SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.
Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir.
SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)
SGK soru sormak istiyorum bölümünden;
- Emeklilik işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
- Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
- İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
- Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
- İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
- Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
- Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
- Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
- 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
- İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
- Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
- Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.
SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?
Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?
Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.
SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.
SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?
SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.
EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim
SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
merhaba
01.01.1997 tarihinde T.Tütüncüler bankasında çalışmaya başladım.29..11.2001 tarihinde işten ayrıldım.Daha sonra 15.03.2003 tarihinde özel sandığı olan başka bir bankaya girdim ve
31.03.2023 tarihinde emekli oldum.Hizmet birleştirmemi 2015 yılında yapmıştım.Ancak emekli olduktan sonra gelen evraklarda 7 ay ilk hizmet süremden eksik prim hesaplandığını farkettim ve emekli olduğum bankadan bunun düzeltilmesi için sgk ile yazılmasını istedim.15 temmuz 2024 de eksik sürelerin ilave edildiği ve farkon hesabıma yatacağı söylendi.07.11.2024 de yaklaşık 1 yıl 5 ay sonra 18 aylık fark sadece 4.500 TL yattı.Yatan bu rakamın doğru olup olmadığını nasıl teyit edebilirim?Emekli olduktan sonra yapılan bu maaş farkları hesaba katıldı mı bilmiyorum.
sgk dökümünde 2001-05 ile 2001-11 ay arası
toplam PEK/ BsmkDğr/ Ek Gösterge 3.029 TL ( 3.029..000.000.-)
2001-05 430.-TL
2001-06 439.-TL
2001-07 421.-TL
2001-08 473.- TL
2001-09 430.-TL
2001-10 425.-TL
2001-11 411.-TL Rakamlardan 6 sıfır atılmıştır.
2001 yılında ki bu 7 aylık ilavenin maaşımda ne kadar fark ettireceğinin hesaplanmasında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Saygılarımla,
Merhaba. Farkı dahil edilerek hesaplanmıştır bence. Fark çok beklememek lazım zaten hizmet süresi az sonradan ilave edilen.
Merhaba
Çene problemi sebebiyle ortodonti doktoru
kardeşimi üniversite hastanesinin ortognatik cerrahisine yönlendirdi.
Kardeşim 24 yaşında ve annem üzerinden sgk li bakılıyor. Acaba Üniversite hastanesinde muayene veya tedavi için herhangi bir ücret talep ederler mi?
Ya da etmeseler de sonradan herhangi bir borç çıkar mı? Bir tanıdığın başına borç çıkma olayı gelmişti ondan soruyorum.
Daha önce de sordum ama yorumum silinmiş. Bu arada YouTube kanalınıza aboneyim.
Merhaba. Sonradan borç çıkmaz ama üniversite hastanelerinde bu işlemler için fark çıkabilir. Hastane muhasebe birimini arayarak net bilgi alabilirsiniz.
İyi günler 5510 a tabi memurum aslen il müdürü olursam 2 yıl çalışırsam emekli maaşıma etkisi (makam tazminatı ) olur mu? Şu anki ek göstergem zaten 4200.
Merhaba Fatih BEY. O konu hakkında net bilgi sahibi değilim.
Mrb Meriç bey..kıdem tazminatı yazısı için ödenen 280 günüm var yazıyı alıp isi bıraktım.tekrar farklı koşullarla devem etmemi istediler kabul ettim.ssk ya odedigim 280 gün borclanmasini iade alabilormiyim.2 memurun 1 i apabilirsin diğeri alamazsın diyor.ne yapmalıyım tsk
Normalde borçlanma iadesi alma hakkınız var ama sizinki istisnai bir durum olmuş. İade alırsanız SGK’nın tazminat yazısını iptal etmesi ve bunu işyerine bildirmesi gerekir bence. Bu durumda işyeri size ödediği tazminatı geri talep edebilir.
İyi günler…İsteğe bağlı sigortalıyım. Emeklilik başvurusu yapmadan önce isteğe bağlı sigortayı sonlandırmam gerekir mi? Yani önce isteğe bağlı sigortanın sonlandırılması ve sonrasında emeklilik başvurusu yapmam mı gerekiyor? Teşekkür ederim.
Merhaba. Emeklilik dilekçenize göre sonlandırılabilir isteğe bağlı sigorta. Ayrıca dilekçe vermenize gerek yok. Ama emeklilik başvurusu yaptığınız tarih itibariyle olan tüm borçlarınızı sıfırlayın.
Merhaba…Ben isteğe bağlı sigortalıyım primlerimi kendim ödüyorum ve 1261 gün kuralına takılmadan emekli oluyorum. Kalan prim gün sayım 52 (KASIM-ARALIK). son prim günüm 22 Aralık 2024 tarihine denk geliyor O yüzden E-devlet üzerinden 23 Aralık – 30 Aralık 2024 tarihleri arası Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi başvurusunda bulunablir miyim ya da nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Teşekkür ederim
Evet. E-devletten emeklilik talebi verebilirsiniz tabi ki.
Merhaba,
Ben EYT liyim, 170 sgk danışma hattını aradım. Aralık ayında emeklilik başvurusu yaparsam. Emekliliğim başvurduğum tarihte değil bir sonraki ayın birinde başlıyormuş. Yani ocak 1de. O zaman 2025 emeklisi sayılıyormuşum ve %30 kesinti olacakmış. Bu doğrumu acaba bilgi verebilir misiniz
Kasım sonuna kadar verirseniz daha garanti olur bence.
Sayın yönetici, yılbaşından sonra 2025 yılında emekli olacakların maaşlarının 2024 yılında emekli olanlara göre daha düşük olacağı söyleniyor. Aylık bağlama oranlarında düşüş yapılabileceği söylentisi var. Ben bir kamu kuruluşunda memur statüsünde görev yapmaktayım. Bu durum memurlar içinde geçerli olacak mıdır? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Merhabalar
müşterim 2020/aralık ayında aynı il sınırları içinde adres değişikliği yapmış vergi dairesi bildirimleri yapılmış faka sgk adres değişikliği yapılmamış 2024/ağustos aylık bildirgesi verileceği zaman borçtan dolayı sgk şifreleri pasife alınmış kuruma borçları taksitlendirme için gittiğimize ilgili memur adres değişikliği için sizi denetmene sevk edeceğim en az 200.000 tl ceza yerseniz diyor , taksitlendirme yapmamak içinde bize her türlü zorluğu çıkarıyor , şuan şifrelerimiz pasifte aylık bildirgemi elden de almadılar , çalışanlar hak kaybına uğruyorlar. diğer taraftan denetmene gider se dosya memurun dediği gibi yüksek cezalarla karşılaşırmıyım ve nasıl bir yol izlemem lazım bana yardımcı olabilirsiniz.
Merhaba. Siz bildirgelerinizi elden doldurarak taahhütlü posta ile her ay süresinden önce gönderin. Dilekçe de ekleyin ve dilekçede askıya alındığını da belirtin. Denetime yazacaklarsa da bir an önce yazsınlar. Öteki türlü daha fazla ceza gelir.
Omer bey.vazife malulu teror gazisiyim.3600 ek gostergeden gazilik maasi alıyordum.bu ay ek gostergem 4800 cikmis fakat maaşımda bi artış yok.ek gosterge artarsa maaşımdan bi ertis olurmu.olursa ne zaman yansıtılır.simdiden kolay gelsin
1972 dogumluyum. 22.09.1994’te MEB’de öğretmen olarak göreve başladım.01.09.2016’da ihraç edildim.21 yıl 10 ay 15 gün memuriyetim var.Ancak 8 ay askerliği yatırmadım.13.10.2021’de 4A statüsünde işe başladım, hala çalışıyorum.2024 Kasım ayı sonunda 1129 gün 4A, 7635 4C prim günüm olacak. 240 gün askerlik borçlanması ile 9004 gün oluyor. Emekli sandığından emekli olabilir miyim? Emekli ikramiyesi alabilir miyim?Hangi adımları takip etmeliyim?Bütün bu işlemler için hangi kuruma müracaat etmeliyim? Şu an hizmet birleştirme başvurusu yapmalı mıyım? Yapacaksam hangi kuruma başvurmalıyım?
Merhaba. 9000 gün doluyorsa emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz. Emeklilik işlemleri için SGK’ya başvurabilirsiniz. Ayrıca hizmet bildirmesi için dilekçe vermenize gerek yok. İkramiye alamazsınız diye biliyorum.
SLM
Bilgi :01.08.1998 yılında başlangıç yaptığım hizmet yılıma 04.04.2008 yılı itibariyle emekli sandığıyla devam ettim.Ardından 13.04.2021 tarihi itibariyle tekrar 4A olara devam etmekteyim. Son 3,5 yıla baktığım zaman halen 4c olarak görünmekteyim. Şuan toplam prim gün sayım 7406 gün olarak gözükmektedir.
soru1: Üniversitede geçen yıllarımı borçlanıp ödediğim taktirde 4C süresi olan 9000 işgünü tamamlayıp 4c olarak emekli olabirmiyim. ?=
soru2: üniversiteyi 4 yıllık fakülteyi 5,5 senede tamamladım. 5,5 seneye borçlanma ödemesi yapabilirmiyim.?
Soru 3: bu konuda 4c olarak emekli olmak için ne yapabilirim.tavsiyeniz nedir.?
Merhaba. Üniversite süresi borçlanma kapsamında olan bir süre değil. Borçlanma ile 9000 güne tamamlanabilirse evet emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz. Öteki durumda SSK kapsamında en az 3,5 yıl prim ödemeniz gerekmektedir.
Ömer bey bey vazife malulu ayligı aliyorum.terör gazisiyim ek gostergem 3600 ….bu ay maas bilgilerime baktığımda ek gösterge 4800 e cikmis fakat maaştan bi artış gözükmüyor.. bi artış olacakmi…bu artış onumuzdeki aymi verilecek bilginiz varmi acaba ..kolay gelsin
Ömer bey bu sorduğum konuyla alakalı bi bilginiz varmi acabaa..ek gosterge artarsa maaşında artması gerekmiyormu.
Eşimin toplamda 5yıldır aktif iş yeri var.Kendisi Bağkurlu ancak hiç bağkur borcunu ödememis. Ödeme yapmak istese bu borcun sadece son iki yılını ödeyebilir mi?
Maalesef sadece son 2 seneyi ödeme diye bir seçenek bulunmamakta. Ancak toplam borçtan istediğiniz kadarını yatırabilirsiniz.
Ömer bey Selam,
2024 ile 2025 yılı arasındaki emekli maaşlarında oluşacak fark nedeniyle bu yıl sonuna doğru emekli olmayı planlıyorum. 2024 yılında emekli olursam, Ocak 2025 tarihinde emekli aylıklarına yapılacak olan enflasyon farkı artışının emekli maaşıma yansıyabilmesi için 2024 yılının hangi tarihinde emekli olmam daha uygun olur.
Bu sormamın sebebi; bazı yorumlarda, 2024 yılı içinde emekli olduktan sonra, en az bir emekli maaşı alınması gerektiği, aksi durumda Ocak 2025 zammından yararlanılamayacağını okudum.
En geç Kasım ayı sonuna kadar dilekçe vermeniz gerekir bence.
Merhaba,
Henüz emekli olmadım hedef olarak 2033 yılında emekli olma planım vardı fakat 2025 yılında %35 bandında emekli aylığın düşmesi öngörülüyor.
Maaşım ortalama 60000 TL ben bu farkı emekli olmadan çalışarak kaç yılda kapatabilirim.
Teşekkür ederim
Bunu bilebilmem ve hesaplayabilmem imkansız maalesef.
657 ye tabi 39 yıllık devlet memuruyum. Kızım henüz üniversite öğrencisi ve 25 yaşın altında olduğu halde sigortalı olarak işe başladı. Evli de değil. Bu durumda bakmakla yükümlü olma durumu sona erer mi? Ne yapmam gerekiyor?
Kızınız aktif sigortalı olduğu sürece kendi sigortasından yararlanır. İşten çıktıktan sonra tekrar sizden yararlanabilme hakkı var.
Merhabalar Ömer Beyim.Emekli Sandığına tabi devlet memuruyum. 16 temmuz 2025 te emekli olmayı düşünüyorum.9667 gün ödenmiş günüm olacak o güne kadar.2800 ek gösterge.1.derecenin 4. kademeslndeyim.Tahminen ne kadar ikramiye alabilirim.700 000tl olur mu acaba? o güne kadar Tahminen.
Merhaba öncelikle bu güzel hizmet için çok teşekkürler. Eşimden sgk dul maaşı aliyorum. Babam bağkurluydu, ama eksik günleri olduğu için yetim maaşı almamistim. Daha sonrasi, Askerlik borçlanmasi kredi vs olayları çıktı. Bana daha öncede iki maaş alabilirsin denmisti. Vergi dairesinden gün araştir dediydi bir SGk müdürü. Yeni kanunda gün sayisi öğrenmek için cimerden başvurdum iki maaş alamayacağımı söylediler hemde iki kez sordum. Fakat ölüm tarihleri ikisininde 1/10/2008 öncesi, Eşimin 27/09/2008 Babamin 28/04/2001 vefat tarihleri. Her yerde yazan bu tarih aralıklarına çift maaş alma hakkı olduğu yazıyor. Ya tarihlere diklat etmeden cevap verdiler, yada kanun mu değisti? Cevap için şimdiden teşekkürler, hayirlı günler dilerim.
Heryerde yazan tarihler bunlar.
Ölen koca SSK sigortalısı
ölen baba Bağ-Kur sigortalısı
( babanın ölüm tarihi 4.10.2000 ile 7.8.2001 aralığında ise veya babanın ölümü 1.8.2003 tarihinden sonra gerçekleşmiş ise dul ve yetim kadına, ölen kocadan SSK, ölen babasından Bağ-Kur olmak üzere iki maaş ödeniyor. )
Saygılarimla..
Merhaba ,Ömer bey bu sorumu görmediniz sanırım.
Sorunuzu bulamadım. Tekrar sorar mısınız?
Ömer bey Çok teşekkürler , tekrardan yaziyorum.
Eşimden sgk dul maas!
aliyorum. Babam bağkurlu vefat etti.
ama eksik günleri olduğu için
yetim maaşı almamistim.
Daha sonrasi, Askerlik borçlanmasi
kredi vs olayları çıktı. Bana daha
önce iki maaş alabilirsin
denmisti şartlarım uyuyordu.
Vergi dairesinden gün görünmeyen günleri araştiracaktim.
Yeni kanunda gün sayisi
öğrenmek için cimerden sgk
başvurdum iki maaş
alamayacağımı söylediler
hemde iki kez sordum.
Fakat ölüm tarihleri ikisininde
1/10/2008 öncesi, Eşimin
27/09/2008 Babamin
28/04/2001 vefat tarihleri.
İnternette, bu tarih aralıklarına
çift maaş alma hakkı olduğu
yazıyor. Ya tarihlere dikkat
etmeden cevap verdiler, yada
kanun mu değisti?
Babamin askelrik borçlanmasiyla 1288 günü var, vergi dairesinden cikaricam ama yazmayan günleri iş yeri vardi ve istanbuldkai günleri görünmüyor.
Not::
Heryerde yazan tarihler bunlar.
Ölen koca SSK sigortalılsı
ölen baba Bağ-Kur sigortallsı
(babanın ölüm tarhi 4,10○.2000
ile 7.8.2001 araliğında ise veya
babanın ölümü 1.8.2003
tarihinden sonra gerçeklesmiş
ise dul ve yetim kadına, ölen
kocadan SSK, ölen babasından
Bağ-kur olmak üzere iki maaş
ödeniyor.
Cevap için
şimdiden teşekkürler, hayirli
günler dilerim
Merhabalar tekrar. İlgili tarihlere göre ben de her iki maaşın alınabileceğini düşünüyorum. Hatta emeklilik servisinde Müdür bir arkadaşa sordum o da alabilirler diye düşünüyorum dedi.
Cevabiniz için çok teşekkür ediyorum Ömer bey. Eksik günleri vergi dairesinden bukup tamamlarsam başvuracağim.
Rica ederim.
Merhaba Ömer Bey,
Eyt’liyim emekli olmaya hak kazandım ama emekli olmadım. Emekli olmaz isem devlet tarafından emekli maaşımda kesinti vb durum ile karşılaşırmıyım.2024 veya 2025 yılı için emekliliğe hak kazanıp emekli olmayanlara % 25 kesinti var mı?
Şimdiden teşekkürler.
hocam öncelikle kolay gelsin. sgk girişim28.05.1996 toplamda 9750 primim var ayrıca yıpranmadan aldıgım950 gün var. son 20 gündür ulusal basında çıkan haberlere göre 2025 de emekli olan.2024 emekli olan dan düşük maaş alacak söylentisi var.emekli olamayı 1veya 2 yıl daha çalışmayı düşünüyordum fakat yüzde 35 kayıptan bahsediliyor .bu güne kadar primlerim hep tavan dan ödendi e devlettte şu anda görünen maaşım 45000 civarı.2025 emekli olursam maaşım söylenene göre 10000 civarı düşecek.bu gerçekten dogrumu.eger öyleyse bu yıl içinde emekli olmayı düşünüyorum acil yardımınıza ihtiyacım var.saygılarımla .+çalıştıgım sektör demir çelik .agır sanayi.5442957826
Merhaba,
Ben 1995 yilinda Turkiye’de bir universite de tam kadro ogretim elemani olarak ise basladim. 2001 yilinda istifa ederek Amerika’ya yerlestim. Toplam 6 yil Turkiyede calistim.
Amerika’ da 2007 yilindan bugune bir universite de ogretim elemani olarak calisiyorum.
1973 yili dogumluyum. Turkiye’ den emekli olma hakkim varmidir? Varsa nasil bir prosedur izlemem gerekiyor?
Tesekkur ederim. Saygilarimla.
Merhaba. Yetim aylığı kesilince yeniden bağlatmak için hangi belgeler gerekiyor acaba? Ve online başvuru da yapabiliyor muyuz?
Online başvuru yapabilirsiniz. Emeklilik dilekçesi, diğer adı ile gelir, aylık ve ödenek talep belgesi başvuru için yeterlidir.
Merhaba;
4a emekli aylık bilgisi hesaplama kısmında
Hesaplanan aylık ve ek ödeme kısımları var.Hangisi alacağımız emekli maaşını gösteriyor.Şimdiden teşekkürler.
Aylık ve ek ödeme toplam tutar sizin maaşı gösteriyor.
Merhabalar 2 temmuz 2024 yılında emekli olmak istiyorum.
Yükselmesi beklenen kıdem tazminatı tavan fiyatından yararlanabilirmiyim?
Yararlanabilmem için resmi gazetede yayınlaması gerekir diyen arkadaşlarım var.o yüzden sizin gibi uzman birine danışmak istedim.teşekkürler
Merhabalar 2007 girişli devlet memuruyum 3 ay içinde malulen emekli olacağım. 6 ay askerlik yaptım. Bunu borçlanmak emekli maaşıma çok etki eder mi? mantıklı mı? Bi de mart ayında askerlik borçlanması için başvurmuştum halen taahhuk etmedi. 6 ay bekleme süresi başvuru tarihimden mi yoksa borcu yatırdığım tarihten mi başlıyor?
Merhaba 30/03/1975 doğumluyum 05/01/1994 Bağkur girişim. Var 2010 yılına kadar 4300 öden miş Bağkur günüm var 2011-2017 yılları arasında KKTC sigortalı işçi olarak çalıştım 2109 günüm var 2017 TC döndüm günümüze bu güne kadar 700 gün SSK işçi olarak çalıştım 5675 ne tamam layıp 675 daha daha SSK şu çalışıp emekli olacağımı tahmin ediyorum benim öğren mek istediğim Kktc de çalıştığım günleri TC ne taşıyıp prim birleştirerek borçlan MS yapmadan para ödemeden kısmı emekli olabilir miyim bunu sormak istedim kismi emekli olabilirsem TC de çalışmaya SSK lı devam edip normal emekli ye çevire bilirmiyim yanlış bilmiyorsam 58 yasına geldim de KKTC günlerimi istenen şartlarda istenen güne tamam layamazsam ödenen primleri geri ödüyorlar bu hakkım yada Kıbrıs’tan da emekli hakkım ölürmü prim birleştirirsem.
Merhabalar, Eşimin (Bayan) SGK girişi 2006 yılında, bu süreçte bir süre özelde ve sonra günümüze kadar devlette çalışarak toplam 4500 prim gününü tamamladı ve bu açıdan sistemde emeklilik için koşullar tamamlanarak sadece 58 yaşını bekleme durumuna geldi. Ancak e sistemde ayrıca 7000 günden emeklilik durumu da bulunmakta ve tabii ki tamamlanmamış. Şu an halen kamuda çalışmaya devam ediyor. Ayrıca henüz kullanmadığımız ya da işlem yapmadığıız yaklaşık 2 yıl + 6 ay (2 çocuk için ) doğum borçlanması da var.
Şimdi 4500 günden istifa edip 58 yaşını beklese yaşı gelip emekli olduğunda zararı ne kadar olur? Sadece emekilik için okadar yıl daha çalışmasına değer mi , ne kadar değer bilemedik.
Özetle ;
40 yaşında 4500 den emekli olup 58 yaşını beklemek,
40 yaşında doğum borçlanmasını yaparak 5400 prim ile işten çıkıp 58 yaşını beklemek,
44 yaşına kadar çalışmaya devam edip doğum borçlanması da yaparak 7000 e tamamlayıp işten çıkarak 58 yaşını beklemek
seçenekleri için, 58 yaşına geldiğinde emekli maaşında yaklaşık (kesin bir şey söyleyemeyeceğinizin farkındayım) % kaç farklılılar oluşur ?
Tahminen de olsa birşey söylerseniz bizim için önemli olacak.
Cevap vermeniz durumunda, cevabınızı belirtmiş olduğum mail adresime de göndermenizi rica ederim
Teşekkürler
Ahmet Öztürk
Merhaba. Son 7 yıl içerisindeki hizmetin 3,5 yıldan fazlası SSK ise 4500 günden 58 yaşı beklemek daha mantıklı. Mevcut sistemde daha fazla ödeme yapınca daha fazla maaş ödenmiyor ne yazık ki. O nedenle gerek yok bana göre.
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim . Birde, dediğim gibi şimdiye kadar kamuda çalıştı ve 4500 prim günü tamamlandı ve SSK için yaş dısındaki emeklilik şartları sağlandı.
Bundan sonra ise artık serbest çalışmak istiyor ve serbest çalışırken de Bağkurdan sigorta yatırması gerekiyormuş fakat biz bağkur emeklisi olmasını hiç istemiyoruz …
58 yaşına kadar geçecek olan bu süreçte serbest çalışırsa, bağkurlu olmadan, 58 yaşında emekliliğinin yine SGK emeklisi olarak kalmasını nasıl sağlayabiliriz? SSGSS diye birşey de varmış serbest çalışırken primler ondan yatırılıp yine SGK lı olarak emekli olunabiliyor mu ? Yanıtlarsanız çok sevinirim…
Ahmet Öztürk
Serbest çalışma derken eğer kendi adına iş kuracaksa ve bunu resmi yapacaksa aktif vergi kaydı açması gerekir, bunun sonucu da bağkurlu olur. Bağkur kapsamında ödenen primler 1260 günü geçmediği sürece sorun olmaz şartları SSK kapsamında devam eder.
Ömer mey tekrar merhaba, sorumu daha net ve spesifik bir biçimde sormak istedim.
5510 dan kamuda 4500 gününü tamamlayıp yaşı beklemek üzere istifa eden bir bayan 58 yaşını beklerken bu süreçte Arabulucuk yapmak isterse, bağkurlu olmamak için ” Sigortasız bir şekilde Arabuluculuk yaparak” 58 yaşı geldiğinde yine SGK ‘dan emekli olabilir mi ? Yani başka bir yerde çalışmakta olmayan biri , arabuluculuk sigortasız yapılabilir mi?
Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim
Ahmet Öztürk
Merhabalar ben 12/01/2017 tarihinden itibaren aynı kurumda çalışıyorum. EYT ile emekli oldum ama halen aynı yerde ara vermeden devam etmekteyim. Ben Cumartesi Pazar günü çalışmıyorum haftada 5 gün çalışıyoruz . Çalıştığım kurumdan 1 haftalık senelik izni kullanmak istedi. 28 haziran da başlamak kaydı ile 1 hafta istedim bana 5 temmuzda iş başı yapman gerekir dedi. Ben hesapladığımda 8 Temmuzda iş başı yapmam gerekir diye düşündüm. Acaba hangisi doğru prosüdür nasıl uygulanıyor bana açıklayıp bilgi verirseniz çok sevinirim.
5 de değil 8 de :). Benim hesabıma göre 6 Temmuz’da iş başı yapmanız gerekir.
Ama ben haftada beş gün çalışıyorum 6 Temmuz olursa Cumartesi gününe geliyor . Kafam karıştı şimdi işveren bana 5 Temmuzda yapman gerekir dedi. Benim hesabına göre 8 Temmuzda yapmam gerekiyor. Sizin de söylediğiniz 6 Temmuz şimdi hangisine iş başı tarihi olacak mantıken hafta sonu çalışma olmadığı için mecburen 8 Temmuz olacak sanırım doğrumu anladım.
Yıllık izinlerde Cumartesi günleri de iş günü olarak hesap edilir. Sadece pazar düşülmez ona göre hesaplama yapmanız gerekir.
1995 Tarihinde Bağkurlu olarak işe başlayan ve 2 yıl çalıştıktan sonra ara verip 1.6.1999 tarihinde Memur olarak işe başlayan, 1.3.2015 tarihinde istifa eden bir Doktor Emekli sandığından Emekli olabilir mi?
Bu kişi şuan 50 yaşında ve herhangi bir işte çalışmıyor. Emekli olabilmesi için ne yapabilir ve nasıl Emekli olabilir
Saygılar
Emekli sandığından 5400 gün 61 yaş ya da 9000 gün 60 yaş tamamlarsa yaş şartı olmadan emekli olabilir.
İyi akşamlar.engelli birey istemeden vergi indirimi belgesi alması için zorlamışlar kendisi kadrolu işçi SSK girişi 2008 öncesi ve kendisi vergi indirimi belgesi istemiyor raporuda süresiz.böyle bir şey mümkün mü.
Hocam merhaba doğum borçlanması iki çocuk için 1.çocuk için 720 günü alıp 2.çocuk için sadece 4 ayını 120 gün olarak kısmı satın alabilirmiyiz.
Tabi, istediğiniz kadar alabilirsiniz.
Merhabalar.
2023 yılında aldığım toplam emekli maaş bordrosunu nereden bulabiliceğimi bana bildirirseniz çok memnun olurum.
Hoşça kalın.
2003 yılı sistemde çıkar mı bilmem ama bir SGK ile görüşün.
Ömer bey merhaba. İnşallah iyisinizdir. Ben İlker Gür. Bana eyt vuruyor. SGK girişim 1.07.1993. Benim emekli olabilmem için 1440 gün gerekiyor. Geçen sene mayıs ayında sigorta müfettişi ile tanışmıştım, bana eksik günlerini borçlanarak, borç ödemesi yaparak emekli olabilirsin demişti. Ona göre evrak yaptığını va bana temmuz ayında ödeme çıktığını söyleyerek Ve benden 166.000 tl istedi, bende parayı gönderdim. Temmuz ayından beri beni oyalıyor. Ekimde emekli olacaksın dedi, sonra mart 2024 dedi. En son torba yasa çıkmış cumhurbaşkanı onayından sonra emekli olcaksın dedi. Ben ondan ödeme yaptığına dair dekont veya makbuz göndermesini istedim cevap vermiyor. Bana paranın yattığını yedi eminde tutulduğunu söyledi. Böyle bir şey var mı? Böyle bir torba yasa çıktı mı? Sigortacı tarafından dolandırıldım mı? Bana bilgi verebilir misiniz…
Merhaba İlker BEY. Galiba kandırılmışsınız. Geçmiş olsun.
Ömer bey, mahkemeye versem paramı geri alabilir miyim?
Buna Mahkeme karar verir. Bilemem maalesef.
SGK DA ASKERLİK DIŞINDA BORÇLANMA OLMAZ DİYE BİLİYORUM,ERKEKLERDE ODA 18 AY İSE 550 GÜN 12 AY İSE 360 GÜN 6 AY İSE 180 GÜN DÜR 1440 GÜN BORÇLENMA İMKANI YOK. DOLANDIRILMIŞSIN GEÇMİŞ OLSUN. KEŞKE SGK KURUMUNA GİDİP ORADA DİLEKÇEYİ KENDİNİZ VERŞEYDİNİZ.
Kardeşim 1974 doğumlu. 01.01.2004 tarihinde çiftçi bağkuru girişli. 5401 gün primi var.
1993 yılında Almanya da 30 günlük sigortası çıktı ve evraklarını Alman makamlarından aldık. 1994 yılında 18 ay askerliği var.
Yurtdışı borçlanmasını ve askerlik borçlanmasını yapıp 3.5 yıl sigorta ödersek başlangıç 1993 sayılıp 3.5 yıl sonunda emekli olabilir mi ?
Cevap verip yardımcı olursanız bir garibi sevindirmiş olursunuz. Teşekkürler
Merhaba. Evet dediğiniz şekilde emeklilik hakkı elde edebilir.
Merhaba Ömer bey.
30,04. 1982 DOĞUMLUYUM
01,07,1994 İLK İŞE GİRİŞ
toplam gün sayım 7050
bunun 2968 günü bagkur kalanı sgk
şuan bagkurdan ayrıldıktan sonra 740 gündür ssklı olarak çalışmaktayım.
ne zaman emekli olurum eyt limiyim 1261 i beklemelimiyim. yaşım 42
teşekkür ederim.
EYT kapsamındasınız girişe göre. 1260 gün şartı tamamlanmalı evet. Ayrıca giriş tarihine göre gereken prim gün sayısı şartını da sağlamanız gerekir.
Merhaba.. Ben annemden ötürü yetim aylığı alıyorum. Part time bir işe girdiğimde iş sigortasız bile olsa Sgk’ya sgk bildirgesi gönderiliyormuş. Sgk bildirgesi nedeniyle yetim aylığım kesilir mi? ACİL cevap verirseniz sevinirim.
Sigorta yapılmayacaksa bildirge gönderilmez ki. Bildirge demek sigorta yapılması demek. O durumda da maaşınız kesilir.
Yanıtınızı görmediğim için tekrar sormuş bulundum. Fakat İnternette sigorta yapılmasa bile iş veren tarafından sgk bildirgesi yapılması gerekir yazıyor. Bu nedenle sordum.
Öyle bir şey yok. Bildirge verilmesi demek işe giriş yapılması demek. İşe giriş yapılınca da maaş kesilir. Sigortasız olacaksa bildirge verilmez.
Merhaba 1963 doğumluyum 1984-2004 arası bağkurluydum hiç gün ödemesi yapamamıştım ama sonra bir sebepten dolayı Bağ-Kur sicilimi sildirmek zorunda kaldım 01.05.2013 tarihinde 4A girişim yapılarak çalışmaya başladım 2849 günüm var. Mecbur 5400 güne tamamlamam mı gerekiyor yoksa 3600 günden emekli olmanın yolu var mı? Ayrıca 1999 öncesi sigortasız bir şekilde çalışmıştım o güne sigorta girişi yaptırılabiliyor mu?
08.09.1999 tarihinden önce başlangıç varsa 3600 günden yararlanırsınız yaş şartı 60 olur. Giriş yoksa olmaz.
Merhaba. 1 Mart 2024 tarihinde sigortalı olarak işe girdim. Sağlıktan ne zaman yararlanabilirim ve primlerimin yattığını ne zaman ve nasıl görebilirim.
Primler ay bittikten sonra görülür. 1-26 arasında verir işveren beyanname.
Merhaba. Ben annemden yetim maaşı alıyorum. Sigortalı bir işe girip, sigorta girişi yaptırdıktan sonra işten ayrılınca yeniden yetim maaşı almaya devam edebilir miyim? Sigorta girişi buna engel mi? Ve yetim maaşı ne kadar sürede yeniden bağlanır?
Merhaba. Evet işten çıktıktan sonra tekrar başvuru hakkınız var. Ortalama 1-1,5 ay içinde yeniden bağlanır.
Merhaba. %47 engelli raporluyum. 24.05.2012 yılında işe başladım. 2000 yılında staj başlangıcım mevcut. 2 çocuğum için doğum borçlanması yaparak sigorta başlangıcımı geriye çekmek istiyorum. SGK tarafından yayınlanan engelli emeklilik tablosuna göre 2 çocuk için doğum borçlanması yapınca 24.05.2008 yılına sigorta başlangıcım çekiliyor ve emeklilik için 20 yıl 4400 gün prim şartı aranıyor. Ama doğum borçlanmasını eksik yatırınca 01.10.2008 tarihine çekip 18 yıl 4100 prim şartı karşıma çıkıyor. Bu iki değerden hangisini seçmeliyim. Görünürde 18 yıl 4100 gün lehime olsa da diğeriyle farkını bulamadım. Hangi şartta emekli olmam menfaatime olur. Teşekkür ederim.
Merhaba. Şartlar geriye gittikçe esnemekte. Hangi şartlarda emekli olduğunuz maaşınız üzerinde etkili değil. En erken emeklilik için daha fazla borçlanma yapmak daha mantıklı.
MERHABA. Annem 3 aylık emekli maaşı alıyordu. aralık ayında 3 aylık maaşını aldı. ocak ayında maaşını e devlet üzerinden aylığa çevirdik. Ancak ocakta ve şubatta maaş yatmadı. mart ayında normal maaşı yattı. Bir de ocak ayında 7500 tl fark yattı. acaba ocak ve şubat ayında maaş yatması gerekiyor mu? teşekkür ederim.
Evet yatması gerekirdi. SGK ile bir görüşün isterseniz.
Merhabalar 2. Sorum
Kronik böbrek yetmezliğim var. Henüz diyalize girmiyorum. Bu durumda malulen emeklilik şartları nelerdir.
İşe giriş 1997 4-A toplam 425 gün
İşe giriş 2003 4-C toplam 4905 gün teşekkürler
Malulen emeklilik için prim ve sigortalılık süresi şartlarını sağlıyorsunuz. Başvuru hakkınız var ancak sonuç ne olur bilemem.
Merhabalar,
Size bir kaç sorum olacak, cevaplarsanız memnun olurum.
1997 5. Ayda 4-A lı olarak başladım 2001 yılına kadar çalıştım.
2003 yılında 4-C li girişim yapıldı.
2016 yılında khk ile işten çıkışım yapıldı.
Şuanda 2023 yılından itibaren 4-A lı olarak 5 aydır çalışıyorum.
4-C toplam gün 4905
4-A toplam gün 425
2000 yılından önce18 aylık askerliğim var saydırmak istiyorum.
Ben nasıl emekli olabilirim.
Merhaba. Son 3,5 yıl SSK kapsamında çalışmanız lazım öncelikle. Yani 1260 gün. Bu süreyi çalıştığınızda zaten askerlik borçlanması yapmanıza gerek kalmayacak.
5 aydır sigortalıyım üstüne askerliğimi borçlanıp sskdan 1260 günü tamamlayabiliyormıyum.
Son 1260 gün askerlikle tamamlanmaz. Fiili çalışma gerekir.
Teşekkürler
Ömer bey selamlar hayırlı ramazanlar. Ek -5 tarım kolunda sigortalıyım. 31 Mart yerel seçimlerinde muhtar adayıyım kazanma ihtimalim yüksek muhtar olursam ek-5 son bulur mu, son bulursa tekrardan ek-5li olabilir miyim teşekkürler iyi çalışmalar
Merhaba. Muhtar olursanız bağkur başlatılır ve Ek5 durdurulur. Muhtarlık sona erdikten sonra yeniden Ek-5 tarım sigortasına geçebilirsiniz.
Merhaba kolay gelsin temmuz zammından ve ikramiye zammından yararlanmak için ne zaman dilekçe vermeliyim. 24.11.1998 girişliyim 38 gün yıllık iznim var
Devlet memuruysanız 15 Temmuz ve sonrasında dilekçe vermeniz gerek. Öncesinde izninizi kullanarak 15 Temmuz ve ya sonrasında çıkış yapılacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Merhaba. Ben 26 yaşındayım ve vefat eden annem nedeniyle yetim aylığı alıyorum. Sigortalı bir işte çalışınca aylığım kesilecek diye biliyordum. Fakat ‘Mikro Yazılım’ diye bir sitede söyle bir yazı okudum.
‘ Sigorta kolunda 2 genel kod kullanılabilir. Eğer çalışan emeklilik vb. aylık alıyorsa aylığının kesilmemesi için 8 numaralı ‘Sosyal Güvenlik Destek Primi’ seçilir. (Çalışana sigorta kolu tercihi sorulur.) ‘ şeklinde bir yazı yazıyordu. Bu doğru mu? Sigortalı bir işe girsem bile yetim aylığımın kesilmemesi mümkün mü acaba?
Bir sorum daha var. Eğer böyle bir şey yoksa işe gireceğimi önceden sgk’ya bildirmem gerekiyor mu? Yoksa zaten aylık kendi kendine kesilir mi?
Merhaba. O dediğiniz “02-SGDP” kodu ile bildirim kendi adına emekli olanlar için geçerli. Siz yetim maaşı aldığınız için normal sigorta kolları kapsamında giriş yapılır ve maaşınız kesilir. İşe giriş bildirgesi verildiği zaman maaşınız otomatik olarak durdurulur. SGK’ya bildirmeniz gerekmez.
son 7 prim yıl toplam 2530 doldurmak şartı varmı ÖMER BEY
merhaba ömer bey. abimin 1285 ssk 500 gün bağkur ödemesi var 1965 doğumlu.Ağır insülin bağımlı şeker hastası kalp damarlarından biri açık gözlerdede yüzde 40 şeker hastalığına bağlı görme kaybı var. 1991 yılı ssk girişi var. malulen emekli olablmesi için ne yapmalıyız. ? teşekkür ederim.
Merhaba. Toplamda 1800 günü tamamlarsa malulen emeklilik başvuru hakkı olur. Askerlik yaptıysa eksik süreyi onunla tamamlayabilir. Başvurudan sonra sonucun ne olacağını heyet belirler.
tuzla ssk dan olamazsın 3600 ü tamamlaman lazım demişler.çok teşekkür ederim.
Ömer bey merhaba,
Benim kızım 10 03 2006 doğumlu, 18 yaşına gireli 3 gün oldu. İsteğe bağlı sigorta yaptırıp primlerini şimdi ödemeye başlarsam, 18 yaşının sonuna kadar ödenilen (sonrasında da devam edilecek) bu primler emeklilik prim gününe sayılır mı ? yoksa prim gününe sayılması için 18. yaş tamamen bitmelimidir?
Şimdiden çok teşekkürler cevaplarınız için, Saygılarımla
Merhaba. 18 yaşı bitirmiş zaten sorun yok. Sigortalı olabilir, bunlar emeklilikte sayılabilir. 18 yaş şart değil zaten 15 yaşından sonra mümkün olabiliyor, giriş sayılabiliyor yani.
1994 te kaybettiğim ssk lı babamdan yetim maaşı almakta idim.doğum borçlanması ve isteğe bağlı ssk ödeyerek eksik pirimlerimi tamamladım. Ve 2015 yılında ssk emeklisi oldum ve yetim maaşım kesildi. emekli maaşımla birlikte Yetim maaşımı da alabilirmiyim.her uyuşmazlığın dayandığı işlem veya olayların meydana geldiği tarihte yürürlükte olan yasal kurallara göre çözümlenmesi gerektiği” ilkesinden hareketle konu değerlendirildiğinde, kız çocuklarına SSK mevzuatına göre yetim aylığı bağlanabilmesi için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamından gelir veya aylık almama şartının ilk olarak 06.08.2003 tarihinde SSK mevzuatına getirildiği, bu hükmün ancak 06.08.2003′ten sonraki olaylara uygulanabileceği, dolaysıyla baba veya kocadan herhangi birisinin ölüm tarihi 06.08.2003 tarihinden önce ise, , hak sahibievlenmemiş kızlarının emekli olsalarda yetim maaşları kesilmeyeceği konusunda Yargıtay kararları mevcut T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2012/21-21 K. 2012/223 T. 21.3.2012 bu durumda yasanin ciktigi tarihten cok once 1994 te vefat eden babamdan yetim maaşını alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim. Saygılarımla,
Kendi adınıza aylık aldığınız için babadan aylık alamazsınız. İlgili kararı emsal göstererek dava açabilirsiniz.
Annem vefat edince ben ve babam 4cden maaşa bağlanmıştık.Ben %25 alıyordum babam eşi oldugu icin daha fazla alıyordu.. Babam yeni vefat etti..Benim oranım hala %25,bu yükselir mi
Merhaba. SGK’ya dilekçe vermeniz gerek. Bildiğim kadarıyla %50’ye yükseltilir hisse oranınız.
Mart 2023’te emeklilik başvurusu (EYT) yaptım. Bütün koşullarım EKSİKSİZ tutuyor. Tam 1 yıl oldu. Artık SGK’ya gidip boş lafla vaktimi harcamıyorum. ‘İşleminiz tamamlandığında tarafınıza bilgi verilecek’ tarzı matbu cevaplar bu vakitten sonra sinir bozucu oluyor. En son Cimer’den SGK Teftiş Başkanlığı’na yazdım. İşin kötüsü işlemlerimi nihayet tamamladıklarında da12 aydır biriken maaş ödemelerimi sanki memlekette hiper enflasyon yokmuş gibi pardon diye 1 yıl önceki miktarı ile verecekler.
Ne yapmamı önerirsiniz?
Merhaba. Yapabilecek bir şey yok. Tamamlasınlar da ona şükredin:). İşin şakası bir tarafa SGK faizli ödemez. Ancak dava açabilirsiniz o da açtığınıza değmez.
Sevgili Ömer hocam merhaba ben Ahmet Çelik. Daha önce size askerlik borçlanması ile ilgili soru sormuştum, cevaplamıştınız teşekkür etmiştim bugün yine bu vesileyle teşekkür ederim. Hocam 30 Ocak 2024 itibariyle emeklilik dilekçemi verdim, E-Devlette 1 Şubat 2024 itibariyle maaş bağlanma tarihi gözüküyor. 7 Mart’ta Çorlu SGK’ya tahsis numaram ile ilgili bir şey sormaya gittim, o sırada kadın çalışana ‘maaşım ne zaman bağlanır’ diye sordum. ‘Şubat ayında para aldın mı’ dedi ben de hayır dedim. Bana ÖDEME BİLGİLERİ başlıklı bir A4 kağıdı verdi, ‘yarın gidip bankadan günlük ödemelerini al’ dedi. Ödeme gün bölümünde 8, ödeme ay bölümünde Mart, ödeme yıl bölümünde 2024 ve hakediş ve net maaş bölümünde 17.666,59 yazıyor. Tahsis numaramın sonu 4. Bu para Şubat ayının tamamı ve Mart ayının 8’i ne kadar olan kısım mı? yoksa Şubat’ın tamamı ve Mart ayının 24’üne kadar olan kısım mı? Net maaşımı hesaplamak için size sormak durumundayım hocam. Şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim…
Merhaba. Hayırlı olsun sevindim adınıza:). Alacağınız tutar Şubat’ın tam maaşı ve 24 günlük tutardır. Güle güle harcamanız dileğiyle.
Çok teşekkür ederim Ömer hocam:) öyle dualar alıyorsunuz ki Allah sizden razı olsun, saygılarımla…
Rica ederim. Saygılar:)
Hocam Merhaba;
Şubat ayında 2 gün raporum var ve her ikisi de yarım iş günü, işverenim maaşımdan (19000) 1000 TL kesmiş, bildiğim kadarıyla şubat ayında gelinmeyen 1 gün 2 gün olarak kesiliyor fakat yarım gün içinde durum böyle midir? ayrıca ben gelmediğim 10 saati fazla mesai yaparak kapattım ücret neden bu kadar kesilmiş olabilir. Gelemediğim zamanlar toplanıp 1 gün olarak mı hesaplanmış acaba anlamış değilim.
Saygılar
Merhaba. Bunun hakkında bilgiyi işvereninizden almanız gerek. İşveren raporlu gün için sizden kesinti yapabilir.
Ömer Bey : merhaba !öncelikle size teşekkür ederim. Sorum şu:
2017 yılinda emekli oldum.2023 ocak ayinda mahkeme karariyla Milli eğitimdeki görevime geri döndüm. 2017 yilindan 2023 yilina kadar sgk dan aldiğim ikramiye-ayliklari geri ödedim05.05.2023 tarihinde kurumum beni re’sen yaş haddinden emekliye sevk etti.SGK.23.06.2023 Tarihinde görevime iade edildikten sonrageçen 6 tam yılakarşilik1.derecenin4.kad.+3600ek gösterge üzerinden ocak-2023katsayisi üzerinden91.143,72TL.ikramiye ödedi.Bilaharedaha önce 31 tam yılıma karşılıködenen ikramiyemiz iade ettiğimiz anlaşildiğindan11 ağustos2023 tarihinde 37 hizmet yilima karşilik Temmuz-2023 katsayi üzerinden 569.549,83TL.daha ikramiye ödedi. Itirazim şu:SGK bana 5334 sayili Kanunun 89 mad. Gereği Re’sen emekli olanlar için3,6.9 ay sonunda oluşan katsayi farkindan yararlandirmasi gerekmezmi? Eger Haziran ayinda 6 yil değil de 37 yil üzerinden ikramiye ödeseydi.itiraz etmeye hakkim olmazdi. SGK ya yazili itirazda bulundum.itirazimi red etti.
Merhaba Yusuf BEY. Bu konu hakkında net bilgi sahibi değilim. Kusura bakmayın.
Ömer bey merhaba. İnşallah iyisinizdir. Annem vefat eden babasından Bağkur maaşından 6.400 tl maaş alıyor. Teyzem eşinden boşandı ve dedemin Bağkur maaşından hak almak için başvuru yaptı. Size sorum, teyzeme de maaş bağlanırsa annemin maaşı ne kadara düşer? Dedemin Bağkur maaşından sadece annem maaş almaktaydı. Teyzem de alırsa 2 kardeş almış olacak. Bilgi verirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim.
Merhaba. Teşekkür ederim siz de iyisiniz umarım. Annenizin hisse oranı nedir? %25 ise değişmez. Bazı istisnalar dahilinde %50 olarak bağlanabiliyor. E-devletten sorgulama yaparak maaş hisse oranını bana yazar mısınız?
Ömer bey e devletten baktım %50 si bağlı anneme. 6.400 alıyor. Teyzeme de bağlanırsa ne kadar maaş alır annem.
O zaman 6400 ikiye bölünür. Yani anneniz 3200 alır. Teyzeniz de.
Hocam iyi günler ben 1975 doğumluyum 14/04/1995 tarinde sigorta girişim var ve 2000 yılına kadar toplam 300 gün sigorta yatmış 02/07/2001 tarihinde memuriyete ıgiriş yaptım toplam 15 yıl birfiil hizmet sürem oldu ordanda yıpranma dahil 6885 gün emekli sandığı günüm oldu. 01/09/2016 da khk ile memuriyet son buldu şuan SSK kaydım var memuriyetin sonlanmasından sonra toplamda 285 gün sigorta sürem var ben 1260 günü aşmamak şartıyla sigortalı çalışırsam 9000 günü tamamlıyamıyorum dolayısıyla emekli sandığından emekli olamıyorum 1260 günü aşarsamda SSK dan oluyorum bu defada emekli maaşında düşüş oluyor bu durumda 1260 günü aşmadan SSK olsa kalan yaklaşık 900 günüde bağkura geçip tamamlasam nerden emekli olurum
Merhaba. Son 7 yıla ait yani geriye dönük 2520 gün gittiğinizde hangi hizmet 3,5 yıldan fazla olursa o kapsamda aylık bağlanır. Bu durumda isteğe bağlı bağkur ve ssk eşit olacak şekilde tamamlarsanız emekli sandığı kapsamında aylık bağlanabilir. SGK’dan da bunu teyit edin sorun olmasın sonra.
İyi günler 1976 doğumluyum 06/07/2001tarihinden buyana 4b liyim 20/11/99 tarihinde yedek subay olarak askere gittim askerlik borçlanması yaparak girişimi bu tarihe çektirdim 90 gün fhsz var bu süre 2002 öncesi olduğundan dolayı girişimi öne çekip beni eyt li yaparmi tessekkurler
Merhaba. Ben çeker diye biliyorum. Ama emin değilim. SGK’dan net olarak öğrenin bunu bence.
Slmlar Omer bey,
esim yurt disi borclanma emeklisi oldu gecen yil. Her ay 23. de maasini aliyor fakat gecen ay (ocak) ta zam li odenmedi. Diger tanidiklar (or ocak 16 sinda) zam li maas aldiklarini soyledi. Bu nasil oluyor? e-devletten gorebilirmiyiz (tam net olarak nerden bakiyoruz?). Cok teskerler.
Kök maaşa gelen zam 7500’ü geçmediyse ondan dolayı 7500 almaya devam etmiştir. Bu aydan itibaren en düşük 10.000 TL alacak.
Omer Bey, iyi gunler ve umarim Youtube kanaliniza uye olmayi becermisimdir. Bir onceki denememde galiba olmadi.
-65 yasinda 10.2.1959 dogumluyum.
-10.11.1982 tarihinde SGK (4a) girisim var.
– 05.06.1983-30.05.1989 tarihlerinden kaynaklanan
borclanmadan edinilmis 2156 prim gunum var.
– 10.07.1990 – 01.03.1997 tarihlerinde 657 sayili kanun bazinda (4c) 6 yil 7 ay 21 gun (2391 gun) fiili hizmetten kaynaklanan prim gunum var.
Toplam prim gunum benim hesaplarima gore 4577.
– Son 25 yildir yurtdisinda ABD’de yasiyorum ve 65 yasinda emekli oldum.
Sorumlarim ;
1. EYT ile emekli olma ihtimalim varmi?
2. Eger EYT ile emekli olamazsam alternatif olarak nasil bir yontemle ve ne kadar prim odeyerek emekli olabilirim.
Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.
Merhaba. Toplamda 5400 güne tamamlarsanız Türkiye’den de emekli olabilirsiniz.
Sigortadan emeklibolmak icin son 1260 gün zorunluluğu kalkarımi
Kalkacağını düşünmüyorum. Şöyle ki 01.05.2008 ve sonrasında başlayanlar için o şart yok zaten. O şart eski kanunlarda geçerli olan bir şart olduğundan kaldırılmaz.
Toplam 4700 günüm var bagkur oduyordum geçen sene sigortaya geçiş yaptım eyt vuruyor bana 1997 girişim var 5900 günle emekli oluyorum 1200 gün civarı lazim bana 1600 gün borclanmma yapmışım geçen seneden sgkd son son 3.5 sene zorunluluğu vardır son 3.5 sene zorunluluğu kalkarsa günleri alıp emekli olabiliyorum sgkdan son 3.5 sene sigortalılık zorunluluğu kalkma ihtimali varmi
O zorunluluk kalkmaz boşuna ümitlenmeyin hocam.
Merhabalar,
Devlet memuru olan babamın vefatının ardından bana emekli maaşı bağlandı ve babamdan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorum emekli sandığı kapsamında. bu arada kendi işim de var. Avukatım ve vergi açılışım var. Bu durumda bağkur ödemek zorunda mıyım? zaten babamdan dolayı emekliliğim olduğu için bagkur ödemek istemiyorum. şimdiden teşekkürler .
Merhaba. Emekli maaşınız babadan olduğu için ve kendi adınıza aylık almadığınız için bağkur ödemeniz zorunlu. Yapabileceğiniz bir şey yok onun için.
iyi çalışmalar askerlik borçlanması emekli aylığına etkisi hakkında bir sorum olacak ben 18 ay askerlik yaptım ve eyt li olmak için 10 ay borçlandım işe giriş tarihimi 20/06/2000 den
18/08/1999 a çektim bu borçlanma ile emekli aylik hesabı 20 TL azalttı.
2023 yılı aralık sonu kalan süreyi de borçlanmak için başvuru yaptım
kağıdı elime geçti 8 aylık için 25 bin TL yatırmak gerekiyor. bu parayı yaptırdığım zaman emkli ayligim yine düşermi acaba bunu sgky gitmeden nasıl öğrenebilirim
gösterge 9475
toplam prim gün 6736
2000 öncesi 133 gün
2000/2008. 1220
2008/2010. 5283
aylık bağlama oranı
yüzde 67
yüzde 51
yüzde 43.23
ortalama yıllık kazanc 22000tl
aylık kazanç 38000 tl
bilgilerim böyle şimdiden teşekkür ederim
Bunu hesaplayabileceğimiz bir sistem yok ne yazık ki.
anladım yinede teşekkürler cevaplarınız için 🤚
26.09.2023 tarafında Bursa sgk Müdürlüğü’ne emeklilik dilekçemi vererek barkod numaramı aldım, yaklaşık 2 ay sonra telefonla aranarak ek6 adı altında haberimin olmadığı 300tl borcum olduğu bilgisi verildi aynı gün söylenen borcu ödedim, aralık ayında maaşım bağlandı ama aralık öncesi maaşlarım ve devletimizin ekim ayında verdiği 5000 tl promosyonum ödenmedi, dilekçe yazdığımda ek6 borcumu ödediğim tarih baz alındıgını o yüzden de geçmiş hakedişlerimin yandığı bilgisi verildi. eğer böyle bir kanun varsa neden dilekçe verdiğimde bu borç söylenmedi, iki ay evraklarımın incelenmemesi benim suçummu maduriyetimin giderilmesi konusunda ne yapabilirim?
Merhaba. Emeklilik genelgesine göre yapılan işlem doğru. Anca mahkemeye verebilirsiniz. Onda da bir sonuç alır mısınız bilemiyorum.
Ömer Bey merhaba, öncelikle hazırlamış olduğunuz bu site ve değerli bilgi paylaşımlarınız için emeğinize sağlık.
Sorum 08.01.2024 tarihli hem kocadan hem babadan maaş yazınız ve oradaki tablolar ile ilgili olacak:
*Annem 03.03.2013 tarihinde vefat eden eşinden (SSK) maaş alıyor. İlaveten, 22.06.1988 tarihinde vefat eden babasından (Bağkur) de maaş almak için Ocak 2024’te SSK’ya başvuruda bulunuyor. Ancak SSK İl Müdürüğü 5510 sayılı kanun 54.maddesini gerekçe göstererek iki maaştan birini alma hakkı olduğunu ve ancak birini tercih edebileceğini belirten bir yazı gönderiyor.
*Annemin eşinin vefatı sonrası babasının maaşına hemen başvurmama sebebi ablasının maaşı alıyor olması ve maaşı bölmek istememesidir (halen alıyor).
*İnternet üzerinden yaptığım araştırmalarda da Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2012/223 sayılı kararı ile hem baba hem de eşten SSK’lı olan bir kadına çift maaş verilmiş. Kız çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için gelir veya aylık almama şartı 06.08.2023’te SSK mevzuatına girmiş. Yargıtay 21.Hukuk Dairesi’nin 2011/2938 kararı ile her ikisi de SSK’lı olan eş veya babadan birisinin 06.08.2003’ten önce ölçüm olması halinde, SGK’dan çift aylık alınabileceği ortaya konulmuş.
***
Soru 1: Yukarıda verdiğim bilgiler ışığında yazınızdaki tablolardan birine dahil olup çift maaş alma hakkımız bulunuyor mu?
Soru 2: Annemin Babasının da ölüm tarihini 22.06.1988 olduğuna göre ilgili 2011-2012 Yargıtay kararı emsal gösterilerek hak talep edilebilir mi? Yoksa 5510 sayılı kanun sonrası 2017’den sonra emsal karar mı olması gerekir?
Geri dönüşleriniz bizim için çok önemli ve değerlidir.
Şimdiden teşekkür ediyorum.
Syg,
Aslı
Merhaba Aslı HANIM. Annenizin her iki aylığı alabilmesi için daha önce babadan hak sahibi olarak evlenmeden önce aylık alıyor olması gerekirdi. 5510 Sayılı Kanun’a göre eş ve ya babadan dolayı aylıklarda Kurumlar farklı olsalar bile her iki aylık ödenmiyor ve tercih edilen aylık alıyor. Sizin durum da bu şekilde. Her iki aylık alınamaz.
Merhaba Ömer bey 03.01.1965 doğumluyum SGK başlangıcım askerden önce çalışmam yok askerliği yatırdım beni o 20.12.1987 tarihine götürdü toplam SGK 4103 gün 3600 günümü 2011 2014 yılları arasında doldurdum kısmi emeklilikle 3600 günden ne zaman emekli olabilirim
Askerlik borçlanması ile birlikte 3600 günü ne zaman tamamladınız tam olarak?
10/02/1963 DOĞUMLUYUM
01/01/1989 İŞE GİRİŞ TARİHİ (DOKTOR)
01/01/2008 İSTİFA VE ÖZEL SEKTÖRDE İŞE BAŞLAMA
10/02/2014 SON 7 YIL KURALINA GÖRE 4A EMEKLİ
01/01/2019/15/03/2021 YENİDEN ATANMA VE MEMURİYET HİZMETİ
15/03/2021 İSTİFA VE SONRASI YENİDEN 4A EMEKLİSİ
SORU:
A) 15 YILLIK DEVLET MEMURU VE 61 YAŞ İTİBARIYLA 2024 YILI ŞUBAT AYINDA 4C EMEKLİLİĞİ İÇİN BAŞVURABİLİRMİYİM
B) BAŞVURU ÖNCESİ EMEKLİ MAAŞIM KESİLMELİ Mİ YENİDEN DEVLETE DÖNMELİMİYİM
C)DİREKT AÇIKTAN BAŞVURABİLİRMİYİN
D)EMEKLİ DOKTORLARA VERİLEN EKSTRA ÜCRETTEN FAYDALANABİLİRMİYİM
E) ÇİFT EMEKLİ MAAŞI ALABİLİRMİYİM (4A+4C)
F) BUNLARIN HİÇBİRİSİ OLMAZ İSE NASIL 4C EMEKLİSİ OLABİLİRİM
Merhabalar Hocam.
1-Son 7 yıla ait hizmetinizin 3,5 yıldan fazlası SSK olduğu için emekli sandığı kapsamında emekli olamazsınız.
2- Öncelikle son 7 yıl içerisinde 3,5 yıllık 4/c hizmet şartlarını sağlamalısınız.
3-
4-
5-Çift emekli maaşı alınmaz. Tek sigorta kolundan aylık bağlanır.
6- Devlete geri dönerek son 2520 gün içerisindeki 4/c hizmet şartlarını sağlayana kadar çalışıp sonrasında dilekçe vererek emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz.
Merhaba,
Edevlet üzerinden sigorta bilgilerimi sorguladığımda
P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg kısmında sırasıyla;
2023/12 : 26.101,12
2023/11 : 38.214,21
2023/10 : 27.147,47
2023/09 : 24.907,10
Bilgileri yer almakta. Bu bilgiler neden sürekli farklı değerler yazıyor? Bu bilgiler neyi belirtiyor? Teşekkürler.
Bunlar sizin brüt maaşlarınız. Ay içindeki çalışma süreniz, mesai gibi kriterlere göre değişebilir.
09/04/1965 doğumlu bayanım 10/10/1984 ssk başlangıç tarihi 1988 doğumlu çocuğumu borçlandım 1999 yılına kadar 3388 gün primim var 2024 ocak ayı itibariyle isteğe bağlı bağkur ödemeye başladım 212 günüm dolduğunda 3600 günden emekli olacağım sorum şu kök maaşım ne kadar olur benim için önemli teşekkürler
Merhaba. Bunu sadece bu bilgilerle hesaplamak imkansız ne yazık ki.
Merhaba Tarım bağkurlu iken Halk eğitimde bir sene kadar öğretmenlik yaptım.Aynı dönemde sigortam yatarken tarım bağkurunuda yatırdım.Sigortam saat olarak hesaplanıp yatırılıyordu.Sonrasında Halk eğitimi bırakıp tarım bağkurlu olarak devam ettim.Sosyal Sigortalar Kurumuna ziraat odasından belge götürmem gerekiyormuydu.Emekliliğimde sıkıntı çıkarmı.Yani hem ssk ya hem de tarım bağkuruna geçişte ziraat odasından belge götürmem gerekirmiydi.Teşekkürler kolay gelsin.
Merhaba. 30 günden az yatan sürelerin tarım bağkuru kapsamında 30 güne tamamlanması zorunlu. Belge götürün ve dilekçe verin bu işlem yapılsın. İleride daha faizli ödemek zorunda kalırsınız.
Merhaba eşim 1998 sigorta girişli şu an 2600 günü var tarim sigortası ile devam ediyoruz 3600 günden emekli olmak istiyor kadınlarda yeni yasada emeklilik yaşı kaç olacak ve 2010 yılında ikiz doğum yaptı fakat çocuklar vefat etti doğum borçlanması vs yapılabilir mi
Ek 5 tarım sigortası mı ödüyorsunuz? 3600 gün için yaş şartı 58.
Merhaba. 1977 doğumlu bir SGK lıyım. İlk sigorta başlangıç tarihim 01.07.1994. Yaşı doldurdum prim gün eksiğim var.
Prim gün eksiğimi tamamlamak için İsteğe bağlı Bağ-Kur primi ödüyorum. Ancak SGK primim çok fazla olduğu için SGK’ dan emekli olacağım inşallah.
2025 Ocak ayına ait primi ödediğim zaman prim gün sayısını doldurmuş oluyorum.
SORUM ŞU : 2025 Ocak ayına ait prim borcumu 2 Ocak günü ödediğimde, birkaç gün sonra emeklilik müracaatı yapabilir miyim? Yoksa Ocak ayının bitmesini beklemem mi gerekiyor.
Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Ocak ayının sonunu beklemeniz gerekmez. Primi tamamlar tamamlamaz başvurabilirsiniz.
merhaba omer bey 15 03 1971 dogimluyum ssk girisim 01 12 95 4000 gunum var sorum su 2001 ve 2002de pancar ektim ziraat odasi kaydim var hic bagkurum yok ben tescil yaptirsam bu iki seneyimi yoksa bugune kadar olan sureyimi alacam yada ssk yatmayan gunlerimi nasil emekli olurum
Geriye dönük tescil için başvurursanız, Ziraat Odası kaydınız kesintisiz devam ediyorsa bugüne kadar gelebilir. Ancak tarımsal kesinti tam tarihleri ile SSK çalışmalarınıza bakmak gerek. Net bir şey demek için.
Ömer bey 1997 SSK işe giriş tarihim ama ondan sonra kendi iş yerimi açtım yani bağkur askerliyim borclana bilirim size sorum SSK geceyimmi yoksa deymez bagkurda kalayimmi birde 9000 bin günü 7200 indirme sözüne ne kadar itimat etmeliyim cevaplarsanız sevinirim
Bence gerek yok SSK’ya geçmenize beklemenizi öneririm. Ama yine de kendi kararınızı kendiniz verin.
15.01.2003 de 657- devlet memuru olarak ise basladim. 15.08.2023 de memurluktan istifa ettim 6435 prim odeme gun sayim ve toplamda 20 yil 11 ay 26 gun sigortalilik surem var. yeni cikacak eyt kanunu ile bu sartlarda emeklilik hakkim olabiliyor mu ? yoksa prim odeme gunlarime devam edip (disaridan borclanmak usulu ile) kanun ciktiktan sonra mi emeklilige basvurmam gerekiyor ?
Tesekkurler
Merhaba. Şu anda yeni bir EYT kanun hazırlığı yok.
Merhaba Ömer bey soruları cevapladığınız için teşekkürler.ben yüzde 45 le engelli emekli oldum daha sonra engelli kartı için tekrar rapor istedi aile sosyal politikalar bakanlığı. aynı hastane bu sefer bana yüzde 62 verdiler maaşım 7500 lira engel oranı yükseldiği için maaşım yükselir mi teşekkürler
Maaşı etkilemez oran. SGK tekrar Kurulda değerlendirir durumu ama değişmez diye biliyorum. Dilerseniz yine de SGK’ya da danışın.
Merhaba
1977 doğumluyum.
1995 yılında 4a sigorta numaram alındı. 1998 yılında anonim şirketi kurucu ortağı oldum.
2000-2003 yılları arası 5 ay isteğe bağlı prim ödedim.
2003 senesinde çıkan bağkur affı ile 2000 yılına kadar olan bağkur borçlarımı kapattım.
2006 senesinde 5 ay isteğe bağlı sigorta yuzunden çakışmanız var diyerek bağkura yatırdığım paraları faizsiz geri verdiler.
5510 sayılı kanun bakımından önce başlıyan sigortalılık ilişkisi esas alınacaktır maddesi gereği
2 ay yatan isteğe bağlı sigortamı iptal ettirip bağkur günlerimi borçlandırıp bağkur başlangıcımı 1998 yılı şirket kuruluşuna veya 2000 yılına çekemez miyim. çekebilirsem hangi yıla çekmek daha mantıklı.
işe giriş tarihi 25.11.195
bagkur tescil tarihim 01.06.2003
1998-2003 yılı arası 222 gün sigortam var
2003 yılı sonrası 7440 gün bagkur prim odemem var
Bağkuru çekmek birşey değiştirmez. Mevcut durumda SSK ile zaten EYT kapsamındasınız. 9000 günü tamamladığınızda emekli olursunuz. Bağkurda prim gün sayısı 7200 güne düşürülürse yine emekli olursunuz.
tesekkur ederim.
ben aradaki istege baglı yatan ayları iptal ettirip, bagkur tescilimi 2000 e cekip aradaki bagkur gunlerini borclana bilir miyim. onu merak etmistim.
Bunu dosyanızı incelemeden net cevaplamak zor. Bağlı olduğunuz SGK’dan bilgisini almanız gerek.
Merhaba. Omer bey. 23 haziran 1981 doğumluyum ilk sigorta girişim ssk lı 1 haziran 1999 ile 23 aralik 1999 arası toplam 193 gün pirimim var. 18 yas alti 22 gün yani.18 yaş üstü başlama: 23 haziran 1999 dur. Sonrasında araliklarla toplamda ssk pirimim 625 gün. Memuriyete de 15 mayis 2007 de başladım. Sağlık memuru yum. Fiili hizmet le birlikte ben ne zaman emekli olurum. Teşekkürler
Merhaba. Giriş tarihinden dolayı EYT kapsamındasınız. 9000 günü tamamladığınızda emekli olursunuz. SGK’dan da teyit etmenizi öneririm.
merhaba Ömer bey. hitabım da aynen şöyle yazıyor. 7438 sayılı kanun kapsamında 25 hizmet yılını tamamladığınızda emekli olabilir. diye yazıyor
Dediğim gibi. EYT ile yaş şartı kaldırıldı sizin için büyük ihtimalle. Ama SGK’dan teyit almakta da yarar var her zaman.
Merhabalar eyt ile ilgili bir sorum olacaktı. 1 haziran 1999 ssk girisliyim toplamda 75 gün pirimim var. Sonrasında arada boşluk olup 2007 yılında kamuda memur oldum
Ben eyt den faydalanıyor muyum. Ne zaman emekli olabilirim. Teşekkürler.
Merhaba. Evet giriş tarihine göre EYT kapsamındasınız.
Eyt li olduğunuzu zannetmiyorum SGK ya sorun
Bende aynı durumda sayılırım bana SGK eyt li değilsiniz dedi
Merhaba Ömer bey 25.01.1977 doğumluyum 2010 yılına kadar SGK olarak çalıştım 3250 gün primi var 2010 yılında kendi işyerim açtım hiç bagkur primi ödemedim ve 2022 yılında kapattım tekrar sgk’lı olarak çalışmaya başladım 500 gününde buradanprim var SGK 1997-99 yılında 550 gün askerlik yaptım ve borçlandım şimdi bağkur’dan ihya yapmak istesem sildirdiğim günlerden 1.280 gün ihya yapıyorum dolayısıyla 1261 gün son 7 yıldaki prim gün sayısını geçiyor ne gibi bir yol izlemem gerekiyor
Siz olayı kendiniz özetlemişsiniz zaten:). Ne yapacağınıza da buna göre karar verebilirsiniz.
Ömer bey 1990 yılı Eylül ayında ebe olarak göreve başladım 2023 Temmuz ayında emekli oldum yıpranma payı 1 ay 7 gün verilmiş Mersin de aynı dönemde emekli olup 7 ay yıpranma payı alan var bu ayrıcalık neden oluyor ne yapmam gerekiyor müdürlük yanlışlık var diyor özlük birimine yolluyor sen emeklisin bakamayız diyorlar ne yapmam gerekir
Merhaba. Yıpranma payı düzenlemesi 2018’de getirildi. O tarihten sonraki çalışmalar için her yıla 30 gün olması gerek. Yani toplamda sizin de 6-7 ay gibi gün almanız gerek. Hata var sizde bence.
Ömer bey sehit ve gazilere odenén tutun ikramiyesi ne kadar oldu acaba bilginiz varmi
Sayfamızda SGK eğitim yardımı hakkında yazı var. İlgili yazıda güncel tutarlara göz atabilirsiniz.
Merhaba ömer bey,22.12.2023 te emeklilik başvurusu yaptım.02.01.2024 te e-devlette 23.01.2024 itibariyle maaş ve birikmiş tutarı çekebileceğime dair yazıyı gördüm.merak ettiğim🤔 bu maaş ve birikmiş tutarın zam farkını alaıp alamayacağım.zira yazıda bununla ilgili bir bilgi yok.şimdiden teşekkür ederim…..
Onu SGK’ya sorabilirsiniz. Emin değilim o konuda.
Merhaba Ömer bey bugün emekli aylık bilgisinden bugün tarihli emekli maaşımın ve birikmiş tutarın bankadan 23.01.2024 ten itibaren çekebiliceğimi belirten yazıyı gördüm.ama yazan miktarlar zamsız tutarlar.ay sonunda bunlara zam farkı eklenir mi.malum bugün emekli olduğumu öğrendim.bu konuda pek bilgi sahibi değilim.
Zam uygulanırsa gelecek aydan itibaren uygulanır sanırım.
Merhaba bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. 2007 sgk girişli bir kadının, SSK 4a ödememiz ve bir süredir de ek 5 ödememiz var 4200 gün uzun vade ödemesi var. 4500 güne tamamlayınca ne gibi bir yol izlememiz lazım. Borç çıkmaması adını durdurmak mı lazım 25 yıl sigortalılık süresini etkilermi? 58 yaşını bekleyeceğiz artık
2007 girişe göre SSK kapsamında 4500 gün 58 yaş 25 yıllık sigortalılık süresi şartları ile ya da 7000 gün 58 yaş şartları ile emekli olabilir. Buna göre kararınızı verebilirsiniz.
Teşekkürler Ömer Bey
4500 ü tamamlayınca durduracağız. Aynı maaşı alacakmışız zaten. 7000 e tamamlamaya lüzüm yok.
Nasıl uygunsa sizin için.
Merhabalar Ömer Bey
Ben emekli olduktan sonra (normal yoldan malul vs.değilim) SGDP ile bir işyerinde çalışmaktayım.Mevcut işimden ayrılmadan kendi adıma şahıs şirketi kurabilir miyim.Emekli maaşımdan herhangi bir kesinti olur mu.
Şimdiden teşekkürler
Kurabilirsiniz, emekli maaşınızdan kesinti olmaz.
İyi akşamlar Ömer bey. Kol kırığı tedavi işlemlerinde muayne ücreti olsun ve olası kolu alçıya alma işlemlerindeki ücretler olsun GSS karşılıyor mu? Tşk ederim.
Evet karşılar GSS hepsini.
Merhaba Ömer Bey,
Doğum Tarihi: 11.02.1979
4A Tescil Tarihi: 15.10.1994 (Staj Başlangıcı)
Hizmete Başlama Tarihi: 01.07.1998
Prim Ödeme Gün Sayısı: 2766 (14.11.2023 öncesi)
Hali hazırda 14.11.2023 tarihinde işe başladım ve çalışıyorum. 2 adet çocuğum var. Doğum borçlanmalarını yaptığım takdirde ne zaman emekli olabilirim?
Teşekkür ederim.
Merhaba. Toplamda 5975 günle yaş şartı olmadan emekli olabiliyorsunuz. 3600 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olursunuz. Staj girişi emeklilik başlangıcı sayılmıyor.
Merhaba, 4a kapsamında , günüm var. Normalde enekliliğim 5825 gün görünüyor. Kalan günlerimi isteğe bağlı ödersem yine aynı şartlarda mı emekli olurum yoksa değişir mi? Teşekkürler.
Merhaba. İsteğe bağlıyı 3,5 yıldan fazla ödemediğiniz sürece emeklilik şartlarınız SSK kapsamında geçerli olur.
Merhaba ben 2021 MART ayında çalıştığım firmanın şehir dışına taşınması sebebiyle tazminatımı alarak ayrıldım.
Daha sonra 2021 aralık ayında bir firmada 22 ay çalıştıktan sonra Ekim 2023 de istifa edip çıktım. O tarihte 7000 iş günü primimi tamamlamışım ve tazminat hakkım varmış fakat bunu bilmeden tazminat almadan ayrıldım. Geriye dönük tazminat talep edebilir miyiz? Talep etsem de sadece orada çalıştığım süre kadar mı tazminat alırım yoksa en son tazminat aldığım tarih mi baz alınarak tazminat ödenir?
Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.
Merhaba. O dönem SGK’dan yazı alarak bunu işverene bildirim yapıp ayrılmanız gerekirdi. Şimdi geriye dönük alamazsınız.
Merhaba
Doğum tarihi: 05.09.1987
4C işe giriş tarihi: 22.02.2010
4C işten ayrılma tarihi: 29.08.2017 (çalışan tarafından sözleşme yenilememe)
4A işe giriş tarihi: 1.09.2017
4C prim gün sayısı: 3336 (FHZ ile birlikte)
4A prim gün sayısı: 1500
4800 gün ile 63 yaşında emekli olabilir miyim?
Hangi statüden emekli olurum?
Merhaba. En fazla hizmetin geçtiği sigorta kolu emekli sandığı şu an. Güncel durumda 5400 gün ve 63 yaşla emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz.
1975 doğumluyum, 1995 yılı sigorta girişim var (120 gün), 2002 yılında memur olarak işe başladım,2020 Yılı Ağustos ayında ayrıldım, 2021 yılında 1 ay isteğe bağlı sigortam var, 2023 temmuz dan itibaren sigortali bir isde calismaktayim.Ne zaman hangi şartlarda emekli olabilirim.
Merhaba. 2023 Temmuz’dan itibaren 3,5 yıl sigortalı çalışmanız durumunda SSK kapsamında emekli olabilirsiniz.
Merhaba,
06.02.1987 ssk girişliyim.℅40 engelli kadrosu ile 20.05.2015 tarihi itibariyle Thy Teknik.A.Ş.te çalışmaya başladım.31.12.2023 tarihi itibarıyla emekli yapacaklar beni.Engelli kanununda ;Engelli kimsenin ssk günü ve yılı tamamlanmış olsa bile kendi istemedikce emekli yapılmaz Çalışmasına bir engel yoksa.İbaresi var.
Emekli olmak istemiyorum.Bunun için nasıl bir yol takip edebilirim.
Seyfettin ÇAKIR
Merhaba. Engelli kanununda öyle bir şey var mı bilmiyorum. Ancak şirketiniz ile sözleşmenize göre sizi zorunlu emekliliğe ayırabilirler.
Merhaba
Aralık 2023 de emeklilik başvurusu yapmakla ocak 2024 de emeklilik başvurusu yapmak arasında emekli maaşı hak edisi açısından bir fark olur mu? Yani Aralık 2023 de emeklilik hak eden biri başvurusunu Ocak da yapsa alacağı emekli maaşında bir farklılık olur mu. Örneğin Aralık da başvuru yaptığında 20 bin aylık bağlanan biri Ocak zammından etkilenerek Ocak 2024 den itibaren 25 bin emekli maaşı alacaksa başvuruyu ocakta da yapsa Ocak maaşı 25 bin mi olur yoksa daha az mı.
Merhaba. Bu hesaplama karmaşıktır ve verilere hakim olmak lazım. Büyüme oranları, enflasyon verileri bu hesaba etki etmektedir. Ben danışanlarıma emeklilik şartlarını sağladıklarında dilekçelerini beklemeden vermelerini öneririm. Ancak takdir sizin tabi ki. Araştırmanızı yapın ve buna göre değerlendirin.
Merhaba,
Sigortalılık sürem 15 yıl 6ay
Prim gün sayısı 3443.
Uzun vade başlangıç 24.04.2008
Banka sandığı 2343gün
Bağkur 1093 gün devam ediyor. %60 engelli raporum mevcut ilk sorum ne zaman emekli olabilirim? Bağkur değilde banka üzerinden emekli olabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim.
Merhaba. Şu anda bağkur aktifse 5510/28-5 kapsamında engelli emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
En çok hangi kurumda çalıştıysan oradan mı emekli olucam peki? Banka tarafı daha çok çünkü
Merhaba ;
Normalde yedek subaylık (12 ay) başlangıç tarihim olan 16.08.2024 tarihinde EYT kapsamında emekli olabiliyorum. Yedek subaylıktan gelen 90 gün FHZ da sayıyorlar ve emeklilik başlangıç tarihim16.05.2024 tarihine çekiliyor. 2. Yedek subaylık okulunda öğrenci olarak geçen süremi yani 06/04/1999 – 31/07/1999 aralığını (117 gün) borçlanırsam, bu borçlanma emeklilik başlangıç tarihimi 117 gün daha geriye alır mı ? Bu soru önemli Ocak 2024 de sözleşmem bitiyor, ben ve ailem mağdur olmak istemiyoruz.
Emekli sandığı kapsamında emekli olacaksanız şu anda o bu durum için karışıklık söz konusu. Yargıtay tarafından geriye çekilmesi konusunda bir karar var ve sonrasında da SGK’nın yayımlamış olduğu bir genelge var Ekim ayında. SGK’dan durumu netleştirmenizi öneririm. Net bir şey diyemem size.
Teşekkürler. Hayır, SGK kapsamında emekli olacağım. SGK’ya bu konuda 2 defa dilekçe yazdım ama bu konuda bana herhangi bir dönüş yapmadılar. Geriye gelir yada gelmez diye. Ben de son çare olarak size yazdım. Geriye gelmeyecek ise boşuna borçlanma yapmak da istemiyorum. Ekim 2023 de SGK nın yayınladığı daha çok memurlar ile ilgili gibi geldi bana pek emin değilim. Ne yapacağımı bilemiyorum ?
Eğer SSK’dan olacaksanız borçlanma son çalışmadan itibaren geri çeker. Bence borçlanabilirsiniz. Kaybedeceğiniz bir şey olmaz. Olmasa bile borçlanma tutarını iade alma hakkınız var.
Teşekkürler.
Yedek subay öğrencilik zamanım yani borçlanacağım zaman, hizmet başlangıç tarihimden (yedek subay – emekli sandığı) önce olduğu için yasaya göre böyle bir hakkım var anlaşılan. Kafamı karıştıran ben SGK dan emekli olabiliyorum. Bu hakkım emekli sandığı değil de SGK dan emekli olursam da geçerli midir, bunu anlayamadım sadece ?
SSK, Emekli sandığı ve bağkur gibi diğer sigorta kollarındaki başlangıcı kabul ediyor. Bence bir sorun yok. İstisnai bir durum yoksa geri çeker.
28.02.1999 ise girisim var.bagkurluyum.2024 subat ayinin sonunda 9000 gün doluyor. 29.02.2024 emeklilik dilekcesi verirsem subat ayinda 30 gun prim ödemis olurmuyum.tsk.
Merhaba. Güzel soru valla:). Ay sonu oluyor normalde olması gerekir. Ama SGK’dan teyidini yapsanız iyi olur.
Ömer bey merhaba. Ben İlker. Benim sgk girişim 1993. Bana eyt vuruyor. E devletten 4 a dan emekli olabilmem için 1.441 prim günü istiyor. Size sorum; ben eyt den emekli olmak için ne yapmam gerekiyor ve eyt ye göre prim gününü nasıl tamamlayıp emekli olabilirim? Bana bilgi verebilir misiniz…
Eksik günleri varsa askerlik ya da yurtdışı borçlanması ile tamamlayabilirsiniz.
Teşekkür ederim cevap için. Askerlik borçlanması ve yurt dışı borçlanması dışında, eksik günleri dışardan yatırıp emekli olma imkanı yok diyorsunuz…
Maalesef mevzuatta öyle bir hak bulunmamakta.
01.11.1997 memuriyet girişim var 75 doğumluyum 4c de 6285 günüm var 2017 de ihraç edildim. 2023 ekimde 4a girişine başladım hizmet birleştirme olur mu? Olursa ne zaman Emekli olabilirim
Merhaba. Evet hizmetler birleştirilir. SSK kapsamında emeklilik için en az 3,5 yıl SSKlı çalışmanız gerekir.
İyi çalışmalar. Ömer bey 1973 yılı doğumlu bayanım. 01.08.1997 yılında isteğe bağlı sigortalı oldum.Şimdi tarım sigortalıyım. Toplamda 1830 gün prim ödemem var. 3600 günden emeklilik için kaç yaşında olmak gerekiyor?
Merhabalar, sormak istediğim konu bir devlet memuru cezaevinde rüşvet alma suçundan 5 aydır tutuklu şekilde cezası kesinleşmedi daha, bu memurun emekliliği dolalı 2 sene oldu ve 4/C li emekli sandığına tabi bir memur başka hiç bir sigortalı işte çalışmamış tamamen 4/C li şekilde memuriyetini emekliliğine kadar tamamlamış ;
Bu durum memurun emekli ikramiyesi alma konusunda bir engel teşkil edermi ?
Cezaevinde tutuklu iken emeklilik dilekçesi verip emekli olabilirmi ?
Memurun cezaevinde 5 aydır tutuklu olması emekli maaşı için sorun teşkil edermi ?
Memurun memuriyetinin düşmesi için 1 sene cezaevinde
kalması durumu doğrumudur ?
Merhaba. Emekli sandığı uzmanı olduğum alan değil bu sorularınız hakkında net bilgi sahibi değilim ne yazık ki.
haziran 2005 te bankacı olarak göreve başladım. 2017 de istifa ederek kendi şirketimi kurdum ve bağkurlu olarak devam ediyorum. 18 yıl 4 ay sigortalılık sürem var. 6610 gün prim gün sayım var. Yaşım 43.
tek kulağımda %100 işitme kaybım var. malulen emekli olabilir miyim?
Ayrıca 1 ay önce safra kesem bir ameliyatla alındı.
Merhaba. Sigorta süresi ve gün yeterli ancak malulen emeklilik kararı uzman doktorlardan oluşan kurulun verebileceği bir karar. Malulen emekliliğe başvurmayın. 5510/28-5. madde kapsamında engelli emekliliğe başvurun. Bu kapsamda şansınız daha yüksek hem de faaliyetinizi maaşınız kesilmeden devam ettirebilirsiniz.
Merhaba Ömer Bey,
Şirketimizin eski çalışanlardan bir arkadaşımız Nisan 2023 de EYT ile emekli oldu. SSK başlangıcı Bu şahıs, Eylül-1996. 2010-2013 arasında şirket ortağı olmuştu. Bu dönemde 3 ay için eksik SSK primi yatırıldığından bilgimiz dışı sistem tarafından 4B ye geçirilmiş. Daha sonra şirket ortaklığı sona erdiğinden tekrar 4A ya devam ettirilmiş. Yaklaşık 2.5 yıllık dönem için 4B li gözüktüğünden emekli maaşında aylık 530 TL eksik ödeme olduğunu beyan ediyor. Bunu da henüz 2.5 yıl için 4B ye geçtiği SGK sitesinde de gözükmüyorken SGK sitesinden emekli maaşı hesaplama linkinden aldığı hesap dökümüne dayandırıyor. Gerçekten 2.5 yıllık 4B sebebiyle maaşda bu denli azalma olması mümkün müdür? Maaşındaki gerçek eksilmeyi nasıl hesaplayabiliriz?
Merhaba. Neye göre hesapladı bilmiyorum. Öyle kolay bir şey değil aylık hesabı yapmak. Binlerce veri var hesaplamanın içinde. O kadar etkileyeceğini sanmam maaşını.
BAĞ-KUR Tarım emeklisiyim. 7500 TL maaş almaktayım. Aylık1.358,75 TL gelir getiren çay cüzdanım var. Toplamda aylık gelirim 8.858,75TL
gelirim var. Ancak, %85 engelli raporum var. Bu nedenle, fiilen çalışabilmem mümkün değil. Elde ettiğim ek gelir, çay bahçemi üçte bir oranla
başkalarına vermemle elime geçmektedir.
Bu durumda, engelim nedeniyle “Fiilen Çalışanlar” grubuna girmem mümkün olmadığından, 5000TL ikramiyeyi Alabilir miyim?
Cevabınız için teşekkür ederim.
Merhaba. Aktif vergi kaydı olan emekliler yararlanmayacak dediler. Büyük ihtimalle size de ödenmeyecek ama kesin bilgi için SGK ile görüşmenizi öneririm.
Aynı zamanda , vermiş olduğum “Muafiyet Belgesi” yle de 2011 yılında BAĞ-KUR’u kapattım. Yan BAĞ-KUR’ lu olmadığım için prim de kesilmiyor.
Bu durumda, 5000 TL ikramiyeyi yine de alamaz mıyım?
Eğer aktif vergi ve çks kaydınız yoksa ikramiyeden yararlanabilirsiniz tabi ki.
Ömer bey merhaba.inşallah iyisinizdir. Benim sigortalı olduğum şirket İstanbul’da , benim sigorta kütüğüm Mersin de. Sigortacım emeklilik işini istanbul da yapacağım diyor. Size sorum; emeklilik evrakları İstanbul’a mı vermek gerekiyor. İyi akşamlar
Son sigorta hizmetiniz neredeyse oradaki emeklilik servisine verilmesi gerekir. Son şirketiniz İstanbul olduğu için İstanbul olacak.
Cevap için teşekkür ederim. İyi ki varsınız…
Sağolun. Siz de iyi ki varsınız:).
Ömer bey merhaba. İnşallah iyisinizdir. Ben İlker Gür. Ben gemide çalışıyorum, ve eyt vuruyor bana. Benim 2011 ve 2013 yılları arasındaki çalıştığım şirketler sigorta poliçelerine meslek kodu yazmamışlar ve boş durumda. Sigortacım buraya meslek kodu yazdırırsak daha yüksek emekli maaşı alacağımı söyledi. Ve sigortacım bana içp yapacağız dedi benden 58 bin tl istiyor. Size sorum, meslek kodu yazdırmak için bu meblağ doğru mu? Ve meslek kodu yazdırmak için bu kadar yüksek meblağ istenmesi doğru mu? Cevap için teşekkürler
Merhaba. Meslek kodunun emekli maaşınıza bir etkisi olmaz. Ayrıca meslek kodunu işletmek için bir dilekçe ile SGK’ya başvurmanız yeterlidir. Uçuk bir rakam istemiş.
Cevap için teşekkür ederim. Ben de zaten istenilen rakamın yanlış olduğunu düşündüm ve bu sabah ipc yapılmamasını istedim, o parayı ödeyemeyeceğimi söyledim. Tekrardan teşekkür ederim. İyi akşamlar…
Rica ederim.
merhaba,
03.08.1998 sgk girişliyim, sgklarım çalıştığım görevlerim nedeni ile yüksekten ödenmiş durumda.SGK içinde toplam 5053 günüm mevcut.
Yalnız 05.11.2015 tarihinden itibaren şahıs şirketim var ve toplamda bugüne kadar yaklaşık 6 yıl 4 ay kadar ödenmiş Bağkurum var. (Arada 07.2021 yılında başlayan 1,5 sene SGK çalışmam var) EYT li olarak her ikisinden de hak kazandığım halde Bağkur olarak emekli olursam SGK dan transferde emekli aylık hesaplaması nasıl oluyor ? Bu konuda SGK dan emekli olabilmek adına eğer son 7 senede 3,5 sene kuralı yasa ile değişir mi ? değişmezse 2,5 sene SGKlı çalışınca alabileceğim aylık arasında ne kadar fark olur? bu konuda sizin önerinizi rica ederim.
Merhaba,
SGK hizmet dökümümde 2023 yılı , 9 ayında belge türünde yukarıdan aşağı sırasıyla ; ” İptal – Ek – Asil ” yazmakta. Bu açıklamaları ilk kez görüyorum neden böyle bir şey olmuş olabilir, bir sorun yaratır mı ?
Teşekkürler.
Merhaba. Bildirge iptal edilerek tekrar verilmiş. Muhtemelen muhasebeci hata yaptı beyanname verirken. İptal edip tekrar gönderdi. Sizin için bir sorun yaratmaz.
BEN JANDARMA GENEL KOMUTANLIGINDAN ADİ MALUL OLARAK EMEKLİ EDİLDİM. HAKKIMDA DÜZENLENMİŞ SAGLIK KURULU RAPORUNDA HASTALIK AŞAMALARIM VE HAKKIMDA DÜZENLENMİŞ TEDAVİLERİMDE SAGLIK RAPORLARIM VAR YAZILIDIR. ANCAK BU HASTALIK VAZİFELERİNDEN KAYNAKLIDIR GİBİ BİR BİLGİ YER ALMAMAKTADIR. ANCAK İLK TEDAVİ OLDUGUM 2010 YILINDA İLK MUAYNEMDE “SİLAHLARININ TESLİM ALINMASI VE SİLAHSIZ MERMİSİZ VAZİFELRDE BİRLİK İÇERİSİNDE GÖREVLENDİRİLMESİ UYGUNDUR” KARARLI SAGLIK RAPORU DÜZENLENMİŞTİR. ANCAK KURUMUMCA BU RAPORLARA UYGUN VAZİFELENDİRME ASLA YAPILMAMIŞTIR. BUNUNLA İLGİL HER TÜRLÜ GÖREV KAGIDIM VE ATAMA EMİRLERİMLE BELGELİDİR.
SORUM ŞÖYLEKİ: YARGI MAKAMLARI VE SGK BAŞKANLIGI ÖZETLE ARZ ETTİĞİM GİBİ DURUMLARDA TARAFIMA VERİLMİŞ VAZİFELERİN SAGLIK RAPORLARI KARARLARIMA UYGUN OLUP OLMADIGINA BAKMAMAKTA MIDIR?
YAARGI MAKAMLARI AÇISINDA İSE, DANIŞTAY BAŞKANLIGI KARARLARINDA ŞÖYLEKİ BÜNYESEL BİR RAHATSIZLIK BULUNMAKLA BİRLİKTE VAR OLAN BU RAHATSIZLIK TEK BAŞINAÖLÜM VEYA SAKATLIGA NEDEN OLMAYIP İŞTİRAKÇİ HAKKINDA DÜZENLENMİŞ SAGLIK RAPORLARINA AYKIRI GÖREVLENDİRMELER VEYA AŞIRI GÖREV YÜKLEMESİ GİBİ BİR ETKENLE BİRLEŞTİGİNDE BÖYLE BİR SONUÇ ORTAYA ÇIKIYORSA BUDURUMDA VAZİFE MALULLÜĞÜNÜN KABÜLÜ GEREKMEKTEDİR” şeklinde emsal kararlarıda vardır.
HASTALIGIN İLK OLUŞMA SEBEBİNİN SAGLIK RAPORLARINDA YAZILI OLMADIGI DURUMLARDA HASTALIGIN ARTMASINA NEDEN OLAN HALN VAZİFELERDEN KAYNAKLI OLUP OLMADIGINA BAKILIRMI ?
EFENDİM CEVAPLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM TEŞEKKÜR EDERİM SAYGI İLE ARZ EDERİM.
Hüseyin Yılmaz
Merhabalar Hüseyin BEY. Yardımcı olmak isterdim ama maalesef bahsettiğiniz konulara çok hakim değilim. Sizi yanlış yönlendirmek istemem bu nedenle.
merhaba
ben 2000 sgk girişliyim, 6264 gün sgk yatırdıktan sonra( bunun son 11 yılı tavandan yatırıldı) bağkura geçtim ve tabandan ödeme yapıyorum. 60 yaşımdan önceki son 3,5 sene sgk’dan yatırıp sgk’dan emekli olmayı planlıyorum. sorum şu; emekli maaşım sgk’dan yatan primle mi hesaplanacak. yoksa yatırdığım bağkur primi de hesaba katılacak mı?
Merhaba. Tüm kazançlar ve günler hesaba dahil edilir. SSK’dan olduğunuzda bağkur ve diğer sigorta kollarındaki tüm kazançlar hesaba dahil edilecektir.
Merhaba iyi çalışmalar dilerim, şahıs firmam 2016 yılında işlerimin kötü gitmesinden dolayı reysen terk oldu firmam reysen kapandı 2016 yılına kadar olan günlerim silindi ve 2023 yılına kadar herhangi bir SSK borclanmam olmadı e devletimde farkettim 2023 Ocak syindan bu aya kadar her ay 13 bin küsur SSK prim borclandirmam yapılmış şuan 130 bin küsur borçlu görünü yorum reysende olsa kapalı olan şahıs firmaya ssk borclandirmasi nasıl yapılıyor bunu iptal edebilmeem için ne yapmam gerekiyor bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim ilginiz şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim
Merhaba 01.01.1968 dogumluyum 19.10 1987 sigorta girisliyim 3060 prim gunum var 2015ten beri halk egitim merkezinde usta ogretici olarak calisiyorum biliyosunuz usta ogreticilikte sigortali gorundugun tum gunler sigorta odenmiyor bu odenmeyen gunleri saydirip toplu olarak 3600e tamamlayip geriye donuk odeme eyt den faydalanip emekli olma sansim varmi.Bundan yoksa baska herhangi bir sigorta koluna gecsem toplu odeme sansim varmi.Tesekkur ederim
Merhaba. Kısmi süreleri belirli şartlarda borçlanabilirsiniz. SGK ile görüşüp ne kadar gün borçlanabileceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Merhaba . Ben 1979 doğumluyum. Ocak 1998 den bu yana ziraat odası kaydım bulunmakta. 1998-2003 yılları arasında ise şeker pancarı ekimi ve bu ürünlerin şeker Fabrikalarına satışına dair Şeker Fabrikasından aldığım evrakım var.
Ancak bu evrakda tevkifat kesintisi 2001 yılı pancar teslimimden yapılmış ve Bağkur Tescilimi Mayıs 2002 olarak yaptılar. Şeker Fabrikaları 2001 öncesinde tevkifat kesintisi yapılmadığını hem yazılı hem sözlü beyan etmektedir. Bağkur ise kesintinin olduğu yıllarda tarım bağkurunun 22 yaşı tamamlayanlar için başlaması nedeniyle 2002 den başladığını beyan etmektedir.
Soru/Cevap lara baktığımda; bazı kişilerin 23 yaş öncesinde de bağkurluluğnunu başlatıldığını görmekteyim. Ayrıca yaptığım araştırmalara göre 1998 ( benim ilk ekim ve satış yaptığım yıl buna dahil ) o dönem geçerli olan yasada 22 yaşı doldurmanın yanı sıra ziraat odasına kayıttan sonraki 1 ayda kişinin bağkur tescili yaptırması gerektiği yaptırmadığı takdirde resen bağkur tescilinin yapılacağı yazmakta. Bu yasada 22 yaş şartını aşan kişiler olmuş, bu durumda tevkifata bakılmaksızın bu yasaya göre resen tescil işlemi maddesine göre de Bağkurluluğun çiftçilik belgesi ile başlatılması mümkün olmaz mı?
Merhaba ben babamdan yetim aylığı alıyordum SGK çalışmaya başladım daha sonra çıkış verdim bu süre icinde babamdan aldığım yetim aylığı kesildi tekrar basvurda bulundum daha verdiğim dilekçe sonucu kesinleşmeden günlük ödeme altında bana TC me bir bara yattı bunun cevabını alabilirmiyim tşk
Merhaba. Biriken ve hakkınız olan tutardır o. SGK’dan teyit edebilirsiniz.
Merhaba 1998 SSK girişliyim hizmet sürem doldu 5900 prim isteniyor 5840 gün primim var Eylül daha geçmedi 5870 oluyor daha önce 511 gün askerlik borçlanması yaptım 29 gün daha askerlik borçlanması yaparak emekli olabilirmiyim yoksa Eylül ve Ekim primlerimin sisteme dusmesinimi beklemeliyim
Merhaba adım Bilal Sarı 1993-2001 arası kamu personeli olarak çalıştım 2001 yılında kamu personeli günden ayrıldım ayrılırken emekli sandığından toplu ödememi aldım 2003 ten itibaren sskli olarak çalışıyorum prim günüm 6000 iş gününü geçti e devlet üzerinden ve diğer kurumlardan eytli kapsamında olarak görülüyordum 6 ay öncesi eyt ye başvurdum herhangi bir sonuç çıkmayınca SGK ya başvurdum en sonunda hizmet birleştirmesi esnasında ihya bedeli gozukuyormus sorum ihya bedelini an az kaç iş günü ödemem gerekli veya ihya bedeli ödemeden eyt kapsamında emekli olabilrmiyim
Primleri iade aldıysanız ihya etmeden EYT kapsamına geçemezsiniz.
Merhabalar Öncelikle selamlarımı gönderiyorum Hayırlı akşamlar Ben eytl’den Nisanın 18’inde emekli dilekçemi verdim Eylül bitti ekime gireceğim halan maaşımı almadım SSK’yı arıyorum yarım saat hatta bekledikten sonra düşüyor cevap vermiyor Ben de mağdur durumdayım Yardımcı olursanız teşekkür ederim saygılarımlar dilerim Ben Mehmet Salih yanar telefon numara.
Merhaba. Benim bununla alakalı yapabileceğim bir şey yok ne yazık ki. SGK ile görüşmeniz gerek.
Ben askerliğimi 1996 1999 arası yaptım uzun vade sigorta başlangıcım 01/08/2008 bu koşullarda askerliğimi saydırmak eyt den yararlanırmıyım
Merhaba. Askerlik sigorta başlangıcı sayılmaz. Bu nedenle EYT’den yararlanamazsınız borçlanma yapsanız bile.
01.11.1997 memuriyet girişim var 75 doğumluyum 4c de 6285 günüm var 2017 de ihraç edildim. 2023 ekimde 4a girişine başladım hizmet birleştirme olur mu? Olursa ne zaman Emekli olabilirim
Merhaba. Diş teli tedavisini 18 yaşından büyüklere devletin hiç yardım etmediğini okudum. Kardeşimin görsellik nedeniyle değil, zorunda olduğu için teli takması gerekiyor.
Dişleri hiç kapanmadigi için hiç çiğneyemiyor. Durumu acil fakat çok yüksek fiyatlar istedikleri için yaptiramiyoruz. Bununla ilgili devletten veya sgk dan alabileceğimiz bir yardım var mı? Bu arada kardeşim vefat eden annemden yetim maaşı almakta. Bu alınabilecek herhangi bir yardıma engel mi?
Merhaba. SGK belli şartlarda diş teli tedavisini karşılıyor ancak en az 1,5-2 yıl bekliyorsunuz. Tamamını ödemiyor ama onun için bir diş hastanesi ile görüşmeniz lazım devlete bağlı.
Merhaba 30,08,1982 doğumluyum.
01,07,1994 ssk ilk işe giriş tarihim.
toplam 6686 gün prim ödedim bu sürecin 2968 günü bağkur 20,04.2022 tarihinden bugune dek ssk lı çalışmaktayım.
yaşım 41 7200 ü çıktı kabul edersek yine 18 yaş + 25 kuralı olurmu günü doldurunca emeklilik için 2 yıl daha beklermiyim.
saygılar.
Bağkur 18 yaş altındaki girişi kabul etmez. Ona göre değerlendirmeniz gerek. SSK’dan toplamda 3,5 yılı tamamlarsanız SSK kapsamında emekli olabilirsiniz.
ömer bey bagkur dan sonra ssk lı olarak 450 günüm var 1261 kuralına göre 850 gün daha ödemem gerek ama bağkurdan 7200 ile emekli olursam 340 gün ödemem gerek askerliği borçlanıp yılbaşından önce prim ler artmadan borçlanmayı düşünüyorum.sizce mantıklımı ssk veya bağkurdan emekli olursam karım veya zararım olurmu çok teşekkür ederim.
7200 güne iner mi onu bilemem. Ayrıca inerse bağkur 18 yaş altı başlangıcı kabul etmiyor. 08.09.1999 tarihinden önce 18 yaş üzeri giriş var mıydı? Varsa olabilir.
MERHABA ÖMER BEY,
GEÇEN YIL İKİ SORUMU CEVAPLAMIŞTINIZ.ÖNCELİKLE TEŞEKKÜRLER.
DÜN SORMUŞTUM.SORUMU BİRAZ DAHA AÇIKLAYARAK TEKRARLIYORUM.
1966 doğumlu Eşimin;
1987-1988 sadece vergi kaydı ve bağkur var.
1989-1990 vergi ticaret odası ve bağkur kaydı var.
1990-1995 sadece ticaret odası ve bağkur kaydı var.
Bu zaman zarfında 2781 gün ödenmiş primi var.
2018 -2022 tarım işçisi sigortası var.1265 gün ödendi.
Toplam 4045 gün ödenmiş sigortası bulunan eşim 3600 günden 58 yaşında emekli olabilir mi. (MAHKEMEYE BAŞVURMADAN)
TEŞEKKÜRLER
Dediğiniz gibi ise 58 yaş şartı ile 3600 günden emekli olabilir.
Ömer bey merhaba
Dys evrak sorgulamada geçen hafta eyt sonucında RED EKSİK GÜN yazıyor. Prim günüm e devletten çalışma hayatıma baktığımda tam görünüyor. Hizmet dökümünde ise 2016 yılında 4a(!) ve 4b(!) bu şekilde işaretler var. O yılda şirket ortağıydım ve devlet okulunda ücretli öğretmenlik yapmıştım. Bu red mesajına istinaden ne yapmalıyım.
Merhaba. Çakışan günlerden dolayı eksik çıkmış olabilir. Net bilgi için bağlı olunan SGK ile görüşmek en mantıklısı.
Ömer bey merhaba,
emekliliği dolmuş ancak halen çalışan biri olarak sizce öngörülen enflasyona göre bu yıl mı emekli olmalı ya da 2024 ocak ayında mı. malum geçen yıl aralık yerine ocakta olmak emekli maaşını %13 düşürdü.ve sizce 2008 öncesindekileri kapsayan son 7 yıl kuralı kalkar mı.
Son 7 yıl kuralının kalkacağını sanmıyorum. Emeklilik için ben olsam yılbaşını beklemem ama araştırmanızı yapın. Karar sizin.
11.08.1993 tarihinde sigorta girisim var ve 17 nisan 1995 ile 17 nisan 2004 yillari arasinda Hv.K.K. uzman cavus olarak calistim su an Hollanda da ikamet ediyorum. toplamda 4590 hizmet gunum var Nasil emekli olabilirim?
Yurt disindaki elcilik gorevlisi emekliligi hak etseniz bile yurtdisinda calistiginiz icin emekli maasi alamazsiniz diyor eger calismayip bir yerden yardim aliyorsaniz o zamanda emekli maasi alamazsiniz diyor.(simdi turkiyedeki emekliler emekli olduktan sonra calismiyorlarmi?)
bu mesaji alo 170 hattina onlarca defa attim ama yazili bir cevap alamadim, sadece vatandasi aradik ulasamadik diyorlar, vatandas ararsa kendilerini bilgilendiriiz diyorlar , ben de diyorum ki yazili bir cevap verinde elimde belge olsun diyorum.
Merhaba. Türkiye’den borçlanma ile emekli olanların şu anda anlaşmalı ülkelerde çalışma hakkı yok. Ama söz verilmişti, düzenleme büyük ihtimalle yapılacak. Prim gün sayınızı 5400 güne tamamlarsanız emekli sandığından 5400 gün 61 yaşla emekli olursunuz. 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında hemen emekli olursunuz.
Merhaba,
Ev hanımı annemin isteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmesi ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyoruz. Yardımcı olabilirseniz seviniriz.
* 1995-1998’de toplam 775 gün 4B prim ödemesi mevcuttur. Bu tarihler haricinde çalışmamıştır.
* 4B için 4625 gün pirim ödemesi kaldığı görülmektedir.
* 59 yaşındadır.
* 4 çocuğu vardır.
İsteğe bağlı sigorta için başvurması durumda;
* Önceki 4B ödemesi sayılır mı?
* İsteğe bağlı pirim ödemesinde ev hanımları için 1/3 devlet yardımından yararlanabilir mi?
* 4 çocuk için kalan pirim gününde azalma olur mu?
* Çocuk için pirim gününde azalma oluyorsa, kaç günlük pirim ödemesi ile emekli olabileceğini nasıl hesaplayabiliriz?
Merhaba.
-Evet sayılır.
-Şu anda öyle bir düzenleme hayata geçirilmedi. İndirim yok.
-3 çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Çocukların prim ödeme tarihinden sonra doğmuş olması gerekir. Toplamda 2160 güne kadar borçlanma hakkınız var.
Merhaba babam 2001 yılında %75 pay ile %25 pay da anneme ait olacak şekilde limited şirket kurdu.2015 yılı eylül ayında da annem %25 payını babama noter kanalı ile devretti.Daha sonra şirketin işlerinin bozulması ile vergi ve sgk borçları ödenemedi.Daha sonra da babam şirketin tasviye sürecini başlattı ve son çıkan yapılandırma kanunu ile bazı sgk borçlarını defaten ödeyerek kapattı ancak rakamsal değeri büyük olan sgk borcunu 48 ay kendi müracaatı ile yapılandırdı.Fakat bu yapılandırma yapılmadan önce annemin yatırım hesabına bloke ve annemin şahsına ait evine sgk tarafından şerh koyuldu.Babam 05 Ağustos 2023 tarihinde vefat etti fakat vefat etmeden önce yapılandırdığı borcunu Ekim 2023 tarihine kadar olan taksitlerni ödedi.Sgk ya gittiğimde babamın vefat ettiğini annemin ve kendimin reddi miras yaptığımızı ve bundan mütevellit yatırım hesabından ve annemin şahsına ait evinin üzerindeki şerhin kaldırılmasını talep ettik.Ancak sgk icra takip bölümünde çalışan memur borcun tamamı kapatılmadan bloke ve şerhin kaldırılamayacağını, sgk borcunun 2015 yılından önceye ait borç olduğu için ve 2015 yılından önce annemin şirkette %25 paya sahip olduğu için tüm borçtan sorumlu olduğunu söylediler.Benim sormak istediğim yapılandırmayı yaparken babamın dilekçe vererek imzaladığını annemin herhangi bir imzası olmadığı halde bu borçtan neden annemin sorumlu olduğunu ve annem 2015 eylülünde payını borcuyla beraber babama devir ettiği için bu borcun neden anneme taşındığını öğrenmek istiyorum
Merhaba. Anneniz ortak olduğu döneme ait borçtan sorumludur. Ortaklıktan çıktıktan sonraki borç için eğer reddi miras varsa o kısımdan sorumlu tutulamaz.
Kamudan yeni emekli oldum ikramiye yılı hesaplanırken doğum borçlanması değerlendirilmiyor mu 2000 yılında 6 ay doğum borçlanmam var hesaplanmadığı için ikramiye yılım 29 yıl sekiz ay olmuş hesaplanırsa 30 olacak ne yapmalıyım
Fiili çalışma süreleri hesaba dahil edilir. Borçlanmalar dahil edilmez.
2003/4 emekli sandığı girişliyim. 1976 doğumlu ve 47 yaşındayım. 7600 güm prim ödeme günüm var.
Şu an memurluktan istifa edip özelde çalışmaya başlarsam, emekliliğim geldiğinde memurlukta geçen 20 yıl ve 7600 prim gününe denk gelen ikramiyeyi alabilir miyim?
Emekli sandığından emekli olmanız halinde ikramiye alma hakkınız olur. Aksi takdirde alamazsınız.
8 eylül 2023 pirim günü doluyor dilekçemi ne zaman verebilirim yatan primler sistem de nezman görünür teşekkür ederim
08 Eylül 2023 tarihi ve sonrasında verebilirsiniz.
Merhaba EYT kapsamında 20 Ekim 2023 tarihinde emekli olmayı hak ediyorum bu tarihte emekli olmalı mıyım yoksa yeni yılımı beklemeliyim Kıdem tazminatı ve Emekli maaşı yönünden Hangisi daha avantajlı olur Sizce bilgi alabilirsem sevinirim İyi çalışmalar dilerim
Kıdem tazminatı açısından yeni yılın brüt ücretini beklemek avantajlı. Emekli maaşı için beklemeden vermek bana göre daha mantıklı.
Hocam Merhaba. Babam 17.05.2005 tarihinden itibaren 4a 2925 tarım sigortasından prim ödüyor. Prim gün sayısı şuan 3255 (askerlik borclanması yapabilir 540 gün) yakın zamanda da %40 engelli raporu aldı.
1 – 2925 tarım sigortasında 15 gün prim ödeniyor geçmişe dönük aylık 15 günlük prim sayısını 30 gün yapılabilir mi ?
2 – %40 Engelli raporu emeklilik için bir işe yarayabilir mi ?
Merhaba.
1-Geçmişe dönük 30 güne tamamlanamıyor maalesef.
2-2925’te engelli hükümleri uygulanıyor mu net bilgi sahibi değilim. Emin olmamakla birlikte uygulanmıyor diye biliyorum.
2006 yılında memur oldum. Ancak rahatsızlığım nedeniyle parkinson hastalığına yakalandım. Bunun için %33 baltazar skoruna göre ve parkinson hastalığı içinde %44 oran verildi. Heyetten sonra verilen %62 engelli raporu ile malulen emeklilik maaşım ne kadar olur. Evrakım 25.08.2023 te eksik evrak nedeniyle tekrar sgk ya verildi. Şuan evrak malüllere aylık bağlama servisinde olduğu görülüyor. Birde malulen emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra iptal ettirmemiz için belli bir süresi varmıdır.
Güncel emekli maaş verileri yok elimde. SGK aylık hesaplama sisteminden hesaplayabilirsiniz.
Merhaba ben Serkan yel 3martta emeklilik başvurusu yaptım maaş bağlanmadi daha 1997 girişim var ve 5904 gün pirim var tuzla sgk ya gittiğimde bağlanacak diyorlar bekle diyorlar asıl sorum 9 .ayin 8 inde askerlik borçlanması yaptım ama ödeme yapmadım benim emekli olmama engel olurmu normalde günüm yetiyor zaten
Gün yetiyorsa bağlarlar sorun olmaz. Süreç devam ederken neden askerlik borçlanması başvurusu yaptınız onu anlamadım?
İyi çalışmalar sağlık Bakanlığında hemşire olarak çalışmakta idim. 05 Temmuz 2023tarihinde emeklilik evraklarım SGK ulaştı, E- Devletten işlemlerimi takip ediyordum bugün kontrol ettiğimde en son emeklilik hizmetleri genel müdürlüğü kamu görevlileri tescil ve hizmet daire başkanliğinda işlem yapılıyor gözüküyor. Açıklamasına baktığım zaman hizmet birleştirmesi ile ilgili diyor ama ben mezun oldum ve devlet memuru olarak göreve başladım başka hiçbir yerde çalışmadım. bu durum normal midir. teşekkürler.
Merhaba. Açıklamasını yanlış yazmış olabilirler. Sorun olmaz.
Merhaba kolay gelsin Rasim şen adım 03. 04.1978 doğumluyum 01.08.1997 sgk girişim var daha sonra 30.08.1999 ile 2009 yılları arasında emekli sandığı primleri mevcut 2009 yılından sonra da sgk da primlerim var ve şuan toplam da 4914 gün primim bulunmakta emekli olabilmem için ne yapabilirim şimdiden teşekkür ederim
Son 3,5 yıla ait hizmetiniz SSK olacak şekilde çalışmaya devam edeceksiniz. Ondan sonra 5900 günü tamamlayınca toplamda emekli olursunuz.
Merhaba,
5 Ekimde emeklilik dilekçemi verme hakkım var. Ekim ayında emek. Maaşlarına iyileştirme yapılmasıda muhtemel.bağlanacak emekli maaşımın tutarı açısından dilekçemi hemen vermelimiyim, yoksa iyileştirme yürürlüğe girdikten sonramı vermeliyim sizce.
Ekim ayında düzenleme yapılması zor gibi görünüyor. Ben emekli olur olmaz dilekçe verme taraftarıyım. Ama tercih sizin.
Merhaba benim eşim 98 yılında kırgızistanda çalışmış fakat oradaki sistem farklı fakat orada çalıştığına dair sigorta kayıt yapicak eğer olursa Türkiye’ye saydirabilip başlangıcı öne cekermi
Kırgızistan, işe girişi Türkiye’de sayılan ülkeler arasında değil diye biliyorum. Yine de SGK’dan teyit edebilirsiniz bunu.
Ben 11.03.1999 tarihinde askerlik hizmetime başladım ve 11.11.1999 tarihinde tamamladım.23.11.1999 tarihinde 4/A statüsünde işe başladım.28.07.2000 tarihindede 4/C statüsünde memur olarak işe başladım.15.08.2023 tarihinde de istifa ederek memuriyetime son verdim.(1.Derece 4. Kademede ve 4200 ek göstergem vardı.Bugün aynı statüden emekli olan memurlar 16.000 tl emekli maaşı alıyor)
yukarıdaki bilgiler ışığında sizden bilgi almak istediğim konular şunlardır;
1-1261 gün 4/A kapsamında çalışıp askerlik borçlanması yaparsam(işe giriş tarihimi geri çekerek) EYT kapsamında emekli olabilirmiyim.
2-1261 gün 4/A kapsamında çalışırsam 4/A statüsünden emekli maaşı bağlanacaksa bu maaş tutarının Emekli Sandığından emekli olsaydım alacağım maaştan yüksek olması için aylık prime esas kazancım ne kadar olmalı.
3-Emekli maaşı bağlandığında Memuriyette geçen günlerime ait ikramiyemi alabilirmiyim.
Eğer bu konularda bana cevap verebilecekseniz bildirirseniz memnun olurum.
Merhaba.
1-Evet SSK ile EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.
2-Bunu hesaplamak mümkün değil.
3-Alamazsınız maalesef.
Merhaba Ömer bey,
Ben 01.02.1999 sigorta girişliyim.883 gün prim borcum var.2023 haziran ayında yurtdışı borçlanması için e-devletten başvuru yaptım.Başvurum ağustos ayında işleme alınmış ve tebliğ edilmiş.Belgemi 2 aydır bekliyorum.En sonunda Bursa sgk’yı arayıp kendilerine “belge bana ulaşmayıp bir sebeple size geri gelirse benim o tarihte hesaplanmış olan borcum silinir mi?tekrar başvuru yapmam gerekir mi?”diye sordum.Hakkınız kaybolmaz diyorlar.O belge böyle durumlarda bana ulaşana kadar tekrar gönderilir mi?Bir bilginiz var mı?O başvuru hakkımın kaybolmaması için ne yapmalıyım?
*2.bir sorum Fransa da çalıştığım günlerimi yurtdışı borçlanması yapmak yerine Türkiye ye transfer etmek istesem hangi şartlarda transfer edebilirim?
İlginiz için çok teşekkür ederim.İyi günler.
Merhaba. Başvuru tarihiniz esas alınır hesaplamada. Size tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde o tutarları ödeyebilirsiniz. Prim transferi olmuyor Fransa için maalesef.
Merhaba Ömer bey, sigortalı bir işte çalışırken ayrıldım. 8ay işsiz kaldım. Kendim e devletten 11 temmuz 2023 de isteğe bağlı 4b başvurusunda bulundum. 25 temmuz 2023 de sigortalı bir işe girdim. isteğe bağlı sigortam 24 temmuz da iptal edilmiş. E devlette 4b borç sayfasında 2.003tl borç artı 67 tl ceza görünüyor. Benim bu borçları ödemek zorunluluğum var mı?İsteğe bağlı sigorta iptal terk edilmiş diyor benim sgk ya borç için dilekçe vermem gerekiyor mu? Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. İsterseniz dilekçe ile SGK’ya başvurarak tescil tarihi itibariyle isteğe bağlı sigortayı iptal ettirebilirsiniz.
Merhaba Ömer bey ben 29.02 .2023 de çıkış yaptım. 6450 günüm le aynı zamanda da vergi mükellefiyim fakat hiç Bağkur ödemedim ve çıkış yaptığım güne kadar da hiç bir borçum yok ben çıkış yaptıktan sonra eyt yasası resmî gazetede 01.03.2023 de yayınlandı fakat sgk hem çok yoğun olduğun dan gitsemde başvuru yapamadım. E devlet üzerinden yoğunluktan ancak 06.03.2023 de başvurum 23.06.2023 de bana bir Msj geldi 14 bin tl borcumu ödememem gerektiğini yazıyordu ben sgk gidip borçumun olmadığını bu borç ben çıkış yaptıktan sonra Bağkur devreye girmiş benden almanız gereken çıkış tarihim ve başvuru tarihim arasındaki 6 günlük borçlanmayı almanız gerekmez mi dedim hayır diyip bu ödemeyi yapmadığınız taktirde 6 Cı ayında maaşını aşamayacağımı söylediler ve benim ilk başvuru tarihim 06.03 deki bavrumda geçersiz olacak dediler ben 14 bin parayı yatırdım ve 01.07 den itibaren maaş bağladılar burda benim 45 50 bin gibi bi kaybım oldu sizce ne yapmalıyım bu parayı ala bilir miyim saygılar
Genelgeye göre belli bir tutar var. Çıkartılan borç o tutarın üzerinde olduğunda dediğiniz şekilde yapılıyor işlem. Maalesef yapılacak bir şey yok.
Hocam saygilar YouTube kanaliniza abone oldum izninizle sorum şudur 2004 yılında 4a li olarak çalışmış olduğum bir işyerinde kod 11 ile çıkış yapılmış ozamanlar kod 11 diğer nedenler olarak geçiyormuş şimdilerde ise iş kazası sonucu ölüm olarak geçiyor sizce bunu SGK da bir dilekçe ile düzelttirmelimiyim görüşünüze çok ihtiyacım var net bilgi alamadım saygılar sunarım
Merhaba. Youtube’dan da cevap vermiştim size. Ama buradan da vereyim. Bu bir sorun teşkil etmez sizin için. Düzelttirmenize gerek yok.
Merhaba ben vefat eden babamdan emekli maaşı alıyorum rahatsızlığımdan dolayida çalışmıyorum maddi sıkıntıdan dolayı günlük işe gitmeye karar verdim iş görüşmesine gittim ama işe alınmadım Bir ay sonra emekli maaşımın yatmasını beklerken yatmadığını gördüm ve sigortayı aradım SSK da bana sigortalı olarak çalıştığımı söyledi bu nedenden dolayı maaşımın kesildiğini söyledi iş başvurusuna gittiğim firma beni işe almadığı halde 1 ay boyunca beni sigortalı gösteriyor çalışan gösteriyor ve ben bu nedenle maaşımı alamadım tamam alamadım ne yapmam lazım firma ile görüştüm eriye dönük sigorta mı iptal ettirdiler ama benim maaşım icabında birkaç ay daha yatmayacak olabilir tekrardan kayıt yaptırmam lazım tekrardan başvuru yapmam lazım bu durumda benim 3-4 ay kaybım var haklarımı nasıl savunabilirim ne yapmam lazım
Merhaba Özlem HANIM. Durumu bir dilekçe ile SGK’ya bildirin. Onlar gereğini yapmaları gerek.
Merhaba Ömer bey nasılsınız size sorum olacak ilk kez Haziran ayında ise girmiş bir işçinin SGK pirim ödemesi ne kadar acaba ve suanki prim ücreti 5 bin TL mi dir .
Merhaba Emine HANIM. Temmuz ayı için 4300 TL oldu aylık SSK primi. Haziranda 2900 TL civarıydı sanırım.
02.10.1995 tarihinde sigorta başlangıcım var 277 gün SSK pirim ödemem bulunuyor 2003 yılında memuriyete girişim var 2022 yılında memuriyetten çıkarıldım 6030 günde emekli sandığı pirimim var hangi sartlarda daha erken emekli olabilirim
Emekli sandığından 5400 gün ve 61 yaşla emekli olursunuz. SSK’ya geçerek 3,5 yıl çalışırsanız SSK’dan 3,5 yıl sonra emekli olabilirsiniz.
Merhaba 1973 doğumluyum 1988 çıraklık tescil kaydım 1994 hizmete başlama tarihim ama bazı nedenlerden dolayı günüm çok eksik 2500 günüm var 1130 gün türk inşaat firmaları yurtdışında kaza sigortası yatırdı 21 koduyla bunu borclanabiliyorum Türkiye’de 7 koduyla puantaj kayıtları var toplamda 300 gün çıkıyor bunu borclanabilirmiyim ? birde 2010 bağkur istegebagli girişim var 6 ay ödedim sonra terk ettim 2022 yeniden aktif ettim tekrar terk ettim buralarda benim borçlanma imkanım varmı acaba tabi çıraklık kanunu torba yasada olursa buradanda borçlanma çıkabilir diye düşünüyorum sizin bilginizide öğrenmek isterim Saygilar
Merhaba. Çıraklık ile alakalı bir düzenleme olacağını sanmıyorum. 07 Puantajla bildirilen süreleri borçlanamazsınız.
Ömer Bey Merhabalar,
01.02.2021 tarihinde emeklilik sürem doldu, çalışmakta olduğum işyerine emeklilik için müracaat ettim. İşyerinden 30.04.2023 tarihinde çıkışım verildi. 30 Nisan 2023 Pazar gününe denk gelmesi ve 1 Mayıs 2023 tarihi ise İşçi Bayramı olması ve tatil gününe denk gelmesi nedeniyle Emeklilik işlemlerim için zaruri olarak 02 Mayıs 2023 tarihinde SGK il müdürlüğünde form doldurmak suretiyle müracaat ettim,
SGK tarafından 01 Haziran 2023 tarihinde yaşlılık aylığı bağlandı.
Benim sorum şu, SGK Genelgesine göre “Sigortalıların aylığa hak kazandığı tarihin ayın son günü resmi tatil gününe veya hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle, taleplerini Kuruma veremeyen sigortalıların bu resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar Kuruma verilen, talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilecektir. denmektedir. ”
Genelgeye göre benim emeklilik başlanğıç tarihi 01 Mayıs 2023 olması gerekmezmi?
Merhaba. Evet 01 Mayıs olması gerekir. İtiraz dilekçenizi gönderin SGK’ya düzeltsinler.
Türkiye de kamu işçisi olduğum halde hem aktif çalışırken hem de emekli işçi olarak aylık maaş tespitlerinde Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü Mezunu Diplomam, Oto Motor Ustası Unvanım, Mesleki kıdemim ve Medeni Durumum dikkate alınmayıp yok sayılarak tarafıma T.C. Devleti tarafından 33 yıldır köle ve ayrımcılık muamelesi yapılmaktadır. İşçilere yapılan Köle ve ayrımcılık muamelesini Türkiye de ortadan kaldırabilecek T.C. Devleti, TBMM, Makam, Merci ve Kurumları yok. Belgelerle ispatladım. Mahkemeye ve AİHM sine başvuracağım. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyim.25 Milyon aktif ve emekli işçi adına !
Hangi konuda görüşlerime ihtiyacınız var Dursun BEY? Onu anlamadım.
02 10 1977 doğumluyum.
01 10 1992 ssk girişim var. EYT den emekli olmaya hak kazandım. Ssk günüm 6.947 (istenilen gün 5600 )
Sorum şu 26 10 2005 tarihin de limited şirketi kurdum. Bu şirketi 04 08 2006 tarihinde devir ettim.
Kurmuş olduğum şirkette kendime ssk primi ödemedim yani şirketin kuruluş tarihi olan 26 10 2005 tarihi ile 06 01 2006 tarihleri arasında ssk primlerim çalıştığım başka şirketten ödendi .
06 01 2006 tarihinden itibaren kendi şirketim devir tarihi olan 04 08 2006 tarihine kadar. ssk prim ödenmedi. 13 11 2006 ( 7) ay kadar ssk primi boşluğum var. sonrası bugüne kadar SSK
Şirketimin kuruluş tarihinden devir tarihi ne kadar Bu süre arasında 4B / bağkur başvurmadım bağkur tescil kaydım bulunmamaktadır. Bu durum ssk dan emekli olmama engel midir.
Şirket öncesi ve sonrası ssk mevcut.
Merhaba. Hiç tescil kaydınız yoksa engel değil.
Peki aradaki 7 ay boşluk için bağkur borcu yansıtılır mı
01.10.2008 tarihinden önceki tescil kayıtları için SGK re’sen bağkur açmaz. Sıkıntı olacağını sanmıyorum bu nedenle.
Merhaba , bizim bilgi almak istediğimiz konu şu sayın Ömer bey :
4/c olarak kamuda çalışan memurun tescil hizmet dökümünü aldığımızda P.E.K. / ek gösterge 2800 olarak gösterilen yerde 7 . ay itibari ile yazan 14.451,13,- TL ne anlama geliyor ? Bu tutar şahsın net ya da bürüt maaşı mı yoksa şahsa ait kurum tarafından SGK ya emeklilik için ödenen sigorta primi olarak mı geçiyor ? ve bu tutar yani 14.451,13 TL maaşına eklenerek toplam bürüt tutarı mı oluşturuyor ? Bu P.E.K konusu hep kafa karıştırıyor ve tam anlamı ile bir açıklama bulamadık , bu konuda yardımcı olursanız çok memnun oluruz , saygılar
Merhaba. PEK, emekliliğe ve ikramiyeye esas kazançtır. Emeklilikte maaş bu ortalama kazanç esas alınarak hesaplanır. Ödenecek ikramiye de her yıl için aşağı yukarı gördüğünüz aylık tutar kadardır.
Merhaba, 14.09.1990 ve 2005 arası limitet şirket ortağıydım. 2002’de limited şirket ortağı olarak giriş bildirgesi vermiştim, gelen cevapta 2000 tarihinden itibaren başlatılacağı söylenmişti sigortamın. Muhasebecimiz ödüyordu primleri, bugün baktığımda 2002’den beri primler ödenmiş gözüküyor. Şimdi sorum şu, ben hizmet tespit davası açarsam 2002 ara dönem olduğu için talebim kabul edilir gözüküyor ancak şirket ortağı olmam yeterli mi sadece? Yoksa başka belge gerekir mi? Bu ödenmeyen 2000-2002 arası primler bana engel olur mu? Son olarak bu dosyada 1990-2000 arası primlerim hesaplanacak mı yoksa sadece 1990 yılından itibaren çalıştığım tespit edilecek ve sonra SGK’ya bir daha mı başvuracağım? Sayfanızdaki birebir danışmanlık linki çalışmıyor bu arada, oradan ulaşacaktım normalde.
Merhaba. Belirttiğiniz bilgilere göre tescilinizin 04.10.2000 tarihi itibariyle yapılması gerekir.
Ancak araştırdığımda Anayasa mahkemesinin iptal kararı olduğu için ara döneme denk geldiğim (2002 yılında başvurmuşturm) ve 2000 öncesine ait dönem için de tescilimin olması gerektiği yazıyor. Neden farklı düşündünüz acaba ona göre dava açmayayım.
Emsal davalar varsa dava açabilirsiniz. Ama 04.10.2000’den başlatılır tesciliniz. Kanunda bu hükümler açık ve net.
merhaba 15 03 71 doğumluyum sgk girişim 06 11 1995 4000 gün prim var sorum şu 2001 ve 2002 de pa naçar ektim bu iki yılı borçlanabillirmiyim nasıl emekli olurum tesekkurler
Merhaba. Pancar ekimini destekleyici kaydınız da varsa o tarihlerden bugüne kesintisiz hizmet alabilirsiniz.
Merhaba,
01.04.1993 SSK girişim var. Doğum tarihim 22.08.1975.
a. 1993 ile 1997 arasında 1.501 gün SSK kapsamında çalıştım.
b. 2010 ile 2018 arasında 2.645 gün isteğe bağlı prim ödedim.
c. En son 2018 yılında bir özel sektörde 23 gün 4a kapsamında çalıştım.
d. 2003 yılı 2006 yılında iki doğum yapmıştım. 2019 yılında bunlar için 1.440 gün doğum borçlanması yaptım ve ödedim.
Toplamda 5.609 günüm oldu. Ben SSK kapsamında emekli olmayı beklerken BağKur kapsamında emekli olabilirsiniz diyor SGK Esenyurt şubesi.
Son çalışmam 4a olduğu için borçlanmam da 4a sayılır diye biliyorum.
Ne yapmalıyım.
Teşekkürler
Asiya Dınç
Merhaba. Doğum borçlanması doğum olan tarihlere hizmet olarak geçer. Dolayısıyla Son 7 yıl hesabında dikkate alınmaz. Paylaştığınız bilgilere göre sizin son 7 yıl içerisinde bağkur hizmetiniz 3,5 yıldan fazla. SSK’dan emekli olabilmek için 3,5 yıl daha sigortalı çalışmanız gerek.
Merhaba Ömer bey 30.04.1982 doğumluyum.
01.07.1994 tarihde ssk girişim var,2968 bağkur günüm 3800 de ssk çalışma günüm var toplam 6800 gün.son 17 aydır eşimin yanında çalışıp halen prim ödüyorum.
bu 1261 kuralı durumu için halen prim ödemem gereklimi eyt de çıktığı için soruyorum.veya 7200 çıkarsa benim için daha iyimi.
Ssk girişim 18 yaş altı olduğu ve şuan 41 yaşında olduğum için ne yapmam lazım teşekkür ederim…
Son 3,5 yıl şartı devam ediyor. Son 3,5 yıl şartını SSK’dan tamamlarsanız SSK’dan emekli olursunuz. 7200 gün düzenlemesi çıkarsa bağkurdan emekli olursunuz.
Hizmete başlama : 16.07..1998
4C tescil başlangıç: 07..10..1999
Sigortalılık süresi : 25 yıl 0 gün
Prim ödeme gün sayısı: 9030
Bu şartlarda emekli olabilir miyim. Teşekkürler
16.07.1998’de hangi kapsamda başladınız? O tarihte kaç yaşındaydınız? Doğum tarihinizi ay, gün ve yıl olarak yazarsanız hesaplayayım.
Ömer bey 16.07.1998 askerliği saydırdığım gün kadar geriye çekildiği tarih. Memuriyete başlama tarihim 07.10.1999. Askerliği ER olarak yaptım. Doğum tarihim 02.03.1972
Teşekkür ederim
Emekli sandığında askerlik geri çekiyor mu bundan emin değilim. EYT için bir ara olmaz diyordu SGK. Bunu net olarak SGK’dan öğrenebilirsiniz.
İyi günler ,
Üstadım şu an vergi mükellefiyim , fakat mesleğim gereği bir firmada maaşlı 4a lı olarak çalışıyorum. Bir ara aylık bordrom 10 gün olarak düzenlendi ( ücretsiz izin almıştım ) . Bu aydaki 20 günlük boşluk ileride karşıma bağkur borcu olarak çıkar mı ( 4a giriş- çıkış olmadı…sadece eksik gün bildirilmiş , bağkur devreye girebilir mi )
teşekkür eder , iyi çalışmalar dilerim
Merhaba. Eksik gün nedeni olarak 06 ya da 07 girildiyse bağkurdan 30 güne tamamlama yapar SGK.
Merhabalar. Cevap verirseniz memnun olurum. Memuriyete(4/C) başlangıç tarihim 07.10.1999. Askerliğimi 1992′ de 15 ay ER olarak yaptım. 2003 yılında borçlanmasını ödedim. Geçen günlerde. e devlette emeklilik yaşım 57 gözüküyordu. Askerliği saydırdığım günler hizmetime eklenmişti. Son günlerde tekrar 60 olmuştu. Şimdi de e devlette günümü tamamlanmış gözükmektey, yaşımla ilgili bir bölüm yok.
EYT vurmasa bile, borçlanmış olmam benim emeklilik yaşımı geriye çekmez mi. İyi günler…
Merhaba. Emekli sandığında farklı uygulama söz konusu. SGK’dan bu konuda bilgi almanızı öneririm.
1995 de isim degişikligi oldu o zaman dilekçe vermiştim fakat sgk numaram aynı iki ismimdede eski ismim bazı yıllarda aynen duruyor eyt emeklilik için başvurdum emekli olmama mani olurmu?
TC numaranıza işli ise sorun olmaz. Günceller SGK.
Kasım 2008 ssk girişliyim. 5270 prim günüm var
Kendi isteğimle işten ayrılırsam
sadece kıdem tazminatına hak kazanırmıyım.
Merhaba.5400 günü tamamladığınızda dediğinizi yapabilirsiniz.
Merhaba
17.10.2005 Hizmete başlama 4A .
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI :1
YAŞ :37 YIL 9 AY
SİGORTALILIK SÜRESİ 17 yıl 9 AY 14 GÜN
BAYANIM .
Sayın yetkili benim sorum ,
1. EYT Yaralanabiliyormuyum?
2. Sigortalılık süremin BAYANDA 20 yıl olması şartıyla kalan 2 yılda dahil TOPLU PRİMLERİMİ YATIRIP EMEKLİ OLMA HAKKIM VAR MI?
Nasıl bir yol izlemeliyim Bilgi verirseniz çok mutlu olurum tesekkür ederim.
Merhaba. EYT’den yararlanma imkanınız yok. 7000 gün 58 yaş şartını sağlarsanız SSK’dan emekli olursunuz. Toplu prim ödeme yok.
Ömer Bey Merhaba cevapladıgınız için çok teşekkür ederim.
Bir kaç sorum daha olucak size,
Eyt 1999 öncesini kapsıyor o zaman değil mi.
2005 işe girişlileri değil .(kapsasaydı 1 günlük siğortalılıktan bende faydalanırmıydım.)
Geçmişe dönük siğortalılık süresi prim ödemesi yapabilirmiyim var mı ?
İsteğe bağlı sigorta primlerimi ödeyebiliyormuyum?
emekli olmayı çok istiyorum siz ne önerirsiniz.
cevaplarınız çok degerli teşekkür ederim.
1 günle emekli olabilme hayali kurmanızı önermem:). İmkansız. 1999 öncesi olsaydı bile borçlanma imkanınız yoktu toplu olarak.
Merhabalar ,
Emeklilik (EYT) ile ilgili sorum olacaktı. 4900 gün sigorta primim var , 5900 gün ile emekli oluyorum. 25 yılım bu Ağustos’ta dolacak. Kalan 1000 günü askerlik borçlanması ve yurtdışı borçlanması olarak yaklaşık 150 bin TL ödeyerek emekli olabiliyorum. sistemde şuan emekli olursam 10 bin TL maaşım görünüyor. 1000 gün emekli maaşı alırsam 10 bin TL’den 330 bin tl maaş almış olurum 1000 günde. (tabii 1000 günde emekli maaşları zamlanacağını da hesap etmek gerekiyor).
Lakin şu an çalıştığım işyerinde sigorta primim iyi yatıyor. 1000 günü çalışarak tamamlasam acaba şu an görünen 10 bin TL kök maaşım ne kadar yükselir?
Yardımcı olurmusunuz? Pirimi ödeyerek mi emekli olayım? Yoksa işyerimde çalışarak mı doldurayım sigortamı.? Cvp verirseniz sevinirim.
Teşekkür ederim..
Merhaba. Ben olsam borçlanmayı ödeyerek hemen emekli olurdum. Karar sizin.
Merhaba eşim 01-06-1974 doğumlu 13-01-1997 tarihinde sigorta girişi var ve toplamda 358 gün primi ödenmiş. 2 çocuk var 2000 ve 2010 doğumlu. Eşimin emekli olabilmesi için ne yapmamız gerekiyor teşekkürler.
Merhaba. Eşiniz SSK’dan 3600 gün 58 yaşla kısmi emeklilik hakkından yararlanır. 5900 günü tamamlarsa yaş şartı olmadan emekli olabilir. İki çocuk için 1440 gün borçlanma hakkı var. Kalanı çalışarak ya da dışarıdan prim ödeyerek tamamlamanız lazım.
18.05.1980 doğumluyum 19 yaşında 05.04.1999 tarihinde babamın elektrikçi dükkanında çalışmaya başladım. Oradan da askere gittim. asker dönüşünden sonra da Özel Hastanelerde çalışarak çalışma hayatıma devam ettim. Şuan 6444 gün sigorta primim var 24 yıl 3 ay 22 gün sigorta sürem görünüyor 8 ay 7 gün sonra emekli olmam gerekiyor.
Yanlız babasının işyerinde çalışanlar faydalanamıyormuş diye bir çok yorum okudum. Babamın işyerinde çalıştığımda 18 yaşından büyüktüm.
Emekliliğimde herhangi bir engel teşkil ediyor mu acaba
Merhaba. Sorun olacağını sanmıyorum.
Merhaba Ömer Bey,
01.03.1977 doğumluyum.
4-A
Tescil Başlangıcı 01.05.1997
Prim 5231
Yaş 46 yıl 2 ay 2 gün
4-C
Tescil Başlangıcı 28.01.2003
Prim 5231
Daha önce hizmet birleştirmesi yapmıştım.
29.10.2016 tarihinden itibaren KHK lıyım.
1.18 ay askerlik var bunun için borçlanma yapmam gerekir mi?
2. 4-A ya da 4-C hangi şartlarda emekli olabilirim?
3.Kronik böbrek yetmezliğim var.Diyalize girme aşamasındayım. Böbrek nakli olma olasılığımda var. Bu sağlık şartlarından dolayı emekli olabilirmiyim?
4.Emekli olursam herhangi bir yerden tazminat alabilirmiyim?
Teşekkürler.
Merhaba. Son 7 içinde emekli sandığı 3,5 yıldan fazla ise;
1- SSK kapsamında 3,5 yıl çalıştıktan sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz.
2- 1. maddede dediğim gibi SSK’dan olursunuz. Emekli sandığı için askerlik borçlanması ile 5400 güne tamamlayıp 5400 gün 61 yaş şartı ile emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz.
3- 5400 güne tamamlarsanız engelli emeklilik kapsamında emekli sandığından başvurabilirsiniz.
4- Tazminat alamazsınız sanırım ondan emin değilim.
Merhabalar ,
dogum tarihim 18/05/1981
hizmete başlama tarihim 02.06.1998
Prim ödeme gün sayım 7625, Eyt den emekli olmam için dokuz ay zamanım kaldı , yaklasık 9 senedir maaşım tavana yakın bir seviyeden yatmaya devam ediyor, emekli maaş hesaplama ekranında 17 bın tl bir rakam cıkmakta emekli olmalımıyım yoksa beklesemmi , 2006 yılında askerlık yaptım 460 gun onu borçlansam maasıma etkısı olurmu yoksa hemen emeklimi olsam avantajlı olacak cok tesekkurler.
Merhaba. Beklemenin bir anlamı yok. Bekledikçe yükselmiyor maalesef. Ben olsam dilekçemi verir geçerim.
Babam malulen bağkur emeklisi 15.04.2017 de vefat etti.Anneme babamın ölüm maaşı bağlandı. Annemin babası SSK emeklisi 18.06.2010 da vefat etti onun da maaşını alabilme hakkı var mıdır
Tercih ettiğini alabilir. Her ikisini de alamaz.
Merhabalar
Dul maaşı almaktayım bununla birlikte yetim maaşı da alabilirmiyim
Eşim SGK emeklidiydi
Babam çiftçi bağkur
Babam 2001 yılında vefat etti
Merhaba. Babanızdan 01.10.2008 tarihinden önce aylık aldıysanız hem eşten hem de babanızdan alabilirsiniz.
Sayın Ömer Meriç,
Bir konuda bilgi almak isterim sizden. Emeklilikte ilk sigortalılık tarihinin önemini, emeklilik maaşına etkisinin olup olmadığını merak ediyorum.
Bir örnekle sormak isterim;
A Kişisinin İlk sigortalılık tarihi 18 yaşında olsun, 10 yıl boşluğu olsun sonra 28 yaşından itibaren 25 yıl kesintisiz çalışsın.
B kişisi de 28 yaşında ilk kez sigortalı olsun çalışma süresi aynı 25 yıl olsun.
A ve B kişileri 25 yıllık çalışma hayatlarında aynı maaşları almış olsunlar ve prim günleri de aynı olsun.
A ve B kişilerinin emekli maaşları aynı mı olur farklı mı olur?
Sigortalılık başlangıç tarihinde ki 10 yıllık fark A kişisine maaş olarak bir fark sağlar mı? Sağlar ise oransal olarak ne kadar fark olur? Cevap verme şansınız olursa çok sevinirim.
Teşekkür ederim.
Merhaba. Sigorta girişinden ziyade belirli dönemlerde geçen hizmetler için farklı hesaplama formülleri var. 2000’den önce geçen hizmet ne kadar fazla ise alınacak emekli maaşı o kadar yüksek olmaktadır.
Ömer hocam cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Hizmet süresinin etkisinin yanısıra sigortalılık ilk başlangıç tarihi de bir fark yaratıyor mu? Asıl bunu öğrenmek istiyorum. İlk sigortalılık tarihinden sonra 10 yıl boşluk olması sonrasında 25 yıl çalışma hayatı ile emekli olunduğunda; o 10 yılın emekli maaşının daha yüksek bağlanmasına etkisi var mı? Bu arada sigorta başlangıç tarihi 1989
Hayır dedikleriniz etkilemez. Kazançların geçtiği dönemler emekli maaşına etki etmekte.
17/ 21/ Temmuz arası 5 gün rapor aldım hala rapor param yatmadı neden Alo 170 aradım Ağustos 26 tarifinden sonra yatacak dediler hala yatmadı
Merhaba. Bağlı olduğunuz SGK ile görüşün.
hocam iyi günler 20.03.2023 tarihinde eyt kapsamında emekli oldum. 24.07.2023 tarihinde anca tahsis nosu geldi , fakat aylık başlama tarihi 01.04.2023 görünüyor sgk da neden olabilir mart ayı içinde başvuru yapanlar için mart ayı itibariyle bağlanmıyor mu maaş?
Merhaba. Emekli maaşı başvuruyu takip eden ay başından bağlanır. Bir hata yok doğru yani.
Merhaba,
(4A+4B+4C toplamı 5422) , Sorum şu şekilde
1) Emekli maaşımı arttırmak için ne yapmalıyım. SGK web sitesinden kontrol ettiğimde emekli maaşım 10.000tl civarında.. ekstradan başka bir yerden daha sigorta primi ödesem (sgk veya isteğe bağlı fark eder mi? ,) yaklaşık 1 yıl tavandan ödeme ile emekli maaşımı arttırabilir miyim? (mevcut işyerimde primlerim 30 gün üzerinden ödenmektedir.) 1 yıl sonunda ne kadar maaş bağlanması söz konusu olabilir (yaklaşık rakam verebilir misiniz ?)
2) Ne kadarlık bir ödeme yaparsam ve kaç yıl yaparsam maaşım 2 katı kadar artar?
SSK girişim: 01.07.1998
Doğum tarihim 01.06.1979
Askerlik : Yd. Sb okulu giriş : 01.04.2004
Merhaba.
Emekli maaşı hesaplaması yapamıyorum.
İyi akşamlar kolay gelsin 20 Ekim 2023 te sigortalilik suresi olan 25 yıl doluyor sgk ya ne zaman başvuru yapmalıyım emeklilik için tşk ederim.
Prim gün şartını da sağlıyorsanız 21 Ekim tarihi itibariyle başvurunuzu yapabilirsiniz.
Merhaba,
16.09.1971 doğumlu bayanım. 01.12.1995 ilk sigorta başlangıcım. İşçi statüsünde 4a olarak 3666 günüm var. Sonra 16.08.2017de sözleşmeli öğretmen olarak başladım, 3 yıl sonra 16.09.2020 den itibaren kadrolu öğretmen olarak devam ediyorum.
SSk dökümüne baktığımda 4a 3666 gün, 4c 1050 günüm var (temmuz 2023 itibarıyla).
Buna göre ne zaman ve nasıl emekli olurum? Emekli maaşım ve ikramiye neye göre belirlenir?
Teşekkür ederim.
Merhaba. Toplamda 7200 günü tamamladığınızda emekli sandığı kapsamında emekli olursunuz. 9000 gün de olabilir o konuda emin değilim ama yaş şartı yok EYT kapsamında.
Hocam merhaba 5909 günüm var yanlız 22 şubatta askere gittim çalıştığım şirkette beni şubat ayı sonu itibariyle işten çıkarmış.Ben 22 şubat itibariyle askerde olduğum için eyt aylığım bağlanmadı.1.sorum 9 gün fazlam var benim askere gitmeden önceki 21 şubat kabul edilirse fazla olan 9 gün ; eyt yararlanmak için yeterli olurmu.2.sorum nasıl bir yol izlemeliyim hocam
Sorunuzu tam anlayamadım. Askerdeyken mi sigorta yattı size?
Evet hocam 22 şubatta askerdim şirkette beni 21 şubatta çıkışımı vermesi gerekirken; şubatın 28 de işten çıkardı. ama 30 gün tahakkuk etmiş .9 gün fazlam var ama bu 9 gün yetecek mi o muamma .Eyt aylığım bağlanmadı bu sebepten dolayı .Nasıl bir yol izlemeliyim hocam yardımcı olursanız çok sevinirim.
Vakit kaybetmeden bağlı olduğunuz SGK’ya uğrayın. Orada onlar size bir yol haritası çizsin.
Merhaba Ömer bey,
Sivas Belediyesinde kadrolu işçi olarak çalışıyorum.
51 yaşındayım.
14 Ocak 2024 tarihinde emekli olmayı planlıyorum.
Sigorta girişim 1995 yılında özel bir şirkette başladı.
Daha sonra Belediyenin yan kuruluşu olan şirkette işçi statüsünde göreve başladım. İşe başlama tarihleri; giriş:01.10.1996, çıkış:30.06.1999 bu süre içinde çalışıp ayrıldım.
Daha sonra şirketten Belediyeye işçi olarak geçiş yaptım.
Sivas Belediyesinde:01.07.1999 yılında giriş yaptım ve halen kadrolu işçi statüsünde 24 yıldır çalışıyorum. Toplam prim/gün 9800. EYT kapsamında emeklilik hakkı verildi.
Bu durumda;
1. Belediye şirketinden ayrılırken kıdem tazminatı almadım. Aradan 24 yıl geçti, emekli olunca belediye şirketinden ayrı mı kıdem tazminatı alırım yoksa, Sivas Belediyesinden emekli olunca belediyeye bağlı şirket ve belediye çalıştığım süre içinde toplam kıdem tazminatı verir mi? Şirketten ayrı kıdem alınırsa nasıl bir yöntemle alabilirim?
2. Ocak 2024’de emekli olmamın ne gibi faydaları olabilir. Emekli maaşı bağlanırken, çalışırken emekli maaşı oranında ve emekli olurken bağlanacak olan emekli maaşı oranında bir fark oluyor mu?
3. Bu şartlarda emekli olmadan önce, emekli maaşımı artırma imkanı var mı?
4. 9800 prim gün ve brüt 28.500 maaşım var. Ocak 2024 de emekli olursam, şirket ve belediyeden ne kadar kıdem tazminatı alabilirim.
5. Bu durumda emekli olmayıp çalışmaya devam etsem eksi ve artı yönleri ne olabilir. Emekli maaşımda bir düşme olur mu?
Bu bilgilere göre geri dönüş yaparsanız memnum olurum.
Teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Merhaba.
1- 01.07.1999 tarihinden itibaren olan çalışmalar için tazminat ödenir.
2- Ülkede yarın ne olacağını bilemiyoruz. Ocak 2024 uzun bir süre. Tüfe, zamlar ne olacak bir şey diyemem.
3- Maalesef yok.
5- Emekliliği düşünüyorsanız emekli olun fazla gecikmeyin. Fazla çalışmak maaşı fazlalaştırmıyor.
Teşekkür ederim.
Mrh
21.12.1998 sigorta başlangıcım. Şuan 4742 gün yatmış primim var. 5975 gün tamamlamam gerekiyor ve 1233 gün eksiğim var.
Soru:1 ) 30.06.1998 ile 18.06.2002 tarihleri arasında 1428 gün Yurt dışı prim gün sayım var. E devlete yüklendi. 1428 günün hepsini borçlansam işe giriş tarihim 30.06.1998 tarihine geri gider mi?
Soru:2) 1233 gün eksik primlerimi yurt dışı borçlanmasıyla ödesem Ne zaman emekli olurum?.
Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim… Saygılar…
Merhaba. Hangi ülke için borçlanma yapacaksınız?
Hizmet başlangıcı 17.09.1988 …İŞE GİRİŞ TARİHİ 27.04.1989. ..YAŞ 51.9 AY. PİRİM GÜN SAYIM 2499 GÜN …SORU. 1 …EYT DEN FAYDALANMAK İÇİN GERİYE DÖNÜK EKSİK PİRİM BORCU KAPATMAK OLUYORMU. ..ASKERLİK BORÇLANMASI HARİCİNDE TABİ..SORU..2. EYT OLMUYORSA. 3600 GÜN DEN EMEKLİ OLMAM İÇİN YAŞ KAÇ OLMALİ VE NEKADAR MALÜLLÜK ORANI GEREKİYOR. VE EKSİK GÜNLERİMİ ASKERLİK BORÇLAMASI YAPARAK EKSİK PİRİMLERİMİ TAMAMLAYABİLİRMİYİM 3600 GÜNDEN EMEKLİ OLABİLMEM İÇİN. TEŞEKKÜRLER
Merhaba.
1-Hayır. Eksik prim tamamlama diye bir şey yok.
2- 3600 gün için 60 yaş şartı var.
Tsk ederim Ömer bey
iyigünler ben yurtdisinda yasiyorum 12,12,2022 borclanma müracati yaptim 97,07 liradan 02,2,2023 askerlik boclamasini geldi ödedim 18 ay türkiyede askerligimi yaptim 02,02,1981 sigorta baslangic var türkiyeden 60 gün arti askerlik toplam 620 gün ödendi1989 yilinda yurdisi calismamaya basladim ve enaz üc yildaha calismam gerekiyor burada1967 dogumluyum sorum bana 5400 gün yeterlimi yoksa 7200 günmü ödemem gerekiyor
Merhaba. 5400 günle 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. 9000 güne tamamlarsanız yaş şartı aranmadan emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.
Merhabalar
hizmete başlangıç yılı 07/08/1997, 1980 doğumlu olduğumdan hizmete başlangıç tarihi 18 yaş altında başladı. Eyt için 18 yaş kısmını beklemekteyim ve kasım da dolduracağım. Çalıştığım şirkette iş hayatıma devam etmek istiyorum.
Şirket emekli olup devam edenlere tazminatı tamamen işten ayrılacağı zaman vereceğini, içeride yıllık izin varsa onu vereceğini söylemiştir.
soru 1 – böyle bir hakları varmı?*
soru 2 – emekli olduktan sonra ki çalışma hayatım tazminata eklenir mi?
soru 3 – tazminat ücretini daha sonra ayrılmak istediğim istediğim zamanın maaşına göre mi hesaplanır?
eğer 2. veya 3. soruların birinde değişiklik olmayacaksa tazminatı vermek zorunda değilmidir
Şimdiden verdiğiniz cevaplar için teşekkürler
Merhaba.
1-Evet var.
2- Evet eklenir ancak tazminat için gerekli şartları sağlayarak işten çıkmanız gerek. Bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm.
3- İşten çıkış tarihindeki son brüt kazanca göre hesaplanır.
4-
Merhaba 11.11.2003 tarihinde istanbul bedaş elektrik idaresinde işçi statüsünde elektrik teknisyeni olarak işe başladım, daha sonra 2013 kasım ayında kurum özelleştirildi ve yine aynı ayda milli eğitim bakanlığında bir okulda sözleşmeli memur olarak atandım 10 yıla yakın sözleşmeli statüde çalıştıktan sonra 15.05.2023 tarihinde kadroya geçtim ve halen kadrolu memur olarak görev yapmaktayım. benim 20 yıla yakın hizmet sürem ve yaklaşık 6800 gün prim günüm (SGK) var. şimdi kadroya geçtiğim için emekli sandığına geçtim sanıyorum. Sorum şu ki; emekli sandığına geçtiğim için emeklilikte işe giriş olarak kadrolu memur olarak göreve başladğım tarih mi baz alınacak yani benim 20 sene ve 6800 günüm çöp mü olacak? 20 yıldır çalıştığım halde şimdi bir 25 sene daha mı çalışacağım çok moralim bozuk bilgilendirirseniz çok sevineceğim.
Merhaba. Neden çöp olsun çalıştığınız süre? Emekli sandığından önceki tüm çalışmalarınız toplam hizmet sürenize dahil edilir. Bir sorun yok yani sizin açınızdan.
Ben emekli calisanim 2013 te emekli oldum aynı işyerinde 10 yıldır çalışıyorum sağlık sorunlarımdan dolayı çalışamıyorum işyerinden çıkış alacağım tazminatımı nasıl alabilirim yardımcı olurmusunuz
Merhaba. Sağlık durumunuzun yaptığınız işe engel olduğuna dair sağlık kurulu raporu almanız gerek.
Merhaba. 04.07.1969 doğum tarihi. 15.01.1993 başlangıç sgk dan3615 gün yurtdışı borçlandım. Şimdi emekli olmam için nekadar kaç gün borçlanmam gerekiyor. Sgk emekli olmam için. Lütfen email den geri cevap verirseniz sevinirim. Saygılar
Kalan süreyi SSK kapsamında borçlanamazsınız. Bu nedenle 3600 günle SSK kapsamında 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Eğer prim gün sayınızı borçlanma ile toplamda 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz.
Merhaba,
Aşağıda bilgileri belirttiğim gibi sgk kayıtlarım mevcuttur. Prim gün sayım dolmak üzere olup sgk lı olarak çalışmaya devam etmem halinde emekli maaşında herhangi bir düşme olur mu? Sgk lı çalışmamın tarafıma artı ve eksileri nelerdir? Bilgi rica edebilirmiyim? Şimdiden teşekkür ederim.
4A TESCİL BAŞLANGIÇ 01.10.1999
HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 07.09.2000
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI 6966
D.TARİHİ: 1983
Merhaba. 7000 güne tamamlayıp bırakın. SSK kapsamında çalışmaya devam etmeniz emekli maaşınızı yükseltmez.
Peki çalışmaya devam edersem emekli aylığımda düşüşe sebep olur mu?
Ortalama kazanç ve aylık bağlama oranları önemli emeklilikte. Çalışmaya devam ederseniz düşer demek doğru olmaz. Günün şartlarında ortalama kazanca göre hesaplama yapmak gerek.
Merhabalar 25 nisan tarihinde 343gün borcu olan bağkur borcumu yapılandırdım. 26 nisan tarihinde de emeklilik başvurumu yaptım. Emekliliğim bağkur borcum olduğu için red edildi. fakat yapılandırma ödeme günüm haziran30 du ve e devlette de borcum yok olarak gözüküyordu. Bu işlem ile ilgil yapabileceğim itiraz varmı acaba.Teşekkürler
Merhaba. Yapılandırmış olmanız emekli maaşı bağlanmasını sağlamıyor. Başvuru tarihi itibariyle yapılandırma dahil prim borçlarınızın olmaması gerekir. İtiraz edebileceğiniz bir durum da yok ne yazık ki.
Ömer Bey merhabalar.Öncelikle çok değerli bir bilgilendirme hizmeti verdiğiniz belirterek başlamak isterim.Sizden önemli bir konu hakkında fikir almak isterim.29-05-2021 tarihli 4b tescilim vardı.Bu sürenin ilk 333 günlük dönemini ödemiştim.05-03-2023 de e devlet üzerinden kontrol ettiğimde maalesef Kadıköy Sgm’nin ödeme yapamadığım 30-04-2022 tarihinden itibaren iş terk verdiğini,borç ve prim günlerimin 14 aylık kısmını sildiğini gördüm.Burada mevzuatın dışında bir uygulama var.İki boyutla değerlendirirsek.Birincisi bu işlemi 5510 sayılı kanununu 52.maddesine göre yaptılarsa,bu madde 12 ay ödemesiz geçen dönem için geriye doğru gidilerek,ancak söz konusu ilk aydan başlamak üzere ödenemez yani hizmet verilemez haline getirmeleri gerekirdi.Mevzuat bu,uygulamarda bu şekilde.Ancak bunlar benim 14 ayımın tamamını silmişler.İkinci boyut olarak 12 ay ödemesiz süre geçmiş diye sigortanın sonlandırılması işlemi yapıtılarsa bu da ayrı bir yanlış.Bilindiği gibi 7440 sayılı yapılandırma kanunu son başvuru tarihi 03-07-2023 tarihine kadar uzatılmıştı.Dolayısı ile hak kaybı olmaması açısından bu sürenin sonunu beklemeleri gerekirdi.Burada iki süre beraber işlerken benim durumum itibarı ile söylüyorum 30-06-2023 tarihi geldi ve 1 yıl geçti diye değerlendirip nasıl sigorta sonlandırma işlemi yaparsın ? O zaman yapılandırma son tarihi niye var ?Kaldı ki benim yapılandırma başvuru tarihim 21-06-2023.Bu yapılandırmayı yapmıyorsun sonra 12 ay geçti diyorsun.Olur mu böyle iş ?Ömer Bey mevzuata da hakim değil bu Kadıköy Sgm.Bakınız konunun bağlantılı ikinci boyutunu şöyle detaylandırayım.Ben e – devlet üzerinden 21-06-2023 tarihinde kapsamda bulunan 2022 yılının 8 ayı için yapılandırma talebinde bulundum.Sistemin borcu hesaplayamadığı,ön talep alındığı ancak kurumun 48 ay vadelendirme yaparak tarafıma bir tebligat yapacağı mesajı çıktı karşıma. Yapılandırılacak da ilk ödememi yapayım diye bekliyorum doğal olarak.Ancak 05-07-2023 tarihinde e devletten baktığımda bu talebin de reddedildiğini gördüm.Ömer Bey..03-07-2023 de e devlette gözüken prim borcum,prim günlerim ve yapılandırma talebim maalesef 05-07-2023 tarihinde kaybolmuştu.Bunlar ne yaptığını biliyor mu acaba ben merak ediyorum ?Bir de bu hatalı sürecin doğal sonucu olarak 30-04-2022 tarihinden sonrası her aya da Gss borcu çıkarmışlar.Ömer Bey bir de bu çıkarttıkları Gss’nin bir süresini de otomatik yapılandırmaya tabi tutmuşlar.Peki diğer yapılandırmayı neden otomatik yapmadın ? Beceremiyor ve bu işleri bu kadar karıştırıyorlarsa bu işlemlerle ilgili önceden Sms mesajı iletseler ben gene tedbirimi alırdım.Bir iş yapıyorlar kimsenin haberi olmuyor.Beni çok sıkıntıya soktular.Ömer Bey mübalağa etmiyorum bu Kadıköy Sgm’nin yaptığı adeta bütün işlemlerden oturduğum yerde hak kaybına uğradım. Bir değil,iki değil.Hayır ben tesbit edip itiraz ettiğimde de kabul etmiyorlar.Bilmiyorsanız işlem yapmayın,kasıtlı mı hareket ediyorsunuz,mevcut haklarımı bari kaybettirmeyin,benim sosyal güvenlik bilgilerim kurumun oyuncağı değil diye inanın dilekçemde kendilerine de söyledim.Ömer Bey bu işten sadece prim günü kaybım düzeltmezlerse 420 gün ve ben hiç olmazsa şu an 3600 günü toparlamaya çalışan 49 yaşında ve şu anda da muhasebe eğitmenliği yapan bu ülkenin iktisatçı vatandaşlarından birisiyim.Bu kul hakkıdır.Bunlar normal şeyler midir Allah aşkına.?Yani ben bunlardan bıktım inanınız.Bu konuların tamamını bir kaç koldan düzeltilmesi noktasında sert ifadelerle dilekçe olarak ilettim.Şurda 31 Temmuz tarihine bir şey kalmadı ve cevap gelmiş değil.Ömer Bey bu konu nedir,ne yapmaya çalışıyorlar ve bu durumdan dönüş yaparlar mı uzman olarak sizin de değerli görüşlerinizi rica ediyorum.Saygılarımla.
Merhaba Koray BEY? İsteğe bağlı sigorta mı sizin? Yoksa tarım bağkuru ya da şirket ortağı/vergi kaydından dolayı mı bağkurlusunuz?
Ömer Bey…Konu zihne kazılı olunca ben 4b’nin kapsamını da belirtmeyi düşünemedim..İsteğe Bağlı sigorta.Tarım bağkuru değil.Şirket ortaklığım da yok.Bu arada yukarıda 05-03-2023 tarihini aceleden hatalı vermişim.O tarih 05-07-2023 olacak.Düzeltiyorum.Çok teşekkür ediyorum şimdiden.
İsteğe bağlı ise 14 ayın tamamı silinemez. Son ödeme tarihi itibariyle kapatılması gerekir. Yani örneğin 14 ayın 2 ayını yatırdıysanız 2 aylık hizmet verilmesi gerekir.
Merhaba tekrar Ömer Bey.Dün de belirtmiştim.30-04-2022 tarihinde sonra ödeme yapamadım.Ancak 2023 Mart ayında Yapılandırma Kanunu çıkınca da 2022 ‘nin 8 ayını taksitlendiririm düşüncesiyle beklemiştim.Yapılandırmayı yapsa ki 21-06-2023 tarihinde başvuruda bulunmuştum.Ödeme planı ortaya çıkacak ve ben Mayıs-Aralık 2022 dönemini ödemeye başlayarak bu 8 ayı süre olarak kurtarmış olacaktım.Ancak bu hakkımı kullandırmayınca,süre geçmiş deyip silme işlemi yapıyor.Yapılandırma kanunu çıkmasaydı bir ay ama iki ay bütçeye göre ne kadar ödeme yapabiliesem yapardım zaten.Yapılandırmayı kabul etmeyen kurum.Ben başvurumu süresinde yaptım.Süreyi sonradan uzatan da devlet.Son noktada illa ki bu şekilde bir uygulama yapılacak önceden Sms gönderilmesi lazım bir kere.Ömer Bey ilaç katkı payı için veya sisteme evrağınız girmiştir diye sms göndermesini biliyorlar.Böyle bir konu için ise tık yok.Afedersiniz ama bunu ancak düşmanınız yapar.Kimin umurunda.Nasıl olsa benden gidiyor,vatandaştan gidiyor.Bu olmaz.Bu da devlette kimseye güvenilmeyeceğinin bir başka ispatı oldu. Devlet sisteminde mi sorun oluyor,o da kurumun problemi.Gereken itirazları yaptım.Durum bu şekilde Ömer Bey.Saygılarımla.
Umarım hallolur hocam.
MERHABA;20.04.1978 DOĞUMLUYUM.
SOSYAL GÜVENLİK BAŞLANGIÇ 4/C OLUP
4/C TESCİL BAŞLANGIÇ:05:11.2001
HİZMETE BAŞLAMA: 15.11.2001
PİRİM GÜN SAYISI :5325 GÜN
HİZMETTEN ÇIKARILMA:01.09.2016
BUNDAN SONRA HERHANGİ BİR PİRİM ÖDEMESİ OLMAMIŞTIR.
E DEVLETTE GÖZÜKEN HESAPLAMA CETVELİNE GÖRE 4/C EMEKLLİK ŞARTLARI : 58 YAŞ VE 25 YIL SİGORTALILIK SÜRESİ OLARAK GÖZÜKÜYOR.
BUNDAN SONRA NASIL BİR YOL TAKİP ETMEM GEREKİR BİLGİ VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM TEŞEKKÜRLER.
Merhaba. E-devlette görünen SSK’ya göre şartlar. SSK kapsamında olabilmeniz için 3,5 yıl sigortalı çalışmanız gerek. Ya da 5400 güne tamamlarsanız emekli sandığından 5400 gün 61 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.
5400 güne tamamlamama 75 gün var. Bunu ne şekilde tamamlamam gerekir ayrıntılı bilgilendirebilir misiniz?
İsteğe bağlı sigorta kapsamında kalan hizmet sürenizi tamamlayabilirsiniz.
Merhaba,
10 yil once Devlet memuru iken istifa ettim. 15 yillik hizmetim var. Simdi memuriyete geri donup tekrar istifa edip disaridan 4c odemesi yaparak 5 yil sonra emekli olmak istiyorum.
Sormak istedigim memuriyete geri donup bir ay sonra istifa edersem disaridan 4c odemesi yapmaya baslayabilir miyim?
Yardiminiz icin tesekkurler.
Merhaba. Bildiğim kadarıyla evet yapabilirsiniz. SGK’dan kesinleştirebilirsiniz.
Annem ölen eşinden Emekli Sandığından dul aylığı ve ölen babasından da SSk dan aylık almaktadır. Bayram ikramiyeleri bir tanesine yattı. İkisine yatması gerekmiyor mu? Teşekkürler.
Merhaba. Bayram ikramiyesi en yüksek aylık üzerinden yatar diye biliyorum. İki tane yatmıyor. Ama SGK’dan teyit etmenizi de öneririm. Yanlış değilsem tek yani.
Merhaba 31/03/2023 tarihinde muracar ettim SSK gelen mesajda 16 gün eksiğim olduğu söyleniyor 16 günü ödesem tekrar müracaatta bu tarihteki haklarım iptalmi oluyor bu arada 5375 günle emekli oluyorum şu an 5376 günüm var
Merhaba. Eksik günleri tamamladıktan sonra yeni talebinize göre işlem yapılır. Yeni talebi takip eden ay başından bağlanır maaşınız.
EYT den emekli başvurusu yaptım.4 ay oldu hala onaylanmadı.
işe giriş 26/02/1996 pirim gün 9400 27 yıl çalışma süresi.
Çalıştığım işyerinin SSK ya borcu var.Bu engel olur mu?
Hayır işyeri borcu sizin emekli olmanıza engel değil.
Merhaba. 2012 yılında memurluğa başladım. 5400gün 61 yaşla emekli olabiliyor muyum? E devlette 4a’lı olarak kısmi emekli olabileceĝim tarih görŭnŭyor fakat 4c ile ilgili bir şey görünmŭyor. Emekli olabiliyorsam 5400gün için ikramiye alabiliyor muyum? Bir de normal memur emeklisine göre emekli maaş farkı ne olur?
Merhaba. 5400 günü tamamlarsanız 61 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Her iki şartı birlikte sağladığınız tarihte ikramiye de alabilirsiniz. Maaş normal maaşa göre %20 civarında daha az olmakta.
MERHABA, 03.12.1978 DOĞUMLUYUM.
SOSYAL GÜVENLİK BAŞLANGIÇ 4/A OLUP
HİZMETE BAŞLAMA: 21.12.2004
4/A TESCİL BAŞLANGIÇ:25:12.2004
PİRİM GÜN SAYISI :245 GÜN
DEVAMINDA 4/C OLUP
HİZMETE BAŞLAMA:05.09.2005
HİZMETTEN ÇIKARILMA:01.09.2016(672 NOLU KHK İLE İHRAÇ)
PİRİM GÜN SAYISI 3945
TOPLAM PİRİM GÜN SAYISI:4190
BUNDAN SONRA HERHANGİ BİR PİRİM ÖDEMESİ OLMAMIŞTIR.
BUNA GÖRE E DEVLET ÜZERİNDE GÖZÜKEN HESAPLAMA CETVELİNE
GÖRE;
4/A EMEKLLİK ŞARTLARI 2 ŞEKİLDE BELİRTİLMEKTEDİR
1)60 YAŞ VE 7000 GÜN PİRİM
BUNA GÖRE KALAN PİRİM GÜN SAYISI 2810 GÜN GÖZÜKÜYOR.
2)60 YAŞ VE 4500 GÜN PİRİM VE 25 YIL SİGORTALILIK SÜRESİ
BUNA GÖRE KALAN GÜN SAYISI 310 GÜN GÖZÜKÜYOR.
BUNDAN SONRA NASIL BİR YOL TAKİP ETMEM GEREKİR BİLGİ VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM TEŞEKKÜRLER.
Merhaba. E-devlette çıkan şartlar doğru SSK için. SSK kapsamında devam ederek 60 yaş 7000 gün ya da 4500 gün 60 yaş şartını sağlarsanız emekli olursunuz. Birisi kısmi emeklilik diğeri tam emeklilik.
4500 gün 60 yaş şartı için kalan 310 gün pirimi ödeyip 60 yaş ve 25 yıllık sürenin dolmasını beklemem mi gerekiyor? ayrıca bunu ödedikten sonra ki süreçte sağlık sigortasından yararlanabiliyor muyum?
Son 1260 günün SSK olması gerek SSK’dan emeklilik için. Bunu tamamladıktan sonra yaşı bekleyebilirsiniz. Sağlık sigortasından yararlanmak için GSS ödemeniz gerekir.
Slm kolay gelsin.üniversite hastanesinde 1998ssklı özel firmadan aralıksız çalıştı.2007 de hastanenin bünyesinde 2011 e kadar sözleşmeli çalışıp 2011 de kadroya geçtim.5510 yasa ya mı tabiyim yoksa 5434 de mi.
Merhaba. 5510 Sayılı Kanuna tabisiniz.
Sayın Danışman; annem çok yaşlı olduğu için adına soruyorum. Kendi emeklidir. Ölen babamdan da emekli maaşı almaktadır. Babamdan aldığı 2022 son maaşı 3.493,76 Ytl. idi. Gelen zamla 2023 yılı Mart Ayı dahil üç ay 4.541,76 ‘ er Ytl. aldı. Asgari maaşların 7.500 Ytl. düzeyine çekilmesiyle 4. , 5. ve 6. aylarda 5.625,01 ‘ er Ytl. aldı. Şimdi soruyorum ; annemin maaşı neden 7.500 Ytl. olmadı. İkinci sorum ise şu ; kök maaşı 6.000 Ytl. altında kalanlar, Temmuz 2023 % 25 ‘lik zamdan faydalanamayacaksa annem bundan da mı faydalanamayacak ? Acaba annemin babamdan aldığı bu maaşta bir hesap hatası mı var ? Yanıtınız için şimdiden sonsuz teşekkürler. Saygılarımla.
Merhaba. Hak sahibi aylıkları hisse oranına göre belirlenir. Annenizin eşinden aldığı hisse oranı %75 olduğundan 7500 TL’nin %75’sini almış oluyor. Burada bir hata yok. Zam kök maaşa göre verilecek. Verilecek kök maaş zammı ile birlikte asıl aylık 7500 TL’yi geçmezse zam da olmayacak.
Merhabalar, SSK lı olarak 30.03.2023 çalıştıgım iş yerinden kod 8 ile çıkış yapıldı, aynı gün (30.03.2023) eyt kapsamında edevlet den Emeklilik başvurusunda bulundum. Yakın dönemde açtıgım Kendi adıma bir firma tescilimde var, SSK dan çıkış yapıldığı için,
31.03.2023 için bagkur girişim aktif oldu ve bağkur borcu çıktı. 1 ay sonra ödedim. şuan başvurum 4B ile ilgili servisden bilgi bekleniyorda, Bu durum Emekliliğe engel bir durum teşkil edermi, Eyt başvurumdan sonra çıkan borçları ödemem gerekirmi. tşkler.
Merhaba. Başvurudan sonra çıktığı için engel olmaz. SGK bunu iptal eder.
Merhaba 1986 girisliyim. Yas olarak coktan doldurdum ancak gunum eksik. 1967 dogumluyum. 3617 gun odenmis. Dogum borclanmasi da oluyor saniyorum. 1 cocugum var. Sorum su. Su anda 15000 maas aliyorum.yuksekten emekli olabilmek icin. Fakat sizce 1500 gun daha calismak mi yuksek maas baglatabilmek icin, yoksa eyt olabiliyorsam veya borclanarak emekli olabiliyorsam emekli olup normal maas baglatmak mi? Cunku su an eskiden yuksek alanlar asgari ucretle ayni oldu… bosuna calisip prim odemek mi emekki olmak mi dorgu olur? Tesekkur ederim umarim dogru ifade edebilmisimdir🙏
Bana kalsa yüksekten falan prim ödemem. Mevcut gün sayınızda eksik varsa onu asgariden tamamlar emekli olurum. Yüksekten ödeyen de düşükten ödeyen de aynı maaşı alır oldu.
15.03.2023 tarihinde Eyt için başvurumu yaptım kamu personeliydim askerlik borçlanmamı yaptıktan sonra 9450 günüm gözüküyor uzun süredir gelen evrak beklemede gözüküyorken aniden evrak iade edildi gözüküyor hâla maaşım bağlanmadı ne yapmam gerekiyor
Merhaba. Evrak hareketlerinden son durum hakkında bilgi çıkaramayız. Bağlı olduğunuz SGK’dan bilgi almanız gerek süreç hakkında.
eyt den emekli olmayı düşünüyorum. en düşiük emekli aylığı 7500 olmadan önce sistem benim emekli aylığımı 6500 olarak gösteriyordu en düşük emekli aylığı 7500 olunca ek ödemeyle birlikte benim maışımı da 7500 tl olarak hesapladı sistem. temmuz ayında tekrar güncellemiş sistem aylıkları arkadşlarıma yüzde 20 yansımasına rağmen benim maışım şu anda 8150 lira görünüyor bunun sebebi nedir
Merhaba. Kök maaşınız 6500 TL ise %20 zamla yeni maaşınızın 7800 falan olması gerek. Muhtemelen 7500 yapılmadan önce kök maaşınız 6800 TL civarındaydı. Çünkü buna %19,77 zam konduğunda 8150 TL oluyor yaklaşık.
İyi günler Ömer Bey. Geçmiş bayramınız kutlu olsun. Merak ettiğim husus şu: Kamudaki görevimden istifa etmem durumunda, SGK primlerimi nasıl geri alabilirim? Teşekkür ederim.
Sağ olun sizin de kutlu olsun. Prim iadesi için emeklilikte gereken yaş şartını sağlamış olmanız gerek. Prim iadesi aldığınızda emekli olma ve ikramiye hakkından vazgeçmiş olursunuz bilginiz olsun.
Sağolun Ömer Bey. EYT’li olduğum için 60 yaşı beklemem gerekmiyor, değil mi? Teşekkürler ve iyi çalışmalar.
Giriş tarihine göre yaş şartını sağlamanız lazım. Sizin giriş tarihi neydi hatırlamıyorum. 1999/09 öncesi ise yaş şartı yok. 1999/09 ve sonrası ise 60 yaş şartı var.
SSK başlangıç tarihim 19/07/1993. İlginize çok teşekkür eder, iyi günler dilerim.
Eğer o giriş 18 yaşın üzerinde giriş ise emekli sandığı kapsamında iade hakkınız var o halde. Ama dediğim gibi iade edilecek tutar beklentinizi karşılamayabilir. Ayrıca emeklilik hakkınızdan ve ikramiyeden vazgeçmiş olursunuz. İyi araştırmanızı öneririm.
Merhaba, 17.11.1997 işe giriş tarihi
01.07.1976 doğum tarihi. (Kadın)
(3 çocuk var. 1400 gün borçlanma yapılabiliyormuş. )Toplamda 1341 gün prim ödenmiş.
Emekli olmam için en uygun yol nedir sizce ne yapmalıyım.
Merhaba. Çocuk borçlanmasını yaptıktan sonra eğer imkan varsa sigortalı çalışmaya devam ederek gereken gün sayısını tamamlamanız gerek. Başka bir yol yok.
merhaba, işveren işten çıkartacak fabrikayı kapatacağı için. Bir ameliyat oldum ve son 2 ay raporluydum. İşsizlik maaşı alabilir miyim?
Merhaba. Eğer işsizlik ödeneği için son 3 sene içerisindeki 600 gün şartını sağlıyorsanız evet alabilirsiniz.
teşekkürler!
Merhaba hocam benim sorum hocam 1998 giriş sigortam var toplam prim 1574 bundan sonra ki dönemde 2014’te bağ-kur’lu oldum esnaf bağ-kur’u toplamı ikisini birleştirince 5400 günüm var emekli olabilir miyim veya nasıl bir yol izleyebilirim askerlik borçlanmasını yatırdığım halde toplam 5.400
Merhaba. 5400 günden 58 yaş şartı ile emekli olursunuz. Normal emeklilik için 9000 gün şartını sağlamanız gerek.
Meb benim sgk tarafından verilen yüzde 53 maluliyet raporum var sürekli iş göremezlik maaşı alıyorum sorum şu doğum tarihim 15/09/1981 sgk girişim 10/09/1998 pirim gün sayın 4780 bu sgk tarafından verilen yüzde 53luk raporla ve belki bir pirim günüyle erken emekli olma imkanım varmi
3600 gün ile engelli emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Daha önce başvurmadıysanız bu kapsamda SGK’ya başvurmanızı öneririm.
Slm hocam çalışma hayatimla ilgi sorum olacakdi.
Doğum : 01.01.1978
SSK başlangıç : 25.08.1996 (145 gün )
Askerlik : 21.11.1998 (550 gün ödenmedi)
Bağkur açiliş : 06.01.2004
Bağkur bitiş : 31.12.2018 (4465 gün )
Dondurulan bağkur :2012-2015 (950 ödenmedi)
SSK ödeme :2021 (69 gün)
Ek5 halen devam :15.08.2022 (316 gun) …
halen devam ediyorum
1.Eğer bağkur 7200 e düşerse ssk 1996 girisime göre 5825 günle emekli olurmuyum?
2.Yoksa ssk 1261 tamamlamalimiyim?
bilgilendirirseniz sevinirim Allah razı olsun şimdiden saygılar..
Merhaba.
1- Bağkurun 7200 güne düşmesi ile 5825 günün ne alakası var? Onu etkilemez.
2-SSK’dan 1260 güne tamamlarsanız SSK şartlarına göre, tamamlamazsanız bağkur şartlarına göre hesap edilir şartlar.
Merhabalar benim 4A da 2018-2019 yılları arasında 255 gün sigortam var.Ben emekli olmak istiyorum.Su an çalışmıyorum.Sigortami dışardan yatırmak istiyorum Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim.Hangi kolda daha yüksek emekli aylığı alabilirim.Bir de eşim vefat etti ondan maaş alıyorum sigortami devam ettirmem halinde maasimda kesinti olur mu
Merhaba. İsteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemesi yapabilirsiniz. Emekli maaşınızdan da kesinti yapılmaz böylece.
Merhaba babamın %50 raporu var süresiz rapor babam 2005şubat sigorta girişli bu yıl mart ayında işten atıldı sigkrtası devam etmiyor şuan çalışmıyor 20 yıl doldurunca emekli oluyormuş rapor dolayısı ile babam şuan çalışmıyor çalışmadan da 2025i bekleyebilir mi?illa çalışmak zorunda mı? Yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba. Çalışmadan da bekleyebilir sorun olmaz. Gün sayısını tamamlamış olması yeterli.
iyi günller Meriç bey
önçe eşim için soru soracağım .
eşim. eşime 2018 eski kanundan yurtdışı borçlanması yaptık.
şimdide Aylık bağlatmak için Almanyadan evrakları hazırladık
yurdışı hizmet çetveli aylık bağlatmada Türkçeye çevirmek gerekiyormu ikinçi sorumda
evrakları nereye göndermemiz gerekiyor biz türkiyede yaalovada kalıyoruz ama ilk borçlanmayı shk Amasya il müdürlüğüne yaptık aylık bağlatma evraklarını yalova Sgk il müdürlüğüne göndersek olurmu yoksa yine Amadya Shk il müdürlüğüne mi gönderelim.
teşekkürler.
2. sorum da kendim için
15.05.174 doğumluyum
01.10.1989 almanyada ilk sigorta girişim o günden itibaren boşluksuz çalışıyorum hangi şartlarda borçlanarak emekli olabilirim kaç gün prim ödemem gerekiyor EYY den de faydalana biliyormuyum.
şimdiden cevabınız için teşekkürler kolay gelsin.
selamlar saygılar
Omer Bey iyi gunler iyi calismalar. Ben 4-2-1973 dogumlu, 1993 SSK girisliyim ve emeklilik icin 3201 Nolu kanuna gore 5750 gunu tamamlamam ve 54 yasini beklemem gerekiyordu. Ben bu sureyi yurtdisinda calistigim sure icerisinde borclandim ve gerekli odemeyi tamamladim. EYT kanunu ciktiktan sonra emeklililge hak kazandim ve basvuru sonrasinda SGK emekliligimi baslatti. Benim sorum eyt ile emekli olup yurt disinda calisma hayatina devam etmekle ilgili olacak. Amerika da herhangi bir sosyal sigorta yardimi olmayan bir iste calismak istesem bu emeklilik icin herhangi bir engel tesgil eder mi? SGK kurallarina gore 6 ay sonra yurtdisinda yasadigim icin yoklama evragi gondermem gerekecek mi? Bircok yazi da emeklilik icin isten ayrilmanin gerek olmadigina dair bilgiler okudum ama herhengi kesin bir sonuca varamadim. Eger bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Tesekkurler
Merhaba. Normalde çalışmanız yasak. Ancak bu konuda düzenleme yapılacak. Sanırım önümüzdeki ilk torba kanunda yer alacak bu düzenleme. SGK’ya yaşam belgesi vermeniz gerekmez. Emekli maaş hesabınızda hareket olması yeterli.
1998-2013 yılları arası Azerbaycanda resmi olarak çalıştım. Aynı zamanda babadan kalma çay tarımı yapılan bahçelerimin olmasından dolayı 2005 yılında da Türkiyede çiftçi bağkuru pirimlerimi yatırdım.
Şimdi 1998-2005 yılları arasını borçlanmak istiyorum. 2005-2013 yılları üst üste düşen günlerimden dolayı bir sıkıntı yaşar mıyım? Yani Türkiyedeki pirimlerim iptal edilir mi?
Teşekkürler
Merhaba. Her ikisi aynı anda olmaz. Yurtdışı borçlanması yaparsanız Tarım tevkifata göre tescil açılmaz.
Hocam merhaba, 1969 doğuluyum ilk işe giriş tarihim 05,06,1986 4/a 3600 günden kaç yaşında emekli olabilirim
Merhaba. 3600 günü 2014’ten sonra tamamladıysanız 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.
merhabalar
ben 02.05.2023 tarihinde EYT kapsamında işyerimden 08 koduyla çıkış alıp 1 gün arayla Ümraniye SGK müdürlüğünden emeklilik başvurusu yaptım.04.05.2023 tarihinde aynı iş yerine 4A SGDP sigorta kolu kapsamında girişim tekrar yapıldı.
emekliliğim onaylanmadan iş yerimden çıkış alıp başka bir iş yerinde 07.06.2023 tarihinde yeni işime başladım. iş yerinin kayıtlı olduğu müdürlük başka bir sigorta müdürlüğüdür. buradaki sorun yeni iş yerime başlarken EYT kapsamında başvurum olduğunu iletmeme rağmen .benim sigorta girişimi ”devam edeceğim sigorta koluna” TÜM SİGORTA KOLU seçeneği işaretlenmiş. iş yerinde ilgili birimle görüştüğümde biz dilekçe vereceğiz cevabını aldım. e devlet sisteminde kontrol ettiğimde herhangi bir değişiklik yok sigorta giriş kolunda .dilekçe verildiyse bunu e devlette görebilir miyim
sorum ise bu yanlış emekli olmamı iptal eder mi . izlemem gereken yol nedir?
teşekkür ederim
Merhaba. E-devlette işe giriş bildirgesinin düzeltilip düzeltilmediğini göremezsiniz. Eğer düzeltilmezse emekli maaşınız bağlanamaz.
Merhaba,
Esim icin yaziyorum.
Ilk ise girisi 1998’dir. Kendisinin yurticinde 2980 gunu bulunmaktadir.
Amerika’da 8 ve Kanada’da 2 sene hizmeti bulunuyor.
Eksik gunlerini ve bir dogum borclanmasini EYT kapsaminda yapmak istiyor.
4B ile borclanabildigini biliyor
2010 Ekimden beri kesintisiz yurtdisinda yasamistir, ikemetgahi sadece yurtdisindadir.
Hizmeti bulundugu ulkelerdeki hizmet sureleri icin devletten alinacak belge alimi cok zor, bazen 6ay ile 1 sene surmekte, sadece mektup ile basvurulmaktadir.
Konsolosluktan alinacak hizmet belgesi icin baska bir belge ibrazi mumkun mudur? Yillik vergi dokumanlari, isyerlerinden verilen aylik odeme belgelerinin orjinalleri gibi
Her iki ulke icin konsolosluklara ayri ayri gitmesi mi gereklidir. Son yasadigi ulkenin konsoloslugu her iki ulke icin hizmet belgesini verebilir mi?
Ev hanimi veya calisan olmanin bir bayan icin farki varmidir, borclanilacak gunun hesabinda bayanlar icin yurtdisinda yasadigini gosteren belgeler yeterli olabilir mi?
Emeklilik talep formunun SGK ya iletilmesini yurtdisindan yapabilir mi?
Merhaba. Pasaport aslı ve giriş çıkış belgeleri ile SGK’ya başvurduğunuzda SGK isteyebiliyor hizmet belgesini. Tabi hizmet istenen ülkenin SGK’nın kullandığı bu sistemde tanımlı olması şartı ile. Borçlanma tutarı aynı. Ev hanımı ya da çalışma sürelerinin borçlanılması arasında tutar olarak bir fark bulunmamakta.
Merhaba Meric bey,
Kanada ve Amerika ulkelerinin SGK sisteminde tanimli olup olmadigini nasil ogrenebilirim?
Tanimli ise bu islem nekadar suruyor?
Tanimli degilse, bayanlar icin arada fark yoksa ev hanimli kategorisinden basvurabilir mi? Sadece giris cikis ve ikametgah bilgileriyle?
Veya sizin onereceginiz baska bir yol varmi?
Saygilar
Tanımlı olup olmadığını bilmiyorum. Bunu SGK’ya sormanız gerek. Toplamda 7200 güne tamamlaması durumunda EYT kapsamında emekli olabilmekte. Tamamını ev hanımlığı kategorisinde de yapabilirsiniz. Hiç bir farkı yok.
Sizi rahatsiz ediyorum tekrar Omer Bey,
Emniyet mudurlugunden SGK’ya verilmek icin alinan yurda giris-cikis belgesinde 12 islemde esimin yurtdisinda 10 seneden fazla oldugu ve halen yasamakta oldugu goruluyor, sizce bu belge ve emeklilik talep dilekcesini SGK ev hanimligi icin kabul eder mi?
Saygilarimizla
Edeceğini sanmam. Ev hanımlığı borçlanması için resmi belge almanız gerek bulunduğunuz ülkeden.
Merhabalar Omer Bey,
Calisma sosyal guvenligin konsolosluk e-mail adresine attigim iletiye cevap gelmedi. Ev hanimligi icin konsolosluktan hangi belgeyi almam gerekiyor, gereken ofisten cevap alamadigim icin caresiz kaldim. Saygilar
Merhaba. Net olarak belge adı ve nereden alındığını bilmiyorum. Ülkeden ülkeye değişmekte.
1976 doğumluyum 01.10.1996 tarihinde sigorta girişim var 4a ve 4b olarak toplamda 5686 gün prim hizmetim var. 1 Nisan 2022 tarihinde geçirmiş olduğum ameliyat sonucunda %55 engel li raporuyla vergi indiriminden faydalanmak için sgk kurumuna müracaat ettim hizmetimin son 1261 günü 4b kapsamında olduğundan vergi indiriminden yararlanamadım. 4 a da olmuş olsa vergi indiriminden yararlanabileceğimi söylediler ve sigortalı olarak özel bir kurumda çalışmaktayım 2023 te eyt kanunun yasası ile yaş şartı ortadan kalktığından ötürü normal olarak 4a hizmet süresini ve emeklilik şartlarını Kasım 2023 te doldurarak emekli olabiliyorum. En düşük emekli maaşı şu an için 7500 tl yanlız vergi indiriminden yararlanarak emekli olmak emeklilik şartlarını kolaylaştırıyor benim durumumda birisinin avantajı olurmu zaten normalde emekli oluyorum maaşımı etkilermi
Merhaba. Maaş aynı oluyor genellikle. Fark etmiyor.
Ömer Hocam merhaba. 3 Mart 2023 tarihinde Eyt’li olarak emeklilik başvurusunda bulundum. Sgk’nın DYS sayfasında düne kadar “Gelen Evrak Beklemede” yazıyorken, şu an “Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış” ve açıklama kısmınında da “Dosya Takip Servisine Gönderildi” yazıyor. Bu ne anlama geliyor, hocam rica etsem yardımcı olur musunuz.
Merhaba. Evrak açıklamalarından bir şey çıkaramayız hocam. Bağlı olduğunuz SGK ile görüşün net bilgi için.
Sağolun Hocam. İyi Çalışmalar Dilerim.
merhaba, bircok forum okudum ve arastirdigim halde bir sorunun cevabini bulamadim sizinde fikrinizi ogrenmek isterim musait zamaninda cevap verirsen cok mutlu edersin beni. %46 onkoloji surekli engelli raporum ve yine ayni puan uzerinden vergi indirimim var 3. Derece olarak, 2005 ise giriism var. Normalde emekli olmam 2025,15 ay askerlik saydirirsam bu 2025 dediğimiz yil 2023e cekilirmi, 5000 gun pirimim var
Merhaba. Eğer askerliğinizi 2005’ten önce yaptıysanız askerlik borçlandığınız süre kadar sigortanız geri çekilir. Dediğiniz gibi olur yani. Daha erken emekli olma imkanı sağlar.
1974 doğumluyum. 20.11.1997 yılında askerliğimi 18 ay er olarak yaptım. 15.06.1999 tarihinde ssk lı olarak işe başladım. 08.11.2000 (494 gün) tarihinde istifa ederek 09.11.2000 tarihinde 5434 sayılı kanuna tabi memur olarak göreve başladım ve halen çalışmaktayım. Memuriyete başladığımda askerliğimi de borçlandım(540 gün) . Şu an toplam 25 yıl 6 ay toplam hizmetim var ama memuriyette tam 25 yılım yok. Memur olarak emekliliği hak ediyor muyum? Şuan emekli olabilir miyim? Teşekkürler
Merhaba. Memur olarak EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.
merhabalar 20,03,2023 tarihinde emeklilik için çalıştıgım şirketten istifa edip ssk ya 23,03,2023 günü dilekçemi verdim.aradan iki ay geçti henüz maaş bağlanmadı edevletten baktığımda evrak gönderildi işleme alındı yazıyordu.Buraya kadar sorun yok hersey normaldi.Ben 02 06 2023 tarihinde bir işyeri devir aldım kendi adıma 16 06 2023 tarihinde maaş bağlandımı diye e devlette giriş yaptıgımda direk 4b bagkura bağlandıgımı gödrüm ve emeklilk için 18 yıl oldugu görunmekte.Bu durumda emeklilk için dilekçe ile basvuru tarihimi önemli yoksa tahsis numarası çıkmasımı?Ben işyerini devir veya kapanış yapmadan ssk dan emekli olabilirmiyim?
Merhaba. Emeklilik başvuru tarihi itibariyle tüm şartları sağlıyorsanız sorun olmaz. Emekli maaşı bağlandıktan sonra bağkurun iptal edilmesi gerekiyor.
İyi Akşamlar Ömer Meriç Bey;
Eşim 1977 doğumlu. 01.01.1997 yılı ile 14.09.2008 yılları arası Tarım Sigortalı olarak 2114 günüm (4a-2925 tarım sigortası) ,
15.09.2008-12.06.2009 yılları arası 268 gün 4a normal çalışan sigortası,
28.03.2012-30.09.2013 yılları arası 544 gün 4b isteğe bağlı prim günüm var.
2010 ve 2013 doğumlu iki çocuğumuz var.
Tarım sigortasında 3600 gün ve 15 yıl sigortalı olmak durumunda (1999 öncesi girişli) yaş şartı aranmadan emekli olunabiliyor. Fakat anlayamadığım prim ödenen son 7 yılda hiçbir sigorta kolunda 3,5 yıllık prim günüm yok. Bu durumda neye bakılıyor. Çocuk borçlanmasıyla 3600 günü tamamlıyorum. Tarım sigortası kapsamında emekli olamaz mıyım? Teşekkür ederim.
Merhaba. Benim hesabıma göre kalan süreyi çocuk borçlanması ile 3600 güne tamamladığınızda eşiniz 2925 tarım SSK kapsamında emekli olabiliyor. SGK’ya da hesaplatın eğer onlar da aynısını söylerse vakit kaybetmeden borçlanmanızı yapın derim.
Merhaba Babam adına yaziyorum
1960 doğumluyum 02.05.2005 hizmet başlama tarihim
4 /B 2220 gün
4/ A 4170 gün var aktifler çalışmaya devam ediyorum
18 aylik yapılmış askerlik hizmetim var bunun hesaplattigimda takdirde erken emekli olma durumum varmidir
Yada şu koşullarda ne zaman emekli olabilirim
Teşekkürler
Merhaba. Babanız 7000 günü tamamladığında emeklilik hakkı elde eder.
Merhabalar,babam 2020 yılında vefat etti. Hayatı boyunca fabrikalarda işçi olarak çalıştı ve vefat ettiğinde de çalışıyordu. Emekli olması için günlerini doldurmuştu fakat yaşı bekliyordu. Vefat edince emekli aylığı bana(%25), kardeşime(%25) ve anneme(%50) bağlandı. Kardeşim 18 yaşından küçük lisede okuyor, annem ev hanımı, ben ise 22 yaşındayım ve üniversitede 3. sınıf mühendislik öğrencisiyim. Bölümüm gereği bu yaz iki farklı firmada staj yapacağım. Staj yapınca aldığım emekli aylığının kesilmeyeceğini öğrendim. Fakat ben stajlarımdan sonra da başka bir firmada tamamen okuldan bağımsız, okul açılasıya kadar, 1-2 ay çalışmak istiyorum. Bu durumda benim aldığım emekli aylığına ne olur ? Tamamen mi kesilir, kesilip işten çıktıktan sonra tekrar mı bağlanır veya hiç kesilmez mi? Birkaç yetkili kişiden farklı bilgiler aldım. Bu bilgiler “tamamen kesilir bir daha bağlanmaz”, “senin aldığın maaş annene devredilir” gibi bilgiler oldu. Kesin bir sonuca ulaşamadığım için size de sormak istedim. Eğer kesilir ve bir daha bağlanmaz gibi bir durum var ise, çalışmak istediğim firmayla görüşüp bana yapacakları sigorta türü,tipi ile ilgili herhangi bir değişiklik isteyip bu duruma çözüm üretebilir miyim ? Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler.
Merhaba EMRE BEY,
25 yaşın altında olmanız ve lisans öğrencisi olmanız nedeni ile sigortalı çalışsanız bile yetim maaşınız kesilmez. Başka yerde bilgi aramanıza gerek yok. Genelge ve Kanun bu şekilde. Net yani.
14.10.2023 tarihinde 25 yıl sigortalılık süremi doldurarak emekliliğe hak kazanıyorum ve bu tarihte dilekçemi vererek emekli olmayı düşünüyorum.
7. aydaki emekli aylığı artışı (%40 gibi rakamlardan bahsediliyor) 14.10.2023 tarihinde emekli olursam bana da yansırmı.
Merhaba. Taban aylıklara zam gelirse evet size de yansır.
Mrh
SGK EMEKLİSİ olan babamdan dolayi yetim aylığı alıyorum kendi adıma küçük bir market açmak istiyorum bildiğim kadarıyla kadarıyla marketi öryığım zaman BAĞKURLU oluyorum yetim aylığı kesilir mi
Merhaba. Evet zorunlu olarak bağkur kapsamına alınırsınız. Bu durumda da maaşınız kesilir.
Müfettiş Raporları sgk tarafından zaman aşımı gerekçesi ile imha edilmiş böyle birşey mümkünmüdür. Haksız olarak Primler iptal edilmiş ve açıklamada bulunmuyor. SGK müdürlüğü bizim yapabileceğimiz birşey bulunmuyor dedi, Ne yapılabilir ?
Merhaba. 10 yılı dolduran evraklar imha edilir. Eğer öyle ise yapılacak bir şey yok.
İyi günler. 16 ocak tarihinde kamudan emekli olmak için dilekçe verdim 1 Şubat itibariyle emekli oldum aylığım bağlandı Nisan ayından itibaren maaş alıyorum.Ancak emekli ikramiyem halen yatmadı. Sorum emekli ikramiyesi yatmayan aylar için gecikme faizi uygulanacak mı ve neye göre hesaplama yapılıyor. Şimdiden teşekkürler..