Mesleki Eğitim Merkezi Öğrenci Maaşları 2024

Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşları 2024 yılı itibariyle asgari ücretin artması ile birlikte artış gösterdi. Mesleki Eğitim merkezlerinde çırak ya da kalfa olarak kaydı olup işverenlerin yanında çalışanlara olan devlet desteğinin artması ile birlikte çıraklık okulu maaşları 2024 yılında da aranan popüler konular arasında yer aldı. Bu içeriğimizde güncel kalfa/çırak maaşı tutarları ve Mesleki Eğitim Merkezi öğrenci maaşları ne zaman yatacak konusu hakkında bilgi verilecektir.

Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşları nasıl hesaplanır?

Merkezi eğitim merkezi öğrenci maaşları çırak/kalfalık durumuna göre değişkenlik gösterir. Buna göre;

  • Çırak olarak eğitim gören ve işletmelerde çalışanlara net asgari ücretin %30’u,
  • Kalfa olarak eğitim gören ve çalışanlara ise net asgari ücretin %50’si tutarında maaş ödemesi yapılmaktadır.

Çıraklık okulu maaşları kimlere ödenir?

Çıraklık okulu maaşları Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim gören öğrencilere ödenmektedir. Bu öğrenciler haftanın 1 günü okul, geri kalan günlerini de işletmede geçirmektedir.

  • Çırak öğrencilere ( 9,10,11. sınıflar) net asgari ücretin %30’u tutarında,
  • 12. sınıf kalfa öğrencilerine ise net asgari ücretin %50’si tutarında devlet desteği ödenmektedir.
  • Mezun olduktan sonra çalıştığı meslekle ilgili kalfalık belgesi almak isteyen öğrenciler için de net asgari ücretin %50’si tutarında devlet desteği ödenmektedir.

Mesleki eğitim merkezi devlet desteği 2024

Mesleki eğitim merkezi devlet desteği için;

  • Öğrenciler adına banka hesabı açılması,
  • İşletmenin her ayın başında çırak/kalfanın maaşını ödemesi,
  • Ödeme dekontu ile birlikte Mesleki Eğitim Merkezi’ne başvurması gerekmektedir.
  • Bu şekilde devlet çırak/kalfaya işveren tarafından ödenen maaşı geri ödemektedir.

Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşları 2024

Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşı yukarıdaki oranlar esas alınarak 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arasında aşağıdaki tabloda belirtilmiştir;

2024 Çırak öğrenci maaşı₺5.100,64
Kalfalık maaşları₺8.501,06

Kuaför çırak maaşları 2024

Kuaför çırak maaşları net asgari ücretin %30’undan az olamaz. Buna göre 2024’te kuaför çıraklarına ödenmesi gereken en düşük net maaş 5.100,64 TL’den az olamaz.

Sanayide çırak maaşı 2024

Sanayi çırak maaşı için ödenecek aylık minimum tutar net asgari ücretin %30’undan aşağı olamaz. Sanayide çıraklık yapan ve aynı zamanda mesleki eğitim merkezlerinde öğrenimi devam edenlere 2024’te net maaş olarak ödenecek en düşük tutar 5.100,64 TL altında olamaz.

Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşları ne zaman yatacak 2024

Maaş ödemeleri için net bir tarih yoktur. Çıraklık/kalfalık maaşları genellikle her ayın 1-10’u arasında banka hesaplarına aktarılmaktadır. 

2024 çırak maaşı ne zaman yatacak?

Çırak ücreti ve kalfalık maaşlarının ödeme tarihi her ayın başı olmalıdır. İşveren her ayın başında yani 1-10 arasında çırak/kalfanın maaşını ödemek ve dekontla Mesleki eğitim merkezine başvurarak devlet desteğini almalıdır. Maaşların ödenme tarihi işletmeden işletmeye farklılık göstermektedir. Genellikle her ayın 1-10’u arasında ödemeler banka hesabına aktarılmaktadır.

Mesleki eğitim merkezi öğrenci maaşları 2024 başvuru

Başvuru işlemlerini bulunduğunuz yerdeki Mesleki Eğitim ve Çıraklık Merkezleri’ne kimliğiniz ile birlikte yapmanız gerekiyor. Başvuruda gerekenleri yine ilgili merkezden öğrenebilirsiniz. 

Çıraklık okulu maaşı nasıl alınır?

Mesleki Eğitim Merkezleri’nde çırak olarak eğitime başlayan ve haftanın 4-5 günü işyerinde çalışan kişilerin maaşları Mesleki Eğitim Merkezi tarafından ödenmektedir. 

4 gün iş 1 gün Okul Nedir?

Mesleklere teşvik açısından Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim görenler haftanın 1 günü okula giderken 4 günü de ilgili meslekte bir ustanın yanında geçirmektedirler. Bu şekilde eğitim sürecini tamamlayanlar lise diploması ya da çıraklık/kalfalık belgesi alabilmektedir.

Mesem haftada kaç gün?

Haftada bir gün eğitim ve 4 ya da 5 gün çalışma olarak uygulanmaktadır.

3.7/5 - (15 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Mesleki Eğitim Merkezi Öğrenci Maaşları 2024” üzerine 60 yorum
  1. 12.sınıf öğrencisiyim bizim toplam aldığımız aylık tutarın hepsini devlet mi karşılıyor yoksa bir miktarını devlet bir miktarını işveren mi ödüyor. Bir diğer sorumda bize devletin verdiği miktar haricinde işveren ayrı bir miktar vermek zorunda mı

    Yanıtla
  2. Merhabalar
    MESEM artık maaş vermiyor muş Yeni kayıt yapanlar için 1 Ekimden itibaren
    Sabah Okula uğramıştım yetkili memur un bana söylediği.

    Yanıtla
  3. Ben temmuz ayından beri dosyamı içeri verdim ve suan ekimdeyiz isyeri hic para yatirmadi ve ocakta yatircagini soyluyor dogru mudur? Ayrica heryerde eylulun10|15 arasinda yatacagini ve 6 ay surecegi yazıyor bi bilginiz var mi ?

    Yanıtla
  4. Maalesef bende staj yapıyorum ve bu bnm 2. Yılım başladığımdan beri doğru dürüst maaş almadım 2023 yılında sadece iki defa maaş aldım onun haricinde haziran ayından bugüne kdr hala maaş yatmadı okulla görüşüyoruz bu gün yrn yatar diyip geçiştiriyorlar taa diyer aya kdr yatımıyo diğer ay gelince de başka bahane uyduruyorlar o yüzden kim bilerek yapıyorsa hakkım ona helal değildir

    Yanıtla
  5. Merhabalar kolay gelsin
    İşyerinde çalışanim Mesem odemeleri işverene destek olarak mı yatıyor?
    Örneğin işyerinde asgarî olarak çalışıyorum aldığım destek asgarî artı destek mi olacak yoksa ikisinin toplamı asgariye mi tamamlanip asgarî mi alicam
    Yani Mesem ödemesi ekstra benim mi yoksa işverene mi aittir.

    Yanıtla
  6. Merhaba ben mesem den güzellik üzerine ustalık belgesi almak için bir güzellik merkezine başladım 3.ayın 23 ü 2023 ye 4.ayın 11 in de mobing nedeniyle bıraktım 11 güne 500 tl yatırmışlar doğru mu daha fazla yatması gerekmez mi?

    Yanıtla
  7. Merhaba ben kendi fırınımda çalışıyorum çıraklık belgesi için başvurdum ve aylık maaş yatcakti ay sonu oldu ama kalktı diye bı söylenti var hesabıma da para yatmadı çıraklık maaş ları kalktımı kalkmadımı tam olarak bilgi verir misiniz lütfen

    Yanıtla
  8. Sayın mesem yetkilisi veyahultta ilgili yetkili benim oğlum işe gidiyor çocuk sabah 8 akşam 9 a çalışıyor ve artık 14 yaşında delikanlı hayatından bıkmış buna bir çare bulup bu ustalara bu çocuk ları sömürtmiyelim benim ćocugumun başına bir hal gelirse sorumlusu siz olursunuz ben ustaya konuşuyorum şu adamları saat 6 bırakdiyorum 1gün bırakıyor diyergün yine aynı buna bir sınır getirmenizi ricaediyorum saygılar babası metin gökbulut

    Yanıtla
    • Abi ozaman oğlunu yetkili servise ver mesela Fiat . orda daha rahat sabahtan aksama kadar çalışmıyorlar orda servisi var kurumsal firma olduğu için belli bi saate kadar çalışıyor stajyerler. ve cumartesi pazar tatil .
      daha rahat yani

      Yanıtla
  9. MESEM kalfalıkta 4253 lira ödeme yapılır demişsiniz. Bordro hesaplarken bu ücret 12 güne denk geliyor ama şubat ayında 16 gün çalıştı MESEM stajyerleri. 5671 lira alması gerekiyor bu durumda. buna rağmen sabit şekilde 4253 mü alması gerekiyor?

    Yanıtla
  10. Merhaba ben kasiyer olarak çalışıyorum bir makette ve bizde de usta ve usta öğretici belgesi Alıcaz bizde ücret alabiliyormuyuz

    Yanıtla
  11. Mrb eşim 25 yıllık kuaför işletmemiz 3 yıldır benim üzerime açılış yapıldı Şimdi mesem e ustalık olarak başvurdum.Ögrenci oldum.Fakat ödeme yapılmıyor. Ben mesleki olarak tüm dersleri alı cam ve kuaför olucam neden maaş ödemesi bana olmuyor.Bilgi verirseniz sevinirim.

    Yanıtla
  12. şuan alacağımız para zamlı olarak mı ödenecek yoksa Şubat ayindan itibaren mi geçerli cvp verirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Ocak ayı itibariyle içeriğimizdeki zamlı maaşlardan hesaplanacak. İlk zamlı maaşınızı Şubat ayından itibaren alacağınıza göre evet ilk Şubat ayında zamlı olarak ödenir.

      Yanıtla
  13. Ben liseyi 11.sınıfta bıraktım lise diplomamı almak istiyorum meslek lisesi çırak öğrenci olarak kayıt yaptırmayı düşünüyorum işe girdiğim zaman bana verecekleri para 2.552 TL mi yani çünkü bu maaş hiçbir şekilde yetmez sırf yolparasına gider düz liseye yazılmam daha mı mantıklı acaba

    Yanıtla
    • Merhaba bıraktığın bıranşın açık meslek lisesine kayıt yaptır. akşam okursun. gündüzün okula gitmediğin için stajer olarak değil çalışan olarak işe girebilirsin

      Yanıtla
Yorum yapın