Birikmiş Emekli Maaşı Sorgulama & Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar Alacaksınız?

Birikmiş emekli maaşı sorgulama ilk emekli maaşı bağlanan kişilerin en çok araştırdıkları konuların başında gelir. Emekli maaşı bağlandığında ilk emekli maaşı ile birlikte bir de biriken emekli maaşı ödenir. Emekli kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen emekli maaş yazısında hem net emekli maaşı, hem ek ödeme tutarı hem de biriken aylık tutarı yazar. Tüm bunların ne olduğu konusunda çoğu kişi bilgi sahibi değildir ve online olarak sorgulamak isterler. Biz de bu yazımızda biriken emekli maaş bilgisi nasıl sorgulanır, net emekli maaşı nasıl hesaplanır gibi konularda bilgi vermeye çalışacağız. Konu hakkında sık sorulan bazı sorulardan 4a emekli ek ödeme tutarı nedir, birikmiş ödeme tutarı nedir gibi sorularınızın cevabını da bulabilirsiniz.

İlk emekli maaşı nasıl hesaplanır?

İlk emekli maaşı emeklilik talebinde bulunulan tarihi takip eden ay başından bağlanır. Emekli sorgulaması yaptınız ve emeklilik için gerekli prim günü, yaş şartı ve sigortalılık süresini sağladığınız tarihten itibaren emeklilik dilekçesi ile başvurdunuz. SGK başvurunuz üzerine hizmet bilgilerinizi inceler ve tüm şartları sağlıyorsanız emeklilik dilekçesini takip eden ay başından maaşı bağlar. Buna göre;

  • İlk emekli maaşı emekli maaş talebini takip eden ay başından bağlanır.
  • Kişiye emekli maaşının ödeneceği tarih emekli tahsis numarasının son rakamına göre belirlenir.
  • Aylık ödenecek tarihte kişiye bir emekli maaşı peşin, o ayın emekli maaşı ve bir de o tarihe kadar geçen süre için biriken ödeme yapılır.

Örnek: Ali BEY SSK kapsamında emekliliği hak etmiş ve tüm şartları sağlayarak SGK hesaplaması yapmış ve 16.09 tarihinde emeklilik başvurusu yapmıştır. Ali BEY şartları sağladığı için SGK 01.10 tarihinden itibaren emekli maaşını bağlamış ve aylık tahsis numarasının son rakamına göre 25.10’da ödenmek üzere bankaya gönderilmiştir. Ali BEY’e bağlanan net maaş 10.000 TL’dir. Buna göre;

  • Ali BEY 26 Ekimde 10.000 TL net maaşını alacaktır.
  • Buna ilave olarak ayın 26’sına kadar geçen 26 günlük için de kısmi ödeme alacaktır. Yani 8.666,00 TL de birikmiş maaş ödenecektir.
  • Bu durumda Ali BEY ekim ayında 10.000+8.666,00= 18.666,00 TL toplam ödeme alacaktır.

Böylece ilk emekli maaşı neden fazla sorusunun cevabını da vermiş oluyoruz. ilk emekli maaşı nereden alınır, nasıl çekilir ve ne zaman yatar hakkında daha detaylı bilgi için ilk emekli maaşı ne zaman yatar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK birikmiş aylık tutarı ne demek?

Aslında yukarıda ilk emekli maaşının nasıl hesaplandığı hakkındaki örnekte birikmiş ödemenin ne olduğu ve nasıl hesaplandığı konusunu somutlaştırdık. ilk emekli maaşı birikmiş ödeme tutarı nedir konusundan da tekrar kısaca bahsedeyim.

Birikmiş ödeme emekli maaşının bağlanma tarihinden aylık ilk ödeme tarihine kadar geçen süre için biriken emekli maaşı tutarıdır. Yani siz 26 Eylül’de talepte bulundunuz ve 01 Ekim itibariyle maaş bağlandı. Ama işlemler uzun sürdü ve SGK ilk maaşı 25 Aralık’ta bankaya gönderdi diyelim. İşte 01 Ekim tarihinden başlayarak 26 Aralık tarihine kadar geçen süreye kadar ödenen toplu maaşa biriken emekli maaşı denilir.

Net aylık tutarı ne demek?

Net emekli maaşı emekli kişiye ek ödeme ile birlikte yasal kesintiler düşülmeden ödenecek net aylık tutarıdır. Net emekli maaşı tutarından eğer varsa her ay eczane, muayene, ilaç kesintisi gibi kesintiler yapılabilir.

Emekli maaşı ek ödeme miktarı nedir?

2006 yılında çıkarılan 5454 Sayılı Kanunla emeklilere yapılan vergi iadesi kaldırılmış ve yine aynı kanunda belirlenen oranlar dahilinde emeklilere ek ödeme yapılmaya başlanmıştır. 5454 Sayılı Kanunla belirlenen oranda net maaşa ilave olarak her ay emeklilere yapılan ödemeye ek ödeme denilmektedir.

Birikmiş maaş emeklilik sorgulaması nasıl yapılır?

Emekli maaşım ne kadar öğrenmek istiyorum ve biriken tutarları da sorgulamak istiyorum diyorsanız aşağıdaki alt başlıklardan emekli maaşı aldığınız kapsama göre e-devlet şifrenizle giriş yaparak aşağıdaki e devlet emekli aylık bilgisi menülerinden emeklilik durumu sorgulaması yapabilirsiniz.

4a emekli aylık bilgisi sorgulaması nasıl yapılır?

4a emekli ödeme bilgilerini e-devletten sorgulayabilirsiniz. Aynı şekilde ssk birikmiş para sorgulamasını da yine e-devletten yapabilirsiniz.

  • 4a emekli maaş ödeme bilgileri sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ E-devlet ssk emeklilik maaşı sorgulama. Bu menüden güncel 4a emekli ödeme bilgileri net aylık tutarı ve ek ödeme tutarı, maaş alınan banka, yasal kesintiler gibi emekli maaşı hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Eğer geçmiş dönem emekli aylık bilgisi 4a sorgulaması yapacaksanız onu da e-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-4a Ödeme Bilgileri menüsünden dönem bazında sorgulayabilirsiniz.

4b emekli ödeme bilgileri sorgulaması nasıl yapılır?

4b yani bağkur emeklilik aylık bilgisi sorgulaması ile biriken emekli maaşı öğrenme için e-devlette;

  • 4b Aylık Bilgisi sorgulama www.türkiye.gov.tr.emekli aylık bilgisi menüsünden sorgulayabilirsiniz. Buradan emekli maaşı net tutar, ek ödeme tutarı ve emekli maaşım hangi bankada sorgulaması yapabilirsiniz.
  • Ayrıca geçmiş döneme ait maaşınız ve kesintileri görmek için Sosyal Güvenlik Kurumu-4b Ödeme Bilgileri menüsünden dönem seçerek dönem bazlı bağkur emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

E-devlet emekli maaşı sorgulama 4c

Emekli sandığı yani 4c maaş sorgulamasını da e-devlette 4c aylık bilgisi sorgulama menüsüne T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak ulaşabilirsiniz. Bu menüden zamlardan sonra emekli maaşım ne kadar oldu öğrenmek istiyorum konusunda bilgi de edinmiş olursunuz.

Emekli maaşı farkı sorgulaması e-devletten yapılabilir mi ?

4c yani emekli sandığı emeklilerine ödenen emekli sandığı maaş farklarının e-devletten ya da başka online bir uygulama üzerinden sorgulanabilmesi ne yazık ki şu an mümkün değildir.

SGK birikmiş ödeme tutarı nasıl alınır?

SGK birikmiş ödeme tutarı ne demek konusunda içeriğimizde ayrıntılı olarak bilgi verdik. Şimdi ise birikmiş ödeme tutarını nasıl alabileceğiniz konusundan kısaca bahsedeyim. Yeni emekli olanların birikmiş tutarı aylık ödeme tarihinden önce ödenebilmektedir. E-devlette emekli günlük ödeme bilgileri sorgulaması yaptıktan sonra birikmiş ödemenizin bankaya gönderilip gönderilmediğini görebilirsiniz. Ödeme sisteminde tutarı ve ödeme tarihini görüyorsanız maaş bankanıza kimliğiniz ile giderek birikmiş toplam tutarı çekebilirsiniz. Birikmiş ödeme genellikle hesaba aktarılmaz ve havale olarak gelir. Bu nedenle banka gişesinden kimliğinizle çekmeniz gerekir.

SGK birikmiş ödeme tutarı ne zaman yatar?

Birikmiş aylık tutarı nedir başlığı altında bu sorunun cevabını vermiştim ama tekrar kısaca değineyim. Birikmiş ödeme tutarı emekli maaşı onayından sonra yaklaşık 7-10 gün içerisinde bankaya havale olarak aktarılır. Siz zaten tutarın e-devlette görürsünüz. Bankaya gönderildikten sonra kimliğinizle bankaya giderek ödemenizi çekebilirsiniz.

Birikmiş emekli maaşı nereden alınır?

SGK emekli maaşı dilekçesinde belirttiğiniz bankaya havale olarak aktarılır. Herhangi bir banka işaretlemesi yapmadıysanız Ziraat Bankası’na gönderilir.

5/5 - (1 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Birikmiş Emekli Maaşı Sorgulama & Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar Alacaksınız?” üzerine 14 yorum
  1. Sskdan birikmiş parami alabiliyor muyum acaba bu konu hakkında bilgi verir misiniz nereye başvurmam gerek1934gunum var

    Yanıtla
  2. Merhabalar benim edevletten bakyığımda maaş bilgileri şöyle yazıyo aylık tutarı 2,003.78 ek ödeme 96,15 5510 ek 1919 miktarı 400.7 bunları topladığımda 2500 ediyor am ödeme bilgileri sayfasındada net aylık tutarı 3690 yazıyor yani biyerde birikmiş aylık tutarı 1190 lira var bu ne analama geliyor bilmiyorum şimdi benim maaşım ne kadar olacak vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  3. BABAM 25 EKİM 2021 DE VEFAT ETTİ. ANNEME VE ÇALIŞMAYAN ABLAMA MAAŞ BAĞLANACAK. NET MAAŞ NE KADAR OLUR . BABAM SGK EMEKLİSİ. 3 KASIM 2021 DE SGK YA BAŞVURU YAPTIK. ANNEM VE ABLAM E-DEVLETLERİNE BAKTI. ŞU BİLGİLER VAR
    AYLIK BAŞLANGIÇ TARİHİ:15.11.2021
    DÖNEM ARALIK/2021
    2000 ÖNCESİ AYLIK BAĞLAMA ORANI 78.00
    2000-2008/10 ARASI AYLIK BAĞLAMA ORANI 75.50
    2000 ÖNCESİ GÜN SAYISI : 10685
    2000-2008/10 ARASI GÜN SAYISI : 898
    TOPLAM GÜN :11583
    GÖSTERGESİ :15175
    HİSSE ORANI ANNEM İÇİN: 4/8
    ABLAM İÇİN 2/8

    BU BİLGİLER IŞIĞINDA
    1) ANNEMİN AYLIK NET EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK ?
    2) ABLAMIN AYLIK NE T MAAŞI NE KADAR OLACAK ?

    ayrıca şu durumda anneme babamın son maaşının %60’ı, çalışmayan ve evli olmayan ablama %30 ‘u verilecek değil mi? Ablam sigortalı iş bulduğunda babamdan ona klan maaşı anneme devredecek. Bu durumda annemin alacağı net maaş son maaşın %75 i ne mi çıkacak.
    3) ABLAM SİGORTALI İŞ BULUP KENDİ HAKKINI ANNEME DEVRETTİĞİNDE ANNEM NE KADAR NET MAAŞ ALACAK

    Yanıtla
    • Merhaba.Çok karmaşık hesaba gerek yok. Annenize babanızın son aldığı maaşın yarısı, ablanıza da %25’i bağlanır. Ablanız çalışırsa annenize geçer maaş ve anneniz ablanızın aldığı %25’lik hisseyi de alabilir.

      Yanıtla
  4. EMEKLİLİK BAŞVURUM: 06/08/21
    9/9/21 DE SMS GELDİ BİRİKMİŞ AYLIK 2.061 TL. BANKAYA HAVALE EDİLDİ DİYE.
    EMEKLİ YAZISINDA “AYLIK VE EK ÖDEME 2.573 TL” VE “BİRİKMİŞ AYLIK : 4.634” OLARAK BELİRTİLMİŞ.
    İLK MAAŞ ÖDEME 26/10/21 İTİBARIYLA BAŞLAYACAK YAZIYOR.
    EYLÜL MAAŞI İÇİN 26/09 DA BANKAYA GİTTİM. 4.634 – 2.061 = 2.573 TL HAVALE GELMEMİŞ.
    SGK’DAN BİRİKMİŞLERİ PARÇALAYARAK GÖNDERİYORLAR DEDİLER. EYLÜL MAAŞINI TAM ALMIYORSUNUZ DEDİLER. KAFAM KARIŞTI. YORUMLARINIZI RİCA EDERİM. TEŞEKKÜRLER.

    Yanıtla
    • Merhaba Ali BEY. Yazdıklarınıza göre emekli maaşınız ek ödeme dahil net olarak 2573 TL. Eylül ayında yattıysa yatması gereken bir net maaş yani 2573+2061=4634 TL yatması gerekir. Eğer yatmadıysa SGK ile iletişime geçmenizde yarar var.

      Yanıtla
      • Ömer Bey, ilginize teşekkür ederim. Emekliliğim 1/9 itibarıyla başlamış durumda. Bana birikmiş tutar olarak bildirilen rakam hem eylül tam maaşı hem de ağustos ayının emekliliğe hak kazandığım günden sonraki gün sayısı üzerinden hesaplanan tutar. Doğru mudur?

        Yanıtla
        • Eylül ayı maaşı ve maaş ödeme dönemine kadar geçen sürede kısmi olarak hesaplanan maaş ödenir. Eğer ekimde alacaksanız bunlara bir de Ekim ayı maaşı eklenir.

          Yanıtla
          • Ömer bey sizi yoruyorum. 9/9 da gelen birikmiş tutar tam gelmeyince 9/9 da sgk emeklilik servisine gittim. Parça parça havale ediliyor dediler, net bilgi alamadım. Dün 26/9 da birikmiş tutarın kalan kısmı bankaya havale gelmeyince tekrar Sgk’ya gittim. Yine tam bilgi alamadım, sağolsunlar.
            Başvurum 6/8 idi.
            Emeklilik Hak kazanma tarihi 8/8. Birikmiş tutardan bir kısmı 9/9 da geldi. Diğer kalan birikmiş tutar (ki bu tutar eylül maaşı kadar) için ekim maaşını alacağım 26/10 ‘a kadar bekleyeyim mi?

          • Benim buradan bunu çözebilmem ya da anlayabilmem mümkün değil Ali BEY. Ben olayın mantığını tekrar anlatayım sizin işlemden bağımsız olarak. 08/08’de başvurduysanız 01.09’da maaş bağlanır. Eylülde maaşınız bankaya gönderildiyse maaş ödenme tarihine geçen süre yani 26 günlük maaşla tam maaşın birlikte bankaya gönderilmesi gerekir. Gönderilmediyse sorun vardır. Çözümü için SGK ile görüşmeniz gerekir.

Yorum yapın