Bağkur engelli emeklilik şartları, 4b yani bağkur kapsamında olan ve %40 üzeri engel durumu olanların yaş beklemeden emekli olabilecekleri emeklilik kapsamıdır. Eğer sizin de en az %40 ve üzeri engel raporunuz varsa bu durumda siz de Bağkurdan engelli emeklilik şartları sağlamanız şartı ile yaş beklemeden emekli olabilirsiniz. Bu içerikte 4b engelli emeklilik şartları tablosu ve konu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Bağkur 28/5 emeklilik şartları
4/b engelli emeklilik şartları engel oranına göre değişmektedir. Eğer ilk defa bağkurlu olduktan ya da bağkurdan önce başka bir sigorta varsa sigortalı olduktan sonra meydana gelen bir rahatsızlık varsa ve 10 yıllık sigortalılık süresi, 1800 gün ve en az %60 üzeri engel durumunuz varsa malulen emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Bağkur malulen emeklilik şartları başlıklı içeriğimizden konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Eğer ilk defa sigorta/bağkurdan önce var olan bir özürlülük/engellilik durumunuz varsa ya da %60 üzeri engel yoksa %40-49 arası varsa bu durumda bağkur engelli emeklilik kapsamında emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz. Bağkurda engel oranına göre emeklilik için yaş şartı aranmıyor. Engel oranına göre istenen prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Engel Oranı | Gereken Şartlar |
%60 ve Üzerinde ise | 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3960 gün |
%50-59 arasında ise | 16 yıllık sigortalılık süresi ve 4320 gün |
%40-49 arasında ise | 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4680 gün |
İsteğe bağlı Bağkur engelli emeklilik şartları
Bağkur engelli emeklilik hesaplama tablosu yukarıda paylaşılmıştır. Tabloda belirtilen şartlar ile bu yazıdaki tüm hükümler isteğe bağlı sigortalılar için de geçerlidir.
Tarım bağkur engelli emeklilik şartları
Engellilik oranına göre emeklilik hakkından tarım/çiftçi bağkuru kapsamındakiler de yararlanabilmektedir. Engel oranınıza göre yukarıdaki tablodan emeklilik şartlarınıza göz atabilirsiniz.
Bağkur vergi indiriminden emeklilik şartları
Engelli oranına göre emeklilik Bağ-Kur kapsamında 5510 sayılı Kanunun 28/5 Bendi kapsamında uygulanmaktadır. Vergi indirimi için vergi dairesine başvurma zorunluluğu olmadan doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulabilmektedir.
Bağkur engelli emeklilik başvurusu
Bağkurda engelli emeklilik düzenlemesi 5510 Sayılı Kanunun 28/5 bendi kapsamında yapılmıştır. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvururken 28/5 kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor.
- Başvuru formunu buradan indirebilirsiniz: Bağkur engelli emeklilik başvuru formu indir.
- Formda “Çalışma gücü kaybımın tespit edilmesi” “5510 sayılı Kanun madde 28/5” kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
- Eğer prim gün sayısı ve sigortalılık süresi olarak gereken şartları sağlıyorsanız başvurunuzu bu formla bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile yapabilirsiniz.
- Prim borçlusu olmanız ya da ihya edilmesi gereken hizmetler ile borçlanma gereken süreler olsa bile sevk talebinde bulunabilirsiniz. Onay gelmesi durumunda eksik hizmetlerinizi sonradan da tamamlayabilirsiniz.
- Başvuru için bu form yeterlidir. Eğer elinizde varsa son 6 ay içerisinde tam teşekküllü devlet ya da üniversite/eğitim araştırma hastanesinden almış olduğunuz heyet/engelli raporunuzu da ekleyebilirsiniz.
- Başvurunuza istinaden eğer son 6 ay içinde alınmış bir heyet raporu yoksa SGK sizi hastaneye sevk eder. Rapor varsa hastaneye sevk etmez.
- Raporla ilgili süreç tamamlandıktan sonra dosya incelenmek üzere Kurula gönderilir.
- Kurul raporları değerlendirir ve kesin kararını verir. Onaylanması durumunda emeklilik başvurunuzu da yaparak emekli olabilirsiniz.
Evet, en az %40 üzeri rapor varsa ve diğer şartlar sağlanırsa engelli emekli olabilirler.
Hayır, engel durumundan dolayı indirim uygulanmaz.
Slm. Ömer bey. 1 ay kadar yatılı olarak hastanede yattim. Bagkurluyum. İsyerim faal devam etmekte olup %50 Engel oranım ilave raporlu ilaçlar ile artmıştır. Geçen yıl dan (erken emeklilik başvurusu) beri prim ödemedim. Reçete edilen ilaçlarımı alabilmem için birikmiş pirim borçlarını ödeyip tekrar 4/B erken emeklilik başvusu yapacağım. Ayrıca önceki başvurum için dava hakkım var ise kullanacagim.Hata yapmamak icin. Önerilerinizi almak isterim. İyi günler dilerim. İlhan KAYA
Bu süreçte yeni basvuri. Tekrar heyete sevk ile gibi ayrıca size nasıl ulaşırım. 4b prim borcu var iken ilaç alımı. Hastane tedavi gibi provizyonları nasıl karşılarım.
Tekrardan oranın değiştiğine dair kendiniz heyet raporu alabilirseniz bununla başvuru hakkınız olur. Ancak oran değişmezse ya da hastalık dereceniz artmazsa SGK yeniden sevk yapmaz. Borç varken ilaçlarınızı para ile alırsınız. Ancak devlet hastanelerinde ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkınız var. Bana neden ulaşmak istiyorsunuz? Online destek vermiyorum. Sorularınızı buradan cevaplıyorum.
Ömer bey. Konunun daha açık net olması için email im kayıtlı bilgilerinizi yollarmisiniz. Birçok kişi doktor ve kurum idareci avukat vs ile görüştüm. Tüm günümü buna harcadım.
Mail ya da telefonla hizmet vermiyorum. Sorularınızı açık şekilde cevapladım. Daha ne kadar açık olabilir hocam.
Sizin zaten Yüksek Sağlık Kurulundan red gelmiş. Dava açmanız lazım. Ama eğer YSK haklıysa davanız reddolur. Bu durumda dava açmadan önce bu konuda uzman hekimlerden görüş almanız lazım. Uzman kişinin de Çalışma Gücü Kaybı yönetmeliğini yorumlayabilecek bir kişi olması lazım. Bunu zaten size izah etmiştim. Eğer razıysanız hemen açalım davanızı. Ama Adli Tıptan aynı yönde rapor gebilir ise arada kalmayın
Ömer bey avukat yakınımın yazisi
Doğru söylemiş Avukatınız. İzlemeniz gereken yol o bu süreçte.
Benim hastahaneden süresiz raporum var %54mağlülen emekli olmak için baş vurdum %42ye düşürdüler ve cifci bağkurum 15 yılı var 5376 prim günüm var emekli olamadım 18 yılı doldurmam gerekiyormuş ama 4680 gün gerekliymiş 5376 gün ödemşim 696 gün fazla ödenmiş var geri alabilir miyim fazla olanı
Merhaba. Geri alamazsınız. 18 yıllık sigorta süresi şartını tamamladığınızda emekli olursunuz.
Merhaba iyi işleriniz olsun. 1978 doğumlu 1996 SSK girişliyim. 2004 den bu yana esnafım. Kardiuolojiden 43 fizikten yüzde 12 toplamda yüzde 50 sürekli engelli raporum var. Hem bölge SGK hemde YSK red verdi. Başvurumu erken emeklilik için (5510/28-5 fikradan) aldılar. Red için ise YSK yonetmeligin 2. Bölüm 6.maddesi hükmünde ek 1 hastalık Lis.. K/7 , A/10 maddesi gereği çalışma gücünün kaybedilmedigine diye gerekçe yazılmış. Bu durumda nereye kime gitmem gerekli. Teşekkürler.
Merhaba. İtiraz hakkınız var. Dosya bir de yüksek sağlık kuruluna gider.
Zaten oradan. Geri döndü Ömer bey. Bulamadığımız ek-1 hastalık listesinin k7, a10 maddesi ne ise belirtilen duzeyde hastalık bulunmadığı diye karar vermiş. İlginiz için teşekkürler. Ayrıca İletişim nonuzdan ulaşabilir miyim
İtiraz hakkınızı da kullanmışsınız. Şu süreçte sadece mahkemeye verebilirsiniz. Başka yapabilecek bir şey yok. Telefonla danışmanlık hizmetim yok maalesef.
Ömer bey.ek1 hastalık listesinin k/7. A/10. Maddeleri uyaşmadigini öğrendim. (Kan hastalığı ve epilepsi) böyle bir rahatsızlığım yok. Kalp kapak hastalığım var. Kan sulandırıcı ve tansiyon ilacım var ve oranin yuzde 43. Ayrıca bel ve boyun fituklarim var ondan da %12 engelim var. Çıkan red edilen Raporun benim hastaligim ile alakası nedir. İyi günler. Saygılarımla.
Hastalıklar ve oranları benim uzmanlık alanım değil İlhan BEY. Onlara kuruldaki uzman doktorlar karar verebilir ve onlar yorumlayabilir.