SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.208 yorum
  1. Merhaba Ömer Bey,
    Doğum Tarihi: 11.02.1979
    4A Tescil Tarihi: 15.10.1994 (Staj Başlangıcı)
    Hizmete Başlama Tarihi: 01.07.1998
    Prim Ödeme Gün Sayısı: 2766 (14.11.2023 öncesi)
    Hali hazırda 14.11.2023 tarihinde işe başladım ve çalışıyorum. 2 adet çocuğum var. Doğum borçlanmalarını yaptığım takdirde ne zaman emekli olabilirim?
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 5975 günle yaş şartı olmadan emekli olabiliyorsunuz. 3600 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olursunuz. Staj girişi emeklilik başlangıcı sayılmıyor.

      Yanıtla
  2. Merhaba, 4a kapsamında , günüm var. Normalde enekliliğim 5825 gün görünüyor. Kalan günlerimi isteğe bağlı ödersem yine aynı şartlarda mı emekli olurum yoksa değişir mi? Teşekkürler.

    Yanıtla
  3. Merhaba ben 2021 MART ayında çalıştığım firmanın şehir dışına taşınması sebebiyle tazminatımı alarak ayrıldım.
    Daha sonra 2021 aralık ayında bir firmada 22 ay çalıştıktan sonra Ekim 2023 de istifa edip çıktım. O tarihte 7000 iş günü primimi tamamlamışım ve tazminat hakkım varmış fakat bunu bilmeden tazminat almadan ayrıldım. Geriye dönük tazminat talep edebilir miyiz? Talep etsem de sadece orada çalıştığım süre kadar mı tazminat alırım yoksa en son tazminat aldığım tarih mi baz alınarak tazminat ödenir?
    Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.

    Yanıtla
  4. Merhaba
    Doğum tarihi: 05.09.1987
    4C işe giriş tarihi: 22.02.2010
    4C işten ayrılma tarihi: 29.08.2017 (çalışan tarafından sözleşme yenilememe)
    4A işe giriş tarihi: 1.09.2017

    4C prim gün sayısı: 3336 (FHZ ile birlikte)

    4A prim gün sayısı: 1500

    4800 gün ile 63 yaşında emekli olabilir miyim?
    Hangi statüden emekli olurum?

    Yanıtla
  5. 1975 doğumluyum, 1995 yılı sigorta girişim var (120 gün), 2002 yılında memur olarak işe başladım,2020 Yılı Ağustos ayında ayrıldım, 2021 yılında 1 ay isteğe bağlı sigortam var, 2023 temmuz dan itibaren sigortali bir isde calismaktayim.Ne zaman hangi şartlarda emekli olabilirim.

    Yanıtla
  6. Merhaba,
    06.02.1987 ssk girişliyim.℅40 engelli kadrosu ile 20.05.2015 tarihi itibariyle Thy Teknik.A.Ş.te çalışmaya başladım.31.12.2023 tarihi itibarıyla emekli yapacaklar beni.Engelli kanununda ;Engelli kimsenin ssk günü ve yılı tamamlanmış olsa bile kendi istemedikce emekli yapılmaz Çalışmasına bir engel yoksa.İbaresi var.
    Emekli olmak istemiyorum.Bunun için nasıl bir yol takip edebilirim.
    Seyfettin ÇAKIR

    Yanıtla
  7. Merhaba

    Aralık 2023 de emeklilik başvurusu yapmakla ocak 2024 de emeklilik başvurusu yapmak arasında emekli maaşı hak edisi açısından bir fark olur mu? Yani Aralık 2023 de emeklilik hak eden biri başvurusunu Ocak da yapsa alacağı emekli maaşında bir farklılık olur mu. Örneğin Aralık da başvuru yaptığında 20 bin aylık bağlanan biri Ocak zammından etkilenerek Ocak 2024 den itibaren 25 bin emekli maaşı alacaksa başvuruyu ocakta da yapsa Ocak maaşı 25 bin mi olur yoksa daha az mı.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu hesaplama karmaşıktır ve verilere hakim olmak lazım. Büyüme oranları, enflasyon verileri bu hesaba etki etmektedir. Ben danışanlarıma emeklilik şartlarını sağladıklarında dilekçelerini beklemeden vermelerini öneririm. Ancak takdir sizin tabi ki. Araştırmanızı yapın ve buna göre değerlendirin.

      Yanıtla
  8. Merhaba,
    Sigortalılık sürem 15 yıl 6ay
    Prim gün sayısı 3443.
    Uzun vade başlangıç 24.04.2008
    Banka sandığı 2343gün
    Bağkur 1093 gün devam ediyor. %60 engelli raporum mevcut ilk sorum ne zaman emekli olabilirim? Bağkur değilde banka üzerinden emekli olabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim.

    Yanıtla
  9. Merhaba ;

    Normalde yedek subaylık (12 ay) başlangıç tarihim olan 16.08.2024 tarihinde EYT kapsamında emekli olabiliyorum. Yedek subaylıktan gelen 90 gün FHZ da sayıyorlar ve emeklilik başlangıç tarihim16.05.2024 tarihine çekiliyor. 2. Yedek subaylık okulunda öğrenci olarak geçen süremi yani 06/04/1999 – 31/07/1999 aralığını (117 gün) borçlanırsam, bu borçlanma emeklilik başlangıç tarihimi 117 gün daha geriye alır mı ? Bu soru önemli Ocak 2024 de sözleşmem bitiyor, ben ve ailem mağdur olmak istemiyoruz.

    Yanıtla
    • Emekli sandığı kapsamında emekli olacaksanız şu anda o bu durum için karışıklık söz konusu. Yargıtay tarafından geriye çekilmesi konusunda bir karar var ve sonrasında da SGK’nın yayımlamış olduğu bir genelge var Ekim ayında. SGK’dan durumu netleştirmenizi öneririm. Net bir şey diyemem size.

      Yanıtla
      • Teşekkürler. Hayır, SGK kapsamında emekli olacağım. SGK’ya bu konuda 2 defa dilekçe yazdım ama bu konuda bana herhangi bir dönüş yapmadılar. Geriye gelir yada gelmez diye. Ben de son çare olarak size yazdım. Geriye gelmeyecek ise boşuna borçlanma yapmak da istemiyorum. Ekim 2023 de SGK nın yayınladığı daha çok memurlar ile ilgili gibi geldi bana pek emin değilim. Ne yapacağımı bilemiyorum ?

        Yanıtla
        • Eğer SSK’dan olacaksanız borçlanma son çalışmadan itibaren geri çeker. Bence borçlanabilirsiniz. Kaybedeceğiniz bir şey olmaz. Olmasa bile borçlanma tutarını iade alma hakkınız var.

          Yanıtla
          • Teşekkürler.
            Yedek subay öğrencilik zamanım yani borçlanacağım zaman, hizmet başlangıç tarihimden (yedek subay – emekli sandığı) önce olduğu için yasaya göre böyle bir hakkım var anlaşılan. Kafamı karıştıran ben SGK dan emekli olabiliyorum. Bu hakkım emekli sandığı değil de SGK dan emekli olursam da geçerli midir, bunu anlayamadım sadece ?

          • SSK, Emekli sandığı ve bağkur gibi diğer sigorta kollarındaki başlangıcı kabul ediyor. Bence bir sorun yok. İstisnai bir durum yoksa geri çeker.

  10. 28.02.1999 ise girisim var.bagkurluyum.2024 subat ayinin sonunda 9000 gün doluyor. 29.02.2024 emeklilik dilekcesi verirsem subat ayinda 30 gun prim ödemis olurmuyum.tsk.

    Yanıtla
  11. Ömer bey merhaba. Ben İlker. Benim sgk girişim 1993. Bana eyt vuruyor. E devletten 4 a dan emekli olabilmem için 1.441 prim günü istiyor. Size sorum; ben eyt den emekli olmak için ne yapmam gerekiyor ve eyt ye göre prim gününü nasıl tamamlayıp emekli olabilirim? Bana bilgi verebilir misiniz…

    Yanıtla
  12. 01.11.1997 memuriyet girişim var 75 doğumluyum 4c de 6285 günüm var 2017 de ihraç edildim. 2023 ekimde 4a girişine başladım hizmet birleştirme olur mu? Olursa ne zaman Emekli olabilirim

    Yanıtla
  13. İyi çalışmalar. Ömer bey 1973 yılı doğumlu bayanım. 01.08.1997 yılında isteğe bağlı sigortalı oldum.Şimdi tarım sigortalıyım. Toplamda 1830 gün prim ödemem var. 3600 günden emeklilik için kaç yaşında olmak gerekiyor?

    Yanıtla
  14. Merhabalar, sormak istediğim konu bir devlet memuru cezaevinde rüşvet alma suçundan 5 aydır tutuklu şekilde cezası kesinleşmedi daha, bu memurun emekliliği dolalı 2 sene oldu ve 4/C li emekli sandığına tabi bir memur başka hiç bir sigortalı işte çalışmamış tamamen 4/C li şekilde memuriyetini emekliliğine kadar tamamlamış ;

    Bu durum memurun emekli ikramiyesi alma konusunda bir engel teşkil edermi ?

    Cezaevinde tutuklu iken emeklilik dilekçesi verip emekli olabilirmi ?

    Memurun cezaevinde 5 aydır tutuklu olması emekli maaşı için sorun teşkil edermi ?

    Memurun memuriyetinin düşmesi için 1 sene cezaevinde
    kalması durumu doğrumudur ?

    Yanıtla
  15. haziran 2005 te bankacı olarak göreve başladım. 2017 de istifa ederek kendi şirketimi kurdum ve bağkurlu olarak devam ediyorum. 18 yıl 4 ay sigortalılık sürem var. 6610 gün prim gün sayım var. Yaşım 43.
    tek kulağımda %100 işitme kaybım var. malulen emekli olabilir miyim?
    Ayrıca 1 ay önce safra kesem bir ameliyatla alındı.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigorta süresi ve gün yeterli ancak malulen emeklilik kararı uzman doktorlardan oluşan kurulun verebileceği bir karar. Malulen emekliliğe başvurmayın. 5510/28-5. madde kapsamında engelli emekliliğe başvurun. Bu kapsamda şansınız daha yüksek hem de faaliyetinizi maaşınız kesilmeden devam ettirebilirsiniz.

      Yanıtla
  16. Merhaba Ömer Bey,
    Şirketimizin eski çalışanlardan bir arkadaşımız Nisan 2023 de EYT ile emekli oldu. SSK başlangıcı Bu şahıs, Eylül-1996. 2010-2013 arasında şirket ortağı olmuştu. Bu dönemde 3 ay için eksik SSK primi yatırıldığından bilgimiz dışı sistem tarafından 4B ye geçirilmiş. Daha sonra şirket ortaklığı sona erdiğinden tekrar 4A ya devam ettirilmiş. Yaklaşık 2.5 yıllık dönem için 4B li gözüktüğünden emekli maaşında aylık 530 TL eksik ödeme olduğunu beyan ediyor. Bunu da henüz 2.5 yıl için 4B ye geçtiği SGK sitesinde de gözükmüyorken SGK sitesinden emekli maaşı hesaplama linkinden aldığı hesap dökümüne dayandırıyor. Gerçekten 2.5 yıllık 4B sebebiyle maaşda bu denli azalma olması mümkün müdür? Maaşındaki gerçek eksilmeyi nasıl hesaplayabiliriz?

    Yanıtla
    • Merhaba. Neye göre hesapladı bilmiyorum. Öyle kolay bir şey değil aylık hesabı yapmak. Binlerce veri var hesaplamanın içinde. O kadar etkileyeceğini sanmam maaşını.

      Yanıtla
  17. BAĞ-KUR Tarım emeklisiyim. 7500 TL maaş almaktayım. Aylık1.358,75 TL gelir getiren çay cüzdanım var. Toplamda aylık gelirim 8.858,75TL
    gelirim var. Ancak, %85 engelli raporum var. Bu nedenle, fiilen çalışabilmem mümkün değil. Elde ettiğim ek gelir, çay bahçemi üçte bir oranla
    başkalarına vermemle elime geçmektedir.
    Bu durumda, engelim nedeniyle “Fiilen Çalışanlar” grubuna girmem mümkün olmadığından, 5000TL ikramiyeyi Alabilir miyim?
    Cevabınız için teşekkür ederim.

    Yanıtla
      • Aynı zamanda , vermiş olduğum “Muafiyet Belgesi” yle de 2011 yılında BAĞ-KUR’u kapattım. Yan BAĞ-KUR’ lu olmadığım için prim de kesilmiyor.
        Bu durumda, 5000 TL ikramiyeyi yine de alamaz mıyım?

        Yanıtla
  18. Ömer bey merhaba.inşallah iyisinizdir. Benim sigortalı olduğum şirket İstanbul’da , benim sigorta kütüğüm Mersin de. Sigortacım emeklilik işini istanbul da yapacağım diyor. Size sorum; emeklilik evrakları İstanbul’a mı vermek gerekiyor. İyi akşamlar

    Yanıtla
  19. Ömer bey merhaba. İnşallah iyisinizdir. Ben İlker Gür. Ben gemide çalışıyorum, ve eyt vuruyor bana. Benim 2011 ve 2013 yılları arasındaki çalıştığım şirketler sigorta poliçelerine meslek kodu yazmamışlar ve boş durumda. Sigortacım buraya meslek kodu yazdırırsak daha yüksek emekli maaşı alacağımı söyledi. Ve sigortacım bana içp yapacağız dedi benden 58 bin tl istiyor. Size sorum, meslek kodu yazdırmak için bu meblağ doğru mu? Ve meslek kodu yazdırmak için bu kadar yüksek meblağ istenmesi doğru mu? Cevap için teşekkürler

    Yanıtla
  20. merhaba,
    03.08.1998 sgk girişliyim, sgklarım çalıştığım görevlerim nedeni ile yüksekten ödenmiş durumda.SGK içinde toplam 5053 günüm mevcut.
    Yalnız 05.11.2015 tarihinden itibaren şahıs şirketim var ve toplamda bugüne kadar yaklaşık 6 yıl 4 ay kadar ödenmiş Bağkurum var. (Arada 07.2021 yılında başlayan 1,5 sene SGK çalışmam var) EYT li olarak her ikisinden de hak kazandığım halde Bağkur olarak emekli olursam SGK dan transferde emekli aylık hesaplaması nasıl oluyor ? Bu konuda SGK dan emekli olabilmek adına eğer son 7 senede 3,5 sene kuralı yasa ile değişir mi ? değişmezse 2,5 sene SGKlı çalışınca alabileceğim aylık arasında ne kadar fark olur? bu konuda sizin önerinizi rica ederim.

    Yanıtla
  21. Merhaba,
    SGK hizmet dökümümde 2023 yılı , 9 ayında belge türünde yukarıdan aşağı sırasıyla ; ” İptal – Ek – Asil ” yazmakta. Bu açıklamaları ilk kez görüyorum neden böyle bir şey olmuş olabilir, bir sorun yaratır mı ?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bildirge iptal edilerek tekrar verilmiş. Muhtemelen muhasebeci hata yaptı beyanname verirken. İptal edip tekrar gönderdi. Sizin için bir sorun yaratmaz.

      Yanıtla
  22. BEN JANDARMA GENEL KOMUTANLIGINDAN ADİ MALUL OLARAK EMEKLİ EDİLDİM. HAKKIMDA DÜZENLENMİŞ SAGLIK KURULU RAPORUNDA HASTALIK AŞAMALARIM VE HAKKIMDA DÜZENLENMİŞ TEDAVİLERİMDE SAGLIK RAPORLARIM VAR YAZILIDIR. ANCAK BU HASTALIK VAZİFELERİNDEN KAYNAKLIDIR GİBİ BİR BİLGİ YER ALMAMAKTADIR. ANCAK İLK TEDAVİ OLDUGUM 2010 YILINDA İLK MUAYNEMDE “SİLAHLARININ TESLİM ALINMASI VE SİLAHSIZ MERMİSİZ VAZİFELRDE BİRLİK İÇERİSİNDE GÖREVLENDİRİLMESİ UYGUNDUR” KARARLI SAGLIK RAPORU DÜZENLENMİŞTİR. ANCAK KURUMUMCA BU RAPORLARA UYGUN VAZİFELENDİRME ASLA YAPILMAMIŞTIR. BUNUNLA İLGİL HER TÜRLÜ GÖREV KAGIDIM VE ATAMA EMİRLERİMLE BELGELİDİR.

    SORUM ŞÖYLEKİ: YARGI MAKAMLARI VE SGK BAŞKANLIGI ÖZETLE ARZ ETTİĞİM GİBİ DURUMLARDA TARAFIMA VERİLMİŞ VAZİFELERİN SAGLIK RAPORLARI KARARLARIMA UYGUN OLUP OLMADIGINA BAKMAMAKTA MIDIR?

    YAARGI MAKAMLARI AÇISINDA İSE, DANIŞTAY BAŞKANLIGI KARARLARINDA ŞÖYLEKİ BÜNYESEL BİR RAHATSIZLIK BULUNMAKLA BİRLİKTE VAR OLAN BU RAHATSIZLIK TEK BAŞINAÖLÜM VEYA SAKATLIGA NEDEN OLMAYIP İŞTİRAKÇİ HAKKINDA DÜZENLENMİŞ SAGLIK RAPORLARINA AYKIRI GÖREVLENDİRMELER VEYA AŞIRI GÖREV YÜKLEMESİ GİBİ BİR ETKENLE BİRLEŞTİGİNDE BÖYLE BİR SONUÇ ORTAYA ÇIKIYORSA BUDURUMDA VAZİFE MALULLÜĞÜNÜN KABÜLÜ GEREKMEKTEDİR” şeklinde emsal kararlarıda vardır.

    HASTALIGIN İLK OLUŞMA SEBEBİNİN SAGLIK RAPORLARINDA YAZILI OLMADIGI DURUMLARDA HASTALIGIN ARTMASINA NEDEN OLAN HALN VAZİFELERDEN KAYNAKLI OLUP OLMADIGINA BAKILIRMI ?

    EFENDİM CEVAPLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM TEŞEKKÜR EDERİM SAYGI İLE ARZ EDERİM.

    Hüseyin Yılmaz

    Yanıtla
  23. merhaba

    ben 2000 sgk girişliyim, 6264 gün sgk yatırdıktan sonra( bunun son 11 yılı tavandan yatırıldı) bağkura geçtim ve tabandan ödeme yapıyorum. 60 yaşımdan önceki son 3,5 sene sgk’dan yatırıp sgk’dan emekli olmayı planlıyorum. sorum şu; emekli maaşım sgk’dan yatan primle mi hesaplanacak. yoksa yatırdığım bağkur primi de hesaba katılacak mı?

    Yanıtla
    • Merhaba. Tüm kazançlar ve günler hesaba dahil edilir. SSK’dan olduğunuzda bağkur ve diğer sigorta kollarındaki tüm kazançlar hesaba dahil edilecektir.

      Yanıtla
  24. Merhaba iyi çalışmalar dilerim, şahıs firmam 2016 yılında işlerimin kötü gitmesinden dolayı reysen terk oldu firmam reysen kapandı 2016 yılına kadar olan günlerim silindi ve 2023 yılına kadar herhangi bir SSK borclanmam olmadı e devletimde farkettim 2023 Ocak syindan bu aya kadar her ay 13 bin küsur SSK prim borclandirmam yapılmış şuan 130 bin küsur borçlu görünü yorum reysende olsa kapalı olan şahıs firmaya ssk borclandirmasi nasıl yapılıyor bunu iptal edebilmeem için ne yapmam gerekiyor bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim ilginiz şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
  25. Merhaba 01.01.1968 dogumluyum 19.10 1987 sigorta girisliyim 3060 prim gunum var 2015ten beri halk egitim merkezinde usta ogretici olarak calisiyorum biliyosunuz usta ogreticilikte sigortali gorundugun tum gunler sigorta odenmiyor bu odenmeyen gunleri saydirip toplu olarak 3600e tamamlayip geriye donuk odeme eyt den faydalanip emekli olma sansim varmi.Bundan yoksa baska herhangi bir sigorta koluna gecsem toplu odeme sansim varmi.Tesekkur ederim

    Yanıtla
  26. Merhaba . Ben 1979 doğumluyum. Ocak 1998 den bu yana ziraat odası kaydım bulunmakta. 1998-2003 yılları arasında ise şeker pancarı ekimi ve bu ürünlerin şeker Fabrikalarına satışına dair Şeker Fabrikasından aldığım evrakım var.

    Ancak bu evrakda tevkifat kesintisi 2001 yılı pancar teslimimden yapılmış ve Bağkur Tescilimi Mayıs 2002 olarak yaptılar. Şeker Fabrikaları 2001 öncesinde tevkifat kesintisi yapılmadığını hem yazılı hem sözlü beyan etmektedir. Bağkur ise kesintinin olduğu yıllarda tarım bağkurunun 22 yaşı tamamlayanlar için başlaması nedeniyle 2002 den başladığını beyan etmektedir.

    Soru/Cevap lara baktığımda; bazı kişilerin 23 yaş öncesinde de bağkurluluğnunu başlatıldığını görmekteyim. Ayrıca yaptığım araştırmalara göre 1998 ( benim ilk ekim ve satış yaptığım yıl buna dahil ) o dönem geçerli olan yasada 22 yaşı doldurmanın yanı sıra ziraat odasına kayıttan sonraki 1 ayda kişinin bağkur tescili yaptırması gerektiği yaptırmadığı takdirde resen bağkur tescilinin yapılacağı yazmakta. Bu yasada 22 yaş şartını aşan kişiler olmuş, bu durumda tevkifata bakılmaksızın bu yasaya göre resen tescil işlemi maddesine göre de Bağkurluluğun çiftçilik belgesi ile başlatılması mümkün olmaz mı?

    Yanıtla
  27. Merhaba ben babamdan yetim aylığı alıyordum SGK çalışmaya başladım daha sonra çıkış verdim bu süre icinde babamdan aldığım yetim aylığı kesildi tekrar basvurda bulundum daha verdiğim dilekçe sonucu kesinleşmeden günlük ödeme altında bana TC me bir bara yattı bunun cevabını alabilirmiyim tşk

    Yanıtla
  28. Merhaba 1998 SSK girişliyim hizmet sürem doldu 5900 prim isteniyor 5840 gün primim var Eylül daha geçmedi 5870 oluyor daha önce 511 gün askerlik borçlanması yaptım 29 gün daha askerlik borçlanması yaparak emekli olabilirmiyim yoksa Eylül ve Ekim primlerimin sisteme dusmesinimi beklemeliyim

    Yanıtla
  29. Merhaba adım Bilal Sarı 1993-2001 arası kamu personeli olarak çalıştım 2001 yılında kamu personeli günden ayrıldım ayrılırken emekli sandığından toplu ödememi aldım 2003 ten itibaren sskli olarak çalışıyorum prim günüm 6000 iş gününü geçti e devlet üzerinden ve diğer kurumlardan eytli kapsamında olarak görülüyordum 6 ay öncesi eyt ye başvurdum herhangi bir sonuç çıkmayınca SGK ya başvurdum en sonunda hizmet birleştirmesi esnasında ihya bedeli gozukuyormus sorum ihya bedelini an az kaç iş günü ödemem gerekli veya ihya bedeli ödemeden eyt kapsamında emekli olabilrmiyim

    Yanıtla
  30. Merhabalar Öncelikle selamlarımı gönderiyorum Hayırlı akşamlar Ben eytl’den Nisanın 18’inde emekli dilekçemi verdim Eylül bitti ekime gireceğim halan maaşımı almadım SSK’yı arıyorum yarım saat hatta bekledikten sonra düşüyor cevap vermiyor Ben de mağdur durumdayım Yardımcı olursanız teşekkür ederim saygılarımlar dilerim Ben Mehmet Salih yanar telefon numara.

    Yanıtla
  31. Ben askerliğimi 1996 1999 arası yaptım uzun vade sigorta başlangıcım 01/08/2008 bu koşullarda askerliğimi saydırmak eyt den yararlanırmıyım

    Yanıtla
      • 01.11.1997 memuriyet girişim var 75 doğumluyum 4c de 6285 günüm var 2017 de ihraç edildim. 2023 ekimde 4a girişine başladım hizmet birleştirme olur mu? Olursa ne zaman Emekli olabilirim

        Yanıtla
  32. Merhaba. Diş teli tedavisini 18 yaşından büyüklere devletin hiç yardım etmediğini okudum. Kardeşimin görsellik nedeniyle değil, zorunda olduğu için teli takması gerekiyor.
    Dişleri hiç kapanmadigi için hiç çiğneyemiyor. Durumu acil fakat çok yüksek fiyatlar istedikleri için yaptiramiyoruz. Bununla ilgili devletten veya sgk dan alabileceğimiz bir yardım var mı? Bu arada kardeşim vefat eden annemden yetim maaşı almakta. Bu alınabilecek herhangi bir yardıma engel mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. SGK belli şartlarda diş teli tedavisini karşılıyor ancak en az 1,5-2 yıl bekliyorsunuz. Tamamını ödemiyor ama onun için bir diş hastanesi ile görüşmeniz lazım devlete bağlı.

      Yanıtla
  33. Merhaba 30,08,1982 doğumluyum.
    01,07,1994 ssk ilk işe giriş tarihim.
    toplam 6686 gün prim ödedim bu sürecin 2968 günü bağkur 20,04.2022 tarihinden bugune dek ssk lı çalışmaktayım.
    yaşım 41 7200 ü çıktı kabul edersek yine 18 yaş + 25 kuralı olurmu günü doldurunca emeklilik için 2 yıl daha beklermiyim.
    saygılar.

    Yanıtla
      • ömer bey bagkur dan sonra ssk lı olarak 450 günüm var 1261 kuralına göre 850 gün daha ödemem gerek ama bağkurdan 7200 ile emekli olursam 340 gün ödemem gerek askerliği borçlanıp yılbaşından önce prim ler artmadan borçlanmayı düşünüyorum.sizce mantıklımı ssk veya bağkurdan emekli olursam karım veya zararım olurmu çok teşekkür ederim.

        Yanıtla
        • 7200 güne iner mi onu bilemem. Ayrıca inerse bağkur 18 yaş altı başlangıcı kabul etmiyor. 08.09.1999 tarihinden önce 18 yaş üzeri giriş var mıydı? Varsa olabilir.

          Yanıtla
      • MERHABA ÖMER BEY,

        GEÇEN YIL İKİ SORUMU CEVAPLAMIŞTINIZ.ÖNCELİKLE TEŞEKKÜRLER.
        DÜN SORMUŞTUM.SORUMU BİRAZ DAHA AÇIKLAYARAK TEKRARLIYORUM.
        1966 doğumlu Eşimin;
        1987-1988 sadece vergi kaydı ve bağkur var.
        1989-1990 vergi ticaret odası ve bağkur kaydı var.
        1990-1995 sadece ticaret odası ve bağkur kaydı var.
        Bu zaman zarfında 2781 gün ödenmiş primi var.
        2018 -2022 tarım işçisi sigortası var.1265 gün ödendi.
        Toplam 4045 gün ödenmiş sigortası bulunan eşim 3600 günden 58 yaşında emekli olabilir mi. (MAHKEMEYE BAŞVURMADAN)
        TEŞEKKÜRLER

        Yanıtla
  34. Ömer bey merhaba
    Dys evrak sorgulamada geçen hafta eyt sonucında RED EKSİK GÜN yazıyor. Prim günüm e devletten çalışma hayatıma baktığımda tam görünüyor. Hizmet dökümünde ise 2016 yılında 4a(!) ve 4b(!) bu şekilde işaretler var. O yılda şirket ortağıydım ve devlet okulunda ücretli öğretmenlik yapmıştım. Bu red mesajına istinaden ne yapmalıyım.

    Yanıtla
  35. Ömer bey merhaba,
    emekliliği dolmuş ancak halen çalışan biri olarak sizce öngörülen enflasyona göre bu yıl mı emekli olmalı ya da 2024 ocak ayında mı. malum geçen yıl aralık yerine ocakta olmak emekli maaşını %13 düşürdü.ve sizce 2008 öncesindekileri kapsayan son 7 yıl kuralı kalkar mı.

    Yanıtla
  36. 11.08.1993 tarihinde sigorta girisim var ve 17 nisan 1995 ile 17 nisan 2004 yillari arasinda Hv.K.K. uzman cavus olarak calistim su an Hollanda da ikamet ediyorum. toplamda 4590 hizmet gunum var Nasil emekli olabilirim?

    Yurt disindaki elcilik gorevlisi emekliligi hak etseniz bile yurtdisinda calistiginiz icin emekli maasi alamazsiniz diyor eger calismayip bir yerden yardim aliyorsaniz o zamanda emekli maasi alamazsiniz diyor.(simdi turkiyedeki emekliler emekli olduktan sonra calismiyorlarmi?)

    bu mesaji alo 170 hattina onlarca defa attim ama yazili bir cevap alamadim, sadece vatandasi aradik ulasamadik diyorlar, vatandas ararsa kendilerini bilgilendiriiz diyorlar , ben de diyorum ki yazili bir cevap verinde elimde belge olsun diyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’den borçlanma ile emekli olanların şu anda anlaşmalı ülkelerde çalışma hakkı yok. Ama söz verilmişti, düzenleme büyük ihtimalle yapılacak. Prim gün sayınızı 5400 güne tamamlarsanız emekli sandığından 5400 gün 61 yaşla emekli olursunuz. 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında hemen emekli olursunuz.

      Yanıtla
  37. Merhaba,
    Ev hanımı annemin isteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmesi ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyoruz. Yardımcı olabilirseniz seviniriz.
    * 1995-1998’de toplam 775 gün 4B prim ödemesi mevcuttur. Bu tarihler haricinde çalışmamıştır.
    * 4B için 4625 gün pirim ödemesi kaldığı görülmektedir.
    * 59 yaşındadır.
    * 4 çocuğu vardır.

    İsteğe bağlı sigorta için başvurması durumda;
    * Önceki 4B ödemesi sayılır mı?
    * İsteğe bağlı pirim ödemesinde ev hanımları için 1/3 devlet yardımından yararlanabilir mi?
    * 4 çocuk için kalan pirim gününde azalma olur mu?
    * Çocuk için pirim gününde azalma oluyorsa, kaç günlük pirim ödemesi ile emekli olabileceğini nasıl hesaplayabiliriz?

    Yanıtla
    • Merhaba.
      -Evet sayılır.
      -Şu anda öyle bir düzenleme hayata geçirilmedi. İndirim yok.
      -3 çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Çocukların prim ödeme tarihinden sonra doğmuş olması gerekir. Toplamda 2160 güne kadar borçlanma hakkınız var.

      Yanıtla
  38. Merhaba babam 2001 yılında %75 pay ile %25 pay da anneme ait olacak şekilde limited şirket kurdu.2015 yılı eylül ayında da annem %25 payını babama noter kanalı ile devretti.Daha sonra şirketin işlerinin bozulması ile vergi ve sgk borçları ödenemedi.Daha sonra da babam şirketin tasviye sürecini başlattı ve son çıkan yapılandırma kanunu ile bazı sgk borçlarını defaten ödeyerek kapattı ancak rakamsal değeri büyük olan sgk borcunu 48 ay kendi müracaatı ile yapılandırdı.Fakat bu yapılandırma yapılmadan önce annemin yatırım hesabına bloke ve annemin şahsına ait evine sgk tarafından şerh koyuldu.Babam 05 Ağustos 2023 tarihinde vefat etti fakat vefat etmeden önce yapılandırdığı borcunu Ekim 2023 tarihine kadar olan taksitlerni ödedi.Sgk ya gittiğimde babamın vefat ettiğini annemin ve kendimin reddi miras yaptığımızı ve bundan mütevellit yatırım hesabından ve annemin şahsına ait evinin üzerindeki şerhin kaldırılmasını talep ettik.Ancak sgk icra takip bölümünde çalışan memur borcun tamamı kapatılmadan bloke ve şerhin kaldırılamayacağını, sgk borcunun 2015 yılından önceye ait borç olduğu için ve 2015 yılından önce annemin şirkette %25 paya sahip olduğu için tüm borçtan sorumlu olduğunu söylediler.Benim sormak istediğim yapılandırmayı yaparken babamın dilekçe vererek imzaladığını annemin herhangi bir imzası olmadığı halde bu borçtan neden annemin sorumlu olduğunu ve annem 2015 eylülünde payını borcuyla beraber babama devir ettiği için bu borcun neden anneme taşındığını öğrenmek istiyorum

    Yanıtla
  39. Kamudan yeni emekli oldum ikramiye yılı hesaplanırken doğum borçlanması değerlendirilmiyor mu 2000 yılında 6 ay doğum borçlanmam var hesaplanmadığı için ikramiye yılım 29 yıl sekiz ay olmuş hesaplanırsa 30 olacak ne yapmalıyım

    Yanıtla
  40. 2003/4 emekli sandığı girişliyim. 1976 doğumlu ve 47 yaşındayım. 7600 güm prim ödeme günüm var.
    Şu an memurluktan istifa edip özelde çalışmaya başlarsam, emekliliğim geldiğinde memurlukta geçen 20 yıl ve 7600 prim gününe denk gelen ikramiyeyi alabilir miyim?

    Yanıtla
  41. 8 eylül 2023 pirim günü doluyor dilekçemi ne zaman verebilirim yatan primler sistem de nezman görünür teşekkür ederim

    Yanıtla
  42. Merhaba EYT kapsamında 20 Ekim 2023 tarihinde emekli olmayı hak ediyorum bu tarihte emekli olmalı mıyım yoksa yeni yılımı beklemeliyim Kıdem tazminatı ve Emekli maaşı yönünden Hangisi daha avantajlı olur Sizce bilgi alabilirsem sevinirim İyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
  43. Hocam Merhaba. Babam 17.05.2005 tarihinden itibaren 4a 2925 tarım sigortasından prim ödüyor. Prim gün sayısı şuan 3255 (askerlik borclanması yapabilir 540 gün) yakın zamanda da %40 engelli raporu aldı.
    1 – 2925 tarım sigortasında 15 gün prim ödeniyor geçmişe dönük aylık 15 günlük prim sayısını 30 gün yapılabilir mi ?
    2 – %40 Engelli raporu emeklilik için bir işe yarayabilir mi ?

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Geçmişe dönük 30 güne tamamlanamıyor maalesef.
      2-2925’te engelli hükümleri uygulanıyor mu net bilgi sahibi değilim. Emin olmamakla birlikte uygulanmıyor diye biliyorum.

      Yanıtla
  44. 2006 yılında memur oldum. Ancak rahatsızlığım nedeniyle parkinson hastalığına yakalandım. Bunun için %33 baltazar skoruna göre ve parkinson hastalığı içinde %44 oran verildi. Heyetten sonra verilen %62 engelli raporu ile malulen emeklilik maaşım ne kadar olur. Evrakım 25.08.2023 te eksik evrak nedeniyle tekrar sgk ya verildi. Şuan evrak malüllere aylık bağlama servisinde olduğu görülüyor. Birde malulen emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra iptal ettirmemiz için belli bir süresi varmıdır.

    Yanıtla
  45. Merhaba ben Serkan yel 3martta emeklilik başvurusu yaptım maaş bağlanmadi daha 1997 girişim var ve 5904 gün pirim var tuzla sgk ya gittiğimde bağlanacak diyorlar bekle diyorlar asıl sorum 9 .ayin 8 inde askerlik borçlanması yaptım ama ödeme yapmadım benim emekli olmama engel olurmu normalde günüm yetiyor zaten

    Yanıtla
  46. İyi çalışmalar sağlık Bakanlığında hemşire olarak çalışmakta idim. 05 Temmuz 2023tarihinde emeklilik evraklarım SGK ulaştı, E- Devletten işlemlerimi takip ediyordum bugün kontrol ettiğimde en son emeklilik hizmetleri genel müdürlüğü kamu görevlileri tescil ve hizmet daire başkanliğinda işlem yapılıyor gözüküyor. Açıklamasına baktığım zaman hizmet birleştirmesi ile ilgili diyor ama ben mezun oldum ve devlet memuru olarak göreve başladım başka hiçbir yerde çalışmadım. bu durum normal midir. teşekkürler.

    Yanıtla
  47. Merhaba kolay gelsin Rasim şen adım 03. 04.1978 doğumluyum 01.08.1997 sgk girişim var daha sonra 30.08.1999 ile 2009 yılları arasında emekli sandığı primleri mevcut 2009 yılından sonra da sgk da primlerim var ve şuan toplam da 4914 gün primim bulunmakta emekli olabilmem için ne yapabilirim şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  48. Merhaba,
    5 Ekimde emeklilik dilekçemi verme hakkım var. Ekim ayında emek. Maaşlarına iyileştirme yapılmasıda muhtemel.bağlanacak emekli maaşımın tutarı açısından dilekçemi hemen vermelimiyim, yoksa iyileştirme yürürlüğe girdikten sonramı vermeliyim sizce.

    Yanıtla
  49. Merhaba benim eşim 98 yılında kırgızistanda çalışmış fakat oradaki sistem farklı fakat orada çalıştığına dair sigorta kayıt yapicak eğer olursa Türkiye’ye saydirabilip başlangıcı öne cekermi

    Yanıtla
  50. Ben 11.03.1999 tarihinde askerlik hizmetime başladım ve 11.11.1999 tarihinde tamamladım.23.11.1999 tarihinde 4/A statüsünde işe başladım.28.07.2000 tarihindede 4/C statüsünde memur olarak işe başladım.15.08.2023 tarihinde de istifa ederek memuriyetime son verdim.(1.Derece 4. Kademede ve 4200 ek göstergem vardı.Bugün aynı statüden emekli olan memurlar 16.000 tl emekli maaşı alıyor)
    yukarıdaki bilgiler ışığında sizden bilgi almak istediğim konular şunlardır;
    1-1261 gün 4/A kapsamında çalışıp askerlik borçlanması yaparsam(işe giriş tarihimi geri çekerek) EYT kapsamında emekli olabilirmiyim.
    2-1261 gün 4/A kapsamında çalışırsam 4/A statüsünden emekli maaşı bağlanacaksa bu maaş tutarının Emekli Sandığından emekli olsaydım alacağım maaştan yüksek olması için aylık prime esas kazancım ne kadar olmalı.
    3-Emekli maaşı bağlandığında Memuriyette geçen günlerime ait ikramiyemi alabilirmiyim.
    Eğer bu konularda bana cevap verebilecekseniz bildirirseniz memnun olurum.

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey,
        Ben 01.02.1999 sigorta girişliyim.883 gün prim borcum var.2023 haziran ayında yurtdışı borçlanması için e-devletten başvuru yaptım.Başvurum ağustos ayında işleme alınmış ve tebliğ edilmiş.Belgemi 2 aydır bekliyorum.En sonunda Bursa sgk’yı arayıp kendilerine “belge bana ulaşmayıp bir sebeple size geri gelirse benim o tarihte hesaplanmış olan borcum silinir mi?tekrar başvuru yapmam gerekir mi?”diye sordum.Hakkınız kaybolmaz diyorlar.O belge böyle durumlarda bana ulaşana kadar tekrar gönderilir mi?Bir bilginiz var mı?O başvuru hakkımın kaybolmaması için ne yapmalıyım?
        *2.bir sorum Fransa da çalıştığım günlerimi yurtdışı borçlanması yapmak yerine Türkiye ye transfer etmek istesem hangi şartlarda transfer edebilirim?
        İlginiz için çok teşekkür ederim.İyi günler.

        Yanıtla
        • Merhaba. Başvuru tarihiniz esas alınır hesaplamada. Size tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde o tutarları ödeyebilirsiniz. Prim transferi olmuyor Fransa için maalesef.

          Yanıtla
Yorum yapın