5510 sayılı kanundan doğan indirim işverenlerin en çok yararlandıkları sigorta prim teşviklerinin arasında yer almaktadır. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte getirilen bu düzenlemenin ne olduğu, şartları, kimlerin yararlanabileceği ve hesaplama gibi konu hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
5 Puanlık indirim nedir?
İlk defa 5510 Sayılı Kanunun yürürlülük tarihi ile birlikte 01.10.2008 tarihinden itibaren işverenlere sağlanan prim desteğidir. Amaç işverenlerin sigorta primlerini düzenli olarak ödemelerini teşvik etmek.
5510/ 5 puanlık sgk indiriminden yararlanma şartları nelerdir?
Şartlar, 5510 Sayılı Kanunun 81’inci maddesinin (ı) bendi kapsamında düzenlenmiştir. Süreli bir teşvik değildir ve kanunda değişiklik olmadığı sürece süresiz olarak devam edecektir. Bu teşvikten;
- 4/a yani ssk kapsamında işçi çalıştıran özel sektör işverenler yararlanabilecektir.
- Teşvikten yararlanabilmek için prim, idari para cezası, damga vergisi, işsizlik primi borçları ile bunlara bağlı gecikme zammı ve cezasının olmaması gerekiyor.
- Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ya da aylık prim ve hizmet belgesinin süresi içerisinde gönderilmesi ve tahakkuk eden primlerin son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.
5 puanlık indirimden kimler faydalanamaz
İndirimden yararlanamayacak olanlar şunlardır;
- Kamuya ait işyerleri,
- Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi çalışan emekliler,
- Yurtdışında çalıştırılan sigortalılar,
- Sadece kısa vade primi ödenen sigortalılar.
İşveren olarak yararlanabileceğiniz güncel tüm teşviklere SGK teşvikleri sayfamızdan göz atabilirsiniz
5510 5 puanlık indirim nasıl hesaplanır?
Bu teşvikte Malullük, Yaşlılık, Ölüm Sigortası Primi İşveren Hissesinin ( 5) puanlık kısmı prime esas kazancın alt ve üst sınırlarında olmak koşulu ile Hazinece Karşılanır. Aşağıda 2025 brüt kazanca göre örnek hesaplama yapılmıştır.
5510 sayılı kanun İndirimi hesaplama 2025
SGK 5 puanlık indirim hesaplama brüt asgari ücrete göre aşağıdaki gibi olacaktır;
Brüt prime esas kazanç | 26.005,00 TL |
Sigorta primi sigortalı hissesi (%14) | 3.640,00 TL |
Sigorta primi işveren hissesi (%20,5) | 5.331,00 TL |
Sigorta primi sigortalı + işveren hissesi toplamı | 8.971,00 TL |
Hazinece karşılanacak tutar (%5) | 1.300,25 TL |
Teşvik uygulaması sonrasında işverenin ödemesi gereken toplam tutar | 7.670,75 TL |
2025 yılında işverenin brütten nete maaş hesabı ve maliyeti hakkında ayrıntılı bilgi ve tablolara göz atmak için işveren asgari ücret maliyet hesaplama 2025 sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
5510 sayılı Kanun 5 puanlık indirim Genelgesi 2025
Bildiğiniz üzere 5510 Sayılı Kanundan kaynaklı sigorta prim indirim teşvikinde borç sorgulaması işyeri dosya bazında yapılırken 19.07.2021 tarihinde yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu 2021/26 sayılı genelgesi ile Türkiye genelinde yapılmaya başlanmıştır. Yeni düzenleme ile;
- İşverenin Türkiye genelindeki tüm işyerleri borçları sorgulanacak.
- Herhangi bir işyerinde ödeme vadesi geçen borç varsa 5510/5 puanlık teşvikten yararlanamayacak.
- Sorgulama sistem tarafından işveren T.C. numarası ya da vergi numarası üzerinden yapılacak.
İşveren olarak güncel borcunuzun ne kadar olduğunu, icrada olan toplam borcu ve tüm borç bilgilerini SGK işveren borcu sorgulama sayfasına e-bildirge kullanıcı bilgileriniz ile giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
SGK 5 puanlık indirim sorgulama
Sorgulama işlemi SGK işveren sisteminden yapılabilmektedir. SGK işveren sisteminde Müfredat bölümünde her dönem için yararlandığınız 5 puanlık teşviklere göz atabilirsiniz.