80’inden fazla olamaz. Tablodan maaş hesaplaması yapmak için işsizlik maaşı hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Yukarıdaki formüle göre hesaplanacak ödenek toplu olarak kişi adına PTT’ye aktarılacaktır.

İşsizlik maaşına kaç gün içinde başvurulur?

İşsizlik ödeneğine işten çıkış tarihinden itibaren 1 ay içerisinde başvurulması gerekiyor. İşsizlik maaşına başvuru süresi olan 1 aylık süre geçtikten sonra yapılacak başvurularda maaş yine bağlanır ancak geç başvurudan dolayı ödenmeyen ayların maaşları ödenmez ve bu süre toplam maaş alınacak süreden düşülür. Online olarak işsizlik maaşı başvurusu için işsizlik maaşı online başvuru nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Geriye dönük işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Eğer mahkeme kararına göre başvuru yapacaksanız bir dilekçe ve mahkeme kararı ile birlikte bağlı olduğunuz İşkur müdürlüğüne başvurunuzu elden ya da posta yolu ile yapabilirsiniz. Ama geç başvuru ise yukarıda bağlantısını verdiğimiz sayfamızı ziyaret ederek online başvuru yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı kaç günde belli olur?

Peki işsizlik ödeneği kaç günde belli olur? İşsizlik maaşı başvurusunun ardından eğer şartlar sağlanıyorsa hemen sonraki ayın 5’inde ilk maaş PTT’ye aktarılır. Bağlanma süresi çok hızlı olmakta. Örneğin 15 Ekim’de çıkışınız verildi ve 16 Ekim’de başvurdunuz. Bu durumda 5 Kasım tarihinde ilk maaşınız hemen yatar.

İşsizlik maaşım yatmış mı nasıl öğrenebilirim?

İşsizlik maaşınızın ödenip ödenmediğini ve ne kadar alabileceğinizi e-devletten sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. E devlette işsizlik maaşı sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak ödemenizin ne kadar olduğunu, ne zaman alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

İşsizlik maaşı ne kadar süre alınır?

Ödenek süresi işten çıkış tarihinden önceki son 3 yıl içerisinde ödenen toplam prim gün sayısına göre belirlenir. İşten çıkış tarihinden önce;

  • 600 günü olanlara 6 ay,
  • 900 günü olanlara 8 ay,
  • 1080 günü olanlara ise 10 ay süre ile bağlanır.

İlk aylık bağlanma tarihinden itibaren buna göre hesaplama yapabilir ya da İşkur profilinizden ne kadar süre daha işsizlik maaşı alabileceğiniz hakkında sorgulama yapabilirsiniz. Dilerseniz Alo-170 hattını arayarak da işsizlik maaşım ne zaman bitiyor hakkında bilgi talep edebilirsiniz.

Mahkeme kararı ile geriye dönük işsizlik maaşı

İşveren ve işçi arasındaki uyuşmazlıkların çözüm yolu çoğunlukla İş Mahkemeleri olmaktadır. Burada davaların sonuçlanma süreleri ise ortalama 2-3 yıl sürebilmektedir. Mahkeme kararı ile işten çıkış kodunun düzeltilmesi ve işsizlik ödeneğinin ödenmesi kararlaştırıldıysa bu karar İşkur’a tebliğ edilir ve işçiye işsizlik ödeneği ödenmesi sağlanır. Mahkeme kararına göre değişse de genellikle faizi ile birlikte ödenmesi sağlanmaktadır.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Zamanında Alınmayan İşsizlik Maaşı Ne Olur?” üzerine 2 yorum
  1. merhaba ben 2017 yılında hak kazandığım işsizlik ödeneğini 2018 yılında tamamını almadan işe başlama sebebiyle sonlandırdım ancak bugün işten ayrılsam işkur o zamandan kalan işsizlik ödeneğimi devam ettirecek ama bunu istemiyorum çünkü günümüzdeki işsizlik ödeneği tutarı 2017 yılından çok farklı işkura mail attığımda net cevap vermiyorlar bu mümkün yada değil demiyorlar o zamanki işsizliğimin iptal edilmesini istiyorum ne yapmalıyım teşekkür ederim şimdiden

    Yanıtla
    • Bu konuda bilgi sahibi değilim Elif HANIM. Ama neden 2018’den bağlanacak onu anlamadım. İşten çıkışınız verilirse ve şartları sağlıyorsanız son kazancınız esas alınarak yeniden hesaplanır bence. Mantıklı olanı bu.

      Yanıtla
Yorum yapın