SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.
Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir.
SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)
SGK soru sormak istiyorum bölümünden;
- Emeklilik işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
- Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
- İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
- Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
- İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
- Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
- Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
- Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
- 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
- İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
- Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
- Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.
SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?
Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?
Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.
SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.
SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?
SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.
EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim
SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.
merhaba
01.01.1997 tarihinde T.Tütüncüler bankasında çalışmaya başladım.29..11.2001 tarihinde işten ayrıldım.Daha sonra 15.03.2003 tarihinde özel sandığı olan başka bir bankaya girdim ve
31.03.2023 tarihinde emekli oldum.Hizmet birleştirmemi 2015 yılında yapmıştım.Ancak emekli olduktan sonra gelen evraklarda 7 ay ilk hizmet süremden eksik prim hesaplandığını farkettim ve emekli olduğum bankadan bunun düzeltilmesi için sgk ile yazılmasını istedim.15 temmuz 2024 de eksik sürelerin ilave edildiği ve farkon hesabıma yatacağı söylendi.07.11.2024 de yaklaşık 1 yıl 5 ay sonra 18 aylık fark sadece 4.500 TL yattı.Yatan bu rakamın doğru olup olmadığını nasıl teyit edebilirim?Emekli olduktan sonra yapılan bu maaş farkları hesaba katıldı mı bilmiyorum.
sgk dökümünde 2001-05 ile 2001-11 ay arası
toplam PEK/ BsmkDğr/ Ek Gösterge 3.029 TL ( 3.029..000.000.-)
2001-05 430.-TL
2001-06 439.-TL
2001-07 421.-TL
2001-08 473.- TL
2001-09 430.-TL
2001-10 425.-TL
2001-11 411.-TL Rakamlardan 6 sıfır atılmıştır.
2001 yılında ki bu 7 aylık ilavenin maaşımda ne kadar fark ettireceğinin hesaplanmasında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Saygılarımla,
Merhaba. Farkı dahil edilerek hesaplanmıştır bence. Fark çok beklememek lazım zaten hizmet süresi az sonradan ilave edilen.
01.09.2024 tarihinde emeklilik dilekçesi verdim 01.11.2024 te 33.300 tl toplu para yattı
21.11.2024 te 12500 tl aylık başlandı.1995 te 99 gün ssk
2010 dan 606 gün bağkur
2012 den sonrası ek 5 yatırdım
Sizce baglanan aylık normalmi
A.s. Aylığın yanlış bağlanacağını düşünmüyorum. Doğrudur yani.
Merhaba
Çene problemi sebebiyle ortodonti doktoru
kardeşimi üniversite hastanesinin ortognatik cerrahisine yönlendirdi.
Kardeşim 24 yaşında ve annem üzerinden sgk li bakılıyor. Acaba Üniversite hastanesinde muayene veya tedavi için herhangi bir ücret talep ederler mi?
Ya da etmeseler de sonradan herhangi bir borç çıkar mı? Bir tanıdığın başına borç çıkma olayı gelmişti ondan soruyorum.
Daha önce de sordum ama yorumum silinmiş. Bu arada YouTube kanalınıza aboneyim.
Merhaba. Sonradan borç çıkmaz ama üniversite hastanelerinde bu işlemler için fark çıkabilir. Hastane muhasebe birimini arayarak net bilgi alabilirsiniz.
İyi günler 5510 a tabi memurum aslen il müdürü olursam 2 yıl çalışırsam emekli maaşıma etkisi (makam tazminatı ) olur mu? Şu anki ek göstergem zaten 4200.
Merhaba Fatih BEY. O konu hakkında net bilgi sahibi değilim.
Mrb Meriç bey..kıdem tazminatı yazısı için ödenen 280 günüm var yazıyı alıp isi bıraktım.tekrar farklı koşullarla devem etmemi istediler kabul ettim.ssk ya odedigim 280 gün borclanmasini iade alabilormiyim.2 memurun 1 i apabilirsin diğeri alamazsın diyor.ne yapmalıyım tsk
Normalde borçlanma iadesi alma hakkınız var ama sizinki istisnai bir durum olmuş. İade alırsanız SGK’nın tazminat yazısını iptal etmesi ve bunu işyerine bildirmesi gerekir bence. Bu durumda işyeri size ödediği tazminatı geri talep edebilir.
İyi günler…İsteğe bağlı sigortalıyım. Emeklilik başvurusu yapmadan önce isteğe bağlı sigortayı sonlandırmam gerekir mi? Yani önce isteğe bağlı sigortanın sonlandırılması ve sonrasında emeklilik başvurusu yapmam mı gerekiyor? Teşekkür ederim.
Merhaba. Emeklilik dilekçenize göre sonlandırılabilir isteğe bağlı sigorta. Ayrıca dilekçe vermenize gerek yok. Ama emeklilik başvurusu yaptığınız tarih itibariyle olan tüm borçlarınızı sıfırlayın.
Merhaba…Ben isteğe bağlı sigortalıyım primlerimi kendim ödüyorum ve 1261 gün kuralına takılmadan emekli oluyorum. Kalan prim gün sayım 52 (KASIM-ARALIK). son prim günüm 22 Aralık 2024 tarihine denk geliyor O yüzden E-devlet üzerinden 23 Aralık – 30 Aralık 2024 tarihleri arası Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi başvurusunda bulunablir miyim ya da nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Teşekkür ederim
Evet. E-devletten emeklilik talebi verebilirsiniz tabi ki.
Merhaba,
Ben EYT liyim, 170 sgk danışma hattını aradım. Aralık ayında emeklilik başvurusu yaparsam. Emekliliğim başvurduğum tarihte değil bir sonraki ayın birinde başlıyormuş. Yani ocak 1de. O zaman 2025 emeklisi sayılıyormuşum ve %30 kesinti olacakmış. Bu doğrumu acaba bilgi verebilir misiniz
Kasım sonuna kadar verirseniz daha garanti olur bence.
Sayın yönetici, yılbaşından sonra 2025 yılında emekli olacakların maaşlarının 2024 yılında emekli olanlara göre daha düşük olacağı söyleniyor. Aylık bağlama oranlarında düşüş yapılabileceği söylentisi var. Ben bir kamu kuruluşunda memur statüsünde görev yapmaktayım. Bu durum memurlar içinde geçerli olacak mıdır? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Merhabalar
müşterim 2020/aralık ayında aynı il sınırları içinde adres değişikliği yapmış vergi dairesi bildirimleri yapılmış faka sgk adres değişikliği yapılmamış 2024/ağustos aylık bildirgesi verileceği zaman borçtan dolayı sgk şifreleri pasife alınmış kuruma borçları taksitlendirme için gittiğimize ilgili memur adres değişikliği için sizi denetmene sevk edeceğim en az 200.000 tl ceza yerseniz diyor , taksitlendirme yapmamak içinde bize her türlü zorluğu çıkarıyor , şuan şifrelerimiz pasifte aylık bildirgemi elden de almadılar , çalışanlar hak kaybına uğruyorlar. diğer taraftan denetmene gider se dosya memurun dediği gibi yüksek cezalarla karşılaşırmıyım ve nasıl bir yol izlemem lazım bana yardımcı olabilirsiniz.
Merhaba. Siz bildirgelerinizi elden doldurarak taahhütlü posta ile her ay süresinden önce gönderin. Dilekçe de ekleyin ve dilekçede askıya alındığını da belirtin. Denetime yazacaklarsa da bir an önce yazsınlar. Öteki türlü daha fazla ceza gelir.
Omer bey.vazife malulu teror gazisiyim.3600 ek gostergeden gazilik maasi alıyordum.bu ay ek gostergem 4800 cikmis fakat maaşımda bi artış yok.ek gosterge artarsa maaşımdan bi ertis olurmu.olursa ne zaman yansıtılır.simdiden kolay gelsin
1972 dogumluyum. 22.09.1994’te MEB’de öğretmen olarak göreve başladım.01.09.2016’da ihraç edildim.21 yıl 10 ay 15 gün memuriyetim var.Ancak 8 ay askerliği yatırmadım.13.10.2021’de 4A statüsünde işe başladım, hala çalışıyorum.2024 Kasım ayı sonunda 1129 gün 4A, 7635 4C prim günüm olacak. 240 gün askerlik borçlanması ile 9004 gün oluyor. Emekli sandığından emekli olabilir miyim? Emekli ikramiyesi alabilir miyim?Hangi adımları takip etmeliyim?Bütün bu işlemler için hangi kuruma müracaat etmeliyim? Şu an hizmet birleştirme başvurusu yapmalı mıyım? Yapacaksam hangi kuruma başvurmalıyım?
Merhaba. 9000 gün doluyorsa emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz. Emeklilik işlemleri için SGK’ya başvurabilirsiniz. Ayrıca hizmet bildirmesi için dilekçe vermenize gerek yok. İkramiye alamazsınız diye biliyorum.
SLM
Bilgi :01.08.1998 yılında başlangıç yaptığım hizmet yılıma 04.04.2008 yılı itibariyle emekli sandığıyla devam ettim.Ardından 13.04.2021 tarihi itibariyle tekrar 4A olara devam etmekteyim. Son 3,5 yıla baktığım zaman halen 4c olarak görünmekteyim. Şuan toplam prim gün sayım 7406 gün olarak gözükmektedir.
soru1: Üniversitede geçen yıllarımı borçlanıp ödediğim taktirde 4C süresi olan 9000 işgünü tamamlayıp 4c olarak emekli olabirmiyim. ?=
soru2: üniversiteyi 4 yıllık fakülteyi 5,5 senede tamamladım. 5,5 seneye borçlanma ödemesi yapabilirmiyim.?
Soru 3: bu konuda 4c olarak emekli olmak için ne yapabilirim.tavsiyeniz nedir.?
Merhaba. Üniversite süresi borçlanma kapsamında olan bir süre değil. Borçlanma ile 9000 güne tamamlanabilirse evet emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz. Öteki durumda SSK kapsamında en az 3,5 yıl prim ödemeniz gerekmektedir.
Ömer bey bey vazife malulu ayligı aliyorum.terör gazisiyim ek gostergem 3600 ….bu ay maas bilgilerime baktığımda ek gösterge 4800 e cikmis fakat maaştan bi artış gözükmüyor.. bi artış olacakmi…bu artış onumuzdeki aymi verilecek bilginiz varmi acaba ..kolay gelsin
Ömer bey bu sorduğum konuyla alakalı bi bilginiz varmi acabaa..ek gosterge artarsa maaşında artması gerekmiyormu.
Eşimin toplamda 5yıldır aktif iş yeri var.Kendisi Bağkurlu ancak hiç bağkur borcunu ödememis. Ödeme yapmak istese bu borcun sadece son iki yılını ödeyebilir mi?
Maalesef sadece son 2 seneyi ödeme diye bir seçenek bulunmamakta. Ancak toplam borçtan istediğiniz kadarını yatırabilirsiniz.
Ömer bey Selam,
2024 ile 2025 yılı arasındaki emekli maaşlarında oluşacak fark nedeniyle bu yıl sonuna doğru emekli olmayı planlıyorum. 2024 yılında emekli olursam, Ocak 2025 tarihinde emekli aylıklarına yapılacak olan enflasyon farkı artışının emekli maaşıma yansıyabilmesi için 2024 yılının hangi tarihinde emekli olmam daha uygun olur.
Bu sormamın sebebi; bazı yorumlarda, 2024 yılı içinde emekli olduktan sonra, en az bir emekli maaşı alınması gerektiği, aksi durumda Ocak 2025 zammından yararlanılamayacağını okudum.
En geç Kasım ayı sonuna kadar dilekçe vermeniz gerekir bence.
Merhaba,
Henüz emekli olmadım hedef olarak 2033 yılında emekli olma planım vardı fakat 2025 yılında %35 bandında emekli aylığın düşmesi öngörülüyor.
Maaşım ortalama 60000 TL ben bu farkı emekli olmadan çalışarak kaç yılda kapatabilirim.
Teşekkür ederim
Bunu bilebilmem ve hesaplayabilmem imkansız maalesef.
657 ye tabi 39 yıllık devlet memuruyum. Kızım henüz üniversite öğrencisi ve 25 yaşın altında olduğu halde sigortalı olarak işe başladı. Evli de değil. Bu durumda bakmakla yükümlü olma durumu sona erer mi? Ne yapmam gerekiyor?
Kızınız aktif sigortalı olduğu sürece kendi sigortasından yararlanır. İşten çıktıktan sonra tekrar sizden yararlanabilme hakkı var.
Merhabalar Ömer Beyim.Emekli Sandığına tabi devlet memuruyum. 16 temmuz 2025 te emekli olmayı düşünüyorum.9667 gün ödenmiş günüm olacak o güne kadar.2800 ek gösterge.1.derecenin 4. kademeslndeyim.Tahminen ne kadar ikramiye alabilirim.700 000tl olur mu acaba? o güne kadar Tahminen.
Merhaba öncelikle bu güzel hizmet için çok teşekkürler. Eşimden sgk dul maaşı aliyorum. Babam bağkurluydu, ama eksik günleri olduğu için yetim maaşı almamistim. Daha sonrasi, Askerlik borçlanmasi kredi vs olayları çıktı. Bana daha öncede iki maaş alabilirsin denmisti. Vergi dairesinden gün araştir dediydi bir SGk müdürü. Yeni kanunda gün sayisi öğrenmek için cimerden başvurdum iki maaş alamayacağımı söylediler hemde iki kez sordum. Fakat ölüm tarihleri ikisininde 1/10/2008 öncesi, Eşimin 27/09/2008 Babamin 28/04/2001 vefat tarihleri. Her yerde yazan bu tarih aralıklarına çift maaş alma hakkı olduğu yazıyor. Ya tarihlere diklat etmeden cevap verdiler, yada kanun mu değisti? Cevap için şimdiden teşekkürler, hayirlı günler dilerim.
Heryerde yazan tarihler bunlar.
Ölen koca SSK sigortalısı
ölen baba Bağ-Kur sigortalısı
( babanın ölüm tarihi 4.10.2000 ile 7.8.2001 aralığında ise veya babanın ölümü 1.8.2003 tarihinden sonra gerçekleşmiş ise dul ve yetim kadına, ölen kocadan SSK, ölen babasından Bağ-Kur olmak üzere iki maaş ödeniyor. )
Saygılarimla..
Merhaba ,Ömer bey bu sorumu görmediniz sanırım.
Sorunuzu bulamadım. Tekrar sorar mısınız?
Ömer bey Çok teşekkürler , tekrardan yaziyorum.
Eşimden sgk dul maas!
aliyorum. Babam bağkurlu vefat etti.
ama eksik günleri olduğu için
yetim maaşı almamistim.
Daha sonrasi, Askerlik borçlanmasi
kredi vs olayları çıktı. Bana daha
önce iki maaş alabilirsin
denmisti şartlarım uyuyordu.
Vergi dairesinden gün görünmeyen günleri araştiracaktim.
Yeni kanunda gün sayisi
öğrenmek için cimerden sgk
başvurdum iki maaş
alamayacağımı söylediler
hemde iki kez sordum.
Fakat ölüm tarihleri ikisininde
1/10/2008 öncesi, Eşimin
27/09/2008 Babamin
28/04/2001 vefat tarihleri.
İnternette, bu tarih aralıklarına
çift maaş alma hakkı olduğu
yazıyor. Ya tarihlere dikkat
etmeden cevap verdiler, yada
kanun mu değisti?
Babamin askelrik borçlanmasiyla 1288 günü var, vergi dairesinden cikaricam ama yazmayan günleri iş yeri vardi ve istanbuldkai günleri görünmüyor.
Not::
Heryerde yazan tarihler bunlar.
Ölen koca SSK sigortalılsı
ölen baba Bağ-Kur sigortallsı
(babanın ölüm tarhi 4,10○.2000
ile 7.8.2001 araliğında ise veya
babanın ölümü 1.8.2003
tarihinden sonra gerçeklesmiş
ise dul ve yetim kadına, ölen
kocadan SSK, ölen babasından
Bağ-kur olmak üzere iki maaş
ödeniyor.
Cevap için
şimdiden teşekkürler, hayirli
günler dilerim
Merhabalar tekrar. İlgili tarihlere göre ben de her iki maaşın alınabileceğini düşünüyorum. Hatta emeklilik servisinde Müdür bir arkadaşa sordum o da alabilirler diye düşünüyorum dedi.
Cevabiniz için çok teşekkür ediyorum Ömer bey. Eksik günleri vergi dairesinden bukup tamamlarsam başvuracağim.
Rica ederim.
Merhaba Ömer Bey,
Eyt’liyim emekli olmaya hak kazandım ama emekli olmadım. Emekli olmaz isem devlet tarafından emekli maaşımda kesinti vb durum ile karşılaşırmıyım.2024 veya 2025 yılı için emekliliğe hak kazanıp emekli olmayanlara % 25 kesinti var mı?
Şimdiden teşekkürler.
hocam öncelikle kolay gelsin. sgk girişim28.05.1996 toplamda 9750 primim var ayrıca yıpranmadan aldıgım950 gün var. son 20 gündür ulusal basında çıkan haberlere göre 2025 de emekli olan.2024 emekli olan dan düşük maaş alacak söylentisi var.emekli olamayı 1veya 2 yıl daha çalışmayı düşünüyordum fakat yüzde 35 kayıptan bahsediliyor .bu güne kadar primlerim hep tavan dan ödendi e devlettte şu anda görünen maaşım 45000 civarı.2025 emekli olursam maaşım söylenene göre 10000 civarı düşecek.bu gerçekten dogrumu.eger öyleyse bu yıl içinde emekli olmayı düşünüyorum acil yardımınıza ihtiyacım var.saygılarımla .+çalıştıgım sektör demir çelik .agır sanayi.5442957826
Merhaba,
Ben 1995 yilinda Turkiye’de bir universite de tam kadro ogretim elemani olarak ise basladim. 2001 yilinda istifa ederek Amerika’ya yerlestim. Toplam 6 yil Turkiyede calistim.
Amerika’ da 2007 yilindan bugune bir universite de ogretim elemani olarak calisiyorum.
1973 yili dogumluyum. Turkiye’ den emekli olma hakkim varmidir? Varsa nasil bir prosedur izlemem gerekiyor?
Tesekkur ederim. Saygilarimla.
Merhaba. Yetim aylığı kesilince yeniden bağlatmak için hangi belgeler gerekiyor acaba? Ve online başvuru da yapabiliyor muyuz?
Online başvuru yapabilirsiniz. Emeklilik dilekçesi, diğer adı ile gelir, aylık ve ödenek talep belgesi başvuru için yeterlidir.
Merhaba;
4a emekli aylık bilgisi hesaplama kısmında
Hesaplanan aylık ve ek ödeme kısımları var.Hangisi alacağımız emekli maaşını gösteriyor.Şimdiden teşekkürler.
Aylık ve ek ödeme toplam tutar sizin maaşı gösteriyor.
Merhabalar 2 temmuz 2024 yılında emekli olmak istiyorum.
Yükselmesi beklenen kıdem tazminatı tavan fiyatından yararlanabilirmiyim?
Yararlanabilmem için resmi gazetede yayınlaması gerekir diyen arkadaşlarım var.o yüzden sizin gibi uzman birine danışmak istedim.teşekkürler
Merhabalar 2007 girişli devlet memuruyum 3 ay içinde malulen emekli olacağım. 6 ay askerlik yaptım. Bunu borçlanmak emekli maaşıma çok etki eder mi? mantıklı mı? Bi de mart ayında askerlik borçlanması için başvurmuştum halen taahhuk etmedi. 6 ay bekleme süresi başvuru tarihimden mi yoksa borcu yatırdığım tarihten mi başlıyor?
Merhaba 30/03/1975 doğumluyum 05/01/1994 Bağkur girişim. Var 2010 yılına kadar 4300 öden miş Bağkur günüm var 2011-2017 yılları arasında KKTC sigortalı işçi olarak çalıştım 2109 günüm var 2017 TC döndüm günümüze bu güne kadar 700 gün SSK işçi olarak çalıştım 5675 ne tamam layıp 675 daha daha SSK şu çalışıp emekli olacağımı tahmin ediyorum benim öğren mek istediğim Kktc de çalıştığım günleri TC ne taşıyıp prim birleştirerek borçlan MS yapmadan para ödemeden kısmı emekli olabilir miyim bunu sormak istedim kismi emekli olabilirsem TC de çalışmaya SSK lı devam edip normal emekli ye çevire bilirmiyim yanlış bilmiyorsam 58 yasına geldim de KKTC günlerimi istenen şartlarda istenen güne tamam layamazsam ödenen primleri geri ödüyorlar bu hakkım yada Kıbrıs’tan da emekli hakkım ölürmü prim birleştirirsem.
Merhabalar, Eşimin (Bayan) SGK girişi 2006 yılında, bu süreçte bir süre özelde ve sonra günümüze kadar devlette çalışarak toplam 4500 prim gününü tamamladı ve bu açıdan sistemde emeklilik için koşullar tamamlanarak sadece 58 yaşını bekleme durumuna geldi. Ancak e sistemde ayrıca 7000 günden emeklilik durumu da bulunmakta ve tabii ki tamamlanmamış. Şu an halen kamuda çalışmaya devam ediyor. Ayrıca henüz kullanmadığımız ya da işlem yapmadığıız yaklaşık 2 yıl + 6 ay (2 çocuk için ) doğum borçlanması da var.
Şimdi 4500 günden istifa edip 58 yaşını beklese yaşı gelip emekli olduğunda zararı ne kadar olur? Sadece emekilik için okadar yıl daha çalışmasına değer mi , ne kadar değer bilemedik.
Özetle ;
40 yaşında 4500 den emekli olup 58 yaşını beklemek,
40 yaşında doğum borçlanmasını yaparak 5400 prim ile işten çıkıp 58 yaşını beklemek,
44 yaşına kadar çalışmaya devam edip doğum borçlanması da yaparak 7000 e tamamlayıp işten çıkarak 58 yaşını beklemek
seçenekleri için, 58 yaşına geldiğinde emekli maaşında yaklaşık (kesin bir şey söyleyemeyeceğinizin farkındayım) % kaç farklılılar oluşur ?
Tahminen de olsa birşey söylerseniz bizim için önemli olacak.
Cevap vermeniz durumunda, cevabınızı belirtmiş olduğum mail adresime de göndermenizi rica ederim
Teşekkürler
Ahmet Öztürk
Merhaba. Son 7 yıl içerisindeki hizmetin 3,5 yıldan fazlası SSK ise 4500 günden 58 yaşı beklemek daha mantıklı. Mevcut sistemde daha fazla ödeme yapınca daha fazla maaş ödenmiyor ne yazık ki. O nedenle gerek yok bana göre.
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim . Birde, dediğim gibi şimdiye kadar kamuda çalıştı ve 4500 prim günü tamamlandı ve SSK için yaş dısındaki emeklilik şartları sağlandı.
Bundan sonra ise artık serbest çalışmak istiyor ve serbest çalışırken de Bağkurdan sigorta yatırması gerekiyormuş fakat biz bağkur emeklisi olmasını hiç istemiyoruz …
58 yaşına kadar geçecek olan bu süreçte serbest çalışırsa, bağkurlu olmadan, 58 yaşında emekliliğinin yine SGK emeklisi olarak kalmasını nasıl sağlayabiliriz? SSGSS diye birşey de varmış serbest çalışırken primler ondan yatırılıp yine SGK lı olarak emekli olunabiliyor mu ? Yanıtlarsanız çok sevinirim…
Ahmet Öztürk
Serbest çalışma derken eğer kendi adına iş kuracaksa ve bunu resmi yapacaksa aktif vergi kaydı açması gerekir, bunun sonucu da bağkurlu olur. Bağkur kapsamında ödenen primler 1260 günü geçmediği sürece sorun olmaz şartları SSK kapsamında devam eder.
Ömer mey tekrar merhaba, sorumu daha net ve spesifik bir biçimde sormak istedim.
5510 dan kamuda 4500 gününü tamamlayıp yaşı beklemek üzere istifa eden bir bayan 58 yaşını beklerken bu süreçte Arabulucuk yapmak isterse, bağkurlu olmamak için ” Sigortasız bir şekilde Arabuluculuk yaparak” 58 yaşı geldiğinde yine SGK ‘dan emekli olabilir mi ? Yani başka bir yerde çalışmakta olmayan biri , arabuluculuk sigortasız yapılabilir mi?
Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim
Ahmet Öztürk
Merhabalar ben 12/01/2017 tarihinden itibaren aynı kurumda çalışıyorum. EYT ile emekli oldum ama halen aynı yerde ara vermeden devam etmekteyim. Ben Cumartesi Pazar günü çalışmıyorum haftada 5 gün çalışıyoruz . Çalıştığım kurumdan 1 haftalık senelik izni kullanmak istedi. 28 haziran da başlamak kaydı ile 1 hafta istedim bana 5 temmuzda iş başı yapman gerekir dedi. Ben hesapladığımda 8 Temmuzda iş başı yapmam gerekir diye düşündüm. Acaba hangisi doğru prosüdür nasıl uygulanıyor bana açıklayıp bilgi verirseniz çok sevinirim.
5 de değil 8 de :). Benim hesabıma göre 6 Temmuz’da iş başı yapmanız gerekir.
Ama ben haftada beş gün çalışıyorum 6 Temmuz olursa Cumartesi gününe geliyor . Kafam karıştı şimdi işveren bana 5 Temmuzda yapman gerekir dedi. Benim hesabına göre 8 Temmuzda yapmam gerekiyor. Sizin de söylediğiniz 6 Temmuz şimdi hangisine iş başı tarihi olacak mantıken hafta sonu çalışma olmadığı için mecburen 8 Temmuz olacak sanırım doğrumu anladım.
Yıllık izinlerde Cumartesi günleri de iş günü olarak hesap edilir. Sadece pazar düşülmez ona göre hesaplama yapmanız gerekir.
1995 Tarihinde Bağkurlu olarak işe başlayan ve 2 yıl çalıştıktan sonra ara verip 1.6.1999 tarihinde Memur olarak işe başlayan, 1.3.2015 tarihinde istifa eden bir Doktor Emekli sandığından Emekli olabilir mi?
Bu kişi şuan 50 yaşında ve herhangi bir işte çalışmıyor. Emekli olabilmesi için ne yapabilir ve nasıl Emekli olabilir
Saygılar
Emekli sandığından 5400 gün 61 yaş ya da 9000 gün 60 yaş tamamlarsa yaş şartı olmadan emekli olabilir.
İyi akşamlar.engelli birey istemeden vergi indirimi belgesi alması için zorlamışlar kendisi kadrolu işçi SSK girişi 2008 öncesi ve kendisi vergi indirimi belgesi istemiyor raporuda süresiz.böyle bir şey mümkün mü.
Hocam merhaba doğum borçlanması iki çocuk için 1.çocuk için 720 günü alıp 2.çocuk için sadece 4 ayını 120 gün olarak kısmı satın alabilirmiyiz.
Tabi, istediğiniz kadar alabilirsiniz.
Merhabalar.
2023 yılında aldığım toplam emekli maaş bordrosunu nereden bulabiliceğimi bana bildirirseniz çok memnun olurum.
Hoşça kalın.
2003 yılı sistemde çıkar mı bilmem ama bir SGK ile görüşün.
Ömer bey merhaba. İnşallah iyisinizdir. Ben İlker Gür. Bana eyt vuruyor. SGK girişim 1.07.1993. Benim emekli olabilmem için 1440 gün gerekiyor. Geçen sene mayıs ayında sigorta müfettişi ile tanışmıştım, bana eksik günlerini borçlanarak, borç ödemesi yaparak emekli olabilirsin demişti. Ona göre evrak yaptığını va bana temmuz ayında ödeme çıktığını söyleyerek Ve benden 166.000 tl istedi, bende parayı gönderdim. Temmuz ayından beri beni oyalıyor. Ekimde emekli olacaksın dedi, sonra mart 2024 dedi. En son torba yasa çıkmış cumhurbaşkanı onayından sonra emekli olcaksın dedi. Ben ondan ödeme yaptığına dair dekont veya makbuz göndermesini istedim cevap vermiyor. Bana paranın yattığını yedi eminde tutulduğunu söyledi. Böyle bir şey var mı? Böyle bir torba yasa çıktı mı? Sigortacı tarafından dolandırıldım mı? Bana bilgi verebilir misiniz…
Merhaba İlker BEY. Galiba kandırılmışsınız. Geçmiş olsun.
Ömer bey, mahkemeye versem paramı geri alabilir miyim?
Buna Mahkeme karar verir. Bilemem maalesef.
SGK DA ASKERLİK DIŞINDA BORÇLANMA OLMAZ DİYE BİLİYORUM,ERKEKLERDE ODA 18 AY İSE 550 GÜN 12 AY İSE 360 GÜN 6 AY İSE 180 GÜN DÜR 1440 GÜN BORÇLENMA İMKANI YOK. DOLANDIRILMIŞSIN GEÇMİŞ OLSUN. KEŞKE SGK KURUMUNA GİDİP ORADA DİLEKÇEYİ KENDİNİZ VERŞEYDİNİZ.
Kardeşim 1974 doğumlu. 01.01.2004 tarihinde çiftçi bağkuru girişli. 5401 gün primi var.
1993 yılında Almanya da 30 günlük sigortası çıktı ve evraklarını Alman makamlarından aldık. 1994 yılında 18 ay askerliği var.
Yurtdışı borçlanmasını ve askerlik borçlanmasını yapıp 3.5 yıl sigorta ödersek başlangıç 1993 sayılıp 3.5 yıl sonunda emekli olabilir mi ?
Cevap verip yardımcı olursanız bir garibi sevindirmiş olursunuz. Teşekkürler
Merhaba. Evet dediğiniz şekilde emeklilik hakkı elde edebilir.
Merhaba Ömer bey.
30,04. 1982 DOĞUMLUYUM
01,07,1994 İLK İŞE GİRİŞ
toplam gün sayım 7050
bunun 2968 günü bagkur kalanı sgk
şuan bagkurdan ayrıldıktan sonra 740 gündür ssklı olarak çalışmaktayım.
ne zaman emekli olurum eyt limiyim 1261 i beklemelimiyim. yaşım 42
teşekkür ederim.
EYT kapsamındasınız girişe göre. 1260 gün şartı tamamlanmalı evet. Ayrıca giriş tarihine göre gereken prim gün sayısı şartını da sağlamanız gerekir.
Merhaba.. Ben annemden ötürü yetim aylığı alıyorum. Part time bir işe girdiğimde iş sigortasız bile olsa Sgk’ya sgk bildirgesi gönderiliyormuş. Sgk bildirgesi nedeniyle yetim aylığım kesilir mi? ACİL cevap verirseniz sevinirim.
Sigorta yapılmayacaksa bildirge gönderilmez ki. Bildirge demek sigorta yapılması demek. O durumda da maaşınız kesilir.
Yanıtınızı görmediğim için tekrar sormuş bulundum. Fakat İnternette sigorta yapılmasa bile iş veren tarafından sgk bildirgesi yapılması gerekir yazıyor. Bu nedenle sordum.
Öyle bir şey yok. Bildirge verilmesi demek işe giriş yapılması demek. İşe giriş yapılınca da maaş kesilir. Sigortasız olacaksa bildirge verilmez.
Merhaba 1963 doğumluyum 1984-2004 arası bağkurluydum hiç gün ödemesi yapamamıştım ama sonra bir sebepten dolayı Bağ-Kur sicilimi sildirmek zorunda kaldım 01.05.2013 tarihinde 4A girişim yapılarak çalışmaya başladım 2849 günüm var. Mecbur 5400 güne tamamlamam mı gerekiyor yoksa 3600 günden emekli olmanın yolu var mı? Ayrıca 1999 öncesi sigortasız bir şekilde çalışmıştım o güne sigorta girişi yaptırılabiliyor mu?
08.09.1999 tarihinden önce başlangıç varsa 3600 günden yararlanırsınız yaş şartı 60 olur. Giriş yoksa olmaz.
Merhaba. 1 Mart 2024 tarihinde sigortalı olarak işe girdim. Sağlıktan ne zaman yararlanabilirim ve primlerimin yattığını ne zaman ve nasıl görebilirim.
Primler ay bittikten sonra görülür. 1-26 arasında verir işveren beyanname.
Merhaba. Ben annemden yetim maaşı alıyorum. Sigortalı bir işe girip, sigorta girişi yaptırdıktan sonra işten ayrılınca yeniden yetim maaşı almaya devam edebilir miyim? Sigorta girişi buna engel mi? Ve yetim maaşı ne kadar sürede yeniden bağlanır?
Merhaba. Evet işten çıktıktan sonra tekrar başvuru hakkınız var. Ortalama 1-1,5 ay içinde yeniden bağlanır.
Merhaba. %47 engelli raporluyum. 24.05.2012 yılında işe başladım. 2000 yılında staj başlangıcım mevcut. 2 çocuğum için doğum borçlanması yaparak sigorta başlangıcımı geriye çekmek istiyorum. SGK tarafından yayınlanan engelli emeklilik tablosuna göre 2 çocuk için doğum borçlanması yapınca 24.05.2008 yılına sigorta başlangıcım çekiliyor ve emeklilik için 20 yıl 4400 gün prim şartı aranıyor. Ama doğum borçlanmasını eksik yatırınca 01.10.2008 tarihine çekip 18 yıl 4100 prim şartı karşıma çıkıyor. Bu iki değerden hangisini seçmeliyim. Görünürde 18 yıl 4100 gün lehime olsa da diğeriyle farkını bulamadım. Hangi şartta emekli olmam menfaatime olur. Teşekkür ederim.
Merhaba. Şartlar geriye gittikçe esnemekte. Hangi şartlarda emekli olduğunuz maaşınız üzerinde etkili değil. En erken emeklilik için daha fazla borçlanma yapmak daha mantıklı.
MERHABA. Annem 3 aylık emekli maaşı alıyordu. aralık ayında 3 aylık maaşını aldı. ocak ayında maaşını e devlet üzerinden aylığa çevirdik. Ancak ocakta ve şubatta maaş yatmadı. mart ayında normal maaşı yattı. Bir de ocak ayında 7500 tl fark yattı. acaba ocak ve şubat ayında maaş yatması gerekiyor mu? teşekkür ederim.
Evet yatması gerekirdi. SGK ile bir görüşün isterseniz.
Merhabalar 2. Sorum
Kronik böbrek yetmezliğim var. Henüz diyalize girmiyorum. Bu durumda malulen emeklilik şartları nelerdir.
İşe giriş 1997 4-A toplam 425 gün
İşe giriş 2003 4-C toplam 4905 gün teşekkürler
Malulen emeklilik için prim ve sigortalılık süresi şartlarını sağlıyorsunuz. Başvuru hakkınız var ancak sonuç ne olur bilemem.
Merhabalar,
Size bir kaç sorum olacak, cevaplarsanız memnun olurum.
1997 5. Ayda 4-A lı olarak başladım 2001 yılına kadar çalıştım.
2003 yılında 4-C li girişim yapıldı.
2016 yılında khk ile işten çıkışım yapıldı.
Şuanda 2023 yılından itibaren 4-A lı olarak 5 aydır çalışıyorum.
4-C toplam gün 4905
4-A toplam gün 425
2000 yılından önce18 aylık askerliğim var saydırmak istiyorum.
Ben nasıl emekli olabilirim.
Merhaba. Son 3,5 yıl SSK kapsamında çalışmanız lazım öncelikle. Yani 1260 gün. Bu süreyi çalıştığınızda zaten askerlik borçlanması yapmanıza gerek kalmayacak.
5 aydır sigortalıyım üstüne askerliğimi borçlanıp sskdan 1260 günü tamamlayabiliyormıyum.
Son 1260 gün askerlikle tamamlanmaz. Fiili çalışma gerekir.
Teşekkürler
Ömer bey selamlar hayırlı ramazanlar. Ek -5 tarım kolunda sigortalıyım. 31 Mart yerel seçimlerinde muhtar adayıyım kazanma ihtimalim yüksek muhtar olursam ek-5 son bulur mu, son bulursa tekrardan ek-5li olabilir miyim teşekkürler iyi çalışmalar
Merhaba. Muhtar olursanız bağkur başlatılır ve Ek5 durdurulur. Muhtarlık sona erdikten sonra yeniden Ek-5 tarım sigortasına geçebilirsiniz.
Merhaba kolay gelsin temmuz zammından ve ikramiye zammından yararlanmak için ne zaman dilekçe vermeliyim. 24.11.1998 girişliyim 38 gün yıllık iznim var
Devlet memuruysanız 15 Temmuz ve sonrasında dilekçe vermeniz gerek. Öncesinde izninizi kullanarak 15 Temmuz ve ya sonrasında çıkış yapılacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Merhaba. Ben 26 yaşındayım ve vefat eden annem nedeniyle yetim aylığı alıyorum. Sigortalı bir işte çalışınca aylığım kesilecek diye biliyordum. Fakat ‘Mikro Yazılım’ diye bir sitede söyle bir yazı okudum.
‘ Sigorta kolunda 2 genel kod kullanılabilir. Eğer çalışan emeklilik vb. aylık alıyorsa aylığının kesilmemesi için 8 numaralı ‘Sosyal Güvenlik Destek Primi’ seçilir. (Çalışana sigorta kolu tercihi sorulur.) ‘ şeklinde bir yazı yazıyordu. Bu doğru mu? Sigortalı bir işe girsem bile yetim aylığımın kesilmemesi mümkün mü acaba?
Bir sorum daha var. Eğer böyle bir şey yoksa işe gireceğimi önceden sgk’ya bildirmem gerekiyor mu? Yoksa zaten aylık kendi kendine kesilir mi?
Merhaba. O dediğiniz “02-SGDP” kodu ile bildirim kendi adına emekli olanlar için geçerli. Siz yetim maaşı aldığınız için normal sigorta kolları kapsamında giriş yapılır ve maaşınız kesilir. İşe giriş bildirgesi verildiği zaman maaşınız otomatik olarak durdurulur. SGK’ya bildirmeniz gerekmez.
son 7 prim yıl toplam 2530 doldurmak şartı varmı ÖMER BEY
merhaba ömer bey. abimin 1285 ssk 500 gün bağkur ödemesi var 1965 doğumlu.Ağır insülin bağımlı şeker hastası kalp damarlarından biri açık gözlerdede yüzde 40 şeker hastalığına bağlı görme kaybı var. 1991 yılı ssk girişi var. malulen emekli olablmesi için ne yapmalıyız. ? teşekkür ederim.
Merhaba. Toplamda 1800 günü tamamlarsa malulen emeklilik başvuru hakkı olur. Askerlik yaptıysa eksik süreyi onunla tamamlayabilir. Başvurudan sonra sonucun ne olacağını heyet belirler.
tuzla ssk dan olamazsın 3600 ü tamamlaman lazım demişler.çok teşekkür ederim.
Ömer bey merhaba,
Benim kızım 10 03 2006 doğumlu, 18 yaşına gireli 3 gün oldu. İsteğe bağlı sigorta yaptırıp primlerini şimdi ödemeye başlarsam, 18 yaşının sonuna kadar ödenilen (sonrasında da devam edilecek) bu primler emeklilik prim gününe sayılır mı ? yoksa prim gününe sayılması için 18. yaş tamamen bitmelimidir?
Şimdiden çok teşekkürler cevaplarınız için, Saygılarımla
Merhaba. 18 yaşı bitirmiş zaten sorun yok. Sigortalı olabilir, bunlar emeklilikte sayılabilir. 18 yaş şart değil zaten 15 yaşından sonra mümkün olabiliyor, giriş sayılabiliyor yani.
1994 te kaybettiğim ssk lı babamdan yetim maaşı almakta idim.doğum borçlanması ve isteğe bağlı ssk ödeyerek eksik pirimlerimi tamamladım. Ve 2015 yılında ssk emeklisi oldum ve yetim maaşım kesildi. emekli maaşımla birlikte Yetim maaşımı da alabilirmiyim.her uyuşmazlığın dayandığı işlem veya olayların meydana geldiği tarihte yürürlükte olan yasal kurallara göre çözümlenmesi gerektiği” ilkesinden hareketle konu değerlendirildiğinde, kız çocuklarına SSK mevzuatına göre yetim aylığı bağlanabilmesi için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamından gelir veya aylık almama şartının ilk olarak 06.08.2003 tarihinde SSK mevzuatına getirildiği, bu hükmün ancak 06.08.2003′ten sonraki olaylara uygulanabileceği, dolaysıyla baba veya kocadan herhangi birisinin ölüm tarihi 06.08.2003 tarihinden önce ise, , hak sahibievlenmemiş kızlarının emekli olsalarda yetim maaşları kesilmeyeceği konusunda Yargıtay kararları mevcut T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2012/21-21 K. 2012/223 T. 21.3.2012 bu durumda yasanin ciktigi tarihten cok once 1994 te vefat eden babamdan yetim maaşını alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim. Saygılarımla,
Kendi adınıza aylık aldığınız için babadan aylık alamazsınız. İlgili kararı emsal göstererek dava açabilirsiniz.