İbraname Örneği, Geçerlilik Şartları (2025 Güncel)

Bildiğiniz üzere Kanun gereği işyerinde sözleşmesi işveren tarafından feshedilen ya da kendi isteği ile ayrılan tüm çalışanlar için ibraname düzenlenmesi gerekmektedir. Bu içerikte ibraname geçerlilik şartları, örneği ve konu hakkında sık sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

İbraname nedir?

İbraname, işten çıkarılan ya da kendi isteği ile ayrılan çalışana işveren tarafından tüm ücret ve alacaklarının ödendiği ve işçiye bu ücretlerini aldığı konusunda imzalatılan belge olarak tanımlanabilir.

İbraname geçerlilik şartları nelerdir?

İbraname düzenlenirken geçerli sayılabilmesi için hem Kanun’da belirtilen şartlara uygun olarak hazırlanması hem de Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararlarında belirtilen şartlara haiz olması gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlanmadan hazırlanan ibranameler sonrasında Mahkemeler tarafından geçersiz sayılabilmektedir.

4857 Sayılı İş Kanunu’nda ibranamenin nasıl düzenleneceği ya da taşıması gereken şartlar konusunda bir hüküm bulunmamaktadır. İbranamenin taşıması gereken şartlar ilk olarak 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 420’inci maddesinde yer almıştır.

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesi gereği ibranamenin geçerliliği aşağıdaki şartlara bağlanmıştır;

  • İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibranamenin yazılı olması,
  • İbranamenin iş sözleşmesinin fesih tarihinden en az 1 ay sonra düzenlenmiş olması gerekmektedir. Yani işten çıkış tarihinden itibaren 1 aylık süre tamamlandıktan sonra ibraname düzenlenebilir. Bu süreden önce düzenlenmesi halinde geçersiz olacaktır.
  • İbraya konu olan ücret ve alacakların türü ve miktarının açık ve net şekilde belirtilmesi,
  • Yapılacak ödemelerin belirtilen tutardan eksik olmaması ve banka kanalı ile ödenmesi gerekmektedir.
  • Belirtilenlere uyulmadan düzenlenen ibra belgeleri Kanun gereği kesin olarak hükümsüzdür.

İşçi ibraname örneği 2025

Örneği görsel olarak aşağıda paylaşılmıştır. Dilerseniz buradan word olarak indirebilirsiniz: ibraname örneği word indir .

alacak ibraname örneği

İbranamenin geçersiz sayılması ve alacak davası

İbranamede gereken şartların tamamına ya da bir kısmına uyulmaması durumunda işçinin alacak davası açma hakkı saklı olacaktır. Örneğin ibraname belgesinde belirtilen tutarın eksik olarak ödenmesi bir alacak davası sebebidir.

Zorla ya da tehditle imzalanan, sahte imzalarla işçi adına imzalanmış belgeler de kesinlikle hükümsüzdür. Bu tür durumlarda da işçilerin dava açma hakları saklı olmaktadır. Hazırlanan ibranamelerin imza tarihinden itibaren işçilerin 5 yıllık süre içerisinde dava açma hakları bulunmaktadır. 

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status